![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji
Nie ma Avene i nie ma LRP, ja ciagmne albo z Polski albo z Francji.
Jesli chodzi o tutejsze kosmetyczne to ja polecam ACO i Cliniderm (to wlasciwie jedna i ta sama firma). Kilka rzeczy z tego mialam i bylam zadowlona, moj TZ rowniez zreszta. Ale oczywsicie jak zwykle to kwestia gustu albo raczej skory ![]() POlecam mleczko oczyszczajace ACO, w takiej wielkiej butli. Nawet tu na wizazu omawialysmy jego sklad ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Dzieki Patricia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Witam ja rowniez mieszkam w Szwecji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
ooo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
W Eslöv (ok 25 km od Lundu) a ty??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
ja mieszkam w UK , ale planujemy przeprowadzke do Helsingborga. bylismy ostatnio ogladac domy na sprzedaz w tych okolicach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
To ok 1.5 godz do eslöv
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Kochane Wizażanki mieszkające w Szwecji
![]() Mam nadzieję, że się nie pogniewacie, jeżeli zadam Wam kilka pytań ![]() Póki co mieszkam w PL, jednak po zakończeniu studiów, chciałabym się przenieść do Szwecji. Z Waszych wypowiedzi wiem już, że życie tam jest raczej drogie, a jak kwestia pracy? Czy po studiach zakończonych w PL jest szanasa na znalezienie tam pracy w zawodzie? Konkretnie chodzi mi o nauczycieli, lub pracę związaną z angielskim ![]() ![]() Dziękuję z góry za odpowiedź ![]() Pozdrawiam serdecznie i powodzenia życzę w pięknej Skandynawii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Jesli chcesz pracowac jako nauczyciel w Szwecji musisz nauczyc sie szwedzkiego, to wlsciwie nie do ominiecia. Poza tym trzeba zrobic uzupelniajacy kurs pedagogiczny. Sam angielski to raczej malo, dostaniesz malo godzin w szkole, na poczatku jako zastepstwo. W Szwecji nauczyciel uczy 2,3 przedmiotow, wiec dobrze zrobic cos jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź
![]() Do ewentualnej emigracji jeszcze daleko, więc mam czas na podjęcie decyzji o ewentualnym dokształcaniu się ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie czy znacie może jakąś stronę na której można sprawdzić połączenia kolejowe między Falkenbergiem a Goteborgiem?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście nadmienię, że gdybym się tam już wyniosła, to na naukę szwedzkiego oczywiście się zapiszę ![]() Pozdrawiam Was gorąco ![]()
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
zalezy o jaka prace ci chodzi ,ale zazwyczaj nie chca zatrudniac jesli nie znasz szwedzkiego chociaz na poziomie komunikacyjnym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Szwedzi mowia plynnym angielskim, to prawda. Ale bardzo trudno znalezc prace bez znajomosci szwedzkiego. Najwyzej jakies sprzatanie. Chyba, ze jest sie specjalista, np. sprawy komputerowe, to juz mozna cos znalesc z angielskim, ale musi byc to bardzo zaawansowany angielski. Tyle wynika z moich obserwacji, moze niech inne dziewczyny sie wypowiedza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
Pozdrawiam z Norrköping!!
Najbardziej podoba mi sie tutaj SPOKOJ, nikt sie nie spieszy i nie ma tyle stresu co w PL. Zgadzam sie z tym, co pisalyscie w watku, ze nie wiadomo co sobie taki Szwed mysli, bo zwykle jest mily i swojego zdania nie ujawnia. A jezyk? Dosc trudny (latwo sie czyta, ale trudno zrozumiec co mowia), choc zamierzam sie nauczyc w najblizszym czasie. Zamiast siedziec przy kompie i czytac wizaz hehe. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
lise-kotta
|
hallå eller!
![]() jag undrar om det finns nagon här som skulle vilja snacka på svenska lite grann istället! själv har jag bott i göteborg, men var tungen att flytta till polen :/ det är så jädra tråkigt här, saknar sverige som faaaaaan ![]() ![]() ![]() hör av er tjejerna! puss och kram p.s. ucze sie szwedzkiego dopiero od poltora roku wiec wybaczcie bledy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Hej wszystkim,
okolice Göteborg'a z tej strony... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
A jak z pracą w Goteborgu?
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jovisst, jag kan snacka lite med dig! Du gjorde inte så många fel ![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Hej Dziewczyny! Jeszcze ja ze Szwecji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Pomocyyyyyy!!!!!
![]() Hej dziewczyny i nie tylko ![]() Pisze prace dyplomowa na temat polskich emigrantow w Szwecji i szukam 3-4 osoby ktore zgodzilyby sie odpowiedziec na kilka pytan...wiem ze jest to troche meczace...ale bylabym bardzo wdzieczna za jakakolwiek pomoc. Sama mieszkalam kolo Malmö (Eslöv hihi) jak i w Sztokholmie bedac na studiach skandynawistyki we Wiedniu. Pochodzę z Polski i kiedy miałam 8 lat, moja rodzina wyemigrowała do Wiednia do Austrii. Wychowałam sie więc w obcym kraju i mimo że znam język niemiecki na poziomie ojczystym to jednak pozostało uczucie “nie bycia u siebie”. Ponieważ sama mam wątek emigracji w mojej biografii, postanowiłam połączyć zainteresowania i biografię – temat mojej pracy dyplomowej to “Stosunki polsko-szwedzkie po II Wojnie Swiatowej ze szczególnym uwzględnieniem polskich emigrantów.” Nic tak dobrze nie oddaje rzeczywistośći jak wywiady z “prawdziwymi” ludźmi, byłabym więc niezmiernie wdzięczna jakby się znalazły osoby które chciałyby odpowiedzieć (anonimowo) na poniższe pytania: 1. Krótki życiorys: wiek, płeć, wykształcenie, stan cywilny, dzieci, edukacja rodziców. 2. Co skłoniło Panią/Pana do emigracji? 3. Zdecydował(a) się Pan(i) od początku na wyjazd do Szwecji czy stało się to przez przypadek? 4. Co wiedział(a) Pan(i) na temat Szwecji przed emigracji? 5. Czy znał(a) Pan(i) wcześniej szwedzki? Jak szła nauka języka? 6. Jakie były początki w Szwecji? 5.1. Jak został(a) Pan(i) powitany/a przez Szwedów? 5.2. Pierwsze miejsce zatrzymania? Dalsze miejsca zamieszkania? 7. Czego nauczył(a) się Pan(i)od Szwedów w Szwecji? 8. Jakie widzi Pan/i różnice w mentalności między Polską i Szwecją? 9. Czy różni się pozycja kobiet i mężczyzn między sobą oraz rola kobiet w Polsce i Szwecji? 10. Czy znalazł(a) Pan(i) spełniającą pracę? Czy pracuje Pan(i) w swoim zawodzie/ w poprzednio w Polsce wykonywanym zawodzie? 11. Czym dla Pana/i jest patriotyzm? 12. Jest Pan(i) zadowolony/a ze swojej decyzji? 13. Czy zmienił Pana/ią pobyt w Szwecji? Mam nadzieje, ze ktos znajdzie czas zeby chociaz na moja wiadomosc zerknac ![]() ![]() ![]() Wielkie dzieki z gory i pozdrawiam z Wiednia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Przyczajenie
|
Hej! Ja pozdrawiam z Borås. Jestem w Szwecji od ok. 3 lat i generalnie wiekszosc rzeczy mi sie tu podoba, poza podatkami
![]() Mam nadzieje ze ten watek sie rozkreci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie do dziewczyn ze Stockholmu. czy 2500 koron za pokój na Solnej jest OK ? nie mam porównania co do cen. pokój u Polki
![]()
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez Ameria Czas edycji: 2010-01-15 o 13:58 Powód: nieaktualne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Czy jest ktos z okolic Göteborga tak po za tym? Z nudow mozna zdechnac;( ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Hejsan Framme,
Tak, tak, tak, jak najbardziej!!!! bylabym bardzo wdzieczna, cos jakos trudno kogos znalezc ![]() I wielkie wielkie dzieki!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Podaj maila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny, ja wlasnie szukam pracy w malmo.. ale niewiem czy cos znajde
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Hej melunia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.