Niedoczynnosc tarczycy prosze o porade - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-04, 12:14   #91
arrachnee
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynnosc tarczycy prosze o porade

można mieć jak się ma uszkodzoną tarczycę [bo się chorowało co najmniej 10 lat i żaden bardzo mądry lekarz nie wykrył]

biorę 125mg euthryoxu
po ok trzech miesiącach przestały mi wypadać włosy [nie wypadały jakoś strasznie, no ale bardziej niż "normalnie"]
później poprawił się stan skóry
po ponad roku zaczęło przechodzić ogólne otępienie i stany depresyjne
po ok. 1,5 roku metabolizm zaczął wracać do normy

nadal dość szybko się męczę [ale na to wpływ mają jeszcze inne przypadłości] i mogłabym spać po 10-12 godzin

no, ale każdy organizm jest inny, co za tym idzie czas dochodzenia do "normy" jest inny
moja ostatnia faza niedoczynności, już z uszkodzoną tarczycą trwała ok. 2,5 do 3 lat

zrób sobie komplet badań tarczycowych + żelazo i ferrytynę
masz tylko niedoczynność czy też hashimoto i/lub anemię?

tak obok tarczycy, odradzam mieszanie w systemie hormonalnym tabletkami/plastrami antykoncepcyjnymi - lepiej dodatkowego bałaganu nie robić

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 18:22   #92
TUSIA__B
Przyczajenie

Witam

Nie przypuszczałam, że mnie to dotknie, moja śp. pamięci mama miała niedoczynność. Mój ostatni wynik TSH 5,87. Zaczęło się od bólu w nadgarstku, trafiłam do mądrej lekarki rodzinnej, która dała mi skierowanie na badania, jedna wizyta u specjalisty na NFZ, teraz lekarka jest chora znowu 2 miesiące czekania na wizytę. Zapisałam się prywatnie do endokrynologa, odkąd wiem co mi jest, chcę coś z tym zrobić. Od zawsze miałam niskie ciśnienie, byłam zmarzluchem, ciągle byłam zła na siebie, że brak mi sił. Wiem, że to dopiero początek. Trzymam kciuki z Was i za siebie
TUSIA__B jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 17:49   #93
Cosmaaaaaaa
BAN stały

Witajcie, ktos tu jeszcze zaglada?

Ja wybieram sie w czwartek na badania w kierunku tarczycy....

Ostatnio mialam badane tsh chyba z 2 lata temu i bylo wszystko w normie. A od kilku lat wypadaja mi strasznie wlosy- w tym momencie mam ok 1/3 tego co kiedys.... o dziwo z paznokciami nie mam problemu, sa w miare mocne i potrafia wytrwac jako dlugie .... Dokucza mi strasznie sennosc, nie potrafie sie skupic, jestem powolna, caly czas mi zimno i mam zimne konczyny, cera z mieszanej stala sie przesuszona i odwodniona, skora na calym ciele tez jesz zbyt przesuszona odkad tylko pamietam, w ciagu kilku miesiecy bardzo przytylam, z wagi 59kg do dzisiejszej 71,5 ....

Po przeanalizowaniu moich objawow zaczelam podejrzewac problemy z tarczyca. Z tego co wiem to moja babcia chorowala na tarczyce, w tym momencie ma juz ja usunieta i przyjmuje leki.
Musze podpytac sie mamy czy ktos z rodziny jeszcze mial /ma takie problemy.

Jesli jednak wyjdzie ze mam chora tarczyce, a moja lekarka zbagatelizowala ten problem (przed dwoma laty spojrzala tylko na wynik i powiedziala ze jest w porzadku, zadnych innych badan nie kazala robic) to ja chyba
Tyle stresu co ja przezylam przez wlosy i tyle pieniedzy co stracilam na rozne cuda
Licze ze badania oswieca moja sytuacje i bede wiedziala co robic.
Cosmaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 15:39   #94
TUSIA__B
Przyczajenie

Cosmaa jak badania ??? ja odkąd zaczęłam leczenie, żałuję straconych lat, kiedy źle się czułam. Waga mi trochę spadła, ok. 4 kg. Pozdrawiam
TUSIA__B jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 10:34   #95
kkfiatusecekk
Przyczajenie

GG do kkfiatusecekk

Witam. Zrobiłam badanie TSH i wynik to 4,5. Według normy jest trochę przekroczone, choć niewiele. Jednak w moim przypadku zastanawiający jest fakt, że wypadają mi włosy garściami(W OKRESIE POŁOWY ROKU), przybrałam na wadze oraz nawiedzają mnie poty nocą. U mnie w rodzinie babcia oraz ciotki mają niedoczynności i nadczynności tarczycy. Co powinnam zrobić?

Pozdrawiam!!
kkfiatusecekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 10:37   #96
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez kkfiatusecekk Pokaż wiadomość
Witam. Zrobiłam badanie TSH i wynik to 4,5. Według normy jest trochę przekroczone, choć niewiele. Jednak w moim przypadku zastanawiający jest fakt, że wypadają mi włosy garściami(W OKRESIE POŁOWY ROKU), przybrałam na wadze oraz nawiedzają mnie poty nocą. U mnie w rodzinie babcia oraz ciotki mają niedoczynności i nadczynności tarczycy. Co powinnam zrobić?

Pozdrawiam!!
A ile masz lat? Bo to 4,5 to norma niezależna od wieku. W rozrodczym powinno być jakoś do 1,5. Idź do endokrynologa.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 12:09   #97
visionAM
Zakorzenienie

TSH przy niedoczynności czasami wychodzi w normie, dopiero dodatkowe badania wykazują zmiany. Warto zrobić ft3 i ft4
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-01, 14:26   #98
kkfiatusecekk
Przyczajenie

GG do kkfiatusecekk

Mam 22 lata, nie jestem w ciąży nie choruję na żadne choroby. Ale właśnie włosy mi wypadają chyba z 7m-cy, myślałam, że przez farbowanie więc wszystkie maski, maseczki na włosy żadnego farbowania, prostowania, suszenia itp, a włosy lecą dalej.
W rok przytyłam 7kg, oblewają mnie poty nocą.

Wg tego co pisze na wyniku norma to 0.27 - 4.0.
Robiłam też morfologię, OB, cukier - one są bez zarzutu - leukocyty podwyższone - ale nie znacznie.

Martwiły mnie włosy - tarczycowce są u mnie w rodzinie - więc zrobiłam badania, ale przekroczone mam o 0.5 - więc chyba nie ma o co się martwić?

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
A ile masz lat? Bo to 4,5 to norma niezależna od wieku. W rozrodczym powinno być jakoś do 1,5. Idź do endokrynologa.
No to mnie nastraszyłaś ! Czyli w moim wieku [22 lata] powinnam mieć 1.5 a mam 4.5 ?

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
TSH przy niedoczynności czasami wychodzi w normie, dopiero dodatkowe badania wykazują zmiany. Warto zrobić ft3 i ft4
Lekarka mówiła, żebym zrobiła na razie tylko TSH.. Martwi mnie to troche bo tak jak mówię włosy leca, kg nadprogramowe są, senność..

Edytowane przez kkfiatusecekk
Czas edycji: 2012-08-01 o 13:35
kkfiatusecekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 14:36   #99
alkaxy
biegam dla Zabawy

Jak na swój wiek masz w takim razie wysokie TSH. Ale narazie się nie martw, bo właśnie ft3 i ft4 są ważniejsze. Objawy masz typowo tarczycowe, więc może coś w tym być.
Rodzinny chyba nie może dać Ci na bardziej szczegółowe badania skierowania. Więc da Ci skierowanie do endokrynologa.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 15:03   #100
kkfiatusecekk
Przyczajenie

GG do kkfiatusecekk

Czyli jednak warto było do Was napisać - i dziękuję!
Myślałam, że skoro mieszczę się w normie - choć lekko jestem ponad nią, to jest wszystko ok, a tu dowiaduje się, że powinnam mieć ok 1.5.

W takim razie idę do lekarza jutro, potem do endo i mam nadzieję, że będzie ok, choć sygnały jakie daje mi mój organizm mówią same za siebie.

Dziękuję Wam i jak będę miała jakieś konkrety to się odezwę - przynajmniej jak nowa użytkowniczka tu wejdzie, będzie mogła się dowiedzieć, że 'w normie' nie zawsze oznacza 'jest OK'

Pozdrawiam!!
Stary 2012-08-03, 16:09   #101
kkfiatusecekk
Przyczajenie

GG do kkfiatusecekk

No i byłam o ogólnego .. ale ona nie zna się na wynikach tarczycowych - tak jak ja, przeczytała wynik, normę, min max i ble ble .. Dała skierowanie do endo i wybieram się w środę - skierowanie nie potrzebne bo muszę wybrać się prywatnie.

Włooosy lecą mi całą parą , nie przytyłam póki co, ale jestem ciągle ospała, poty mnie nawiedzają zwłaszcza nocą.

O czym nie zapomnieć jak będę u endo? Wiadomo, badania(wyniki), ale o czym rozmawiać? o co pytać?

Proszę o podpowiedzi.

PS. No i ratujcie co robić z włosami, bo nawet, jeśli dostanę coś na moje dolegliwości( w tym włosy) wolałabym je jakoś ratować

Jeszcze pare m-cy temu mój warkocz wyglądał tak:
http://www.google.pl/imgres?q=gruby+...9,r:1,s:0,i:74

Mój wyglądał tak jak był mocny, ściśnięty aa teraz taki wąski
Stary 2012-08-03, 16:33   #102
JeanHarlow
Raczkowanie

Przy takim niewielkim przekroczeniu normy tycie nie ma zupelnie związku z chorobą. Przy nieleczonej przewleklej niedoczynnosci trwajacej latami i przy tsh przekraczajacym norme nawet 200 razy wystepuje nadwaga i potem otylosc, ale tylko wtedy. Wiele osob, ktore nawet juz sie lecza lubia usprawiedliwiac wzrost wagi choroba, ale jest to bzdura, sama lecze sie od 7 lat i nie przytylam prawie nic, bo uprawiam sport i odzywaiam sie racjonalnie, kontroluje tsh, robie usg.

endo powinien wszystko wyjasnic, ja na pierwszej wizycie chyba nie mialam jakichs pytan, moj poczatkowy wynik byl duzo wyzszy niz twoj, a i tak dowiedzialam sie, ze to jeszcze nie jest tak zle

wypadanie wlosow tez nie jestem tutaj pewna, moje wypadaly zanim zaczelam sie leczyc (zanim wiedzialam, ze jestem chora), aczkolwiek tak jak mowie, moj wynik byl duzo wyzszy na starcie wiec nie wiem. Warto zrobic badania na progesteron i estrogeny, bo przyczyna problemu moze byc gdzie indziej.
Stary 2012-08-03, 21:32   #103
kkfiatusecekk
Przyczajenie

GG do kkfiatusecekk

Dziękuję za pomoc.

Ale ja nie zmieniłam nawyków żywieniowych w ogóle! Dbam o siebie, również ćwiczę a tu taki skok.

Mówisz, ze nie wiele mi podrosło - ok, to fakt, ale skąd informacje innych forumowiczek, że w moim wieku powinno być w granicach 1,5?

Więcej się dowiem u endo - to fakt.
Ja myślę, że faktycznie można problemu szukać gdzie indziej - ale to zobaczymy.

Jestem przerażona moimi włosami, więc zapaliła mi się czerwona lampka na tarczycę, tak jak pisałam wcześniej standardowe wypadanie w okolicy wiosny ok - ale 8m-cy lecą mi regularnie mimo odżywek, suplementów diety - takich specyfików z apteki, nie drogerii.

Ale mam nadzieję w dalszym ciągu, ze z tarczycą jest OK .

Pozdrawiam!
Stary 2012-08-09, 09:35   #104
kkfiatusecekk
Przyczajenie

GG do kkfiatusecekk

Witam ponownie

Wczoraj byłam u endo bardzo miła kobieta - polecam, przyjmuje w Mikołowie.

Zbadała mi tarczycę, zrobiła USG i powiedziała, że mam poiekszone węzły chłonne przytarczycowe, przepisała EUTHYROX N25(powiedziała, że zawsze się zaczyna od najmniejszej dawki) , mam go brać przez 7 tygodni .

Do tego na włosy poleciła Bio- cynk oraz skrzyp polny + witaminy.

Powiedziała, że do 3 tyg powinnam zauważyć poprawę co do potliwości, ospałości i przemiany materii.

Pozdrawiam!

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości