|  2009-02-03, 19:22 | #91 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

Dot.: Mam mandat bo kierowca nie chcial mi sprzedac biletu.

Przynajmniej ją wypuścić. A poza tym, to tak samo była jej "wina", jak i jego, czyli niczyja. Spróbuj zapytać: co ona miała zrobić (w razie kontroli)? Ale ZAWSZE płaci człowiek, więc w razie kontroli, konsekwencje poniosłaby ta kobieta. 
				__________________ Wymienię Edytowane przez cheer Czas edycji: 2009-02-03 o 19:25 | 
|     |   | 
|  2009-02-03, 19:28 | #92 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-01 
				 | 

Raczej chodzi o to, że później taki ktoś dostaje nie ze swojej winy karę, a kierowcy to guzik obchodzi, wręcz mam wrażenie że im to na rękę  ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) ja z 2 lata temu chciałam kupić bilet u kierowcy, a że u nas jest tabliczka na drzwiach od kabiny, że bilety sprzedają tylko na postoju, to stanęłam obok kabiny kierowcy, powiedziałam że poproszę bilet i czekałam. I co? na następnym przystanku kontrola, i guzik kogoś obchodzi, że powiedziałam, że chcę bilet, że jest ta cholerna tabliczka. Kanary mają to w... wiadomo gdzie. | 
|     |   | 
|  2009-02-03, 19:39 | #93 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: Neverland 
				 | 

a złożenie skargi nic nie da?

| 
|     |   | 
|  2009-02-03, 19:43 | #94 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-06 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2009-02-03, 19:49 | #95 | 
				 | 

choćby za to,że kierowca nie chce sprzedać biletu. to nie pojedyńczy przypadek,a wątpię,czy w obowiązkach pracy nie ma takiego zapisu. nie wiem,jak jest teraz,ale kilka lat temu mój teść jeździł autobusami i był taki zapis | 
|     |   | 
|  2009-02-03, 20:23 | #96 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-04 
				 | 

Jak zapytalam o bilet, stal, ale juz po chwili zaczal ruszac. I jak skonczylam z nim gadke juz jechal. A i tak bym sie nie ladowala do wyjscia. Ja musialam dojechac. Nie mialam juz zadnego autobusu, bo ten byl ostatni.  Oni w warszawie tak robia. Nie chce sprzedac biletu bo nie ma ! nigdy nie maja . I nie bylabym taka zla jakby on faktycznie nie mial tych biletow.. " oj wie pani co nie mam juz biletow, no nawet nie mam calego. Przykro mi. " A nie szyderczo sie smieje i mowi "nie mam biletow ! zadnych !" A pozniej sie tlumaczy ze byl opozniony... A nie juz ze brak biletow. Cwaniak jeden skonczony. 
				__________________   | 
|     |   | 
|  2009-02-03, 20:25 | #97 | 
				 | 

ja słyszałam,że na bilet powinny być odliczone pieniądze i tylko wtedy może odmówić sprzedaży. czasem warto spróbowac dochodzić swoich praw.ludzie nawet nie wiedzą,że mogą | 
|     |   | 
|  2009-02-03, 20:31 | #98 | |
				 | 

Cytat: 
 A to w jakim tonie ponformował Cie o braku biletów to kwestia jego kultury jak i myślę, że trochę Twojej interpretacji. | |
|     |   | 
|  2009-02-03, 20:32 | #99 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-01 
				 | 

Dziewczyny. Tak czytam ten wątek i się dziwuję, jaką to intuicję mają kanary, że akurat kontroluja, jak ktoś bez biletu jedzie. | 
|     |   | 
|  2009-02-03, 20:47 | #100 | 
				 | 

tez sie wlasnie zastanawiam... Ssue nie musisz byc taka drobiazgowa. nie wiesz, ze tu "nigdy " bylo powiedziane dla podkreslenia sytuacji ? To ja Ci powiem tak. Mi na 2 razy gdy chcialam kupic bilet w autobusie - 2 razy odmowiono ( raz jak TZ kupowal, ale to na szczescie byly dwa przystanki i nie bylo kanarow). Jaki wniosek ? 
				__________________   | 
|     |   | 
|  2009-02-03, 23:39 | #101 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-04 Lokalizacja: Opole 
				 | 

ja jakoś też nie przypominam sobie, żebym miała problemy z kupnem biletu u kierowcy. To też tylko ludzie, na różnych ludzi się w życiu trafia. Może biletu nie miał, a może nie chciało mu się sprzedawać, teraz to nieistotne, mandat musisz zapłacić a następnym razem kupisz dodatkowy bilet w kiosku i oszczędzisz sobie tym nerwów.

__________________ Dbam o siebie  dieta od 3.09.2010!!! 20.12.2010 jeszcze 6,7kg TO GO!!! | 
|     |   | 
|  2009-02-04, 09:22 | #102 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

Cytat: 
 Kilka dobrych lat temu w drodze na uczelnię zahaczyłam o bankomat, bo chciałam wyciągnąć pieniądze. Wydał same grube, wiedziałam, że nikt mi nie wyda ze 100 zł, jak będę chciała kupić bilet, który wtedy kosztował bodajże mniej niż 1,50 zł w Lbn. Więc stwierdziłam, że nie mogę miec takiego pecha, wsiadłam w autobus z zamiarem przejechania jednego przystanka, bo stamtąd miałam już blisko na uczelnię. I co? Na następnym kanary ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  
				__________________ Wymienię | |
|     |   | 
|  2009-02-04, 10:24 | #103 | |
				 | 

Cytat: 

__________________   | |
|     |   | 
|  2009-02-04, 10:28 | #104 | 
| ćwir ćwir Zarejestrowany: 2007-07 Lokalizacja: warszawa 
				 | 

Bo to stolica, masa ludzi przyjeżdza do miasta na chwilę i kupuje właśnie bilety u kierowcy, więc nie ma co się dziwić, że może mu zabraknąć.

__________________ Moje książki na wymianę: KLIK! | 
|     |   | 
|  2009-02-04, 10:31 | #105 | |
				 | 

Cytat: 
 No pewnie a jak wchodzi kontroler to kierowca obcykany wypytuje go czy musi sprzedawac bilety. Chcial sie upewnic czy zle czy dobrze zrobil. 
				__________________   | |
|     |   | 
|  2009-02-04, 16:43 | #106 | |||
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-11 
				 | 

Cytat: 
 ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) więc jechałam na gapę. Cytat: 
  Cytat: 
   | |||
|     |   | 
|  2009-02-04, 17:26 | #107 | 
				 | 

Juz jest kolejny watek o kontorlerach w Warszawie   Tym razem dziewczyna nie wiedziala, ze trzeba aktywowac karte jak sie zakupi. I jechala z wykupiona karta i dali jej mandat za 150 zl. jeszcze lepiej niz u mnie. 
				__________________   | 
|     |   | 
|  2009-02-04, 18:06 | #108 | |
				 | 

Cytat: 
 Czekam az pojawi się watek "Wczoraj przez pomyłke skasowałam 2 bilety więc dziś chciałam się sobie to zrekompensowac i nie skasowałam ani jednego, jednak kontroler tego nie zrozumiał. Co robić?" | |
|     |   | 
|  2009-02-04, 18:21 | #109 | 
| Zakorzenienie | 

Zgadzam się-niewiedza nie jest żadnym wytłumaczeniem.Kiedy zaczęłam studia w Poznaniu,kojarzyłam tylko istnienie biletów ulgowych i zwykłych(i to dlatego,że brat wcześniej studiował  ),o istnieniu biletu miesięcznego dowiedziałam się przypadkiem...ale zdaję sobie sprawę,że w razie kontroli nie obchodziłoby nikogo,że niedawno przyjechałam i nic nie wiem  Kilka miesięcy temu moja siostra i jej koleżanki zaczęły studia-i to one wypytywały mnie o rodzaje biletów i gdzie takie coś można kupić  więc wystarczy według mnie trochę dobrej woli,dowiedzieć się co i jak i gdzie(albo popytać ludzi bardziej obytych czy nie wiem,nawet pani sprzedającej te bilety czy karty). | 
|     |   | 
|  2009-02-04, 18:44 | #110 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2007-11 Lokalizacja: wszędzie gdzie ON 
				 | 

ja bym napisała taką skargę..  i masz prawo być wkurzona...  ja parę lat temu miałam też przypadek... był wieczór jechałam autobusem.. kupiłam bilet u kierowcy.. kanary wpadły.. i co sie okazało.. bilet był z godziną 17 (w każdym razie po południową).... i oczywiście posądzili mnie że od kogoś ten bilet miałam.. nie kierowcy... a to była jego wina.. tylko sie francy nie chciało biletu wyrzucić i rozliczać inaczej.. tylko wisiał ten bilet przy kasie i dopiero jak ktoś podszedł kupić (w tym wypadku ja)to zerwał z kasy i sprzedał... ale skargę napisałam.. fakt nic mi to nie dało... bo sie wybronił... | 
|     |   | 
|  2009-02-04, 20:03 | #111 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-06 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Cytat: 
 Z jednej strony to prawda, że cokolwiek by sie nie działo, skoro jedzie sie bez biletu, to są konsekwencje, no ale skoro kierowca może sprzedać bilet, to byłoby w porządku, gdyby faktycznie zawsze mozna było na to liczyć.. Bo to nie ma sensu, jeśli kierowca sprzedaje bilety, ale tak naprawdę to nie wiadomo czy akurat będzie mu sie chciało. Złośliwość kierowców jest w sumie powszechna... nie zatrzyma sie na przystanku, nie sprzeda biletu.... Albo nie wypuści z autobusu kiedy stoi przed zamkniętym przejazdem, mimo, że powinien to zrobić wg tabliczki przystankowej... i czekanie aż przejadą 2 towarowe pociągi, żeby wysiąść 5 metrów dalej. 
				__________________  Ćwiczę! | |
|     |   | 
|  2009-03-24, 12:21 | #112 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2009-01 
				 | 

A MNIE WCZORAJ ZLAPAL KANAR BO JEChalam ez biletu ;/ i 20 zl manadtu;/ wie moze ktos jak napisac takie odowolanie i co w nim umiescic?pomozcie mi  i jeszcze moi rodzicie nic nie wiedza;/ ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- 200 zl* przepraszam za pomylke! | 
|     |   | 
|  2009-03-24, 12:25 | #113 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2009-03-24, 12:44 | #114 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-01 
				 | 

Cytat: 

__________________ | |
|     |   | 
|  2009-03-24, 13:38 | #115 | 
| Zakorzenienie | 

Też się zastanawiam nad podstawą odwołania-nie zapłacę,bo nie powinnam dostać mandatu?   | 
|     |   | 
|  2009-03-24, 17:56 | #116 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-01 
				 | 

no właśnie   poza tym 200 zł? takie wysokie kary teraz są? | 
|     |   | 
|  2009-03-24, 18:08 | #117 | 
| Zakorzenienie | 

W Poznaniu za jazdę bez biletu to się chyba nawet 300zł dostaje   | 
|     |   | 
|  2009-03-24, 19:11 | #118 | 
| Raczkowanie | 

Miałam podobne przypadki.  1. Wsiadałam na pierwszym przystanku i autobus czekał do godziny odjazdu. Poszłam po bilet a kierowca w kabinie z nogami na kierownicy wygodnie się rozsiadł, palił papierosy i rozmawiał przez telefon. Kilka razy prosiłam o bilet, on mnie widział ale nadal udawał, że jest zajęty. Wkurzona poszłam na miejsce i z moim szczęściem za parę przystanków - kanar. Wykorzystałam dar przekonywania i mi się upiekło, a kierowca dostał ochrzan (po raz pierwszy poczułam taką sympatię do kontrolera  ). 2. Dziewczyna poszła po bilet za 1.50zł i chciała zapłacić 10-cio groszówkami. Kierowca wydarł się na nią, że takimi drobniakami to może w aptece płacić a nie u niego, po czym wyrzucił ją z autobusu. Aż się nóż w kieszeni otwiera. | 
|     |   | 
|  2009-03-24, 19:58 | #119 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 
				 | 

Nie wiem jak w innych miastach, ale znajoma jechala kiedys w Warszawie bez biletu. Oczywiscie zlapal ja kanar. Znalazla kogos z biletem na okaziciela - w ten sposob zamiast calego mandatu zaplacila tylko grosze za anulowanie wezwania do zaplaty.

__________________ | 
|     |   | 
|  2009-03-24, 22:20 | #120 | 
| Raczkowanie | 

Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi z tymi biletami *na okaziciela*? U mnie ich koszt to 120zł, mandat to również 120zł, więc nie wiem jak już to rozumieć. | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.