Kultura języka - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-04, 17:11   #91
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek
Dot.: Kultura języka

Też się wyżalęKilka razy wyczytałam(nawet tu, na Wizażu),że "ktoś jest w kimś ZADŁUŻONY"...zadurzyć-zadłużyć...Tak samo zdarza się, że niektórzy mylą w pisowni "karzę"("karać) i "każę"("kazać")...
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-04, 17:15   #92
Ineczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lara Pokaż wiadomość
Bardzo dobry wątek...

Staram się dbać o kulturę języka, chociaż nie przeczę że zdarzają mi się wulgaryzmy... ale na pewno nie jako przecinki, raczej w zdenerwowaniu. Natomiast do szału doprowadzają mnie tak popularne błędy, jak szlak mnie trafia (szlakiem można co najwyżej iść...), bynajmniej (tam gdzie powinno być przynajmniej), dekold, standartowy (i w mowie, i w piśmie; tego naprawdę nie rozumiem, nawet łatwiej jest wymówić poprawną formę, przez "d", więc po co to zmieniać?), ten perfum/ta perfuma. Podobnie gotuje się we mnie, kiedy ktoś nadużywa dłuższych form zaimka (nie wiem jak to mądrze nazwać), np. powiem tobie to jutro zamiast powiem ci to jutro.

I to jedyne miejsce, gdzie mogę się "wywnętrznić" (neologizmy akurat lubię) bo na wizażu jest w złym tonie zwracanie uwagi a tak wśród znajomych czasem mi głupio... choć pewnie powinnam...
Też czytałam gdzieś, że kogoś "trafił szlak" A co do przymiotnika standardowy, to właśnie mi przyszło do głowy, dlaczego taki błąd może mieć miejsce. Przymiotnik ten pochodzi od rzeczownika "standard", który jest zwykle wymawiany "standart", gdyż taki jest urok polszczyzny, że ostatnie głoski zostają ubezdźwięcznione. No i to powoduje właśnie, że niektórzy myślą, iż to "t" rzeczywiście tam występuje, i tworzą błędnie przymiotnik.

Długich form zaimka w środku zdania również nie lubię. Ale z kolei sama czasem, jak się zapomnę, zaczynam zdanie od "mi", co też jest chyba niepoprawne.
Ineczka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-04, 17:20   #93
wenedka
Zakorzenienie

Używanie długich form zaimka może wynikać z braku znajomości odpowiedniej zasady= wagary :P
W szkole na 100% się to ćwiczy.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-04, 17:47   #94
anka_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka86 Pokaż wiadomość
Postanowiłam tu znów napisać, bo muszę jakoś wyładować moją złość, gdy czytam wiele postów na Wizażu. A najbardziej denerwujące jest to, że nawet uwagi nie można na to zwrócić. Przed chwilą przeczytałam pewien post, którego fragment brzmiał tak:

"ps. pozdrawiam serdecznie wszystkie wizażanki mój 1 post"

Może jestem zbyt wyczulona na poprawność językową, ale naprawdę gdy widzę coś takiego, to się gotuję. A to jest chyba jedyne miejsce, gdzie mogę pisać o tego typu rzeczach. Ostatnio to już nawet nie wytrzymałam i napisałam posta, w którym się dziwiłam, że tyle osób pisze, że ma np. "wielki brzuszek". Już samo to, że dorośli ludzie piszą, iż mają "brzuszek, na którym jest dużo tłuszczyku" mnie trochę denerwuje, ale pisanie o "wielkim brzuszku" jest oksymoronem. Czy ktoś z Was mówi np, że ma malutkiego nochala? Oj, zdenerwowałam się jak zawsze, gdy czytam takie rzeczy. Sama oczywiście też popełniam błędy, nawet polonistom trudno ich uniknąć. Ale są granice tolerowania takich błędów. Jestem przeciwna temu, że Wizaż potępia zwracanie uwagi użytkownikom na poprawność językową. To tylko sprawia, że niektórzy nie mają żadnej motywacji, by się trochę postarać. Poza tym jest to okazywanie tolerancji niechlujom i jednoczesne utrudnianie korzystania z forum tym, którzy muszą czytać zdania pozbawione sensu i innego typu innowacje językowe. No może niekoniecznie "muszą", ale w każdym razie są na to skazani, jeśli są użytkownikami forum.
to rzeczywiście mega problem
są gorsze rzeczy,np. "byk na byku bykiem pogania".
poważnie,dla mnie,typowego wzrokowca to koszmar.czasami coś czytam i już mi się koduje
ale się nie-ładnie i nie-fachowo wyraziłam.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-04, 18:01   #95
Ineczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Używanie długich form zaimka może wynikać z braku znajomości odpowiedniej zasady= wagary :P
W szkole na 100% się to ćwiczy.
Nie wiem, kiedy chodziłaś do szkoły, ale ja akurat o poprawnym użyciu form zaimka się nie uczyłam. Poza tym większość tego, co się robi na języku polskim, to literatura, a nie wiedza o języku. Zwłaszcza w liceum, gdzie z takimi rzeczami miałam do czynienia na kilku lekcjach w pierwszej klasie. A potem tylko "co autor miał na myśli", z maturą włącznie. Choć na maturze to raczej "co autor klucza miał na myśli". Zawsze uważałam, że w szkole powinno się kłaść większy nacisk na językoznawstwo.
Stary 2008-09-04, 18:05   #96
Ineczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Też się wyżalęKilka razy wyczytałam(nawet tu, na Wizażu),że "ktoś jest w kimś ZADŁUŻONY"...zadurzyć-zadłużyć...Tak samo zdarza się, że niektórzy mylą w pisowni "karzę"("karać) i "każę"("kazać")...
A ja się jeszcze spotkałam z pytaniem o "przekutą brew"
Stary 2008-09-04, 18:10   #97
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, kiedy chodziłaś do szkoły, ale ja akurat o poprawnym użyciu form zaimka się nie uczyłam. Poza tym większość tego, co się robi na języku polskim, to literatura, a nie wiedza o języku. Zwłaszcza w liceum, gdzie z takimi rzeczami miałam do czynienia na kilku lekcjach w pierwszej klasie. A potem tylko "co autor miał na myśli", z maturą włącznie. Choć na maturze to raczej "co autor klucza miał na myśli". Zawsze uważałam, że w szkole powinno się kłaść większy nacisk na językoznawstwo.
Chodzi mi o szkołę podstawową i gimnazjum, bo o ile wiem w programie jest dużo lekcji z wiedzy o języku, w tym też np. fonetyka.
piją!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-04, 19:14   #98
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
I to jedyne miejsce, gdzie mogę się "wywnętrznić" (neologizmy akurat lubię) bo na wizażu jest w złym tonie zwracanie uwagi a tak wśród znajomych czasem mi głupio... choć pewnie powinnam...
Jest jeszcze Klub miłośników języka polskiego , ale coś słabo się buja (chyba dlatego, że nie ma powiadomień o nowych postach, a nie każdy pamięta, żeby na bieżąco tam zaglądać)

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Wziąść zamiast wziąć
znaleść zamiast znaleźć

Cytat:
Chodzi mi o szkołę podstawową i gimnazjum, bo o ile wiem w programie jest dużo lekcji z wiedzy o języku, w tym też np. fonetyka.
Jeśli o gimnazjum chodzi to chyba wszystko jasne, widząc co dzieci w tych szkołach robią: wszystko tylko nie nauka
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-04, 19:42   #99
lara
Rozeznanie

Nie wydaje mi się, żeby stopień znajomości języka ojczystego zależał jedynie od ilości godzin w szkole poświęconych na konkretne zagadnienia... Ja szczerze mówiąc nie pamiętam nawet, co było przerabiane a co nie i na pewno wiedzy na ten temat nie wyniosłam z lekcji, tylko z lektur. Po prostu, jeśli wiele się czyta, to - moim zdaniem - nie ma szans żeby popełniać takie błędy, jakie tu wymieniamy. Np. nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy używać tych zaimków tak, jak napisałam, dopóki nie usłyszałam tego od innej osoby... chociaż mam świadomość, że jakieś tam błędy i tak mi się zdarzają. Ale nie obrażę sie jeśli wytkniecie

A z tym "każę - karzę" to jest prawdziwa plaga... podobnie "warzyć (się) - ważyć"; tak często widzę błędy, że czasami sama mam wątpliwości
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-04, 19:45   #100
wenedka
Zakorzenienie

lara, ja tam lektur za dużo nie przeczytałam, a problemów z ortografią nie mam.
To od wielu czynników zależy.
Ale na pewno znajomość podstawowych zasad ortograficznych jest nieodzowna, tak jak w matematyce tabliczka mnożenia.
piją!

Stary 2008-09-04, 19:52   #101
lara
Rozeznanie

Cytat:
lara, ja tam lektur za dużo nie przeczytałam, a problemów z ortografią nie mam.
To od wielu czynników zależy.
Ale na pewno znajomość podstawowych zasad ortograficznych jest nieodzowna, tak jak w matematyce tabliczka mnożenia.
Oczywiście nie miałam na myśli lektur szkolnych, tylko czytanie w ogóle Ale nie twierdzę że jak ktoś nie czyta dużo to od razu będzie pisał z błędami, podałam to jako przykład na to, że akurat lekcje w szkole nie muszą być najważniejszym czynnikiem.
Stary 2008-09-04, 19:59   #102
Ineczka86
Zadomowienie

Cytat:
Nie wydaje mi się, żeby stopień znajomości języka ojczystego zależał jedynie od ilości godzin w szkole poświęconych na konkretne zagadnienia... Ja szczerze mówiąc nie pamiętam nawet, co było przerabiane a co nie i na pewno wiedzy na ten temat nie wyniosłam z lekcji, tylko z lektur. Po prostu, jeśli wiele się czyta, to - moim zdaniem - nie ma szans żeby popełniać takie błędy, jakie tu wymieniamy. Np. nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy używać tych zaimków tak, jak napisałam, dopóki nie usłyszałam tego od innej osoby... chociaż mam świadomość, że jakieś tam błędy i tak mi się zdarzają. Ale nie obrażę sie jeśli wytkniecie

A z tym "każę - karzę" to jest prawdziwa plaga... podobnie "warzyć (się) - ważyć"; tak często widzę błędy, że czasami sama mam wątpliwości
Tak, częste czytanie bardzo dobrze wpływa na znajomość ortografii. Ja nauczyłam się czytać jak miałam 4 lata i jako dziecko pochłaniałam książki. Problemów z ortografią nigdy dzięki temu nie miałam. Ale boję się, żeby to się nie zmieniło. Bo jak tak często widzę nieprawidłowy zapis, to w końcu może się on zakodować w mózgu, tak jak kiedyś poprawna pisownia. No ale może tak źle nie będzie. Choć łapię się na tym, że czasem za dużo myślę nad niektórymi słowami, które nie powinny mi sprawiać kłopotu.
Stary 2008-09-05, 10:27   #103
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Tak, częste czytanie bardzo dobrze wpływa na znajomość ortografii. Ja nauczyłam się czytać jak miałam 4 lata i jako dziecko pochłaniałam książki. Problemów z ortografią nigdy dzięki temu nie miałam. Ale boję się, żeby to się nie zmieniło. Bo jak tak często widzę nieprawidłowy zapis, to w końcu może się on zakodować w mózgu, tak jak kiedyś poprawna pisownia. No ale może tak źle nie będzie. Choć łapię się na tym, że czasem za dużo myślę nad niektórymi słowami, które nie powinny mi sprawiać kłopotu.
Calkowicie zgadzam sie z Toba. Ja jestem typowym wzrokowcem. Do rozpoznania bledu w napisanym wyrazie wystarczy mi pierwszy rzut oka. Moge nie znac regul i zasad ortografii, ale blad jestem w stanie szybko rozpoznac, wlasnie dzieki zakodowanym w mozgu obrazom.

A co do programu nauczania jezyka polskiego w szkolach to pamietam, ze prawdziwe lekcje gramatyki mialam tylko podstawowce. W liceum natomiast skupialismy sie wylacznie na literaturze, a szkoda...
Dobra znajomosc gramatyki pomaga miedzy innymi w nauce jezykow obcych. Ja ostatnio mialam do napisania esej porownujacy strone bierna w jezyku polskim i angielskim i zaskoczylam sama siebie kiedy okazalo sie ze wiem wiecej o gramatyce angielskiej niz ojczystego jezyka

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 10:47   #104
lara
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
Dobra znajomosc gramatyki pomaga miedzy innymi w nauce jezykow obcych. Ja ostatnio mialam do napisania esej porownujacy strone bierna w jezyku polskim i angielskim i zaskoczylam sama siebie kiedy okazalo sie ze wiem wiecej o gramatyce angielskiej niz ojczystego jezyka
Uczę się kilku języków i czasem łapię się na podobnym uczuciu oglądając oferty "obcokrajowiec potrzebuje lektora jęz. polskiego" zastanawiam się, jak bym wytłumaczyła pewne zjawiska w gramatyce i - nie mam zielonego pojęcia! no ale wiadomo, że pewnych rzeczy o języku ojczystym nie wkuwa się na pamięć, po prostu się wie... ale skądś to "po prostu" musi się wziąć, wg mnie właśnie z czytania. Nie tylko książek, ogólnie może - z obcowania z językiem literackim.
Stary 2008-09-05, 11:23   #105
Afra86
Zakorzenienie

Cytat:
podobnie "warzyć (się) - ważyć"; tak często widzę błędy, że czasami sama mam wątpliwości

jak to - "warzyć (się)" ? dlaczego z dopiskiem "się" ?

"się" pasuje do ważyć-> ważyć (się), a nie do warzyć

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-05, 13:05   #106
lara
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Afra86 Pokaż wiadomość
jak to - "warzyć (się)" ? dlaczego z dopiskiem "się" ?

"się" pasuje do ważyć-> ważyć (się), a nie do warzyć
No dobra, może być bez "się" skojarzyło mi się z "mleko się zwarzyło" i "ważę 60 kg". Ale można też "ważyć się co miesiąc" i "warzyć piwo" więc wszystko jedno
Stary 2008-09-05, 15:26   #107
Afra86
Zakorzenienie

po prostu nie ma czegos takiego jak "warzyć się"

a "..... się zwarzyło" to zupelnie co innego
Stary 2008-09-05, 17:06   #108
lara
Rozeznanie

faktycznie, aż zajrzałam do słownika

warzyć i zwarzyć się

i niech mi ktoś jeszcze powie, że nie można się czegoś nauczyć przesiadując na forum :P
Stary 2008-09-05, 19:38   #109
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Nasze dyskusje są coraz ciekawsze...
Nie wiem,czy to jakaś gwara-ale widziałam w Poznaniu plakacik na drzwiach sklepu:"ślipy męskie" Coś strasznego...
Też należę do wzrokowców i też(mimo wykształcenia polonistycznego)zdarza mi się nie wiedzieć,jak wyjaśnić pisownię danego wyrazu-a błędy robię wtedy,kiedy zaczynam się zastanawiać,jak co napisać
Stary 2008-09-05, 21:13   #110
larva
Wtajemniczenie

A w moim "cudownym" mieście, w samym centrum, ma powstać nowy sklep obówniczy.
Matko i córko.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 16:25   #111
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
A w moim "cudownym" mieście, w samym centrum, ma powstać nowy sklep obówniczy.
Matko i córko.
hehe do tej sytuacji lepiej pasuje "matko i curko"

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 18:06   #112
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Mnie chyba już mało co zdziwi...widziałam jabłka czempiony(champion),co jeszcze mogę zrozumieć-spolszczenie...ale kiedy zobaczyłam TRZEMPIONY,dostałam ataku śmiechu i babcia musiała mnie odciągnąć siłą od nieszczęsnego stoiska
Widziałam też "ślizgie stopnie"...Jak zacznę sie zastanawiać,to widziałam straszne rzeczy
Stary 2008-09-06, 18:18   #113
ankasz
Zakorzenienie

a ja ostatnio dostałam pomrocznosci jasnej i nijak nie mogłąm dojśc do tego, jak poprawnie powinno zapisywac sie slowo "handel" przez h czy ch

Stary 2008-09-06, 18:19   #114
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Ankasz,nagorzej,jak się człowiek zacznie zastanawiać
Stary 2008-09-06, 18:28   #115
ankasz
Zakorzenienie

dokładnie - co najgorsze, zwykle zapisuje sobie to słowo w obydwu wariantach, i po prsotu któres bardziej mi pasuje. A tu zapisuje "chandel" i "handel" i kurcze obydwa mi pasują

Stary 2008-09-07, 17:34   #116
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Też piszę słowa w kilku wariantachNajlepsze-produkowałam posta dla tego wątku i całe szczęście,że przed wysłaniem-zorientowałam się,że zrobiłam straszny i bijący po oczach błąd ortDobrze,że zauważyłam,uff...
Stary 2008-09-07, 21:40   #117
Eleonoraa
Przyczajenie

ankasz a co możesz powiedzieć na temat swojego "dokładnie"?
Eleonoraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 22:24   #118
Afra86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eleonoraa Pokaż wiadomość
ankasz a co możesz powiedzieć na temat swojego "dokładnie"?

aj ubieglas mnie

chociaż też zdarza mi się, niestety, używać tego nieszczęsnego "dokładnie" ;/
Stary 2008-09-08, 09:24   #119
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Afra86 Pokaż wiadomość

chociaż też zdarza mi się, niestety, używać tego nieszczęsnego "dokładnie" ;/
Hm, ja baaardzo często tego używam...

A mnie interesuje taka sprawa, może ktoś będzie wiedział?
- jak się przedstawia sytuacja z dyktandami, praktykują to jeszcze w szkołach? jeśli tak, to jakie są progi dla minimum, żeby zaliczyć przynajmniej jako tako?
kiedyś za 3 błędy była pała, a teraz?
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 17:50   #120
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Nie wiem jak jest teraz,ale 3lata temu,kiedy miałam praktyki w szkole podstawowej,dyktanda jeszcze byłyZa to(chyba już to pisałam gdzieś)jakies 2-3lata temu na poznańskiej filologii polskiej zlikwidowano OBOWIĄZKOWE KOLOKWIUM ORTOGRAFICZNO-INTERPUNKCYJNE,ponieważ.. .za duzo osób oblewało i musiało poprawiać Nie mam nic do osób z dysleksją i dysgrafią(nie mam tu na myśli osób o tzw."lewych"zaświadczenia ch),ale przjmowanie takich osób na studia polonistyczne nie jest dla mnie najszczęśliwszym pomysłem.Nie chcę nikogo dyskryminować,jednak takim osobom chyba trudno pisać poprawnie...a nauczyciel j.polskiego piszący z błędami jest dla mnie nie do przyjęcia...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości