![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Re: Do Pana Miodka po naukę...
![]() Ja poproszę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
BabciaWeatherwax napisał(a):
> ninka napisał(a): > >Dziewczyny może chce się ktoś zamienić. Chętnie oddam swoje "R". pozdrawiam > > Ninka, nie przejmuj się ahysokhatyczne "eh" jest supeh i chętnie je od Ciebie wezmę i się zaopiekuję ![]() ![]() > > ![]() JUz mi Buniu kurhdę lepiej...... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Dalida napisał(a):
> ![]() > Ja poproszę ![]() ![]() BARDZO PROSZĘ oddaje z checią! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Dzięki..... Dobhanoc ... Mhm jak fajnie, jeszcze haz powtórzyć: DOBHHHHANOC....
![]() To "r" jest takie mniam, mniam .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Oj tak, wulgaryzmy są okropne, niestety w dzisiejszym świecie, zwłaszcza wśród młodych (czuję się jak babcia
![]() ![]() Przez ubiegły rok siedziałam na polskim z kolegą, który choć był dośc inteligentny, często coś wiedzial, to nie wyrywał się do odpowiedzi. A wśród nas był gadatliwy, ale co drugie słowo było na k... A szkoda, taki fajny chłopak. ![]() A wczoraj miałam spotkanie z kilkoma osobami z mojego liceum. Przez całe popołudnie nie padło ani jedno niecenzuralne słowo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Ninka , duszo pokrewna
![]() Podzielę się z Tobą historią mojego "r" Ja też od dziecka mówię trochę inne "r" niż ustawa przewiduje. Nie jest ono jednak tak niewyraźne jak u innych, jednak jest rochę dźwięczne i zalatuje francuskim. Gdy byłam w podstawówce widziałam , że moje r jest nieco inne niz pozostałaych dzieci, był jednak jeszcze w klasie chłopiec , który "r " nie mówił prawie w ogóle i moze dlatego czułam się raźniej. Pomimo tego , że NIGDY, naprawdę nigdy nikt nie naśmiewał sie ze mnie , nie przedrzeźniał, byłam bardzo lubiana w klasie, mi osobiściew moje r czasem przeszkadzało , np. kiedy czytaliśmy tekst na ocenę. Miałam obsesję i chyba wówczas tylko ja zwracałam na to uwagę i sie stresowałam. Dopiero dziś wiem, że za bardzo to do siebie brałam. Nie chodziłam do logopedy, ponieważ wszystko co pozostałe wymawiałam ładnie i składnie a z samym r się chyba nie chodzi i nikt też mnie tam nie skierował. Nawet do kółka recytatorskiego swojego czasu polonistka mnie zapisała ![]() ![]() ![]() Przyzwyczaiłam sie do życia z moim "r", obecnie bardzo je lubię i cieszę się, jak ktoś mówi, ze to takie sexy, np. mój mąż ![]() ![]() ![]() I nie oddawaj swojego R, innym naprawdę to sie podoba ![]()
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Dorixx, ktoś wcześniej pisał, że prawdziwą "dys" ma 10% z tych co mają papierek. W poprzedniej wypowiedzi chodziło mi o pozostałe 90%
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Wiesz Dorixx, moje "r" też nie jest takie mocno francuskie.I jedyną zaletą jego posiadania jest chyba to ,że posługując się językiem angielskim, nie musiałam się uczyć tego ich bezdzwięcznego R.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
mnie też drażni forma "tu pisze", niestety jest ona od - o ile dobrze pamietam - około 7 lat poprawna! niestety...
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
ninka napisał(a):
> I Bunia przywlecze Monstero ![]() Hehhehe, dziś na fali wspomnień szkolnych rerania Monstehho mi opowiedział, że z racji rzeczonych trudności nigdy nie mówił "rurociąg" tylko "ropociąg" albo "gazociąg" w zalezności od przeznaczenia, co do łez radości doprowadzało jego geograficę ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
"od stóp do głów" to powiedzenie - i chyba nie ma się co go czepiać. być może gdybyśmy dodatkowo poznali pochodzenie tego zwrotu to wszystko stałoby się jasne
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
no i dodatkowo - ja zauważam, że pisząc posty często gubię styl
![]() ![]() ![]()
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
SIOSTRA!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!TWOJE "R" JEST FAJOWE, SIĘ Z NIKIM NIE ZAMIENIAJ!!!!!!
TWOJA SIS BEZ "R" CMOK
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Dzięki Cio Skarbie cmok wielgachna.........I do środy bo jadę stolicę podbijać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
joannea napisał(a):
> > moją mamę zawsze bawiło kutnowskie nazywanie smalcu 'szmalcem ![]() ![]() Babcia zawsze smarowała mi chleb smalcem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
> ![]() ![]() > > Babcia zawsze smarowała mi chleb smalcem ![]() Olencja! Naprawdę!?! To może się znamy nawet? kUTNO DUŻE W KOŃCU NIE JEST... ![]() Co do smalcu: a posypywała taką kanapkę TWoja Babcia jeszcze cukrem kryształem? W dzieciństwie się ty zażerałam, teraz nie mogę nawet sobie wyobrazić takiej kulinarnej potworności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Ja mam alergię na formy:
we Wiedniu ze serem (sic!) pomarańcz (użyte jako określenie owocu, a nie koloru) perfum |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
perfum jest najlepszy
![]() na allegro szczególnie urodzaj jakiś na te formę ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
mnie denerwuje "ubrać coś" zamiast "ubrać się W COŚ". przecież to jest czasownik zwrotny. a niestety permanentnie w gazetach panie redaktor piszą "ubierz modny ciuch" etc
![]()
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
![]() Sarenko - ciuch możesz ubrać w ..... siebie hi!hi! ![]() A tak już powaznie, to też dostaję białej gorączki, jak słyszę tę formę .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
zatem idę wykąpać wannę i uczesać grzebień
![]()
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
sarenka napisał(a):
> mnie denerwuje "ubrać coś" zamiast "ubrać się W COŚ". przecież to jest czasownik zwrotny. Następuje synonimizacja pojęć ubrać się (w coś)- włożyć (coś), a zmiany idą w kierunku uproszczenia do "ubrać coś". Za kilka lat pewnie uznają te formę za prawidłową ![]() ![]() Na razie faktycznie idż wykąp wannę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
W podstawówce i w liceum byłam ogromnie wyczulona na błędy do tego stopnia, że gdy notowaliśmy coś w zeszytach, to poprawiałam na bieżąco koleżankę z ławki
![]() ![]() A oto kilka spostrzeżeń po lekturze miłego wątku ![]() 1. Denerwuje mnie bardzo zwrot W miesiącu wrześniu.... Wrzesień to nazwa miesiąca, każdy to wie. To tak, jakby ktoś powiedział W dniu poniedziałkowym. Masło maślane. 2. Sławetne jabłko. Mój młodszy brat tak bardzo chciał być poprawny językowo, że wymawiał jabuko. Chęć powiedzenia poprawnie zbitki spółgłosek stworzyła takiego potworka ![]() 3. Kiedyś w dzieciństwie miałam problem: pomarańcza czy pomarańcz. Mój tato mawiał mi wtedy, ze pomarańcza to dziewczynka. Pamiętam do dziś i nigdy nie mylę rodzaju ![]() 4. Niekiedy spotykam się ze zdaniem Ta perfuma ładnie pachnie ![]() ![]() 5. Mój starszy brat dostaje wścieklizny, gdy mówię przy nim wziąć ![]() ![]() 6. Problem z wymową "r" dotyczy również mnie. Nie chodzi o to francuskie "r", ale nie wypowiem jak większość "prrrr", "wrrrrr", tylko "pyyyyr", "wyyyr". I jak tu się uczyć jazdy konnej lub warczeć ze zlości? ![]() ![]() 7. A propos manewrów na drodze...Niekiedy cofam do tyłu, a raz skręciłam prosto ![]() I to by był koniec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Do Komi:
Podpisuję się "całym ciałem" pod tym co napisałaś, z wyjątkiem punktu 4. ![]() Uważam że to niedopuszczalne żeby woleć "tą perfumę" od "tego perfumu". Obydwie oformy są żenująco niepoprawne, więc po co jeden błąd językowy zastępować innym? Przepraszam że tak gwałtownie reaguję ale żaden inny błąd tak mi nie stawia włosów na grzbiecie jak ten. ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
a mnie wkurza słowo "fajny" choć sama czasem go używam
![]() ale nic mnie tak nie dobija jak sformułowanie "proszę panią" ![]() ![]()
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
Hej, Kosmoska, nie powiedzialam, ze uzywam wyrazu perfum lub perfuma
![]() ![]() Źle się wyraziłam w punkcie 4. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
kosmoska napisał(a):
> Do Komi: > > Podpisuję się "całym ciałem" pod tym co napisałaś, z wyjątkiem punktu 4. ![]() > Uważam że to niedopuszczalne żeby woleć "tą perfumę" od "tego perfumu". Obydwie oformy są żenująco niepoprawne, więc po co jeden błąd językowy zastępować innym? > Przepraszam że tak gwałtownie reaguję ale żaden inny błąd tak mi nie stawia włosów na grzbiecie jak ten. ![]() > Pozdrawiam serdecznie ![]() kogo? co? [biernik] TĘ - mnie z kolei przeraża ten błąd brrr. i jak słowo daję wolę usłyszeć "tę perfumę" [zazwyczaj ludzie używają tej formy ironicznie] niż "tą książkę". każdy ma jakiegoś bzika.. ![]()
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
Ja tez jestem z Kutna!! pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
Sraenko, na Śląsku np wszyscy mówią ubrać coś..I ja też tak mówie , mimo,że jestem wyczulona na błędy. Jesli mam powiedzieć ide ubrać rekawiczki, czapke, sukienke to przez gardło mi nie przjdzie ide sie ubrac w rekawiczki!!!! Mój chłopak, który jest z Łodzi zawsze sie ze mnie smiał z ta sukienka, bo u nich mówi sie "założyć". Ot, taka niepoprawna śląska tradycja
A co powiecie kochane na nagminne w serwisach informacyjnych, programach publicystycznych rok dwutysięczny pierwszy, drugi, trzeci itd. ale rok dwatysiace hehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
sorki Sarenko oczywiscie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.