![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
Cytat:
Wszelkie zmiany mogą mieć wpływ na cykl, d;atego nalezy się nauczyć wyniki analizować. Grypa, leki- mogą zaburzać cykl. I j/w.- choć dodam ,ze ekspertem nie jestem. ![]() Co do nieregularności snu - moze byc problemem, bo pomiar powinien byc prowadzony po minimum 3h snu o tej samej porze, tuż po przebudzeniu. Persona - nie jest tym samym co metoda obserwacji cyklu (gdzie obserwuje się temperaturę, śluz, można równiez szyjkę macicy-jej stan). Metoda jest stosowana do obserwacji cyklu, w oparciu o obserwację można stwierdzić która to faza. Dobrarado niedoczytałaś dobrze co do osoby, która stara się 1.5 roku o dziecko, nie stosowała wczensiej NPR. Npr pomaga wyregulować cykl, a raczej się dowiedzieć co i jak- nie pomaga zajść w ciążę tak hop siup.
![]() |
![]() |
#92 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może ja mam akurat takie szczęście, że mam dość regularne cykle i okres mnie jeszcze w życiu nie zaskoczył (przynajmniej od czasu, kiedy prowadzę obserwacje-zawsze dostaję @ 13 dni po owulacji-którą zazwyczaj czuję, bo bolący jajnik daje mi znać-w dniu, w którym spada temperatura). Myślę, że przez te 8 lat wystarczająco poznałam swój organizm (choć nie wykluczam, że kiedyś coś mnie zaskoczy). Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie wiem, czy ja albo mó mąż tak bardzo się w łóżku powstrzymujemy... czasem on chce, a ja nie. A czasem odwrotnie. Wszystko jest kwestią dogadania się. Mam nadzieję, że wyczerpująco odpowiedziałam na Twoje pytania ![]() Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2009-07-06 o 21:38 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
Nie ma czegoś takiego jak podwójna owulacja.
Co do choroby to ja z doświadczenia wiem, że o 7 rano albo nie mam w ogóle podwyższonej temperatury albo mam 39, więc z tym nie miałam problemów. Dla mnie najważniejsze jest, że ta metoda łączy dużą skuteczność z brakiem szkodliwego oddziaływania na mój organizm, a każda metoda antykoncepcyjna by szkodziła. Jeśli patrzeć na długość moich cykli to można by powiedzieć, że są nieregularne. Ale faza lutealna wynosi 14 dni, więc wszystko jest ok. Przy dużych wahaniach trzeba znaleźć przyczynę i ją w miarę możliwości leczyć.
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
widocznie jest
![]() skoro lekarze mi to potwierdzili, miałam troszkę problemów z jajnikami, np naraz w jednym cyklu schodziły mi 4 jajeczka, miałam stan zapalny jajników i zrobione USG pokazało 4 pęcherzyki na jajnikach (3 na prawym i 1 na lewym), jajeczkowanie trwało 14 dni bo te pierwsze jajeczka nie mogły jakoś się wydostać i zostały w jajniku i potem naraz pekły wszystkie trzy i wylądowałam w szpitalu. Pan doktor stwierdził, że mam wieloowulacyjne cykle. Oczywiście nie wszystkie ![]() no a prezerwatywy nie szkodzą nikomu ![]() i przede wszystkim czuję się na tyle bezpiecznie i komfortowo, ze pozwala mi to normalnie korzystać z seksu, bez stresów. ---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- ale rozwiałyście moje wątpliwości ![]() no to ok, to korzystajcie sobie z tej metody, widocznie jest OK skoro działa, ja tam jednak zostanę przy mojej ps.przez te wszystkie lata nigdy nie zdarzyło mi się aby prezerwatywa pekła, uszkodziła się, potargała czy też cokolwiek innego - że pozowlę sobie zareklamować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
jakos trudno mi w to uwierzyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
![]()
Porównując różne metody antykoncepcji można śmiało stwierdzić, że NMPR jest chyba najbardziej skomplikowaną i ze względu na zależność od wielu czynników trudną metodą. Najłatwiejszą są z pewnością tabletki antykoncepcyjne (jednak ja nie jestem ich zwolenniczką ze względu na liczne skutki uboczne) oraz prezerwatywy. Te ostatnie stosowaliśmy z mężem przez kilka lat i tylko raz zdarzyło się, że prezerwatywa pękła (po prostu jest to kwestia wprawy). W kwestii odczuć to czasy się zmieniły, produkuje się teraz prezerwatywy ekstra cienkie, których praktycznie nie czuć podczas stosunku (zarówno jeśli chodzi o kobietę jak i mężczyznę). Problem pojawia się tylko w przypadku uczulenia na lateks (chociaż i ten problem starają się rozwiązać producenci, kombinując z surowcami). W NMPR podoba mi się to, że metoda jest w 100% ekologiczna.
Myślę jednak, że warto pokusić się o obserwację swojego ciała z kilku powodów (niekoniecznie antykoncepcyjnych). Po pierwsze dzięki temu można łatwo zauważyć ewentualny stan chorobowy, po drugie może to pomóc w zajściu w ciążę (zresztą taki jest cel metody - 'zajście', a nie 'nie zajście'), po trzecie wiadomość kiedy doszło do zapłodnienia pozwala wyliczyć dokładniej termin porodu. W późniejszym wieku obserwacja pewnie pomoże odkryć moment menopauzy. Oczywiście takie obserwacje są bez sensu u kobiet, które stosują antykoncepcję hormonalną.
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Persona nie dziala na podstawie temperatury. Co miesiac "wola" o wykonanie 8 testow. Trzeba nasiusiac na test (wygladaja jak ciazowe) i wlozyc go do maszynki. Ona na podstawie ilosci zawartych w moczu hormonow oblicza dni plodne i nieplodne. Wydaje mi sie to bardziej niezawodna metoda niz mierzenie temperatury.
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
naprawdę nie było
![]() robiło się test w laboratorium - oddawało się rano krew no i po południu był wynik ![]() były wtedy jakies takie testy z takimi ampułkami, też potrzebna była próbka moczu i takie ampułki się napełniało, jakieś takie czary mary, potem w zalezności od tego jak się taki osad ułozył na sciankach ampułki - taki był wynik. no i pisało tam, ze trzeba ją pozostawić w spokojnym miejscu na 45 minut i wtedy będzie miarodajny wynik. i postawiłam na lodówce ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- No to rzeczywiście brzmi ciekawie ![]() pewnie jest bardziej miarodajne niż mierzenie temperatury, obserwacja śluzu i wyliczenia.... Ale tak czy owak, wszystkie naturalne metody - nawet najbardziej skuteczne (czyli chroniące przed nieplanowaną ciążą w bardzo wysokim stopniu) nie pozwalają na współżycie w momencie owulacji - czyli w dniach kiedy libido kobiety jest największe a satysfakcja ze współżycia najpełniejsza ![]() To zdecydowana wada takich metod. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mogłam coś pomylić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Nie pomyliłaś. Unikanie zapłodnienia jest grzeszne samo w sobie, bez względu na rodzaj stosowanej do tego metody. Już o tym pisałam. Oczywiście w nauce KK.
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Mnie także, bo testy juz wtedy były dostępne
![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-07-07 o 16:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
może i były ale w większych miastach, a nie w takiej mieścince w jakiej ja mieszkałam, poza tym były przecież - opisałam, ale takie daremne.... dopiero z czasem się pojawiły takie fajne, te z kreseczkami
![]() co do tej metody, to chyba jednak nie jest antykoncepcja, bo to po prostu powstrzymywanie się od aktu seksualnego a nie bezpośrednie działanie które ma na celu niedopuszczenie do zapłodnienia, ale tylko do zapłodnienia a nie do całego aktu seksualnego.... coś tam jeszcze pamiętam z nauk przedślubnych (prehistoria kompletna - 19 lat temu) i tam wtedy nam Pani katechetka z parafii tłumaczyła o co kaman w metodzie Bilingsa i kalendarzykowej - więc chyba dopuszczają takie metody, bo sami nas o nich informowali i wskazywali jako słuszne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Były takie które pokazywały "+" i "-"
![]() ![]() Co dopuszczalności metod antykoncepcji, to z tego co wiem, KK dopuszcza "antykoncepcje" tzw. naturalną (a raczej wstrzemięźliwość). Którys papież dopuścił taką możliwość, ale który, kiedy i dlaczego, to już nie pamietam.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-07-07 o 17:39 Powód: dopisek, dla jasności |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
Naturalne metody nie są antykoncepcją bo wymagają czasowej wstrzemięźliwości a przez to nie mieszczą się w definicji.
Egoistyczne, nieuzasadnione unikanie ciąży jest grzechem. Ale jak kogoś np. nie stać to ma wręcz moralny obowiązek nie mieć w tym momencie dziecka.
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pisałam ja stosuje tą metode dopiero od 3 miesiecy. I nie mówię,że metoda jest skuteczna bo jeszcze w ciąży nie jestem.Wcześniej jej nie stosowałam bo na noc pracowałam. No i staramy sie 1,5 roku bo dopiero po 8 miesiącach po odsatwiniu tabletek (7 lat na pewno brałam jak nie 9) stwierdzono u mnie owulacje.Ale pierwszy test owulacyjny wyszedł mi dopiero w poprzednim cyklu.Opiekę lekarska mam utrudnioną bo aby dostać sie na normalną wizytę u angielskiego lekarza muszę czekać 2 tygodnie. Jak jestem z wizytą w Polsce to chodzę do ginekologa i ustalamy co dalej. Mój mąż robił badania i wszystko jest w porządku. No i dodam ,że mam 10 letnią córkę i z nia zaszłam w ciażę tylko i wyłacznie poprzez kalendażyk małzenski bo dokładnie wiedziałam kiedy mam owulacje.Cykle miałam 28 dniowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kocham się bez stresu, bo nie zastanawiam się ciągle, czy zajdę w ciążę. Bo jak zajdę, to będę mieć dziecko, które przyjmiemy z miłością. Właściwie to zawsze biorę to pod uwagę. Ale taka perspektywa mnie nie stresuje. Cytat:
Cytat:
My nie unikamy poczęcia, bo nie chcemy mieć dzieci, ale dlatego, że warunki nam na to chwilowo nie pozwalają. I akurat to jest tak, że NPR w Polsce jest promowane właśnie przez Kościół Katolicki. Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie będziecie chciały tego czytać, ale podam Wam linki potwierdzające moje słowa: http://www.rodzina.sosnowiec.pl/meto...a-rodziny.html http://npr.pl//index.php/content/view/56/43/ |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Wtajemniczenie
|
Darianna czy twoje problemy z zajściem w ciąże związane są z długotrwałym przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych?
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
Czyli jak kobieta jest zdrowa, płodna, a jej mąż zarabia bardzo dużo, to ona musi non stop rodzić dzieci?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wiecie, ja wam nic nie narzucam, ja tylko piszę co wiem. ![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Tak. Chociaż żaden ksiądz ci tego prosto z mostu w oczy nie powie, ale taki jest logiczny wniosek z zaleceń Katechizmu.
![]() |
![]() |
#112 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego jest to metoda regulacji poczęć i powinna być stosowana do planowania dziecka, a nie nieplanowania. Cytat:
![]() Bardzo chcielibyśmy mieć dziecko, ale ciągle coś wypada... męczy nas to strasznie... TŻ teraz nie pracuje, z mojej pensji dajemy radę się utrzymać, ale nie wiem jak byłoby z dzieckiem, choć w UK jest więcej możliwości pomocy od państwa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Grzeszne jest unikanie zapłodnienia ciągle i nagminnie - czyli gdybyś np. miała jedno dziecko i doszła do wniosku, że dosyć i do końca życia już nic. Takie postępowanie interpretowane jest przez KK jako grzech, niezależnie od tego jakich metod stosuje się do unikania zapłodnienia (nawet jeśli to jest przysłowiowa szklanka wody zamiast) ponieważ małżeństwo wg KK ze swej natury zawarte jest po to aby mieć dzieci, a małżeński stosunek ze swej natury powinien być płodny.
![]() zacytowałam ten fragment, bo w sumie to moim zdaniem, tak nie jest. Bo jak jest dobrze? i nie grzesznie? jak mam dwoje dzieci i dochodze do wniosku, ze dosyć i już nic do końca? czy jak mam troje? czworo? itd... przecież to bez sensu moim zdaniem. mam troje dzieci i tyle, więcej nie planuję (piszę wyraźnie: nie planuję, czyli nie zdecyduję się świadomie na dziecko - czyli będę uzywać antykoncepcji i unikać sytuacji które moglyby się przyczynić do zajścia w ciążę - czyli seks bez zabezpieczenia). To ja mam grzech? Nawet jakbym sobie teraz wymysliła że np. juz nigdy nie będę współżyc - do końca życia? (no wiadomo, głupie założenie i mało realne - no ale to też taki głupi przykład). no przecież wychodzi na to, ze też stosuję antykoncepcję "szklanka wody zamiast". A że stosuję ją permanentnie (czyli bez przerwy - zero seksu) to już żadna różnica, bo metoda jest taka sama - zapobieganie ciąży poprzez powstrzymanie się od aktu seksualnego. To na pewno nie jest wg wykładni KK grzechem. Dlaczego? Bo jestem obecnie w związku z drugim facetem, oczywiscie żadnego slubu nie mamy, nawet cywilnego, z poprzednim mężęm (żyjącym i owszem ![]() Mam z tym nowym partnerem jedno dziecko (córka 4 lata) i mieszkamy na wsi (ortodoksyjna wieś katolicka z Ortodoksem Proboszczem). Proboszcz przyjmował nasze zgłoszenie do Chrztu naszej córeczki, spytał nas czy chcielibyśmy przystąpić do spowiedzi i Komunii (!!!). Zrobiłam wielkie oczy, a On na to, ze możemy sie wpisać do jakiejś organizacji Związków Niesakramentalnych i slubować czystość (biały związek lub białe małżeństwo) i wtedy możemy się spowiadać i przyjmowac Komunię. Czyli powstrzymanie się od seksu tu było warunkiem otrzymania rozgrzeszenia, ale przecież wiadomo, ze jak jestem w związku z innym facetem, to siłą rzeczy od seksu z mężem (ślubnym) też się powstrzymuję, a co za tym idzie: NIE CHCĘ JUŻ Z NIM MIEĆ DZIECI. Z kolei - jak odeszłam od męża to on przez 4 lata był sam i normalnie chodził do spowiedzi i Komunii, mimo, że wiedział o tym, że dzieci ze mną nie planuje i nie chce mieć. Wg mnie powstrzymywanie się od seksu nie jest grzeszne, nawet jak ma tylko i wyłącznie na celu zapobieganie ewentualnej ciąży. Ja nawet nie jestem przekonana że antykoncepcja która w 100% działa na zasadzie NIEDOPUSZCZENIA do zapłodnienia (prezerwatywa i inne mechaniczne) - że jest grzechem, bo nie ma zapłodnienia, nie ma zarodka, nie ma żadnego aborcyjnego działania. Przecież chodzi tylko o to aby nie zabijać (V Przykaz.) , ale przecież niedopuszczanie do połączenia plemnika z komórką jajową nikogo nie zabija, bo plemnik to nie zarodek. Ale to takie moje dywagacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
Dzieci nie tylko trzeba ubrać i wykarmić ale trzeba je też wychować a nie każdy potrafi ogarnąć dużą rodzinę.
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Dobrze i niegrzesznie jest tak, że masz tyle dzieci ile jesteś w stanie wychowywać, wyżywić bez szkody dla nich. Jeśli stać cię na 15 to powinnaś ich mieć 15, jeśli stać cię na 3 to powinnaś mieć ich troje. Przy okazji doczytałam w linku zapodanym tutaj przez wizażankę hanjah na temat wstrzemięźliwości w pożyciu małżeńskim (że nie jest tożsama z cnotą czystości) ponieważ jest chwilowa. Osobiście mam na te tematy zdanie zgoła odmienne od zasad Kościoła, ale ja też do niego nie przynależę w sensie duchowym, nie wyznaje zasad religii katolickiej ani żadnej innej. Jestem ateistką żywo interesującą się wiarą katolicką. To dokładne poznanie jej sprawiło, że zdecydowałam o jej porzuceniu. Co ciekawsze nie z wygody, po prostu wytworzyłam własny system, nie potrzebuję już przewodnika duchowego. ![]() shockwaves zgadza się. Niestety, ale KK jest instytucją, która wyrosła na gruncie patriarchatu i rola kobiety w Kościele jest delikatnie mówiąc poboczna nie licząc kultu maryjnego.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-07-07 o 18:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Dlatego coraz bardzie popularny jest w Kościele nowy feminizm.
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
aj no przecież nie wymieniaj mi grzechów moich bo masakra
![]() wiem, ze nie zachowuję się zgodnie z przepisami KK , nie o to mi chodzi. Chodzi mi o hipotetyczną sytuację: kobieta (mężatka po slubie kościelnym) żyje z mężem ślubnym, ma 3 dzieci z nim i nagle stwierdza, ze juz nie chce mieć dzieci i nie uprawia do konca życia seksu - to jest grzech??? wg mnie - bynajmniej. Trzeba by się jakiegos Księdza spytać. czyli zwykłe małżeństwo zmienia się w białe. No i jak ocenić na ile dzieci mnie stac??? No to już jest nierealne, bo np. w mojej ocenie stac mnie tylko na jedno dziecko jak np. zarabiam 10000 zł. miesięcznie ja i tyle samo mąż, bo dziecko musi mieć swój pokój, w willi z basenem, prywatną szkołę, samochód z szoferem i nie wiem co jeszcze i wg mnie to mu jest niezbędne do egzystencji. no i nie mam grzechu - bo mam tyle dzieci (1) ile uważam że jestem w stanie utrzymać. a ktoś inny stwierdzi, że np. stać go za taką kasę na utrzymanie 5 dzieci - co jest wysoce prawdopodobne (bo ja bym spokojnie utrzymała tyle dzieci za 20,000 zł. miesięcznie) ale chce mieć tylko 4 dzieci i tyle ma - to on ma grzech ![]() oj jakieś to dziwne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sytuacji separacji (bo rozwodu KK nie uznaje) obie strony zobowiązane są do wstrzemięźliwości seksualnej, inaczej grzeszą. Mogę ci zadać osobiste pytanie? Jeśli uważasz, że to nie moja sprawa, to je olej. Jak można przez 4 lata nie mieć czasu się rozwieść z byłym mężem. Nie rozumiem tego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.