![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Uroczysty obiad zamiast wesela.
Witajcie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja mam takie pytanie. Jakie sukieneczki wybieracie na takie skromne wesela? bo nie wiem czy oplaca się kupować nie wiem jak drogą sukienke na skromny obiad. Sama myśle o obiedzie bo mój TŻ ma bardzo małą rodzinę no a ja większa, no ale moja rodzina wybawi sie na weselu mojej siostry za rok to myśle że im wystarczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
no właśnie.
Ja mam podobny problem. Po ślubie chcemy zrobić tylko obiad w jakiejś restauracji. Będzie na nim maksymalnie kilkanaście osób. imprezę dla znajomych, taką całonocną zrobimy dopiero po powrocie z rejsu. W związku z tym mam dwa pytania. Jakie miejsce nadaje się na taki obiad i jaka sukienka będzie pasowała? (dodam, że nie mam ograniczeń finansowych, więc możecie szaleć z pomysłami ![]() Czy nie czułabym się głupio w białej sukni, w restauracji, gdzie byliby jeszcze jacyś inni goście? Bo przecież na te kilkanaście osób nie opłaca się wynajmować nikomu żadnej restauracji, co nie? Mieszkamy w Wawie, ale bierzemy pod uwagę ślub również w innych miejscach. Jakichś szczególnie pięknych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja bym nie chciała,żeby ktos obcy w tym czasie jadł krwistego befsztyka za moimi plecami ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
My również planujemy uroczysty obiad zamiast wesela. Max 35 osób, raczej sama najbliższa rodzina.
Ślub o godz. 12.00, potem gratulacje i zdjęcia w ogrodzie przyklasztornym (to jeszcze akurat w sferze ustaleń z księdzem) więc myślę że przyjęcie zacznie się gdzieś o 14 i potrwa do ok. 20, max do 22 (ale uprzedzamy wszystkich gości że do 20, 2 godz zostawiamy tak gdyby się przedłużyło niespodziewanie) po czym udamy się na wieczorną sesję zdjęciową po Krakowie a potem oddamy się urokom nocy poślubnej (mamy wstępnie zarezerwowany apartament w hotelu przy restauracji).. Jeśli chodzi o samo przyjęcie to płacimy 110zł/os (w tym obiad 4 daniowy, szwedzki stół, napoje, dekoracja restauracji, obsługa) Myślę że jak na elegancką restaurację w centrum cena jest ok. Do tego sami dostarczamy tort i alkohol (raczej tylko wino). Z elementów tradycyjnych będzie powitanie przez rodziców chlebem i solą, tłuczenie szkła na szczęście, krojenie i karmienie się tortem i być może podziękowania dla rodziców. Podczas przyjęcia będzie nam przygrywał 2 osobowy zespół (grają zarówno muzykę klasyczną - skrzypce, jak i nowoczesne melodie), tańców nie przewidujemy ale jak ktoś będzie chciał popląsać to będzie mógł ale na pewno nie chcemy aby przybrało to formę zabawy weselnej. Aha płacimy też jakieś 600 zł za restaurację na wyłączność (choć jest ona nieduża) Generalnie cały koszt przyjęcia zamyka się w 5500 zł + koszt zespołu (ok 1000 zł) Edytowane przez Bianka30 Czas edycji: 2009-01-08 o 00:27 Powód: błędy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, to i ja sie do Was przyłączam. Z Tżtem planujemy przyjęcie weselne na 25 osób. termin jadę ustalić dzisiaj (nie mieszkam już w swojej rodzinnej miejscowości a tam chcę wziąść ślub). Rozmawiałam przed chwilą z księdzem proboszczem z mojej parafii i kiedy poinformowałam go o tym, że chce zaklepać termin ślubu na sierpień to się zdziwił że tak późno i kazał przyjechac jak najprędzej, bo nie wie czy jest coś wolnego!!
![]() Ponadto planuje obiad, ciasto (+tort) i kolację (jeszcze nie wiem na 100%) w restauracji. szczegóły dopiero ustalę. Zastanawiam się nad tym, czy zrobić te przyjecie do rana z tańcami, czy takie siedzące np. do 22:00...Nie mam pojęcia czy 25 na tańczacej imprezie to nie za mało?? Tzn. nie chcę aby wyszło, że będą się bawić 2 pary, a reszta będzie siedzieć. Może jeśli wynajme DJ to on jakos to poprowadzi i zachęci do zabawy...Nie mam pojęcia... Sukienke chcę mieć tradyjcyjną, w końcu od zawsze o takiej marzyłam, a dlaczego mam sobie odmawiać ![]() W niedziele prawdopodobnie pierwszy raz spotkają sie nasi rodzice, ale mam nerwy. Dodatkowo to spotkanie jest u mnie i Tżta (bo mieszkamy juz razem), wiem - powinno być u rodziców panny młodej (będzie, ale jako drugie ![]() ![]()
![]() |
#97 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z tego co policzyłam to koszty ślubu+przyjęcie+noclegi to taka sama cena jak wesele na 70-80 osób w mojej rodzinnej miejscowości w obiekcie typu "wiejska chata", ale ja nigdy nie chciałam dużej imprezy. Stawiam na kameralność, elegancję i uroczystość. Jednego tylko sobie nie odmówię ![]() Dziewczyny czy Wy planujecie alkohol na swoich obiadkach? Ja myślałam początkowo tylko o winie do popicia jedzenia, ale wiadomo nie każdy lubi i chyba zamówimy trochę wódki, jakiś koniak itp. Co do sukienki to będę miała suknię ślubna. Nie taką beze, ale gdyby takie mi się podobały to pewnie taka właśnie bym sobie sprawiła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Ja z moim TŻ bierzemy w sierpniu ślub cywilny a za 2 lata kościelny.
Na cywlinym będzie razem z nami około 20 osób i bierzemy ich do restauracji na obiad/ kolacje (zależy o której odbędzie się ceremonia), bez wódki ![]() ![]() Za suknienką się jeszcze nie rozglądałam ale będzie jakaś skromna, na pewno nie typowo ślubna ale biała lub ecru ![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez XxXJuSstiii Czas edycji: 2009-03-13 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
Ja też jestem zwolenniczką obiadu zamiast wesela. Przede wszystkich mniej cyrków z załatwianiem. Np. jakoś na koniec lutego ustaliliśmy termin w USC, a 30 maja mamy ślub. Na obiedzie będzie 40, no 42 osoby,a za całość (obiad, nasze stroje, kwiaty, obrączki, fotograf) płacimy ze 4 tysiace max.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
My też robimy obiad, w dodatku w piątek (we wrześniu powiedzieli nam że nie ma wolnych miejsc w soboty od kwietnia do października) a ślub będzie cywilny.
Oczywiście, że będę miała suknię taką, jaka mi się podoba ![]() ![]() Zaproszone będzie prawie 60 osób - no tak wyszło, ale z racji piątku pewnie będzie 3/4 tego.
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
![]()
My również robimy po ślubie cywilnym < kościelny za 2-3 lata> obiado-kolacje ;] w restauracji dla 23 osób. Będzie obiad dwudaniowy , kawa ciasto tort a potem zakąski i alkohol < wódka i winko>
![]()
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
U mnie podobnie, ju z wszystko przyklepane. Ślub w siepniu, a po tym obiad w restauracji. Cała impreza na jakieś 20-25 osób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Przyczajenie
|
Po kościelnym oczywiście tradycyjne wesele na okolo 70 osób bo tez nie chcemy robic wielkiego spędu.
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
To tak jak u nas. Na cywlinym będzie nas wszystkich około 15 osób ale po kościelnym będzie wesele. Też na około 70 osób.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
Aj to gratulacje z okazji nadchodzącego ślubu i dobrej, bezstresowej zabawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
My również robimy przyjęcie na 20 osób w małej restauracji.. Na początku marzyło mi się wielkie huczne przyjęcie, ale po konkretnych argumentach Tż-ta, zdecydowałam się jednak na ten rodzaj... Małe kameralne przyjęcie wśród najbliższych nam osób...
Jednak to jest to ![]() ![]()
![]() |
#109 |
Rozeznanie
|
Dla Kamili2100 bo ona bierze ślub już za 2 dni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo molka11
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
hehe
![]() ![]() Więc również życzę, żeby się wszystko udało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Brałam ślub w połowie sierpnia 2008 r. w Wawie. Nie mieliśmy wesela, tylko obiad w pobliskiej (względem kościoła - odpadał dowóz gości
![]() Za 22 osoby zapłaciliśmy w sumie 800 zł zaliczki plus ok. 1600-1700 zł po imprezie, więc w sumie nie tak znów dużo, bo do 2500 zł za wszystko razem, wliczając obsługę. O nic się nie martwiliśmy, nawet tort był przez restaurację zamawiany. Obiad składał się z zupy i drugiego dania, przystawek (zimne wędliny, sery, sałatki itp.), tortu, deseru (3 rodzaje ciasta), zimnych napojów, kawy/herbaty. Mieliśmy zawsze 2-3 propozycje do wyboru na etapie planowania menu. Za alkohol (wino) i napoje płaciliśmy osobno - nie dało się przewidzieć z góry, ile zejdzie. Jeden z gości był chory na cukrzycę - miał mięso i warzywa gotowane i bardzo smaczne (je też je jadłam w geście solidarności). Byliśmy zadowoleni, bo jedzenie było dobre, obsługa miła, a i ceny niezbyt wygórowane. Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że byliśmy niezbyt wybredni jeśli idzie o wystrój - nie chcieliśmy nic specjalnego, wiec było skromnie, bez nadmiaru kwiatków i innych ozdobników, choć nie ascetycznie i ubogo. Choć restauracja jest dosyć mała, nie zamknięto jej dla nas - mieliśmy wydzieloną 1 z 2 części, na które jest podzielona. Na ok. tydzień przed przeżyliśmy lekki stres, bo okazało się, że menadżer wyjechał na urlop i nie zostawił pracownikom wytycznych - to jedyne zastrzeżenie, jakie mamy - skontaktowaliśmy sie z nim i było ok, ale to w sumie nie powinno być nasze zmartwienie. Natomiast fajnie, że menadżer zapytał, w jakiej kolejności mają podawać potrawy - najpierw obiad czy przystawki. Nie mieliśmy pojęcia, więc poradził nam, żebyśmy na początku dali obiad - najpierw goście sie najedzą, potem mogą posiedzieć przy przystawkach, deserze, pogadać itp. Jeśli najpierw podać przystawki, to wszystko strasznie się skraca i obiad już po nasyceniu zakąskami nie wchodzi. Aha - wszystko, co zostało z jedzenia, zostało zapakowane i jeszcze obdarowaliśmy tym niektórych gości. Edytowane przez arinitti Czas edycji: 2009-03-19 o 23:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
super, że tak wam wyszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Dolączam do grona organizujących obiad zamiast wesela ![]() Nasze przyjecie bedzie w tym samym miejscu co MOLKI11 ![]() Bedzie toast, przystawka, zupa, danie glowne i tort. Cale menu juz mam ustalone. Z alkoholi tylko wino - zarowno ja jak i TŻ nie jestesmy wielkimi "zwolennikami" alkoholu, a tym bardziej wódki...tak wiec czy sie to bedzie podobalo czy nie - mocnych alkoholi nie bedzie ![]() A sukienke bede miala w kolorze champagne ![]() ARINITTI - fajnie ze tak wszystko Wam sie ladnie udalo ![]() KAMILA2100 - czyli wielki dzien juz jutro...To trzymamy mocno kciuki zeby wszystko poszlo po Waszej mysli...i zeby pogoda byla ladna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Popppy jak to możliwe, ze dopiero teraz trafiłaś na ten temat ![]() ![]() wydaje mi się, że wino do obiadu jest okej. W sumie trudno się nim upić, a ponoć lepiej na trawienie działa ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A no nie wiem, jakos tak wyszlo ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
![]()
hej - ja już po
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() p.s. Jak juz będe miała wszystkie fotki to kilka z nich wkleje ![]()
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
kamila2100 gratulacje
![]() ![]()
![]() |
#119 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:01.