Galerie artystyczne w internecie cz. II - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-21, 12:24   #91
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

to ja te juz koncze, powiem tylko ze sie zrazilam, nikt poza wylegarnia mnie nie chce na ktorej i tak sie nic nie sprzedaje,a ja wiekszych mozliwosci niz teraz mam nie widze, nie widze zmiany mojego stulu.
To tyle. Jak ktos chce pociagnac temat zapraszam na moj watek

Edytowane przez Sweet_nuka
Czas edycji: 2008-11-21 o 12:25
Sweet_nuka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 15:06   #92
lawenda99
Zakorzenienie

przez jakiś konkurs nie da się ręcznie usuwać prac z decobazaaru

chyba do 6 grudnia
I've nothing but you on my mind

http://www.youtube.com/watch?v=ui2mKtzsY0o

lawenda99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 15:52   #93
libra22
Zakorzenienie

GG do libra22

A ja już nie wspomne jak długo czekam na odpowiedź z Paki i ArsNeo, może i za wysokie progi...ale nie w tym rzecz...ArsNeo mogę zrozumieć...długo wszystkich oglądają z każdej strony bo to nowa galeria...natomiast Paka zachowuje się bardzo nie fajnie W ciągu ostatniego pół roku wysłałam do nich z 4 zgłoszenia, na żadne nie odpisali. Wiem wiem...że za dużo juz mają biżu i takie tam, ale wystarczyłoby się odezwać, tak po prostu, a nie ja jak jakaś nawiedzona dziennie sprawdzam po pare razy poczte, czy nóż widelec odpisali. Nie będę płakać jak mnie nie przyjmą...ale znacie to uczucie nadziei niach niach
Stary 2008-11-21, 16:33   #94
emzi
Raczkowanie

Ja chciałabym nawiązać do wypowiedzi Mlisiewskiego.
Zgadzam się całkowicie, nie siejesz, nie zbierasz, ot co. Kilka prac porozrzucanych po kilku galeriach nie gwarantuje dobrej sprzedaży. Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego niektóre osoby - które robią biżu na wysokim poziomie, rozsiane są po kilku galeriach. I nie mogę powiedzieć, by poziom tych prac dostosowany był do poziomu, czy charakteru galerii. Nie wiem skąd jakiś taki pęd, by opanować wszystkie galerie na rynku. Jeśli ktoś chce być naprawdę zauważonym, rozpoznawalnym projektantem, to już lepiej niech założy własną galerię i zadba o dobrą reklamę. Szczerze mówiąc nie miałabym ani czasu, ani ochoty na współpracę z wieloma galeriami. No chyba, że właśnie miałabym tyle prac, że w jednej by się już "nie mieściły".

Druga rzecz pod tytułem "Nigdzie mnie nie chcą". Wysłałam zgłoszenia do wielu galerii, odpisały mi dwie. Jasne, że każdy ostrzy sobie zęby na najwyższą półkę, ale litości, nie ma się o co obrażać, jeśli galeria delikatnie zwróci nam uwagę, na to, że charakter prac nie odpowiada pewnym standardom. Galeria musi dbać o swój wizerunek, jeśli ktoś mi mówi pracuj, to nie mam innego wyjścia jak pracować, nie ma się co obrażać. Jestem początkująca, bo chociaż biżuterię robię od dwóch lat, to wrapping jest tak trudną techniką, że właściwie zaczynam od podstaw, dobrze, że miałam jakiś kapitał nagromadzony, dzięki któremu mogłam się nieco nauczyć. No i niestety, jeśli chcemy być w wypaśnej galerii, to musimy się do niej dostosować, to ona dyktuje warunki, ona ustala jakie prace do niej pasują, jeśli komuś to nie pasuje, to zakłada swój sklep, lub szuka innej galerii i niech się cieszy, że chociaż jedna go che A jeśliby rzeczywiście nigdzie nie chciano moich prac, nikt nie chciałby ich kupować, to poważnie pomyślałabym nad zmianą stylu i też przeżyłabym to bez żadnych fochów.
Sztukę dla sztuki też można uprawiać, jak się ma pieniądze Jeśli się chce zarabiać, to zasada jest prosta nasz klient nasz pan.
Po za tym, jeśli pcham się gdzieś, gdzie jest miliard wrappów na bardzo wysokim poziomie, liczę się z odrzuceniem i przyjmuję z pokorą wszelkie wskazówki. Może dlatego poszłam tam, gdzie wrappów jest niewiele... nie wiem jak będzie, póki co jestem minimalistką, chcę mieć za co uczyć się dalej i myślę, że kiedyś wyrobię sobie markę
A najbardziej wkurza mnie jak galeria nie odpisuje mimo kilku zgłoszeń i wszyscy wiemy o czym mówię:P
emzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 16:59   #95
smoczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emzi Pokaż wiadomość
Ja chciałabym nawiązać do wypowiedzi Mlisiewskiego.
Zgadzam się całkowicie, nie siejesz, nie zbierasz, ot co. Kilka prac porozrzucanych po kilku galeriach nie gwarantuje dobrej sprzedaży. Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego niektóre osoby - które robią biżu na wysokim poziomie, rozsiane są po kilku galeriach. I nie mogę powiedzieć, by poziom tych prac dostosowany był do poziomu, czy charakteru galerii. Nie wiem skąd jakiś taki pęd, by opanować wszystkie galerie na rynku. Jeśli ktoś chce być naprawdę zauważonym, rozpoznawalnym projektantem, to już lepiej niech założy własną galerię i zadba o dobrą reklamę. Szczerze mówiąc nie miałabym ani czasu, ani ochoty na współpracę z wieloma galeriami. No chyba, że właśnie miałabym tyle prac, że w jednej by się już "nie mieściły".
Nie wiem czy ja się łapię na osobę, która robi "biżu na wysokim poziomie" bo ja to w sumie szczawik jestem i nie wiem czy 2 galerie to "wiele" ale tak mi się nasunęło kilka spraw na moim przykładzie. Nie robię biżu tonami i mam problem z tym żeby "obstawić" obie galerie, w których jestem, ale nie bez powodu postanowiłam wystawiać w dwóch (jak pisałam kilka postów wcześniej z trzema nie dałam rady ). W Trendy sprzedaje mi się średnio jedna rzecz na miesiąc, ale traktuję bycie w tej galerii głównie w kategoriach "prestiżowych". W Pace sprzedaje mi się zdecydowanie więcej (przynajmniej ostatnio), ale z kolei są to rzeczy tańsze. Obie te galerie plus zamówienia bez pośrednictwa galerii (jakieś 2-3 na miesiąc) dają mi spokojnie taki zysk, że mam na materiały plus jeszcze na jakieś tam spodnie, lekcje tańca, warsztaty choreoterapii itd. Gdybym wystawiała w jednej galerii zdecydowanie by tak nie było. Poza tym sam fakt tego, że wiele osób, które składają bezpośrednie zamówienia kojarzą mnie z Trendy przemawia za tym, że warto tam być mimo niskiej (u mnie) sprzedaży. A co do zakładania własnej galerii to nie takie proste - poczytaj choćby to co pisze Candi - ile to roboty.

Edytowane przez smoczek
Czas edycji: 2008-11-21 o 17:02
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 17:38   #96
emzi
Raczkowanie

Smoczku. Dwie galerie, to jeszcze nie kilka... chyba. Twoją strategię rozumiem i sama chętnie bym stosowała, ja tylko nie rozumiem rozrzucania się wszędzie, gdzie się da, w sytuacji, gdy nie ma się zbyt wielu rzeczy na zbyciu. Tak dla czystego lansu chyba Jeśli jestem w pięciu galeriach (o różnym poziomie) i mam pięć nowych rzeczy do dodania (na takim samym poziomie) to co mi lepiej wyjdzie? Rozsiać to po wszystkich galeriach za różne ceny, czy dać do jednej?
emzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 18:18   #97
magdaigra
Raczkowanie

emzi napisała<Po za tym, jeśli pcham się gdzieś, gdzie jest miliard wrappów na bardzo wysokim poziomie, liczę się z odrzuceniem i przyjmuję z pokorą wszelkie wskazówki. Może dlatego poszłam tam, gdzie wrappów jest niewiele... nie wiem jak będzie, póki co jestem minimalistką, chcę mieć za co uczyć się dalej i myślę, że kiedyś wyrobię sobie markę
>
No właśnie zrobiłaś mi konkurencję kochana ))
Na szczęście mamy różne style i nie robimy masówki (chyba obie wychodzimy z tego samego założenia) A konkurencja motywuje......niestety u mnie czasu brak (właśnie mój nie-dwulatek miał skonsumować kaszkę i w efekcie jak weszłam do pokoju zastałam wywoskowany stół, maseczkę na buzi, żel na włosach i zaimpregnowaną koszulkę i spodnie, a teraz demoluje łazienkę jak słysze i zatapia sąsiadów - a tylko palnik chciałam nabić )

Cytat:
Bardzo mały człowiek może rzucać bardzo duży cień...
magdaigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 18:26   #98
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

emzi, a gdzie mozna obejrzec twoje wrappy ?
Stary 2008-11-21, 18:36   #99
smoczek
Zakorzenienie

A JA WIEM, A JA WIEM ! W Modnej właśnie wyczaiłam
Stary 2008-11-21, 18:59   #100
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

juz znalazlam, dzieki za podopwiedz
Stary 2008-11-21, 19:08   #101
Candi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
A JA WIEM, A JA WIEM ! W Modnej właśnie wyczaiłam
tak się czaję, żeby coś kupić od Zimki ;P i ha - dzięki moderacji ewentualnie mam pierwszeństwo na na na
prawda, że piękne są? strasznie fajnie dziewczyny, że mam w Modnej Wasze prace - są "ozdobą" galerii

a co do własnej galerii - chyba chodziło raczej o coś w rodzaju portfolio, np. jak ma Marisella czy Gosia Waniek, Fiszerowa, Rosemary itd. też się przymierzam, żeby sobie zrobić, ale kompletnie nie mam czasu ;/ ale polecam ogólnie, warto. blog to jedno, ale jednak taka pro stronka wygląda niebo lepiej. mam nadzieję, że mogę podać linki, w końcu to nie reklama. chodzi mi o coś takiego:

http://www.gosiawaniek.pl/
http://www.rosemary-manufacture.com/
http://www.marisella.pl/
Candi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-21, 19:24   #102
smoczek
Zakorzenienie

Tylko to co Candi podajesz to są w sumie sklepy internetowe, poza tym, że wizytówki - jest opcja wsadź do koszyka itd. Może to nie jest skomplikowane specjalnie- ja się nie znam, ale i tak na pewno trochę roboty to wymaga - napisanie skryptu, za który trzeba komuś zapłacić, design, aktualizacje itd. Ja to na razie, przynajmniej moim zdaniem, jestem zbyt cienki bolek żeby sobie stronę robić. Trzeba się jeszcze pouczyć, poćwiczyć, piec kupić, poszerzyć zakres technik artclayowych i wtedy pomyślę. Dla mnie blog jest teraz optimum, tylko jakoś nie mogę się oprzeć chęci wypisywania różnych głupot poza wrzucaniem zdjęć . W ogóle ostatnio marzy mi się żeby zrobić kursy instruktorskie z AC i założyć studio ale to pieśni przyszłości.

A od Zimki też bym coś chętnie nabyła... Kurcze, to naprawdę jedne z ładniejszych wrapów jakie znam. Właśnie dlatego, że takie "nieuczesane" Ale jak zwykle jakoś kasy żal na biżu dla siebie samej

Edytowane przez smoczek
Czas edycji: 2008-11-21 o 19:31
Stary 2008-11-21, 20:21   #103
lenaart
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez libra22 Pokaż wiadomość
A ja już nie wspomne jak długo czekam na odpowiedź z Paki i ArsNeo, może i za wysokie progi...ale nie w tym rzecz...ArsNeo mogę zrozumieć...długo wszystkich oglądają z każdej strony bo to nowa galeria...natomiast Paka zachowuje się bardzo nie fajnie W ciągu ostatniego pół roku wysłałam do nich z 4 zgłoszenia, na żadne nie odpisali. Wiem wiem...że za dużo juz mają biżu i takie tam, ale wystarczyłoby się odezwać, tak po prostu, a nie ja jak jakaś nawiedzona dziennie sprawdzam po pare razy poczte, czy nóż widelec odpisali. Nie będę płakać jak mnie nie przyjmą...ale znacie to uczucie nadziei niach niach
Libra ja przez ponad pół roku wysyłalam zgloszenie i nie dostawałam odpowiedzi.Dopiero pod koniec sierpnia namówila mnie Substytud do wystalnia kolejnego i okazalo sie ze poprzednie wogole nie dochodzily bo niby zdjecia byly za duze. do Paki trzeba wysylac małe zdjecia albo najlepiej jeszcze jakis link gdzie mozna ogladnac Twoje prace bo inaczej albo cala wiadomosc nie dojdzie albo przyjdzie tylko tresc.

Cytat:
Napisane przez Candi Pokaż wiadomość
tak się czaję, żeby coś kupić od Zimki ;P i ha - dzięki moderacji ewentualnie mam pierwszeństwo na na na
prawda, że piękne są? strasznie fajnie dziewczyny, że mam w Modnej Wasze prace - są "ozdobą" galerii

a co do własnej galerii - chyba chodziło raczej o coś w rodzaju portfolio, np. jak ma Marisella czy Gosia Waniek, Fiszerowa, Rosemary itd. też się przymierzam, żeby sobie zrobić, ale kompletnie nie mam czasu ;/ ale polecam ogólnie, warto. blog to jedno, ale jednak taka pro stronka wygląda niebo lepiej. mam nadzieję, że mogę podać linki, w końcu to nie reklama. chodzi mi o coś takiego:

http://www.gosiawaniek.pl/
http://www.rosemary-manufacture.com/
http://www.marisella.pl/
Mnie równiez bardzo podoba sie pomysł zalozenia wlasnie takiej własnej strony.Dlatego ładnie poprosilam kuzyna i mi moją własna stronke zrobił.Czekam tylko teraz na zmiane grafiki bo ta mi sie juz znudziła

Edytowane przez lenaart
Czas edycji: 2008-11-21 o 20:24
lenaart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 22:08   #104
magdaigra
Raczkowanie

A mi w galerii brakuje jednego, mianowicie jak mam zamówienie prywatne to wiem czy klientka jest zadowolona z rzeczy którą kupiła, a tak brakuje mi tego i długo po wysłaniu zastanawiam się czy aby wszystko jest ok. Jeśli klient stały to jakiś gratis jeszcze dorzucam, ale lubię być pewna satysfakcji kupujacego.

Cytat:
Stary 2008-11-21, 23:00   #105
ggagatka
Zakorzenienie

GG do ggagatka

jeśli klient nie pisze że coś jest nie tak to jest ok ;P Klienci olewają nawet potwierdzenia jeśloi takie funkcjonują w galeriach. A ja ostatnio coraz częściej przez kontakt z artystą czy do zamówienia dostaję potwierdzenia od klientek że dostały przesyłkę i bardzo im się jej zawartość podoba
Stare dzieje:
+ debiut
+ gliniaki

ggagatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 00:03   #106
magdaigra
Raczkowanie

Smoczek napisała<Trzeba się jeszcze pouczyć, poćwiczyć, piec kupić, poszerzyć zakres technik artclayowych i wtedy pomyślę. Dla mnie blog jest teraz optimum, tylko jakoś nie mogę się oprzeć chęci wypisywania różnych głupot poza wrzucaniem zdjęć . W ogóle ostatnio marzy mi się żeby zrobić kursy instruktorskie z AC i założyć studio ale to pieśni przyszłości.

Zazdroszczę ci talentu plastycznego, bo do artclaya takowy niezbędny jest. Moja jedyna styczność ze sztuką plastyczną to zdjęcie z prof. Ludwikiem Maciągiem (tu się chwalę ) )

Cytat:
Stary 2008-11-22, 09:21   #107
lenaart
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ggagatka Pokaż wiadomość
jeśli klient nie pisze że coś jest nie tak to jest ok ;P Klienci olewają nawet potwierdzenia jeśloi takie funkcjonują w galeriach. A ja ostatnio coraz częściej przez kontakt z artystą czy do zamówienia dostaję potwierdzenia od klientek że dostały przesyłkę i bardzo im się jej zawartość podoba
ja zawsze wyslam klientką wiadomosc zeby poinformowały mnie jak przesyłka dotrze zebym miala pewnosc czy wszytsko jest w porzadku. Bo raz mi sie przytrafilo ze po dwuch tyg klientka mi napisala ze przesylka jeszcze nie dotarla....na dodatek zgubilam potwierdzenie i musialam robic jeszcze jedne....od tej pory wole wiedziec czy coś doszlo czy należ pofatygowac sie na poczte
lenaart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 09:26   #108
smoczek
Zakorzenienie

Ja trzymam wszystkie potwierdzenia póki nie mam jakiegoś znaku życia od klienta. Po prostu. W końcu to papierki i dużo miejsca nie zajmują (a nie sprzedaję 100 par kolców miesięcznie )
Stary 2008-11-22, 09:39   #109
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Polecam kupić książkę nadawczą i będzie wszystko w jednym miejscu nie będzie problemu z gubieniem kwitków. Książka nadawcza kosztuje ok. 3zł na poczcie, można też wydrukowac samemu jak ktoś chce.
Stary 2008-11-22, 11:15   #110
joanna_k
Joanna d'Moder

Cytat:
Napisane przez Candi Pokaż wiadomość
a co do własnej galerii - chyba chodziło raczej o coś w rodzaju portfolio, np. jak ma Marisella czy Gosia Waniek, Fiszerowa, Rosemary itd. też się przymierzam, żeby sobie zrobić, ale kompletnie nie mam czasu ;/ ale polecam ogólnie, warto. blog to jedno, ale jednak taka pro stronka wygląda niebo lepiej........
Czy ktoś wie,czy istnieje gdzieś możliwość założenia bezpłatnie swojego portfolio.Nie chodzi mi o photobucket, fotosik czy coś w tym stylu,tylko coś na kształt podanych tutaj stron (bez możliwości sprzedaży).Wiele osób,które dowiaduje się co robię prosi,żebym pokazała im swoje prace.Robienie biżuterii to wciąż dla mnie hobby,dlatego też zależy mi właśnie na możliwości bezpłatnego założenia strony (najlepiej z możliwością wyboru gotowego szablonu).
Stary 2008-11-22, 11:15   #111
nanavel
Raczkowanie

o co chodzi dziewczyny z tym konkursem i blokadą na deco... nieźle mnie załatwili 30 mam kiermasz w kaliszu chciałam czapek się pozbyć bo obiecałam że przywiozę a tu lipa muszę robić nowe bo tamtych ruszyć nie mogę.... nielogiczna jest dla mnie argumentacja ze blokują usuwanie żeby się nie okazało że ktoś sobie prezent zamówił ,wygrał a przedmiotu już nie ma . Jak dla mnie w takiej sytuacji pozbawione to jest sensu bo powinni sprzedaz zablokować, bo co jeśli ktoś sobie wymarzy coś co w tym czasie sieę sprzeda??

Edytowane przez nanavel
Czas edycji: 2008-11-22 o 11:18
nanavel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 11:31   #112
lawenda99
Zakorzenienie

Możesz napisać do nich i usuną co chcesz. Podobno.

Stary 2008-11-22, 11:42   #113
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

joanno, a może bloga złożysz ze swoimi pracami?
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-22, 12:04   #114
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Joanno, najprościej to założyć bloga
Natomiast z takich albumów do wrzucania zdjęć najbardziej mi się podoba Flickr.com
Jest przejrzysty i elegancki.
Stary 2008-11-22, 12:05   #115
joanna_k
Joanna d'Moder

tak,nad blogiem już pracuję.Właśnie siedzę i obmyślalm jak ma wyglądać .Tylko,że na blogu oprócz zdjęć chcę jeszcze pokazywać inne rzeczy,które mi się podobają,coś w stylu dżem,mydło i powidło I jak zobaczyłam strony,które podała candy,to mi się zamarzyło coś w stylu portfolio,chociaż po napisaniu posta stwierdziałam,że na taką stronę trzeba mieć bardzo porządne zdjęcia
Stary 2008-11-22, 12:06   #116
Anula1410
Raczkowanie

GG do Anula1410

Cytat:
Napisane przez joanna_k Pokaż wiadomość
Czy ktoś wie,czy istnieje gdzieś możliwość założenia bezpłatnie swojego portfolio.Nie chodzi mi o photobucket, fotosik czy coś w tym stylu,tylko coś na kształt podanych tutaj stron (bez możliwości sprzedaży).Wiele osób,które dowiaduje się co robię prosi,żebym pokazała im swoje prace.Robienie biżuterii to wciąż dla mnie hobby,dlatego też zależy mi właśnie na możliwości bezpłatnego założenia strony (najlepiej z możliwością wyboru gotowego szablonu).
Ja swoje prace udostępniam na Picasie. Masz tam nawet opcję autorskiej wyłączności zdjęć i wiele bardzo przydatnych funkcji, tylko trzeba sobie konto w gmailu założyć
Stary 2008-11-22, 12:11   #117
joanna_k
Joanna d'Moder

Muszę zajrzeć na Flickr.com.Jak nie przypadnie mi do gustu to chyba stanie na Picassie.Dzięki dziewczyny
Stary 2008-11-22, 12:29   #118
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Co do picassy to mam jedno zastrzeżenie - ona mi zawsze straaasznie powoli chodzi i na Operze w moim kompie część zdjęcia wyświetla się w złej jakości (muszę dużo razy odświeżać fotkę, żeby pojawiła się w dobrej jakości). Więc jak ktoś mi wkleja linka do picassy, to nawet rzadko wchodze, bo mi szkoda nerwów
Stary 2008-11-22, 12:55   #119
magdaigra
Raczkowanie

Polecam Flickr.com, naprawdę elegancko wygląda no i profesjonalnie. Picassa jakoś mnie nie urzekła. A co do zakładania stron na darmowych serwerach z darmo0wych szablonów to raczej odradzałabym, bo to prędzej zrazi oglądającego niż zachęci do kupna.

Cytat:
Stary 2008-11-22, 13:10   #120
lawenda99
Zakorzenienie

Dziewczyny, Picasa nie Picassa - przez jedno s - to nie od nazwiska malarza chyba pochodzi? przepraszam, ale nie mogę patrzeć, a jak ktoś wpisze www.picassaweb.google.com to nic nie znajdzie a picassa.com to zupełnie co innego

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości