![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ktoś z Was jest na Drodze Neokatechumenalnej?
Cytat:
i TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. W żadnym znalezionym rekopisie Nowego Testamentu słowo JHWH nie pojawia się!! Ten fakt potwierdza słuszność decyzji Benedykta. Jesli ktoś uzywa słowa JHWH to on właśnie zmienia treść Bibli. Nie można sobie dopisywać do Świetej Ksiegi nowych słów. Kim jest człowiek który to robi? Wie lepiej od Boga co ma byc w Bibli? Piszesz, że opieram sie na swoich przemysleniach. Powiedz mi proszę na czym Ty sie opierasz, skąd czerpiesz takie informacje?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może zainteresuj się bliżej tą sprawą. To nie jest "święta tajemnica wiary" tylko fakt, który już jest ogólnodostępny. Co Twoim zdaniem oznacza HalleluJAH? Który często występuje w Nowym Testamencie i de facto w pieśniach kościelnych. Imię Boże to czasownik — kauzatywna, niedokonana forma hebrajskiego czasownika הוה (hawáh, „stawać się”). Imię to znaczy więc: „On powoduje, że się staje. W Starym Testamencie Tetragram występuje blisko 7000 razy. Przecież sam Bóg powiedział, że bogiem tego systemu rzeczy jest Szatan, więc zarzucasz Bogu braku poszanowania dla słowa "BÓG"? I na koniec: "I tak przez waszą tradycję unieważniliście słowo Boga. Obłudnicy, Izajasz trafnie prorokował o was, mówiąc: ‚Lud ten okazuje mi szacunek swoimi wargami, ale ich serce jest ode mnie bardzo oddalone. Lecz na próżno mnie czczą, gdyż jako nauk uczą nakazów ludzkich’"
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hallelujah z języka hebrajskiego oznacza Chwalcie Pana. Jahwe oznacza "Jestem, który jestem", twierdząc inaczej podważasz Pismo Święte. Poza tym studiowałam judaistykę i wiele razy czytaliśmy ST w oryginale. Pierwszy raz słyszę, żeby Jahwe oznaczało" On powoduje, że się staje". Czasownik "Stawać się" w języku hebrajskim to lehehafech, lihjot ( nie mam niestety hebrajskich liter na klawiaturze). Czy mogłabys podac mi źródło Twojej definicji? Nie wiem skąd wywnioskowałś, że zarzucam Bogu brak pszanowania dla słowa"Bóg".??!! Czy ostatni cytat ma na celu ukazanie mnie jako obłudnika? Tylko dlatego, że jako chrześcijanka nie akceptuje interpretacji Biblii jakiej dokonuja Świadowie Jehowy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsza lepsza strona z wyjaśnieniem Hallelujah "HalleluJAH - jest to Hebrajskie słowo, aczkolwiek możemy je znaleźć prawie w każdym języku pod słońcem. Pierwsza część tego słowa "Hallelu" znaczy - chwała . Natomiast druga część tego słowa "Jah" jest skróconą, również poetycką formą Imienia Jahwe, który jest uwielbiany, czczony poprzez jego lud. A więc HalleluJah znaczy "CHWAŁA JAHWE". Inny fragment Według innych źródeł jest to kauzatywna (przyczynowa) niedokonana forma hebrajskiego czasownika הוה (hawah, "stawać się"). A zatem imię to znaczy: On powoduje, że się staje, co wskazuje, że Bóg spełnia swoje obietnice i zawsze urzeczywistnia swoje zamierzenia. Zrozum, czemu to tak istotne. Bóg nie jest bierny.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ależ ja nie napisałam, że Bóg jest bieny. Wręcz przeciwnie jego działanie jest widoczne równiez w moim zyciu. Po raz kolejny proszę Cie o podanie Twoich źródeł wiedzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Przepraszam ![]() Edytowane przez 201607211724 Czas edycji: 2009-02-24 o 19:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam, że brak Ci szacunku dla wyznania, którego obrząądki są dla Ciebie tylko fajną tradycją oraz dla ludzi, którzy ewentualnie będą w tych obrządkach (weźmy Twój hipotetyczny ślub) uczestniczyć. Przepraszam, ale bardzo płytkie mi sie to wszystko wydaje. Takie robienie cyrku z własnego światopoglądu i zycia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gdybym byla prawdziwym katolem bylabym mega oburzona taka mega niedojrzala postawa,pewnie dzieci tez ochrzcisz,co ? ba ,jestem ateistą i jestem oburzona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
ja z jednej strony jestem, z drugiej nie ;]
w sumie, robi tak baardzo wiele ludzi podejrzewam, mój tż ma podobne nastawienie, zdazylam sie więc przyzwyczaić ;] i nie wiem, czy taka postawa godzi w kogokolwiek, że dla jednej osoby ma byc to tylko widowisko, no nic, skoro ta osoba sie tym zbytnio nie dzieli w tym podniosłym momencie ze światem, wszyscy wierzą że jest fajnie, to do czego tu sie doczepić? to ze ktoś nie jest fari ze sobą, to już chyba jego problem. no i jego Tż ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
jesli chodiz o slub koscielny to trzeba rozpatrzec kilka rzeczy....
ja jestem ateistka, ale slub bede brac koscielny - nie z tego wzgledu,ze to fajna otoczka i w ogole ale dla tego, ze moj TZ jest wierzacy i wiem jak wazny dla niego jest slub koscielny a ja nie mam prawa mu tego odbierac. Przysiege skladam TZtowi a nie ksiedzu badz urzednikowi wiec czy przed ksiedzem czy przed urzednikiem dla mnie to ma taka sama wage bo przysiegam TZtowi - rozp[atruje tez ewentualnosc slubu nie konkordatowego - tylko osobno urzad i kosciol
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z szacunku dla ludzi uczestniczących w mszy, dla gości weselnych itp... nie mogłabym tego zrobić. No i właśnie z szacunku dla Tżta.... mogę brać ślub cywilny w białej sukni, zorganizować uroczystość w ogrodzie i wymyślić z Tżtem własną, szczerą przysięgę a nie klepać przysięgę w kościele w którą nie wierzę bo przecież opiera się ona na religii katolickiej. .... wiadomo, że w Polsce bedą na to dziwnie patrzeć i bedzie "co ludzie powiedzą" ale to nie jest powód żeby odstawiać w kościele przedstawienie "na pokaz"..to tak jakby zaczynać związek od wielkiej ściemy...taki ważny dzień jak ślub powinien być szczery a nie opierać się na zasadzie "dobra odwalimy przedstawienie w kościele a potem idziemy się bawić na weselu". No ale z drugiej strony każdy ma własne sumienie i wartości i zrobi jak uważa.
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Ja bym powiedziała, że tak wygląda nasz polski ateizm. Na forum zapewniac, że nie wierzy sie w Boga, że sa nam obce zasady KK i otwarcie nimi gardzimy. Ale jak juz trzeba wziąć ślub kościelny czy ochrzcić dziecko to można zacisnąć zęby i na moment stać się gorliwym katolikiem. A co !!nalezy sie mi za te wszystki nudne lekcjie religii i godziny spędzone w dzieciństwie w nieogrzewanym kościele. Śmiech na sali!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
gdyby mial takie samo podejscie jak ja wzielabym slub cywilny ale ubrala typowa sukienke slubna
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
Ja mam pytanie u mnie teraz w kościele są rekolekcje z tej twojej drogi własnie i nawet zastanawiałam się z mężem czy na nie nie iść ale jakoś obawiamy się że to juz tacy fanatycy trochę.
Mozesz mi powiedzieć bo gdzieś to wyczytałam czy normalnie możne imprezowac będąc na tej drodze chodzi mi tu o picie alkoholu na przykład |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeśli to będzie cyrk typu: fałszywa spowiedz na pokaz, przystąpienie do komuni świętej na pokaz, itp żeby TZtowi przyjemności nie odbierać, to cóż... ![]()
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na forum jad a w niedziele do kosciolka . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście dla niektórych może byc zaskakujące częste czytanie Biblii, spotaniczne modlitwy w czasie Eucharysti i zupełny barak anonimowości. Wspólnoty nie sa liczne, wszyscy się znaja. Ale to nie jest złe bo masz w tych ludziach wsparcie i napewno wiekszość zauwazy, że jestes nieobeca i zadzwoni z pytaniem czy nie jesteś chora, czy nie potrzebna ci pomoc. Na katechezy zawsze możesz iść, nie jest to równoznaczne z tym, że juz musisz wstąpić do wspólnoty. Nikt nikogo do nieczego nie zmusza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A najbardziej lubię takie osobniczki które: KK negują, zasad nie przestrzegają, nie żyja w ogóle zgodnie z wiara KK, do tego OCZYWIŚCIE ślub kościelny biorą bo jak inaczej?!- i mało tego- na slub cywilny mowią "tylko slub cywilny" a pary po takowym slubie traktują jakos mało powaznie..no bo jak? przeciez to tylko mało ważny ślub cywilny, a nie aż ślub koscielny ![]()
![]() |
![]() |
#116 | |||
Zakorzenienie
|
[1=e49053b4781f408f3584008 be78503b2c10ffec8;1114712 4]Przykre jest to co piszesz. naprawde tak się męczyłaś tylko po to żeby przejść się po nic nie znaczącym dla Ciebie kościele w białej kiecce?
Uważam, że brak Ci szacunku dla wyznania, którego obrząądki są dla Ciebie tylko fajną tradycją oraz dla ludzi, którzy ewentualnie będą w tych obrządkach (weźmy Twój hipotetyczny ślub) uczestniczyć. Przepraszam, ale bardzo płytkie mi sie to wszystko wydaje. Takie robienie cyrku z własnego światopoglądu i zycia.[/quote] Ja nie twierdzę, że to jest głębokie. Cytat:
Cytat:
![]() internetowy? Pewnie masz na myśli to, że w realnym życiu udaję katoliczkę? Mylisz się, tylko wiesz... nikogo oprócz mojej babci nie obchodzi moje podejście do religii. Mam swoje poglądy, ale jakoś nie poświęcam kwestiom religii większej uwagi. Nie wierzę i tyle bo nie mam do tego żadnych podstaw. Cytat:
I nie będę nikogo przepraszać, krzywdy wam nie zrobiłam najwyżej sobie bo będę się "w piekle smażyć". |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Diamentowa- a czy ja sie kłócę.? To jest forum i mam prawo do wyrażania swojej opinii. Mam prawo jako katoliczka czuć sie urażona Twoim podejściem. Proszę bardzo mozesz napisać co o mnie myślisz. Dlaczego z góry zakładasz, że będzie to kłótnia. Skoro piszesz że bedziesz sie smażyc w piekle to jednak w cos wierzysz. Edytowane przez marta_d1 Czas edycji: 2009-02-25 o 14:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Jad?? Przepraszam gdzie z mojej strony zaobserwowałaś "jad"? To, że mnie nie obchodzi czy katolicy są oburzeni czy nie moją postawą to nie jest moja złośliwość tylko szczerość. To ja czytam o sobie takie a nie inne epitety i to jest moim zdaniem "jad" mnie to akurat nie interesuje, możliwe że macie prawo taki pisać- skoro ja mam prawo wyrazić swoją opinię. A kościoła od środka już jakieś 3 lata nie widziałam. Zresztą, nie wiem po co się tłumaczę.
martad1 napisałam to w cudzysłowiu. Nie wierzę w piekło ani niebo. A nie będę Ciebie obrzucała epitetami jak Ty mnie bo po 1 nie czerpię z tego przyjemności, po drugie nie wniosłoby to nic do dyskusji poza nieprzyjemną atmosferą. Edytowane przez diamentowa Czas edycji: 2009-02-25 o 14:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
ja tylko w jednym momencie chciałabym 'obronic' diamentową.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aedrin ja nie szydzę z diamentowej tylko z jej zachowania i hipokryzji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.