LICÓWKI - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-10, 10:04   #91
effcia82
Zakorzenienie

Dot.: LICÓWKI

mam licowki porcelanowe na gornych jedynkach i dwojkach od 2,5 roku i nie jestem zadowolona
efekt estetyczny nie jest zadawalajacy - nie do konca podoba mi sie ich ksztalt, wielkosc, polysk i na moj gust nie sa zbyt starannie wykonane (krawedzie sa jakby poszczerbione w niektorych miejscach i poprzebarwiane)
co wiecej przez kilka miesiecy po zalozeniu mialam bardzo silna nadwrazliwosc co zakonczylo sie stanem zapalnym i leczeniem kanalowym
do tego chroniczne zapalenie dziasel..

wielokrotnie zglaszalam problemy mojej dentystce ale ona mowi ze nie widzi zadnych nieprawidlowosci i wyolbrzymiam
najchetniej poszlabym do jakiegos innego dentysty zeby ocenil obiektywnie ale mam obawy ze z powodu zle pojmowanej solidarnosc moze miec problem ze skrytykowaniem dziela kolegi po fachu

strasznie zaluje tych licowek mimo ze moje naturalne zeby byly bardzo brzydkie i cale zycie stanowily moj najwiekszy kompleks - naprawde bym je chciala odzyskac choc wiem ze to niemozliwe

mam jeszcze jedno pytanie do innych posiadaczek licowek: JAK DLUGO PO ZALOZENIU NIE MOZNA JESC? czy w ogole jest jakies ograniczenie (zwazywszy ze byly utwardzane laserem)
czy to mozliwe ze zaczelam jesc za wczesnie, jedzenie wniklo miedzy zab a licowke i powstala nieszczelnosc i stad moje problemy?
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 18:48   #92
ivoclar
Rozeznanie

z tego co piszesz podejrzewam że licówki śa xlke żrobione to po pierwsze i że jednak masz licowki kompozytowe a nie porcelanowe dlavczego ano dlatego ze porcelana zawsze sie błyszczy,jest idealnie gładka nie szcerbi sie jedyna wada pęka i to jest jedna jedyna wada porcelany .druga sprawa czy ty aby nie masz problemow z dziasłami tzn krawawia ci np przy myciu zębów ???szkoda ze pantomogramu nie mozna obejrzec acha i trzecia sprawa ciekawe czy masz prawidłowo [przeleczone te 1 oto jest pytanie
Stary 2008-04-11, 07:16   #93
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoclar Pokaż wiadomość
z tego co piszesz podejrzewam że licówki śa xlke żrobione to po pierwsze i że jednak masz licowki kompozytowe a nie porcelanowe dlavczego ano dlatego ze porcelana zawsze sie błyszczy,jest idealnie gładka nie szcerbi sie jedyna wada pęka i to jest jedna jedyna wada porcelany .druga sprawa czy ty aby nie masz problemow z dziasłami tzn krawawia ci np przy myciu zębów ???szkoda ze pantomogramu nie mozna obejrzec acha i trzecia sprawa ciekawe czy masz prawidłowo [przeleczone te 1 oto jest pytanie
dzieki za szybka odpowiedz

tez mysle ze sa zle zrobione ale moja dentystka za nic sie do tego nie przyzna. one blyszcza sie wrecz za bardzo i uwazam ze wyglada to sztucznie (moje naturalne zeby sa dosc matowe) a uszczerbione sa od poczatku-tzn nie maja idealnie gladkich krawedzi (jedna jej spadla przy zakladaniu ale mowila ze sie nic nie stalo). zaplacilam za porcelanowe i na gwarancji tez wpisane ze z porcelany.
dziasla sa czerwono-sine i nabrzmiale ale nie krwawia zbyt mocno. poza tym w paru miejsca zrobily sie szpary miedzy dziaslem i licowka.
strasznie sie boje chorob przyzebia bo wiadomo ze od tego mozna zeby stracic.
co do leczenia kanalowego to wydaje mi sie ze to akurat dobrze zrobili
a co to jest ten pantonogram? to jakies zdjecie?
co w ogole moge zrobic z tymi dziaslami? wg mojej lekarki nie ma skutecznego leczenia
Stary 2008-04-11, 11:31   #94
ivoclar
Rozeznanie

no to tak byc może własnie masz chorobe przyzebia acha powiem, mi jeszce jesli mozesz ile masz lat
widzisz trudno jest od=cenic cos czego nie widać tzn ja nie widzę nie nie moge obiektywnie ocenic co jest żle zrobione czy rzeczywioscie licówki czy byc może w gre wchodzi tu własnie choroba przyzębia moja propozycja jest taka zrób zdjęcie twz pantomogram na ktorym widoczne sa wszystkie zęby szcęki i żuchwy (koszt iokoło40zł)NFZ od razu mowie nie refunduje takiej fotkii wtedy bedzie mozna całosciowo ocenic czy masz chorobe przyzębia aa no i oczywiscie ktos to musi obejrzec proponuje zebys pokazala te fotke swojej dentyste(ale tak nawiasem mówiac jesli ona mówi że niic soe nie da zrobić ... no cóz przemilcze to bo na pewno coś da sie zrobic tylko trzeba wiedziec co)moglabys pojc na konsulatecje do innedo dentysty ale ze specjalizacja choroby błon śluzowych i przyzebia lub protetyk i coz powiem tak lekarze ktorzy kilka czy kilkanascie lat temu pokonczyli akademie medyczne jak ja to mowie zostali na tamtym poziomie(oczywiscie niewszyscy żeby było jasne!!!) a stomatologia bardzo i to bardzo poszła do przodu sa nowosci i zapewniam cie ze młody ()dentysta nawet z małym stazem nigdy ci nie powie nic sie nie da tu zrobic
PS jedno mnie ciekawi dlaczego mowisz ze twoje zęby sa matowe tzn nie błyszcza hmm szkliwo błyszczy ale jak mowie nie widze nie moge ocenićpozdrawiam
Stary 2008-04-11, 11:55   #95
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoclar Pokaż wiadomość
no to tak byc może własnie masz chorobe przyzebia acha powiem, mi jeszce jesli mozesz ile masz lat
widzisz trudno jest od=cenic cos czego nie widać tzn ja nie widzę nie nie moge obiektywnie ocenic co jest żle zrobione czy rzeczywioscie licówki czy byc może w gre wchodzi tu własnie choroba przyzębia moja propozycja jest taka zrób zdjęcie twz pantomogram na ktorym widoczne sa wszystkie zęby szcęki i żuchwy (koszt iokoło40zł)NFZ od razu mowie nie refunduje takiej fotkii wtedy bedzie mozna całosciowo ocenic czy masz chorobe przyzębia aa no i oczywiscie ktos to musi obejrzec proponuje zebys pokazala te fotke swojej dentyste(ale tak nawiasem mówiac jesli ona mówi że niic soe nie da zrobić ... no cóz przemilcze to bo na pewno coś da sie zrobic tylko trzeba wiedziec co)moglabys pojc na konsulatecje do innedo dentysty ale ze specjalizacja choroby błon śluzowych i przyzebia lub protetyk i coz powiem tak lekarze ktorzy kilka czy kilkanascie lat temu pokonczyli akademie medyczne jak ja to mowie zostali na tamtym poziomie(oczywiscie niewszyscy żeby było jasne!!!) a stomatologia bardzo i to bardzo poszła do przodu sa nowosci i zapewniam cie ze młody ()dentysta nawet z małym stazem nigdy ci nie powie nic sie nie da tu zrobic
PS jedno mnie ciekawi dlaczego mowisz ze twoje zęby sa matowe tzn nie błyszcza hmm szkliwo błyszczy ale jak mowie nie widze nie moge ocenićpozdrawiam
a mozesz polecic jakiegos dentyste w krakowie? najlepiej takiego specjalizujacego sie w chorobach przyzebia

moje zeby blyszcza normalnie ale te licowki jakos tak inaczej, moim zdaniem za bardzo dlatego w porownaniu z nimi wydaja sie matowe
mam 26 lat i wizja utraty zebow mnie przeraza (mozna powiedziec ze to moja fobia)
Stary 2008-04-11, 14:51   #96
nusia84
Przyczajenie

hej Kochani, jestem z poznania i za tydzien jade z chlopakiem na konsultacje w sprawie licowek poreclanowych. ona ma dosyc "szare" zeby, troche krzywe, no i brakuje mu jedynka ( narazie ma taka proteze wkladana hihihihihihihhih wiec tu bedzie musial zrobic chyba implant). Szukalam dlugo lekarza w internecie, ale ciezko jest stwierdzic "idz do specjalisty", przeciez nikt w koncu wczesnij nie powie: Hej, jestem kiepskim lekarzem! hehehehehehe
wiec umowilam sie u 3 lekarzy tego dnia, kazdy o innej godzinie i jade wpierw zobacz co powiedza, ile wezma, jakie fachowe wrazenie robia. Uwazam ze jest to b.wazne tym bardziej ze nie jest to koszt 50 zl jak plomba tylko 800-860 zl za zab, a chlopak robi sobie 5 licowek na gorze + implant, a dol jeszcze musimy zobaczyc, moze tez, no a ja mam krzywa jedynke i to jeszcze ze szpara - od dziecka chce sie tego pozbyc, aparat ruchomy nosilam aleeeee przestalam, glupia bylam jako dziecko, no a teraz zaluje. Ogladalam duzo na youtube jak sie to robi. I jest duzo bardzo dobrych filmikow, gdzie cala procedure widac, oraz duzo zdjec przed i po.Tam byly zeby o wiele gorsze ode mnie no i jak widac osiagneli wspaniale wyniki. Dla zainteresowanych nazywa sie to w stanach Veneers np. http://youtube.com/watch?v=_lICwBwPy44

czy ktos z was obil licowki w poznaniu i moze mi poradzic jak lekarz jest dobry, aha i slyszeliscie moze o licowkach ceramicznych? jaka jest roznica miedzy porcelanowymi? pozdrawiam
nusia84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-11, 16:18   #97
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
a mozesz polecic jakiegos dentyste w krakowie? najlepiej takiego specjalizujacego sie w chorobach przyzebia

moje zeby blyszcza normalnie ale te licowki jakos tak inaczej, moim zdaniem za bardzo dlatego w porownaniu z nimi wydaja sie matowe
mam 26 lat i wizja utraty zebow mnie przeraza (mozna powiedziec ze to moja fobia)

w Krakowie masz uniwersytem medyczny oto stronka http://www.uks.com.pl/index.php?opti...=54&Itemid=136 to jest akurat zakład chorób przyzębia ,oprócz tego są tam także wszystkie inne zakłady czyli protetyka ,stomatologia zchowawcza zobacz ,zadzwon umowe sie na wizyte jesli masz ochote i głowa do góry nie jestem z kraka ale na akademii medycznej są naprawdę jedni z najlepszych specjalistów(wkoncu ucza przyszłych dentystów i lekarzy) i nie dadzą zginąć Twoim zębom

nusia84 ceramiczne a porcelanowe to jedno i to samo tylko metody wykonania moga byc różne pełna nazwa brzmi licówki badz korony całoceramiczne porcelanowe

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-12, 13:01   #98
effcia82
Zakorzenienie

dzieki za namiar!
zadzwonie tam w poniedzialek. mam nadzieje ze nie maja dlugich terminow
Stary 2008-06-07, 21:53   #99
blackdzidzia
Przyczajenie

Witam wszystkich.

Rowniez nosze sie z zamiarem zainstalowania 2 licowek na gorne zabki z powodu leczenia kanalowego, ktore zainicjowalo ich lekkie ciemnienie. Moja prosba : Czy ktoras z Was robila sobie licowki we Wroclawiu ?? Szukam dobrego specjalisty.
Dzieki.

Pozdrawiam.
blackdzidzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-28, 09:23   #100
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Ja tez sie podepne. Mam jedna jedynke nieco krzywa. Nie jest to bardzo widoczne,ale mi przeszkadza. Kiedys jak bylam mała mama zabrała mnie do dentysty zeby cos zaradzic,ale dentyska uznała "ze to nawet ładnie wyglada" Ciekawe podejscie. Potem nosiłam aparat,taki nakjładany na dziasła z podniebieniem,ohydztwo,ze by skrzywiły sie jeszcze bardziej.Chcialam zapytac,czy mozliwe jest wyprostowanie zeba poprzez zalozenie licowek. Mysle ze stomatolog musialby nieco spiłowac zab. Zeby ktore chce pokryc licowkami sa zdrowe i bez przebarwien.Czy takie zabiegi sie wykonuje?
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-28, 14:00   #101
effcia82
Zakorzenienie

licowka moze troche poprawic ksztalt i ulozenie zeba ale to wymaga duzego spilowania.
nigdy nie ma tez pewnosci ze bedzie wygladac identycznie jak drugi - naturalny zab
ja bym rozwazyla aparat staly. przy niewielkiej wadzie leczenie nie powinno trwac dlugo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 17:21   #102
kfiathusek
Przyczajenie

Witam! mam pytanie, od dawna męczę się ze szparami między zębami, jest to mój niesamowity kompleks którego bardzo chcę się pozbyć, jestem osobą wesołą, a to przeszkadza mi żeby szczerze się uśmiechać, wstydzę się i zasłaniam buzie ręką. Mam pytanie podobno dzięki licówką mogę pozbyć się tego kompleksu, miał ktoś podobny problem ,wiecie jaki jest mniej więcej koszt? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
kfiathusek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-05, 21:58   #103
Lauren M3
Raczkowanie

Witam dziewczyny..mam pyt. czy ktoś może mi powiedzieć czy 19-sto letniej osobie można zrobić licówki?? mojemu bratu nie wyrosły 2 i chce 3 przerobić na 2 macie może jakieś rady??...ile to kosztuje i gdzie można zrobić chodzi mi o woj. wielkopolskie...
Stary 2008-08-08, 11:54   #104
malgorzata5151
Przyczajenie

Od ponad roku mam założone licówki porcelanowe na górne 1 i 2. Na początku efekt był rewelacyjny, moje ząbki wyglądały ślicznie. Po kilku miesiącach zaczeły sie problemy z dziąsłami, zaczeły robić sie czerwone, opuchniete i czasami krwawiły. Moja dentystka powiedziała że to nic strasznego, kazała smarować dziąsła różnymi żelami i płukać płynem do higieny jamy ust. Niestety nic nie pomogło, w dodatku moje zęby zrobiły sie ciemniejsze. Ostatnio jak byłam na wizycie pani dentystka stwierdziła że musimy ściagnąc licówki i wyczyścic. Zastanawiam sie czy to jest dobra decyzja i czy jest to konieczne. Boje się ściągania licówek i tego jak bedą one wyglądały po ponownym założeniu.
malgorzata5151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-08, 12:22   #105
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgorzata5151 Pokaż wiadomość
Od ponad roku mam założone licówki porcelanowe na górne 1 i 2. Na początku efekt był rewelacyjny, moje ząbki wyglądały ślicznie. Po kilku miesiącach zaczeły sie problemy z dziąsłami, zaczeły robić sie czerwone, opuchniete i czasami krwawiły. Moja dentystka powiedziała że to nic strasznego, kazała smarować dziąsła różnymi żelami i płukać płynem do higieny jamy ust. Niestety nic nie pomogło, w dodatku moje zęby zrobiły sie ciemniejsze. Ostatnio jak byłam na wizycie pani dentystka stwierdziła że musimy ściagnąc licówki i wyczyścic. Zastanawiam sie czy to jest dobra decyzja i czy jest to konieczne. Boje się ściągania licówek i tego jak bedą one wyglądały po ponownym założeniu.
to licówki da się ponownie założyć? myślałam, że usuwa się je przez rozwiercenie a więc niszcząc je. ja mam moje od 3 lat i też mam problemy z dziąsłami i jedyne co zaproponowała mi moja dentystka to wymiana na nowe.
Stary 2008-10-08, 21:14   #106
patrycjagalinska
Przyczajenie

mam pytanie czy ktos mógłby polecic jakis gabinet? mam przerwe medzy 1 a2 na górze z obu stron, w lipcu wychodze za mąż i myslałam ze moze założe licówki zeby zlikwidowac przerwe i zrobic to zamiast wybielania zebów. miejsce nie jest ważne bo jesli bedzie to sprawdzony gabinet to jestem w stanie dojechac na terenie całej polski
patrycjagalinska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-09, 20:23   #107
Ksandra
Przyczajenie

GG do Ksandra

sluchajcie...tez mam zamiar zalozyc licowki,ale gdzies przeczytalam ze trzeba je zmieniac co 2 lata?
czy to prawda ze co "chwile" bede musiala wywalac dosc spora kwote na nowe licowki???
jaka jest rozica cenowa pomiedzy koronkami a licowkami???
ponoc koronki mozna miec przez 10-14 lat i nie trzeba wymieniac?
Stary 2008-10-10, 07:06   #108
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ksandra Pokaż wiadomość
sluchajcie...tez mam zamiar zalozyc licowki,ale gdzies przeczytalam ze trzeba je zmieniac co 2 lata?
czy to prawda ze co "chwile" bede musiala wywalac dosc spora kwote na nowe licowki???
jaka jest rozica cenowa pomiedzy koronkami a licowkami???
ponoc koronki mozna miec przez 10-14 lat i nie trzeba wymieniac?
co 2 lata? może chodzi o kompozytowe?

w przypadku porcelanowych nie ma zasady. mogą się rozwalić szybko, można je nosić długie lata. tak jak z naturalnym uzębieniem - jedni tracą szybciej, inni później.
Stary 2008-10-10, 08:18   #109
e_myszka
Zakorzenienie

a ja mam zabudowanego zęba - złamałam w podstawówce na basenie jedynkę górą i do tej pory nie zmieniałam tego gdyż nic nie wdać i dentyśc mówią,że nie ma takiej potrzeby

od ponad 10 lat leczę się ortodontycznie. miałam 2 stae aparaty i mnóstwo wyjmowanych jadnak nie wszystkie zamierozne efekty udało się usunąć. ze wzgędu na to,że lekarz nie potrzebnie usunął mi górnw 4 jedynki mi się nie zeszły i miałam spore szparki między każdą jedynką i dwójką na gorze. Mam licówki od ponad 2 lat i Kasandro naprawdę nie trzeba ich wymieniać. Nalezy to zrobić gdy sciemnieją lub zacznie się z nimi coś po prostu dziać ;-)
Stary 2008-10-18, 18:55   #110
Marie_Antoinette
Raczkowanie

witajcie

przeczytałam dokładnie wasz wątek i widzę iż wiele z was jest zadowolonych z licówek porcelanowych. Ja obecnie posiadam jedną licówkę kompozytową, która po 3 latach bardzo z ciemniała
Chciałabym ją wymienić na porcelanową, może skuszę się też na założenie licówek na inne zęby które są martwe.
W związku z tym mam pytanko : czy któraś z Was zakładała licówki w Warszawie ? Czy możecie polecić mi dentystę który zrobi to delikatnie i starannie, aby wszystko wyglądało naturalnie?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc, gdyż obecnie przez moje zęby w ogóle się już nie uśmiecham

Marie
Marie_Antoinette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-19, 11:40   #111
nika01998
Przyczajenie

Ja mam licówke zrobiłam ją jak miałam 21 lat, bo miałam zęba leczonego kanałowo i mi ściemiał, nie jestem zdowolona z tego . Licówka się ściera i trzeba ją poprawiać co jakiś czas. Mój naturalny ząb zrobiłsie krótszy od pozostałych a licówka razem z nim. Podobno po licówce stomatolog proponujęzrobienie korony, no i żeczywiście mi zaproponowała. Boję się tego zrobić bo to przedni ząb, a i jeszcze mogę to wybielić , ale też się boje bo po wybielaniu ząb jest osłabiony i po jakimś czsie nie musi, ale może się złamać. I nie wiem co mam zrobić tym razem a coś muszę i to już nie bawem
nika01998 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-28, 13:14   #112
Eta Carinae
Raczkowanie

Wiele z Was pisze o różnych problemach po założeniu licówek. Otóż poprawne ich wykonanie to dość skomplikowana procedura medyczna obejmująca kilka etapów gdzie każdy z nich wymaga jakiegoś tam doświadczenia i wiedzy oraz...co jest niezwykle istotne...dokładności wykonania. Ścisłe przestrzeganie poszczególnych porcedur gwarantuje doskonały i długotrwały efekt estetyczny i funkcjonalny. Najczęściej przy wykonywaniu licówek korygujemy wiele problemów jak kolor, jasność, kształt poszczególnych zębów i całej linii uśmiechu, niedoskonałości szkliwa (plamki, przebarwienia miejscowe i ogólne). Nie chcę się tu specjalnie szczegółowo rozpisywać o wszystkich etapach bo zajęło by to kilka stron.
Generalnie odjęcie decyzji o tego typu leczeniu poprzedzone jest szczegółową analizą pacjenta pod kątem występowania różnych nieprawidłowości zgryzowych i stanu ilościowego oraz jakościowego koron przeznaczonych pod licówki. Dopiero wtedy można ocenić czy jesteśmy w stanie uzyskać oczekiwany przez pacjenta efekt końcowy na który składa się doskonały wygląd i prawidłowa funkcja (mowa, gryzienie itp). Ta analiza zapobiega takim powikłaniom jak przedwczesne uszkodzenia porcelany, odpadanie licówek.
Problemy związane z licówkami:

> ZAPALENIA DZIĄSEŁ - wynikają z niedokładnego dopasowania licówki do zęba w okolicy dziąsła i co za tym idzie gromadzenia się bakterii co powoduje stan zapalny, zaczerwienienie, obrzęk i krwawienie z dziąsła. Po pewnym czasie dziąsło takie ulega recesji czyli dochodzi do odsłonięcia szyjki i korzenia zęba. Aby do tego nie doszło dentysta musi niezwykle precyzyjnie wykonać preparację (czyli szlifowanie) nie uszkadzając przy tym dziąsła. Żeby tą precyzję sobie uświadomić licówka wchodzi pod dziąsło tylko na max. 0,5 mm (wartością nieprzekraczalną jest 0,7 dla zdrowych dziąseł). Drugi w kolejności powód zapalenia to niedokładne oczyszczenie kieszonki dziąsłowej z cementu, którym się licówkę mocuje do zęba. Tu też wymagana jest olbrzymia precyzja wykonania zęby nie uszkodzić ani licówki ani dziąsła.

> ODPADANIE LICÓWEK - ich trwałość zależy od ścisłego przestrzegania procedury klejenia przez dentystę oraz od osobniczych nawyków pacjenta. Na pierwszy etap mamy wpływ (lekarze), na drugi już nie do końca bo jak zmusić się do niezaciskania zębów podczas snu. Osoby mało zestresowane o delikatnej budowie ciała najczęściej długo cieszą się licówkami. Z kolei silne mięśnie żwacze, nerwowe usposobienie, stres w pracy czy w szkole, nawyki i parafunkcje (gryzienie ołówka, paznokci) powodują, że zęby podlegają znacznym obciążeniom i każda praca będzie obarczona większym ryzykiem uszkodzenia. Według badań przeprowadzonych przez pewną firmę produkującą materiał do przyklejania licówek (tu ukłon do jednego z użytkowników forum mającego nick identyczny z nazwą tej firmy) trwałość licówek przy prawidłowym wykonaniu i przestrzeganiu zaleceń lekarza oceniana jest obecnie na ok. 15 lat. Myślę że to dość długo ( 1 komplet w wieku 20, drugi 35, trzeci 50)
Licówka która odpadła musi być oczyszczona z resztek starego kleju co najczęściej wymaga oddania jej do pracowni protetycznej. Tu taka uwaga. Proście lekarzy o informację o nazwie i kolorze cementu na jaki macie zamocowaną licówkę. W razie awarii ułatwicie robotę dentyście który będzie próbował ją ponownie przykleić.

> PRZEBARWIENIA LICÓWKI - najczęściej spowodowane rozszczelnieniem się połączenia i mikroprzeciekiem (niedokładne zamocowanie lub utrata szczelności spowodowana naturalnym starzeniem się połączenia). Sama licówka nie ulega przebarwieniu. Przebarwia się klej lub ząb na którym jest zamocowana. Przyczyną postępujących przebarwień zęba może być próchnica, niedokładnie oczyszczona komora w przypadku zębów leczonych kanałowo. Najczęściej takie przebarwienia da się usunąć w gabinecie. Często zdarzają się przebarwienia kleju w miejscu przejścia porcelany w szkliwo (okolica dziąsła, punkty styczne) spowodowane paleniem tytoniu - niestety nie da się ich zlikwidować i trzeba licówki wykonać ponownie. Czasem cement ulega naturalnemu ściemnieniu jeśli jest nieodpowiednio dobrany lub przygotowany.

...poniżej wrzucam moje zdjęcia pewnej pacjentki sprzed leczenia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg AK 6.jpg (31,5 KB, 437 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 1.jpg (30,7 KB, 487 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 7.jpg (25,2 KB, 269 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 2.jpg (36,7 KB, 415 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 3.jpg (22,8 KB, 278 załadowań)
Stary 2008-10-28, 13:17   #113
Eta Carinae
Raczkowanie

...i ta sama pacjentka po zakończonym leczeniu licówkami
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg AK 8.jpg (35,2 KB, 493 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 9.jpg (29,9 KB, 430 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 10.jpg (35,3 KB, 397 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 11.jpg (25,9 KB, 325 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 12.jpg (31,6 KB, 395 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 14.jpg (20,3 KB, 308 załadowań)
Stary 2008-10-28, 13:22   #114
Eta Carinae
Raczkowanie

...tak powinny wyglądać dziąsła trzy miesiące po zacementowaniu licówek

dodatkowo zdjęcie zrobione od strony podniebiennej i zdjęcie brzegu siecznego licówki (nierówność jest zrobiona celowo dla uzyskania naturalnego efektu)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg AK 18.jpg (20,5 KB, 317 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 20.jpg (22,9 KB, 278 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 19.jpg (21,8 KB, 245 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 15.jpg (27,4 KB, 400 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AK 16.jpg (20,1 KB, 265 załadowań)
Stary 2008-11-05, 10:24   #115
mikuniaaz
Przyczajenie

a ja polecam tzw migrację stomatologiczną, czasem wyjazd na kilka dni wraz z kompleksowym leczenim zębów jest bardzo atrakcyjny.
Polecam http://www.drosd.pl
mikuniaaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 14:42   #116
Areettee
Przyczajenie

hej!byłam dzis u ortodontki, ponieważ chciałam założyc aparat na górne żeby w celu zlikwidowania szpary miedzy jedynkami, ktora nie jest tez strasznie duza, ale jednak mi przeszkadza. generalnie poza tym zęby mam proste. ortodontka powiedziala, ze musiałaby mi założyc aparat na góre i dół, zeby obie szczęki były równo. albo zalozyc zamki na 1 i 2, w zaleznosci od decyzji dentyski, tak zeby zrobic miejsce na odpowiednie wypelnienie kompozytem badz licówki..kurde dziwne wydaje mi sie, ze zeby zsunac zeby na górze musiałabym nosić aparat na górze i na dole i to przez prawie 2lata(tym bardziej, ze moja kolezanka w podstawowce miala taka sama wade i nosila aparat tylko na górze..). co prawda na dole mialam wyrywane 6, wiec mimo ze ogolnie zeby mam równe to mam tam "wolne miejsce", wiec byc moze to jest powodem..sama nie wiem na co sie zdecydowac, czy jednak te licówki to nie zbyt duze ryzyko problemow z prochnicą, dziąsłami, przebarwieniami itp. ale z kolei aparat na obie szczęki na 2 lata to kupa czasu i przede wszystkim kasy:/prosiłabym o jakaś rade
Areettee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 14:47   #117
Areettee
Przyczajenie

dodam jeszcze, ze zaproponowala zalozenie zamków na 1 i 2 w celu zrobienia miejsca na licówki, ponieważ z lednej strony 2 mam dosunieta do 1, a z drugiej jest niewielka przerwa.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-06, 08:08   #118
effcia82
Zakorzenienie

ja jestem zwolenniczką leczenia ortodontycznego - jeśli tylko jest taka możliwość. żadna porcelana nie zastąpi prawdziwego zęba.
sama mam licówki (choć noszę też aparat) i nie jestem do końca zadowolona - z tym że w moim przypadku osiągnięcie satysfakcjonującego efektu za pomocą samego aparatu było niemozliwe (brzydki kształt zębów)

Edytowane przez effcia82
Czas edycji: 2008-11-06 o 08:10
Stary 2008-11-07, 08:14   #119
Areettee
Przyczajenie

wczoraj bylam u dentystki i sie dowiedzialam bardzo istotnej rzeczy, ktorej juz np. ortodontka(!) mi nie powiedziala:|jak pisalam mialam wyrywane 6 na dole, wiec z jednej strony mam wolne miejsce po 6, z drugiej jakos jest w miare rowno, bo zeby sie przesunęły. ogolnie jest nawet równo, ale sa miejscami przestrzenie miedzy zebami. moj dentysta powiedzial, ze powinnam zalozyc aparat na dół, zeby zachowac ciaglosc zebów, bo inaczje za iles tam lat zaczna mi sie rozchodzic i wtedy dopiero bede miala klopot. wobec czego najlepiej jesli zaloze aparat na obydwa łuki..no i chyba sie na to zdecyduje, bo chce miec ladne zeby i nie miec klopotu z dołem za 10 czy 20lat. szkoda tylko, ze jakos ortodontka mnie tutaj nie uswiadomila:|
a licowki to faktycznie malo przekonujacy pomysl. tym bardziej ze ogolnie mam ładne, zdrowe zeby.
Stary 2008-11-10, 17:08   #120
nika01998
Przyczajenie

Piszę do Pani Eta Carinae, jestem pod wrażeniem tego efektu, czy Pani jest stomatologiem ?? Jeżeli tak to poproszę o adres. Ja też mam tą licówkę, ale w porównaniu z tą to ta moja to katastrofa. Moja jest ciemna i dziąsło jest sine. I na zdjęciu widze że ona jest tak jak by od wewnątrz zakończona a moja nie jest, kończy się razem z zębem, i muszę iśc na założenie nowej, na dodatek mój prawdziwy ząb zrobił się krótszy. Pokazana przez Panią licówka jest idealna
nika01998 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości