Aknenormin - TERAPIA PRZECIWTRĄDZIKOWA - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-30, 18:39   #91
thekejsi
Przyczajenie

Dot.: Aknenormin - poczatek leczenia

@Popcorn_lady pisalam juz ze nie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

samoopalacz jeSt ostatecznym wyjsciem, chcialam aby wypowiedzial sie ktos kto bral ten lek

thekejsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 18:41   #92
KrwawaMary86
Zadomowienie

Ja bym nie ryzykowała na Twoim miejscu. Koleżanka kilka miesięcy temu olała przeciwwskazanie (stosowała jakiś kwas na twarz) i skończyło się poparzeniem oraz plamami od promieniowania uv.
Bez solarium też można dobrze wyglądać.

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
Napisane przez thekejsi Pokaż wiadomość
@Popcorn_lady pisalam juz ze nie

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

samoopalacz jeSt ostatecznym wyjsciem, chcialam aby wypowiedzial sie ktos kto bral ten lek

A co Ci to da? Jedna osoba zareaguje uczuleniem a inna nie. Poważnie chcesz ryzykować?
KrwawaMary86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 18:43   #93
thekejsi
Przyczajenie

Zastanawiam sie... jestem lekko opalona po wczesniejszych wizytach w solarium, gdybym poszla na 10 min i kilka dni potem uzyla samoopalacza to nie byloby ewentualnych plam

Stary 2014-06-30, 18:50   #94
KrwawaMary86
Zadomowienie

To nie tylko mogą być plamy, ale również podrażnienie, oparzenia, pęcherze lub wysypka. Plamy posłoneczne są trudne (jeśli nie niemożliwe) do usunięcia. Nie są to chwilowe plamy, które znikną gdy zejdzie opalenizna. No, ale to Twoja skóra i Twoja decyzja.
Stary 2014-06-30, 18:51   #95
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Zastanawiam sie... jestem lekko opalona po wczesniejszych wizytach w solarium, gdybym poszla na 10 min i kilka dni potem uzyla samoopalacza to nie byloby ewentualnych plam

W ulotce masz napisane, że nie powinnaś ruszać się bez filtra, więc tak, idź na solarium na 10 minut. Nie wiem ile masz lat, ale brzmisz jak osoba bardzo niedojrzała. Jeden dostanie plamy, ty możesz dostać stanu zapalnego i w efekcie na weselu i ślubie będziesz wyglądała tragicznie. Być może dostaniesz przebarwień, których nigdy się nie pozbędziesz. Może warto zastanowić się troszkę nad priorytetami i konsekwencjami swoich działań? Dziwię się, że lekarz w ogóle przepisał Ci tak niebezpieczny lek, skoro jesteś skrajnie nieodpowiedzialna.
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 18:54   #96
thekejsi
Przyczajenie

Mialam na mysli plamy od samoopalacza

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Nie poszlam jeszcze nigdzie wiec badz grzeczny/na. Lat mam wystarczajaco duzo i martwic sie o to akurat nie musisz. Lekarz powiedzial ze w pierwszym tygodniu jeszcze da rade isc ale koedy skora zacznie byc podrazniona to mam przestac.. a ja powtorze - pytanie bylo skierowane do osob zazywajacych lek.

Stary 2014-06-30, 18:55   #97
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

No tak, ja głupia farmaceutka się wypowiadam. Opuszczam ten temat, bo już naprawdę nie mam siły tego czytać.
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-30, 18:58   #98
Mick
Rozeznanie

Cytat:
Mialam na mysli plamy od samoopalacza

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Nie poszlam jeszcze nigdzie wiec badz grzeczny/na. Lat mam wystarczajaco duzo i martwic sie o to akurat nie musisz. Lekarz powiedzial ze w pierwszym tygodniu jeszcze da rade isc ale koedy skora zacznie byc podrazniona to mam przestac.. a ja powtorze - pytanie bylo skierowane do osob zazywajacych lek.

Kobieto, plam od samoopalacza pozbędziesz się gruboziarnistym peelingiem - poparzenia lub wysypka zostaną z Tobą na dłużej.
Mick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 18:59   #99
KrwawaMary86
Zadomowienie

Plamy od samoopalacza się zmywają.
Ja Ci piszę o fotouczuleniu i jego konsekwencjach. Skoro chcesz ryzykować ciężkim poparzeniem skóry i przebarwieniami, z którymi będziesz się zmagać latami to Twoja sprawa. Pomijając fakt, że możesz się porządnie urządzić na to wesele.
Ja w czerwcu miałam swoje wesele. Na solarium nie poszłam (biorę leki przy których nie wolno się opalać), byłam blada jak ściana i jakoś żyję.
Tak jak napisała jedna z Wizażanek: pora się zastanowić co jest dla Ciebie ważniejsze - zdrowie czy wygląd?

Lekarze przepisując lek nie sprawdzają dojrzałości pacjenta. Jeżeli np. pacjent połączy alkohol z paracetamolem i dostanie w konsekwencji marskości wątroby to będzie winny pacjent, bo nie przeczytał ulotki lub się do niej nie zastosował a nie lekarz.
Stary 2014-06-30, 19:00   #100
thekejsi
Przyczajenie

Nigdzie nie poszlam a tu jest tyle jadu , Boze.

Stary 2014-06-30, 19:07   #101
KrwawaMary86
Zadomowienie

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47104004]No tak, ja głupia farmaceutka się wypowiadam. Opuszczam ten temat, bo już naprawdę nie mam siły tego czytać.[/QUOTE]

Mnie również ręce opadły i uciekam z tego wątku. No bo przecież opinia 2 osób, które ukończyły Uniwersytet Medyczny jest zła i lepiej posłuchać lekarza, który niby tam pozwala jednocześnie umywając ręce od ewentualnych konsekwencji. Jeśli coś się stanie to lekarz odeśle Cię do przeczytania ulotki, w której jest jasno napisane, że nie wolno się opalać.

Powtarzam. Jeśli chcesz zaryzykować to ryzykuj. Twoje zdrowie.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Cytat:
Nigdzie nie poszlam a tu jest tyle jadu , Boze.

Jakiego jadu? Ludzie Ci piszą o konsekwencjach a Ty jak mantre powtarzasz, że chcesz ładnie wyglądać i to jest ważniejsze niż ewentualne konsekwencje. Zrozum, że w jakimś celu napisali w ulotce, że nie można się opalać i to nie jest wymysł szalonych farmaceutów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-30, 19:07   #102
thekejsi
Przyczajenie

To bylo tylko pytanie.

Stary 2014-06-30, 19:11   #103
KrwawaMary86
Zadomowienie

A interesuje Cię opinia osoby, która brała tą samą substancje co Ty? Koleżanka brała Izotek. Jak się do niej dodzwonie to mogę napisać co mi o tym powie, ale ona krótko brała - niecałe 2 miesiące i wyjechała do Egiptu na wakacje.
Stary 2014-06-30, 19:29   #104
Fantasmagory
Przyczajenie

Jako pielęgniarka radziłabym ci powstrzymać się od solarium. Solarium działa wysuszająco na skórę, więc dodatkowo ją podrażni. Mimo, że lek bierzesz dość krótko, zaczął on już w pewnym stopniu działać na twój organizm. Aknenormin jest lekiem, który sam w sobie wysusza skórę, więc wizyta w solarium, tudzież na słońcu będzie działać na twój trądzik z podwójną siłą, co może skutkować silnym wysuszeniem, a co za tym idzie trądzik zamiast być wyleczony będzie rozsiewał się jeszcze bardziej tworząc przy tym ból, a w dalszym ciągu blizny.

Leki nie są cukierkami, które sobie możesz w każdej chwili odstawić. Działają na organizm w większym, bądź mniejszym stopniu i mogą wchodzić w interakcję z innymi lekami, a także temperaturą.
Fantasmagory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 19:42   #105
Anusia490
Recenzentka Miesiąca - Lipiec 2020

Brałam ten lek kilka lat temu i naprawdę mi pomógł w walce z trądzikiem. Po 6 miesiącach kuracji pozbyłam się całkowicie mojego problemu. Niestety pozostały mi na twarzy nieestetyczne blizny po trądziku, a czasami coś mi wyskoczy, ale wiadomo idealnego leku nie ma

Powracając do wątku: jeżeli stosujesz ten lek to nie możesz korzystać z solarium. Moja dermatolog kategorycznie zabraniała mi ekspozycji na słońcu, solarium i kazała stosować kremy z filtrem.
Anusia490 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 19:43   #106
thekejsi
Przyczajenie

DObra koniec jadu, postawie na samoopalacz

Stary 2014-07-03, 11:04   #107
simsonka
Raczkowanie

Solarium przy takim ciężkim leku, który niszczy wątrobę? Jak chce się wyglądać to trzeba trochę pocierpieć...
simsonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 08:12   #108
maria5711
Przyczajenie

Dot.: Aknenormin - TERAPIA PRZECIWTRĄDZIKOWA

Tabletki na trądzik - https://derminax.pl Potwierdzam skuteczność - już po kilku dniach pryszcze zaczęły robić się mniejsze, zbladły i w końcu - przepadły bez śladu.

Edytowane przez maria5711
Czas edycji: 2019-02-01 o 07:42
maria5711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 13:55   #109
karolinac1993
Przyczajenie

Mam takie pytanie będę dopiero zaczynała terapię aknenorminem i nie wiem czy mogę przyjąć pierwszą tabletkę kiedy jestem w trakcie brania anty np biorę już 5 dzień ? Czy trzeba zacząć brać akne 1 dnia zaczęcia anty? i jeszcze może ktoś miał taki przypadek mam wysokie aso badania z krwi wskazujące że mam bakterię paciorkowca czy mogę przyjmować akne?
karolinac1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-27, 21:52   #110
kankanatancze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinac1993 Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie będę dopiero zaczynała terapię aknenorminem i nie wiem czy mogę przyjąć pierwszą tabletkę kiedy jestem w trakcie brania anty np biorę już 5 dzień ? Czy trzeba zacząć brać akne 1 dnia zaczęcia anty? i jeszcze może ktoś miał taki przypadek mam wysokie aso badania z krwi wskazujące że mam bakterię paciorkowca czy mogę przyjmować akne?
tabletki anty sa wrecz obowiązkowe przy braniu retinoidow wiec nie masz sie o co martwic!
kankanatancze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 11:32   #111
Dranda
Przyczajenie

Witam dziewczyny,
aknenormin biorę od 22 września, po dwóch tygodniach okropnie mnie wysypało, ogromne bolace długo rosnące a tym bardziej dłużej schodzące wypryski po ktorych zostały slady. Obecnie zeszła mi część wypryskow ale caly czas cos nowego wyskakuje bo mam bardzo zapchana skore na brodzie i rzuchwie zaskórniki glebokie, gęsto jeden kolo drugiego. wyglada to jak mięsny jeż Od miesiaca musialam smarowac punktowo na wypryski masc robiona w aptece, od wczoraj przepisała mi dermatolog punktowo na te zmiany davercin bo tamta masc nic nie działała. Biore co dwa dni 1 tabletke 20mg i co dwa dni 2 tabletki po 20mg. Chciałam sie zapytac czy w obecnej chwili moglabym stosowac np. 2-3 razy w tygodniu krem z kwasem (mam epaclar duo lrp) zzeby rozjasniac przebarwienia bo w obecnej chwili najbardziej widac przebarwienia niz wypryski, podklad nie chce mi tego kryć.
A wy jakie macie dawki leku, badz mialyscie?
Bede wdziecznna za odpowiedzi
Pozdrawiam
Dranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 12:18   #112
Nereiade
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dranda Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny,
aknenormin biorę od 22 września, po dwóch tygodniach okropnie mnie wysypało, ogromne bolace długo rosnące a tym bardziej dłużej schodzące wypryski po ktorych zostały slady. Obecnie zeszła mi część wypryskow ale caly czas cos nowego wyskakuje bo mam bardzo zapchana skore na brodzie i rzuchwie zaskórniki glebokie, gęsto jeden kolo drugiego. wyglada to jak mięsny jeż Od miesiaca musialam smarowac punktowo na wypryski masc robiona w aptece, od wczoraj przepisała mi dermatolog punktowo na te zmiany davercin bo tamta masc nic nie działała. Biore co dwa dni 1 tabletke 20mg i co dwa dni 2 tabletki po 20mg. Chciałam sie zapytac czy w obecnej chwili moglabym stosowac np. 2-3 razy w tygodniu krem z kwasem (mam epaclar duo lrp) zzeby rozjasniac przebarwienia bo w obecnej chwili najbardziej widac przebarwienia niz wypryski, podklad nie chce mi tego kryć.
Pozdrawiam
U mnie było tak: brałam przez kilka miesięcy 20mg, obecnie mam dawkę zwiększoną do 30mg. Na początku wysypało mnie jak cholera--cała masa małych prypciów, na żuchwie/szyi liczne bolesne gule wielkości paznokcia. Dermatolog absolutnie zakazała cokolwiek z tym robić przez cały okres leczenia (zero peelingów, maseczek, maści, z kremów wyłącznie Cetaphil)--ma zejść samo i już, ewentualnymi bliznami zajmiemy się po zakończeniu terapii. Faktycznie, zeszło samo.

Ogólnie jeżeli masz jakiekolwiek pytania, to kieruj je najpierw do dermatologa prowadzącego terapię.
Nereiade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 13:31   #113
Dranda
Przyczajenie

Bo słyszałam że niektórzy dermatolodzy w trakcie leczenia nakladaja kwasy pacjentkom i że niby są lepsze efekty. Ale nie wiem jak z tym jest dlatego zastanawialam sie nad kremem z kwasem ale poczekam
Nereiade a Ty jak długo bedziesz brac akne? I po jakim czasie mialas duzą poprawe? To teraz juz nie wiem czy mam smarowac punktowo ten davercin czy nie

Edytowane przez Dranda
Czas edycji: 2014-11-06 o 13:35
Stary 2014-11-06, 15:44   #114
Nereiade
Raczkowanie

Kończę jakoś w maju, a na zwiększonej dawce jestem od 2 tygodni. Najgorszy wysyp miałam jakieś 2-3 tygodnie po rozpoczęciu kuracji i było strasznie. 2 tygodnie był kompletny sajgon, swędzące pryszcze dosłownie wszędzie. Później nastała pora sucha... matko jedyna, w życiu nie miałam takiej suchej skóry--łuszczyła się, pękała, no ale nowe syfy przestały wyskakiwać. Te stare jeszcze się trzymały, ale po tygodniu czy dwóch skapitulowały. Najdłużej zeszło z tymi przy żuchwie. Teraz od ponad 3 miesięcy już się nie przesuszam, skóra jest gładka i sprężysta, problemów brak.

Ogólnie to na moje daj sobie dwa, trzy miesiące. Faktem jest, że jak wszystko wyłazi ze skóry to ładnie to nie wygląda, ale łączenie środków bez wyraźnej zgody lub wręcz zalecenia lekarza prowadzącego kurację raczej nie jest dobrym pomysłem. Pogadaj z dermatologiem, mój kategorycznie zabronił używać innych środków, ale u ciebie sprawa może wyglądać inaczej. Na własną rękę lepiej niczego nie próbuj.
Nereiade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 19:26   #115
kankanatancze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dranda Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny,
Pozdrawiam
a moge wiedziec jakiego podkladu badz podkladów używasz do twarzy?
kankanatancze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-07, 11:18   #116
Dranda
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kankanatancze Pokaż wiadomość
a moge wiedziec jakiego podkladu badz podkladów używasz do twarzy?
Do tej pory używałam L'oreal true match tylko ze w miejscach gdzie wygladalam najgorzej czyli cały dół twarzy żuchwa i broda musiałam nakładam 2 warstwy żeby jako tako przykryć, teraz przestawiłam sie na REVLONA COLORSTAY do mieszanej (po ok. roku zastanowień czy warto czy nie) i napewno lepiej kryje bo juz przy 1 warstwie jest fajnie ale mam wrazanie ze po paru godzinach zaczyna spływać, warzy sie
Stary 2014-11-10, 23:37   #117
mgszcz
Przyczajenie

cześć

Byłam dziś u dermatologa, zaproponował mi kurację Aknenorminem. Mam do Was parę pytań:
1. Czy konieczne jest branie antykoncepcji? (nie planuję współżycia)
2. Czy podczas brania leku któryś z dermatologów zabronił Wam uprawiania aktywności fizycznej typu chodzenie na siłownię, czy bieganie?

Bardzo proszę o odpowiedź
mgszcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-11, 10:05   #118
kennedy
Zakorzenienie

Jesli mozesz zajsc w ciaze to powinnas sie zabezpieczac. Bo leczenie troche trwa, nawet jesli nie planujesz teraz to roznie moze sie stac.

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

A aktywnosc jest wazna ogranicza sie tylko kiedy ma sie duza dawke i bola np miesnie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-12, 10:21   #119
Dranda
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,
chciałam sie zapytać was czym myjecie twarz i czym robicie demakijaż przy kuracji akne?
Stary 2014-11-13, 14:34   #120
asiuniaskc
Rozeznanie

Żel micelarny z biedronki za 5 zł Jest świetny
asiuniaskc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości