Czy ktoś z Was jest na Drodze Neokatechumenalnej? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-24, 09:00   #91
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1
Dot.: Czy ktoś z Was jest na Drodze Neokatechumenalnej?

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Skoro Bóg jest jeden, to czego tyczą te słowa: "Bo chociaż są tacy, których zwą „bogami”, czy to w niebie, czy na ziemi, jako że jest wielu „bogów” i wielu „panów"". Bóg wiedział, że ludzie będą sobie tworzyli bóstwa, jak to narórd izraelski miał w zwyczaju. Dlatego nadał sobie imię by móc się identyfikować. Poza tym, imię to znaczy "On powoduje, że się staje" a więc Benedykt jawnie umniejsza Bogu, mówiąc, że on jedynie JEST, a Bóg DZIAŁA.

Jak to nie został odrzucony? "Dom wasz [świątynia] pusty zostanie"
Jezus, wiedział, że ich wielbienie zostało odrzucone przez Boga.
Bóg to tytuł, wielu ludzi swoim bogiem nazywa np. pieniądze. Ja mówię o IMIENIU Boga, którego należy wzywać.
"U Boga nie ma zmienności" sądzisz, że Benedykt wymodlił u Boga coś sprzecznego z Biblią? Czy podał potwierdzenie swojej decyzji z Biblii?
Poza tym wciąż piszesz bardzo oględnie, bardziej tłumacząc na SWÓJ rozum, a może popatrz na tą sprawę od strony Boga?
Może przedstawisz mi w Biblii argument potwierdzający Twoje i Benedykta zdanie?

Dodam jeszcze „Ja świadczę każdemu, kto słyszy słowa proroctwa tego zwoju: Jeżeli ktoś doda coś do tych rzeczy, Bóg doda mu plag zapisanych w tym zwoju; a jeżeli ktoś odejmie coś ze słów zwoju tego proroctwa, Bóg odejmie jego dział w drzewach życia i w mieście świętym — rzeczach opisanych w tym zwoju."

Z drugiej strony z jakiej racji ktoś wtrąca się w PISMO od BOGA. Chyba to Bóg decyduje czy możemy używać Jego Imienia czy też nie. Benedykt jest niegodny jego używania, ale usuwania go już jest godny?
Po pierwsze JHWH oznacza "Jestem, który jestem" co znajdujemy w Księdze Wyjścia 3,14. Przecież nie używa sie słowa Bóg odnosząc sie do innych bóstw takich jak np. pieniądze. To wynika z osobistej interpretacji. Jesli ktoś kocha pieniadze ponad Boga, to najważniejszy jest ten fakt a nie jak to okresla. Jeśli nie ma poszanowania do słowa Bóg czy miałby ten człowiek szacunek do słowa JHWH??

i TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. W żadnym znalezionym rekopisie Nowego Testamentu słowo JHWH nie pojawia się!! Ten fakt potwierdza słuszność decyzji Benedykta. Jesli ktoś uzywa słowa JHWH to on właśnie zmienia treść Bibli. Nie można sobie dopisywać do Świetej Ksiegi nowych słów. Kim jest człowiek który to robi? Wie lepiej od Boga co ma byc w Bibli?
Piszesz, że opieram sie na swoich przemysleniach. Powiedz mi proszę na czym Ty sie opierasz, skąd czerpiesz takie informacje??
Stary 2009-02-24, 09:20   #92
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diamentowa Pokaż wiadomość
Gdybym kiedykolwiek miała brać ślub to wzięłabym kościelny mimo, że jestem ateistką. Dla tradycji, a nie dlatego, że wstydzę się przyznać, że nie wierzę. Chcialabym białą suknię i te wszystkie bajery, kościół ma fajną atmosferę idealną imo do takiej ceremonii. Dla mnie to budynek jak każdy inny. Chrzest, komunię, bierzmowanie mam. Na religię też chodziłam. Może ktoś uważa, że przez to nie szanuję kościoła ale nie jest tak. Mam inne podejście do niego i tyle.

Co do chrzczenia dzieci, zastanowię się nad tym. Jest kilka "za" i "przeciw".
I widzisz, wg mnie - bez urazy - to hipokryzja. Gdybym ja sama maiła brać ślub kościelny, to czułabym się tak, jakbym obrażała wszystkich prawdziwych wiernych. NIE MAM PRAWA go brać, skoro NIE WIERZĘ i jeszcze objeżdżam kościół jako taki. Poza tym składać przysięgę małżeńską, gdzie co drugie zdanie mogłoby dla mnie - jako ateistki- brzmieć "balablabla"..? Mam proste zasday w tym względzie - albo - albo.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 09:35   #93
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
I widzisz, wg mnie - bez urazy - to hipokryzja. Gdybym ja sama maiła brać ślub kościelny, to czułabym się tak, jakbym obrażała wszystkich prawdziwych wiernych. NIE MAM PRAWA go brać, skoro NIE WIERZĘ i jeszcze objeżdżam kościół jako taki. Poza tym składać przysięgę małżeńską, gdzie co drugie zdanie mogłoby dla mnie - jako ateistki- brzmieć "balablabla"..? Mam proste zasday w tym względzie - albo - albo.
Ja właściwie nawet nie chciałam odnieść sie do jej wypowiedzi, bo wydawały mi sie te słowa czysta prowokacja. Ja, jako chrześcijanka czuję sie obrażona jej zachowaniem. Dla mnie kościół to dom Boga, światynia a nie zwykły budynek. I dla mnie własnie takie zachowanie jest tchórzostwem. W białej sukni mozna wziąć róznież ślub cywilny. Jesli podjeło sie jakąś decyzjię to nie mozna byc jak choragiewka. Albo sie jest ateista albo nie. A slub kościelny i chrzest dzieci na pokaz jest dla mnie zachowaniem świadczącym o nedojrzałości tej osoby.
Stary 2009-02-24, 09:57   #94
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Po pierwsze JHWH oznacza "Jestem, który jestem" co znajdujemy w Księdze Wyjścia 3,14. Przecież nie używa sie słowa Bóg odnosząc sie do innych bóstw takich jak np. pieniądze. To wynika z osobistej interpretacji. Jesli ktoś kocha pieniadze ponad Boga, to najważniejszy jest ten fakt a nie jak to okresla. Jeśli nie ma poszanowania do słowa Bóg czy miałby ten człowiek szacunek do słowa JHWH??

i TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. W żadnym znalezionym rekopisie Nowego Testamentu słowo JHWH nie pojawia się!! Ten fakt potwierdza słuszność decyzji Benedykta. Jesli ktoś uzywa słowa JHWH to on właśnie zmienia treść Bibli. Nie można sobie dopisywać do Świetej Ksiegi nowych słów. Kim jest człowiek który to robi? Wie lepiej od Boga co ma byc w Bibli?
Piszesz, że opieram sie na swoich przemysleniach. Powiedz mi proszę na czym Ty sie opierasz, skąd czerpiesz takie informacje??
"Całe Pismo jest natchnione przez Boga" nie tylko Nowy Testament. Poza tym w Nowym Testamencie występuje Tetragram, choćby z tego względu, że Jezus często cytował Stary Testament. W greckiej Septuagincie występuje Tetragram w wielu miejscach. Nowsze rękopisy zmieniały imię Boże na Kyrios, ale to nie są ORYGINAŁY.

Może zainteresuj się bliżej tą sprawą. To nie jest "święta tajemnica wiary" tylko fakt, który już jest ogólnodostępny. Co Twoim zdaniem oznacza HalleluJAH? Który często występuje w Nowym Testamencie i de facto w pieśniach kościelnych.

Imię Boże to czasownik — kauzatywna, niedokonana forma hebrajskiego czasownika הוה (hawáh, „stawać się”). Imię to znaczy więc: „On powoduje, że się staje.

W Starym Testamencie Tetragram występuje blisko 7000 razy.

Przecież sam Bóg powiedział, że bogiem tego systemu rzeczy jest Szatan, więc zarzucasz Bogu braku poszanowania dla słowa "BÓG"?

I na koniec:
"I tak przez waszą tradycję unieważniliście słowo Boga. Obłudnicy, Izajasz trafnie prorokował o was, mówiąc: ‚Lud ten okazuje mi szacunek swoimi wargami, ale ich serce jest ode mnie bardzo oddalone. Lecz na próżno mnie czczą, gdyż jako nauk uczą nakazów ludzkich’"
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 12:18   #95
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
"Całe Pismo jest natchnione przez Boga" nie tylko Nowy Testament. Poza tym w Nowym Testamencie występuje Tetragram, choćby z tego względu, że Jezus często cytował Stary Testament. W greckiej Septuagincie występuje Tetragram w wielu miejscach. Nowsze rękopisy zmieniały imię Boże na Kyrios, ale to nie są ORYGINAŁY.

Może zainteresuj się bliżej tą sprawą. To nie jest "święta tajemnica wiary" tylko fakt, który już jest ogólnodostępny. Co Twoim zdaniem oznacza HalleluJAH? Który często występuje w Nowym Testamencie i de facto w pieśniach kościelnych.

Imię Boże to czasownik — kauzatywna, niedokonana forma hebrajskiego czasownika הוה (hawáh, „stawać się”). Imię to znaczy więc: „On powoduje, że się staje.

W Starym Testamencie Tetragram występuje blisko 7000 razy.

Przecież sam Bóg powiedział, że bogiem tego systemu rzeczy jest Szatan, więc zarzucasz Bogu braku poszanowania dla słowa "BÓG"?

I na koniec:
"I tak przez waszą tradycję unieważniliście słowo Boga. Obłudnicy, Izajasz trafnie prorokował o was, mówiąc: ‚Lud ten okazuje mi szacunek swoimi wargami, ale ich serce jest ode mnie bardzo oddalone. Lecz na próżno mnie czczą, gdyż jako nauk uczą nakazów ludzkich’"
Imię JHWH zostało przeniesione w formie hebrajskiego tetragramu do części wczesnych wersji Septuaginty, która jest tez cytowana w NT. Jednak w żadnym ze znalezionych rękopisów Nowego Testamentu tetragram już się nie pojawia.

Hallelujah z języka hebrajskiego oznacza Chwalcie Pana.
Jahwe oznacza "Jestem, który jestem", twierdząc inaczej podważasz Pismo Święte. Poza tym studiowałam judaistykę i wiele razy czytaliśmy ST w oryginale. Pierwszy raz słyszę, żeby Jahwe oznaczało" On powoduje, że się staje". Czasownik "Stawać się" w języku hebrajskim to lehehafech, lihjot ( nie mam niestety hebrajskich liter na klawiaturze). Czy mogłabys podac mi źródło Twojej definicji?
Nie wiem skąd wywnioskowałś, że zarzucam Bogu brak pszanowania dla słowa"Bóg".??!!
Czy ostatni cytat ma na celu ukazanie mnie jako obłudnika? Tylko dlatego, że jako chrześcijanka nie akceptuje interpretacji Biblii jakiej dokonuja Świadowie Jehowy?
Stary 2009-02-24, 17:06   #96
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Imię JHWH zostało przeniesione w formie hebrajskiego tetragramu do części wczesnych wersji Septuaginty, która jest tez cytowana w NT. Jednak w żadnym ze znalezionych rękopisów Nowego Testamentu tetragram już się nie pojawia.

Hallelujah z języka hebrajskiego oznacza Chwalcie Pana.
Jahwe oznacza "Jestem, który jestem", twierdząc inaczej podważasz Pismo Święte. Poza tym studiowałam judaistykę i wiele razy czytaliśmy ST w oryginale. Pierwszy raz słyszę, żeby Jahwe oznaczało" On powoduje, że się staje". Czasownik "Stawać się" w języku hebrajskim to lehehafech, lihjot ( nie mam niestety hebrajskich liter na klawiaturze). Czy mogłabys podac mi źródło Twojej definicji?
Nie wiem skąd wywnioskowałś, że zarzucam Bogu brak pszanowania dla słowa"Bóg".??!!
Czy ostatni cytat ma na celu ukazanie mnie jako obłudnika? Tylko dlatego, że jako chrześcijanka nie akceptuje interpretacji Biblii jakiej dokonuja Świadowie Jehowy?
Polecam wikipedię, gdzie jest podane znaczenie imienia Bożego, jako "On powoduje, że się staje"

Pierwsza lepsza strona z wyjaśnieniem Hallelujah
"HalleluJAH - jest to Hebrajskie słowo, aczkolwiek możemy je znaleźć prawie w każdym języku pod słońcem. Pierwsza część tego słowa "Hallelu" znaczy - chwała . Natomiast druga część tego słowa "Jah" jest skróconą, również poetycką formą Imienia Jahwe, który jest uwielbiany, czczony poprzez jego lud. A więc HalleluJah znaczy "CHWAŁA JAHWE".

Inny fragment
Według innych źródeł jest to kauzatywna (przyczynowa) niedokonana forma hebrajskiego czasownika הוה (hawah, "stawać się"). A zatem imię to znaczy: On powoduje, że się staje, co wskazuje, że Bóg spełnia swoje obietnice i zawsze urzeczywistnia swoje zamierzenia.

Zrozum, czemu to tak istotne. Bóg nie jest bierny.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 18:18   #97
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
Możliwe, że hipokryzja . Bez urazy- to już nie jest mój problem. Ma prawo go brać skoro wymęczyłam się tyle lat na mega nudnych lekcjach religii i siedziałam po kilka godzin w nieogrzewanym kościele zimą przed bierzmowaniem to po coś to robiłam. Pewnie, że nie musiałam ale teraz nikt mi nie odmówi. To nie prowokacja, zwykła szczerość.
diamentowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-24, 19:41   #98
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Polecam wikipedię, gdzie jest podane znaczenie imienia Bożego, jako "On powoduje, że się staje"

Pierwsza lepsza strona z wyjaśnieniem Hallelujah
"HalleluJAH - jest to Hebrajskie słowo, aczkolwiek możemy je znaleźć prawie w każdym języku pod słońcem. Pierwsza część tego słowa "Hallelu" znaczy - chwała . Natomiast druga część tego słowa "Jah" jest skróconą, również poetycką formą Imienia Jahwe, który jest uwielbiany, czczony poprzez jego lud. A więc HalleluJah znaczy "CHWAŁA JAHWE".

Inny fragment
Według innych źródeł jest to kauzatywna (przyczynowa) niedokonana forma hebrajskiego czasownika הוה (hawah, "stawać się"). A zatem imię to znaczy: On powoduje, że się staje, co wskazuje, że Bóg spełnia swoje obietnice i zawsze urzeczywistnia swoje zamierzenia.

Zrozum, czemu to tak istotne. Bóg nie jest bierny.
Stawiasz wikipedie nad Biblią? Dziwne podejście.Ja bardziej wierze w to co jest napisane w Księdze Wyjścia niz w to co pisze się na Wikipedii. Ale jesli Ty podajesz źródło swojej wiedzy to ja podam swojej: "Polski słownik judaistyczny". Na wikipedi jest napisane, że to słowo MOŻE byc tłumaczone tak jak Ty to piszesz, co nie oznacza ,że jest. W każdyb bądź razie nie w tradycji chrześcijańskiej.
Ależ ja nie napisałam, że Bóg jest bieny. Wręcz przeciwnie jego działanie jest widoczne równiez w moim zyciu.
Po raz kolejny proszę Cie o podanie Twoich źródeł wiedzy.
Stary 2009-02-24, 19:51   #99
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Możliwe, że hipokryzja . Bez urazy- to już nie jest mój problem. Ma prawo go brać skoro wymęczyłam się tyle lat na mega nudnych lekcjach religii i siedziałam po kilka godzin w nieogrzewanym kościele zimą przed bierzmowaniem to po coś to robiłam. Pewnie, że nie musiałam ale teraz nikt mi nie odmówi. To nie prowokacja, zwykła szczerość.
a co!!! należy Ci się!!!

Przepraszam nie mogłam się powstrzymać..

Edytowane przez 201607211724
Czas edycji: 2009-02-24 o 19:54
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 21:24   #100
e49053b4781f408f3584008be78503b2c10ffec8
Konto usunięte

Cytat:
Przykre jest to co piszesz. naprawde tak się męczyłaś tylko po to żeby przejść się po nic nie znaczącym dla Ciebie kościele w białej kiecce?

Uważam, że brak Ci szacunku dla wyznania, którego obrząądki są dla Ciebie tylko fajną tradycją oraz dla ludzi, którzy ewentualnie będą w tych obrządkach (weźmy Twój hipotetyczny ślub) uczestniczyć. Przepraszam, ale bardzo płytkie mi sie to wszystko wydaje. Takie robienie cyrku z własnego światopoglądu i zycia.
e49053b4781f408f3584008be78503b2c10ffec8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 21:56   #101
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
ot polski katolik

gdybym byla prawdziwym katolem bylabym mega oburzona taka mega niedojrzala postawa,pewnie dzieci tez ochrzcisz,co ?

ba ,jestem ateistą i jestem oburzona.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-24, 22:03   #102
aedrin
Raczkowanie

ja z jednej strony jestem, z drugiej nie ;]
w sumie, robi tak baardzo wiele ludzi podejrzewam, mój tż ma podobne nastawienie, zdazylam sie więc przyzwyczaić ;] i nie wiem, czy taka postawa godzi w kogokolwiek, że dla jednej osoby ma byc to tylko widowisko, no nic, skoro ta osoba sie tym zbytnio nie dzieli w tym podniosłym momencie ze światem, wszyscy wierzą że jest fajnie, to do czego tu sie doczepić? to ze ktoś nie jest fari ze sobą, to już chyba jego problem. no i jego Tż ;]
aedrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 07:02   #103
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez aedrin Pokaż wiadomość
w sumie, robi tak baardzo wiele ludzi podejrzewam, mój tż ma podobne nastawienie, zdazylam sie więc przyzwyczaić ;] i nie wiem, czy taka postawa godzi w kogokolwiek, że dla jednej osoby ma byc to tylko widowisko, no nic, skoro ta osoba sie tym zbytnio nie dzieli w tym podniosłym momencie ze światem, wszyscy wierzą że jest fajnie, to do czego tu sie doczepić? to ze ktoś nie jest fari ze sobą, to już chyba jego problem. no i jego Tż ;]
We mnie godzi! Ale jak wynika z ze słów tej dziewczyny jest ona infantylna i strasznie niedojrzała. To tak jakby gniewać sie na dziecko, bo powiedziało cos strasznie głupiego. Skoro ktoś tak myśli to należy mu tylko współczuć.
Stary 2009-02-25, 08:47   #104
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
ot polski katolik
Nie, to typowy polski ateista internetowy.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 10:09   #105
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aedrin Pokaż wiadomość
Tylko dla mnie taka przysięga nie miałaby żadnej wartości. Zaczynać małżeństwo od kłamstwa i ściemy?? Z szacunku dla TŻ - NIE!

Stary 2009-02-25, 10:33   #106
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

jesli chodiz o slub koscielny to trzeba rozpatrzec kilka rzeczy....

ja jestem ateistka, ale slub bede brac koscielny - nie z tego wzgledu,ze to fajna otoczka i w ogole ale dla tego, ze moj TZ jest wierzacy i wiem jak wazny dla niego jest slub koscielny a ja nie mam prawa mu tego odbierac. Przysiege skladam TZtowi a nie ksiedzu badz urzednikowi wiec czy przed ksiedzem czy przed urzednikiem dla mnie to ma taka sama wage bo przysiegam TZtowi - rozp[atruje tez ewentualnosc slubu nie konkordatowego - tylko osobno urzad i kosciol
Stary 2009-02-25, 10:45   #107
Chii1986
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko dla mnie taka przysięga nie miałaby żadnej wartości. Zaczynać małżeństwo od kłamstwa i ściemy?? Z szacunku dla TŻ - NIE!
dokładnie.. mi też podoba się cała otoczka,biała suknia ale skoro nie chodzę do kościoła i nie uznaję jego zasad (co nie jest równoznaczne z niewiarą w Boga w wielu przypadkach)to nie mam prawa robić sobie w tym kościele szopki i przysięgać przed księdzem a tak naprawdę myśleć sobie..co za ściema.
Z szacunku dla ludzi uczestniczących w mszy, dla gości weselnych itp... nie mogłabym tego zrobić.

No i właśnie z szacunku dla Tżta.... mogę brać ślub cywilny w białej sukni, zorganizować uroczystość w ogrodzie i wymyślić z Tżtem własną, szczerą przysięgę a nie klepać przysięgę w kościele w którą nie wierzę bo przecież opiera się ona na religii katolickiej.

.... wiadomo, że w Polsce bedą na to dziwnie patrzeć i bedzie "co ludzie powiedzą" ale to nie jest powód żeby odstawiać w kościele przedstawienie "na pokaz"..to tak jakby zaczynać związek od wielkiej ściemy...taki ważny dzień jak ślub powinien być szczery a nie opierać się na zasadzie "dobra odwalimy przedstawienie w kościele a potem idziemy się bawić na weselu".

No ale z drugiej strony każdy ma własne sumienie i wartości i zrobi jak uważa.
Stary 2009-02-25, 11:31   #108
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
ot polski katolik
Ja bym powiedziała, że tak wygląda nasz polski ateizm. Na forum zapewniac, że nie wierzy sie w Boga, że sa nam obce zasady KK i otwarcie nimi gardzimy. Ale jak juz trzeba wziąć ślub kościelny czy ochrzcić dziecko to można zacisnąć zęby i na moment stać się gorliwym katolikiem. A co !!nalezy sie mi za te wszystki nudne lekcjie religii i godziny spędzone w dzieciństwie w nieogrzewanym kościele. Śmiech na sali!!!
Stary 2009-02-25, 11:33   #109
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość

ja jestem ateistka, ale slub bede brac koscielny - nie z tego wzgledu,ze to fajna otoczka i w ogole ale dla tego, ze moj TZ jest wierzacy i wiem jak wazny dla niego jest slub koscielny a ja nie mam prawa mu tego odbierac. Przysiege skladam TZtowi a nie ksiedzu badz urzednikowi wiec czy przed ksiedzem czy przed urzednikiem dla mnie to ma taka sama wage bo przysiegam TZtowi - rozp[atruje tez ewentualnosc slubu nie konkordatowego - tylko osobno urzad i kosciol
No, fakt - to trochę inna sytuacja. Mnie chodziło o przypadek, kiedy TŻ też ma takie podejście do wiary i boga jak i my.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-25, 11:39   #110
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

gdyby mial takie samo podejscie jak ja wzielabym slub cywilny ale ubrala typowa sukienke slubna
Stary 2009-02-25, 12:21   #111
LOLA7
Rozeznanie

Ja mam pytanie u mnie teraz w kościele są rekolekcje z tej twojej drogi własnie i nawet zastanawiałam się z mężem czy na nie nie iść ale jakoś obawiamy się że to juz tacy fanatycy trochę.
Mozesz mi powiedzieć bo gdzieś to wyczytałam czy normalnie możne imprezowac będąc na tej drodze chodzi mi tu o picie alkoholu na przykład
LOLA7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 12:24   #112
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość

Jeśli będzie to ślub ekumeniczny to Ok. Bardzo fajnie że umieliście wypracowac kompromis.

Ale jeśli to będzie cyrk typu: fałszywa spowiedz na pokaz, przystąpienie do komuni świętej na pokaz, itp żeby TZtowi przyjemności nie odbierać, to cóż... , ja bym się obraziła, ze najbliższa mi osoba świadomie tak bezcześci to co dla mnie ważne, to w co wierzę.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 12:31   #113
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Cytat:
Ja bym powiedziała, że tak wygląda nasz polski ateizm. Na forum zapewniac, że nie wierzy sie w Boga, że sa nam obce zasady KK i otwarcie nimi gardzimy. Ale jak juz trzeba wziąć ślub kościelny czy ochrzcić dziecko to można zacisnąć zęby i na moment stać się gorliwym katolikiem. A co !!nalezy sie mi za te wszystki nudne lekcjie religii i godziny spędzone w dzieciństwie w nieogrzewanym kościele. Śmiech na sali!!!
tak,macie racje
na forum jad a w niedziele do kosciolka .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 13:20   #114
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez LOLA7 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie u mnie teraz w kościele są rekolekcje z tej twojej drogi własnie i nawet zastanawiałam się z mężem czy na nie nie iść ale jakoś obawiamy się że to juz tacy fanatycy trochę.
Mozesz mi powiedzieć bo gdzieś to wyczytałam czy normalnie możne imprezowac będąc na tej drodze chodzi mi tu o picie alkoholu na przykład
To zalezy co rozumiesz pod słowem fanatycy. Ja nie uważam, że jestem fanatyczką. Chodze na imprezy, moim nałogiem sa niestety papierosy i nikt mnie za to nie potępia. Alkohol równiez pije bo jest dla ludzi, ale staram sie poportu nie upijać.
Oczywiście dla niektórych może byc zaskakujące częste czytanie Biblii, spotaniczne modlitwy w czasie Eucharysti i zupełny barak anonimowości. Wspólnoty nie sa liczne, wszyscy się znaja. Ale to nie jest złe bo masz w tych ludziach wsparcie i napewno wiekszość zauwazy, że jestes nieobeca i zadzwoni z pytaniem czy nie jesteś chora, czy nie potrzebna ci pomoc.
Na katechezy zawsze możesz iść, nie jest to równoznaczne z tym, że juz musisz wstąpić do wspólnoty. Nikt nikogo do nieczego nie zmusza.
Stary 2009-02-25, 13:41   #115
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Śmiech
A najbardziej lubię takie osobniczki które: KK negują, zasad nie przestrzegają, nie żyja w ogóle zgodnie z wiara KK, do tego OCZYWIŚCIE ślub kościelny biorą bo jak inaczej?!- i mało tego- na slub cywilny mowią "tylko slub cywilny" a pary po takowym slubie traktują jakos mało powaznie..no bo jak? przeciez to tylko mało ważny ślub cywilny, a nie ślub koscielny
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 13:55   #116
diamentowa
Zakorzenienie

[1=e49053b4781f408f3584008 be78503b2c10ffec8;1114712 4]Przykre jest to co piszesz. naprawde tak się męczyłaś tylko po to żeby przejść się po nic nie znaczącym dla Ciebie kościele w białej kiecce?

Uważam, że brak Ci szacunku dla wyznania, którego obrząądki są dla Ciebie tylko fajną tradycją oraz dla ludzi, którzy ewentualnie będą w tych obrządkach (weźmy Twój hipotetyczny ślub) uczestniczyć. Przepraszam, ale bardzo płytkie mi sie to wszystko wydaje. Takie robienie cyrku z własnego światopoglądu i zycia.[/quote]

Ja nie twierdzę, że to jest głębokie.

Cytat:
ot polski katolik

gdybym byla prawdziwym katolem bylabym mega oburzona taka mega niedojrzala postawa,pewnie dzieci tez ochrzcisz,co ?

ba ,jestem ateistą i jestem oburzona.
Twoje prawo, też mnie wiele rzeczy oburza na które nie mam żadnego wpływu. Co do dzieci pisałam- jeszcze nie wiem.
Cytat:
We mnie godzi! Ale jak wynika z ze słów tej dziewczyny jest ona infantylna i strasznie niedojrzała. To tak jakby gniewać sie na dziecko, bo powiedziało cos strasznie głupiego. Skoro ktoś tak myśli to należy mu tylko współczuć.
Nie masz mi czego współczuć . Dla Ciebie ja jestem infantylna i niedojrzała (z czym nie będę polemizować bo szczerze mówiąc niewiele mnie Twoje zdanie interesuje). Ja też mam pewną opinię na Twój temat, ale pozwól, że zachowam ją dla siebie- nie "przyszłam" tu z zamiarem kłócenia się.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
internetowy? Pewnie masz na myśli to, że w realnym życiu udaję katoliczkę? Mylisz się, tylko wiesz... nikogo oprócz mojej babci nie obchodzi moje podejście do religii. Mam swoje poglądy, ale jakoś nie poświęcam kwestiom religii większej uwagi. Nie wierzę i tyle bo nie mam do tego żadnych podstaw.

Cytat:
Dla mnie przysięga ma wartość i znaczenie, a to czy przysięgam przed księdzem czy panią w garsonce- żadnego.

I nie będę nikogo przepraszać, krzywdy wam nie zrobiłam najwyżej sobie bo będę się "w piekle smażyć".
Stary 2009-02-25, 13:56   #117
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Śmiech
A najbardziej lubię takie osobniczki które: KK negują, zasad nie przestrzegają, nie żyja w ogóle zgodnie z wiara KK, do tego OCZYWIŚCIE ślub kościelny biorą bo jak inaczej?!- i mało tego- na slub cywilny mowią "tylko slub cywilny" a pary po takowym slubie traktują jakos mało powaznie..no bo jak? przeciez to tylko mało ważny ślub cywilny, a nie ślub koscielny
Bo ten ślub kościelny sprowadza sie do założenia piękniej białej sukni, no i jeszcze organista ładnie zaśpiewa, babcia będzie zadowolona a dziadek będzie dumny z wnuczki katoliczki. Magia! Dla mnie prawdziwie odważni sa ci luzie którzy sa ateistami i w naszym katolickim społeczeństwie nie boją sie do tego przyznać. Żyją w zgodzie ze swoim sumieniem.
Diamentowa- a czy ja sie kłócę.? To jest forum i mam prawo do wyrażania swojej opinii. Mam prawo jako katoliczka czuć sie urażona Twoim podejściem. Proszę bardzo mozesz napisać co o mnie myślisz. Dlaczego z góry zakładasz, że będzie to kłótnia. Skoro piszesz że bedziesz sie smażyc w piekle to jednak w cos wierzysz.

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2009-02-25 o 14:00
marta_d1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 14:01   #118
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
tak,macie racje
na forum jad a w niedziele do kosciolka .
Jad?? Przepraszam gdzie z mojej strony zaobserwowałaś "jad"? To, że mnie nie obchodzi czy katolicy są oburzeni czy nie moją postawą to nie jest moja złośliwość tylko szczerość. To ja czytam o sobie takie a nie inne epitety i to jest moim zdaniem "jad" mnie to akurat nie interesuje, możliwe że macie prawo taki pisać- skoro ja mam prawo wyrazić swoją opinię. A kościoła od środka już jakieś 3 lata nie widziałam. Zresztą, nie wiem po co się tłumaczę.

martad1 napisałam to w cudzysłowiu. Nie wierzę w piekło ani niebo. A nie będę Ciebie obrzucała epitetami jak Ty mnie bo po 1 nie czerpię z tego przyjemności, po drugie nie wniosłoby to nic do dyskusji poza nieprzyjemną atmosferą.

Edytowane przez diamentowa
Czas edycji: 2009-02-25 o 14:03
Stary 2009-02-25, 14:07   #119
aedrin
Raczkowanie

ja tylko w jednym momencie chciałabym 'obronic' diamentową.

Cytat:
Napisane przez marta_d1
Śmiech na sali!!!
nie wydaje mi się żeby ta użytkowniczka w tym temacie pisała tak o innych. Ciut mi się to sformułowanie apropo niej nie podoba. Można się nie zgadzać, można krytykować, ale szydzić.. hm.. może się mylę, ale wydaje mi się że nie ;]
aedrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 14:10   #120
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
J
martad1 napisałam to w cudzysłowiu. Nie wierzę w piekło ani niebo. A nie będę Ciebie obrzucała epitetami jak Ty mnie bo po 1 nie czerpię z tego przyjemności, po drugie nie wniosłoby to nic do dyskusji poza nieprzyjemną atmosferą.
A jakimi ja Cie epitetami obrzucam?
Aedrin ja nie szydzę z diamentowej tylko z jej zachowania i hipokryzji.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości