Poprawiamy maturę w maju 2009 :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-13, 11:52   #91
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89
Dot.: Poprawiamy maturę w maju 2009 :)

Ja studiowałam niecałe 2 dni Turystykę i Rekreację na krakowskim AWFie ogólnie kierunek jak dla mnie do niczego i organizacja na uczelni nie przypadła mi do gustu :/ w sumie nie dziwię sie, że ten AWF jest chyba 4 na 6 mozliwych w tegorocznym rankingu. Dlatego teraz będę starać się o miejsce na warszawskiej akademii pierwsza w rankingach i jak oglądałam zdjęcia to o wiele epsze zaplecze sportowe a to chyba jakiś wyznacznik jakości na akademii wychowania fizycznego choć i tak nie pędziłabym na halę ale tak jakoś

Wczoraj tak sobie myślałam co by pożytecznego robic przez ten rok kiedy nie jestem studentką i wpadłam na pomysł, że wreszcie nadrobię zaległości w moich planach językowych angielski i może niemiecki podszkole i zacznę sie uczyć włoskiego i hiszpańskiego z samouczkow i stąd moje pytanie: Czy któras z Was uczyła się sama języka od podstaw? Jakieś doświadczenia i rady?

Ehhh muszę iść do Biedronki bo rodzinka jak wróci do domu to głodna będzie jaka Pani Domu ze mnie

Miłego dnia
Stary 2008-10-13, 12:48   #92
nebya
Wtajemniczenie

Gwizada89- ciekawy pomysł z tymi językami. Ja cały czas powtarzam sobie angielski, żeby słówek nie zapomnieć. Chodzę po domu i gadam sama do siebie po angielsku Chętnie nauczyłabym się włoskiego, uwielbiam Italię... ale czy da się tak samemu nauczyć?

mjot- Witaj
Zgadza się liczy się ten lepszy wynik jeśli poprawiasz maturę.

Edytowane przez nebya
Czas edycji: 2008-10-13 o 12:52 Powód: dopisek
nebya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 13:52   #93
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

Ach Italia! Śliczny kraj ja mam z wydawnictwa PONS "Włoski w jeden miesiąc, kurs dla poczatkujących" (pozostałości po zeszłorocznych wakacjach w Rzymie, ale i tak nie pamiętam podstaw;p ) tam jest podstawowe slownictwo okolo 1000, gramatyka i fajne dialogii słyszałam, że wloski jest prosty zwłaszcza jeśli ktoś ma podstawy łaciny a ja niestety mam nawyki łacinowskie
Stary 2008-10-13, 15:25   #94
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gwiazda89 Pokaż wiadomość
Ach Italia! Śliczny kraj ja mam z wydawnictwa PONS "Włoski w jeden miesiąc, kurs dla poczatkujących" (pozostałości po zeszłorocznych wakacjach w Rzymie, ale i tak nie pamiętam podstaw;p ) tam jest podstawowe slownictwo okolo 1000, gramatyka i fajne dialogii słyszałam, że wloski jest prosty zwłaszcza jeśli ktoś ma podstawy łaciny a ja niestety mam nawyki łacinowskie
Hmm, teraz to już na serio zastanawiam się nad tym włoskim Muszę sobie kupić jakąś książkę, podręcznik dla początkujących i w sumie co mi szkodzi spróbować.. Jak nie wyjdzie to nie wyjdzie, ale fajnie byłoby znać chociaż podstawy

Stary 2008-10-13, 15:34   #95
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

Cytat:
Napisane przez nebya Pokaż wiadomość
Hmm, teraz to już na serio zastanawiam się nad tym włoskim

podsumowując: Umiem człowieka zainspirować
Stary 2008-10-13, 15:43   #96
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
podsumowując: Umiem człowieka zainspirować
O tak! I to bardzo

Stary 2008-10-13, 15:55   #97
Choomik
Zadomowienie

GG do Choomik

Cytat:
Hmm, teraz to już na serio zastanawiam się nad tym włoskim Muszę sobie kupić jakąś książkę, podręcznik dla początkujących i w sumie co mi szkodzi spróbować.. Jak nie wyjdzie to nie wyjdzie, ale fajnie byłoby znać chociaż podstawy
Hhe ja uczyłam się hiszpańskiego, aleniestety nie miałąm wystarczająco samozaparcia Zostały mi w pamięci tylko rzeczy na poziomie Buenos dias i Como estas? Aczkolwiek znajomy uczył się sam francuskiego i jak potem przydzielili go do grupy średniozaawansowanej, to przewyższał nas poziomem, więc przy odpowiedniej systematyczności taka nauka jest jak najbardziej skuteczna

A ja się dziś załamałam Ucze sie angielskieog 10 lat, na ogół uważam że znam język, a tu zonk Miałam dziś pierwszy angielski i troche mnie zaskoczyli. Pierwsze słowa : "Zapomnijcie o general English, teraz będzie tylko Legal English" I z przykrością stwierdzam, ze poza podstawowym słownictwem prawniczym zrozumiałam niewiele A myślałam, zę będę sie mogła obijać

Tak więc w związku z powyższym łaciny będę się uczyć z samouczka, bo raz że nasza babka od łaciny jest tak miła, ze jak ktoś nie musi, to nie chodzi na jej zajęcia, a 2 że ja się i tak z tym wszystkim nie wyrobię

Może poszukamy/założymy na wizażu grupę wsparcia dla osób samodzielnie uczących się języka i będziemy pisać czego się danego dnia nauczyłyśmy?
And show you that you can

There're no boundaries...
Choomik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-13, 16:05   #98
Nenya_89
Zadomowienie

Mam pytanie i prośbę zarazem Która jest obeznana z reakcjami? Bo czytałam to dzisiaj kilka razy i nie wiele rozumiem Ależ ja jestem niezadowolona z ty podręczników - nie da się tego czytać Może macie jakieś namiary na stronę gdzie wszystko jest jasno wyrażone? Chodzi mi głównie o przekształcenia energii (energia swobodna, entropia itp.)

Książki, strona po stronie - klik
Nenya_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 16:53   #99
e2893aea2a20cfee02f68e94f923d38a4b747baa_5efe6708b8e4d
Konto usunięte

Dołączam się do Was dziewczynki Ja w maju poprawiam angielski rozszerzony. Mature zdawałam rok temu. Teraz jestem na drugim roku studiow (zaocznych) , i chcę zacząć drugi kierunek- filologie wloska: moje marzenie Mam nadzieje ze pogodze studia z nauka do matury. Wlasnie dzis przyslali mi fajne ksiazki z ang. Pozdrawiam ;*
e2893aea2a20cfee02f68e94f923d38a4b747baa_5efe6708b8e4d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 17:26   #100
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nenya_89 Pokaż wiadomość
Mam pytanie i prośbę zarazem Która jest obeznana z reakcjami? Bo czytałam to dzisiaj kilka razy i nie wiele rozumiem Ależ ja jestem niezadowolona z ty podręczników - nie da się tego czytać Może macie jakieś namiary na stronę gdzie wszystko jest jasno wyrażone? Chodzi mi głównie o przekształcenia energii (energia swobodna, entropia itp.)
Co prawda namiarów na stronę nie mam, ale może zrozumiałabyś coś z moich podręczników? Nie mam skanera, ale mogłabym zrobić fotki, albo po prostu napisać to co Cię interesuje. Jeśli nie znajdziesz niczego w necie, to się zgłoś
[1=e2893aea2a20cfee02f68e9 4f923d38a4b747baa_5efe670 8b8e4d;9329760]Dołączam się do Was dziewczynki Ja w maju poprawiam angielski rozszerzony. Mature zdawałam rok temu. Teraz jestem na drugim roku studiow (zaocznych) , i chcę zacząć drugi kierunek- filologie wloska: moje marzenie Mam nadzieje ze pogodze studia z nauka do matury. Wlasnie dzis przyslali mi fajne ksiazki z ang. Pozdrawiam ;*[/quote]
Witam
Super, że się do nas przyłączyłaś- będzie raźniej

Stary 2008-10-13, 17:47   #101
AntenkA86
Rozeznanie

GG do AntenkA86

Nenya ja to w miarę umiem, ale nie wiem dokladnie co cię interesuje
Co studiujesz?

AntenkA86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-13, 17:49   #102
Nija_
Zakorzenienie

Witam wszystkie nowe

Cytat:
Wczoraj tak sobie myślałam co by pożytecznego robic przez ten rok kiedy nie jestem studentką i wpadłam na pomysł, że wreszcie nadrobię zaległości w moich planach językowych angielski i może niemiecki podszkole i zacznę sie uczyć włoskiego i hiszpańskiego z samouczkow i stąd moje pytanie: Czy któras z Was uczyła się sama języka od podstaw? Jakieś doświadczenia i rady?
Ja chcę przez ten rok sama podszkolić angielski (w końcu chcę zdawać rozszerzenie, a nie znowu podstawę). Muszę też poprawić mój niemiecki, tak żeby na studiach pójść już do grupy średnio zaawansowanej. Niby miałam po 2h tygodniowo niemieckiego w LO, ale raczej niewiele umiem

Chcę sobie kupić z wyd. PONS kurs dla początkujących, języka rosyjskiego Kręci mnie niemiecki i rosyjski. Kiedyś chciałam się uczyć hiszpańskiego, ale jednak rosyjski bardziej mi się podoba.

O, ten kurs: http://pons.pl/index.php?pid=252
rosyjski w 1 miesiąc

Cytat:
Napisane przez milusiaam Pokaż wiadomość
a jeszcze jedno nija gdzie jestes na stazu??
i pytanie pracuje jeszcze któras jesli tak to gdzie??
Mam staż w urzędzie skarbowym. Byle do stycznia (w styczniu kończy mi się umowa 6-miesięczna) i uciekam stamtąd. Źle nie jest, ale:
1) koszmarnie nudno
2) ludzie fajni, ale też na niektóre twarze już nie mogę patrzeć ()
3) tracę na dojazdy i czekanie na autobus 3 godziny dziennie
4) wykonywanie codziennie tych samych czynności mnie po prostu dobija

Cytat:
Napisane przez mjot Pokaż wiadomość
Witam!

ja tez sie poprawiam;] chce sie dostac tym razem na UJ, dlatego wos pisze na rozsz. Czytam wlasnie ksiazke wosu rozsz Nowej Ery, polecala mi ja moja nauczycielka ze szkoly. Czy polecacie cos innego?
Z WOSu tylko i wyłącznie OPERON. Samo vademecum wystarczy Ale jak chcesz być bardziej skrupulatną uczennicą, to polecam też podręczniki, 2, poziom rozszerzony oczywiście - takie pomarańczowe.
Stary 2008-10-13, 19:03   #103
milusiaam
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Witam wszystkie nowe

Ja chcę przez ten rok sama podszkolić angielski (w końcu chcę zdawać rozszerzenie, a nie znowu podstawę). Muszę też poprawić mój niemiecki, tak żeby na studiach pójść już do grupy średnio zaawansowanej. Niby miałam po 2h tygodniowo niemieckiego w LO, ale raczej niewiele umiem

Chcę sobie kupić z wyd. PONS kurs dla początkujących, języka rosyjskiego Kręci mnie niemiecki i rosyjski. Kiedyś chciałam się uczyć hiszpańskiego, ale jednak rosyjski bardziej mi się podoba.

O, ten kurs: http://pons.pl/index.php?pid=252
rosyjski w 1 miesiąc

Mam staż w urzędzie skarbowym. Byle do stycznia (w styczniu kończy mi się umowa 6-miesięczna) i uciekam stamtąd. Źle nie jest, ale:
1) koszmarnie nudno
2) ludzie fajni, ale też na niektóre twarze już nie mogę patrzeć ()
3) tracę na dojazdy i czekanie na autobus 3 godziny dziennie
4) wykonywanie codziennie tych samych czynności mnie po prostu dobija

Z WOSu tylko i wyłącznie OPERON. Samo vademecum wystarczy Ale jak chcesz być bardziej skrupulatną uczennicą, to polecam też podręczniki, 2, poziom rozszerzony oczywiście - takie pomarańczowe.

przepraszam ze pytam ale jakie wynagrodenie dostajesz?? zastanawiam sie nad stazem mmm ale tyko zastanawiam

ja musze sie wrescie wziasc za siebie pokupowac ksiazki do Biologii mmm nie poprawiam tej historii chyba kurcze najgorsze dla mnie jest to ze nie wiem co chce robic...ale chyba sie jednak zdecyduje na KOSMETOLOGIE na UM w LODZI ewentualnie dzienikarstwo bym bardzo chciała ale nie wiem czy sie nadaje...musze usiasc pomyslec nad tym

bardzo bym chciała nauczyc sie rosyjskiego no i oczywiscie angielski podszkolic to podstawa musze sie go nauczyc bo mam tylko podstawy

włoski brdzo fajny jezyk niestety tak skutecznie obrzydziła mi go babka w lo ze chyba nigdy nie zapałam miloscia o niego...ksiazke miałam po angelski do włoskiego ale jak ktos chce moge mu cos zeskanowac podstawowa gramatyke lub cos w tym podobie bo niestety mało tego w internecie..
milusiaam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 19:10   #104
gwiazda89
Zadomowienie

GG do gwiazda89

NIJA_ Ja mam dokładnie ten sam kurs z PONS tylko, że właśnie włoski

OLGA885 Witamy ach filologia włoska... gdybym nie pałała do nauk medycznych to napewno mój wybór padłby na jakąś filologię kto wie może kiedys :p

Dziewczyny możecie mi cokolwiek napisać o tym stażu w urzędzie?? O co chodzi i co takie coś daje? Bo co chwila coś o tym stażu a ja zielona
Stary 2008-10-13, 20:04   #105
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
przepraszam ze pytam ale jakie wynagrodenie dostajesz?? zastanawiam sie nad stazem mmm ale tyko zastanawiam

bardzo bym chciała nauczyc sie rosyjskiego no i oczywiscie angielski podszkolic to podstawa musze sie go nauczyc bo mam tylko podstawy
+674,60 PLN (dzisiaj dostałam na konto wynagrodzenie za wrzesień). Niby fajnie, ale: 150 szkoła płacę 150zł/mc), muszę dołożyć do prawka i opłacić już egzamin, więc zostanie mi jakieś 200-300 zł na swoje wydatki

Włoski mi się nie podoba

Cytat:
NIJA_ Ja mam dokładnie ten sam kurs z PONS tylko, że właśnie włoski

Dziewczyny możecie mi cokolwiek napisać o tym stażu w urzędzie?? O co chodzi i co takie coś daje? Bo co chwila coś o tym stażu a ja zielona
Najpierw szukałam pracy na własną rękę, zatrudniłam się w spożywczaku, skąd zwolniłam się po 3 dniach Później już poszłam do urzędu pracy i skorzystałam z oferty stażu. Dostałam skierowanie na staż praktycznie od razu, a z pracą to wiadomo jak jest w dzisiejszych czasach, pewnie do teraz bym siedziała w domu.
Sama miałam sobie wybrać miejsce, najpierw oczywiście próbują wciskać takie staże, których nikt nie chce (A nie chciałaby Pani mieć stażu w Tesco? ), w końcu dali mi skierowanie do skarbówki, zaniosłam im CV i zadzwonili, że mnie wezmą
U mnie w UP są staże 6-miesięczne, ale często później przedłużają do roku, jeśli się sprawdzi w danym miejscu (ale ja nie chcę mieć przedłużonego, bo bym tam umarła ).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-13, 20:42   #106
Nenya_89
Zadomowienie

[1=e2893aea2a20cfee02f68e9 4f923d38a4b747baa_5efe670 8b8e4d;9329760]Dołączam się do Was dziewczynki Ja w maju poprawiam angielski rozszerzony. Mature zdawałam rok temu. Teraz jestem na drugim roku studiow (zaocznych) , i chcę zacząć drugi kierunek- filologie wloska: moje marzenie Mam nadzieje ze pogodze studia z nauka do matury. Wlasnie dzis przyslali mi fajne ksiazki z ang. Pozdrawiam ;*[/quote]

Witaj

Cytat:
Co prawda namiarów na stronę nie mam, ale może zrozumiałabyś coś z moich podręczników? Nie mam skanera, ale mogłabym zrobić fotki, albo po prostu napisać to co Cię interesuje. Jeśli nie znajdziesz niczego w necie, to się zgłoś
Niżej napisałam co mnie interesuje. Za fotki byłabym na prawdę wdzięczna.

Cytat:
Napisane przez AntenkA86 Pokaż wiadomość
Nenya ja to w miarę umiem, ale nie wiem dokladnie co cię interesuje
Co studiujesz?
Nic nie studiuję i na razie siedzę sobie w domku. Pracy brak, staży tak samo
A interesuje mnie to co u mnie w podręczniku figuruje w rozdziale: Podstawowe wiadomości o reakcji chemicznej i katalizatorach Zmiany energii swobodnej, zmiana entalpii, zmiana entropii, punktu równowagi reakcji... Pop prostu nie mogę tego przyswoić albo jestem ciemna albo ten podręcznik jest jakiś lewy. Pewnie jedno i drugie. Oj czemu ja nie kupiłam Operonu

Stary 2008-10-13, 21:29   #107
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Niżej napisałam co mnie interesuje. Za fotki byłabym na prawdę wdzięczna.
Nic nie studiuję i na razie siedzę sobie w domku.
Cytat:
Pracy brak, staży tak samoA interesuje mnie to co u mnie w podręczniku figuruje w rozdziale: Podstawowe wiadomości o reakcji chemicznej i katalizatorach Zmiany energii swobodnej, zmiana entalpii, zmiana entropii, punktu równowagi reakcji... Pop prostu nie mogę tego przyswoić albo jestem ciemna albo ten podręcznik jest jakiś lewy. Pewnie jedno i drugie. Oj czemu ja nie kupiłam Operonu
Ja mam podręczniki Operonu, jutro zrobię fotki tych rozdziałów i wkleję w wątku. Mam nadzieję, ze to Ci jakoś pomoże. Ja tego też nie mogłam zbyt szybko przyswoić, więc wcale nie jesteś ciemna A co najśmieszniejsze u mnie w szkole, kiedy przyszła kolej omawiania tych tematów nauczycielka powiedziała, że to za trudne dla nas i sama to musiałam w domu przerobić Ile ja się nad tym nasiedziałam...

Stary 2008-10-13, 21:36   #108
fifcia
Zadomowienie

Witam wpisuje sie do wątku, poprawiam polski z pod na roz i bio takze z pod na roz.
Służe pomocą w razie czegoś
Stary 2008-10-13, 22:29   #109
teofano86
Zadomowienie

Cytat:
. Więc teraz konstytucja na pamięć, mapa świata itp. i w przyszłym roku pokażę CKE na co mnie stać
powiedz mi tylko jedno... po co się uczyć Konstytucji RP, skoro jest ona spisana i raczej nie będzie niszczona w przyszłości?? mapy tak samo... wiele się w nich nie zmieni... nowa matura miała być na inteligencję nie na kucie...
ja studiuje kierunek, gdzie na I roku miałam semestr poświęcony tylko konstytucji...i nadal jej nie umiem na pamięć ale wiem czego tam szukać i to wystarczyło żeby zdać u mega kosy examin na 4,5
teofano86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-13, 22:36   #110
misiu12
Raczkowanie

Cytat:
A co najśmieszniejsze u mnie w szkole, kiedy przyszła kolej omawiania tych tematów nauczycielka powiedziała, że to za trudne dla nas i sama to musiałam w domu przerobić Ile ja się nad tym nasiedziałam...
A nam nauczycielka też nic o tym nie powiedziała;/ i też tyle czasu nad tym spędziłam. Ja też będę wdzięczna za zdjęcia
misiu12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 23:41   #111
wenedka
Zakorzenienie

milusiaam, ja bym poprosila te gramatyke wloska
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 23:56   #112
milusiaam
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
milusiaam, ja bym poprosila te gramatyke wloska
dobrze z kasizki do wloskiego ci skopiuje ale mowie ze wszystkie tłumaczeniam sa po angielsku...taka ksiazke nam babka wybrła ehh szkoda słow...wyslij mi na pw ades meilowy

Nija mapa swiata potrzebna ale konstytucja nieee mysle ze ambicja potrafi zniszczyc jak to gadął moj matematyk nadgorliwosc gorsza od faszyzmu
milusiaam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 11:05   #113
Nenya_89
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam podręczniki Operonu, jutro zrobię fotki tych rozdziałów i wkleję w wątku. Mam nadzieję, ze to Ci jakoś pomoże. Ja tego też nie mogłam zbyt szybko przyswoić, więc wcale nie jesteś ciemna A co najśmieszniejsze u mnie w szkole, kiedy przyszła kolej omawiania tych tematów nauczycielka powiedziała, że to za trudne dla nas i sama to musiałam w domu przerobić Ile ja się nad tym nasiedziałam...
Niech Ci to Bóg 99% na maturze wynagrodzi

Cytat:
Napisane przez fifcia Pokaż wiadomość
Witam wpisuje sie do wątku, poprawiam polski z pod na roz i bio takze z pod na roz.
Służe pomocą w razie czegoś
Witaj
Teraz sama sie zastanawiam czy nie powinnam zdawać polskiego rozsz. Dalej ciągnie mnie ta psychologia a samą biologią nic nie zdziałam

Stary 2008-10-14, 17:00   #114
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teofano86 Pokaż wiadomość
powiedz mi tylko jedno... po co się uczyć Konstytucji RP, skoro jest ona spisana i raczej nie będzie niszczona w przyszłości?? mapy tak samo... wiele się w nich nie zmieni... nowa matura miała być na inteligencję nie na kucie...
ja studiuje kierunek, gdzie na I roku miałam semestr poświęcony tylko konstytucji...i nadal jej nie umiem na pamięć ale wiem czego tam szukać i to wystarczyło żeby zdać u mega kosy examin na 4,5
Nie rozumiem Twojej ironii - w tym roku na maturze były 3 pytania Prawda / fałsz, dotyczyły konstytucji. Wymagały bardzo szczegółowej wiedzy, wręcz znajomości konstytucji na pamięć. Były też pytania z map - za 5 punktów (10%!). A ja właśnie nie nauczyłam się wszystkich państw w Afryce i Azji i straciłam przez to (dla mnie) dużo punktów.
LINK do tegorocznej matury, żeby nie było, że zmyślam, że były takie, a nie inne pytania

Cytat:
Nija mapa swiata potrzebna ale konstytucja nieee mysle ze ambicja potrafi zniszczyc jak to gadął moj matematyk nadgorliwosc gorsza od faszyzmu
No cóż, każdy nauczy się tego, co uważa za słuszne
Stary 2008-10-14, 17:08   #115
Nenya_89
Zadomowienie

Moim zdaniem lepiej nauczyć się więcej i to nawet rzeczy, które wydają się nieważne niż później na maturze żałować. Od nadmiaru wiedzy nikt jeszcze nie umarł Jeżeli tylko ma się czas to wręcz wskazane jest by dokładnie zagłębić się w dany temat. i chęci oczywiście

Edytowane przez Nenya_89
Czas edycji: 2008-10-14 o 17:08 Powód: dop.
Stary 2008-10-14, 19:11   #116
Choomik
Zadomowienie

GG do Choomik

Cytat:
Nie rozumiem Twojej ironii - w tym roku na maturze były 3 pytania Prawda / fałsz, dotyczyły konstytucji. Wymagały bardzo szczegółowej wiedzy, wręcz znajomości konstytucji na pamięć. Były też pytania z map - za 5 punktów (10%!). A ja właśnie nie nauczyłam się wszystkich państw w Afryce i Azji i straciłam przez to (dla mnie) dużo punktów.
LINK do tegorocznej matury, żeby nie było, że zmyślam, że były takie, a nie inne pytania
JA słyszałam pogląd, ze każdy obywatel powinien znać konstytucję swojego kraju, by wiedzieć jakei prawa mu przysługują Na pewno nie zaszkodzi

A Nija powiedz mi w zasadzie na co chcesz iść w danym momencie? Z tego co kojarzę zmienia Ci się jak w kalejdoskopie. Pamiętam, ze była medycyna, budownictwo, historia, potem chciałaś iść do szkoły policealnej, a tak ostatecznie to nie wiem co wybrałaś

Po drugie podziwiam Twój entuzjazm. Te 90%, nauka 3 języków itp itd, ale radziłabym mierzyć siły na zamiary. Ja też zawsze mówię ile to ja nie będę się uczyć, a potem lipa.. Pytanie brzmi ile zrobiłaś do tej pory? Bo na tej podstawie możesz sie spodziewać ile realnie zrobisz.

Dla rozluźnienia atmosfery facet od prawoznawstwa dziś stwierdził, że zostały nam 3 miesiące do egzaminu i musimy się brać za podręcznik, bo się nie wyrobimy Wyliczył nam do zrobienia 6 stron dziennie, z czym szacowany plan wykonania tej pracy to 40min-1h. Jak to ujął czytannie tej książki to jak wspinaczka wysokogórska bez tlenu
And show you that you can

There're no boundaries...
Choomik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 19:40   #117
teofano86
Zadomowienie

no sorry ale ta matura nie wymagała znajomości konstytucji na poziomie Konstytucjonalisty...a co do map... hehehe wystarczyło oglądać wiadomości, co chwilę coś mówią o polskich misjach i nie wydaje mi się to czymś do wyuczenia, to jest wiedza zwyczajna i codzienna. Pomijam fakt, że na 1 roku miałam kolokwia bardziej szczegółowe i nikt tak nie panikował
aha... jeżeli chcesz iść na coś gdzie są przedmioty związane z prawem to Ci odradzam.. musiałabyś się uczyć na pamięć ustaw (niektóre są dużo bardziej rozbudowane niż konstytucja) żeby zaliczyć koło...

dalej utrzymuje, że wiadomości z kraju i ze świata i wiedza na poziomie LO wystarczy żeby to zdać no i plus dedukcja jak już serio nie masz pojęcia w jakimś pytaniu

CHOMIK u mnie to samo ale generalnie wszyscy się uczą max tydzień przed sesją i generalnie Looz musi być żeby to wszystko przejść i się nie zajechać
teofano86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 19:48   #118
nebya
Wtajemniczenie

I jestem, miałam dzisiaj szalony dzień Wklejam obiecane fotki, robione niestety przy sztucznym świetle, więc nie wiem czy czegoś się dopatrzycie W ciągu dnia nie miałam czas w ogóle, jeśli zdjęcia są niewyraźne to śmiało piszcie, jutro zrobie drugie przy świetle dziennym I od razu zaznaczam, że to dla mnie żaden problem, mam mnóstwo czasu- dzisiaj tylko tak z zaskoczenia miałam mnóstwo zajęć.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4172.jpg (41,0 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4174.jpg (43,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4175.jpg (37,6 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4176.jpg (39,9 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4177.jpg (38,5 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4178.jpg (30,0 KB, 2 załadowań)

Stary 2008-10-14, 19:50   #119
nebya
Wtajemniczenie

cd
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4179.jpg (33,4 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4180.jpg (37,9 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4181.jpg (39,0 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4182.jpg (40,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4183.jpg (35,4 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4184.jpg (35,9 KB, 2 załadowań)

Stary 2008-10-14, 19:53   #120
nebya
Wtajemniczenie

cd
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4185.jpg (36,1 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4186.jpg (34,2 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4187.jpg (44,6 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4188.jpg (42,0 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4189.jpg (33,9 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4190.jpg (38,8 KB, 1 załadowań)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości