![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Baptyści i luteranie
No i nasuwa mi się kolejne pytanie (akurat dziś przechodziłam koło katedry). Czy protestanci mają jakieś wizerunki Jezusa (np. na krzyżu), bo to, że nie ma wizerunków świętych to rozumiem ale czy to samo się tyczy Jezusa. No i jeszcze kwestia krzyżyków na szyi, są czy też ich nie ma??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Papierków się nie dostaje ![]() Ale wiem, że w wielu zborach są prowadzone ewidencje członków i można otrzymać dokument to potwierdzający. Jest to przydatne właśnie w momencie przeprowadzki czy zmiany zboru. Nie w każdym zborze można poprosić o ślub nawet dzień przed terminem. Może w zborze Trojki tak jest i w wielu innych, ale wiem, że są zbory, które prowadzą kursy przedmałżeńskie i jest to obowiązkowe ![]() Trojko - ja nigdy nie słyszałam o takim wymogu ![]() ![]() Zgadzam się z tym jak najbardziej, jest to biblijne ![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
Na szyi nikt nikomu nie zabrania nosić krzyżyka ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przecież partner się może nawrócić. Nawet w Biblii napisano "Opuści matkę i ojca swego..."- teraz to nie rodzice są najważniejsi bo najbliższą osobą jest mąż, a poza tym chodzi też o konflikty, wywieranie wpływu i takie tam rodzinne niesnaski i naciski ze strony rodziców, ludzie muszą sobie sami radzić ![]() betig1975 to nie jest wymóg, to jest Biblijne, tak samo jak i jedno ciało i jeden Duch w przypadku małżeństw osoby wierzącej z niewierzącą. Oczywiście mogą się pobiera osoby wierzące z różnych wyznań lecz nie znaczy to że należy sobie znaleźć współmałżonka w obrębie jednego kościoła. Z tym jednym dniem przed terminem chodziło mi o to, że nie ma jakiegoś oczekiwania i wcześniejszych terminów, zapisów i ustaleń.
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. Edytowane przez trojka Czas edycji: 2009-03-16 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
A powiedzcie jeszcze dziewczyny jak wygląda taki chrzest. Wszędzie jest napisane, że jest to poprzez całkowite zanurzenie. No ale gdzie?? W stawie, jeziorze, basenie lustralnym?? Jak to wygląda??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak Kościół Ewangelicko-Augsburski patrzy na sprawę związku ewangelika z osobą wyznania katolickiego? Jeżeli np. katolik chce ślubu w KK, to czy strona ewangelicka musi dodatkowo mieć ślub w Kościele ewangelickim? Jak to wygląda?
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszędzie gdzie się da, w morzu, w strumieniu, gdzie kto chce ![]() czasem wielką zgrają idzie się nad jezioro a innym razem na basen miejski a potem jest wspólne pływanie i posiłek ![]() ![]() w kościołach baptystycznych (baptyści przywiązują ogromną wagę do chrztu) jest tzw. baptysterium, taki mały basenik ![]() http://www.youtube.com/watch?v=uK9Gh...eature=related
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. Edytowane przez trojka Czas edycji: 2009-03-16 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Obejrzałam ten filmik i jeszcze inny. Muszę powiedzieć, że niesamowite to wrażenie robi. Ci wszyscy ludzie cieszyli się razem z tymi, którzy byli chrzczeni. Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi. Jakby mi się nasunęły kolejne to się odezwę hihihi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Znam kilka małżeństw, które miały bardzo poważnie problemy małżeńskie, bo nie odłączli się od rodziców. I to nie tylko chodzi o wspólne mieszkanie, ale np. jakąś zależność finansową. Uważam, że lepiej skromnie żyć, ale na swoim ![]() To prawda, że KK udziela ślubów różnym osobom, gdy jedna osoba jest członkiem KK, a druga nawet ateistą czy świadkiem jehowy (znam takie przypadki). Jednak osoby te muszą przysiąc, że będą wychowywać dzieci na katolików. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Mam kolejne pytanie dotyczące protestantów. Czy protestanci pielgrzymują?? Wg moich informacji znalezionych tu i ówdzie protestantyzm nie uznaje tzw. "świętych miejsc". Więc to automatycznie wyklucza chyba pielgrzymki? Bo w końcu celem pielgrzymki jest dotarcie do jakiegoś szczególnego miejsca by się modlić. Chyba, że protestanci idą na pielgrzymki w jakiekolwiek miejsce by się modlić. Bez dodatkowego wyróżniania danego miejsca jakąś "świętością". Jak to jest??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() W Ewangelii św. Mateusza jest napisane, żeby wejść do swej izdebki i modlić się, a Bóg, który widzi w ukryciu odpłaci (Mt. 6 rozdział od 5 wersetu). Bóg jest wszędzie tam, gdzie ludzie wzywają Jego imienia, gdzie się modlą, miejsce nie ma znaczenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Naszły mnie też takie dwie sprawy:
-skoro protestanci nie uznają kultu świętych, to czy św. Piotr jest święty czy to jest po prostu Piotr (apostoł Piotr??). -święta zmarłych rozumiem, że też nie ma, czyli nikt nie odwiedza grobów, nie pali zniczy?? No i na koniec kwestia święcenia pokarmów (w końcu Wielkanoc niedługo) dlaczego protestanci nie święcą pokarmów?? Skąd się to wzięło?? Wiem, że trochę marudzę ale bardzo mnie to interesuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo, że już sobie uczęszczam do Baptystów też mnie te kwestie ciekawią i przyłączam się do pytań. Odwiedzanie zmarłych moim zdaniem - to zwyczaj, który ma wyrażać pamięć i szacunek dla bliskich nam osób, których nie ma już z nami. I nawet jeśli Baptyści tego nie uznają nie zrezygnuje z tego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Groby odwiedzamy, znicza nikt nie broni zapalić, nie modlimy się za zmarłych. Nie święcimy pokarmów, bo po co? Przed każdym posiłkiem odmawiamy dziękczynna modlitwę.
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
A czy np. taka "niebiblijna" święta też będzie święta?? Czy np. Jan Paweł II jak go wyświęcą będzie dla protestantów święty czy nie z racji tego, że był katolikiem??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Jeśli był narodzony na nowo to jest zbawiony i jest święty. Do tego nie trzeba procesów kanonizacyjnych. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć, czy jest zbawiony czy nie, czy narodził się na nowo.
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
To już wszystko rozumiem. A mam jeszcze pytanie dotyczące postu (jako takiego). Ktoś wyżej pisał, że postu ścisłego niektórzy przestrzegają w Wielki Piątek. A jak to jest z innymi piątkami?? Nie je się mięsa, czy to zależy od naszego wewnętrznego odczucia??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Sama ustalasz, kiedy i w jakiej formie pościsz. Dużo osób pości raz w tygodniu w wybrany dzień nie jedząc nic w ogóle. Nie każdemu zdrowie na to pozwala. Można więc pościć odmawiając sobie czegoś, co lubimy, np. słodyczy, telewizji, komputera. Forma jest dowolna, liczy się to, że jest to dobrowolne a nie narzucone odgórnie. Najczęściej pości się w jakiejś intencji. Post powinien być połączony z modlitwą, bo tylko wtedy ma sens.
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
W niedzielę byłam świadkiem Pamiątki Wieczerzy (pierwszy raz). To było naprawdę wyjątkowe nabożeństwo, trwało chyba 3h, a ja mogłabym tam siedzieć i siedzieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Ooo! To super
![]()
![]() |
#112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Chce Wam tylko powiedziec, ze ten watek jest bardzo ciekawy.
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
witam
![]() ![]() i duzo sie dowiedziałam ![]() jestem katoliczką, ale to mój chłopak, który jest protestantem pomógł mi zrozumieć jak ważna jest wiara.Poznałam wspaniałych ludzi i dostrzegłam, iż bycie blisko Jezusa jest wspaniałe! Pozdrawiam. ![]()
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
W Koninie, bo nigdy nie zostaję na weekendy w Toruniu. Wiecie co? Pisałam do dziewczyny ze zboru i napisała mi, że dzisiaj nie ma nabożeństwa, że zobaczymy się w niedziele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
protestanckie nie obchodzą wielkiego piątku bo nie przywiązują do tego wagi za to uroczyście jest obchodzone najważniejsze święto u protestantów czyli dzień zmartwychwstania Jezusa.
![]() |
#119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Ooo tak
![]() ![]() (oczywiście proszę tego opacznie nie zrozumieć) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.