![]() |
#91 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Studia...
Cytat:
![]() Mój program ma wyglądać tak: http://www.iberystyka.uw.edu.pl/program/?plik=h01.html Bardzo się różni od filologii? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Tam są wyszczególnione punkty za poszczególne przedmioty i na rok przypada ich 60... Czy to znaczy, ze MUSZĘ mieć ich tyle i nie ma żadnego, ze tak powiem, marginesu bezpieczeństwa? I czy mogę zdobyć ich więcej w którymś semestrze?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Lexie, Twój indeks jest rozliczany z końcem każdego roku akademickiego. Oznacza to, że możesz olać pierwszy semestr i wyrobić wszystkie punkty w drugiem semestrze, albo odwrotnie, albo rozłożyc to sensownie na cały rok akademicki. Do zaliczenia roku musisz zdobyć obowiązkowo 60 punktów. Możesz też wyrobić ich więcej - wtedy naddatek jest przepisywany na rzecz kolejnego roku akademickiego (ale zwykle jest jakieś ograniczenie - u mnie np. mogłam przepisać maksymalnie 10 punktów). Coś jeszcze Ci opowiedzieć o systemie ECTS? Bleee wlaczyłam z nim przez 5 lat, więc teraz mam go w małym palcu. Akurat kiedy kończę studia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() Uff dobrze sie zorientować w tym wcześniej, potem bym była kompletnie zielona ![]() Edycja - oczywiscie jak tylko to wysłałam przypomniało mi sie coś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Lexie, na pocieszenie powiem Ci, że znam takie osoby z mojego rocznika, które kończą studia razme ze mną, a dalej nie wiedzą, na czym polega system ECTS. Nie jest to wiedza niezbędna do zycia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
BAN stały
|
oo ale wątek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
U mnie na szczęście przynajmniej na początku będzie po polsku, ale potem - tez zajęcia po hiszpańsku... oj.
Teraz zastanawiam się jak pogodzić studia i naukę innych języków... chciałam wrócić na kurs angielskiego, chciałam zacząć niemiecki (uczyłam sie w liceum i szkoda mi przerywać). Ale nie wiem jak sobie dam radę... Nie wiem na jakim poziomie będize angielski na uczelni, bo może wystarczy... I nie bede potrzebowała kursu. Obawiam się, ze nie dam rady ciagnąć wszystkiego :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
a ja jestesm jeszcze bardzo ciekawa jak wygladaja zajecia z jezyka obcego przykladowo z j. angielskiego? czy tez sa normalnie wyklady a potem jakies cwiczenia na zaliczenie?
bede wdzieczna za odpwiedz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem" - M.Twain http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
czy ktos z was moze studiuje stosunki miedzynarodowe? bo ja wlasnie od pazdziernika ide na ten kierunek?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Generalnie rzecz biorac plan wyglada fajnie i niewiele rozni sie od filologii. Bedziecie miec jakies specjalizacje? Poza tym, ciesz sie, ze nie macie rozbudowanego zbytnio jezykoznawstwa, jest przekichane i to w kazdym jezyku ![]()
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
BTW lexie ty idziesz na iberystykę ??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
Iwciunia, a u nas zakładają ze wszyscy gramatyke juz znają. Wiec ta cała gramatyka u mnie to powtórkaprzed 15 min i kolokwium. Ja tez mam kolkowia-testy, speech-e i wypracowania. Ale najwięcej mam właśnie jezyka mówionego i pisanego.
A jesli chodzi o egzamin, to oprócz BEC, mozna u mnie zdawac jeszcze jakis inny (tez panstwowy), który kosztuje ok. 100 zł.
"Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem" - M.Twain http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
No ja miałam przez 3 lata po 7 egzaminów (odbiegających od programu ćwiczeń) w każdej sesjii,ale na jednym kierunku studiów ![]() ![]() Co do punktów to u mnie było tak.Ja miałam plan zajęć narzucany z góry i do każdego przedmiotu była podana ilość punktów,ale to mnie niewiele obchodziło,bo poprostu punkty te były naliczane, jak tylko zaliczyłam przedmiot.A potrzebne to one są chyba tylko w przypadku,gdy ktoś chce studiować 1 semestr lub rok za granicą,czyli mówiąc prościej jedzie na wymianę/stypendium zagraniczne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o zeszyty, to na 1 roku mialam osobny do każdego przedmiotu, potem to okazalo sie niepraktyczne, i notowalam wszystko w jednym zeszyscie lub w dwóch! UWAGA!!!!!!! NIE POLECAM ZESZYTÓW A4 !!!!!!! NAPRAWDE!!! Takie zeszyty nie dają możliwości ściągania - fakt, ja ściągac nie umiem, ale czasem musialam - z normalnego zeszyciku można wyrwac kartkę (pojedynczą) i coś tam ewentualnie spisać chwili i w akcie desperacji, ihihiih. Nie martwcie się ilością lektur - to mowię do studentek fil. polskiej - nie taki diabel straszny!!! Ja nie czytalam wszystkiego i elegancko zawsze wybrnęłam! Wystarczą baaardzo dobre notatki - ja takowe potrafie robić, mialam zawsze wszyściutko dokladnie zanotowane -dobre notatki to podstawa!!! Jeśli mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę (-: |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
![]()
Przyznam na wstępie, ze nie przeczytałam całego wątku, więc nie wiem czy juz o tym była mowa. Jeśli tak to zignorujcie
![]() Też od października zaczynam studia i interesuje mnie czy jest coś takiego jak "pierwszy dzień w szkole" ![]()
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
Oczywiście, jest oficajlna inauguracja roku akademickiego dla całej uczelni oraz dla każdego wydziału oddzielnie. Ale nie ma listy obecności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A jesli można spytać, to gdzie studiujesz??
![]() |
![]() |
#119 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Czyli jak u mnie jest Dzień Studentów Pierwszego Roku to pewnie będzie tak ogólnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.