![]() |
#91 | |
Przyczajenie
|
Dot.: studia administracja
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#92 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedz dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
U mnie był od drugiego roku. Pierw pisaliśmy test który miał nas rozdzielić na początkujących i zaawansowanych. U Ciebie pewnie będzie podobnie, szczególnie jeśli będziecie dużym rocznikiem. U mnie jest 40 osób na roku a dokonali takiego podziału
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Uf to mnie pocieszyłaś
![]() Edytowane przez JustynaL89 Czas edycji: 2014-09-26 o 15:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
Ja miałam j. angielski już od pierwszego semestru aż do czwartego semestru włącznie. I również mieliśmy test, który kwalifikował nas do danych grup. Swoją drogą szkoda, że na ostatnim roku nie ma. Cenię sobie ten język i trzeba będzie samemu nie dopuścić do tego, by "wyjść z wprawy".
![]() ![]()
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
tudiuję na WPiA i nie mogę narzekać. Bez problemu przyjęli mnie do obsługi urzędowej prokuratury (płatne), bez problemów przyjmują także na praktyki do SKO,UMK, WSA i wiele, wiele innych. Jest też biuro karier ze szkoleniami i kursami. Dynamiczność rozwoju, trzeba być przedsiębiorczym
![]() Z kolei przyjaciółka to samo na innej uczelni w tym samym mieście i ma problem, bo nie widzi dla siebie przyszłości...i jak to ujęła : ,,ma wrażenie, ze sie cofa a nie rozwija" Powodzenia wszystkim przedsiębiorczym Jest różnica między administracją np na UJ UW a administracją w prywatnej uczelni WSB itp itd. Na pewno administracja na tym 1wszym jest bardzo wymagająca, dużo prawa i ekonomii ( rachunkowość, ekonomia, praco administracyjne, cywilne wszystko to trzeba zdać by przejść wyżej a łatwo nie jest).A także 1 wsze miejsce w ocenie i rankingu państwowym daje dużo prestiżu i perspektyw. Takie osoby, które zrobią magisterkę z admina bd miały na pewno co wpisać do życiorysu i pracownicy popatrzą na nich łaskawym okiem.Admin. na tym drugim może to być kłopotliwy kierunek, bo jest niż i uczelnie takie nie wymagają za wiele od osób, które podejmują się nauki (także łatwo przejść z roku na rok). Więc nie generalizujmy. Nikt nie zaprosi Cie łaskawie kochany absolwencie o administracja to bierzemy ![]()
,,Po tragedii życie też ma sens. Ważne że mamy siebie ". Powrót na forum. ![]() Edytowane przez 1Patty Czas edycji: 2015-05-27 o 12:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Myślę, że po administracji nie ma przyszłości. Chyba, że wybierzesz się na magisterkę w innym kierunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przed rozpoczęciem studiów wydawało mi się, że po administracji będę miała szereg perspektyw, niestety zarówno ja, jak i znajomi którzy mieli stypendium naukowe, rozczarowaliśmy się. Do instytucji publicznej nie ma szans się dostać w drodze naboru, chyba że odbywałaś staż, więc masz 0.01 % szansy. Nota bene, u mnie w mieście akurat był problem z odbyciem stażu, więc co z tego, że rozmowa i test podczas naboru na stanowisko inspektora, poszły mi dobrze, skoro dostał się do pracy ktoś mający koneksje. Niemniej, wspaniale, że ktoś tak idealistycznie podchodzi do tego kierunku, bo rzeczywistość rozczarowuje ![]() Administracja pomaga mi jedynie teraz na prawie - przepisują mi oceny z egzaminów i łatwiej mi podczas sesji, mając jakąś wiedzę. Aha, i nie pracownicy, tylko pracodawcy "popatrzą łaskawych okiem", chociaż nie sądzę, by zaoczna administracja na UW robiła jakiekolwiek wrażenie ![]()
czasem mniej znaczy więcej, taka szczypta ironii. Edytowane przez oh Mandy Czas edycji: 2015-06-26 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2015-06-26 o 18:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
oh Mandy Administracja pomaga mi jedynie teraz na prawie - przepisują mi oceny z egzaminów i łatwiej mi podczas sesji, mając jakąś wiedzę.
[/QUOTE] Gdzie studiujesz, bo na zaprzyjaźnionych wydzialach z prawa na adm przepiszą w odwrotną stronę nigdy. Nie ma bata, zeby ludzie z prawniczych przedmiotow na adm wiedzieli to, co ludzie po prawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykład? 45 h wykładów z prawa konstytucyjnego z sędzią TK + 30 h ćwiczeń, a na prawie 30 h wykładów z osobą z "dr" i 15 h ćwiczeń. ![]() Na administracji - KPA + UPEA oraz PPSA to dwa oddzielne przedmioty (45 godzin wykładów z każdego z nich, z sędzią NSA), na prawie to jeden przedmiot i tu będę zaliczać tylko PPSA, bo na administracji było to na mgr, więc mnie ominęło. Inni wykładowcy prowadzili zajęcia na administracji i wykładają teraz na prawie - bez problemu przepisują swoje oceny. Wiadomo, nie przepisują wszystkiego, chociażby, pomimo większej liczby godzin i 4,0 z egzaminu, muszę ponownie zdawać część ogólną z cywila. Na niektóre przedmioty, sama chodzę świadomie, bo wiem, że mam braki i chcę się czegoś douczyć. ![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
Dziś przykładowo spotkałam koleżankę, która odbywa roczny staż w PUP, a skończyła pedagogikę. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Właściwie wyszło mi to na dobre bo dostałam się na staż w Kancelarii Notarialnej, gdzie gwarantują stałe zatrudnienie - jak będzie dalej, zobaczymy ![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez asiula171a Czas edycji: 2015-07-02 o 13:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
I o tym pisałam, oddzielnie na administracji było PPSA. A na prawie jest wszystko razem: kpa, upea, ppsa.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
BAN stały
|
Na administrację warto iść tylko na podyplomówkę jak już pracuje się w urzędzie albo starostwie, osobom ze Szczecina mogę polecić taki kierunek na wsb - http://www.wsb.pl/szczecin/studenci/...yjnych-i-prawa W innym wypadku rzeczywiście nie ma sensu studiować administracji, jak dla mnie to stracone 5 lat, które można spożytkować dużo lepiej. W ogóle szkoda, że studia wybiera się w tak młodym wieku... teraz dokonałabym zupełnie innego wyboru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
Cześć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale - są to zazwyczaj stereotypy wywodzące się jeszcze z dawnych czasów PRLu. Ludzie żyją tym, co usłyszeli od swoich rodziców czy dziadków i trudno zmienić ich nastawienie do tego kierunku. Sami wykładowcy - na szczęście nie wszyscy- też przekonywali nas, że jedyną słuszną pracą dla nas jest praca jako urzędnik państwowy, bo jesteśmy za głupi, żeby być prawnikami. ![]() Jednak są też wykładowcy, którzy idą z duchem czasu i wiedzą, że obecnie administracja jest potrzebna nie tylko w urzędach, ale też w innych miejscach pracy. W związku z tym kierunkiem można też pomyśleć o specjalizacji zawodowej - w zależności od tego, co Cię zainteresuje na tych studiach. Jak dla mnie to jest bardzo niedoceniony i stereotypowy kierunek, który potrzebowałby ,,odświeżenia'' i dostosowania do czasów obecnych. Jednak mimo wszystko, jeśli wiążesz swoją przyszłość z pracą w urzędzie czy zakładzie pracy to polecam. Nie przejmuj się więc opinią innych ludzi, że po administracji to praca tylko w urzędzie i tylko po znajomości - bo to nie jest prawda. Chyba, że ktoś wybiera na ten kierunek studiów z jedną jedyną ścieżką kariery jaką jest urząd - cóż, nie zawsze może się udać. Np. Urzędy Celne nie potrzebują na najbliższe przynajmniej 5 lat nowych pracowników. A jak ktoś przez 5 lat swojego życia studiuje dziennie, mamusia/tatuś płacą za wszystko i ani razu się nigdzie nie pracowało, to nawet najzdolniejszy student prestiżowego kierunku na najlepszej uczelni w Polsce może zostać bezrobotnym albo kasjerem w Biedronce. Rynek pracy wymaga od młodych ludzi doświadczenia, więc pomyśl o tym idąc na studia - nawet staż czy praktyki dają więcej, niż puste CV. Edytowane przez haru_haru Czas edycji: 2015-07-11 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Specjalki są kluczem na Administracji. Jeżeli będziesz dobra możesz się wyspecjalizowac. Np ja mam specjała z Prawa zamówień publicznych.
Stereotypy są bardzo krzywdzące. Wszystko zależy od własnego podejścia. Może jestem Niepoprawną optymistą ![]() ![]() Good luck
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
PS dla tych, którzy twierdzą że tu się tylko liże prawo...
![]() |
#112 |
Konto usunięte
|
Przecież to dosłownie kilka ustaw. A komentarze? Orzecznictwo? Podręczniki? Nie wątpię, że nauki jest sporo, ale bez przesady, nie zaklinajmy rzeczywistości...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Nouvelle jak zapewne wiesz komentarze są na studencki portfel za drogie, ok 100 do 150 zł, orzecznictwo znajdziemy zawsze aktualne na lexie, a podręczniki w pdfie.. Jakbym chciała kupić wszystko co mówisz do każdej z ustaw to bym pół roku wcinala zupki z biedronki
![]()
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
Wiem, bo sama jestem na etapie kompletowania biblioteczki, dojrzałam do tego.
Ale pokazywanie kilku ustaw, w ogole znajomość kodeksów nie świadczy o tym, że super zna się prawo i och jaka nauka ciężka. Akurat większość ustaw ze studiów jest dosyć prosta, totalnie miażdżą chyba tylko finanse i podatki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#117 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już sie w tym wątku wypowiadałam i powtórzę - administracja daje fajne PODSTAWY w nauce prawa i zdecydowanie przydaje mi się ta wiedza na prawie. Niemniej jednak, ukończenie administracji nie sprawia, że ktoś jest specjalistą z prawa. Ciekawe orzeczenia mieliśmy na Prawie UE, a także na seminarium z prawa pracy. Na karnym na administracji nie mieliśmy nawet kazusów... Dlatego też z głową przepisuję oceny z przedmiotów, bo wiem, że z niektórych mam zdecydowane braki. Tak, tak - też mi pozostały po administracji kodeksy i podręczniki, niemniej - nie przyszłoby mi do głowy, by wstawiać tu zdjęcia, bo to hm... żałosne i próba udowodnienia, że jest się po administracji prawnikiem, bo posiadasz kilka ustaw. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
![]()
czasem mniej znaczy więcej, taka szczypta ironii. Edytowane przez oh Mandy Czas edycji: 2015-10-22 o 07:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Miało być humorystycznie wyszło tragicznie
![]() #forumtakiesztywne
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Hm, ty masz 15 lat?
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Nie offtopujemy. Ja już nie mam nic do powiedzenia w tym wątku. A nie należę do osób które nabijają sobie posty w ten znany sposób. Pa
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:50.