![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zmeczenie
Cytat:
Oj, Ami nie mam szczescia do ciebie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
więcej czasu na odpoczynek! - ale nie taki typu leżę sobie na kanapie i oglądam tv! Aktywny wypoczynek! Owoce! Usmiech! podskoki!
![]()
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest tylko jedne problem - jestem zmeczona i mi sie nie chce.... ![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
To nie takie proste.
Wielu lekarzy lekceważy ten problem - nie wiem, czy mają rację, moje doświadczenia z autopsji (no nie moje, ale bliskiej mi osoby, która straciła w ten sposób 10 lat życia) sugerują, że nie - i uważa to za bzdurę. Nie znam się, czy słusznie - ale medycyna też nie od razu wiedziała to co wie dziś - więc nie odrzucam kontrowersyjnej teorii, tylko dlatego, że temat jest dość (u nas w szczególności) nowy. Chodzi o drożdżycę, o drożdżaki z grupy Candida albicans, które siedzą (między innymi) w przewodzie pokarmowym (w jelicie czy coś, już też nie pamiętam wiele z tego). Przyjmując antybiotyki wyniszczasz bakterie w organiźmie, i pustki w jelitach po tych bakteriach - zasiedlają grzyby, które rozwijają się bujnie, gdy mają dostraczany do organizmu cukier, zachwiana zostaje równowaga biologiczna w konsekwencji. Podstawowe objawy to przemęczenie, znużenie, apatia, ("w skrajnych przypadkach"- niekoniecznie takich skrajnych, to do tego w końcu prowadzi) może to być zmęczenie tak ogromne, że nie można normalnie funkcjonować, obniżające aktywność. To może się zacząć dziać nagle - funkcjonujesz, funkcjonujesz - i możesz nagle wysiąść, możesz też słabnąć powoli, coraz bardziej. Inne objawy to mogą być - umiarkowana gorączka lub dreszcze - ból gardła i tkliwość węzłów chłonnych - osłabienie mięśni i bóle mięśniowe - przedłużające się zmęczenie po wysiłkach, które nie powinny sprawiać problemu - bóle głowy różniące się od poprzednio występujących natężeniem i charakterem - bóle stawow - trudności w zasypianiu - uczucie dezorientacji lub zmiana zmęczenia (pogorszenie pamięci, zaburzenia koncentracji, niezdolność do rozwiązywania prostych problemów, otępienie umysłowe, depresje, drażliwość) - nagle pojawiające się zaburzenia widzenia lub strach przed światłem. To trudne do zdiagnozowania - często się myli to z depresją, z wirusami, z chorobą Alzheimera, z tabunem innych. Jest wyleczalne, należy po prostu wytępić drożdże, odpowiednio się odżywiać, żyć. Skończyć z cukrem, alkoholem, i takie tam. Nie wiem, czy lekarze traktują temat choć trochę poważnie - raczej nie (??), chyba dowodem tego jest, że nic nie mogę znaleźć w sieci (po polsku, na pozostałych stronach nie szukałam) o tym. My się dowiedzieliśmy, bo przez przypadek wygrzebałam, tak z rok temu, w księgarni skromniutką i przecenioną książeczkę o tym.
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-03-06 o 16:57 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
O, tą książeczkę konkretnie znalazłam
http://ksiegarnia.via-net.pl/Pl/St/P.../183774747541/ Nie każdy atak lenia, smutek, niechęć czy depresja ma coś z tym wspólnego - ale warto się dowiedzieć czegoś o tym.
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
[quote=Aeterna]Chodzi o drożdżycę, o drożdżaki z grupy Candida albicans, które siedzą (między innymi) w przewodzie pokarmowym
Przyjmując antybiotyki wyniszczasz bakterie w organiźmie, i pustki w jelitach po tych bakteriach - zasiedlają grzyby, które rozwijają się bujnie, gdy mają dostraczany do organizmu cukier, zachwiana zostaje równowaga biologiczna w konsekwencji. Podstawowe objawy to przemęczenie, znużenie, apatia, ("w skrajnych przypadkach"- niekoniecznie takich skrajnych, to do tego w końcu prowadzi) może to być zmęczenie tak ogromne, że nie można normalnie funkcjonować, obniżające aktywność. Inne objawy to mogą być - umiarkowana gorączka lub dreszcze - ból gardła i tkliwość węzłów chłonnych - osłabienie mięśni i bóle mięśniowe - przedłużające się zmęczenie po wysiłkach, które nie powinny sprawiać problemu - bóle głowy różniące się od poprzednio występujących natężeniem i charakterem - bóle stawow - trudności w zasypianiu - uczucie dezorientacji lub zmiana zmęczenia (pogorszenie pamięci, zaburzenia koncentracji, niezdolność do rozwiązywania prostych problemów, otępienie umysłowe, depresje, drażliwość) <---!!! - nagle pojawiające się zaburzenia widzenia lub strach przed światlem <--- !!! [quote] Szkoda, ze nie ma nic wiecej o tej ksiazece na stronce, oprocz okladki. Z tego co piszesz, to ja mam wszystkie podkreslone na czarno objawy, wiem ze przyczyny moga byc rozne, ale bardzo mnie to zaciekawilo. Przede wszystkim dlatego, ze ostatnimi czasy przyjomwalam bardzo duzo antybiotykow, i mozliwe, ze rzeczywiscie wyniszczyly one bakterie w jelitach i zagniezdzily sie tam grzyby?! Cholera, to brzmi groznie. Tylko jak mam to zasugerowac lekrzowi? Nie wiem, jaki odpowiednik tego moze byc po francusku, nie podalas nazyw tej choroby, czy ona sie w ogole jakos nazywa??§ Wtedy latwiej by mi bylo znalezc! Jak cos wiesz, napisz. Ide poszukac czegos pod nazwa tych drozdzy
Edytowane przez jowisia Czas edycji: 2006-03-06 o 16:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Wtajemniczenie
|
Znalazlam na francuskiej stornie fiszke o objawach zakazeniem tymi drozdzakami : http://www.med.univ-tours.fr/html/do...SRC/53/P53.pdf nawet jezeli nic nie rozumiecie sa fotki. No ale oni tam pisza o zakazeniach jamy ustnej, stawow i genitalii. NIc nie ma kompletnie o objawach przemeczenia.....
![]()
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Jowisia, kardynalny błąd z mojej strony - ma być strach przed światłem, nie światem. Przepraszam (zaraz edytuję).
To się dawniej nazywało: - Chroniczny Wirus Epsteina-Barra - Syndrom Wirusa Epsteina-Barra - choroba Epsteina-Barra -chroba yuppies: EpsteinBarr Francuskiego języka nie znam - ale po angielsku to jest: Chronic Fatigue Syndrome (CFS). Jak nic nie ma o tym w sieci - tzn. że to rzeczywiście jedynie szarlataneria (hm...).
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Znalazlam! znalazlam artykul na ten temat :
http://www.psoriasi.org/psoriasis.fr/candida.htm niestety po kliknieciu na angielska flage stronka przekirowuje sie na inna fiszke, do czytania wiec tylko po francusku. Chodzi o to, ze rzeczywiscie sa to bakterie, ktore u normalnego czlowieka istenieja w genitaliach, w naszej waginie na przyklad. Objawia sie to uplawami, swedzeniem i tak dalej, ale niekoniecznie te objawy musza istniec. W bardzi wielu przypadkach, obecnosc tych drozdzakow prowadzi wlasnie do Syndromu Chronicznego Zmeczenia (podkreslone jest na czerwono), nadpobudliwosci, depresji, niepokoju itp.. Istnieja tez zaburzenia na poziomie ukladu pokarmowego i jamy ustnej, ale niekoniecznie musza wszytskie wystepowac naraz. Nie bede tu calego artykulu tlumaczyc ale to jest ciekawe. Jednym z objawow, ktory u mnie wystepuje na przyklad, jest ochota na jedzenie chleba, makaronu, pizzy i ziemniakow czyli cukrow prostych, spowodowanych toksynami w naszym organizmie zaburzajacymi rownowage. Nie wiem jak to jest w polsce, ale tu mi to wyglada na raczej dosc znany i powaznie traktowany problem, wiec na pewno wspomne o tym mojemu lekarzowi, co sadzi na ten temat i poprosze o badania na ewentualne wykrycie u mnie tych bakterii. Dzieki, Aeterna.
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
och, skad ja to znam... tez jestem coraz to bardziej wyczerpana, siły brakuje na cokolwiek i najchętniej bym spała, albo lezała w łozku i ogladała fajne filmiki
![]() codziennie wstaje o 7.00 a do domu wracam bardzo pozno. Jestem wyczerpana i szkołą i teatrem, a tu trzeba sie jeszcze uczyc, czego juz zwykle po prostu nie czynię. czekam na weekend, choc i wtedy mam wyrzuty sumienia, ze powinnam sie uczyc i robic te rzeczy, ktore musze. och gdzie ta wiosna???
![]() |
#101 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Z jednej storny mnie to ucieszylo, poniewaz oznacza, ze mam naprawde dobrego lekarza i gdy zglosilam sie od niej rok temu ona napisala mi skierowanie na badanie krwi, i tam byla wlasnie zaznaczona opcja na wykrycie wirusa epsteina-barra. Zdrugiej - oznacza to, ze tu na przyklad we francji jest to bardzo znana choroba, a nie jakies tam widzimisie. A po trzecie, skoro tak, to teraz jak mam rendez-vous do niej za tydzien to moze zasugeruje jej to raz jeszcze i poprosze o ponowne badania pod tym katem. w kazdym razie rok temu to ona sama miala takie podejrzenia, ale nic nie wyszlo ![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Jest coś takiego jak ZESPÓł PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA. Spowodowany jest złą dietą, brakiem minerałów, nadwrażliwością na warunki atmosferyczne, brakiem ruchu. To jest normalna choroba, tak jak i grypa czy ospa i można to wyleczyć.
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Obawiam się, że ten zespół chronicznego przemęczenia (syndrome de la fatigue permanente?) jest w Polsce tak samo mało znany jak zespół jelita drażliwego (syndrome de l'intestin irritable), na który cierpię. ![]() ![]() Ja też mam wiele z tych objawów. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
Rozeznanie
|
Rozumiem i współczuje
![]() ![]()
Nikt mnie nie poznał i nie zna mnie za dobrzE Nie ważne co osiągnę,co stworzę,co zrobiĘ Dla ślepych głupców pozostanę taka samA Nigdy przed nikim głowy nie złożĘ Nigdy przed nikim nie padnę na twarZ Tutaj..czy w piekle..do końca z honoreM Taka już jestem..i to właśnie jA
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
ostatnio mamy spore i czeste wachnia cisniena raz niskie raz wyskokie moze to dlatego ja zawsze jestem taka senna zmeczona boli mnie głowa gdy sa czeste wachnia cisnienia
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Syndrome de la fatigue chronique to dosc znane zjawisko, na pewno bardziej niz w polce, zajrzyj tutaj, jest wyjasnione w prosty i przyjemny sposob, mozna sie wielu rzeczy dowiedziec : http://www.doctissimo.fr/html/dossie..._chronique.htm W ogole tu we francji, znaleziono leki na zaburzenia hormonalne,na ktore cierpialam, na ktore lekarze w polsce rozkladali bezradnie rece.. mam tez na przyklad implant antykoncepcyjny, o ktorym pisalam w ktoryms z watkow. Pod tym wzgledem naprawde francja jest lepiej rozwinieta, choc akurat co sie tyczy syndrome de la fatigue chronique, to nawet na stronkach mozna przeczytac, ze "nasi angielscy sasiedzi osiagneli juz spore wyniki, a my ciagle w tyle".. co za skromnosc ![]() Mam nadzieje, ze polska tez szybko ich dogodni pod wzgledem zmeczenia, bo medycyna rozwija sie coraz bardziej. A co z tym zespolem jelita wrazliwego? ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nieeee ten typ tak ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A o zespole jelita drażliwego masz tutaj http://www.e-sante.fr/guide/article....idrubrique=245 Generalnie ja spotkałam się z dwoma postawami wśród polskich lekarzy: "to tylko wymysły, nie choroba" albo stwierdzają ZJD i zostawiają pacjenta samego sobie. I tak walczę z tym sama od 7 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
www.candida.prv.pl
www.zdrowie.klips.org/candida_tlumaczenie.htm www.zdrowie.klips.org/cichy_zabojca_nowy.htm
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wywolalam presje na moim lekarzu i umowilam sie na wizyte juz jutro. Spisalam na kartce wszystkie symptomy znalezione na stronce, ktore sprawdzaja sie u mnie. Nawet jezeli to nie te grzyby, to przynajmniej latwiej bedzie mu podjac decyzje i wysle mnie na pewno na jakies badania. Zdam wam relacje co i jak. Narazie - bardzo dziekuje. ![]()
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
mysle, ze jakby nie patrzec, te objawy sa na tyle uniwersalne i jest ich taka rozpietosc, ze kazdy moze je sobie przypisac; nawet jesli jest to zwykle przeziebienie
![]() na poczatku, jak to przeczytalam, to po prostu padlam, ale mysle, ze nie ma co sie martwic na zapas. mam nadzieje, ze wszystko bedzie u Ciebie dobrze ![]()
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
po prostu Em :)
|
Dot.: witaminki
niedawno kupiłam sobie skrzypowitę. mam nadzieję, że po dłuższym zażywaniu efektu będą widoczne
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki kochane, dzieki za wyciagniecie mojego watku sprzed 2 lat o przemeczeniu, bo juz byłam skłonna nowy założyć
![]() Ledwo żyje tej wiosny! Śpie jak należy, jem jak należy, sportuje sie, łykam witaminy i nic. Jak byłam flak tak jestem ![]() Nie mogę sie na niczym skupić, jestem do niczego. Jedynym wyjsciem jest przeczekać..... zeby tylko pracować nie kazali ![]() Pozdrawiam was serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Przyczajenie
|
![]()
Dziś znów jestem śpiąca..
![]() od zawsze miałam niskie ciśnienie i nie wiem jak sobie z tym radzić.. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Mrs Mrau
|
Dot.: Dziś znów jestem śpiąca..
wątek był poruszany kilka razy
![]() Jak sobie z tym radzę? przede wszystkim dużo ruchu,naprawde pomaga |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
groovee ty śpioszku
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Catt ma racje i w jednym i w drugim.
Poszukaj watkow podobnych . i duzo sie ruszaj! Cwicz,spaceruj ,naprwde warto.!!!
![]() |
![]() |
#119 |
Mrs Mrau
|
Codziennie chodzę na spacer z psem,wędruje sobie do lasu.Odkąd zaczęłam robić to regularnie naprawdę lepiej się czuję,mam więcej energii i zapalu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
Szkoda, że ja na spacery nie mam za dużo czasu
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:50.