jaki macie stosunek do chleba? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-12, 11:01   #91
agat337
Raczkowanie

Dot.: jaki macie stosunek do chleba?

Nie podoba mi się pomysł zbierania drobinek szkła za pomocą chleba - nad pobliskim wysypiskiem lata pełno mew które tam żerują, więc takie zabiegi nieprzyjemnie "mrożą" mi wyobraźnię ...

Oczywiście że chleb ma znaczenie symboliczne, i ci dla których symbol ten jest ważny powinni podchodzić do niego z należnym szacunkiem. Jednak nie należy spodziewać się że każdy będzie tak robił. Osobiście nie mam problemu z wyrzuceniem resztki np. spleśniałej chleba do śmieci - a cóż innego mogłabym z nią zrobić ???
Jednak nie zdarza się to często bo prawie nie jadam pieczywa, jeśli już to staram się nie kupować za dużo, nie lubię marnotrawstwa.
agat337 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 13:35   #92
look_at_me
Raczkowanie

Chleb traktuję jak każdy inny produkt spożywczy, nie widzę potrzeby celebrowania go. Gdy się popsuje lub już naprawdę nie mogę zjeść to wyrzucam, oczywiście nie robię tego nagminnie, bo nie lubię marnować jedzenia.
look_at_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 18:13   #93
Ewakuacja69
Rozeznanie

dla mnie jest to zwykly produkt spozywczy, nie robie znaku krzyza i nie caluje go... u mnie tez sie nie zmarnuje, bo moje psy dostaja po kromce chleba rano i wieczorem

-15kg!
Ewakuacja69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 18:30   #94
TOMORROW
Zakorzenienie

ja traktuję chleb jak resztę jedzenia- a zatem robię co tylko się da, żeby się nie zmarnowało

ale nabożeństw nad nim nie odprawiam
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 19:15   #95
Monifash34
Zadomowienie

Dla mnie chleb to nie tylko produkt spożywczy.
Chleb ma dla mnie również znaczenie symboliczne.
Nie odprawiam nad nim jakiś ceremoniałów,ale staram się ,aby cały bochenek został zjedzony przez nas,a resztę, która zostanie zasuszam.
Mam dwa psy,które chętnie zjadają zasuszone kromki chleba.Jeśli mam tego zasuszonego chleba w nadmiarze to dzielę się z moją teściową.Ona również ma psy i jeszcze kury także raczej nic się nie zmarnuje.
Stary 2009-09-12, 19:46   #96
bubus900
Zakorzenienie

Chleb? Podstawa żywieniowa.
Stary 2009-09-12, 19:55   #97
My life be like
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc to wolę 'poświęcić' jedną kromkę chleba niż wleźć w szkło bosą stopą
Jak Ci kiedyś zabraknie chleba (czego Ci serdecznie nie życzę) to byś chciała się wtedy skaleczyć.

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez bubus900 Pokaż wiadomość
afff, nie o to chodzi.
bardziej o to czy szanujesz etc.
My life be like jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 20:01   #98
PPP90
Zakorzenienie

u mnie zawsze zostaje troszke chleba, ale sie nie marnuje bo ptaszki zjadają
PPP90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 17:05   #99
Flamera
Przyczajenie

Mam 12 lat, jestem katoliczką i chleb traktuje z szacunkiem !
Całuje kiedy upadnie i robię znak krzyża przed rozpoczęciem posiłku

Ludzie, pomyślcie sobie wyrzucacie chleb, a inne dzieci umierają z głodu bo nie mają co jeść .. !!
Pragnę, aby Ci wszyscy ludzie którzy popełniają tak wielki błąd - wyrzucają chleb do kosza na śmieci, znaleźli się kiedyś przed obliczem ..maleńkich dzieciaczków.., którzy oddali by wszystko za kawałek chleba, aby przeżyć..
Przecież to jest straszne .. ;/
Pozdrawiam i modlę się za tych którzy szanują chleb i dziękują Panu Bogu, że mają go pod dostatkiem !
Flamera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 17:18   #100
Lorien
Raczkowanie

I co, spleśniały chleb im dam do zjedzenia, bo głodują?
Lorien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 19:13   #101
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lorien Pokaż wiadomość
Lorien chodzi tutaj raczej o traktowanie z szacunkiem żywności, bo nie każdy może sobie pozwolić, aby zjeść posiłek w ciągu dnia.

wiadome, że są sytuacje w których z żywnością nie da się już nic zrobić. chodzi o to, by robić wszystko, by temu zapobiegać i jeżeli jest możliwość, spożytkować w jakiś inny sposób.

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 21:33   #102
panierrka
Zadomowienie

Chleb traktuję jak produkt spożywczy - nie całuję przecież serka czy wina (które też może być symbolem! ). Jak nie nadaje się do spożycia - wyrzucam bez skrupułów. Szanuję go tak jak inne jedzenie (część chleba się mrozi itp).

W mojej rodzinie - teoretycznie wierzącej - nigdy nie praktykowało się tego typu zwyczajów. Spotkałam się z nimi u koleżanki jedynie.

Babcia (też przeżyła wojnę jakby co) sprzedała mi bardzo dobry patent na czyszczenie zamszowych butów dupką/piętką/ ... . Naprawdę! Nic nie czyści tak dobrze!

Pomysł ze zbieraniem tych drobnych kawałków szkła mnie zainteresował. Szmatki się nie nadają do takich rzeczy - jak potem wyprać z tym szkłem? Ja mam niemal obsesję na punkcie tych "okruchów" szkła i zmiotka to stanowczo za mało, a nie zawsze mam siłę/czas targać odkurzacz.

Co do karmienia ptaków/psów - przecież to im szkodzi Bezmyślność.

A na zakończenie - teraz kupowany chleb to nie jest to samo co kiedyś. Sto lat temu byłam na wycieczce, gdzie spróbowaliśmy m.in. tradycyjnego chleba (taki, który po dwóch tygodniach nie był zaschnięty!). A teraz to albo następnego dnia jest twardy (ze względu na aparat orto nie mogę jeść takich rzeczy), albo ma mnóstwo konserwantów. Pychotka

Cytat:
Napisane przez kamyczek89 Pokaż wiadomość
"Chleb ma jednak znaczenie szczególne. Od wieków wiadomo, że na bochenku kreśli się znak krzyża, co nie należy wyłącznie do rytuału o charakterze religijnym, ale ma również wymiar obrzędowy, a nawet magiczny. Znak krzyża położony na chlebie ma ciężar symbolu, gdyż niesie ze sobą pewien rodzaj przymierza. To także znak pośrednictwa pomiędzy Bogiem a Jego ludem, czyli błogosławieństwo, które w jego imieniu przyjmujemy, i które mamy obowiązek przekazać innym. Ten nakaz został zawarty w codziennej modlitwie: „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. "

tutaj jest więcej...
http://www.sior.pl/web/index.php?opt...id=1:najnowsze
Trudno mi uwierzyć, że ktoś to "czuje"...

Cytat:
Napisane przez anolka Pokaż wiadomość
Witajcie wizażanki!Jeśli dla mnie zostaje chleb,to roztrzepuję kilka jajek( trzepaczką rózgową) z wegetą,maczam kromki i smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron.Moje dzieci i ja bardzo lubimy taki chleb.
Mniam! U mnie mówiło się na to ubodzy rycerze tylko bez wegety było. Dobre, ale zadek rośnie hiperbolicznie

Cytat:
Napisane przez Marcin89 Pokaż wiadomość
mój stosunek do chleba jest raczej pozytywny

edit: I jak słyszę o tych biednych dzieciach to... Jem świeże rzeczy, kąpię się w wannie (mimo, że niektórzy nie mają co pić!), mam ogrzewanie (chociaż inni marzą!), mam laptopa (chociaż inni nie mają nawet prądu!), używam szamponów (chociaż inni mają tylko mydło) i mieszkam w domu (chociaż są osoby bezdomne!)... i co? I jakoś żyję.

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja

Edytowane przez panierrka
Czas edycji: 2010-10-12 o 21:38
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 22:35   #103
Asia31
Zakorzenienie

Ja tez robie znak krzyza przed krojeniem tak sie przyzwyczailam,mama zawsze tak robila i caluje chleb jak przez przypadek spadnie na podloge-po prostu taki nawyk.

MILEGO DNIA
Asia31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 22:54   #104
IngridR
Raczkowanie

GG do IngridR

Cytat:
Napisane przez panierrka Pokaż wiadomość
Co do karmienia ptaków/psów - przecież to im szkodzi Bezmyślność.
A od kiedy to kromka suchego chleba zaszkodzi psu? Skąd takie informacje? Są jakieś badania laboratoryjne na ten temat? Czy to opinie weterynarzy, który zarabiają całkiem przyzwoicie na sprzedaży karm?
Stary 2010-10-13, 09:49   #105
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez bubus900 Pokaż wiadomość
Otóż nie dla każdego. Mój TŻ ma uczulenie na gluten i w ogóle nie je produktów zbożowych( z wyjątkiem ryżowych, kukurydzianych i gryczanych), w tym właśnie chleba.

Co do tego całowania bochenka/kromki, znam ten zwyczaj tylko z zasłyszenia i z literatury, u mnie się tego nigdy nie praktykowało. Suchy chleb czy bułki wykorzystywało się np. do kotletów mielonych, lub karmiło się nimi kaczki i inne ptactwo.
Stary 2010-10-13, 12:40   #106
Flamera
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lorien Pokaż wiadomość
Nie chodzi mi o spleśniały chleb przecież ..
Chodzi o to, że ludzie wyrzucają chleb do kosza na śmieci.. !
Flamera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 23:57   #107
Pixie Stixs
Przyczajenie

Szanuję. Bardzo szanuję. Staram się niw wyrzucać, no chyba, że spleśnieje. Jak niechący upadnie mi kromka to jak podnoszę to całuję. I właściwie tyle z tego kultu chleba w moim przypadku
Stary 2012-03-31, 13:58   #108
betka78
BAN stały

Smile Dot.: jaki macie stosunek do chleba?

Cytat:
Napisane przez Pixie Stixs Pokaż wiadomość
Szanuję. Bardzo szanuję. Staram się niw wyrzucać, no chyba, że spleśnieje. Jak niechący upadnie mi kromka to jak podnoszę to całuję. I właściwie tyle z tego kultu chleba w moim przypadku

chleb ? zależy jaki

ogladnijcie program tv ile chleba w chlebie
,na co zwracac uwage kupując chleb ,a moze lepiej samemu piec ?

dla każdego tv z 16-01 -12

http://www.tvp.pl/publicystyka/magaz...012012/6067034
betka78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 14:02   #109
Angel_00
Zakorzenienie

chleb traktuję jak produkt spożywczy, co prawda niezbędny jednak bez jakiejś przesady... jeśli zostanie i już jest za twardy żeby go zjeść to z mężem mamy specjalną torbę do której wrzucamy chleb, bułki a w wolnej chwili idziemy karmić kaczki

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości