![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Najłatwiejszy język?
Angielski ma dwa czasy? Mam wrażenie, że w takim razie coś mi umknęło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
po prostu Em :)
|
Może chodziło o dwa teraźniejsze.
![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
Dla mnie najprotszy jest angielski. I już
![]()
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Czasy są wtedy, kiedy do czasownika dodajemy końcówki. Angielski ma po prostu dużo struktur. Np. w zdaniu I'll visit my grandma tomorrow. nie mamy czasu przyszłego, tylko strukturę wyrażająca przyszłość (jeśli chcemy być precyzyjni).
Osobiście nie uważam, żeby j. angielski był super prosty w porównaniu do innych języków. Słownictwo może i tak, ale gramatyka jest dość rozbudowana (ale na szczęście bardzo logiczna wg mnie). Jednak naukę na pewno ułatwia fakt, że jest to język bardzo popularny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Hm, wg mnie rozróżnianie na czasy i struktury przy udzielaniu porad do do nauki języka może kogoś wprowadzić w błąd [choć sądzę, że niewielu jest ludzi, dla których to decydujący czynnik]. Wg mnie właśnie słownictwo w angielskim jest trudniejsze - mówimy o prawdziwej znajomości języka, a nie takiej, którą dysponuje jakieś 90% uczących się. Jest wiele synonimów pochodzenia anglo-saksońskiego, francuskiego, łacińskiego, [przykładowo: królewski - kingly = royal = legal] i trzeba się ich wszystkich nauczyć, a także tego, który z nich jest powszechnie używany i w jakich kontekstach.
No i konia z rzędem temu uczniowi, który ma zdolności w tym kierunku, wytrwałość i szczęście trafienia na nauczyciela, który nauczy go fonetyki. Można wymiatać po angielsku, ale przy każdym 'thing', 'the', 'man', 'political', 'bead', 'bit', 'beat' i 'bee' i tysiącach innych będzie słychać, że się jest nienativem. Dlatego polecam ang jako drugi najprostszy język. Hiszpański jest pierwszym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Trudnoscia jest zawsze dla mnie ten czas w ang kiedy chcesz powiedziec "If I..." bo w polskim mowimy " jesli POJDE tam, to... "(czyli czas przyszly,zalozenie przyszlosci) a w angielskim, jak chcesz dokladnie to samo powiedziec, to musisz uzyc terazniejszego- "If I go ...." zamiast "If I'll go -tak jak doslownie byloby po polsku" - ![]() Ale zgadzam sie,ze angielski jest latwy a nawet przyjemny. Nie ma tam tych mega dlugich slow jak w polskim typu "przedluzajac" "zagotowac" ect etc, przewaznie slowka maja 4, 5 liter, wymowa jest prawie zawsze inna, nie tak latwa jak w niemieckim, ale w zwiazku z tym,ze w angielskim tyle slowek sie non stop powtarza, zapamietanie nie ejst trudne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
lise-kotta
|
mówię w kilku językach w różnym stopniu i zdecydowanie najłatwiejszym językiem do nauki okazał się być... szwedzki. z rozumieniem akcentów jest różnie, ale w chwili obecnej juz nawet skånska mi niestraszna
![]() om det finns någon här som skulle vilja snacka/skriva lite på svenska med mig, så får de gärna göra det ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
|
liselotta, a najtrudniejszy?
![]()
![]() |
![]() |
#99 |
lise-kotta
|
nigdy do końca nie wszedł mi do głowy niemiecki, paradoksalnie. rozumiem dużo, natomiast nie powiem nic, bo na jakiekolwiek zdanie po niemiecku odpowiadam automatycznie po szwedzku
![]() BARDZO cięzko jest się nauczyć czeskiego poprawnie (zwłaszcza pisownia, akcenty, "długie" litery etc.) przez to, że taki podobny do polskiego a jednocześnie tak porażająco różniący się. i cięzko przezwyciężyc polskie nawyki, np. przy odmianie czasownikow (typu: pierwsza osoba liczby poj. końcówka na -u, a nie -ę itp.), jakieś takie nielogiczne się wydaje, jakby się mówiło po polsku na opak. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tam jestem za angielskim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Nie polecam łaciny... Uczę się jej od 5 miesięcy. Masakra! Te wszystkie koniugacje, deklinacje itp. Czytanie niby proste tylko trzeba wiedzieć jak czytać każdą literę w różnych słowach, bo raz czytamy 'c', a potem 'k'.
Moim zdaniem trzeba po prostu lubić dany język. Ja nienawidzę angielskiego i unikam go jak ognia, a lubię(i uczę się) arabski. Uczę się łaciny, niemieckiego, angielskiego, arabskiego i mam w planach dołożyć rosyjski. Kiedyś coś kombinowałam z francuskim, ale wolę się go uczyć jak jestem we Francji, tak jakoś mi lepiej jak coś słyszę i ktoś mi to tłumaczy, lepiej do głowy wchodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie najłatwiejszy jest niemiecki
![]() Później hiszpański, którego niestety aktualnie się nie uczę, brak czasu. A dosyć trudny dla mnie jest angielski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
język niemiecki jest zdecydowanie najłatwiejszy, uwielbiam go
![]() w ciągu 4 lat nauki nauczyłam się tyle, ile przez 11 lat angielskiego .. słówka wchodzą mi do głowy momentalnie, gramatyka prosta, nie to co angielska. angielski też bardzo lubię, ale to nie jest moja miłość. chciałabym studiować lingwistyką stosowaną niemiecki z angielskim ![]() trzy lata uczyłam się francuskiego, ale nauczycielka skutecznie mi go obrzydziła niestety .. nikt nigdy nie uczył się francuskiego, a ona kazała nam czytać teksty na głos i potem darła się, że źle czytamy. wydawało mi się, że to zadaniem nauczyciela było nauczyć nas czytać .. natomiast na pewno nie nauczyłabym się rosyjskiego. niestety, ale do nauki tego języka trzeba mieć chociaż minimalny słuch muzyczny, co by słyszeć te piękne, śpiewne akcenty .. nie mam nawet szans. w zamiarze nauka hiszpańskiego (jeśli się uda to na studiach), a potem szwedzkiego. marzeniem jest opanować bardzo dobrze kilka języków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
Uważam że nie ma takiego
![]() Co do ang- wbrew pozorom mają straszną ortografię, trudną fonetykę (dukać to każdy ptrafi ![]() ![]() ![]() Wg mnie łatwymi do Polaka są jezyka ze zbliżoną do naszego strukturą gramatyczną, tj. fleksyjne. Znamy idęę przypadka, więc nas tak nie odstrasza istnienie go w językach słowiańskich czy nawet litewskim(choć ten drugi jezyk to inna historia ![]() Btw, co do łatwości w przyswajaniu najbliżyszch nam języków... ostatnio miałam do przetłumaczenia ukraiński tekst i spędziłam na dwoma kartkami tyle czasu, że sama nie mogłam w to uwierzyć ![]() ![]() ![]() Na samym końcu już mi się myliły (przez tę bliskośc wyrazów) wszystkie formy jakie sa poprawne w jednym i drugim języku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
angielski oczywiście na pierwszym miejscu, łatwy i dzięki łacinie wiele słów w polskim i angielskim jest podobna...no i dużo słów zapożyczonych z angielskiego, normalnie już funkcjonujących w naszym języku...
drugi język...włoski, naprawdę był łatwy jak się go uczyłam (podstawy co prawda, ale szybko mi przychodziło i wiele słów podobnych jak w j.polskim)
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Norweski prosta gramatyka a slownictwo to taka mieszanina angielskiego i niemieckiego. Znajac norweski mozna rozumiec szwedzki i dunski gdyz sa b podobne . Jedynym minusem jest wymowa ktora niestety czesc dzwiekow jest inna niz w polskim
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
włoski - ale na poziomie komunikacyjnym - bardzo szybko wchodzi do głowy ze swoją melodią, potem robi się trochę trudniej
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Dla mnie, hiszpanski jest najlatwiejszy jezyk. Jestem francuzka i hiszpanski jezyk podobny do francuski...Tak jak wloski...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
|
To prawda, nauka każdego kolejnego języka romańskiego jest dużo łatwiejsza.
![]()
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie wloski. Choc sie go nie ucze, sporo rozumiem(znam inne jezyki romanskie), z tego co czytalam gramatyka jest dosyc prosta, a na pewno prostsza niz hiszpanska(swoja droga tez latwy jezyk, szybko go lapie).
sporo tez zalezy od punktu widzenia. Dla polakow rosyjski bedzie latwiejszy niz dla anglika, ale trudniejszy niz dla bialorusina/ukrainca, dla rumuna wloski..mozna tak wymieniac w nieskonczonosc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
No mi sie wdaje, ze wloski jest latwy poniewaz slowa sa bardzo zabawne dla nas jak np. brzuch-pancia. Ja od roku mieszkam z jedna wloszka i musze powiedziec, ze po tym czasie rozumiem 80% z tego co mowi (na pewno wplw tez ma,ze mowie po hiszpansku a te jezki sa bardzo podobne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Wtajemniczenie
|
wybieram sie na fil. ang. i dodadtkowo na uczelni mam wybor lektoratu (niemiecki-odpada bo miałam w LO i stwierdzam ze to nie dla mnie ten jezyk, nie to ze nie umiem, ale zwyczajnie nie lubię tego języka. kilka z Was pisało i hiszpańskim i się podejmę tego chyba , zresztą jest to drugi z językó najczęsciej uzywanych - takze przydatny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Uczę się dwa lata w szkole rosyjskiego i jak dla mnie ten język jest koszmarny. W ogóle go nie mogę "wyczuć", a już odmiana dla mnie to kosmos- zbyt często lecę tak jak w polskim.
Do tej pory jak sobie przypomnę odmianę drug druga to mi się niedobrze robi, za nic nie mogłam zapamiętać tego, że w celowniku jest u na końcu, a nie je (albo na odwrót... ![]() Za to angielski jest dla mnie banalny ![]() Przez wakacje będę zbierać kasę na korki z hiszpańskiego, tylko nie wiem czy wyrobię z nimi w klasie maturalnej. Strasznie duż om izosatje w głowie z hiszpańskiego, kiedy oglądam telenowele z napisami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Angielski jest łatwy, bo nie ma przypadków na przykład, które w niemieckim (+ odmiana rodzajników) były moją zmorą.
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Tak naprawdę to żaden język nie jest prosty bo jak to mówią im dalej w las tym więcej drzew, więc jeśli się chce znać biegle języki to i tak trzeba nad nimi siedzieć
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
zdecydowanie Wloski, szybko wchodzi do glowy i "slodko" brzmi ^^
niemiecki tez jest latwy, za to mam prob z angielskim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
hiszpanski nie jest wcale taki prosty na jaki wyglada
![]() ![]() ![]()
![]() |
#120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie zgodze sie ze angielski jest latwy pod wzgledem slowek ... angielski jest o wiele bogatszy w slownictwo niz polski kiedy po polsku mamy jedno czy dwa okreslnienia na jakas czynnosc np. wedrowac=spacerowac, jeczec czy wrzeszczec w angielskim kazde z tych okreslen moze byc przetlumaczone na 3, 4 czy nawet 5 sposobow. Albo wymiotowac = be sick, puke, throw up, vomit i to mnie wkurza najbardziej tj. mnogosc slowek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.