![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
ile się daje w prezencie?
Słuchajcie, przeglądałam forum i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, otóż niedługo idę na ślub i tak się zastanawiam ile powinniśmy dac młodej parze. zaznaczę,że ja nie pracuję, studiuję a więc jestem jeszcze na utrzymaniu rodziców. pracuje tylko mój Tż. Jak myslicie?
Wiem,że każdy daje tyle, na ile go stać, nie ma żadnej reguły, ale może tak mniej wiecej chociaż, ile ludzie dają znajomym ?
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ile się daje w prezencie?
conajmniej tyle zeby sie zwrocily im koszta zaproszenia was tam. mozecie sie zorientowac jaki jest koszt od osoby w miejscu gdzie bedzie wesele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
u mnie w rodzinie wszyscy daja zazwyczaj do koperty, jeśli jest para to nieważne czy ona studiuje, czy pracuje niby wypada dać koło 100-200 zł. tak przynajmniej jest u mnie. Jesli już kupuje prezent z moim TŻ ( też studiuje a on pracuje) to zazwyczaj kupujemy jakiś sprzęt AGD cena koło 150..
Choć tak naprawdę jest różnie i jak to sie mówi "co kraj to obyczaj"
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
mi sie wydaje ze 100-200
![]() ![]()
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
heh ciezka sprawa z tym ile "dać"
zasada moim zdaniem jest prosta- daj tyle ile sama chcialabys dostac od osoby o podobnej sytuacji materialnej w jakiej jestes teraz ty nie wazne ile wlozysz do koperty (mysle ze ok 150-200zl bedzie ok) liczy sie sama obecnosc... choc ostatnio slyszalam ze w kopertach mlodzi dostawali po 50zl albo koperty byly wogole "bez zawartości" <=żenua
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję ślicznie za pomoc
![]() truskaffka, prezent odpada, oni zdecydowanie wolą kasę, nawet mniejsze sumy,ale kasę ![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to juz lepiej dostać te 50 zł niż pusta kopertę
![]() |
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
200 zł.to u nas (czyli w małopolsce) dawało się już 4 lata temu teraz taką ''obowiązującą''sumą jest tak 300zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
BAN stały
|
A co Wy na to aby Para Młoda zbierała na podróż poślubną?
Ja osobiście zrobiłabym tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
U nas daje się min. 300 zł, ale uważam, bo przecież sam pierwszy dzień wesela kosztuje na parę ponad 400 zł. AAAAAAAA spotkałam ostatnio z taką opowieścią, że para młoda po rozpakowaniu prezentów stwierdziła z przerażeniem, ze zamiast banknotów w kopercie znajdują się pocięte GAZETY!! Żenada!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Ja uważam, że jakieś 200-250 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
w sobotę mój ślub... niedawno byłam u kolegi z liceum daliśmy 300- wyszło że zapłaciliśmy za siebie i parę groszy dla nich...ale... 120 płacili za os w restauracji, nie licząc alkoholu, ciast, napoi i owoców- więc wydaje mi się że 300 to wypadałoby. Oczywiście wolałabym dostać 50zł niż gazety. Wiem że chrzestni szykują się dla nas po 1000, rodzeństwo po 500 ...byłoby super gdyby nam się chociaż zwróciło w połowie. Robimy sami, bez pomocy rodziców. Odłożyliśmy sami ile się dało ale bez kredyciku się nie udało
![]()
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
A jednak taki wątek jest , następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki. Wątki łącze.
![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
niestety się go nie odszukalam, sorry
![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ile do "koperty"??
dziewczyny a jak delikatnie powiedzieć zapraszanym gościom, że prosimy o pieniądze a nie o prezenty bo jakoś mi głupio będzie o tym mówić....
nie wiem czy w dobrym temacie piszę ale nic podobnego nie znalazłam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tu masz linka do wierszyków: ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=wierszyk
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Nie widze w tym nic krepujacego. Po prostu rozpusc takie wici po rodzinie, jesli nie chcesz umieszczac wierszyka na zaproszeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
My wierszyka nie dolaczymy mi sie ten pomysl nie podobal a mojemu TŻ tak ale jakos znajac moja rodzine to wiem ze by sie mogli poobrazac i mogliby sie poczuć dziwnie. Wiec wole jakos delikatnie powiedziec ze nie chcemy prezentow bo wyjeżdzamy do Anglii po podrozy poslubnej wiec nie bierzemy ze soba zadnych rzeczy oprocz ciuchow. Znajomi to spoko jedni sie juz nawet pytali co chcemy wiec z nimi nie bedzie zadnych problemow
![]()
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
My wierszyka też nie dołaczaliśmy, po prostu niektórym subtelnie wprost powiedzieliśmy, że nie chcemy prezentów, tylko kase, ale jednak większość zaproszonych sama`spytała się, co wolimy "pieniadze czy prezenty"
![]() |
#112 |
zielony stworek
|
A ja idę niedługo na wesele znajomych z liceum razem z moim tż i nie dam kasy.Kupię prezent max za 100zł(ale raczej koło 50zł).Czyli rozumiem,że nie powinnam iść,bo jak nie pracuję i mnie nie stać to lepiej nie iść niż dać za mało
![]() Wiem ile zapłacą mniej więcej za restaurację,ale co z tego.Nie sądzę by liczyli,że im się to wesele zwróci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
ale przecież większość osób pisała, że woli dostać nawet bardzo małą sumę niż jakiś nie trafiony prezent, ja osobiście wolałabym dostać 50 zł w kopercie niż zestaw ręczników czy pościeli, a to dlatego, że gusta są różne i wolę sama kupić sobie to co mi potrzeba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Ja na slubie kuzyna dawalam 300 zl za siebie i TZ.
Prezent bym kupila wylacznie wtedy, kiedy panstwo mlodzi zrobiliby liste zyczen. Inaczej nawet bym sie nie brala pod uwage innej alternatywy niz pieniadze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
Ja idę z moim TŻ na wesele do kolegi TŻ ze studiów, my oboje nie pracujemy, wesele będzie na 1 dzień w małym miasteczku. Ile powinniśmy dać? Oni nie chcą prezentów.
I druga sprawa: Za rok wesele mojej siostry ciotecznej a moja mama jest chrzestną. Wesele jeden dzień w Lublinie, koszt 100zł/osoba. Mama zastanawia się ile dać? Nie podoba jej się postawa swojej chrześnicy i jej narzeczonego, który powiedział, że "limit odwiedzin na ten rok się wyczerpał" - gdy mama zaprosiła ich do nas. Uważa, że jeśli oni tak traktują chrzestną, to chrzestna też "nie będzie im pchać pieniędzy". Więc jak myślicie - ile należy dać? Dodam jeszcze, że za 4 osoby (mama + tata + brat student + jego os. towarzysząca)
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
w pierwszym przypadku proponuję dać nie więcej niż 200 zł
w drugim przypadku proponuję nie bawić się w obrażanie się i rodzinne waśnie, czasem warto puścić część takich złośliwych uwag mimo uszu. Ile dać jako cztery osoby (w tym chrzestna): proponuję nie więcej niż 1000 zł, przynajmniej tyle dostaliśmy my w zeszłym roku od rodzin chrzestnych. Ale y i Twój brat nie pracujecie, więc myślę, że i 400 albo 500 zł będzie ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
Dziękuję
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Moi rodzice dali chrześniakowi mamy 1500 zł od nich i mojego brata, który był na weselu bez os.towarzyszącej, a ja od siebie i narzeczonego 200 zł
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
200 - 500 zł to taka suma w sam raz do koperty
ja sama na ostatnich dwóch weselach tak dawałam, tzn na jednym dawałam 200 zł bo byłam sama, a na drugim, już z TZ - 300 wyszło na to że dałam tyle ile wyniósł koszt za osobę ![]() w naszych kopertach po weselu własnie kwoty 300, 400, 500 były najczęstsze, mniej niz 300 nie dał nikt mieliśmy tez sporo kopert po 1000 i to niekoniecznie od bliskiej rodziny, ale np od przyjaciół moich rodziców, stac ich było więc dali ![]() chrześni się chyba zmówili - dali po 1500 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Z pierwszą częścia jak najbardziej się zgadzam. Z drugą już nie bardzo, bo z całym szacunkiem, ale najpierw piszesz, że nie ważna kwota, a chwilę potem ja podajesz. Nie każde 50 zł w kopercie jest żenadą, to zależy od tego, od kogo je dostaniemy. Sami znamy najlepiej osoby z najbliższego otoczenia, które zapraszamy na wesele, więc jesteśmy w stanie ocenić kiedy 50 zł to wstyd a kiedy za nie podziękować. Niektóre podawane sumy na tym forum przyprawiają o zawrót głowy. Przyznaję, że na nowej drodze życia każde pieniądze się przydadzą, ale chyba nie chodzi w tym o to by koszty wesela się zwróciły, lecz by się dzielić radością z tak ważnego wydarzenia jakim jest ślub. Chociaż i goście bywają różni, jedni przyjdą by się najeść i napić kosztem pościeli za 30 zł, a inni inaczej na to spojrzą. Bądź co bądź, tak jak sama napisałaś, należy dać kwotę odpowiadającą naszej sytuacji materialnej, naprzeciw zasadzie ' zastaw się, a postaw się' Pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.