|
|
#91 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Solarium od 18-go roku życia
Cytat:
a tak co do opalania to też to popieram chociaż jak przyjdzie taka która się opala od 3 lat na turbo to i dowodu nikt nie spr.. jedynie spyta czyy w jej wieku może się opalać
|
|
|
|
|
|
#92 | |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Popieram !!!
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
e, studniówki zwykle zaczynają się w styczniu/lutym, a wtedy wszyscy mają już 18stkę (do matury z dowodzikiem należy podejść
). W okresie studniówkowym mają już rocznikowo 19 ![]() właściwie jest mi to obojętne, jestem już pełnoletnia, ale na solarium nie chodzę. Owe panny nawet jeśli poczekają do 18stki, to jeśli zaczną znów korzystać - nic już je nie uchroni przed wyglądem skwarki ;> bo niestety .. większość które spotykam - korzystać z solarium z umiarem nie potrafi. btw. w Niemczech też zamierzają to wprowadzić lub już wprowadzili - tak mi się obiło o uszy oglądając ostatnio tv ;] "No wybacz ale w Ameryce prawko można mieć od 16 roku życia - na nasze to gimnazjalne czasy O_O" a z kolei w Stanach pełnoletniość osiąga się po 21 roku życia ;]
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2009-07-12 o 09:55 |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Może zamiast zamykać postawiliby na jakąś edukację w tym kierunku? Na przykład wyszkolony personel,którego można się poradzić i który jak widzi bardzo młodą dziewczynę to pogada z nią,uświadomi,a nie wpuści na kwadrans na mocne łóżko bo tylko zysk się liczy?
Rodzice też powinni reagować ,w końcu chyba widzą jak wygląda ich dziecko i sami dają na to kasę. Nie wierzę,że nie zauważą,że nagle ich córka wygląda jak skwarka. To nie makijaż/ciuchy który można ukryć przed rodzicami. Ja jak wybierałam się pierwszy raz to trafiłam na fajne solarium gdzie kobieta na prawdę poświęciła mi sporo czasu, poradziła co i jak,wytłumaczyła Myślicie,że jak wprowadzą zakaz to nastolatki go nie obejdą? To tak jak z większością dyskotek-niby od 18 r.ż., a tak na prawdę 90% na parkiecie to 15+ |
|
|
|
|
#95 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Podpisuje się pod tym. Cytat:
Ran skóry skoro wchodzimy w najcięższe konsekwencje nie rozwinie się w ciągu roku czy dwóch od rozpoczęcia opalania w solarium. Zresztą rakotwórcze może okazać się równie dobrze opalanie na słońcu ![]() Cytat:
Cytat:
Solarium zdecydowanie nie dla takich dzieci. ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
właściwy ruch naszych władz! na prawdę pomysł (jeśli będzie wprowadzony) rewelacyjny, oczywiście będzie pewnie jakiś bunt i przewinienia (tak jak z alkoholem/papiersami), aczkolwiek na pewno zdecydowanie mniejszy ruch na solarium.
Oczywiście jestem na wielkie tak i chyba będę świętowała jak taką ustawę wprowadzą spotkałam się w tym wątku z komentarzami, żebyśmy zabronili też nieletnim korzystać z fryzjera etc. ale czy Wy na prawdę nie widzicie jakie szkody wyrządza solarium? pal licho, że ona będzie chodziła na to solarium jak będzie starsza (chociaż mam wielką wiarę w ludzi i mam nadzieję, że trochę się nauczy o UV i takich tam, a także, że będzie myśleć bardziej racjonalnie), ale zawsze to mniej lat na solarium i więcej zdrowia dziecka.btw. ostatnio słyszałam jak dziewczynki na osiedlu (10 lat góra), mówiły, że chodzą na solarium nie wspomnę już o mojej sąsiadce (starsza pani, koło pięćdziesiątki, paląca papierosy - skóra jak u 70 letniej babci, jak nie gorzej), która jest brązowa i mówi, że jeszcze kilka razy idzie na solarium i powiedzcie mi, czemu ma to służyć? bo ładne to na pewno nie jest. edit. pomysł moooniaaaa jest dobry, ale wątpię czy małolaty chodzące na solarium się posłuchają, a po za tym osoby, która tak wytłumaczy i nie będzie chciała zrobić na tym zysku, to ze świecą szukać, a i to mało, natomiast o rodzicach małolat-skwarków, nie będę komentować, bo szkoda słów.
Edytowane przez nxxy Czas edycji: 2009-07-12 o 10:30 |
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mało wykonalne,ale zawsze to jakiś pomysł
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy pomysł się przyjmie, ale uważam że nie jest zły.
Ostatnio byłam na zakupach i za mną w kolejce do kasy stanęła taka 'mulatka'. Kiedy wyszłyśmy ze sklepu koleżanka uświadomiła mnie że dziewczyna chodzi do klasy z jej siostrą i ma... 14 lat.
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem jak najbardziej za. Nastolatki niech lepiej wychodza na świeże powietrze, zamiast smażyć się w solarium. Więcej ruchu i przebywania na świezym powietrzu, a skóra szybko złapie ladny odcień. Ale najprościej jest albo walnąc się na cały dzień na pełne słońce bez filtra albo zamknąc się w solarium. Porównywanie zakazu chodzenia do solarium a zakazu chodzenia do fryzjera jest tak infantylne, że jak widać, pewnym osobom trzeba naprawdę zabronić niektórych rzeczy, skoro nie pojmują pewnych spraw. Niestety, w Polsce jasna skóa (nie mówię tu nawet o bardzo bladej skórze, ale o zwyczajnie jasnej, ktora szybko łapie słońce, ale opala się na delikatny zloty odcień) budzi komentarze. "A coś Ty taka blada?" słysze od skwarek ze zmarszczkami. Kiedy odpowiadam ze zdziwieniem: "Jak to blada, przecież JA jestem idealnie opalona, delikatny zloty odcień, a nie spalona na niemodny brąz skóra" to na ogól jest albo wielka obraza, albo rozdziawienie geby. Ja nienawidze, jak ktoś się mnie czepia - ja nie wysmiewam nikogo, że jest za bardzo opalony - i zdarza mi się odparowac w ten sposób jednej czy drugiej. A że zbliża się lato, coś czuję, że padną kolejne pytania tego typu.
Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655 Edytowane przez Aggie125 Czas edycji: 2009-07-12 o 11:30 |
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
w niemczech osoby poniżej 18 nie mogą chodzić do solarium, u nas też by tak moglo być, dobry pomysł, niektóre gorące 15 wygladają jak dorosłe hiszpanki albo brazylijki
![]() niektóre osoby nie wiedzą jak kozystac i potem chwalą się że chodzą 3 razy w tyg, dla nich jest to normalne i nie widzą w tym nic złego.. Widziałam kiedys niemkę w wkeu z 50 lat, musiała dużo sie opalac bo takich zmarszczek w życiu nie widzialam u nas moda na solarium przyszła troche pozniej niż w niemczech dlatego u nas jeszcze nie widzialam kobiety która chodziła z 20 lat na solarium ale za granicą tak.. strasznie to wygląda po takim czasie, naprawde, ja sama nie chcę byc całkiem blada i chodzę niekiedy ale na 8 minutek raz na 1,5 tygodnia i itak mam suchą skórę a co dopiero by bylo jakbym chodziła tak jak inni, nasza opalenizna będzie żółta jak się bedzie duzo chodzić i to naprawde brzydko wygląda Edytowane przez evak1988 Czas edycji: 2009-07-12 o 11:42 |
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Ten pomysł bardzo mi się podoba.
Osoby niepełnoletnie niech się smażą na słońcu na własnym tarasie, pod okiem rodziców i na ich własną odpowiedzialność, a nie na odpowiedzialność właściciela solarium. Uważam, że to zaoszczędzi wielu przykrych procesów sądowych, kiedy to czterdziestoletnia skwarka przypomni sobie, że ktoś ją wpuszczał do solarium jak była niepełnoletnia, a nie powinien...
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
A ja popieram ten pomysl, ale to i tak nie przejdzie.
Za duze zyski maja solaria od dziewczat under eighteen
|
|
|
#103 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nom ja proponuje małe dzieci też bić i zakazywać zamiast wychowywać w końcu LEPIEJ DMUCHAĆ NA ZIMNE ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-12 o 12:09 |
||||
|
|
|
|
#104 |
|
Wtajemniczenie
|
Moda na opalone ciało przewędrowała do nas z zachodu, więc się nie dziwię że młode dziewczyny chcą wyglądać jak te wszystkie opalone gwiazdy, skoro tam opalone ciało kojarzone jest z seksapilem .
U nas nadal istnieje przekonanie że z wakacji, uropu nie można przyjechać bladym...bo zaraz są komentarze "A co Ty taka blada? Po urlopie?!" Mam mieszane uczucia odnośnie tego zakazu...Może lepiej powinno się zainwestować w jakieś szkolenia osób obsługujących solaria. Bo teraz wchodzi młoda dziewczyna z ulicy i bez problemu zostaje wpuszczona na opalanie 15 minutowe Przydałoby się jakieś zainteresowanie ze strony pań obsługujących, może jakaś "rejestracja" solariów w Ministerstwie Zdrowia daleko poleciałam, wiem ale to mogłoby być dobre...przynajmniej byłaby nad tym jakaś kontrola.
|
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
rapifen
nie o to mi chodzi, nie idzie uswiadomic niektorym że nie powinno się tak czesto chodzic na solarium Ja sama chodzę niekiedy ale znam osoby które chodzą 3 razy w tygodniu na wiecej niz 10 minut i maja juz po paru latach dosłownie plamy na skórze, są zółte i to uważam za chorobe, wszystko jest dla ludzi i nic się nie stanie jak ktoś pojdzie pare razy ale z glową |
|
|
|
|
#106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#107 |
|
Zadomowienie
|
w sumie powiem ci że masz rację to ich sprawa co ze sobą robią ale np gdy miałam chłopaka mial 22 lata to ciagle mu mowilam że nie powinien tak robic a on był zdziwiony i są takie osoby ktore nie widza problemu w tym że 3 razy w tyg na solarium idą, jeszcze sie mnie pytał dlaczego i co w tym złego
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
... dorośli ludzie mają prawo wytatuować sobie twarz czy uważacie to za normalne czy nie.
mieliśmy rozmawiać o dzieciach a nie o nierozważnych dorosłych :d ja to po prostu uważam za przesadę, każdy chce być piękny, przed imprezą osiemnastkową sama pochodziłam na solarium żeby móc iść w sukience bez rajstop, bo naturalnie nogi były blade i posiniaczone, a tak nabraly ladnego brzoskwiniowego koloru czy wy nie zauważacie że cofamy się w czasie ?:|
|
|
|
#109 |
|
Wtajemniczenie
|
chciałyby
wyglądają jak tanie podróby.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
Czego jeszcze można mi zabronić ze względu na potencjalną szkodliwość? Pomyślmy, może jedzenia fast foodów, przecież jako osoba niepełnoletnia nie znam umiaru
Może jeżdzenia samochodem, chociaż nie, idąc pieszo wystawie się niepotrzebnie na działanie promieni słonecznych. Telewizja, komputer? ej no oślepne i dostane epilepsji.
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko stanowi potencjalne zagrożenie tak samo poważne jak solarium nawet od noszenia japonek można dostać raka http://szokblog.pl/t.jsp?idblg=1338&...0dla%20zdrowia.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-12 o 13:01 |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
O matko. Zaczynam się bać waszych pomysłów.
Wychodzę.
|
|
|
#115 |
|
Konto usunięte
|
Nawet jeśli zostanie wprowadzony zakaz korzystania z solarium przed 18 to pewnie i tak niewiele to zmieni,
przecież solarium to biznes musi się opłacać właścicielowi już to widzę jak sprawdzają dowody tiaaa
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zaczęłam palić w wieku dwunastu lat. Dlaczego? Nie dlatego,że to takie dobre, odstresowujące.Przyczyną była poniekąd presja ze strony środowiska, niedojrzałość ale głównie robiłam to dlatego bo to zdawało się być takie ekscytujące, skosztować owocu zakazanego. Zaczęło się podkradanie paczek z kiosków, kombinowanie gdzie i u kogo sprzedają, uciekanie przed strażą miejska itp. Gdyby papierosy były ogólnodostępne(zdaje sobie sprawe,że to w żadnym wypadku nie może mieć miejsca) nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy by zapalić.Nałóg został mi do dziś ![]() Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś zabraniał mi jedzenia czegokolwiek
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że na sam początek od zakazu lepszy byłby nakaz. Nakaz dla właściciela salonu o wywieszenie plakatów informujących o szkodliwości solarium, choroby skóry, szybsze starzenie się.
|
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Elliannia;13210702]Ale im wcześniej się zacznie skórę niszczyć - bo nie ukrywajmy, solarium niszczy skórę - tym gorzej będzie wyglądać później. To tak jak ze zbyt wczesnym używaniem kremów przeciwzmarszczkowych, i robieniem tipsów - dobra stylistka paznokci nie założy ich osobie poniżej 16-go roku życia.
Nie rozumiem co masz na mysli pisząc o uzywaniu kremów przeciwzmarszczkowych przedwczesnie? Nic nikomu nie grozi, skóra wchłonie substancje, których jej brakuje. NIe wpłynie negatywnie na rozleniwienie, bo te kremy mają za zadanie usprawnić odbudowe pewnych struktur. Nie działa to w ten sposób, że jeżeli przestaniesz uzywać kremów to będziesz miała skóre niczym pomarańczka. Nie stanie sie tak, jeżeli tak jak napisałaś zabiegi były przedwczesne, więc skóra była bez zmarszczek. Skóra będzie w złej formie, jezeli zastosujemy silne kremy przeciwzmarszczkowe na widoczne zmiany. Po odstawieniu skóra powraca do poprzedniej formy- stąd tak bardzo idoczny proces pogorszenia stanu skóry. Niestety kremy w dzisijszych czasach oparte na retinolu i kolagenie działają tylko i wyłacznie podczas ich regulanego stosowania poprzez wypełnienie zmarszczek. Krem, kyóry wnika w zagłebienia wypełniając je od środka stopniowo zmniejsza swoją aktywność po zakończeniu kuracji- dlatego wydaje sie że jest jeszcze gorzej niż przed kuracją. Zawsze nagłe zmiany są zauważalne, a przeciez skóra się starzeje. Co masz na mysli pisząc, że dobra stylistka nie wykona tipsów osobie przed 16 rokiem zycia? Głupoty piszesz Jeżeli osoba ma zgodę rodzica to nie ma żadnych przeciwskazań. Zauważ, że w naszych czasach 16 latki wyglądają jak 20 laki, a te zwyczajne 12 latki w znacznej ilości przypadków wyglądają dość poważnie. Ciężko się połapac kto ile ma lat- na tym bym nie bazowała. Posunę się nawet do tego, że napisze, że własnie te pseudo dobre stylistki nie będą chciały załozyc takich paznokci na tak młodej osobie ze wzgled na hormony i proces dijrzewania, które maja zasadniczy wpływ na trwałośc tipsów. Nikt nie chce poprawiać własnej pracy solidnie wykonanej na własny koszt. Dlatego należy uprzedzić młoda osobę o problemach, które mogą się pojawić. Problemem jest tu równiez reklamacja- osoba nie ma prawa zdolności do czynnosci prawnych. Z prawnego puktu widzenia nie powinno się zawierać z takimi osobami umów- wywołujących skutki prawne, dlatego potrzebna jest zgoda rodzica. Nie mozna generalizować, że dobra stylistka zrobi to, a zła to i tamto!
|
|
|
|
|
#119 |
|
Wtajemniczenie
|
A mi jest serio szkoda dzieci, które na widok pieczonego kurczaka z brokułami się krzywią i jedzą tylko kurczaki maknagets z frytkami.
Byłam kiedyś na solarium przed studniówką i z tego co pamiętam były tam plakaty informujące o przeciwwskazaniach do opalania oraz możliwych konsekwencjach, ale co z tego, nikt do czytania nie zmusza.
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że nawet wtedy, gdy możliwośc korzystania z solarium osobom nieletnim zostanie zakazana właściciele nie będą respektować tych nakazów państwa. POdam prosty przykład:
Zaczęłam korzystać z solrium w wieku 13 lat. Nie malowałam się i nie ubierałam w sposób, który miaby sprawic, że będe wyglądac jak mała kobieta. Wyglądałam jak zwykłe dziecko, nie próbowałam się postarzyć na siłe. Dodam, że to było 9 lat temu, czyli w czasach, gdy w moim wielkim miescie ilość kabin mozna było policzyć na palcach jednej reki. Nikt nie miał żadnych przeciwskazań odnosnie korzystania z kabiny. Nikt sie nie zainteresował co tak młoda osoba tam robi! Skończyło sie na tym, że chodziłam jak ta spalona skwara. Uzalezniłam sie od solarium. W tym momencie od roku nie korzystam. Doceniam piekno jasnej skóry o złocistym odcieniu. Nie trupio białej, ale z naturalnym delikatnym odcieniem. Teraz juz wiem, że tak nienaturalnie ciemna opalenizna szpeci. Kiedy widze resztke podkładu w najciemniejszym odcieniu przechodza mnie dreszcze. Ludzie na ulicy nie odwracali sie dlatego, że byłam pieknie opalona, tylko dlatego, że wyglądałam jak skwara w tłumie białych ludzi. Zadziwiające, że w momencie uzależnienia, to własnie poziom opalenia decyduje o własnej samoocenie i atrakcyjnosci. Im ciemniejsza skóra- tym była wyższa. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.

). W okresie studniówkowym mają już rocznikowo 19 

nie wspomnę już o mojej sąsiadce (starsza pani, koło pięćdziesiątki, paląca papierosy - skóra jak u 70 letniej babci, jak nie gorzej), która jest brązowa i mówi, że jeszcze kilka razy idzie na solarium i powiedzcie mi, czemu ma to służyć? bo ładne to na pewno nie jest. 

Każdy myślący człowiek jest ateistą"
Zaczęłam palić w wieku dwunastu lat. Dlaczego? Nie dlatego,że to takie dobre, odstresowujące.Przyczyną była poniekąd presja ze strony środowiska, niedojrzałość ale głównie robiłam to dlatego bo to zdawało się być takie ekscytujące, skosztować owocu zakazanego. Zaczęło się podkradanie paczek z kiosków, kombinowanie gdzie i u kogo sprzedają, uciekanie przed strażą miejska itp. Gdyby papierosy były ogólnodostępne(zdaje sobie sprawe,że to w żadnym wypadku nie może mieć miejsca) nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy by zapalić.