![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kulturoznastwo
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam kłótnie i spory z dwie strony o tym, że po kulturoznastwie nie ma pracy, po tym nie ma pracy, ludzie potrzebują kogoś kto coś potrafi, czyli po politechnikach... No i w sumie co mam zrobić, jak nie potrafię chemii i maty? Katować się teraz aby zdac maturę z tych przedmiotów, pójść i zostać inżymierem, który i tak nie znajdzie pracy z głupiem przyczyny: nie znosi tego, jego umiejętności są zerowe bo wszystko wykuł? Praca w teatrze, czy muzeum to takie małe marzenie, nie potrzebuje bilionów, przecież. Chcę skromnie żyć w dużym mieście.
Mam dylemat wielki: na UJ dużo jest kulturoznastwa i chyba bym tam filmoznastwo(?) wybrała ale to pikuś w sumie tyle że moga nie otworzyć jakieś specjalizacji. Biorę tez pod uwagę inne miasta i inne kierunki. Nachodzą na siebie: etnologia, archeologia, antropologia kultury? W poznaniu: Cytat:
![]()
Włosy: 75/100 ![]() Waga: 68/55 ![]() „Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.” Edytowane przez Nerchie Czas edycji: 2009-09-12 o 13:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
korzonek
|
Cytat:
Komunikacja kulturowa - problemy praktyczne Kultura artystyczna - krytyka i promocja Kultura i media Kultura i rynek Teatr i widowisko Turystyka miejska i kulturowa Specjalizacje na III rok (mgr) Komunikacja kulturowa Kultura artystyczna Kultura audiowizualna Kultura i rynek Ponoć specjalizacje mogą się zmienić, mogą jakieś dołożyć czy to prawda? Ale nawet jeśli to nie ma gwarancji, że znajdę coś ciekawego ;/ Na UJ są bardzo ciekawe specjalizacje, niestety nie miałam szans, by się tam dostać. O drugim kierunku myślałam, ale nie wiem, czy dam radę jednocześnie, żaden orzeł ze mnie nie jest. Edytowane przez Ceith Czas edycji: 2009-09-14 o 21:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
przyznam szczerze ze nie wiem co bym wybrala.
moze kultura i rynek? albo ta turystyka? ... w sumie na pewno nie komunikacje, bo to kojarzy mi sie zbytnio z socjologicznymi zaganieniami ![]()
![]() |
#96 |
korzonek
|
Bądź co bądź trochę lipne te specjalizacje. Szczerze powiedziawszy nie patrzyłam na nie, gdy wybierałam ten kierunek. Miałam do wyboru jeszcze Toruń, a tam np. jest folklorystyka. No nic, trzeba mieć nadzieję, że coś zmienia bądź dołożą ;/
Też myślę nad turystyką, z tego to chyba będzie najciekawsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Ashlee_ jak liczą punkty na Twojej specjalizacji bo nie pisze na stronie tam gdzie są zasady kwalfikacjitylko takie cos(czyli tylko kolejsnośc sie liczy??)
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Z tego co słyszałam Japonistykę otwierają co drugi rok. No specjalizacje ciekawe i dużo ich jest to tylko jagiellonka, reszta uczelni nie wiem? Szkoda im inwestować chęci chyba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Na UJ tak jest, bo na UJ wszystkie egzotyczne filologie musialy sie przeksztalcic w kulturoznastwa, bo kulturoznastwo ma mniejsze wymogi kadrowe (PAKA) niz np japonistyka, a nie mieli kadry. Takze szpan, ze na kulturoznastwie taka specjalizacja, a tak naprawde to taka kulejaca japonistyka. W sensie bez urazy, nie wiem, jak jest teraz, ale jakies 3 lata temu wszyscy nazekali na japonistyke i indologie, ze nie ma lektoratow itd a material zdawac trzeba,...
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
co do japonistyki .. zeby sie dostac trzeba miec zdane wszystko na rozrz na min. 90%, wiec dosc ciezko. a szczerze, jesli bys chciala isc na moj kierunek, to radze podciagnac angielski - wlasciwie wszystkie teksty mamy po angielsku, i czasami jest ich na prawde dosc sporo w tygodniu. a Japonistyka przeciez na UJ prowadzi nabor co roku. (w sumie tak jest od 2 lat). chyba ze cos zle kojarze.
![]() |
![]() |
#101 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
bardziej tak dodatkowo chciałabym ten kierunek ewentualnie właśnie kurs języka, wiem że są to dosyć ciężkie kierunki dlatego na japonistyce chyba bym nie dała rady(plus nie mam rozszerzonego angielskiego, w sumie zawsze można zdac..) chciałabym się skupić głównie na grafice i ilustratorstwie..i jeszcze chce dostac sie do opavy więc na pewno bym nie ogarnęła wszystkiego.. i tak jak bym miała iśc na ten kierunek to za rok więc jeszcze spokojnie się mogę zastanowic i zobaczyc jak to będzie, dlatego sie chce zorientowac ![]() santos a kurs to by była fajna opcja ? i certyfikat ? Cytat:
chodziło mi o Twoj kierunek bo mnie zaciekawiło to a nosiłam się z zamiarem pójścia na kurs japońskiego i tak się chciałam dowiedziec jak przeczytałam tutaj o tym kierunku ![]() Edytowane przez martyn696 Czas edycji: 2009-09-26 o 18:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
czego kurs/certyfikat? angielskego? Bo nie do konca zrozumialam
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
kurs japonskiego - fajna opcja. po roku nauki (albo po dwoch latach, zalezy na co bys trafila) mysle ze bys mogla isc spokojnie na 4 kyuu JLPT (egzamin panstwowy z japonskiego, w googlach o tym pisze).
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
ok dzięki wielkie, chyba kurs będzie lepszy dla mnie niż dodatkowy kierunek,przeczytałam ze tez trzeba miec angielski rozszerzony,jeszcze się w sumie zastanowie czy nie zdawac jak będą pisac za rok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Dawno tu nikt nie pisał to ja wątek odświeżę
![]() W sumie chcę pójść na ten kierunek, jestem ciekawa świata ( tak myślę ![]() ![]() Z drugiej strony zastanawiam się też nad edukacją artystyczną w zakresie sztuk plastycznych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Czy mogłaby się wypowiedzieć na temat tego kierunku osoba studiująca na AGH?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
tak się zastanawiam... jest tu ktoś kto studiuje zarządzanie kulturą na UJ?
![]()
![]() |
#109 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
I tu od razu uwaga: wbrew pozorom jest duża różnica między "specjalizacją" a "specjalnością". Specjalizacja oznacza, że w planie pojawi się kilka specjalizacyjnych przedmiotów, ale większość stanowią przedmioty ogólnokulturoznawcze; specjalność zaś - że niemal wszystkie przedmioty to będą przedmioty specjalnościowe. Na przykład na specjalności filmoznawczej robi się minimum programowe z kulturoznawstwa na pierwszym semestrze, a potem już trzy semestry samego filmu! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
A ja się dalej zastanawiam nad kulturoznawstwem... Mam jeszcze trochę czasu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
no, kierunek fajny, ja żałuję, że moja przygoda z nim się już kończy, jutro oddaję licencjat, obronka w lipcu, a we wrzesniu chyba podbój azji
![]() ![]()
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
Cześć
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny!
w tym roku zdawałam maturę i składałam papiery na studia. Wybrałam Uniwersytet Gdański, gdyż jestem z Trójmiasta ![]() Co byście wybrały na moim miejscu? Naczytałam się teraz w internecie troche i waham się między slawistyką i kulturoznawstwem, archeologia odpadła ale może niesłusznie? Boję się, że po slawistyce nie znajdę pracy w kraju, jeśli już to np jako pilot wycieczek (jeśli sobie zrobię odpowiedni kurs np), a co do pracy po kulturoznawstwie opinie są rozbieżne, ogólnie interesuje mnie program ale boję się, że to studia 'wszystko i nic'. Poza tym przeraża mnie trochę ilość języków na slawistyce i jeśli w przyszłości nie pomogłoby mi to w znalezieniu zatrudnienia to męczenie się przez 3 lata poszłoby na marne. Oczywiście wiem, że jak chciałam łatwo znaleźć pracę to mogłam składać na inne kierunki, ale nie mam głowy do fizyki czy innych takich niestety.. Pomóżcie, proszę! ![]()
Zapraszam na mojego bloga: Kosmetyki, makijaże, włosy ![]() www.mysiblog.blogspot.com -------------------------------- Odchudzam się! Paleo od 06.01.2014 r -14.5 kg 86 ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez xsylax Czas edycji: 2010-07-12 o 14:22 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ale wiesz to już tylko i wyłącznie twoja decyzja ![]() ja teraz składałam papiery na kulturoznawstwo na UJ ![]() zobaczymy jak będzie ![]() ale spokojnie skoro się dostałaś na takie kierunki to myślę i że i tam się uda tylko trzeba czekać na listy rezerwowe ![]() ludzie zawsze składają papiery na kilka kierunków a potem rezygnują wiec masz na pewno szanse ![]() ![]() ![]()
18.06.2010 r. pani LICENCJAT ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Andzia804 Czas edycji: 2010-07-12 o 19:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
co do slawi jak to studia lingwistyczne na rynku pracy zawsze lepiej widziane niz humanistyczne. wiele zalezy od wiodacego jezyka. jesli chcesz zostac w kraju najlepiej wybrac taki sąsiadujacy, po tym zawsze mozna byc rowniez tłumaczem czy tlumaczem przysiegłym a to juz chyba konkretniejsze pieniadze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co do slawistyki to gdybym miała możliwość wybrania jako kierunkowego jezyka czeskiego to nawet bym sie nie wahała.. jednakże w grę wchodzą serbski i chorwacki i z tego co się pytałam wśród znajomych i czytałam w internecie nie ma u nas w PL dużego zapotrzebowania na ludzi ze znajomością takich właśnie języków. Natomiast wszyscy mi radzą, żebym wybrała kulturoznawstwo i chyba się już zdecydowałam ![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
ja akurat kulturoznawstwo odradzalabym z całego serca, studia super ale o prace po tym trzeba stanac na glowie....co do czeskiego to UW w tym roku otwiera czeski. zreszta jesli zalezy Ci na czeskim to nie musisz studiować slawistyki, bohemistyka to studia kulturoznawczo jeykowe Czech i są na wielu uczelniach. ale zrob oczywiscie jak Ci serce podpowiada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Ja dostałam się na Uj na kulturoznawstwo-. Więc jestem zadowolona
![]() Edytowane przez Paradoxical Czas edycji: 2010-09-09 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() bo ja tez w tym roku składałam na UJ na kulturoznawstwo i narazie czekam na koniec rekrutacji i na wyniki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:46.