![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
A ja chcę mieć dzieci, baa.. wstanę o 4 rano jeżeli zacznie płakać..
![]() ![]() ![]()
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba jednak dozwolone jest myslenie, że "około" dwudziestki to troche za wczesnie na macierzyństwo? Przecież to nie jest obrażliwe. Jasne, że jak się bardzo chce, czy wpadnie, to już nie ma przeproś. Ale jesli ktos ma wybór i do tego nie chce, to o czym tu gadać. Dla mnie osobiście ciaża na studiach to byłby dramat, ale moja przyjaciółka urodziła dziecko na drugim roku studiów i jakos przeżyła, studia skończyła... Jednak teraz przyznaje, że jeśli ktoś ma wzbór i możliwość, to lepiej niech rodzi po studiach ![]() Chyba, że jak już pisłam, ktoś ma inne priorytety czy nie ma wyjścia...
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
a jakbyscie dziewczyny wpadły to co przewidujecie? jak myslicie jakby sie ulozylo zycie? w sumie mozna tak pogdybac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
wpadek nie przewiduje się
![]() Poza tym jestem na forum znana z prowolnosciowych pogladów, wiec pewnie robilabym wszystko, zeby w ciazy nie byc. tzn zalezy. gdybym ciagle byla na studiach, nie miala dochodów, a facet nie bylby odpowiedni, to raczej zabieg. gdybym sobie mogla pozwolic na dziecko, miala wsparcie ze strony rodziny i ojca dziecka pewnie bym urodzila. ze wszystkimi mozliwymi znieczuleniami. cesarką ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dziecko to nie dramat, nie koniec swiata, nie wyrok na dozywotni łańcuch jak u wiejskiego psa. To nie ciezka choroba. Irytuje mnie takie dramatyzowanie, ze to juz koniec wolnego czasu, po karierze zawodowej, zostało tylko siedzenie w domu, zmiana pieluch i mycie garow. Jezeli mamy jako takie warunki bytowe, partnera, to dla mnie szczytem egoizmu jest usuniecie ciazy, bo "nie pasuje do planow zyciowych". Nie umiem popierac wolnosci wyboru z wygodnictwa, oportunizmu czy czego tam jeszcze. Ale oczywiscie z nienawiscia w oczach bym za taka osoba nie biegała jak radiomaryjowe babki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Iii tam ,ja jakoś nie widze w tym nic skandalicznego ,ze jakaś kobieta nie chce mieć dzieci.
To,że w domu pytają..wiadomo ![]() Mi akurat bimba czy kumpela chce dziecko czy nie.Wielkie rzeczy. Jeszcze jedno-watek jest skierowany do osób które NAPRAWDĘ nie chcą mieć dzieci czy na chwilę OBECNĄ nie chcą czy moze się wahają.Bo to róznica. I ja też sorry potraktuję z przymróżeniem oka taką 19-tkę która to się zarzeka ''że ona nigdy,nigdy!! ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
BAN stały
|
Szallona.
![]() Nie no, zupełnie na serio, czuję się zbyt młoda na dzieci. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiedzialne i dojrzałe są osoby, które tego instynktu nie mająci z pełną świadomością nie posiadają dziecka, bo czasami lepiej dla tych dzieci, aby ich nie było, takie jest moje zdanie. Mówię jako ta, która dziecka mieć nie chce.
![]() |
![]() |
#99 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi sie ze dziecku byloby lepiej na swiecie gdybym ja byla gotowa (nawet jesli bede stara ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wiek tu niewiele ma do tego, bo mozna byc 30-stka nie potrafiaca zrobic prania. A mozna byc 19 ktora musiala pomagac wychowywac rodzenstwo ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem dlaczego wysmiewasz te mlode matki. chcialy to maja, Ty nie chcesz to nie masz. Proste. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pewnie, ze chcialy, tylko czy aby na pewno myslaly o tym dokadnie? Ja nie wyobrazam sobie dziecka w wieku 19 szczegolnie ze juz wtedy mieszkalam za granica i nie moglabym podrzucic dziecka mamie zeby sie nim zajela ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś kiedyś byłam pewna ze do 28 urodzę...chyba jednak nie bo juz musialabym zacząć działać, a jakoś nie mam najmniejszego zamiaru tego robić ![]() Ja się najzwyczajniej w swiecie boję...boję sie że dziecko urodzi sie chore, boję sie ze nie będę dobra matką, ze nie będę potrafiła zapewnić dziecku wszystkiego czego potrzebuje. Boję sie ze mąż zejdzie na dalszy plan , ze będę miała celulit nie do zwalczenia, ze dostanę jakiejś depresji poporodowej, boje sie samego bólu. Mogłabym jeszcze długo tak wymieniać. Generalnie dzieci uwielbiam i piszczę z radości jak dowiaduję sie ze koleżanki są w ciązy...ale sama nie chciałbym brać na siebie tej odpowiedzilności. Może kiedyś mi przejdzie, a może umocni się aktualne myślenie ![]()
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Sniezynko - rozumiem ze wypowiadasz sie jako mloda matka?
![]() Uwazam, ze 19 latka jest za mloda na matke, te doswiadczone zyciowo to margines. Nie mowie, ze są złymi matkami, mowie, ze są za młode. Mam prawo ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Wybacz, ale to tak rzadkie przypadki, że własciwie nie ma o czym gadać.
Nie twierdzę tym samym, że 19 jest głupsza niż 30 ale ma mniej doświadczenia, jest bardziej beztroska, dla niej wszystko to "jakos będzie". Czasem może i lepiej miec dziecko w wieku lat 19, bo potem człowiek za bardz się boi. 19 lat nie ma (wybaczcie!) żadnego pojęcia co traci czy co zyskuje rodząc dzieco w tak młodym wieku. Wyobrażnia jeszcze nie działa aż tak daleko ![]() Dlaczego odebrałas to jako wyśmiewanie?
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
ja tez naleze do klubu ,co prawda juz 10 lat z 1 konkubentem zyje i nawet mnie nie leje ;-) ale chyba moge sie dopisac.na domiar 'zlego' mamy wspolne dziecko i dlaczego oni nie chca slubu brac ? slysze brzeczenie nad uchem na szczescie tylko ze strony rodziny Tż .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak czy inaczej napewno bym nie usuneła to jedno jest pewne. Na studiach byłam singlem ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Kazdy ma prawo do swoich pogladow, a takze ich zmieniania raz na jakis czas, co by nudno w zyciu nie bylo
![]() Ja tam potomstwa przed 30-stka miec na pewno nie bede - jak zreszta absolutna wiekszosc mojej rodziny, bo u nas wszyscy pozno zaczynaja. I jakies tlumaczenie, ze dziecko najlepiej przed 26 rokiem zycia etc. ![]() No chyba, ze jakas mega wpadka, albo mega zauroczenie - ale jakos tyle przygod i zauroczen czlowiek przezyl, a liczba dzieci wciaz 0. ![]() Zreszta od ok. 26 roku zycia, to absolutnie nie chcialam miec dzieci - ale nie ze nigdy i w ogole, tylko daaaleka przyszlosc, mimo iz kilku deklarowalo, ze jak cos to oni chetnie sie ozenia i potatusiuja ![]() Potem mi przeszlo, niczem burza - i zajawilam sie jakies 1,5 roku temu, ze chce i to strasznie strasznie - ach te zle wplywy pewnego "kolegi", ktory roztaczal wizje w sposob przerazliwie zarazliwy, ze trzeba bylo by tu zwiekszyc przyrost naturalny, ku chwale naszej ojczyzny ![]() I z tych wizji tez zostalam brutalnie wyleczona przez obserwacje kilku takich jednych jednostek, z ktorymi nie laczyly mnie zadne blizsze relacje, nawet towarzyskie odlegle chociaz. No coz posiadanie rodziny przez niektorych zwieksza ostro agresje, machiawellizm, a mowiac malo politycznie, a bardzo dosadnie za to, czyni ich nieludzkimi dranmi. A to wszystko po to by "po godzinach" bylo za co pieluche kupic ![]() A teraz przezywam etap "nie wiem, po co sie spieszyc", badz zgodnie z francuskim przyslowiem "que sera sera" co bedzie to bedzie. Ktoz bowiem zna swoja przyszlosc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
urodzilabym i wychowałabym wtedy
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba ,ze zaszlaby jakas gwaltowna,szalencza przemiana we mnie (pod wplywem odpowiedniego kandydata ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może wpływ dobrego kamdydata,ktory opiekowałby się mną? narazie jestem zdana tylko na siebie,więc z potomstwa nici. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Ja to nawet nie planuje męża mieć - jak najbardziej odpowiadałoby mi zycie w konkubinacie. W ostateczności mogę przystać na ślub cywilny najlepiej z ateistą, który też dzieci nie chce.
Do mamy chyba już dotarło, że nigdy nie będzie babcią i teściową raczej też nie ![]() ![]() Co zrobię jak wpadnę? Nie ma takiej opcji, absolutnie. Nawet takiej myśli do siebie nie dopuszczam! Ale jeśli... Jeśli już by się to nieszczęście mi przytrafiło (taak, traktowałabym ciąże jako wielkie nieszczęście!), to nie wiem... Może tata by mnie ukatrupił za bezmyślność (tj. nie byłam nigdy w stałym związku, więc ewentualne dziecko byłoby wpadką z tymczasowym chłopakiem), a może do tego czasu zalegalizowanoby aborcję ![]() ![]() A co do ciąży... Yhh no dla mnie to dość okropny stan, a sam poród jeszcze gorszy ![]() Podsmuowywując podtrzymuje swoje twarde stanowisko o nie posiadaniu dzieci ![]() PS. W przszłości miałam 3 cudowne futrzaki: chomiczka, króliczka miniaturke i szczurzątko - i zdecydowanie więcej pociechy z nich niż z dzieciaka ![]() ![]() EDIT: Przed chwilą dowiedziałam się, że moja koleżanka z ówczesnej klasy w gimnazjum zaszła w ciążę tylko dlatego, że bała się, że ją chłopak zostawi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A powaznie, to proste - nie chodzisz z tymi, ktorych ew. nie rozwazasz, stosujesz wszystkie mozliwe srodki anty, takze te po, jakby Cie za bardzo ponioslo... ... zielonego pojecia nie wiem co bym zrobila, nie znam siebie az tak dobrze, nigdy nie bylam w takiej sytuacji i duzo zalezy od 101 czynnikow... ... dodam do kolorytu, ze w rodzinie odnotowuje sie przypadlosc w druga strone - problem zajscia w ciaze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie wykluczam opcji takiej ,ze jesli pojawi sie dobry kandydat to moze poczuje cos w rodzaju ,ze chcialabym miec z nim dziecko.Moze tak moze nie,nie wiem co bedzie Wyzej mialam na mysli to,ze kandydat sprawi iz przestane przejmowac sie antykoncepcja ,bo inaczej nie ma mozliwosci "wpadki"przy moim mega ostroznym usposobieniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
wiecie tak sie zapytalałam co byscie zrobily..ja nie moge stosowac antykoncepcji hormonalnej ze wzgledu na chorobe..zostaja mi tylko prezerwatywy + inne rzeczy ktore nie ingerują w organizm...dlatego boje sie ze zajde w ciąze, choc tego bardzo nie chce
jedna wizazanka napisała ze to nie koniec świata, jakbym zaszla teraz na studiach swoja sytuacje moglabym porównac do konca |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po tabletkach anykoncepcyjnych wariowalam, tylam i ogolnie bylam dosc nieznosna dla otoczenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wpaść można zawsze, niezależnie od wieku ![]() ![]() ![]() ----------- ja to bym się ucieszyła, ale to dopiero po chwili, bo na początku to załamka. Mnie się już teraz nie chce za dziećmi latać ![]()
![]() |
![]() |
#120 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie kazda 19 latka jest taka sama ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.