![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Leworęczność :)
Oburęczna
![]() Mama w dzieciństwie próbowała mnie przestawiać na prawą, ale jej nie wyszło ![]() Piszę lewą, prawą tak sobie. Pozostałe czynności wykonuje prawą, bo lewą wychodzi to czasem niezgrabnie. Też taka poplątana jestem ![]() Zawsze miałam coś ze stronami, nawet u psychologa byłam bo się mieszały ;D
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
Ja! Ja! Ja!
Też jestem leworęczna ![]() jak bylam mała i pisałam piórem to mi sie ono rozmazywało teraz juz nie ![]() Leworęczność mam po mamie, która musiała nauczyc sie prawą i teraz obydwiema potrafi pisac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy wiecie ale dzisiaj jest nasze święto
![]() ![]() ![]()
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
![]() Dziewczyny nie dajcie się przestawić! ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
hm... Piszę prawą i lewą ręką (chociaż lewą wychodzi mi to troszkę gorzej). Ale zależy jeszcze w jaką stronę piszę
![]() ![]() Taka już jakaś dziwna jestem ![]() ![]() PS: przepraszam za bledy ortograficzne, ale jakas taka dzisiaj niemrawa jestem. pewnie od niewyspania, ale nadrobie to dzisiaj w nocy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#96 |
Rozeznanie
|
Zgłasza się kolejny mańkut!
Jestem właściwie oburęczna, bo rodzice próbowali mnie przestwwić jak byłam mała (co za bezsens! ![]() Nauczyłam się pisać prawą ręką i tak już zostało. Lewą też potrafię ale wolniej. Całą resztę czyli jedzenie, krojenie, malowanie się i inne czynności wykonuję lewą reką. Szczoteczkę do zębów też trzymam w lewej dłoni, kiedyś próbowałam umyć zęby prawą ręką i omało co nie wybiłam sobie oka. ![]()
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
hej
![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Jestem leworeczna
![]() ![]() ![]() ![]() W życiu codziennym nie przeszkadza mi to wcale. Do szału doprowadza mnie jedynie, gdy smażę cos na patelni i wyjde na chwile z kuchni, a ktos wpadnie i pomiesza jedzonko, a patelnie odwroci w druga stronę. Później jak wracam to zawsze moja lewa reka laduje w garnku obok lub na blacie kuchennym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
No i przynależę do następnego klubu
![]() Jestem głównie leworęczna, chociaż niektóre rzeczy robię prawą. Piszę i jem lewą, kroję lewą i w ogóle tylko chyba mysz mam dla praworęcznych ![]() W szkole kiedyś próbowano mnie przestawić ale się popłakałam i pobiegłam do taty na skargę. I przestali. W II czy w III klasie podstawówki złamałam sobie lewą rękę w nadgarstku i było to strasznie skomplikowane złamanie, które źle mi się zrosło i mi coś tam operacyjnie przestawiali tak, że w sumie chyba z pół roku miałam nieczynną lewą rękę i wtedy nauczyłam się pisać i robić wiele czynności prawą. Między innymi pisałam też prawą, żeby nie mieć zległości w szkole. Ale zdecydowanie wygodniej mi pisać lewą i prawą już nie potrafię.
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, zastanawiające jest to, że praktycznie każdą z nas próbowano przestawić
![]() ![]() ![]() Pzdr ![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
grudniowa-szatynka, kiedyś leworęczność uważano za coś nieprawidłowego, dlatego przestawiano dzieci. Dziś głośno i wyraźnie mówi się o tym że jest to normalne i jest to wszem i wobec wiadome i żadnemu normalnemu nauczycielowi ani rodzicowi nie przyjdzie do głowy aby przestawiać swoje dziecko na prawą rękę.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do oburecznosci - to moja prawa reka jest do pomocy (pisac nia nie umiem, trzymac noza tez nie, itp.), natomiast lewa to kroluje we wszystkim ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Ja też jestem lewołapkowa i dobrze mi z tym. Czasami czuję się przez to troszkę wyjątkowa bo wiele osób jak to zobaczy to twierdzi , że leworęczni sąinteligentni, uzdolnieni plastycznie i takie tam..jednym słowem same komplementy ale czy zasłużone...hmmm...
mniejsza z tym Ja tego nie pamętam za bardzo ale rodzice mi opowiadali że jakaś idiotka - nauczycielka na początku podstawówki próbowała mnie przestawiać na prawą rękę a ja wtedy trzymałam długopis w prawej i tą prawą jeszcze trzymałam na kupę lewą ręką ..aż do szkoły poszła moja babcia - stara nauczycielka i jakoś jej przemówiła do pustej pały. Przez tę leworęczność a właściwie lewostronność nie mogłam się nauczyć czytać go literka b i d były podobne i takie tam , czułam się z tego powodu gorsza od innych dzieci,które dobrze czytały ale wtedy nikt mi -20 lat temu nie powiedział że to może być spowodowane leworęcznością. Szkoda ..bo potem bardzo polubiłam książki i przeczytałam ich w życiu znacznie więcej niż przeciętny człowiek. Ja większość rzeczy robię lewą ręką oprócz: posługiwania się myszą , zmieniania biegów w samochodzie tego nie umiem robić lewą. W miarę upływu lat prawą rękę mam coraz sprawniejszą ale za to nigdy nie wiem i nie będę wiedziała która strona to prawa a która lewa...I dobrze mi z tym Pozdrawiam wszystkich mańkutków.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
Aha i nigdy nie zauważałam że świat jest dla praworęcznych, piórek piszę jak każdy inny człowiek, korki otwieram itd. tylko nożyczki zawsze były niewygodne i zachodziłam w głowę dlaczego...
Rozśmiesza mnie taki podziw : jak ja to robię że piszę lewą ręką, to tak jakby to ne było dla mnie coś naturalnego tylko wielki wysiłek... Ja praworęcznych nigdy nie podziwiałam.. bo jakie to w końcu ma znaczenie którą ręką.. Najlepsza jest moja babcia: mama jej kiedyś mówi, jeszcze w liceum, że jakaś nauczycielka chwali mnie ,że piszę dobre wypracowania , na co moja babcia: Hmm tą lewą ręką??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
KWC
|
Cytat:
Tak jak Ty nie mam problemów ze sprzętami, nie licząc otwieraczy do puszek.. Za cholerę nie umiem używac otwieracza ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja tam się cieszę, że jestem lewusem. Leworęczni są generalnie bardzo inteligentni ![]() ![]() http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_1301.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Spray - no tak otwieracz do puszek to rzecz magiczna , za cholere nie wiem jak tego użyć.... nie napisałam o tym bo ta rzecz w moim umyśle nie istnieje... bo do niczego mi nie służy, hehe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
Ja tez jestem leworeczna
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Wtajemniczenie
|
zgłasza się kolejna leworęczna
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
też jestem leworęczna- wszystko robie lewą ręką, poza obsługą myszki komputerowej, mój brat nawet to robi lewą ręką, u mnie w najbliższej rodzinie jest przewaga leworęcznych
![]() czasami mam problem z niektórymi czynnościami np. otwieraniem puszek, ale czasami sie to przydaje ![]() lubicie określenie "mańkut" bo ja nienawidze :/ ![]()
"Świat był taki sam- pełen miłości i nienawiści. Zarazem dobra i zła, kłamstwa i prawdy. To, że nas przypadkiem zło dotyka, nie znaczy wcale, że jesteśmy szczególnie pokrzywdzeni. Trzeba to przyjąć, jak jeszcze jedną próbę, którą nam los zadał i spokojnie robić swoje."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
"Świat był taki sam- pełen miłości i nienawiści. Zarazem dobra i zła, kłamstwa i prawdy. To, że nas przypadkiem zło dotyka, nie znaczy wcale, że jesteśmy szczególnie pokrzywdzeni. Trzeba to przyjąć, jak jeszcze jedną próbę, którą nam los zadał i spokojnie robić swoje."
Edytowane przez domika91 Czas edycji: 2007-01-08 o 15:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Przyczajenie
|
witam
![]() Piszę, jem prawą Trzymam nóż, nożyczki lewą Wszystkie nowe czynności zaczynam lewą Kiedyś nawet zauważyłam, że ślizganie na lodzie zaczynam od lewej nogi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Pamietam jak byłam mała bardzo chciałam pisać lewą ręką.I sie nauczyłam, na początku wychodziło mi to koszmarnie, ale nie dałam za wygraną i sie nauczyłam.Całkiem zgrabnie mi to wychodzi
![]()
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Też jestem leworęczna. Kiedyś zazdrościłam koleżankom, które były praworęczne, że im się nie brudzi ręka przy pisaniu i koniecznie chciałam nauczyć się pisać prawą. Nie wyszło.
Lewą ręką robię praktycznie wszystko. No może poza używaniem myszki, bo tego nauczyłam się prawą i jakoś nie umiem sobie wyobrazić używania jej lewą ręką. Niewygodnie tak:-P Po wszystko sięgam lewą ręką. Nożyczki, nóż, łyżka - lewa ręka. Leworęczność ma swoje plusy. Z przyjaciółką na kolokwiach siadamy tak, że ja z lewej strony ona z prawej i możemy w łatwy sposób się konsultować ;D Co mnie drażni to nożyczki wyprofilowane dla praworęcznych albo łyżki do nalewania sosów. Strasznie trzeba się namęczyć, żeby to użyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
Evilcia, zgadzan się z Tobą... takie nożyczki i chochle to coś okropnego... ale musimy sobie dawać rade, chyba że ktoś chce, to może sobie kupiś specjalne dla leworęcznych...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Ja jestem lewuskiem ;P myszkę trzymam w prawej. Kopię też prawą nogą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ps. chwilowo nie mam polskiej klawiatury
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
No ja na aerobiku jak babka zaczyna marsz od prawej tak ja zawsze od lewej. Na siatkówce do zbijania też zawsze od lewej mimo że powinno się prawą, dwutakt tak samo, aż babka wykminiła, że nie przerobi mnie na prawą i od lewej strony pozwalała zaliczać na ocene:P i tak wiele innych..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=evilcia;3512384]No ja na aerobiku jak babka zaczyna marsz od prawej tak ja zawsze od lewej. QUOTE]
wez mi nic nie mow o aerobiku, zawsze mi sie wszystko myli. cala sala w lewo a ja w prawo, oni w prawo to ja sobie drepcze w lewo ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.