![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
ja takiego używam OD ZAWSZE!!!! I chyba im służy
![]() Buziolki i tulaski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Tekst ktory znalazlam z poprzedniego wątku (cz,I ) o pączkach i kwitnieniu :
![]() " Zrzucanie pąków kwiatowych phalenopsis Wydaje się, że oprócz gnicia korzeni spowodowanych przez przelewanie, gubienie pąków jest drugą dolegliwością storczyków, o której słyszymy najczęściej na forum. Przyczyn tego może być wiele. Może to być reakcja niektórych phalaenopsisów na zmianę warunków otoczenia. Wszelkie zmiany, na przykład znaczny spadek (lub wzrost) temperatury lub wilgotności powietrza, mogą odbić się negatywnie na roślinie i skrócić okres kwitnienia. Najlepszym tego przykładem są skargi na opadanie kwiatów lub pąków po przyniesieniu rośliny ze sklepu do domu. Został przeniesiony z wilgotnej i pewnie dość chłodnej atmosfery szklarni do marketu, a następnie postawiony nad ciepłym i suchym prądem powietrza z kaloryfera. Odradza się również zmianę stanowiska, na przykład przenoszenie phalaenopsisa z okna na stół, żeby go lepiej zaprezentować. Kolejnym powodem zrzucania pąków może być szok termiczny. Może ktoś wietrzył nieostrożnie pokój i temperatura gwałtownie spadła? No i jeszcze związki etylenu w powietrzu mogą być podejrzane. Owoce cytrusowe, ich skórki itd., to wszystko należy trzymać z dala od kwitnących kwiatów. Duży wpływ na kondycję i zdrowotność rośliny ma również prawidłowy systemu nawożenia.A Dobra rada: korzystnie jest zaopatrzyć się w kilka różnych nawozów i stosować naprzemiennie, z uwzględnieniem okresu wegetacji - okres wiosenno/letni nawozy z przewagą w składzie azotu, w okresie jesienno- zimowym nawozy z przewagą fosforu i potasu w stosunku do azotu. Przelanie też może mieć wpływ na opadanie kwiatów. Przyczyną opadania i marszczenia się pąków na roślinach mogą być warunki pogodowe tj. krótki i pochmurny dzień. W takim przypadku można spróbować doświetlać rośliny np. żarówkami energooszczędnymi lub zmienić stanowisko na jaśniejsze. Długość kwitnienia zależy od genealogii rośliny. Są gatunki mniej i bardziej trwałe. Średnia trwałość kwiatu phalaenopsisa (w tym przeciętnych hybryd) wynosi dwa-trzy miesiące. Dla odmiany np. kwiaty Phalaenopsis equestris utrzymują się tylko trzy-cztery tygodnie, ale za to rozwijają się sukcesywnie na łodydze i kwitnienie może trwać pół roku i dłużej. Lekkie (ale w granicach rozsądku) obniżenie temperatury np. do 21-22 st. w dzień powoduje przedłużenie okresu kwitnięcia. Ale nadmierne obniżenie temp. hamuje rozwijanie się pąków. Zawsze niepokojące jest jednoczesne opadanie wszystkich kwiatów na roślinie Jeśli Phalaenopsis straci pąki, a jest w dobrej kondycji, to można skrócić łodygę kwiatową trochę pod miejscem, z którego wyrastał pierwszy kwiat - zdarza się, że pojawi się na niej odgałęzienie z nowymi pąkami, które zakwitną. Podsumowując: Trzema głównymi przyczynami tego problemu są: zbyt niska wilgotność powietrza, skok temperatury, nawet niewykrywalne zanieczyszczenie atmosfery etylenem powodującym szkody fizjologiczne objawiające się opadaniem pąków. W okresie zimowym może zaistnieć potrzeba dostarczenia roślinie większej ilości światła, np. przez zmianę miejsca lub nawet doświetlanie (jeżeli chcemy się cieszyć prawidłowym rozwojem i kwiatami). Ale pamiętajmy też, by nie zmienić położenia rośliny względem źródła światła (nie przekręcać doniczek), bo może ona zrzucić pąki kwiatowe " |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj kupiłam podłoże do storczyków i rozpoczynam hodowle metodą Glizdki- już jednego na próbę posadziłam w szklanym wazonie a dopiero potem wyczytałam ze na spód kładziesz keramzyt, nie chce mi się wysypywać drugi raz z tego wazonu.W sklepie ,,Wszystko po 5zł" widziałam fajne wysokie wazony z cienkiego szkła, w piątek pojadę do mista to sobie kupię 2 i jeszcze z 2 zaeksperymentuję raz kozie śmierć!
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
BAN stały
|
jak nie wsypiesz kermazytu to nie będzie drenażu a gdzieś musi ociekać woda która tam moze sobie zostać
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
ok Glizdko już poprawiam wysypię wszystko z wazonika i zrobię tak jak radzisz
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Glizdko- storczyk posadzony wg.instrukcji tylko kiedy mam go podlać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
BAN stały
|
ja podlewam dopiero wtedy jak podłoże całkiem wyschnie a zawsze po przesadzeniu to ono jest wilgotne troszkę więc poczekaj kilka dni
![]() ![]() ![]() ![]() Trzeba wlać wodę z nawozem aż do samego brzegu i po około 15-20 minutaćh trza ją wylać ![]() ![]() Trzeba ręką trzymać storczyka tak zeby ziemia nie wypadła i wylać najwięcej wodsy ile tylko się da ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |
Wtajemniczenie
|
i głupie pytanie: a gdzie takie specyfiki można kupić?? w zwykłym ogrodniczym dostanę?? bo mam po drodzę z pracy
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#99 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() W zwykłym ogrodniczym dostaniesz raczej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
ja mam 25
![]() a frida ok 40 platynka z resztą też ![]() ![]()
![]() |
#101 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Ja mam 28 dorosłych zdolnych do kwitnienia,27 sadzonek i 10 czy 9 phanelopsisów z in-vitro.Ale w tej chwili żaden nie kwitnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez dzasta110 Czas edycji: 2009-01-21 o 05:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za radę. pozdrawiam
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A po za tym wy macie wiekszosc phanelopsisów i one dosc czesto kwitno a ja mam dwa dorosle falki a a reszta to stanhope,catleye,dwie vandy i dwa cymbidium które mam od nie dawna i u taj odmiany ponoc jest ciezko z kwitnieniem, |
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
długo tu mnie było
![]() Musze też sprawić sobie jakiś nawóz do storczyków.
#109 |
Wtajemniczenie
|
A ja dziś byłam w kwiaciarni i kupiłam przezroczyste osłonki do moich kwiatuszków
![]() ![]() ![]()
#110 |
Zadomowienie
|
No właśnie jeśli chodzi o osłonki. Lepiej kupić przezroczyste czy takie normalne coś a'la kamionki
#111 |
Zakorzenienie
|
Widziałam dziś storczyki w Polo Markecie za 29.99 zł. Myślę, że za tę cenę w OBI można wybrać jakiś naprawdę ładny okaz. Te były jakieś takie nijakie. Miały dość ładne kolory kwiatów, ale ogólnie nie wyglądały zbyt rewelacyjnie
![]()
#112 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie do tych dziewczyn które mają storczyki Paphiopedilum czyli tak zwane sabotki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
witam dziewczynki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A tym ze inne mi narazie nie kwitną ja się nie martwię ważne ze zaden storczysław mi nie choruje bo z tym gorzej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Hejka J śpieszę wam donieść ze dziś byłam na łowach w castoramie, bo do obi jakoś dotrzeć nie mogę, no i oczywiście z pustymi rękoma nie wyszłam, stałam przy półkach ze storczykami godzinę, oglądałam z każdej strony i przyniosłam sobie dwa :
jeden jest zielonkawy, ![]() ![]() a drugi biało żółto pomarańczowy w drobne kropeczki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() oby tylko ładnie kwitły i oczko cieszyły pyzatym na jednym z przekwitniętych storczyków znalazłam to ![]() A tak wygląda mój storczyk, który hoduje nasionka ![]() ![]() Piaty z mojej kolekcji wypuszcza właśnie maleńki listek mam nadziej, ze następny będzie pęd z kwiatami, by znów było kolorowo J PS no i po postanowieniu /ze jak zimno to nie kupować / wystarczy tylko raz wyrwać się wcześniej z pracy |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Niga -supr zdobycze
![]() ![]()
#118 |
BAN stały
|
o jeeej jak się wydłużyły!!! I co potem z tymi nasionkami??? a skąd wiesz kiedy będą gotowe??? te nasionka??? śmiesznie to wygląda hihi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
To będzie jakiś konkretny kolor storczyków?
#120 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
czesc tez mialam ochote na sabotka ale zrezygnowalam jak dowiedzialam sie ze kwitna co 2-3 lata, bo tyle czasu mniej wiecej potrzeba zeby wyrosla nowa rozetka kwiatowa (nigdy nie powtarzaja kwitnienia na tej samej). Cóz zatem wole falki bo kwitna czasem nawet dwa razy w roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.