OFE wizażanek? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-17, 17:58   #91
madelaine_16
Rozeznanie

Dot.: OFE wizażanek?

Dziewczyny dzisiaj zaczełam prace w umawianiu spotkań z klientami w zwiazku z OFE i zanim do tego przystąpiłam miałam szkolenie na temat co to jest OFE,na czym polega jego działalność i jak zarabia.Nie chce tu niczego reklamować ,jako że nic nie sprzedaje a umawiam tylko na spotkania i nie mam z tego korzysci.
Mi wytłumaczono to tak.Każda osoba obecnie(bodajze urodzona po 68r ale tu moge się mylic)musi wybrac OFE,jeśli pracuje na umowe o prace.Jeśli sama nie wybierze to dwa razy do roku w lipcu i grudniu/styczniu jest losowanie.I losowanie to najgorsza rzecz jako,że w nim nie biorą udziału pierwsze 3 najlepsze i najgorsze firmy.Więc trafimy do takich co są średniakami.Natomiast własny wybór zajmuje nam ok 20min na spotkaniu z doradzca lub kilku dni jeśli chcemy załatwić to przez internet(ponieważ wiaze się to z wysyłaniem dokumentów przez poczte Polska)..
Jeśli kogoś interesuje coś wiecej na ten temat to prosze o kontakt na privie i tam odpowiem na wszelkie pytania.
Pozdrawiam Dziewczyny
aaa..i nie dajcie sie wylosowac
madelaine_16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 12:43   #92
aga_salamon
Przyczajenie

GG do aga_salamon

Agnieszka Salamon Agent Ubezpieczeniowy. Tel.: 0506780549 Gadu Gadu 2049071., skype: agnieszkamalgorzatasalamo n
aga_salamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 16:39   #93
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

ja mam w commercial union
-Moje życie.
Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa,
nie wiedząc,że moje życie to Ty."

myszkaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 09:59   #94
michalina098
Przyczajenie

ja w PEkao - przekonały mnie rankingi Komisji Nadzoru Finansowego bo reszta to taka sztuczna jest....
michalina098 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 11:23   #95
Lunia29
Przyczajenie

Zanim cokolwiek wybierzecie, porównajcie sobie wszystkie OFE: http://********/3cgf
Lunia29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 11:41   #96
Nanas
Raczkowanie

Przeczytajcie dziewczyny:
http://interia360.pl/polska/artykul/...brac-ofe,23371
http://www.ithink.pl/artykuly/biznes...mi-pieniedzmi/
Ciekawe artykuły, myślę, że mogą pomóc.
Nanas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 09:14   #97
Ewka:D:D
Rozeznanie

ja jestem w pzu

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-08, 10:03   #98
Nanas
Raczkowanie

Jak długo jesteś w PZU? No i dlaczego zdecydowałaś się na to towarzystwo?
Nanas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 07:46   #99
michalina098
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nanas Pokaż wiadomość
Jak długo jesteś w PZU? No i dlaczego zdecydowałaś się na to towarzystwo?
ktoś tu robi sztuczny tłum na PZU, Nanas? żadnych argumentów, rankingów, zadałaś sobie trud wejścia na strone KNF by porównać stopy zwrotu?
michalina098 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 13:17   #100
Wenila
Wtajemniczenie

a nie macie obaw, że za kilka lat jak uzbiera się spora suma ze składek ... pewnego pięknego dnia firma upada i... czy taka sytuacja jest możliwa. To ze dziś są takie rankingi to za 20, 30 lat sytuacja może sie znacznie zmienić
Wenila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 13:40   #101
olek1
BAN stały

Witam, niestety ciężko jest przewidzieć gdzie teraz najlepiej się zapisać. ING co prawda polecialo mocno w dół, ale teraz się dobrze odbija więc może warto. Z drugiej strony jeśli weźmiemy sobie fundusz, który tak skacze w góre i w dół (czyli jest mało stabilny) to emeryturke też możemy mieć ciekawą
Najlepiej sobie wejść na stronkę: http://www.twojportal.com/jak_wybrac_ofe.php
Są tam linki do wykresów funduszy oraz wskaźniki: stopy zwrotu z różnych okresów z objaśnieniami. Warto zajrzeć i poczytać
olek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-21, 23:38   #102
Lunia29
Przyczajenie

Tutaj można porównać wszystkie OFE pod każdym kątem:
Porównywarka OFE
Lunia29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 17:39   #103
milleta
Przyczajenie

A ja także jestem w PZU, jak już ktoś przede mną wyżej i powiem szczerze ze jestem zadowolona.Nie stracilam w kryzysie, fundusz dalej na tym samym miejscu w rankingu, no i przedewszystkim to co mnie sklonilo do wyboru tego funduszu to fakt ze spolka istnieje na polskim rynku od bardzo dawna i nie jedno juz przetrwala a ja dzieki temu nie boje sie czy bedzie istniala za kolejne 20 lat.
milleta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 18:12   #104
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milleta Pokaż wiadomość
A ja także jestem w PZU, jak już ktoś przede mną wyżej i powiem szczerze ze jestem zadowolona.Nie stracilam w kryzysie, fundusz dalej na tym samym miejscu w rankingu, no i przedewszystkim to co mnie sklonilo do wyboru tego funduszu to fakt ze spolka istnieje na polskim rynku od bardzo dawna i nie jedno juz przetrwala a ja dzieki temu nie boje sie czy bedzie istniala za kolejne 20 lat.
To skłoniła cię jakaś głupota, bo to nie prawda. Nawet najstarsze fundusze emerytalne nie mogą być starsze niż reforma emerytalna a ta miała miejsce w 1997 roku i wtedy też powstawały najstarsze OFE w Polsce. Nie ma starszych niż 12 lat. OFE PZU to nie jest ta sama firma co PZU S.A. czy PZU TUnŻ S.A. i warto sobie z tego zdawać sprawę. Właśnie po to firmy wybierają znaną markę by na ułudzie długiej działalności i stabilności zyskać część klientów - tą gorzej zorientowaną część.
Stary 2009-12-23, 12:03   #105
milleta
Przyczajenie

Klarissa ja doskonale zdaje sobie sprawe z tego kiedy przeprowadzono reforme emerytalną!! Nie zmienia to jednak faktu ze spolka taka jak PZU i mowie tu o calej firmie nie o OFE, z racji funkcjonowania na naszym rynku finansowym tyle lat jest po prostu wiarygodna. Jest to firma ktora ma zarzadzanie finansami w tradycji, dzieki czemu na pewno jest bardziej godna zaufania niż powstala 10 lat temu niewielka fimra bez doswiadczenia, ktora jeszcze w dodatku poza finansami bierze sie za wszystko inne! Jesli masz watpliwosci co do stabilności nie pozostaje nic wiecej jak sprawdzic ranking KNF!
Stary 2009-12-23, 12:13   #106
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: OFE wizażanek?

Cytat:
Klarissa ja doskonale zdaje sobie sprawe z tego kiedy przeprowadzono reforme emerytalną!! Nie zmienia to jednak faktu ze spolka taka jak PZU i mowie tu o calej firmie nie o OFE, z racji funkcjonowania na naszym rynku finansowym tyle lat jest po prostu wiarygodna. Jest to firma ktora ma zarzadzanie finansami w tradycji, dzieki czemu na pewno jest bardziej godna zaufania niż powstala 10 lat temu niewielka fimra bez doswiadczenia, ktora jeszcze w dodatku poza finansami bierze sie za wszystko inne! Jesli masz watpliwosci co do stabilności nie pozostaje nic wiecej jak sprawdzic ranking KNF!
Jak sobie zdajesz sprawę z tego kiedy powstało OFE PZU to dlaczego piszesz, że ma "tyle lat" skoro nie ma więcej niż inne powstałe w tym samym czasie OFE? Jak lubisz PZU to twoja sprawa, ale argumentowanie, że jest dobre bo długo istnieje to bzdura, bo to nie prawda. A pozostałe usługi finansowe świadczone przez grupę PZU nie mają z OFE nic wspólnego a ich dobre wyniki finansowe czy ich wiarygodność pozostaje bez korelacji z funkcjonowaniem OFE PZU.

Na razie to argumentujesz w taki sposób: zdecydowałam się na zakup np. Fiata Panda bo Fiat 126p był przez lata produkowany i dużo ludzi było z niego zadowolonych...

Poza tym powoływanie się na długoletnie doświadczenie PZU w zarządzaniu finansami to jakaś pomyłka. O zarządzaniu finansami (a raczej pierwszych próbach zarządzania) w przypadku tej firmy możemy mówić dopiero po 1989 roku, wcześniej PZU było przedsiębiorstwem państwowym zarządzanym zgodnie z realiami socjalistycznymi i gospodarowaniem nakazowo-rozdzielczym, nie miało to nic wspólnego z współcześnie pojętym zarządzaniem finansami więc jedyna tradycja o jakiej można tutaj mówić to tak na prawdę nazwa, do której ludzie zdążyli się przywiązać z braku alternatyw.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-12-23 o 12:19
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 11:11   #107
milleta
Przyczajenie

Klarissa, masz troche racji w tym co mowisz jednak jak sama zauwazylas PZU na rynku finasowym istnieje od 1989r. czyli przeszło 20 lat, na podstawie takiego okresu mozna wysnuc wnioski na temat funkcjonowania spółki i tego jak sobie radzi w roznych sytuacjach zaistnialych czy to na rynku krajowym czy swiatowym. Zgadza się ze ludzie przyzwyczajeni sa do nazwy niemniej taka popularnosc (i trzeba tu jeszcze dodac ze nie jest to zla popularnosc) swiadczy o pewnej renomie! Ponadto uwazam ze analogia z Fiatem która sie posłużyłaś nie jest zbyt "szczęśliwa" jesli "dużo ludzi było z niego zadowolonych" to swiadczy o tym ze byl to poprostu dobry produkt na tamte realia... poza tym moja argumentacja jest nieco inna: zdecydowalam się na PZU ponieważ jest firmą która przez lata istnienia na polskim rynku wyrobila sobie korzenie i ma niewatpliwe doświadczenie w dziedzinie finansow. Ponadto jesli chodzi o OFE w PZU to fundusz od 10 lat utrzymuje sie na niezmiennej 4 pozycji i w tym roku jako jako jedno z najwiekszych OFE nie bierze udzialu w losowaniu ZUS-u, to wg Ciebie nie świadczy o jakosci swiadczonych przez to towarzystwo usług?
Stary 2009-12-28, 12:10   #108
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Klarissa, masz troche racji w tym co mowisz jednak jak sama zauwazylas PZU na rynku finasowym istnieje od 1989r. czyli przeszło 20 lat, na podstawie takiego okresu mozna wysnuc wnioski na temat funkcjonowania spółki i tego jak sobie radzi w roznych sytuacjach zaistnialych czy to na rynku krajowym czy swiatowym. Zgadza się ze ludzie przyzwyczajeni sa do nazwy niemniej taka popularnosc (i trzeba tu jeszcze dodac ze nie jest to zla popularnosc) swiadczy o pewnej renomie! Ponadto uwazam ze analogia z Fiatem która sie posłużyłaś nie jest zbyt "szczęśliwa" jesli "dużo ludzi było z niego zadowolonych" to swiadczy o tym ze byl to poprostu dobry produkt na tamte realia... poza tym moja argumentacja jest nieco inna: zdecydowalam się na PZU ponieważ jest firmą która przez lata istnienia na polskim rynku wyrobila sobie korzenie i ma niewatpliwe doświadczenie w dziedzinie finansow. Ponadto jesli chodzi o OFE w PZU to fundusz od 10 lat utrzymuje sie na niezmiennej 4 pozycji i w tym roku jako jako jedno z najwiekszych OFE nie bierze udzialu w losowaniu ZUS-u, to wg Ciebie nie świadczy o jakosci swiadczonych przez to towarzystwo usług?
Nie chodzi mi o to, że jakoś usług świadczonych przez grupę PZU jest zła i nie o tym pisałam ponieważ wcale tak nie uważam Chodzi mi o to, że część tej grupy jakim jest OFE PZU nie jest wcale jakaś specjalnie lepsza od innych funduszy na podobnym poziomie (z ostatniego rankingu pamiętam, że bardzo wysoko przez ostatnie lata utrzymuje się np. POLSAT). Poza tym nie zauważyłam aby OFE PZU zajmowało "niezmiennie" 4 pozycję, wręcz przeciwnie ich pozycja jest ruchoma - tak samo jak i innych firm.

Osobiście jestem sceptycznie nastawiona do OFE - dla mnie emerytura z II filaru przedstawia się równie marnie jak i emerytura z I filaru (emerytura z ZUS) a obecnie kolejne ekipy rządzące komnibują jak zmienić ustawę o OFE aby zagarnąć kasę podatnika i przekazać ją do zadłużonego ZUS-u dlatego mam wrażenie, że z tych pieniędzy nic nie będzie. Smutna prawda jest taka, że w naszym kraju jeśli nie zadbamy sami o swoją przyszłość, to państwo na pewno nie zrobi tego za nas.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-12-28 o 12:13
Stary 2009-12-28, 12:15   #109
mmm3m
BAN stały

W ogóle nie wiem o co chodzi, ale czytając was już trochę łatwiej mi wybrać.

ale nei oto mi tu teraz chodzi.
jak to jest właściwie:

jestem bezrobotna, nie amm wogóle pieniędzy na życie, jedynie alimenty. a jak już się zapisze na jakieś OFE to mam im co miesiąc płacić? czy dopiero jak będę mieć pracę, to co odejmują mi z brutto pójdzie na OFE?

bo nie kumam, że jak mam płacić jak nie mam z czego.
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 14:28   #110
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmm3m Pokaż wiadomość
W ogóle nie wiem o co chodzi, ale czytając was już trochę łatwiej mi wybrać.

ale nei oto mi tu teraz chodzi.
jak to jest właściwie:

jestem bezrobotna, nie amm wogóle pieniędzy na życie, jedynie alimenty. a jak już się zapisze na jakieś OFE to mam im co miesiąc płacić? czy dopiero jak będę mieć pracę, to co odejmują mi z brutto pójdzie na OFE?

bo nie kumam, że jak mam płacić jak nie mam z czego.
Składki na OFE odprowadza za ciebie ZUS odliczając je od twojej pensji brutto (podstawy wymiaru składki). Składka do OFE wpływa tylko wtedy gdy pracujesz a twój pracodawca od twojej pensji opłaca ZUS. Jeśli nie pracujesz składka na ubezpieczenie emerytalne nie jest pobierana i do twojego OFE nic nie wpływa. Nie da się samodzielnie wpłacać składek na OFE - tam może lokować twoje pieniądze tylko ZUS.

Jeśli chcesz samodzielnie wpłacać na swoją emeryturę możesz to robić na nieobowiązkowy III filar lub na IKE (Indywidualne Konto Emerytalne).

-------------------------------
Jeśli przykładowo zarabiałabyś 1200 zł brutto miesięcznie to składki emerytalnej płacisz 234,24 zł (po połowie z pracodawcą czyli ty 117,12 zł + pracodawca drugie tyle) z czego na OFE idzie 87,60 zł a na emeryturę w I filarze (czyli ZUS) idzie 134,64 zł.

Warto wybierać OFE ponieważ nawet najgorszy fundusz emerytalny zarabia więcej dla swoich klientów niż ZUS.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-12-28 o 14:33
Stary 2009-12-28, 21:09   #111
mmm3m
BAN stały

dziękuję

uff, to dobrze, że nie muszę poświęcać swoich marnych ochłapów.
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 19:19   #112
milleta
Przyczajenie

Klarissa informacje o niezmiennej pozycji PZU mam z rankingu KNF! Moglabys podac mi linka do rankingu na ktory Ty patrzylas?
Stary 2009-12-29, 21:46   #113
Klarissa
Zakorzenienie

Ależ ja wchodziłam na stronę KNF z linka podanego tutaj w tym wątku (nawet nie wiem czy to przypadkiem ty nie podawałaś tego linka...).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-04, 11:58   #114
magoosia
Przyczajenie

w takim razie ja już nie wiem ... podaje linka do strony z której mam taką informację http://www.rankingofe.pl/ofe-pzu. Pozdrawiam .
magoosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 14:50   #115
Joasiunia:)
Zakorzenienie

GG do Joasiunia:)

Kobiety nie dajcie się namówić na OFE Nordea!!! Wciskają kit,bo nie mogą klientów znaleźć wrrr!!!
Joasiunia:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 14:56   #116
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joasiunia:) Pokaż wiadomość
Kobiety nie dajcie się namówić na OFE Nordea!!! Wciskają kit,bo nie mogą klientów znaleźć wrrr!!!
Ja jestem zapisana do OFE Nordea od ponad 2 lat i niczego na tym nie straciłam a to, że zmieniłam 2 lata temu OFE AIG wyszło mi tylko na dobre, bo wartość moich jednostek nie spadła.

Dlaczego uważasz, że "wciskają kit"?

W wielu rankingach OFE Nordea dobrze stoi, plasuje się zawsze w 5 piątce, a firmy skandynawskie są jednymi z najstabilniejszych na świecie, które kryzysy zdają się omijać.
Stary 2010-01-27, 15:03   #117
Joasiunia:)
Zakorzenienie

GG do Joasiunia:)

Heh przynajmniej u mnie! Dzwonią nachalnie do pracy! Jak się umawiam,żeby nie przychodził przedstawiciel do pracy tylko,żeby zadzwonił do mnie i się wtedy umówił to nie! Wparował Gościu gdy byłam w pracy i zadowolony! Nic nie wytłumaczył! A jak o coś pytałam to kręcił jak tylko mógł a ja i tak z tego nic nie wiedziałam. W ogóle to mnie tak nastraszył... Po kiego ja w podpisywałam z nimi tą umowę. No i po 2 latach ludzie się skarżą,że nie mogą zmienić funduszu,bo robią problemy! No i w ogóle kogo się nie zapytam to jak usłyszy Nordea to się śmieje... No ale to nic. Jakoś te 2 lata wytrzymam. Mam nadzieję,że nie będę miała problemów z wypisaniem się z tego CZEGOŚ!!!
Joasiunia:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-06, 09:25   #118
milka123321
Przyczajenie

??Witam, mam pytanko- jesli ktos wie bede wdzieczna za odp.
Od grudnia jestem na stazu i nie wybralam OFE bo wydawalo mi sie ze to malo istotne bo po 2 latach i tak mozna zmienic wiec olalam to i pewnie mnie przydzielili gdzies- no i wlasnie zastanawiam sie gdzie bo do dzis nie przyszlo mi zadne pisemko do domu ani nic. Skad mozna sie dowiedziec do jakiego OFE przydzielili?
milka123321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 09:32   #119
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka123321 Pokaż wiadomość
??Witam, mam pytanko- jesli ktos wie bede wdzieczna za odp.
Od grudnia jestem na stazu i nie wybralam OFE bo wydawalo mi sie ze to malo istotne bo po 2 latach i tak mozna zmienic wiec olalam to i pewnie mnie przydzielili gdzies- no i wlasnie zastanawiam sie gdzie bo do dzis nie przyszlo mi zadne pisemko do domu ani nic. Skad mozna sie dowiedziec do jakiego OFE przydzielili?
Taką informację uzyskasz w swoim ZUS-ie.
Stary 2010-05-06, 09:50   #120
milka123321
Przyczajenie

Cool Dot.: OFE wizażanek?

Aha, dzieki Klarissa, czyli znowu zus
milka123321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości