A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-16, 08:03   #91
whatIthink
Raczkowanie

Dot.: A kto studiuje prawo?

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Tu sie akurat mylisz, bo pozmieniali i teraz I rok musi mieć jakiegoś speca albo oguna zeby dobic do 60
O, a widzisz, nie wiedziałam... No tak, ale w sumie pozmieniali. Jeszcze dowalili im miesiąc praktyk Ale tak czy siak nie jest źle na WPiA UW

06.06.2013 r. - Piotruś
whatIthink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 11:08   #92
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Ja też w zeszłym roku dostałam się na prawo UG (zaoczne, żadna sztuka). Ale nauki nie podjęłam. Tak jak pisałam, cotygodniowe zjazdy sprawiły, że bym nie podołała wszystkim obowiązkom, a zwłaszcza dojazdom 300km do Gdańska . Jeśli jesteście na miejscu macie lepiej.
Ripley odezwij się, jestem ciekawa, jaką decyzję podjęłaś.
I ogólnie w temacie, czy 30tka to za stary wiek na prawo? Zwłaszcza, gdy już się nie ma takiego wyboru uczelni, bo jedne są zbyt daleko od pracy, zamieszkania. Inne ze względu na cotygodniowe zjazdy kolidują z obowiązkami zawodowymi. W takiej sytuacji może zamiast prawa na marnej uczelni lepiej wcale nie tracić czasu...?
Również studiuję na UG . Szczerze mówiąc jest kilka osób , które są po 30tce nawet bardzo i jakoś nie przejmują się tym , że jeszcze tyle lat nauki przed nimi . Moim zdaniem , prawo jest bardzo czasochłonnym kierunkiem - może nie trudnym ale jest masa materiału którą trzeba przyswoić . 5 lat nauki + dodatkowo aplikacja [ jesli o niej również myslisz ] to bardzo dużo . Mając rodzine , mało czasu i z dojazdami kiepsko bardzo bym sie zastanowiła . Egzaminy są czasem w tygodniu więc z tym tez trzeba sie liczyć . No ale jesli bardzo cie to interesuje i jest to twoim marzeniem to warto . Ale jak mówie , przemyśl sobie wszystko , bo po tych 5 czy 8 latach nauka się nie skończy . Ciągle wchodzą nowe przepisy i trzeba byc na bieząco .
Co do marnej uczelni to moje zdanie jest takie , że wszytsko tak naprawde zalezy od ciebie , twojego samozaparcia i motywacji . Nawet na najlepszej uczelni nikt na siłe wiedzy do glowy Ci nie włozy .
Stary 2009-07-16, 15:03   #93
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez whatIthink Pokaż wiadomość
O, a widzisz, nie wiedziałam... No tak, ale w sumie pozmieniali. Jeszcze dowalili im miesiąc praktyk Ale tak czy siak nie jest źle na WPiA UW
a że jest źle to ja wcale nie twierdzę, a też III rok zaczynam

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 16:52   #94
madame_butterfly
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję że zasady studiowania ogarnę jakoś naturalnie z czasem Wiedziałam, że na 1. roku jest jeden spec, ale praktyki też?! No nic, wszystkiego dowiem się w październiku, a na razie pozostaje jedna wątpliwość: jechać na obóz integracyjny do Poronina czy na Adapciak czy jak poleca Marwari do Lucienia, czy też w tym czasie zabrać się gdzieś z obecnymi znajomymi(pewnie ostatnia taka okazja) Anyway bardzo się cieszę z bycia studentką prawa UW i nie mogę się doczekać jesieni
madame_butterfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 17:07   #95
whatIthink
Raczkowanie

praktyki powinnaś wyrobić w przeciągu 5 lat, więc nie martw się.
Też się cieszyłam, jak mnie przyjęli Pozdrawiam.

06.06.2013 r. - Piotruś
Stary 2009-07-16, 17:19   #96
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez madame_butterfly Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję że zasady studiowania ogarnę jakoś naturalnie z czasem Wiedziałam, że na 1. roku jest jeden spec, ale praktyki też?! No nic, wszystkiego dowiem się w październiku, a na razie pozostaje jedna wątpliwość: jechać na obóz integracyjny do Poronina czy na Adapciak czy jak poleca Marwari do Lucienia, czy też w tym czasie zabrać się gdzieś z obecnymi znajomymi(pewnie ostatnia taka okazja) Anyway bardzo się cieszę z bycia studentką prawa UW i nie mogę się doczekać jesieni
Z praktykami to spokojnie
Najwcześniej po II roku, a najprawdopodobniej po III albo po IV

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-07-17, 15:01   #97
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
a że jest źle to ja wcale nie twierdzę, a też III rok zaczynam
to może się znamy, choćby z widzenia?
może nawet miałyśmy wspólnych ćwiczeniowców?
Odezwę się na privie

06.06.2013 r. - Piotruś

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-19, 19:28   #98
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość
Również studiuję na UG . Szczerze mówiąc jest kilka osób , które są po 30tce nawet bardzo i jakoś nie przejmują się tym , że jeszcze tyle lat nauki przed nimi . Moim zdaniem , prawo jest bardzo czasochłonnym kierunkiem - może nie trudnym ale jest masa materiału którą trzeba przyswoić . 5 lat nauki + dodatkowo aplikacja [ jesli o niej również myslisz ] to bardzo dużo . Mając rodzine , mało czasu i z dojazdami kiepsko bardzo bym sie zastanowiła . Egzaminy są czasem w tygodniu więc z tym tez trzeba sie liczyć . No ale jesli bardzo cie to interesuje i jest to twoim marzeniem to warto . Ale jak mówie , przemyśl sobie wszystko , bo po tych 5 czy 8 latach nauka się nie skończy . Ciągle wchodzą nowe przepisy i trzeba byc na bieząco .
Co do marnej uczelni to moje zdanie jest takie , że wszytsko tak naprawde zalezy od ciebie , twojego samozaparcia i motywacji . Nawet na najlepszej uczelni nikt na siłe wiedzy do glowy Ci nie włozy .
Dzięki za odpowiedź. Czy studiujesz zaocznie czy dziennie?
Rodziny w sensie dzieci jeszcze nie mam, aczkolwiek w każdej chwili mogą się pojawić co może dodatkowo utrudnić realizację celu. Z aplikacji myślałam o notarialnej, chociaż wiem, że najtrudniej zdobyć patrona i ją odbyć...
Z prawem cywilnym i gospodarczym mam sporo do czynienia w pracy, więc liczę, że ostatecznie bez aplikacji wiedza prawnicza zdecydowanie się przyda.
Co do wieku - w tym roku kończę 29, po 8 latach miałabym 37, ostatecznie chyba nie byłabym taka stara.
Z dostępnych blisko uniwerków w grę wchodzą Białystok oraz Olsztyn, tam nie byłoby kłopotu z dojazdami. Poza tym, na żadnym z nich nie ma zjazdów co tydzień.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 10:48   #99
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Rodziny w sensie dzieci jeszcze nie mam, aczkolwiek w każdej chwili mogą się pojawić co może dodatkowo utrudnić realizację celu. Z aplikacji myślałam o notarialnej, chociaż wiem, że najtrudniej zdobyć patrona i ją odbyć...
Z prawem cywilnym i gospodarczym mam sporo do czynienia w pracy, więc liczę, że ostatecznie bez aplikacji wiedza prawnicza zdecydowanie się przyda.
Co do wieku - w tym roku kończę 29, po 8 latach miałabym 37, ostatecznie chyba nie byłabym taka stara.
Z dostępnych blisko uniwerków w grę wchodzą Białystok oraz Olsztyn, tam nie byłoby kłopotu z dojazdami. Poza tym, na żadnym z nich nie ma zjazdów co tydzień.

Póki co jeszcze zaocznie Może się to w krótce zmieni .
37lat to nie tak duzo Jesli tak bardzo tego chcesz i cie to interesuje to ja bym zaryzykowała . W końcu trzeba się realizować . Jeśli perspektywa tylu lat nauki + ciągłe bycie na bieżąco , Cie nie przeraża to spróbuj . Prawo jest kierunkiem , który daje wiele możliwości - nie koniecznie tylko po aplikacji . Ukończysz 5 lat i możesz zrobić jakies podyplomowe z podatków/prawa pracy , czy co Cie tam bedzie interesować .
Co do zjazdów , to radze popytać studentów , bo u mnie tez niby zjazdy miały być co 2 tyg a sa co tydzień .
Dla pocieszenia dodam , że moja mama , która jest po 40tce i od wielu , wielu lat pracuje w swoim zawodzie , teraz zapragnęła zmian , idzie na studia i się przekwalfikuje . Warto ryzykować!
Stary 2009-07-20, 18:51   #100
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Absolutnie idź Dasz sobie radę Nie masz nic do stracenia.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 20:36   #101
anciaahk
kosmitka

Dzięki dziewczyny. Mam jeszcze 3 dni na złożenie dokumentów. I myślę.

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość
Co do zjazdów , to radze popytać studentów , bo u mnie tez niby zjazdy miały być co 2 tyg a sa co tydzień .
Sprawdzam zajęcia z poprzednich lat i na tej podstawie sprawdzam, jakie mogą być zjazdy. W Gda widziałam, że są co tydzień, ale jakoś liczyłam, że się zmieni.

Edytowane przez anciaahk
Czas edycji: 2009-07-20 o 20:52

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 09:26   #102
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

a ja bede zdawac na UW na prawo, ale od mojego rocznika zmieniaja zasady rekryutacji, wiec obecne progi nie beda wspomierne w zadnym wypadku... jak wyglada rekrutacja na wieczorowe, jak i z jaka czestotliwoscia sa prowadzone zajecia, no i czy latwo sie dostac? wolalabym na dzienne,a jesli nie to juz wole wieczorowe. a - i ile sie placi?
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 15:15   #103
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;13350951]a ja bede zdawac na UW na prawo, ale od mojego rocznika zmieniaja zasady rekryutacji, wiec obecne progi nie beda wspomierne w zadnym wypadku... jak wyglada rekrutacja na wieczorowe, jak i z jaka czestotliwoscia sa prowadzone zajecia, no i czy latwo sie dostac? wolalabym na dzienne,a jesli nie to juz wole wieczorowe. a - i ile sie placi?[/QUOTE]

Na wieczorowe przyjmuja praktycznie wszystkich, zajecia masz razem z dziennymi a placisz w zaleznosci od tego czy calosc czy raty: 7000, 7500 albo 7800 za rok. Poza kasa i nieobowiązkowym wfem niczym sie od dziennych nie różnią.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-07-21, 16:39   #104
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

Cytat:
Na wieczorowe przyjmuja praktycznie wszystkich, zajecia masz razem z dziennymi a placisz w zaleznosci od tego czy calosc czy raty: 7000, 7500 albo 7800 za rok. Poza kasa i nieobowiązkowym wfem niczym sie od dziennych nie różnią.
bo ja myslalam ze wieczorowe, to rzeczywiscie wieczorowe, ze chodzi sie popoludniami, a to normalne studia, tylko ze dla tych ktorzy sie nie dostali i sa w stanie placic pieniadze za nie...
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 19:35   #105
Geiko
Raczkowanie

Ja jestem z WPiA na UJ więc jak ktoś ma pytania odnośnie tego uniwersytetu to chętnie odpowiem
Ja chodziłam na zajęcia z Panem, który też miał koło 50 i raz chciałam pożyczyć długopis a że nikt w pobliżu nie miał to bezmyślnie wypaliłam "pożyczysz mi długopis?" Do teraz się wstydzę jak go widzę

U nas zaoczni mogą chodzić z dziennymi w tygodniu albo w swoim trybie - zresztą dzienni też czasem chodzą na wykłady z zaocznymi. Zależy jak komu pasuje. Żaden wykładowca czy ćwiczeniowiec nie robi z tego problemu.

I u nas jest taki sam bajzel jak opisywałyście we Wrocławiu
Stary 2009-07-21, 20:15   #106
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;13359034]bo ja myslalam ze wieczorowe, to rzeczywiscie wieczorowe, ze chodzi sie popoludniami, a to normalne studia, tylko ze dla tych ktorzy sie nie dostali i sa w stanie placic pieniadze za nie...[/QUOTE]

wieczorowe to nazwa zwyczajowe a oficjalnie sie nazywają niestacjonarne
dokładnie, to są normalne studia tylko że portfel boli... wiem coś o tym...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-07-21, 20:29   #107
SailorMoon
Zadomowienie

Ja rowniez od pazdziernika zaczynam studiowac prawo, na razie zaocznie. Studiuje juz stosunki miedzynarodowe, niby nie ma az tyle nauki, ale pogodzenie obu kierunkow bedzie wymagalo ode mnie wiele samodyscypliny i systematycznosci, ktorych mi brakuje. Na zaocznych jest troszke latwiej, material ten sam, ale zjazdy odbywaja sie co 2 tygodnie, to zawsze troche wiecej czasu do nauki. Po roku jednak chcialabym przeniesc sie na dzienne, bo co prawda studia u mnie na uniwerku sa dwa razy tansze od tych w Warszawie, ale i tak dadza po kieszeni..
Stary 2009-07-21, 21:03   #108
Geiko
Raczkowanie

Nie sądzę, żeby na zaocznych było łatwiej - egzaminy są te same.
U mnie niestacjonarne kosztują 5tys więc sporo mniej niż w Warszawie.
Stary 2009-07-22, 21:17   #109
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

cos o studiowaniu prawa
http://demotywatory.pl/uploads/12480...y_kutanoid.jpg

[SIGPIC][/SIGPIC]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 21:30   #110
SailorMoon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Geiko Pokaż wiadomość
Nie sądzę, żeby na zaocznych było łatwiej - egzaminy są te same.
U mnie niestacjonarne kosztują 5tys więc sporo mniej niż w Warszawie.
Przeciez zdaje sobie z tego sprawe, napisalam, ze material jest ten sam, wiec oczywiste , ze i egzaminy sa na tym samym poziomie. Chodzilo mi raczej o rozklad nauki. Bede miala 2 tygodnie czasu aby nauczyc sie na kolokwium czy inne zaliczenie, na dziennych nie mialabym tego komfortu.

Co do demotywatora - przykra prawda, ale do TVN trzeba sie jeszcze jakos wkrecic, mysle, ze Annie Marii udalo sie to dzieki tej stylowej koszuli ;d
Stary 2009-07-28, 14:58   #111
addictedtofashion
Raczkowanie

hej w tym roku będę zdawać maturę i juz prawie zdecydowalam sie na prawo. Wiadomo, ze na aplikacje potem bardzo trudno się dostać. Co można robić po ukończeniu prawa?? z tego co wiem, to po zdaniu odpowiednich egzaminów można zostać urzędnikiem, doradcą podatkowym albo pracowac w branży nieruchomości... czy to są jeszcze jakieś inne możliwosci??
addictedtofashion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 10:37   #112
anciaahk
kosmitka

Możliwości jest wiele, wszystko zależy od tego, czy chciałabyś pracować w dziedzinie związanej z prawem, czy niekoniecznie.
Tutaj możesz sobie poczytać.
Poza tym aplikacji jest kilkanaście, w tym patentowa czy legislacyjna, które cieszą się zdecydowanie mniejszym zainteresowaniem.

Stary 2009-08-03, 15:21   #113
addictedtofashion
Raczkowanie

dzięki za odpowiedź - szczególnie za link gdybym się nie dostała na aplikacje, to rzeczywiście dobrym pomysłem dla mnie bylby ten doradca podatkowy, aktualnie chodzę do klasy o profilu mat-geo, więc liczenia sie nie boję
Stary 2009-08-03, 15:23   #114
anciaahk
kosmitka

To bardzo odległe planowanie, jeszcze mnóstwo może się w aplikacjach zmienić.
Powodzenia!

Stary 2009-08-03, 16:33   #115
addictedtofashion
Raczkowanie

dzięki jeszcze raz no cóż, taka juz jestem-zawsze mam plan B
Stary 2009-08-14, 08:34   #116
gosiek678
Raczkowanie

ja mam dylemat pomiedzy prawem a ekonomia/fin i rach.

wiem, ze ciezko dostac sie na aplikacje. z drugiej strony z tego co piszecie sa to dosc ciekawe studia. oczywiscie moge znalesc prace w innej dziedzinie, jesli nie dostane sie na aplikacje ale nigdy nic nie wiadomo tak naprawde.

natomiast wydaje mi sie, ze po ekonomi/fin i rach bede miala wiekszą czy tez szybsza mozliwosc znalezienia pracy.

absolwentow obu kierunkow jest multum i niewiadomo gdzie sie zaczepic.
gosiek678 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 09:38   #117
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiek678 Pokaż wiadomość
wiem, ze ciezko dostac sie na aplikacje. z drugiej strony z tego co piszecie sa to dosc ciekawe studia
Wg mnie są przeokrutnie nudne. Rozwijają tylko w jednym kierunku (oprócz pierwszego roku, kiedy ma się historię i trochę filozofii).

Cytat:
natomiast wydaje mi sie, ze po ekonomi/fin i rach bede miala wiekszą czy tez szybsza mozliwosc znalezienia pracy.
Gdybym mogła wybierać jeszcze raz poszłabym na ekonomię Po studiach licencjackich ma się nieskończony wybór jeśli chodzi o magisterskie - miliony opcji i kierunków.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2009-08-14, 14:58   #118
anciaahk
kosmitka

E tam, przesadziłaś, że rozwijają w jednym kierunku. Chyba że ogólnie prawo nazwiemy jednym kierunkiem, ale tym samym ekonomię można by nazwać jednym kierunkiem.
Na pewno po ekonomii jest więcej różnych możliwości, ale też są one ograniczone. Wszystko zależy od tego, co kogo interesuje.
Po prawie jest szeroki wybór aplikacji, w tym legislacyjna czy patentowa, niezbyt popularne wśród absolwentów. Są różne dziedziny prawa, w których można się specjalizować, od podatkowego, po spółki, rodzinne, etc etc.
Dla mnie prawo jest bardziej wymagające, ale też zdecydowanie bardziej kreatywne, dające więcej możliwości. I mówi to absolwentka ekonomii.

Stary 2009-08-14, 16:16   #119
gosiek678
Raczkowanie

i jak tu sie zdecydowac.. waham sie pomiedzy matura rozsz z matmy a wosu. wos mam niby rozsz a mat podst w szkole. i tak w kolko polska ludowa..

co to jest aplikacja ogolna? kim moza po niej byc?
gosiek678 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 16:41   #120
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Po prawie jest szeroki wybór aplikacji, w tym legislacyjna czy patentowa, niezbyt popularne wśród absolwentów. Są różne dziedziny prawa, w których można się specjalizować, od podatkowego, po spółki, rodzinne, etc etc.
Dla mnie prawo jest bardziej wymagające, ale też zdecydowanie bardziej kreatywne, dające więcej możliwości. I mówi to absolwentka ekonomii.
No właśnie, dziedziny prawa. Studiując prawo studiujesz jego dziedziny. Studiując ekonomię (przynajmniej na Uniwersytecie Wrocławskim) studiujesz historię, filozofię, matematykę, ekonomię, zarządzanie, marketing, prawo, psychologię etc.

Cytat:
Napisane przez gosiek678 Pokaż wiadomość
co to jest aplikacja ogolna? kim moza po niej byc?
Poprzedza sędziowską i prokuratorską. Można po niej być absolwentem aplikacji ogólnej

Edit: ciężko komuś doradzić. jeśli ktoś jest pewien, że chce zostać prawnikiem, to wiadomo, że musi iśc na prawo. Ale na przykład jeśli ktoś wie, że będzie prowadził własną firmę niekoniecznie związana z prawem, to niestety prawo bardzo ogranicza. Gdyby dodano nam jakieś zajęcia z przedsiębiorczości itd. to może byłoby łatwiej, a tak ja znam prawo rzymskie, ale nie wiem gdzie iśc żeby założyć firmę (tzn. teraz wiem, ale po studiach nie wiedziałam

Cytat:
(...)

Edytowane przez szugarbejb
Czas edycji: 2009-08-14 o 16:46
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości