![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Slub z obcokrajowcem - organizacja
Poszukuję osób jakiejkolwiek narodowości, które byłyby tak uprzejme by wziąć udział w moim badaniu dotyczącym wszelkich rodzajów bliskich związków z partnerem (praca magisterska). W tym kontekście związki/małżeństwa mieszane są bardzo cenne!
Oto link po polsku:http://relacje.i-test.pl/ I po angielsku: http://relationships.i-test.pl/ Byłoby suuuper, gdybyście mogli wziąć w nim udział! Dzięki gorące! Looking for people of any nationality, who would be so kind to take part in this cross-cultural research regarding all sorts of close relationships with partners (Master's thesis): http://relationships.i-test.pl/ It would be AWESOME if you could fill it out! Thank you!
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Slub z obcokrajowcem - organizacja
Fajny wątek dużo przydatnych informacji dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Ja swoj wielki dzien mialam miesiac temu i niemoge uwierzyc ze juz po. Problemow mialam nie miare. Moj maz jest Szkotem a slub mielismy w Krakowie. Bedac w szkole sredniej w Krakowie weszlam do kosciola swietej Anny i sobie postanowilam ze jesli kiedykolwiek bede wychodzila za maz to bedzie wlasnie w tym kosciele. Na codzien mieszkam w Szkocji i myslalam ze dwie wizyty w Polsce wszystko zalatwia, ale bardzo sie mylilam. Od samego poczatku mielismy pod gorke bo ksieza z krakowa odsylali nas do Edinburgha i vice versa. W pewnym momencie nie wytrzymalam i puscily mi nerwy i powiedzialam ze nie wyjde jesli ktos mi nie pomoze
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Gratulacje, że na weselu tak fajnie wszystko się Wam ułożyło.
Ale dziwię się, że mieliście jakieś problemy w załatwieniu spraw w kościele. Znajomi załatwiali ślub w kościele św. Piotra i Pawła na Grodzkiej, "angielskojęzyczny" i nie było problemów. Prawie wszystko załatwili telefonicznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie,
w przyszlym roku bede brala slub koscielny z Francuzem, w miejscowosci znajdujacej sie ok 70 km od Warszawy. Mam problem ze znalezieniem ksiedza mowiacego po francusku. Czy ktoras z Was znalaby ksiedza francuskojezycznego mieszkajacego w Warszawie albo w okolicach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie narzeczone I zony
![]() Zaczelam planowanie slubu z Wlochem (w Polsce). Gdyby to jeszcze bylo za malo komplikacji, mieszkamy w Australii... Wiec zupelnie nie wyobrazam sobie organizacji tego wszystkiego. Myslelismy, zeby wziac slub w 2015r. I do tego czasu bede w Polsce tylko RAZ - w 2014r. Wtedy jeszcze nie bede mogla zalatwic zadnych dokumentow, spowiedzi I innych tego typu spraw, nie beda tego mogli za mnie zalatwic Rodzice, wiec zaczelam sie zastanawiac, czy to w ogole wykonalne. Wiadomo, ze mozna zatrudnic wedding plannera, ktory owszem ogarnie sale, tort itp, ale raczej sie za mnie nie wyspowiada 2 miesiace przed slubem :/ Jestem pelna watpliwosci, nie wiem nawet czy zdecydowac sie na slub koscielny czy konkordatowy, rozwazalam nawet slub cywilny we Wloszech lub tu na miejscu, a pozniej ewentualnie koscielny w Polsce (chyba ze przytlocza nas formalnosci). Napisalam juz do ambasady polskiej I wloskiej tutaj na miejscu, ale pewnie dostane odpowiedz za jakies 100 lat. Jesli ktos ma podobne doswiadczenia, to blagam, podpowiedzcie cos! Czy spowiedz I nauki przedmalzenskie odbyte tutaj beda uznane w Polsce? Czytalam gdzies, ze musze sie OSOBISCIE zglosic w kosciele chyba 3 miesiace przed slubem (jesli mnie pamiec nie myli), ale juz teraz wiem, ze bedzie to niewykonalne. Czy mozna to jakos obejsc? I na koniec - czy ktokolwiek zna jakis namiar na ksiedza mowiacego po wlosku? Najchetniej z okolic Warszawy. Chcialabym sie dowiedziec u zrodla jak sprawa wyglada. Z gory dzieki za wszelka pomoc! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Pojdz do siebie do jakiegoś polskiego kościoła i omow swoje wątpliwości z księdzem. Na sto procent możesz sie wypowiadać i mieć nauki u siebie. Z reszta niestety nie pomogę.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Re: Slub z obcokrajowcem - organizacja
Australiana, przygotowane do slubu powinno nastapic w Twojej parafii ze wzgledu.na.miejsce zamieszkania. W tym momencie mieszkasz w Australii wiec najblizszy katolicki kosciol (wcale nie musi byc polski)w Twoim.miescie ma Was przygotowac do slubu(nauki, spowiedz, spisanie protokolu) nastepnie parafia Wasza wysyla licencje do parafii w ktorej bedziecie brac slub na udzielenie Wam tego sakramentu. W parafii polskiej juz nic nie musicie zalatwiac poza szczegolami dot. samej cermonii.
wydaje mi sie, ze wiekszym wyzwaniem bedzie zalatwienir dokumentow do. USC, choc Wlochy chyba wystawiaja to zaswiadczenie o braku przeciwskazan do zawarca malzenstwa. Bedziecie go potrzebowac. Ale jesli to uda sie Wam ogarnac to powinno sie udac Zalatwic wszystko bez zbednych wycieczek do.kraju. Powodzenia! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Dot.: Re: Slub z obcokrajowcem - organizacja
czesc dziewczyny my mamy swoj wielki dzien 16/08/2014 ja jestem polka jefnsk mieszkam w irlandi juz ponad 10 lat moim wybrankiew jest lotysz z lotwy mieszkajscy w irlandi jeszcze dluzej naszczescie jestesmy ze soba juz 8 lat (tak wiem pzedluzajace sie nazeczenstwo jest niebezpieczne :P ) punkt w tym ze naszczescie mowi po polsku jest na etapie uczenia sie na pamiec przysiegi nasza pierwsza wizyta w polsce juz za miesiac mamy spotkanie z ksiedzem mam nadzieje ze nie bedzie duzo problemow dogadywalismy sie juz z proboszczem z pod bydgoszczy mowil ze wszystko sie da zalatwic no i taka mam nadzieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie forumowiczki!
Zwracam sie do was z waznym pytanie za 3 miesiace biore slub cywilny w Polsce z iranczykiem majacym australijski paszport. Zlozylam wszystkie papieru do USC wraz z aktem urodzenia narzeczonego I Tutaj pojawia sie problem - Pani z USC pinformowala moja mame ( gdyz to Ina skladala dokumenty) ze AKT urodzenia Oryginal zostaje u nich w urzedzie. Wydaje mi sie to zupelnie bezsesnsowne gdyz maja tez kopie przetluamczona na Polski przez tlumacza przysieglego Wiec dlaczego Chca zatrzymac oryginal? Jest to dla mnie b Wazne gdyz akt mojego narzeczonego jest rownoczesnie Jego iranskim dowodem osobistym Wiec nie moze tego po prostu zostawic w urzedzie. Dajcie znac jesli cos wiecie na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() pozdrawiam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Odnawiam watek
![]() ![]() ![]()
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
Hej Monia
![]() Ja oczywiscie tez jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;49556449]Hej Monia
![]() Ja oczywiscie tez jestem ![]() wiem i bardzo sie z tego ciesze ![]()
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
monia robicie oddzielnie cywilny i koscielny czy konkordatowy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Wlasnie nie wiem, slyszalam ze duzo biegania z papierami jesli jest konkordatowy ;-\ a wy?
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Cywilny w tym roku, jak sie uda to ta sama data lub podobna
![]() ![]() ![]() Pozatym chcemy zeby Tż dziadkowie mogli chociaz na cywilnym byc bo do Polski na kościelny nie poleca wiadomo. Wiec beda my, rodzice i Tż dziadkowie i bedzie cywilny i obiad mały tutaj ![]() Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2015-01-03 o 23:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Ja musze sie zorientowac jak to wszystko wyglada i bede myslec Co i jak
![]()
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Super, cieszą sie bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;49588244]Super, cieszą sie bardzo
![]() ![]() a twoi rodzice rozmawiaja po angielsku?
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Witajcie, macie moze informacje o apostille? Zamierzamy z TZ slubowac w Irlandii, on jest Ukraincem z irlandzkim paszportem. W ambasadzie polskiej nie chcieli mi udzielic zadnych informacji o apostille tylko wyslali od razu do MSZ, moj tato zalatwil mi skrocony odpis aktu urodzenia w wersji dwujezycznej. Wydawaloby sie ze I Polska I Irlandia podpisaly jakas tam umowe I mozemy sobie odpuscic pieczatki a tu niespodzianka.
Ktos ma moze swieze info? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich! Planuje slub w przyszlym roku z Wlochem - w Lublinie
![]() ![]() Moze jest tu ktos z Lublina kto byl na slubie 2-jezycznym i moze polecic jakis kosciol/ksiedza? Bede bardzo wdzieczna. Goscie beda z UK, Wloch i Polski, super wiec byloby miec ksiedza ktory mowi w tych 3 jezykach ale chyba to by bylo zbyt piekne ![]() Czy wiecie jakie dokumenty (gdzie i kiedy) trzeba dostarczyc do slubu konkordatowego? Z gory bardzo dziekuje!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Hej Paula! Gratulacje!
Moja znajoma brala slub jednostronny u Dominikanow. Bardzo piekna msza, brat tez był bardzo wyluzowany. Uderz tam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Dziekuje bardzo Opiumalfa! Tak wlasnie myslalam o zakonnikach - Dominikanach lub Jezuitach. Mam nadzieje ze znajda sie bracia/ksieza mowiacy po angielsku
![]() Kolejne pytanie do Was - czy moze ktos polecic Wodzireja (plus DJ) ktory ma doswiadczenie ma weselach miedzynarodowych I mowi biegle po angielsku (albo tez po wlosku? ![]() Poszukuje rowniez pomyslow na zabawy (np. integracyjne) i konkursy aby goscie z roznych krajow sie poznali I dobrze sie bawili? Dziekuje Wam drogie panie! (chyba ze sa tu tez panowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Ten co odprawiał mszę mówił troszkę po angielsku. Mogę się zapytać znajomej o jego imię jak chcesz.
Co do DJ'a polecam z całego serca Michała http://zbawa.pl/ Nasze wesele polsko belgijskie poprowadził wzorowo. Wszyscy byli zachwyceni. Mówi biegle po angielsku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Dziekuje bardzo! Wlasnie widzialam stronke Wodzireja Michala, opinie sa pozytywne. Czy poproawdzil impreze na poziomie (bo czasami roznie z poziomem i poczuciem humoru bywa
![]() Znalazlam tez innego DJa + Wodzireja ktory specjalizuje sie w weselach miedzynarodowych ale... ma zajete juz wszystkie terminy na 2016! Kurcze, chyba sama sie przekwalifikuje skoro jest taki popyt ![]() Co do ksiedza to bede wdzieczna za podpytanie o jego imie ![]() Dziekuje pieknie!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Hej, ten ksiadz (ojciec juz tam nie pracuje niestety) ale i tak polecam Ci Dominikanów.
Michał prowadził na jak najwyzszym poziomie, takze polecam. O cennik musisz bezposrednio do niego bo my mielismy inny układ, b wesele było w Belgii. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Dziekuje!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.