|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Obrazy.
Ja wstawię później, ale myślę, że nazwiska wszystkim znane:
- Beksiński - tu szczególnie twórczość z lat 70-tych, 80-tych, te nowsze, bardziej geometryczne i abstrakcyjne dzieła już mniej mi się podobają. - Goya-przede wszystkim grafiki - Bruegel (nigdy nie wiem, jak to napisać, coraz inną wersję widzę...) - ten od "tryumfu śmierci" lub "ślepców" - Velazquez- szczególnie portrety karłów oraz słynne "Panny dworu" - Friedrich |
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Chili wiersz Tetmajera pasuje idealnie !
nic dodać nic ująć |
|
|
|
|
#93 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I oczywiście Friedrich, mój romantyczny ulubieniec...
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
oto georgia o'keeffe
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
salvador dali
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
i coś co przypraiwa mnie o dreszcze - Beksiński
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
Mam prośbę, nie pamiętam ani autora ani tytułu. To chyba obraz francuskiego malarza. Może któraś z Was wie. Jest to pejzaż, łąka, pola, w dali widać jakieś budynki, wieś. A na pierwszym planie kaleka dziewczyna, leży na ziemi i spogląda w stronę tych zabudowań.
Pozdrawiam
|
|
#98 |
|
Zadomowienie
|
Uwielbiam klimaty dekadenckiego Paryża, kabaratu i cyganerii w wydaniu Tuolousa-Lautreca. Bardzo lubię ogólnie plakacistów, dlatego dopiszę tu jeszcze Franciszka Starowieyskiego, Rafała Olbińskiego, Stasysa EIDRIGEVICIUSa. Moja ulubiona epoka to średniowoecze, Młoda Polska (i Europa) i dwudziectolecie międzywojenne.
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zadomowienie
|
jeszcze toulouse-lautrec...
|
|
|
|
|
#100 |
|
Przyczajenie
|
Cześć słuchajcie jestem tu nowa,ale mam prosbe czy znacie jakies strony gdzie moge znales obrazy rozstania ?? bardzo są mi potrzebne
z góry dziekuje,za wszelkie informacje
|
|
|
|
|
#101 |
|
Przyczajenie
|
Ja też bardzo lubię Gustava Klimta! Poza tym Mucha jest rewelacyjny, a ostatnio znalazłam w necie Małgorzatę Kryk i jej wprost PRZEPIĘKNE obrazy. Szaleję za nią!!
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Jeden z moich ulubionych obrazów Van Gogha
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Moj ulubiony obraz Boznanskiej "Dziewczynka z chryzantemami", ulubiony Wojciecha Weissa "Melancholik", Schulz, wspominany Pankiewicz, Podkowinski, Malczewski. No i moja nieprzemijajaca pasja - Witkacy. To tyle z obrazow psychologicznych (ze tak powiem).
Przedstawiam wszystkim Stanislava Plutenko (czy tez Plutenke, nie wiem jak sie odmienia po rosyjsku...)
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze raz Plutenko
|
|
#106 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Re: Obrazy./do joannei
Nie bede zakładać nowego wątku, tylko dopisze do tego
![]() Nie wiem czy moje informacje wystarczą ( raczej nie ) ale chciałabym Was się zapytac o obraz, na którym jest kobieta i w oddali lustro. Obraz jest tak szczegółowo zrobiony, iż nawet w lustrze jest odbicie owej stojącej kobiety. Z tego co pamiętam kobieta chyba patrzyła się na okno i znajduje sie w pokoju w którym tez chyba jest łóżko. Niestety więcej szczegółów nie pamiętam BYłabym wdzięczna za wszelką pomoc . Bardzo ten obraz mi się podobał, zobaczyłam go gdy byłam w 1 gimnazjum i utkwił mi w pamięci właśnie przez to odbicie w lustrze Pozdrawiam Edytowane przez paliziomka Czas edycji: 2006-01-12 o 21:17 |
|
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
witam mam problem mozecie mi dac linki do obrazów modernizmu tzn. impresjonizmu o kobiecie aniele i demonie ukazane tak
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zadomowienie
|
Co do linkow to nie pomoge (a swoja droga srednio to kulturalne odzywac sie na Wizazu po raz pierwszy i od razu czegos chciec...). A watek bardzo fajny. Ja wprawdzie nie mam ulubionych malarzy, mam takich, ktorych po prostu lubie bardziej niz innych, ale zadne to uwielbienie
. Bardzo podobaja mi sie akty Modiglianiego, zreszta jego portrety tez. Alfons Mucha to dla mnie jedyny tworca reklam, ktorego prace mozna okreslic mianem "sztuka", sa niesamowite. Nie podzielam fascynacji Malczewskim, moze dlatego, ze "smierdzi" mi romantycznym mitem zeslancow syberyjskich (nie lubie romantyzmu). Giger mnie przeraza, jest do bolu... anatomiczny . Za to przemawia do mnie Frida Kahlo i jej autoportrety, jestem pod wielkim wrazeniem. Bardzo lubie obrazy Salvadora Dali (cieknace zegary ), glownie dlatego, ze nie ma sensu zaglebianie sie w ich interpretacje, bo to po prostu przedstawienie wizji sennych . Jeszcze mam swoja mala obsesje na punkcie "Alegorii Wenus" Bronzino. Fascynacja od pierwszego wejrzenia![]() A ten obraz mam na scianie - w formacie duzej pocztowki ![]() http://www.wizaz.pl/forum/attachment...5&d=1131714622 |
|
|
|
|
#109 |
|
Zadomowienie
|
Mucha sie nie zmiescil(a) za pierwszym podejsciem
|
|
|
|
|
#110 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też lubię Beksińskiego.To mój ulubiony obraz , kocham go i nienawidzę jednocześnie
![]() http://www.novumgallery.pl/beksinski/bex24.html |
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
Obrazy, które mi się podobają, to m.in. dzieła autorstwa takich artystów jak Rembrandt, Botticelli, van Gogh.
|
|
#112 |
|
Rozeznanie
|
Ale cudny wątek.
. Nic dziwnego. Jakiś snob kupił sobie i... pewnie powiesił nad łóżkiem . Jeszcze dodam mój ukochany fragment Beethoven Frieze i Złotą rybkę.
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Raróg
|
Kiedyś znalazłam w albumie obraz Pruszkowskiego "Eloe" i ciągle robi na mnie tak samo duże wrażenie.
|
|
|
|
#114 |
|
Zadomowienie
|
Mnie to potwornie Leonardo da Vinci interesować zacząl z racji, ze jestem w trakcie czytania "Kod Leonada da Vinci" Dan Brown. Polecam wszystkim tą książkę jest świetna. A obrazy Leonarda cudne!
|
|
#115 |
|
BAN stały
|
A ja mam do Was pytanie, czy ma któraś z Was interpretację, opis obrazu Degasa "niebieskie tancerki", tu jest ten obraz. http://hamlet.pro.e-mouse.pl/galeria/01degas.jpg
|
|
|
|
|
#116 |
|
Mrs Mrau
|
odkopuje wątek,bo wątek przecudny
ale narazie jestem zbyt zmeczona aby cos od siebie dodać,jutro sie tym zajme
|
|
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
Paul Gauguin!
Znawca malarstwa ze mnie żaden, nie potrafię się jakoś mądrze wypowiedzieć o jego obrazach, ale po prostu lubię na nie patrzeć. Może to kwestia tych nasyconych barw, może spokój, statyczność, nie wiem... coś w nich jest.
Od 09/02/2010: 89 - 88 - 87 - 86 - 85- 84 -83-82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 -74 - 73 - 72 - 71 - 70 kg Edytowane przez tama Czas edycji: 2006-10-18 o 22:12 Powód: - - - bo zdjęcia zaginęły |
|
|
|
|
#118 |
|
Rozeznanie
|
"Manao Tupapau" - moje ulubione ujęcie niewinnej, tahitańskiej muzy malarza. Mam je nawet na pulpicie swojego komputera.
Inne, prawie tak samo przeze mnie uwielbiane, umieściłam wczoraj w avatarku.
Od 09/02/2010: 89 - 88 - 87 - 86 - 85- 84 -83-82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 -74 - 73 - 72 - 71 - 70 kg Edytowane przez tama Czas edycji: 2006-10-18 o 22:17 Powód: ten sam |
|
|
|
|
#119 |
|
Rozeznanie
|
szkoda ze taki krotki ten watek ;D jezeli ktos zna jakies forum poswiecone sztuce to prosze dajcie mi linka ...
|
|
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
cd... a noz komus sie spodoba
mnie fascynuje ten basniowy klimat... narazie koncze na literze d w mojej kolekcji
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:00.

BYłabym wdzięczna za wszelką pomoc
), glownie dlatego, ze nie ma sensu zaglebianie sie w ich interpretacje, bo to po prostu przedstawienie wizji sennych