![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kulturalnie o kulturze - na marginesie:)
Przede wszystkim dzień dobry
![]() i chciałabym skompletować do niej 1-2 powieści. Muszę też przyznać, że złożyłam z okazji dnia dziecka zamówienie na trzy pozycje z darmową dostawą wczoraj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
Witam po weekendzie ;-)
Byłam na Krakowskich Błoniach na plenerowym pokazie filmu "Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia" z muzyką na żywo - w wykonaniu ponad 300 muzyków. Zapowiadało się imponująco a wyszło po polsku. Niestety ![]() ![]() ![]() Muzyka wspaniała, jeśli chodzi o wykonanie, zapominało się że na scenie jest ponad 300 osób i gra i śpiewa na żywo. Ale cóż, kiedy dźwięk do bocznych sektorów nie docierał tak jak miał. Byłam też na Błoniach kiedy muzycy mieli próbę - stałam na przeciwko wielkiego ekranu i aż w klatce piersiowej drżało, niestety na bocznych sektorach podczas głównego pokazu tak nie było. Organizator chciał jak najwięcej zarobić i dodał za dużo krzesełek, w związku z tym ludzie z bocznych sektorów widzieli pół ekranu, część zasłaniała jakaś "firanka" i głośniki. A cały cyrk zaczął się już przy internetowej rezerwacji biletów- z której wynikało, że miejsca są numerowane - nic bardziej mylnego !!! Chyba lepiej mieli się Ci, którzy nie kupili biletów a na Błonie wybrali się z krzesełkami turystycznymi i usiedli na przeciwko ekranu. O kilka tysięcy ludzi za dużo. "miejsc numerowanych" było podobno 10 tysięcy. Jestem ciutkę zawiedziona. Wielgachny plus, podziękowania i brawa dla muzyków! Mimo wszystko uczta dla ucha !!!
![]() |
![]() |
#94 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
madziamn, wyobrażam sobie że ta muzyka na żywo musiała robić niesamowite wrażenie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
to naprawdę było coś genialnego... A ta piosenka która w oryginale śpiewała Enya - po prostu miodzio !!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny! Co slychac? (kulturalnego mniej lub bardziej?). U mnie egzaminy za pasem, ale polecam artykul o odgrzebywaniu Konwickiego(znacie?lubici e?) http://wyborcza.pl/1,75475,5271050,K...bez_konca.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja Konwickiego i o Konwickim przeczytałam i obejrzałam chyba wszystko, co możliwe ![]() Rok temu brałam udział w olimpiadzie z polskiego, dostałam się do centralnego i na ustny wybrałam sobie specjalizację literacką dot. sylwetki Tadeusza Konwickiego. Najciekawsze, że wcześniej widziałam tylko jeden jego film i przeczytałam jedną jego książkę. ![]() ![]() ![]() Konwickiego jako reżysera kocham. Filmów nakręcił niewiele, ale każdy jest warty uwagi. Moim ulubionym jest chyba ascetyczny "Ostatni dzień lata" ![]() ![]() Jeśli chodzi o książki, to już nie wszystkie mi się podobały. Jednak wolę te, w których powraca do Doliny. Są trochę "lżejsze" ale bardzo klimatyczne. "Kronikę wypadków miłosnych" jeszcze bardziej kocham za ten klimat lat międzywojennych. ![]() ![]() ![]() ![]() A, i dzięki Konwickiemu poznałam twórczość Stanisława Dygata (byli przyjaciółmi). Ten też miał niezłe poczucie humoru. ![]()
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() KUNDERE OTA PAVLA Capka i mojego ulibionego Michala Viewegha. Jest jeszcze pare pozycji wartych przeczytania ale sa raczej trudno dostepne jak chocby Deml czy Schulz i jego "Kamien i cierpienie" albo Ladislav Fuks I "Palacz zwlok"(ta ksiazka wstrzasnela mna i polowa mojej grupy). To..tyle na poczatek ![]() ![]() ps.Hrabala celowo nie podalam bo jakos mnie nie zachwyca...ale sumienie mnie ruszylo i kazalo o tym wspomniec..i o "Listach do Olgi ' Havla.Oj..juz koncze.. ![]() W razie czego prosze pytac ![]()
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Kupiłam właśnie 4 filmy na dvd za 9,99
![]() Lubię filmy "kasyniane"
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
gayenka dzięki za odpowiedź i listę lektur
![]() ![]() ![]() madziamn a gdzie to takie okazje? "Historie kuchenne" też czekają u mnie na swoją kolej, lubię skandynawskie kino ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że powinno się coś znaleźć w Kolporterach czy innych salonikach prasowych
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |||
Zakorzenienie
|
Zaczne od nowinki, ktora moze wcale nowinka dla niektorych sposrod was nie jest...Z roznych powodow (a wlasciwie problemow wydawnicznych) nowa ksiazka Jarosława Lipszyca Mnemotechniki jest dostepna w pelnej wersji w Wikipedii. Warto do niej 'siegnac', oparta zostala na ciekawym pomysle czerpania z artykulow Wikipedii no i jest do bolu wspolczesna. Oto ona:
http://pl.wikisource.org/wiki/Mnemotechniki Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Właśnie słucham nowej płyty Trebunie Tutki&Twinkle Brothers - powiem jedno - GENIALNE
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
A co tu taki zastój, moje drogie?
![]() ![]() Tulipanno jestem w połowie "Ciotki Julii i skryby" i muszę przyznać, że książka jest świetna. Bardzo mi się podoba. ![]()
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
no zastój się tu zrobił straszny. Ja się nie oddzywam, bo nic kulturalnego nie robie, zbliża mi się termin oddania pracy, więc się na tym skupiam. Jak już będę miała wolne, to mam nadzieję nadrobię kulturalnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
A ja to już na prawdę nic kulturalnego nie robię. Ostatnią kulturalną rzeczą była chyba kulturalna rozmowa z Quentinem Tarantino, ale to było we śnie
![]() Mówię poważnie. --- Co do czeskich autorów. Ja Michala Viewegha znam jedynie z nazwiska. Pracuję w dziale opracowania w bibliotece i ileż ja się naliterowałam literka po literce za każdym razem jego nazwiska, jakoś szczególnie uciążliwe dla mnie ono jest, nigdy nie mogłam zapamiętać! To jak z angielskim "widokiem" - "view", nigdy nie pamiętam czy pierwsze jest v, a ostatnie w, czy na odwrót ![]()
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Paula, właśnie o jakiejś totalnej nudzie
![]() ![]()
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
![]() A już myślałam, że wyjawił Ci jakieś tajemne techniki sztuki reżyserskiej. ![]() Mnie się chyba nigdy żadna sława nie śniła. ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Paula, na pewno ktoś Ci się śnił ze "sław", tylko nie pamiętasz!
Dziś też mi się Quentin śnił, ale ograniczyłam się tym razem tylko do pytania "jak twój kręgosłup? pytam, bo teraz wszystkich boli" ![]() ![]()
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja to miałam kiedys całą serię snów ze sławnymi ludźmi, noc w noc. Bardzo to fajne było, jak jakiś serial, czekałam z niecierpliwością, aż się spać położę, no ale się skończyło ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Ainsel -
![]() --- A wracając do tematu kultury. Od jakiegoś czasu chcę, no ale zawsze jakoś wychodzi jak wychodzi ![]()
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Pamela zbyt rozmowna nie była, tylko biegała jak w Słonecznym Patrolu w zwolnionym tempie
![]() ![]() ![]() z buddyzmem niestety nie pomogę, może w necie poszukaj? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
o sledzionie...
![]() Ponieważ u mnie ciągle pada, wybraliśmy się wczoraj kulturalnie do Museum sztuk Pięknych, niestety z przyczyn technicznych zamknięte, więc poszliśmy na wystawę Our Body/ a corps ouvert z prawdziwych ciał ludzkich- pokazane wszystkie układy w ciele...ciekawie ciekawie. Mało to może artystyczne czy kulturalne, ale warte zobaczenia ![]() ![]() ![]() A o buddyzmie czytałam niestety tylko w "Podróży Teo" Catherine Clement- i w domu znalazłam książkę "Mądrość Wschodu"- ale autora (-ów?) nie pamiętam. Ale to takie bardziej "amatorskie" książki, raczej wprowadzenie do tematu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Jakoś mi szkoda tego wątku.
![]() Jesteście? ![]()
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
Ja jestem, ale chętnych do dyskusji brak.
![]() Dziewczyny, skończcie z tym leniuchowaniem i podzielcie się kulturalnymi wrażeniami z wakacji. Opowiedzcie o ciekawych wystawach, koncertach, poruszających książkach, zagranicznych podróżach. Czekam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Skoro lubicie rozmowy o kulturze i wszystko co jest z nią związane polecam świetną stronkę:
http://kulturaviva.pl/pl/strona-glowna/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.