![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Aborcja niemożliwa - Kościół ściga zgwałconą dziewczynę
Cytat:
życie już jest- ta dziewczyna jest w ciązy- nosi życie dlatego cała ta sytuacja- bronić zycie od poczęcia az do naturalnej smierci
![]() |
![]() |
#92 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jaki byłby cel skupiania się na gwałcicielu? Jeżeli go złapią to pójdzie do więzienia i co to zmieni w sytuacji tej dziewczyny? I tak pozostanie w niechcianej ciązy. To, że matka jest za aborcją w tym przypadku wcale mnie nie dziwi i nie widzę w tym nic złego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym co to za bronienie zycia, kiedy ksieza nie robia nic, zeby to dziecko moglo godnie zyc? grunt, ze ma sie urodzić? tego podejscia nie rozumiem i nie zrozumiem. Spoleczenstwo powinno, ba! wrecz musi chronic zycie i zdrowie matki, dziecko staje się pełnoprawną istotą spoleczną dopiero, kiedy przyjdzie na świat. I mozecie krzyczec, nazywac mordercą, zaklinac sie na biblie czy tez boga. Religia, wiara nigdy nie bedzie prawodawcza/ustawodawcza w tym kraju. Katolicy nie mają jedynej slusznej racji ani takiej mocy, by narzucac innym swoje przekonania religijne. Bo to, ze płód jest zyciem to sprawa wiary. A narzucanie wiary innym jest.... łamaniem prawa. Bowiem mamy wolność wyznania ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz ze sa ludzie nie wierzacy i co wtedy ? swoj czy poglad KK przedstawilas juz w innym watku(nie przytoczylas zadnych obiektywnych zreszta argumentow) a teraz udowodnij mi ze to ty masz racje i nalezy postepowac wdg. twoich zasad i prawda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
dubel.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.onet.pl/1764987,11...stwa,item.html
Oczywiscie, zaraz sie odezwą glosy, ze czerowni, komunisci, liberałowie i masoni popieraja ten pomysl. Ja tez chce absolutnego rozdzialu kosciola od panstwa ![]() btw - wybiórcza jak zwykle nagieła prawde, lub teraz, gdy zrobilo sie goraco, zmieniaja kategorie czynu z gwałtu na czyn zabroniony. Choc z drugiej strony, seks z 14 latka jest poniekad gwaltem, nawet jesli się na to zgodzila
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie.
Ale sad wydal zgode na aborcję. A z tego, co wiem, sądy tak hop siup takich rzeczy nie wydają...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Ale jest wynikiem czynu zabronionego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli Ksiądz i te działaczki są takie mądre, to teraz powinny łożyć na to dziecko ! dawać na jego utrzymywanie... Chore. Chore. I jeszcze raz Chore ! Naprawde szkoda mi tej dziewczynki... 14 lat i już taka trauma...
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
abstrachujac od tego czy byl to gwalt czy tez seks z kolega (a jesli rzekomy kolega z info PAP mial np. 16 lat, to czy seks z 14 nie jest czynem zabronionym? czy za gwalt mozna uznac stosunek 14 latki ze swoim starszym chlopakiem, jesli zalozymy ze ona jest maloletnia i nie moze de facto w polsce decydowac o sobie?) - warto pomyslec ze jesli ona zakwalifikowala sie na aborcje (bo byla juz w szpitalu) z powodu gwaltu - a ze gwalt jest przestepstwem - to na pewno poinformowano organy scigania i ktos musial stwierdzic ze gwalt mial miejsce, takze po pierwsze nie zaleznie od stanu faktycznego (czy byl to seks czy gwalt) polskie organy scigania/prokuratura musialy zakwalifikowac ten czyn do kategorii gwaltu (musialy byc byly zeznania, opinia psychologa itp - przynajmniej teoretycznie tak sie rozpatruje tego typu sparwy). takze dywagacje czy ona miala chlopaka i byla swiadoma itp i tak nie maja tu znaczenia bo chyba (?) panstwo stwierdzilo juz ze gwalt mial miejsce.
po drugie, co wydaje mi sie jeszcze bradziej absurdalne to obecnosc tych pseudo facetow czarnych sukienkach (nie chce obrazac niczyich uczuc religijnych, mam tu na mysli tylko te konkretne okazy, ktore krocza za 14latka) zarowno w szpitalu jaki i na komisariacie. w ZADNYM panstwie prawa taka sytuacja nie moze miec miejsca. ciesze sie dziewczyny, ze tak malo wsrod nas osob, ktore koniecznie chca sie spierac o sensownosc i moralnosc adborcji. mamy do czynienia ze sprawa ktora nie ma nic wspolnego ze swiatopogladem, ale z ewidentnym lamaniem prawa (w wielu miejscach). |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie rozumiem na jakiej podstawie uwazasz, że jestem wierząca. logiczne jest chyba, ze skoro matka moze usunac (zabic) swoje dziecko to cóż może powstrzymać Ciebie i mnie, byśmy się nawzajem nie pozabijali? jesli ta dziewczyna (a wlasciwie jej matka) nie chce być matką to niech urodzi i odda do domu dziecka- nie jedna rodzina czeka na dziecko ...
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
w polsce mamy, kulejaca jak widac, ustawe ktora gwarantuje kobiecie m.in zgwalconej prawo do aborcji. to co ty o tym myslisz i czy jest to zgodne z twoim swiatopogladem, na cale szczescie, nie ma znaczenia. off top: nawet gdybym byla bez plodna, nie chcialabym adoptowac dziecka ktore jest owocem gwaltu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przybierasz jedynie sluszny ton wypowiedzi nie majac arguemntow do poparcia swoich tez. Co do domow dziecka... to coz, mnie by sie bylo wstyd wycierac tym argumentem. Domy dziecka są przepelnione i wielokrotnie na skraju nędzy. Ale coz, łatwiej zmusic kogos do urodzenia, niz potem sie zajmowac losami tego dziecka, czy wspomagac takie domy finansowo Bo w domach dziecka TAAAAKIE zycie dzieci mają. ![]() co do tego: Cytat:
Ty mnie nie zabijesz, bo jestes gleboko wierząca. Ja Ciebie nie zabiję, bo po pierwsze - nie chcę, po drugie - mam swoje sumienie i swoje normy moralne, po trzecie - zabrania mi tego polskie prawo. A po czwarte - dla mnie płód to płód a nie dziecko. wiec mam wiecej powodów, zeby Cie nie zabijac, niz Ty ![]() ![]()
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czy prawo w Polsce juz sie kompletnie nie liczy????????????!!!!!!!! !!!!!!!!!!!! Prokuratura uznala, ze ciąża jest wynikiem czynu zabronionego. I zezwolila na aborcje! Jesli nie chce byc matka, to w tym przypadku ma pelne prawo do aborcji. PRAWO. Dlaczego jej je odbierasz? Nie rozumiem. I chyba nie zrozumiem. Edytowane przez lilithin Czas edycji: 2008-06-08 o 17:10 Powód: literowka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Kiedyś byłam embrionem i dlatego jestem przeciw aborcji
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
i co w zwiazku z tym?
Tez kiedys bylam embrionem. Moglam się nie urodzic - i nie mialabym czego zalowac, bo nie wiedzialabym, co trace. Albo dostalabym kolejne zycie ![]() Biorą pod uwagę obecne tragedie, znecanie sie nad dziecmi, biciem ich na smierc, gwalceniem, wojnami i głodem, perspektywa nie urodzenia się nie jest taka najgorsza. Po ilosci samobójców rzekłabym, ze dla niektórych kuszaca. Takze, kolejny raz, to nie jest argument.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
to tylko twoja interpretacja ale rozumiem ze ludzie kosciola maja w zwyczaju na dzien dobry zarzucac rozmowcy tego typu uczucia,aby ich zbic z tropu ,nie ze mna te numery. na podstawie twoich opini i tutaj i w watku o spirali oraz na podst. twojego podpisu Cytat:
plod to nie dziecko a wszyscy ktorzy tak twierdza gdzies znikaja kiedy te dzieci nie chciane ,,nie kochane pojawiaja sie na swiecie i trzeba je wychowac,utrzymac,wykszta lcic i przede wszytskim zapewnic kochajacy dom Cytat:
jesli to nie byl gwalt tylko zwyczajny glupi sex z kolega to nalzy to dziecko wychowac a jak ma zrobic to 14 latka ? wiele rodzin czeka na dzieci a domy dziecka jakos pekaja w szwach wiec chyba niekoniecznie jest tak latwo i prosto ztymi adopcjami a skoro tak bardzo chcesz innym pomagac wez sie za produkcje dzieci i oddaj je innym potrzebujacym. nie chce mi sie pisac po raz kolejny o tym samym bo ludzi takich jak ty nic nie jest wstanie przekonac ze kazdy decyduje o sobie i swoim losie i zaden czlowiek nie ma prawa ingerowac w jego decyzje a kazda kobieta po to ma macice aby mogla decydowac co i kiedy w niej bedzie i nic nikomu do tego a juz napewno ksiadz nie ma prawa w to ingerowac ,szczgegolnie ze nie kazdy w polsce jest katolikiem. amen. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sąd zezwolił na aborcją, gdy mowa była o gwałcie. Natomiast obecnie sytuacja się zmieniła i na razie ponownej zgody nie ma: Cytat:
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Freso - ale to jest dziwne.
Ten sam sąd wydaje zgodę, a potem ją wycofuje? Przeciez nic się nie zmienilo, poza tym, ze zrobiło się gorąco....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Awio, dlatego ja się wstrzymuję z komentowaniem tej sprawy, poza cytowaniem faktów ze strony, którą podałaś.
Jak dla mnie: za duzo w tej sprawie niewiadomych, a i brak informacji z pierwszej ręki -od dziewczyny- nie sprzyja wyrobieniu sobie jakiegoś zdania na ten temat (przeze mnie przynajmniej, bo póki co, to bazujemy tylko na szczątkach informacji, które się wykluczają: raz był gwałt, a za chwilę się okazuje, że gwałtu nie było).
![]() |
#113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jestem porzekonana ze np. rodzice 14 letniego chlopca chcac uniknac odpowiedzialnosci beda starali odkrecic sprawe aby pod zarzutem syna (lub nich samych) nie padly oskarzenia (kolejny raz, traci na tym nasza 14 latka). edit: niezaleznie od faktycznego stanu rzeczy mamy do czynienia z 2 problemami. po pierwsze czy seks z nieletnia to czyn zabroniony? czyli teoretycznie dziecko jest owocem przestepstwa i w tej sytuacji aborcja jest dopuszczalna. Po drugie, jako 14 latka ta dziewczyna nie moze decydowac o sobie, a decyzje o ewentualnej aborcji leza w gestii jej rodzicow. oczywizmem jest, ze wczorajszy artykul z GW mial manipulacyjny charakter i celowo zatajal wazne dla sprawy fakty. dla mnie nie zmienia to jednak faktu, ze za ta dziewczyna wloka sie starsze panie z pro-life i faceci w sukienkach, ktorzy bezprawnie wtracaja sie w ta sprawe. i to jest prawdziwa tragedia. znadna z nas nie powinna sie nigdy dowiedziec o tym zdarzeniu, a mamy teraz medialny show ktorego najwieksza ofiara jest ta dziewczyna. Edytowane przez luizinha Czas edycji: 2008-06-08 o 18:11 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Zgadza sie nie ma duzo o ew. przestepcy czy byl to 14 -ktory tez przeciez mogl dopuscic sie gwaltu czy ktos inny.
gdyby byl to gwalt to chlopakowi grozi jakas kara w zawieszeniu byc moze,dziewczyna moglaby dokonac aborcji gdyby jednak byl to sex pary 14 ,dziewwczyna zostaje z ciaza ,sa rodzicami i ew. chlopak musi placic na dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
niewykluczone, że to gazety/portale podały błędną informację o gwałcie, a tymczasem pozwolenie dotyczyło możliwości usunięcia ciąży z powodu czynu zabronionego.
po pierwsze czy seks z nieletnia to czyn zabroniony? nie tyle z nieletnią, co osobą do 15 roku życia i faktycznie jest to czyn zabroniony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
wobec tego, jak mowi nasze prawo:
"jeśli zachodzi potwierdzone przez prokuratora podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego. Przerwanie ciąży jest w takiej sytuacji dopuszczalne, jeśli od początku ciąży upłynęło nie więcej niż 12 tygodni. Zaistnienie okoliczności uprawniających do przerwania ciąży stwierdza prokurator. Przerwanie ciąży może być w takim wypadku wykonane również w gabinecie prywatnym" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
i nawet jeśli byli parą, wydaje mi się, że to jednak wciąż czyn zabroniony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |||||||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
z http://wiadomosci.onet.pl/1764987,11...stwa,item.html Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak podają badania w latach 2004-2006 ciąż w szkołach PODSTAWOWYCH i gimnazjach było ponad 1600 ! A tu się robi taką sensację bo 14 latka zaszła w ciąże ze swoim 14-letnim kolegą, a matka prawdopodobnie wbrew woli nastolatki chce ją pozbawić jej dziecka... http://wiadomosci.wp.pl/kat,48996,wi...l?ticaid=1608c Cytat:
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ważną sprawą w tej kwestii jest fakt, czy dziewczynka została rzeczywiście zgwałcona. Bo jezeli to tylko sposób na dopięcie celu - czyli pozbycie się przeszkody w postaci ewentualnego dziecka, to sprawa mi się lekko nie podoba.
Ponadto podziwiam osoby, które godzą się urodzic dzieci z gwałtów, do tego nierzadko obdarzyć pięknym, mądrym uczuciem miłości. Oczywiście nie potępiam osob, które poddają się aborcji po gwałcie, gdyż w Polsce można uczynić to legalnie. jeszcze jedna sprawa nie kazdy Polak jest wierzącym katolikiem...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:59.