Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-20, 14:42   #91
glizdka
BAN stały

GG do glizdka
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

ja takiego używam OD ZAWSZE!!!! I chyba im służy

Buziolki i tulaski
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz.jpg (33,3 KB, 49 załadowań)
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 16:46   #92
Berlinka
Raczkowanie

Tekst ktory znalazlam z poprzedniego wątku (cz,I ) o pączkach i kwitnieniu :

"
Zrzucanie pąków kwiatowych phalenopsis

Wydaje się, że oprócz gnicia korzeni spowodowanych przez przelewanie, gubienie pąków jest drugą dolegliwością storczyków, o której słyszymy najczęściej na forum. Przyczyn tego może być wiele.

Może to być reakcja niektórych phalaenopsisów na zmianę warunków otoczenia. Wszelkie zmiany, na przykład znaczny spadek (lub wzrost) temperatury lub wilgotności powietrza, mogą odbić się negatywnie na roślinie i skrócić okres kwitnienia.
Najlepszym tego przykładem są skargi na opadanie kwiatów lub pąków po przyniesieniu rośliny ze sklepu do domu. Został przeniesiony z wilgotnej i pewnie dość chłodnej atmosfery szklarni do marketu, a następnie postawiony nad ciepłym i suchym prądem powietrza z kaloryfera. Odradza się również zmianę stanowiska, na przykład przenoszenie phalaenopsisa z okna na stół, żeby go lepiej zaprezentować.

Kolejnym powodem zrzucania pąków może być szok termiczny. Może ktoś wietrzył nieostrożnie pokój i temperatura gwałtownie spadła?

No i jeszcze związki etylenu w powietrzu mogą być podejrzane. Owoce cytrusowe, ich skórki itd., to wszystko należy trzymać z dala od kwitnących kwiatów.

Duży wpływ na kondycję i zdrowotność rośliny ma również prawidłowy systemu nawożenia.A
Dobra rada: korzystnie jest zaopatrzyć się w kilka różnych nawozów i stosować naprzemiennie, z uwzględnieniem okresu wegetacji - okres wiosenno/letni nawozy z przewagą w składzie azotu, w okresie jesienno- zimowym nawozy z przewagą fosforu i potasu w stosunku do azotu.

Przelanie też może mieć wpływ na opadanie kwiatów.

Przyczyną opadania i marszczenia się pąków na roślinach mogą być warunki pogodowe tj. krótki i pochmurny dzień. W takim przypadku można spróbować doświetlać rośliny np. żarówkami energooszczędnymi lub zmienić stanowisko na jaśniejsze.

Długość kwitnienia zależy od genealogii rośliny. Są gatunki mniej i bardziej trwałe. Średnia trwałość kwiatu phalaenopsisa (w tym przeciętnych hybryd) wynosi dwa-trzy miesiące. Dla odmiany np. kwiaty Phalaenopsis equestris utrzymują się tylko trzy-cztery tygodnie, ale za to rozwijają się sukcesywnie na łodydze i kwitnienie może trwać pół roku i dłużej. Lekkie (ale w granicach rozsądku) obniżenie temperatury np. do 21-22 st. w dzień powoduje przedłużenie okresu kwitnięcia. Ale nadmierne obniżenie temp. hamuje rozwijanie się pąków. Zawsze niepokojące jest jednoczesne opadanie wszystkich kwiatów na roślinie

Jeśli Phalaenopsis straci pąki, a jest w dobrej kondycji, to można skrócić łodygę kwiatową trochę pod miejscem, z którego wyrastał pierwszy kwiat - zdarza się, że pojawi się na niej odgałęzienie z nowymi pąkami, które zakwitną.

Podsumowując: Trzema głównymi przyczynami tego problemu są: zbyt niska wilgotność powietrza, skok temperatury, nawet niewykrywalne zanieczyszczenie atmosfery etylenem powodującym szkody fizjologiczne objawiające się opadaniem pąków. W okresie zimowym może zaistnieć potrzeba dostarczenia roślinie większej ilości światła, np. przez zmianę miejsca lub nawet doświetlanie (jeżeli chcemy się cieszyć prawidłowym rozwojem i kwiatami). Ale pamiętajmy też, by nie zmienić położenia rośliny względem źródła światła (nie przekręcać doniczek), bo może ona zrzucić pąki kwiatowe
"
Berlinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 17:26   #93
Izka29
Raczkowanie

Dzisiaj kupiłam podłoże do storczyków i rozpoczynam hodowle metodą Glizdki- już jednego na próbę posadziłam w szklanym wazonie a dopiero potem wyczytałam ze na spód kładziesz keramzyt, nie chce mi się wysypywać drugi raz z tego wazonu.W sklepie ,,Wszystko po 5zł" widziałam fajne wysokie wazony z cienkiego szkła, w piątek pojadę do mista to sobie kupię 2 i jeszcze z 2 zaeksperymentuję raz kozie śmierć!
Izka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 18:01   #94
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

jak nie wsypiesz kermazytu to nie będzie drenażu a gdzieś musi ociekać woda która tam moze sobie zostać odrobinkę oczywiście inaczej będą gniły korzenie hahaha no ładnie doczekałam się swojej metody
Stary 2009-01-20, 18:08   #95
Izka29
Raczkowanie

ok Glizdko już poprawiam wysypię wszystko z wazonika i zrobię tak jak radzisz
Stary 2009-01-20, 18:36   #96
Izka29
Raczkowanie

Glizdko- storczyk posadzony wg.instrukcji tylko kiedy mam go podlać?
Stary 2009-01-20, 19:31   #97
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

ja podlewam dopiero wtedy jak podłoże całkiem wyschnie a zawsze po przesadzeniu to ono jest wilgotne troszkę więc poczekaj kilka dni aha a nie wiesz co jest najgorsze w tej hodowli bo napewno nie czytałaś tego bo dawno o tym pisałam wiesz jak sie to podlewa?????????

Trzeba wlać wodę z nawozem aż do samego brzegu i po około 15-20 minutaćh trza ją wylać trochę zabawy jest ale ja się juz tak wprawiłam ze raz dwa sie uwijam z szesnastoma

Trzeba ręką trzymać storczyka tak zeby ziemia nie wypadła i wylać najwięcej wodsy ile tylko się da

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-20, 20:53   #98
dzasta110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
ja takiego używam OD ZAWSZE!!!! I chyba im służy
i głupie pytanie: a gdzie takie specyfiki można kupić?? w zwykłym ogrodniczym dostanę?? bo mam po drodzę z pracy

Cytat:
ja podlewam dopiero wtedy jak podłoże całkiem wyschnie a zawsze po przesadzeniu to ono jest wilgotne troszkę więc poczekaj kilka dni aha a nie wiesz co jest najgorsze w tej hodowli bo napewno nie czytałaś tego bo dawno o tym pisałam wiesz jak sie to podlewa?????????

Trzeba wlać wodę z nawozem aż do samego brzegu i po około 15-20 minutaćh trza ją wylać trochę zabawy jest ale ja się juz tak wprawiłam ze raz dwa sie uwijam z szesnastoma

Trzeba ręką trzymać storczyka tak zeby ziemia nie wypadła i wylać najwięcej wodsy ile tylko się da
iloma???????

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 20:57   #99
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość
i głupie pytanie: a gdzie takie specyfiki można kupić?? w zwykłym ogrodniczym dostanę?? bo mam po drodzę z pracy

iloma???????
hyhyhy iloma rencyma trzymać czy ile mam storczyków ??? jak to drugie to 16 ( pikuś bo niektórzy mają 60 ) a rencyma to dwiema

W zwykłym ogrodniczym dostaniesz raczej tylko pamiętaj ze ma być do storczyków zeby ci ktoś zwykłego do kwiatów nie wcisnoł ma buyć narysowany storczyk i napisane ma być ja kupuje w obi ale w kwiaciarniach też dostaniesz napewno
Stary 2009-01-20, 21:26   #100
adela17
Rozeznanie

ja mam 25

a frida ok 40
platynka z resztą też

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 22:05   #101
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
ja mam 25

a frida ok 40
platynka z resztą też
no!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-20, 22:13   #102
Justysp26
Raczkowanie

Ja mam 28 dorosłych zdolnych do kwitnienia,27 sadzonek i 10 czy 9 phanelopsisów z in-vitro.Ale w tej chwili żaden nie kwitnie.
Justysp26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-20, 22:38   #103
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez Justysp26 Pokaż wiadomość
Ja mam 28 dorosłych zdolnych do kwitnienia,27 sadzonek i 10 czy 9 phanelopsisów z in-vitro.Ale w tej chwili żaden nie kwitnie.
no jak tooo tyle masz i ani jeden nie kwitnie??? taki nawet tyci tyci jeden maluni??
Stary 2009-01-21, 05:44   #104
dzasta110
Wtajemniczenie

Cytat:
hyhyhy iloma rencyma trzymać czy ile mam storczyków ??? jak to drugie to 16 ( pikuś bo niektórzy mają 60 ) a rencyma to dwiema

W zwykłym ogrodniczym dostaniesz raczej tylko pamiętaj ze ma być do storczyków zeby ci ktoś zwykłego do kwiatów nie wcisnoł ma buyć narysowany storczyk i napisane ma być ja kupuje w obi ale w kwiaciarniach też dostaniesz napewno
dzięki postaram się patrzeć czy jest narysowany storczyk i czy jest napisane

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
ja mam 25
a frida ok 40
platynka z resztą też
Cytat:
oooo... to Wy szalejecie z tymi storczykami ja mam ochotę na drugiego ale póki co w mym zacnym mieście są tylko w kwiaciarni za ok.60 zł a na naukę to trochę za drogo

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Edytowane przez dzasta110
Czas edycji: 2009-01-21 o 05:50
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 09:09   #105
tusiaaab
Przyczajenie

Dziękuję za radę. pozdrawiam
tusiaaab jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-21, 10:04   #106
Justysp26
Raczkowanie

Cytat:
no jak tooo tyle masz i ani jeden nie kwitnie??? taki nawet tyci tyci jeden maluni??
Tak glizdko żaden czesc jest jeszcze niezdolna do kwitnienia a te które by mogły kwitnoc przechodzą okres odpoczynku.
A po za tym wy macie wiekszosc phanelopsisów i one dosc czesto kwitno a ja mam dwa dorosle falki a a reszta to stanhope,catleye,dwie vandy i dwa cymbidium które mam od nie dawna i u taj odmiany ponoc jest ciezko z kwitnieniem,
Stary 2009-01-21, 10:44   #107
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Tak glizdko żaden czesc jest jeszcze niezdolna do kwitnienia a te które by mogły kwitnoc przechodzą okres odpoczynku.
A po za tym wy macie wiekszosc phanelopsisów i one dosc czesto kwitno a ja mam dwa dorosle falki a a reszta to stanhope,catleye,dwie vandy i dwa cymbidium które mam od nie dawna i u taj odmiany ponoc jest ciezko z kwitnieniem,
ja ma jedno cumbidium które też już przekwitłoi i martwię się już ze nie zakwitnie więcej wiem ze od końca kwietnia powinno stać na dworku w jakimś nie narażonym na bespośrednie słońce miejscu to podobno wtedy mopze zakwitnąć zobaczymy ... u mnie na pewno nie zakwitnie
Stary 2009-01-21, 11:42   #108
bravvurka
Zadomowienie

długo tu mnie było
Musze też sprawić sobie jakiś nawóz do storczyków.
Stary 2009-01-21, 12:08   #109
obca7
Wtajemniczenie

A ja dziś byłam w kwiaciarni i kupiłam przezroczyste osłonki do moich kwiatuszków I widziałam piękne dwupędowe storczyki już za 35 zł Ładne zdrowe były chyba tam wrócę
obca7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-21, 12:21   #110
bravvurka
Zadomowienie

No właśnie jeśli chodzi o osłonki. Lepiej kupić przezroczyste czy takie normalne coś a'la kamionki
Stary 2009-01-21, 12:22   #111
cypressangel
Zakorzenienie

Widziałam dziś storczyki w Polo Markecie za 29.99 zł. Myślę, że za tę cenę w OBI można wybrać jakiś naprawdę ładny okaz. Te były jakieś takie nijakie. Miały dość ładne kolory kwiatów, ale ogólnie nie wyglądały zbyt rewelacyjnie

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 12:29   #112
Larysa88
Zakorzenienie

mam pytanie do tych dziewczyn które mają storczyki Paphiopedilum czyli tak zwane sabotki ) jak to z nimi jest? jeśli chodzi o uprawę, kwitnienie, czy problemowe są czy łatwe bo strasznie mi się spodobały i mam straszną ochotę na kupno ) a z tego co zdąrzyłam poczytać to podobnie jak phalki się z nimi obchodzi, tylko nawożenie rzadziej. Czekam na Wasze opinie
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 14:33   #113
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
mam pytanie do tych dziewczyn które mają storczyki Paphiopedilum czyli tak zwane sabotki ) jak to z nimi jest? jeśli chodzi o uprawę, kwitnienie, czy problemowe są czy łatwe bo strasznie mi się spodobały i mam straszną ochotę na kupno ) a z tego co zdąrzyłam poczytać to podobnie jak phalki się z nimi obchodzi, tylko nawożenie rzadziej. Czekam na Wasze opinie
ja też się zasatanawiam więc dołącza się do pytania bo nie chcę trafić tak jak z cymbidium ze mi juz więcej nie zakwitnie może
Stary 2009-01-21, 15:12   #114
gelatynka
Raczkowanie

witam dziewczynki mam pytanko, czy któraś z was zrasza korzenie u phalenposisow? ja narazie tego nie robilam ale sie nad tym zastanawiam na allegro znalazłam- mgielke do strczykow firmy ZIELONY DOM- czy ktora z wasz moze jej uzywa? co o niej sadzicie warto kupic? bede wdzieczna za odpowiedz
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 16:07   #115
Justysp26
Raczkowanie

Cytat:
ja ma jedno cumbidium które też już przekwitłoi i martwię się już ze nie zakwitnie więcej wiem ze od końca kwietnia powinno stać na dworku w jakimś nie narażonym na bespośrednie słońce miejscu to podobno wtedy mopze zakwitnąć zobaczymy ... u mnie na pewno nie zakwitnie
Tak glizdko powinno stac na dworze a zimo powinno spoczywac w nizszej temperaturze i byc rzadziej podlewane tylko ze ono stoi u mnie w pokoju gdzie jest 20 stopni więc tego się boje ze nie zakwitnie mi więcej,ale bądzmy dobrej mysli.
A tym ze inne mi narazie nie kwitną ja się nie martwię ważne ze zaden storczysław mi nie choruje bo z tym gorzej.
Stary 2009-01-21, 16:30   #116
niga
Raczkowanie

Hejka J śpieszę wam donieść ze dziś byłam na łowach w castoramie, bo do obi jakoś dotrzeć nie mogę, no i oczywiście z pustymi rękoma nie wyszłam, stałam przy półkach ze storczykami godzinę, oglądałam z każdej strony i przyniosłam sobie dwa :
jeden jest zielonkawy,

a drugi biało żółto pomarańczowy w drobne kropeczki

oby tylko ładnie kwitły i oczko cieszyły pyzatym na jednym z przekwitniętych storczyków znalazłam to

A tak wygląda mój storczyk, który hoduje nasionka

Piaty z mojej kolekcji wypuszcza właśnie maleńki listek mam nadziej, ze następny będzie pęd z kwiatami, by znów było kolorowo J

PS no i po postanowieniu /ze jak zimno to nie kupować / wystarczy tylko raz wyrwać się wcześniej z pracy
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-21, 20:15   #117
bravvurka
Zadomowienie

Niga -supr zdobycze chyba sobie też wyhoduję nasionka
Stary 2009-01-21, 23:00   #118
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

o jeeej jak się wydłużyły!!! I co potem z tymi nasionkami??? a skąd wiesz kiedy będą gotowe??? te nasionka??? śmiesznie to wygląda hihi
Stary 2009-01-22, 08:42   #119
bravvurka
Zadomowienie

To będzie jakiś konkretny kolor storczyków?
Stary 2009-01-22, 10:14   #120
kaśka k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość

czesc

tez mialam ochote na sabotka ale zrezygnowalam jak dowiedzialam sie ze kwitna co 2-3 lata, bo tyle czasu mniej wiecej potrzeba zeby wyrosla nowa rozetka kwiatowa (nigdy nie powtarzaja kwitnienia na tej samej). Cóz zatem wole falki bo kwitna czasem nawet dwa razy w roku

kaśka k jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości