![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do marnej uczelni to moje zdanie jest takie , że wszytsko tak naprawde zalezy od ciebie , twojego samozaparcia i motywacji . Nawet na najlepszej uczelni nikt na siłe wiedzy do glowy Ci nie włozy .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję że zasady studiowania ogarnę jakoś naturalnie z czasem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
praktyki powinnaś wyrobić w przeciągu 5 lat, więc nie martw się.
Też się cieszyłam, jak mnie przyjęli ![]()
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najwcześniej po II roku, a najprawdopodobniej po III albo po IV ![]()
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
to może się znamy, choćby z widzenia?
![]() może nawet miałyśmy wspólnych ćwiczeniowców? Odezwę się na privie ![]()
![]() |
#98 | |
kosmitka
|
Cytat:
Rodziny w sensie dzieci jeszcze nie mam, aczkolwiek w każdej chwili mogą się pojawić ![]() Z prawem cywilnym i gospodarczym mam sporo do czynienia w pracy, więc liczę, że ostatecznie bez aplikacji wiedza prawnicza zdecydowanie się przyda. Co do wieku - w tym roku kończę 29, po 8 latach miałabym 37, ostatecznie chyba nie byłabym taka stara. Z dostępnych blisko uniwerków w grę wchodzą Białystok oraz Olsztyn, tam nie byłoby kłopotu z dojazdami. Poza tym, na żadnym z nich nie ma zjazdów co tydzień.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Póki co jeszcze zaocznie ![]() ![]() 37lat to nie tak duzo ![]() Co do zjazdów , to radze popytać studentów , bo u mnie tez niby zjazdy miały być co 2 tyg a sa co tydzień . Dla pocieszenia dodam , że moja mama , która jest po 40tce i od wielu , wielu lat pracuje w swoim zawodzie , teraz zapragnęła zmian , idzie na studia i się przekwalfikuje . Warto ryzykować! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
kosmitka
|
Dzięki dziewczyny. Mam jeszcze 3 dni na złożenie dokumentów. I myślę.
Sprawdzam zajęcia z poprzednich lat i na tej podstawie sprawdzam, jakie mogą być zjazdy. W Gda widziałam, że są co tydzień, ale jakoś liczyłam, że się zmieni.
Edytowane przez anciaahk Czas edycji: 2009-07-20 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
a ja bede zdawac na UW na prawo, ale od mojego rocznika zmieniaja zasady rekryutacji, wiec obecne progi nie beda wspomierne w zadnym wypadku... jak wyglada rekrutacja na wieczorowe, jak i z jaka czestotliwoscia sa prowadzone zajecia, no i czy latwo sie dostac? wolalabym na dzienne,a jesli nie to juz wole wieczorowe. a - i ile sie placi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;13350951]a ja bede zdawac na UW na prawo, ale od mojego rocznika zmieniaja zasady rekryutacji, wiec obecne progi nie beda wspomierne w zadnym wypadku... jak wyglada rekrutacja na wieczorowe, jak i z jaka czestotliwoscia sa prowadzone zajecia, no i czy latwo sie dostac? wolalabym na dzienne,a jesli nie to juz wole wieczorowe. a - i ile sie placi?[/QUOTE]
Na wieczorowe przyjmuja praktycznie wszystkich, zajecia masz razem z dziennymi a placisz w zaleznosci od tego czy calosc czy raty: 7000, 7500 albo 7800 za rok. Poza kasa i nieobowiązkowym wfem niczym sie od dziennych nie różnią.
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
bo ja myslalam ze wieczorowe, to rzeczywiscie wieczorowe, ze chodzi sie popoludniami, a to normalne studia, tylko ze dla tych ktorzy sie nie dostali i sa w stanie placic pieniadze za nie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Ja jestem z WPiA na UJ więc jak ktoś ma pytania odnośnie tego uniwersytetu to chętnie odpowiem
![]() Ja chodziłam na zajęcia z Panem, który też miał koło 50 i raz chciałam pożyczyć długopis a że nikt w pobliżu nie miał to bezmyślnie wypaliłam "pożyczysz mi długopis?" Do teraz się wstydzę jak go widzę ![]() U nas zaoczni mogą chodzić z dziennymi w tygodniu albo w swoim trybie - zresztą dzienni też czasem chodzą na wykłady z zaocznymi. Zależy jak komu pasuje. Żaden wykładowca czy ćwiczeniowiec nie robi z tego problemu. I u nas jest taki sam bajzel jak opisywałyście we Wrocławiu ![]()
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;13359034]bo ja myslalam ze wieczorowe, to rzeczywiscie wieczorowe, ze chodzi sie popoludniami, a to normalne studia, tylko ze dla tych ktorzy sie nie dostali i sa w stanie placic pieniadze za nie...[/QUOTE]
wieczorowe to nazwa zwyczajowe a oficjalnie sie nazywają niestacjonarne ![]() dokładnie, to są normalne studia tylko że portfel boli... wiem coś o tym...
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Ja rowniez od pazdziernika zaczynam studiowac prawo, na razie zaocznie. Studiuje juz stosunki miedzynarodowe, niby nie ma az tyle nauki, ale pogodzenie obu kierunkow bedzie wymagalo ode mnie wiele samodyscypliny i systematycznosci, ktorych mi brakuje. Na zaocznych jest troszke latwiej, material ten sam, ale zjazdy odbywaja sie co 2 tygodnie, to zawsze troche wiecej czasu do nauki. Po roku jednak chcialabym przeniesc sie na dzienne, bo co prawda studia u mnie na uniwerku sa dwa razy tansze od tych w Warszawie, ale i tak dadza po kieszeni..
![]()
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Nie sądzę, żeby na zaocznych było łatwiej - egzaminy są te same.
U mnie niestacjonarne kosztują 5tys więc sporo mniej niż w Warszawie.
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
cos o studiowaniu prawa
![]() http://demotywatory.pl/uploads/12480...y_kutanoid.jpg
![]() |
#110 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do demotywatora - przykra prawda, ale do TVN trzeba sie jeszcze jakos wkrecic, mysle, ze Annie Marii udalo sie to dzieki tej stylowej koszuli ;d
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
kosmitka
|
Możliwości jest wiele, wszystko zależy od tego, czy chciałabyś pracować w dziedzinie związanej z prawem, czy niekoniecznie.
Tutaj możesz sobie poczytać. Poza tym aplikacji jest kilkanaście, w tym patentowa czy legislacyjna, które cieszą się zdecydowanie mniejszym zainteresowaniem.
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedź - szczególnie za link
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
kosmitka
|
To bardzo odległe planowanie, jeszcze mnóstwo może się w aplikacjach zmienić.
Powodzenia!
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
dzięki jeszcze raz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
ja mam dylemat pomiedzy prawem a ekonomia/fin i rach.
wiem, ze ciezko dostac sie na aplikacje. z drugiej strony z tego co piszecie sa to dosc ciekawe studia. oczywiscie moge znalesc prace w innej dziedzinie, jesli nie dostane sie na aplikacje ale nigdy nic nie wiadomo tak naprawde. natomiast wydaje mi sie, ze po ekonomi/fin i rach bede miala wiekszą czy tez szybsza mozliwosc znalezienia pracy. absolwentow obu kierunkow jest multum i niewiadomo gdzie sie zaczepic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
kosmitka
|
E tam, przesadziłaś, że rozwijają w jednym kierunku. Chyba że ogólnie prawo nazwiemy jednym kierunkiem, ale tym samym ekonomię można by nazwać jednym kierunkiem
![]() Na pewno po ekonomii jest więcej różnych możliwości, ale też są one ograniczone. Wszystko zależy od tego, co kogo interesuje. Po prawie jest szeroki wybór aplikacji, w tym legislacyjna czy patentowa, niezbyt popularne wśród absolwentów. Są różne dziedziny prawa, w których można się specjalizować, od podatkowego, po spółki, rodzinne, etc etc. Dla mnie prawo jest bardziej wymagające, ale też zdecydowanie bardziej kreatywne, dające więcej możliwości ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
i jak tu sie zdecydowac.. waham sie pomiedzy matura rozsz z matmy a wosu. wos mam niby rozsz a mat podst w szkole. i tak w kolko polska ludowa..
co to jest aplikacja ogolna? kim moza po niej byc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poprzedza sędziowską i prokuratorską. Można po niej być absolwentem aplikacji ogólnej ![]() Edit: ciężko komuś doradzić. jeśli ktoś jest pewien, że chce zostać prawnikiem, to wiadomo, że musi iśc na prawo. Ale na przykład jeśli ktoś wie, że będzie prowadził własną firmę niekoniecznie związana z prawem, to niestety prawo bardzo ogranicza. Gdyby dodano nam jakieś zajęcia z przedsiębiorczości itd. to może byłoby łatwiej, a tak ja znam prawo rzymskie, ale nie wiem gdzie iśc żeby założyć firmę (tzn. teraz wiem, ale po studiach nie wiedziałam ![]()
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2009-08-14 o 16:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.