![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ulubiona i... najbardziej znienawidzona lektura szkolna.
Cytat:
wszytskie te ksiazki ktore wymienilas czytalam z zapartym tchem ![]() ![]() ![]() do ulubionych moge tez zaliczyc Lalke,Nad Niemnem,Pana Tadeusza. Jestem molem ksiazkowym i w zasadzie wszytsko mi sie podobalo oprocz Dziadow. Nie przeczytalam tylko Chlopow ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Ulubione:
" Moralnosc pani Dulskiej " " Przedwiosnie " " Medaliony " " Folwark zwierzecy " Znienawidzone : Cala trylogia; |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Ulubiona - chyba "Potop" Sienkiewicza. "Dżuma" Camusa też mi się podobała.
Znienawidzona? Kochanowski. Jak bym wystrzeliła go w kosmos z tymi jego smętami... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Ulubiona :
Chłopi Lalka Pan Tadeusz Dźuma Inny świat Znienawidzona: Zbrodnia i Kara Krzyżacy Ferdydurke |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Ulubione:
Znienawidzone:
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
seriously? no.
|
Ulubione:
Rogaś z Doliny Roztoki ![]() Lalka ![]() Zbrodnia i kara Inny świat Dżuma Wesele Nad Niemnem Znienawidzone: Janko Muzykant - płakałam jak głupia i pewnie dlatego ![]() Trylogia - wiem, że wielkie dzieło i tak dalej, ale historycznych książek po prostu nienawidzę ![]() ![]() Granica Ferdydurke - nic nie czaiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Ulubione:
Zbrodnia i kara, Chłopi, Inny świat, Medaliony, Przedwiośnie, Granica, Wesele, Konrad Wallenrod, Pożegnanie z Marią, Oto jest Kasia ![]() "Znienawidzone" ![]() Cierpienia młodego Wertera, Pan Tadeusz, Dziady, Ferdydurke ![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Do ulubionych jeszcze: Wierna rzeka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Ulubione:
Granica Dżuma Kamienie na szaniec Znienawidzona: POTOP! Faraon :/
My dr House ![]() Everybody lies! Świat się nam przygląda i nie życzy źle. A jeśli jest inaczej to świat mam cały gdzieś. Bóg nam nie daruje, Bóg dokopie nam, gdy ktoś z nas zepsuje to, co dał nam sam. http://verifash.blogspot.com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
Ulubione:
Dziady !! Makbet, Hamlet i w ogóle wszystko co Szekspira ![]() Krzyżacy Konrad Wallenrod Cierpienia młodego Wertera Lalka Tristan i Izolda Znienawidzone: Potop Quo Vadis Ferdydurke i może nie znienawidzona ale jakoś do tej pory mam nieszane uczucia wobec Kordiana
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Ulubione:
Zbrodnia i Kara Inny Świat Granica Zdążyć przed Panem Bogiem Dzieci z Bullerbyn W pustyni i w puszczy Dziady cz. IV Lalka Może nie znienawidzone, ale bardzo mi się nie podobały: Potop Krzyżacy Nad Niemnem Ludzie Bezdomni Jądro ciemności ! To wszystko co przychodzi mi na myśl w chwili obecnej. ![]()
Edytowane przez Flames Czas edycji: 2009-03-16 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Jestem zakochana w "Mistrzu i Małgorzacie", "Rok 1984" oraz odziwo literatura wojenna równiez przypadła mi do gustu... natomiast "Chłopi", "Nad Niemnem" itp... no coż nei moja bajka... nie zachwycam się opisami przez pół ksiązki przyrody...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
może to dziwne ale ja bardzo nie lubiłam Sierotki Marysi
![]() za to bardzo lubiłam np. Lalkę i Potop. aaa z rzeczy których nie mogłam doczytać to jeszcze Chłopi - za dużo opisów przyrody ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Ulubione
Zbrodnia i kara Ferdydurke Potop (byłam jedną z niewielu osób w klasie, które to przeczytały, ten Kmicic mnie rozgrzewał ![]() Znienawidzone Cierpienia młodego Wertera Przedwiośnie - bardzo denerwował mnie główny bohater!
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Ulubione to :
Inny świat Zbrodnia i kara Wesele Potop ! Zdążyć przed Panem Bogiem Znienawidzone : Jądro ciemności Ferdydurke Nad Niemnem Cierpienia młodego Wertera Chłopi
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Ulubione:
Granica Chłopcy z Placu Broni Zbrodnia i kara Nad Niemnem Przedwiośnie Ludzie bezdomni Quo vadis Dzieci z Bullerbyn i Ania z Zielonego Wzgórza - czytane po kilka razy ![]() Znienawidzone: Cierpienia młodego Wertera Jądro ciemności Potop Kordian ![]() Dziady i w dzieciństwie z trudem przebrnęłam przez Sierotkę Marysię i Króla Maciusia I ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Ulubiona? Mistrz i Małgorzata. Zdecydowanie. Przeczytana w jeden weekend, bynajmniej nie dlatego, że w poniedziałek miałam ja przerabiać ;D
Ta najgorsza, to pamiętniki Paska. Boże. nie przeczytałam całego, niestety (lub stety) nie przebrnęłam. Ale czytać w ogóle uwielbiam, nie jest to dla mnie katorgą, pomijając wyżej wspomniane pamiętniki.
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Ulubione:
- "Mistrz i Małgorzata" - "Syzyfowe prace" - "Opium w rosole" Znienawidzone: -"LALKA" do siódmej potęgi!! - "FOLWARK ZWIERZĘCY" już w ogóle poza granice wyobraźni Nielubiane (aczkolwiek do przeżycia ![]() - "Kordian" - "Nie-Boska komedia" I zapewne wiele, wiele innych w każdej kategorii (oprócz znienawidzonych, inne książki nie były wystarczająco doprowadzające do białej gorączki), ale w tym momencie tylko te. Reszta przeszła jakoś bezboleśnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Ulubione:
Lalka Chłopi Zbrodnia i kara Noce i dnie Quo vadis Zemsta Pan Tadeusz Syzyfowe prace Cudzoziemka Przedwiośnie te trzy pierwsze pozycje to jedne z najlepszych ksiazek, jakie udało mi sie do tej pory przeczytać Znienawidzone: Nie-Boska komedia Szewcy Trans-Atlantyk Folwark zwierzęcy Proces Inny świat Wesele
- Co pani ma do zaproponowania biednym, chorym, starym? - Zachęcała ich będę, żeby spróbowali być młodzi, zdrowi i bogaci. Edytowane przez ladylajla Czas edycji: 2009-04-11 o 09:10 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Ulubione: Zemsta; Nowy, wspaniały świat; Buszujący w zbożu; Kamienie na szaniec; Ten obcy; Chłopcy z placu broni
Znienawidzona: Syzyfowe prace; Dziady; Faraon Edytowane przez Marzeniatko Czas edycji: 2009-04-11 o 18:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
BAN stały
|
Ulubione:
Zbrodnia i kara Chłopi Faraon Noce i dnie ![]() Znienawidzone: Proces Wesele Jądro Ciemności (dno i dwa metry mułu) Szewcy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Ulubione :
-Kamienie na szaniec - ![]() -Chłopcy z placu broni -No żeby nie było że sama podstawówka i gimnazjum to na siłę mogę tu jeszcze wcisnąć Wertera i Kordiana -... yyy Harry Potter ( to była moja lektura w podstawówce ! ) Znienawidzone : -Potop -Dziady -Quo Vadis - Pan Tadeusz -Zemsta .... i cała reszta .
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Krzyżacy, Quo Vadis, Pan Tadeusz
![]() ![]() ![]() Ulubiona: Makbet ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Ulubiona to zbrodnia i kara oraz dzieci z bullerbyn
![]() Znienawidzone: Ferdydurke i "Jądro Ciemności"
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Popieram
![]() do znienawidzonych dodam od siebie : potop ;D
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Ulubione- "Romeo i Julia", "Kamienie na szaniec", "Pan Tadeusz"<chociaż nie przeczytałam do końca
![]() ![]() Znienawidzone- "Krzyżacy"<poddałam się po połowie 1części>, "Pinokio" ![]() ![]() "Lubię dobrą książkę,ale nie czytać nie?" ![]()
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Ulubione:
"Chłopcy z Placu Bronii"- od nich zaczęła się moja miłości do Węgier ![]() "Kamienie na szaniec" "Antygona" "Tristan i Izolda" "Ania z Zielonego Wzgórza" "Ten obcy" "Makbet" Mitologia "Quo vadis" , Petroniusz bije wszystkich na głowę ![]() Treny Kochanowskiego większośc poezji Mickiewicza ("Do M***"...) Znienawidzone: "PINOKIO"!!! gorszej książki nie ma nigdzie na świecie "Syzyfowe prace" moją charakterystykę Marcina Borowicza zamknęłabym w dwóch słowach: ciemny chłop :P "Krzyżacy" ze względu na Zbyszka i Danusie "Zemsta" Jestem w trakcie czytania "Potopu", więc jeszcze nie wiem gdzie umieszczę ten tytuł na mojej liście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Znienawidzona-"Krzyżacy" i "Dzieci z Bullerbyn"
Ulubiona-"Pan Tadeusz" oraz "Szatan z siódmej klasy", "Kamienie na szaniec" XD ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
ulubione:
Mistrz i Małgorzata <3 ogólnie to moja ulubiona książka, nie ma nic lepszego nad literaturę rosyjską ![]() Dżuma - WSPA-NIA-ŁA, polecam każdemu. Ludzie Bezdomni - lubie tą poetycką prozę Żeromskiego. Znienawidzone: Chłopi - nie mogę się przemóc, żeby przeczytać tą książkę.. nie lubie tematyki wsi itp. Jak na maturze próbnej miałam ciekawy temat 'funkcja muzyki w podanych fragmentach bla bla' i ujrzałam Chłopów to zrezygnowałam na miejscu ;p Trans-Atlantyk - nie jestem fanką Gombrowicza i jego stylu pisania. W Pustyni i w puszczy - mam uraz do tej książki od podstawówki i nie mogę się tego wyzbyć ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Ulubiona:
-Pies, który jeździł koleją- Jezu, Jezu, kiedy to było, druga podstawówki? Chyba tak. Ryczałam pod koniec. -Kamienie na szaniec -Buszujący w zbożu -Chłopcy z placu broni -Dziady -Ten obcy -Spotkanie nad morzem -Pamiętnik z powstania warszawskiego -Niemcy Znienawidzona: -Krzyżacy -Pan Tadeusz -Latarnik -Stary człowiek i morze -Dzieci z Bullerbyn -W pustyni i w puszczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.