![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tiramisu
to ja sprobuje zrobic - ale tyle tych przepisow ze nie wiem na ktory sie zdecydowac
![]() ![]() I moze znawczynie nie nazwa tego tiramisu - ale wazne by moj maz byl zadowolony ![]()
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zapraszam na TIRAMISU!
No więc prezentuje moje tiramisu, robione z przepisu Karusi
![]()
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj robiłam Tiramisu i szczerze powiem, ze jestem w szoku. Nie wiedziałam,ze az tak pyszne wyjdzie
![]() Znalazlam sposób na zbyt przemoczone kawą biszkopty. Zamist moczyć je w kawie układałam w formie, a dopiero potem polewałam delikatnie kawą<za pomoca małej łyzeczki > ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny jeśli szukacie taniego serka mascarpone to w jest w biedronce z piątnicy 250g kosztuje 3,99 wiec 05,kg kosztuje 8zł
a nie jak ostatnioo widziałam 16zl do tego są też te specjalne podłuzne dwukolorowe biszkopty paczka kosztuje ok 6zł
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z Syliwastą. Prawdziwe Tiramisu jest tylko z serkiem mascarpone.
Wszelkie zastępcze serki homogenizowane są bluźnierstwem ![]() Deser być może wychodzi z nimi dobry, ale tylko Tiramisupodobny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Dziś właśnie miałam robić tiramisu z serka Galbani, ale zainspirowana przepisem Pascala na lody z ricotty [http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia...ka/itemid337/] postanowiłam zrobić ich wariację z marscapone. Z tą tylko różnicą że ubiłam 3 żółtka z cukrem i dodałam serek + rum a następnie połączyłam z białkami ubitymi na sztywno, owoce opuściłam bo nie przepadam - wyszło pycha
![]() I zgadzam się z Lullaby - tiramisu to tylko z marscapone, bo reszta to marne podróby. A jak mam się już raczyć taką bombą kaloryczną to chociaż niech to będzie oryginał - jak grzeszyć to porządnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
Uwielbiam Tiramisu
![]() ![]()
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciasto wszechczasów ;)
Witam serdecznie
![]() ![]() -serek mascarpone 250g -smietana kremowka 300ml -dwa jaja -4 kopiaste łyżki cukru pudru -filizanka mocnej kawy -likier amaretto -paczka podłużnych biszkoptów -kakao Żołtka ubic z dwiema lyzkami cukru, gdy beda ubite dodac serek mascarpone i 50 ml likeru amaretto, wyrobic na jednolita mase W drugiej misce ubic bialka z łyżką cukru W trzeciej misce ubic śmietanke z pozostalym cukrem Zawartości trzech mis wymieszac ze soba. do zaparzonej kawy dodac 50 ml likeru i maczac leciutko w tym biszkopty, ulozyc jedna warste biszkoptow na to polowe kremu i posypac obficie kakaem, druga warstwa biszkoptow, krem i duzo kakao ![]() Zycze smacznego
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Dot.: tiramisu
Hm...widze ze rozne przepisy na to tiramisu macie
![]() Tylko mam pytanie - w jakim naczyniu to powinnam zrobic??? ![]() W czym najlepiej? Nigdy nie probowalam mascarpone...Ten serek jest bezsmakowy?Tak pytam,bo nie wiem, czy nie lepiej na pierwszy raz cos tanszego kupic...Polecalyscie jakis np.z Biedronki we wiadereczku... A na tych biszkoptach pisze, ze mozna zamiast mascarpone uzyc normalnego bialego,tylko 3 razy zmielonego...I jestem w rozterce... mam nadzieje ze ciasto jest proste i w miare szybkie do robienia?Bo nie jestem za zdolna w tych sprawach... ![]()
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Mascarpone ma swój bardzo charakterystyczny smaczek i konsystencję [jak masło] i nie radzę go niczym zastępować [oczywiście parę osób się ze mną nie zgodzi
![]() Nie ma możliwości, że się nie uda więc śmiało się zabieraj ![]() Naczynie najlepiej użyć przeźroczyste bo wtedy dobrze widać warstwy - jedno duże lub pucharek dla każdego. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
No to musze wyprobowac niedlugo...
Kurcze,nie mam takiego naczynia... ![]() Ale chyba nie rozwali sie ciasto,jesli zrobie je na jakims dlugim prostokatnym plaskim polmisku?Na takim robimy np.stefanke z herbatnikow ![]()
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Ja mam taki przepis:
-biszkopty 300 g -0,5 kg mascarpone lub bialego 3razy zmielonego -4-5jajek -4-5 łyzek cukru -4-5 łyzeczki kawy mielonej -50-75 ml alkoholu -czekolada gorzka Cukier i zoltka utrzec i wymieszac z serkiem. Bialka ubic i polaczyc z masa. Kawe zaparzyc,dodac alkohol,nasaczyc biszkopty. Przekladac warstwami krem i biszkopty. Kazda warstwe posypac czekolada. Deser wlozyc do lodowki na min.3 godz ![]() Ciekawe jak wyjdzie wg.tego przepisu... A biszkopty nasaczamy w goracej kawie czy ostudzonej?
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
Nutka nie gryzie!
|
tylko wyparzajcie jajka bo i salmonella i ptasia grypa ...
![]() ![]()
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-05-10 o 16:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | ||
Nutka nie gryzie!
|
eee tam dbam o Was
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj wieczorem zrobiłam Tiramisu wg. przepisu Karusi. I teraz się włeśnie nim zajadam. Pyyychota!!!
![]() Nie miałam mascarpone, więc dodałam 4 waniliowe serki homogenizowane (wiem, że to profanacja), ale i tak wyszło pyszne. Choć różni się w smaku od oryginału. Następnym razem wypróbuję serek Ostrowia, bo mascarpone jednak trochę za drogi dla mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Ja jutro zamierzam robic to ciasto po raz pierwszy i mam do Was jeszcze pytanka:
-ile musi byc tych warstw?tzn.biszkopty,krem ,znow biszkopty...Ile takich warstw? -czy ciasto sie nie rozlatuje przy krojeniu? -lepiej uzyc smietany kremowki czy cos innego?? Wybaczcie za tak elementarne pytanie ale nigdy tego nie robilam a chce dobrze wypasc!!! ![]() czarina-jaki serek ostrowia?Ja kojarze tylko takie do chleba do smarowania, ale to chyba nie o taki chodzi??? ![]()
![]() |
#109 |
Wtajemniczenie
|
Ja zrobiłam z dwóch wasrtw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
Wczoraj byłam w Stokrotce i widziałam serek do tiramisu dr oetkera (czy jak to się pisze), kosztuje ok. 6 zł. Widziałam także twaróg trzy razy mielony- cena też około 6 zł. Następnym razem zrobię z tym serkiem do tiramisu. A o ostrawi pisała Primavera- to ten na kanapki, tylko bezsmakowy oczywiście, naturalny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
odświeżam wątek
![]() pytanie do wizażanek których tiramisu trzyma się w jednym kawałku - jak wy to robicie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
O, ale telepatia
![]() Ja właśnie wczoraj wieczorem robiłam Tiramisu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
I oczywiście na blogu wkrótce zobaczymy przepis i zmuszające do ślinienia zdjęcie, tak?
![]()
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przepis i owszem, ale zdjęcie od razu uprzedzam, nie będzie grzeszyło urodą, bo prawdziwe Tiramisu, bez żadnych usztywniaczy, jest nieco kapryśne ![]() ![]() Ale cosik tam wyszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
No dobra tak strasznie nie będzie, ale pięknie też nie
![]() W tym wątku, na poprzedniej stronie, Mego wrzucała zdjęcia swojego tiramisu i choć było na pewno pyszne, to jednak na drugiej fotce nie wyglądało najlepiej ![]() Ale to broń Boże wina fotografa, tylko jak mówię, ciężko je łądnie ująć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
Robiłam wczoraj tiramisu z przepisu kasiulki (bez jajek). Wyszło przepyszne. Dzięki kasiulka
![]()
![]() |
#118 |
With Beauty In Love
|
Uwielbiam tiramisu i modyfikuję przepis. Wczoraj wyszło mi takie, które można kroić w kostkę. Modyfikacje były takie: żółtka ucierałam z połową cukru, resztę zastąpiłam płynnym miodem (szczerze polecam- co za smak, poezja...), nie użyłam do masy ubitych białek, tylko śmietany kremówki, tzn 30%. A mascarpone kupiłam w Lidlu, jest bardzo gęste, kremowe.
A co do tego, kiedy tiramisu nim jest a kiedy jakaś modyfikacja sprawia, że przestaje nim być, to nawet w Italii, w różnych rejonach są różnice. Chyba nawet, brnąc w tym tiramisowym puryźmie, można zacząć pomiary biszkoptów, oczywiście żartuję, ale nie ma co popadać w przesadę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja będę robić ten przepyszny deser na sylwestra. Kupiłam w promocji serek mascarpone "epiu" - w kodzie kreskowym ósemka z przodu. Jeszcze tylko dokupię czekoladę o smaku amaratto bo pozostale skladniki już mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
With Beauty In Love
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:25.