Kulturoznastwo - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-12, 01:36   #91
santos
Zakorzenienie

GG do santos
Dot.: Kulturoznastwo

Cytat:
Napisane przez Ceith Pokaż wiadomość
Witajcie
I ja od października będę studiowała kulturoznawstwo na UAMie. Nieco zdołowało mnie to, co tu przeczytałam - o specjalizacjach. Z tego co wiem na UAMie specjalizacje wybiera się póóóźno. I nie widziałam tam niczego tak ciekawego jak np. starożytne cywilizacje czy folklorystyka. Jestem zawiedziona
Dużo miałam myśli "przeciw" temu kierunkowi, ale brutalna prawda jest taka, że po prostu nie mam pomysłu na siebie i dlatego poszłam na kulturoznawstwo.
Niestety raczej nie stać mnie na to, żeby po semestrze w razie czego zmienić sobie studia.
Mam różne myśli odnośnie tego kierunku, raz czarne, raz bardziej pozytywne.
Martwię się, że po takich niewyspecjalizowanych studiach nic ciekawego ze mnie nie będzie :/
Zawsze mozesz wybrac drugi kierunek i z niego zrobic lic tylko. Np jakas filologia

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 13:06   #92
Nerchie
Zakorzenienie

Przeczytałam kłótnie i spory z dwie strony o tym, że po kulturoznastwie nie ma pracy, po tym nie ma pracy, ludzie potrzebują kogoś kto coś potrafi, czyli po politechnikach... No i w sumie co mam zrobić, jak nie potrafię chemii i maty? Katować się teraz aby zdac maturę z tych przedmiotów, pójść i zostać inżymierem, który i tak nie znajdzie pracy z głupiem przyczyny: nie znosi tego, jego umiejętności są zerowe bo wszystko wykuł? Praca w teatrze, czy muzeum to takie małe marzenie, nie potrzebuje bilionów, przecież. Chcę skromnie żyć w dużym mieście.
Mam dylemat wielki: na UJ dużo jest kulturoznastwa i chyba bym tam filmoznastwo(?) wybrała ale to pikuś w sumie tyle że moga nie otworzyć jakieś specjalizacji. Biorę tez pod uwagę inne miasta i inne kierunki. Nachodzą na siebie: etnologia, archeologia, antropologia kultury? W poznaniu:
Cytat:
Specjalizacje na kierunku kulturoznawstwo na studiach I stopnia:
grafika projektowa
zarządzanie instytucjami kultury
promocja zasobów kulturowych
Pierwsze specjalizacja odpada. W sumie we Wrocławiu też podobne specjalizacje...Zawsze mam plan awaryjny; mogę zrobić kurs z administracji i wcisnąć się na jakiś niski stołek albo dorobić pedagogikę i siedzieć w szkole. Nigdy nie ma sytuacji bez wyjścia. A nie chcę naprawdę nie chce 5 lat studiować, coś czego będę z każdym rokiem jeszcze bardziej nienawidzić. Myśle o studiach zaocznych of course -> mieszkam na zadupiu i utrzymanie się w dużym mieście to nie lada wyzwanie. Pozatym cechuje mnie brak umiętności do obcych języków i dopiero rodząca się miłość do historii. I też czasem mnie nachodzi by ją studiować.

„Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.”

Edytowane przez Nerchie
Czas edycji: 2009-09-12 o 13:07
Nerchie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-12, 14:30   #93
Hotamalle
Przyczajenie

Witam ja będę studiować kulturoznawstwo na AGH, bardzo się cieszę, bo to był mój wymarzony kierunek a próg był dość wysoki tego roku, no ale sie udało. Jestem bardzo ciekawa jak to będzie wyglądało, ale także martwie się o pracę po (mam nadzieję) ukończeniu studiów...Pozdrawiam wszystkich koolturalnych
Hotamalle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 21:07   #94
Ceith
korzonek

Cytat:
Napisane przez Ashlee_ Pokaż wiadomość
a jakie sa tam specjalizacje? jakie masz jezyki? kulturoznawstwo zawsze mozna polaczyc z innym kierunkiem i wtedy cos ciekawe moze powstac

a to strona mojej katedry: http://www.orient.uj.edu.pl/newsite/index.php . na UJ nie ma jednego instytutu dla kulturoznawstwa .
W 2008 roku Specjalizacje na II rok (lic)
Komunikacja kulturowa - problemy praktyczne
Kultura artystyczna - krytyka i promocja
Kultura i media
Kultura i rynek
Teatr i widowisko
Turystyka miejska i kulturowa

Specjalizacje na III rok (mgr)
Komunikacja kulturowa
Kultura artystyczna
Kultura audiowizualna
Kultura i rynek

Ponoć specjalizacje mogą się zmienić, mogą jakieś dołożyć czy to prawda? Ale nawet jeśli to nie ma gwarancji, że znajdę coś ciekawego ;/
Na UJ są bardzo ciekawe specjalizacje, niestety nie miałam szans, by się tam dostać.

O drugim kierunku myślałam, ale nie wiem, czy dam radę jednocześnie, żaden orzeł ze mnie nie jest.

Edytowane przez Ceith
Czas edycji: 2009-09-14 o 21:12
Ceith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 21:34   #95
Ashlee_
Zadomowienie

przyznam szczerze ze nie wiem co bym wybrala.
moze kultura i rynek? albo ta turystyka? ... w sumie na pewno nie komunikacje, bo to kojarzy mi sie zbytnio z socjologicznymi zaganieniami

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-15, 15:10   #96
Ceith
korzonek

Bądź co bądź trochę lipne te specjalizacje. Szczerze powiedziawszy nie patrzyłam na nie, gdy wybierałam ten kierunek. Miałam do wyboru jeszcze Toruń, a tam np. jest folklorystyka. No nic, trzeba mieć nadzieję, że coś zmienia bądź dołożą ;/
Też myślę nad turystyką, z tego to chyba będzie najciekawsze.
Stary 2009-09-25, 17:44   #97
martyn696
Raczkowanie

Ashlee_ jak liczą punkty na Twojej specjalizacji bo nie pisze na stronie tam gdzie są zasady kwalfikacjitylko takie cos(czyli tylko kolejsnośc sie liczy??)
Cytat:
Lista rankingowa utworzona zostanie na podstawie kolejności zgłoszeń wy*zna*cza*nych datą i godziną wybrania przez kandydata opcji „Zatwierdź re*je*stra*cję”, zgodnie z harmonogramem rejestracji na studia.?
bo mnie zainteresowało, osobiście wolałabym japonistykę bo interesuje mnie głównie Japonia, ale na uj cięzko sie dostac a ja i tak nie mam zdanego rozszerzonego angielskiego.. i tak się zastanawiam za rok nad tym.. troche się obawiam tych Chin bo nie wiem czy chciałabym sie tak zagłębiac.. czy może lepszym pomysłem byłby kurs japońskiego i certyfikat jakiś(nie wiem jak to wygląda z tymi certyfikatami) bo też rozważam taką możliwośc i samej sie dokształcac
martyn696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 15:59   #98
Nerchie
Zakorzenienie

Z tego co słyszałam Japonistykę otwierają co drugi rok. No specjalizacje ciekawe i dużo ich jest to tylko jagiellonka, reszta uczelni nie wiem? Szkoda im inwestować chęci chyba.

„Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.”
Nerchie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 16:57   #99
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Nerchie Pokaż wiadomość
Z tego co słyszałam Japonistykę otwierają co drugi rok. No specjalizacje ciekawe i dużo ich jest to tylko jagiellonka, reszta uczelni nie wiem? Szkoda im inwestować chęci chyba.
Na UJ tak jest, bo na UJ wszystkie egzotyczne filologie musialy sie przeksztalcic w kulturoznastwa, bo kulturoznastwo ma mniejsze wymogi kadrowe (PAKA) niz np japonistyka, a nie mieli kadry. Takze szpan, ze na kulturoznastwie taka specjalizacja, a tak naprawde to taka kulejaca japonistyka. W sensie bez urazy, nie wiem, jak jest teraz, ale jakies 3 lata temu wszyscy nazekali na japonistyke i indologie, ze nie ma lektoratow itd a material zdawac trzeba,...

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2009-09-26, 17:52   #100
Ashlee_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martyn696 Pokaż wiadomość
Ashlee_ jak liczą punkty na Twojej specjalizacji bo nie pisze na stronie tam gdzie są zasady kwalfikacjitylko takie cos(czyli tylko kolejsnośc sie liczy??)

bo mnie zainteresowało, osobiście wolałabym japonistykę bo interesuje mnie głównie Japonia, ale na uj cięzko sie dostac a ja i tak nie mam zdanego rozszerzonego angielskiego.. i tak się zastanawiam za rok nad tym.. troche się obawiam tych Chin bo nie wiem czy chciałabym sie tak zagłębiac.. czy może lepszym pomysłem byłby kurs japońskiego i certyfikat jakiś(nie wiem jak to wygląda z tymi certyfikatami) bo też rozważam taką możliwośc i samej sie dokształcac
yyy nie bardzo rozumiem. wszystko pisze na www: http://www.orient.uj.edu.pl/newsite/index.php?id=14 . jezyk potem sobie wybierasz juz bez zadnego problemu, jaki chcesz, a inne przedmioty cala specjalizacja dalekowschodnia ma takie same.
co do japonistyki .. zeby sie dostac trzeba miec zdane wszystko na rozrz na min. 90%, wiec dosc ciezko.
a szczerze, jesli bys chciala isc na moj kierunek, to radze podciagnac angielski - wlasciwie wszystkie teksty mamy po angielsku, i czasami jest ich na prawde dosc sporo w tygodniu.

a Japonistyka przeciez na UJ prowadzi nabor co roku. (w sumie tak jest od 2 lat). chyba ze cos zle kojarze.

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Stary 2009-09-26, 18:03   #101
martyn696
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Na UJ tak jest, bo na UJ wszystkie egzotyczne filologie musialy sie przeksztalcic w kulturoznastwa, bo kulturoznastwo ma mniejsze wymogi kadrowe (PAKA) niz np japonistyka, a nie mieli kadry. Takze szpan, ze na kulturoznastwie taka specjalizacja, a tak naprawde to taka kulejaca japonistyka. W sensie bez urazy, nie wiem, jak jest teraz, ale jakies 3 lata temu wszyscy nazekali na japonistyke i indologie, ze nie ma lektoratow itd a material zdawac trzeba,...
czyli nie polecasz?az takie to złe?
bardziej tak dodatkowo chciałabym ten kierunek ewentualnie właśnie kurs języka, wiem że są to dosyć ciężkie kierunki dlatego na japonistyce chyba bym nie dała rady(plus nie mam rozszerzonego angielskiego, w sumie zawsze można zdac..) chciałabym się skupić głównie na grafice i ilustratorstwie..i jeszcze chce dostac sie do opavy więc na pewno bym nie ogarnęła wszystkiego..
i tak jak bym miała iśc na ten kierunek to za rok więc jeszcze spokojnie się mogę zastanowic i zobaczyc jak to będzie, dlatego sie chce zorientowac
santos a kurs to by była fajna opcja ? i certyfikat ?

Cytat:
yy nie bardzo rozumiem. wszystko pisze na www: http://www.orient.uj.edu.pl/newsite/index.php?id=14 . jezyk potem sobie wybierasz juz bez zadnego problemu, jaki chcesz, a inne przedmioty cala specjalizacja dalekowschodnia ma takie same.
co do japonistyki .. zeby sie dostac trzeba miec zdane wszystko na rozrz na min. 90%, wiec dosc ciezko.
a szczerze, jesli bys chciala isc na moj kierunek, to radze podciagnac angielski - wlasciwie wszystkie teksty mamy po angielsku, i czasami jest ich na prawde dosc sporo w tygodniu.

a Japonistyka przeciez na UJ prowadzi nabor co roku. (w sumie tak jest od 2 lat). chyba ze cos zle kojarze.
ok bo ja byłam na uj rekrutacji i tam takie coś było podane na tym kierunku. co do angielskiego to nie ma najmniejszego problemu,nie potrzebne mi było zdawanie angielskiego roz, wiem wiem że trzeba miec wyniki powyżej 90% ale japonistyki nie mam w planach
chodziło mi o Twoj kierunek bo mnie zaciekawiło to a nosiłam się z zamiarem pójścia na kurs japońskiego i tak się chciałam dowiedziec jak przeczytałam tutaj o tym kierunku

Edytowane przez martyn696
Czas edycji: 2009-09-26 o 18:12

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 18:10   #102
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez martyn696 Pokaż wiadomość
santos a kurs to by była fajna opcja ? i certyfikat ?
czego kurs/certyfikat? angielskego? Bo nie do konca zrozumialam

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-09-26, 18:16   #103
martyn696
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
czego kurs/certyfikat? angielskego? Bo nie do konca zrozumialam
nie nie, japońskiego
Stary 2009-09-26, 18:18   #104
Ashlee_
Zadomowienie

kurs japonskiego - fajna opcja. po roku nauki (albo po dwoch latach, zalezy na co bys trafila) mysle ze bys mogla isc spokojnie na 4 kyuu JLPT (egzamin panstwowy z japonskiego, w googlach o tym pisze).

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Stary 2009-09-26, 18:51   #105
martyn696
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ashlee_ Pokaż wiadomość
kurs japonskiego - fajna opcja. po roku nauki (albo po dwoch latach, zalezy na co bys trafila) mysle ze bys mogla isc spokojnie na 4 kyuu JLPT (egzamin panstwowy z japonskiego, w googlach o tym pisze).
ok dzięki wielkie, chyba kurs będzie lepszy dla mnie niż dodatkowy kierunek,przeczytałam ze tez trzeba miec angielski rozszerzony,jeszcze się w sumie zastanowie czy nie zdawac jak będą pisac za rok.
Stary 2010-01-08, 22:42   #106
kochanica_szatana
Zakorzenienie

Dawno tu nikt nie pisał to ja wątek odświeżę
W sumie chcę pójść na ten kierunek, jestem ciekawa świata ( tak myślę ) i myślę też nad tym, że jeśli coś by mnie faktycznie w czasie tych studiów zainteresowało, to mogłabym pójść na drugi kierunek związany właśnie z tą dziedziną. Nieprawdaż?
Z drugiej strony zastanawiam się też nad edukacją artystyczną w zakresie sztuk plastycznych...
kochanica_szatana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 23:37   #107
Neciak89
Zakorzenienie

Czy mogłaby się wypowiedzieć na temat tego kierunku osoba studiująca na AGH?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 19:33   #108
Caprice
Rozeznanie

tak się zastanawiam... jest tu ktoś kto studiuje zarządzanie kulturą na UJ?
Stary 2010-06-20, 15:26   #109
Lipcowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mańana Pokaż wiadomość
Kulturoznawstwo to bardzo ciekawy kierunek
Można nauczyć się bardzo wielu ciekawych rzeczy -opis przedmiotów poniżej
W SWPS są trzy specjalizacje na uzupełniających magisterskich

-medialna
-antropologia miasta
-praktyki artystyczne i instytucje sztuki

na uzupełniających mgr:
Filozofia kultury- statusy interpretacji
Estetyka
Teatr XX w.
Literatura XX w.
Antropologia kultury
Metodologia badan kulturoznawczych
Polityka kulturalna
Architektura i urbanistyka współczesna
Rewitalizacja i sztuka w przestrzeni publicznej
Audiowizualność w kulturze
....

tu proszę przykłady przedmiotów na studiach licencjackich :
  • antropologia
  • historia kultury
  • filozofia kultury
  • socjologia ogólna
  • kultura w perspektywie integracji europejskiej
  • kulturowa mapa Europy
  • współczesne idee cywilizacji
  • zarządzanie w sferze kultury
  • społeczna historia sztuki
  • sztuka w przestrzeni publicznej
  • przedmiot sztuki
  • architektura
  • sztuka najnowsza
  • retoryka i wystąpienia publiczne
  • TV jako medium
  • literatura popularna
  • kierunki filmu współczesnego
  • mity i symbole w kulturze
  • rytuały publiczne

Studenci kulturoznawstwa odbywają praktyki między innymi w:

• Centrum Sztuki Współczesnej
  • Fundacji Pro Cultura
  • TVP3, TVP Kultura
  • MTV Polska
  • Radiu KAMPUS
Trochę się zmieniło na kulturoznawstwie na SWPS - a raczej zmienia od najbliższego roku. Na licencjacie są trzy specjalizacje: media i film, krytyka artystyczna i zarządzanie w kulturze. A na magisterskich trzy specjalności: filmoznawstwo, media i popkultura oraz miasto, metropolie, sztuka.
I tu od razu uwaga: wbrew pozorom jest duża różnica między "specjalizacją" a "specjalnością". Specjalizacja oznacza, że w planie pojawi się kilka specjalizacyjnych przedmiotów, ale większość stanowią przedmioty ogólnokulturoznawcze; specjalność zaś - że niemal wszystkie przedmioty to będą przedmioty specjalnościowe. Na przykład na specjalności filmoznawczej robi się minimum programowe z kulturoznawstwa na pierwszym semestrze, a potem już trzy semestry samego filmu!
Lipcowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-20, 15:32   #110
kochanica_szatana
Zakorzenienie

A ja się dalej zastanawiam nad kulturoznawstwem... Mam jeszcze trochę czasu
kochanica_szatana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-20, 16:16   #111
Ashlee_
Zadomowienie

no, kierunek fajny, ja żałuję, że moja przygoda z nim się już kończy, jutro oddaję licencjat, obronka w lipcu, a we wrzesniu chyba podbój azji jeśli kogoś dana dziedzina interesuje i ma pomysł co z tym zrobić, polecam

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Stary 2010-06-30, 14:04   #112
Andzia804
Rozeznanie

GG do Andzia804

Cześć jestem już po obronie i będę składać papiery na UJ na Kulturoznawstwo międzynarodowe na II stopień myślałam jeszcze o jednym kierunku ale to może później czy może mi któraś z was na pisać coś o tym kierunku, na stronce już czytałam ale przydało by się coś więcej oprócz suchych faktów wiecie czy jest może dużo chętnych na magisterkę na ten kierunek?????? proszę pomóżcie

W Moim UK od 16.07.2011r.

Kamelot - MÓJ
Andzia804 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 14:20   #113
xsylax
Zadomowienie

Cześć dziewczyny!
w tym roku zdawałam maturę i składałam papiery na studia. Wybrałam Uniwersytet Gdański, gdyż jestem z Trójmiasta Złożyłam na 6 kierunków dziennych, dostałam się na 3, lecz mam dylemat co wybrać, ponieważ najbardziej chciałam się dostać na któryś z kierunków na który niestety nie mam szans, jestem daleko na liście rezerwowej (skandynawistyka, amerykanistyka, filologia angielska). A dostałam się na slawistykę, kulturoznawstwo i archeologię.
Co byście wybrały na moim miejscu? Naczytałam się teraz w internecie troche i waham się między slawistyką i kulturoznawstwem, archeologia odpadła ale może niesłusznie? Boję się, że po slawistyce nie znajdę pracy w kraju, jeśli już to np jako pilot wycieczek (jeśli sobie zrobię odpowiedni kurs np), a co do pracy po kulturoznawstwie opinie są rozbieżne, ogólnie interesuje mnie program ale boję się, że to studia 'wszystko i nic'. Poza tym przeraża mnie trochę ilość języków na slawistyce i jeśli w przyszłości nie pomogłoby mi to w znalezieniu zatrudnienia to męczenie się przez 3 lata poszłoby na marne.
Oczywiście wiem, że jak chciałam łatwo znaleźć pracę to mogłam składać na inne kierunki, ale nie mam głowy do fizyki czy innych takich niestety..
Pomóżcie, proszę!

www.mysiblog.blogspot.com

--------------------------------

Odchudzam się! Paleo od 06.01.2014 r

-14.5 kg

86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72-71.5-70-69-68-67-66-65-64-63-62

Edytowane przez xsylax
Czas edycji: 2010-07-12 o 14:22 Powód: .
xsylax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-12, 19:38   #114
Andzia804
Rozeznanie

GG do Andzia804

Cytat:
Napisane przez xsylax Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
w tym roku zdawałam maturę i składałam papiery na studia. Wybrałam Uniwersytet Gdański, gdyż jestem z Trójmiasta Złożyłam na 6 kierunków dziennych, dostałam się na 3, lecz mam dylemat co wybrać, ponieważ najbardziej chciałam się dostać na któryś z kierunków na który niestety nie mam szans, jestem daleko na liście rezerwowej (skandynawistyka, amerykanistyka, filologia angielska). A dostałam się na slawistykę, kulturoznawstwo i archeologię.
Co byście wybrały na moim miejscu? Naczytałam się teraz w internecie troche i waham się między slawistyką i kulturoznawstwem, archeologia odpadła ale może niesłusznie? Boję się, że po slawistyce nie znajdę pracy w kraju, jeśli już to np jako pilot wycieczek (jeśli sobie zrobię odpowiedni kurs np), a co do pracy po kulturoznawstwie opinie są rozbieżne, ogólnie interesuje mnie program ale boję się, że to studia 'wszystko i nic'. Poza tym przeraża mnie trochę ilość języków na slawistyce i jeśli w przyszłości nie pomogłoby mi to w znalezieniu zatrudnienia to męczenie się przez 3 lata poszłoby na marne.
Oczywiście wiem, że jak chciałam łatwo znaleźć pracę to mogłam składać na inne kierunki, ale nie mam głowy do fizyki czy innych takich niestety..
Pomóżcie, proszę!
ja bym wybrała archeologie, ale to tylko ja bo zawsze mi się archeologia marzyła
ale wiesz to już tylko i wyłącznie twoja decyzja
ja teraz składałam papiery na kulturoznawstwo na UJ
zobaczymy jak będzie
ale spokojnie skoro się dostałaś na takie kierunki to myślę i że i tam się uda tylko trzeba czekać na listy rezerwowe
ludzie zawsze składają papiery na kilka kierunków a potem rezygnują wiec masz na pewno szanse

Kamelot - MÓJ

Edytowane przez Andzia804
Czas edycji: 2010-07-12 o 19:41
Stary 2010-07-12, 19:57   #115
n_omi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez xsylax Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Pomóżcie, proszę!
ja skonczyłam archeo i bardzo dlugo myslalam o slawi wiec moze cos pomoge. jesli chodzi o perspektywy pracy po archeo wcale nie sa takie złe...z tym że trzeba byc gotowym na wiele wyrzeczeń. wykopaliska juz po studiach sa dosyc dlugie, zostawiasz w kraju wszystko czesto na wiele miesiecy. czesto jezdzi sie w miejsca gdzie internet czay telefon to jeszcze nowosc ;D ale to juz zalezy od tego w czym sie specjalizujesz. po za tym aby uzyskac uprawnienia musisz po kazdym roku zaliczyc miesiac wykopów a po studiach....az 12 miesiecy (nie musi byc ciagiem). praca ciezka (to nie pedzelek i aparat) aby dobrnac do pedzelka i aparatu trzeba najpierw kilka pieknych tygodni nakopac sie łopata...pracownicy muzeów czy jednostek oswiatowych tez kopią wiec liczenie ze sie czlowiek zakamufluje i bedzie archiwista w muzeum tez nie wchodza w gre (chyba ze ma sie wielki taletn do jakiejs dziedziny).
co do slawi jak to studia lingwistyczne na rynku pracy zawsze lepiej widziane niz humanistyczne. wiele zalezy od wiodacego jezyka. jesli chcesz zostac w kraju najlepiej wybrac taki sąsiadujacy, po tym zawsze mozna byc rowniez tłumaczem czy tlumaczem przysiegłym a to juz chyba konkretniejsze pieniadze...
n_omi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 08:47   #116
xsylax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Andzia804 Pokaż wiadomość
ja bym wybrała archeologie, ale to tylko ja bo zawsze mi się archeologia marzyła
ale wiesz to już tylko i wyłącznie twoja decyzja
ja teraz składałam papiery na kulturoznawstwo na UJ
zobaczymy jak będzie
ale spokojnie skoro się dostałaś na takie kierunki to myślę i że i tam się uda tylko trzeba czekać na listy rezerwowe
ludzie zawsze składają papiery na kilka kierunków a potem rezygnują wiec masz na pewno szanse
Oj nie.. z rezerwowych list juz nie mam szans sie dostac na to co chciałam, bo o ile jeszcze 30 osób mogłoby zrezygnować to juz 200 nie bardzo

Cytat:
Napisane przez n_omi Pokaż wiadomość
ja skonczyłam archeo i bardzo dlugo myslalam o slawi wiec moze cos pomoge. jesli chodzi o perspektywy pracy po archeo wcale nie sa takie złe...z tym że trzeba byc gotowym na wiele wyrzeczeń. wykopaliska juz po studiach sa dosyc dlugie, zostawiasz w kraju wszystko czesto na wiele miesiecy. czesto jezdzi sie w miejsca gdzie internet czay telefon to jeszcze nowosc ;D ale to juz zalezy od tego w czym sie specjalizujesz. po za tym aby uzyskac uprawnienia musisz po kazdym roku zaliczyc miesiac wykopów a po studiach....az 12 miesiecy (nie musi byc ciagiem). praca ciezka (to nie pedzelek i aparat) aby dobrnac do pedzelka i aparatu trzeba najpierw kilka pieknych tygodni nakopac sie łopata...pracownicy muzeów czy jednostek oswiatowych tez kopią wiec liczenie ze sie czlowiek zakamufluje i bedzie archiwista w muzeum tez nie wchodza w gre (chyba ze ma sie wielki taletn do jakiejs dziedziny).
co do slawi jak to studia lingwistyczne na rynku pracy zawsze lepiej widziane niz humanistyczne. wiele zalezy od wiodacego jezyka. jesli chcesz zostac w kraju najlepiej wybrac taki sąsiadujacy, po tym zawsze mozna byc rowniez tłumaczem czy tlumaczem przysiegłym a to juz chyba konkretniejsze pieniadze...
Dziekuje za podzielenie sie wrazeniami. Właśnie boje sie po archeologii tych wyjazdów i zostawiania wszystkiego bo jednak chciałabym sie po studiach osiedlić w Polsce.
A co do slawistyki to gdybym miała możliwość wybrania jako kierunkowego jezyka czeskiego to nawet bym sie nie wahała.. jednakże w grę wchodzą serbski i chorwacki i z tego co się pytałam wśród znajomych i czytałam w internecie nie ma u nas w PL dużego zapotrzebowania na ludzi ze znajomością takich właśnie języków. Natomiast wszyscy mi radzą, żebym wybrała kulturoznawstwo i chyba się już zdecydowałam

-14.5 kg

Stary 2010-07-14, 09:15   #117
n_omi
Rozeznanie

ja akurat kulturoznawstwo odradzalabym z całego serca, studia super ale o prace po tym trzeba stanac na glowie....co do czeskiego to UW w tym roku otwiera czeski. zreszta jesli zalezy Ci na czeskim to nie musisz studiować slawistyki, bohemistyka to studia kulturoznawczo jeykowe Czech i są na wielu uczelniach. ale zrob oczywiscie jak Ci serce podpowiada
n_omi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 09:53   #118
xsylax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez n_omi Pokaż wiadomość
ja akurat kulturoznawstwo odradzalabym z całego serca, studia super ale o prace po tym trzeba stanac na glowie....co do czeskiego to UW w tym roku otwiera czeski. zreszta jesli zalezy Ci na czeskim to nie musisz studiować slawistyki, bohemistyka to studia kulturoznawczo jeykowe Czech i są na wielu uczelniach. ale zrob oczywiscie jak Ci serce podpowiada
Chodziło mi raczej o studiowaniu w moim mieście bo skoro mam tu dobry uniwersytet to nie będę jeździła na drugi koniec Polski. No i teraz raczej chodzi, żeby zdecydowac na co się wybrać z tych kierunków na które się dostałam

-14.5 kg

Stary 2010-07-14, 11:02   #119
Paradoxical
Raczkowanie

Ja dostałam się na Uj na kulturoznawstwo-. Więc jestem zadowolona

Edytowane przez Paradoxical
Czas edycji: 2010-09-09 o 16:24
Paradoxical jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 11:12   #120
Andzia804
Rozeznanie

GG do Andzia804

Cytat:
Napisane przez Paradoxical Pokaż wiadomość
Ja dostałam się na Uj na kulturoznawstwo a dokładniej na EPI. Więc jestem zadowolona
na co się dokładnie dostałaś??
bo ja tez w tym roku składałam na UJ na kulturoznawstwo i narazie czekam na koniec rekrutacji i na wyniki

Kamelot - MÓJ
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości