Solarium od 18-go roku życia - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-12, 00:47   #91
teofano86
Zadomowienie

Dot.: Solarium od 18-go roku życia

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Ale wpuszczom jom na disko dla dorosłych i bedzie miała wiecej mozliwosci podrywu

Ja taka znam, ale w wersji kruczowłosej
no tak disko to blachary, dzieci do 15 roku życia i emeryci i renciści. to jest z kim się bawić
a tak co do opalania to też to popieram chociaż jak przyjdzie taka która się opala od 3 lat na turbo to i dowodu nikt nie spr.. jedynie spyta czyy w jej wieku może się opalać
teofano86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 07:23   #92
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość

Popieram !!!

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 09:46   #93
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Ojej...to będzie blado na studniówkach.
e, studniówki zwykle zaczynają się w styczniu/lutym, a wtedy wszyscy mają już 18stkę (do matury z dowodzikiem należy podejść ). W okresie studniówkowym mają już rocznikowo 19

właściwie jest mi to obojętne, jestem już pełnoletnia, ale na solarium nie chodzę.
Owe panny nawet jeśli poczekają do 18stki, to jeśli zaczną znów korzystać - nic już je nie uchroni przed wyglądem skwarki ;> bo niestety .. większość które spotykam - korzystać z solarium z umiarem nie potrafi.

btw. w Niemczech też zamierzają to wprowadzić lub już wprowadzili - tak mi się obiło o uszy oglądając ostatnio tv ;]

"No wybacz ale w Ameryce prawko można mieć od 16 roku życia - na nasze to gimnazjalne czasy O_O"

a z kolei w Stanach pełnoletniość osiąga się po 21 roku życia ;]

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2009-07-12 o 09:55
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 09:57   #94
moooniaaaa
Zakorzenienie

Może zamiast zamykać postawiliby na jakąś edukację w tym kierunku? Na przykład wyszkolony personel,którego można się poradzić i który jak widzi bardzo młodą dziewczynę to pogada z nią,uświadomi,a nie wpuści na kwadrans na mocne łóżko bo tylko zysk się liczy?
Rodzice też powinni reagować ,w końcu chyba widzą jak wygląda ich dziecko i sami dają na to kasę. Nie wierzę,że nie zauważą,że nagle ich córka wygląda jak skwarka. To nie makijaż/ciuchy który można ukryć przed rodzicami.

Ja jak wybierałam się pierwszy raz to trafiłam na fajne solarium gdzie kobieta na prawdę poświęciła mi sporo czasu, poradziła co i jak,wytłumaczyła

Myślicie,że jak wprowadzą zakaz to nastolatki go nie obejdą? To tak jak z większością dyskotek-niby od 18 r.ż., a tak na prawdę 90% na parkiecie to 15+
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 10:01   #95
LilyHoney
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewakuacja69 Pokaż wiadomość
a ja jestem przeciwko. jesli rodzice nie maja nic przeciwko (a czasami matki chodza sie smazyc razem z corkami) to nie widze problemu. to jest ograniczanie swobod obywatelskich. sprawa wyglada tak samo jak z zapinaniem pasow, wozeniem dzieci w fotelikach czy jezdzeniu w kasku - jesli ktos chce sie zabic - to jego sprawa. panstwo nie powinno ingerowac w takie rzeczy - wybor nalezy do ciebie.
Cytat:
Napisane przez iza18 Pokaż wiadomość
Wspaniałomyślni posłowie PiS, cóż za niezmiernie pożyteczna ustawa. Tak ,zdecydowanie solarium to jeden z wiekszych problemów narodu polskiego porównywalnych z dziurą budżetową oraz aktualnym stanem służby zdrowia. Koniecznie trzeba się tym zająć to przecież niezbędna nagląca sprawa,trapiąca umysły wszystkich Polaków.
To wręcz karygodne i niedopuszczalne bym ja osoba mająca dwa miesiące do lat osiemnastu skorzystała z solarium. Jestem na tyle niedojrzala społecznie i psychicznie oraz nieodpowiedzialna, iż pójdę tam całkowicie bezwiednie nie spodziewając się późniejszych konsekwencji,w dodatku popadne w nałóg. Magiczna granica lat osiemnastu...nie moge się doczekać

Aha, nigdy nie byłam w solarium

Podpisuje się pod tym.

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Nie idzie o magiczną bramę, a o to, że taka osoba prawnie odpowiada za swoje czyny i potem nie przyjdzie mi matka z ojcem, że ich córce, jako właścicielka solarium, raka skóry wyhodowałam.
Nie przyjdzie.
Ran skóry skoro wchodzimy w najcięższe konsekwencje nie rozwinie się w ciągu roku czy dwóch od rozpoczęcia opalania w solarium.
Zresztą rakotwórcze może okazać się równie dobrze opalanie na słońcu

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
O matko, zabrońmy im chodzić do fryzjera i farbować włosy bo się zniszczą przez przypadek...
Dokładnie, idąc tokiem rozumowania autorki cytowanego wcześniej przeze mnie postu rodzic może też mieć pretensje do fryzjera o ekstrawaganckie cięcie/ufarbowanie włosów/zrobienie trwałej osobie poniżej 18 lat. Może kolejnym pomysłem będzie przymus chodzenia osoby niepełnoletniej do fryzjera z rodzicem

Cytat:
Napisane przez Maddie Pokaż wiadomość
Anegdotka - byłam u fryzjera połączonego z salonem kosmetycznym. Przychodzi kobieta około trzydziestki, z córką, tak na oko 8-9 lat. Pani pyta kosmetyczkę, czy córeczka może wejść na 10 minut, czy jednak lepiej na osiem. Oczywiście kosmetyczka powiedziała, że dziecko nie może wejść w ogóle. Uzasadnienie matki - bo mała się nudzi
To już głupota matki, kosmetyczka słusznie postąpiła.
Solarium zdecydowanie nie dla takich dzieci.

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Może zamiast zamykać postawiliby na jakąś edukację w tym kierunku? Na przykład wyszkolony personel,którego można się poradzić i który jak widzi bardzo młodą dziewczynę to pogada z nią,uświadomi,a nie wpuści na kwadrans na mocne łóżko bo tylko zysk się liczy?
Rodzice też powinni reagować ,w końcu chyba widzą jak wygląda ich dziecko i sami dają na to kasę. Nie wierzę,że nie zauważą,że nagle ich córka wygląda jak skwarka. To nie makijaż/ciuchy który można ukryć przed rodzicami.

Ja jak wybierałam się pierwszy raz to trafiłam na fajne solarium gdzie kobieta na prawdę poświęciła mi sporo czasu, poradziła co i jak,wytłumaczyła
I to jest pomysł
LilyHoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 10:26   #96
nxxy
Raczkowanie

właściwy ruch naszych władz! na prawdę pomysł (jeśli będzie wprowadzony) rewelacyjny, oczywiście będzie pewnie jakiś bunt i przewinienia (tak jak z alkoholem/papiersami), aczkolwiek na pewno zdecydowanie mniejszy ruch na solarium. Jestem absolutnie na tak, bo to co widzę to głowa mała - np. na przykładzie mojej osiemnastoletniej siostry, której nie da się nic przetłumaczyć...

Oczywiście jestem na wielkie tak i chyba będę świętowała jak taką ustawę wprowadzą spotkałam się w tym wątku z komentarzami, żebyśmy zabronili też nieletnim korzystać z fryzjera etc. ale czy Wy na prawdę nie widzicie jakie szkody wyrządza solarium? pal licho, że ona będzie chodziła na to solarium jak będzie starsza (chociaż mam wielką wiarę w ludzi i mam nadzieję, że trochę się nauczy o UV i takich tam, a także, że będzie myśleć bardziej racjonalnie), ale zawsze to mniej lat na solarium i więcej zdrowia dziecka.

btw. ostatnio słyszałam jak dziewczynki na osiedlu (10 lat góra), mówiły, że chodzą na solarium nie wspomnę już o mojej sąsiadce (starsza pani, koło pięćdziesiątki, paląca papierosy - skóra jak u 70 letniej babci, jak nie gorzej), która jest brązowa i mówi, że jeszcze kilka razy idzie na solarium i powiedzcie mi, czemu ma to służyć? bo ładne to na pewno nie jest.

edit. pomysł moooniaaaa jest dobry, ale wątpię czy małolaty chodzące na solarium się posłuchają, a po za tym osoby, która tak wytłumaczy i nie będzie chciała zrobić na tym zysku, to ze świecą szukać, a i to mało, natomiast o rodzicach małolat-skwarków, nie będę komentować, bo szkoda słów.
na ten deszcz
Nasze zbawienie

Edytowane przez nxxy
Czas edycji: 2009-07-12 o 10:30
nxxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 10:40   #97
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nxxy Pokaż wiadomość
edit. pomysł moooniaaaa jest dobry, ale wątpię czy małolaty chodzące na solarium się posłuchają, a po za tym osoby, która tak wytłumaczy i nie będzie chciała zrobić na tym zysku, to ze świecą szukać, a i to mało, natomiast o rodzicach małolat-skwarków, nie będę komentować, bo szkoda słów.
W tym rzecz,żeby obsługa pilnowała tego,żeby się posłuchały,a nie machnęła ręką.
Mało wykonalne,ale zawsze to jakiś pomysł
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:02   #98
Ejniacz
Zadomowienie

Nie wiem czy pomysł się przyjmie, ale uważam że nie jest zły.

Ostatnio byłam na zakupach i za mną w kolejce do kasy stanęła taka 'mulatka'. Kiedy wyszłyśmy ze sklepu koleżanka uświadomiła mnie że dziewczyna chodzi do klasy z jej siostrą i ma... 14 lat.

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:26   #99
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
To wręcz karygodne i niedopuszczalne bym ja osoba mająca dwa miesiące do lat osiemnastu skorzystała z solarium. Jestem na tyle niedojrzala społecznie i psychicznie oraz nieodpowiedzialna, iż pójdę tam całkowicie bezwiednie nie spodziewając się późniejszych konsekwencji,w dodatku popadne w nałóg. Magiczna granica lat osiemnastu...nie moge się doczekać
A co to za róznica, żę brakuje Ci 2 miesięcy? Innemu brakuje 2,5, innemu 3 miesięcy, i w końcu dziesięciolatki będa chodzić do solarium.

Jestem jak najbardziej za. Nastolatki niech lepiej wychodza na świeże powietrze, zamiast smażyć się w solarium. Więcej ruchu i przebywania na świezym powietrzu, a skóra szybko złapie ladny odcień. Ale najprościej jest albo walnąc się na cały dzień na pełne słońce bez filtra albo zamknąc się w solarium.

Porównywanie zakazu chodzenia do solarium a zakazu chodzenia do fryzjera jest tak infantylne, że jak widać, pewnym osobom trzeba naprawdę zabronić niektórych rzeczy, skoro nie pojmują pewnych spraw.

Niestety, w Polsce jasna skóa (nie mówię tu nawet o bardzo bladej skórze, ale o zwyczajnie jasnej, ktora szybko łapie słońce, ale opala się na delikatny zloty odcień) budzi komentarze. "A coś Ty taka blada?" słysze od skwarek ze zmarszczkami. Kiedy odpowiadam ze zdziwieniem: "Jak to blada, przecież JA jestem idealnie opalona, delikatny zloty odcień, a nie spalona na niemodny brąz skóra" to na ogól jest albo wielka obraza, albo rozdziawienie geby. Ja nienawidze, jak ktoś się mnie czepia - ja nie wysmiewam nikogo, że jest za bardzo opalony - i zdarza mi się odparowac w ten sposób jednej czy drugiej. A że zbliża się lato, coś czuję, że padną kolejne pytania tego typu.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655

Edytowane przez Aggie125
Czas edycji: 2009-07-12 o 11:30
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:33   #100
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

w niemczech osoby poniżej 18 nie mogą chodzić do solarium, u nas też by tak moglo być, dobry pomysł, niektóre gorące 15 wygladają jak dorosłe hiszpanki albo brazylijki
niektóre osoby nie wiedzą jak kozystac i potem chwalą się że chodzą 3 razy w tyg, dla nich jest to normalne i nie widzą w tym nic złego.. Widziałam kiedys niemkę w wkeu z 50 lat, musiała dużo sie opalac bo takich zmarszczek w życiu nie widzialam u nas moda na solarium przyszła troche pozniej niż w niemczech dlatego u nas jeszcze nie widzialam kobiety która chodziła z 20 lat na solarium ale za granicą tak.. strasznie to wygląda po takim czasie, naprawde, ja sama nie chcę byc całkiem blada i chodzę niekiedy ale na 8 minutek raz na 1,5 tygodnia i itak mam suchą skórę a co dopiero by bylo jakbym chodziła tak jak inni, nasza opalenizna będzie żółta jak się bedzie duzo chodzić i to naprawde brzydko wygląda

Edytowane przez evak1988
Czas edycji: 2009-07-12 o 11:42
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 11:51   #101
dzustam
Zakorzenienie

Ten pomysł bardzo mi się podoba.

Osoby niepełnoletnie niech się smażą na słońcu na własnym tarasie, pod okiem rodziców i na ich własną odpowiedzialność, a nie na odpowiedzialność właściciela solarium.

Uważam, że to zaoszczędzi wielu przykrych procesów sądowych, kiedy to czterdziestoletnia skwarka przypomni sobie, że ktoś ją wpuszczał do solarium jak była niepełnoletnia, a nie powinien...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:05   #102
ulinkaaa
Zakorzenienie

A ja popieram ten pomysl, ale to i tak nie przejdzie.
Za duze zyski maja solaria od dziewczat under eighteen
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:08   #103
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
właściwy ruch naszych władz! na prawdę pomysł (jeśli będzie wprowadzony) rewelacyjny, oczywiście będzie pewnie jakiś bunt i przewinienia (tak jak z alkoholem/papiersami), aczkolwiek na pewno zdecydowanie mniejszy ruch na solarium.
mówisz jakbyś miała tragiczne problemy z wychowywaniem dziecka

Cytat:
a nie na odpowiedzialność właściciela solarium.
w promieniu 3 kilometrów mam jakieś 10 solariów z czego jeden to kompleks 7 łózek, jak moi rodzice zgadną do którego chodzę i jak oskarżą właściciela skoro rak skóry pojawia się po latach (?) i nie tylko z powodu solarium (?)

Cytat:
niektóre osoby nie wiedzą jak kozystac i potem chwalą się że chodzą 3 razy w tyg, dla nich jest to normalne i nie widzą w tym nic złego..
to je uświadom (?)

nom ja proponuje małe dzieci też bić i zakazywać zamiast wychowywać w końcu LEPIEJ DMUCHAĆ NA ZIMNE

Cytat:
strasznie to wygląda po takim czasie, naprawde, ja sama nie chcę byc całkiem blada i chodzę niekiedy ale na 8 minutek raz na 1,5
rozumiem że bardzo razi cię w oczy wygląd innych i nie podoba ci się jak ktoś wygląda, ale ty możesz chodzić na solarium a inni nie?8)

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-12 o 12:09
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:11   #104
paulinka3110
Wtajemniczenie

Moda na opalone ciało przewędrowała do nas z zachodu, więc się nie dziwię że młode dziewczyny chcą wyglądać jak te wszystkie opalone gwiazdy, skoro tam opalone ciało kojarzone jest z seksapilem .
U nas nadal istnieje przekonanie że z wakacji, uropu nie można przyjechać bladym...bo zaraz są komentarze "A co Ty taka blada? Po urlopie?!"

Mam mieszane uczucia odnośnie tego zakazu...Może lepiej powinno się zainwestować w jakieś szkolenia osób obsługujących solaria. Bo teraz wchodzi młoda dziewczyna z ulicy i bez problemu zostaje wpuszczona na opalanie 15 minutowe Przydałoby się jakieś zainteresowanie ze strony pań obsługujących, może jakaś "rejestracja" solariów w Ministerstwie Zdrowia daleko poleciałam, wiem ale to mogłoby być dobre...przynajmniej byłaby nad tym jakaś kontrola.

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:22   #105
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

rapifen
nie o to mi chodzi, nie idzie uswiadomic niektorym że nie powinno się tak czesto chodzic na solarium
Ja sama chodzę niekiedy ale znam osoby które chodzą 3 razy w tygodniu na wiecej niz 10 minut i maja juz po paru latach dosłownie plamy na skórze, są zółte i to uważam za chorobe, wszystko jest dla ludzi i nic się nie stanie jak ktoś pojdzie pare razy ale z glową
Stary 2009-07-12, 12:26   #106
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
nie idzie uswiadomic
a w szkole je uświadamiali? od małego? straszyli? czy o tym się mówi w ogóle w prasie, w telewizji? to rzadko spotykana choroba więc ...

Cytat:
paru latach dosłownie plamy na skórze
po paru latach to takie osoby są pełnoletnie i to od nich zależy już ich własne życie. czemu wy chcecie ratować wszystko i wszystkich (?)

Stary 2009-07-12, 12:34   #107
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

w sumie powiem ci że masz rację to ich sprawa co ze sobą robią ale np gdy miałam chłopaka mial 22 lata to ciagle mu mowilam że nie powinien tak robic a on był zdziwiony i są takie osoby ktore nie widza problemu w tym że 3 razy w tyg na solarium idą, jeszcze sie mnie pytał dlaczego i co w tym złego
Stary 2009-07-12, 12:45   #108
rapifen
Zakorzenienie

... dorośli ludzie mają prawo wytatuować sobie twarz czy uważacie to za normalne czy nie.
mieliśmy rozmawiać o dzieciach a nie o nierozważnych dorosłych :d

ja to po prostu uważam za przesadę, każdy chce być piękny, przed imprezą osiemnastkową sama pochodziłam na solarium żeby móc iść w sukience bez rajstop, bo naturalnie nogi były blade i posiniaczone, a tak nabraly ladnego brzoskwiniowego koloru

czy wy nie zauważacie że cofamy się w czasie ?:|

Stary 2009-07-12, 12:53   #109
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez evak1988 Pokaż wiadomość
niektóre gorące 15 wygladają jak dorosłe hiszpanki albo brazylijki
chciałyby wyglądają jak tanie podróby.
Stary 2009-07-12, 12:54   #110
iza18
Raczkowanie

Czego jeszcze można mi zabronić ze względu na potencjalną szkodliwość? Pomyślmy, może jedzenia fast foodów, przecież jako osoba niepełnoletnia nie znam umiaru Może jeżdzenia samochodem, chociaż nie, idąc pieszo wystawie się niepotrzebnie na działanie promieni słonecznych. Telewizja, komputer? ej no oślepne i dostane epilepsji.
iza18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:56   #111
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
e, studniówki zwykle zaczynają się w styczniu/lutym, a wtedy wszyscy mają już 18stkę (do matury z dowodzikiem należy podejść ). W okresie studniówkowym mają już rocznikowo 19
Tak, wiem - już wcześniej się przyznałam do tego, że się lekko zagalopowałam.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 12:59   #112
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Czego jeszcze można mi zabronić ze względu na potencjalną szkodliwość? Pomyślmy, może jedzenia fast foodów, przecież jako osoba niepełnoletnia nie znam umiaru Może jeżdzenia samochodem, chociaż nie, idąc pieszo wystawie się niepotrzebnie na działanie promieni słonecznych. Telewizja, komputer? ej no oślepne i dostane epilepsji.
O tym samym pomyślałam. Fast food, samochody, wdychanie spalin, promienie słoneczne, telewizja, komputer, napoje gazowane, zupki w proszku, kosmetyki, utleniacze do włosów, tatuaże, kolczyki.

wszystko stanowi potencjalne zagrożenie tak samo poważne jak solarium

nawet od noszenia japonek można dostać raka http://szokblog.pl/t.jsp?idblg=1338&...0dla%20zdrowia.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-12 o 13:01
Stary 2009-07-12, 13:48   #113
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Skoro niektórzy rodzice nie myślą i doprowadzają swoje dzieci do skrajnego kalectwa kupując im happy meal - dlaczego im tego nie zabronić. Mniej ludzi otyłych = mniejsza śmiertelność wśród 30-latków.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fat-kid.jpg (24,3 KB, 42 załadowań)
Stary 2009-07-12, 13:56   #114
rapifen
Zakorzenienie

O matko. Zaczynam się bać waszych pomysłów.
Wychodzę.

Stary 2009-07-12, 14:14   #115
201607291951
Konto usunięte

Nawet jeśli zostanie wprowadzony zakaz korzystania z solarium przed 18 to pewnie i tak niewiele to zmieni,
przecież solarium to biznes musi się opłacać właścicielowi
już to widzę jak sprawdzają dowody tiaaa
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 14:21   #116
iza18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Skoro niektórzy rodzice nie myślą i doprowadzają swoje dzieci do skrajnego kalectwa kupując im happy meal - dlaczego im tego nie zabronić. Mniej ludzi otyłych = mniejsza śmiertelność wśród 30-latków.
System zabraniania oraz karania może przynieść zupełnie odwrotny skutek od zamierzonego. Przykład z mojego życia: (ale wstyd) Zaczęłam palić w wieku dwunastu lat. Dlaczego? Nie dlatego,że to takie dobre, odstresowujące.Przyczyną była poniekąd presja ze strony środowiska, niedojrzałość ale głównie robiłam to dlatego bo to zdawało się być takie ekscytujące, skosztować owocu zakazanego. Zaczęło się podkradanie paczek z kiosków, kombinowanie gdzie i u kogo sprzedają, uciekanie przed strażą miejska itp. Gdyby papierosy były ogólnodostępne(zdaje sobie sprawe,że to w żadnym wypadku nie może mieć miejsca) nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy by zapalić.
Nałóg został mi do dziś

Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś zabraniał mi jedzenia czegokolwiek
iza18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 14:49   #117
looska
Raczkowanie

Myślę, że na sam początek od zakazu lepszy byłby nakaz. Nakaz dla właściciela salonu o wywieszenie plakatów informujących o szkodliwości solarium, choroby skóry, szybsze starzenie się.
looska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 14:52   #118
S1oneczko
Raczkowanie

[QUOTE=Elliannia;13210702]Ale im wcześniej się zacznie skórę niszczyć - bo nie ukrywajmy, solarium niszczy skórę - tym gorzej będzie wyglądać później. To tak jak ze zbyt wczesnym używaniem kremów przeciwzmarszczkowych, i robieniem tipsów - dobra stylistka paznokci nie założy ich osobie poniżej 16-go roku życia.

Nie rozumiem co masz na mysli pisząc o uzywaniu kremów przeciwzmarszczkowych przedwczesnie? Nic nikomu nie grozi, skóra wchłonie substancje, których jej brakuje. NIe wpłynie negatywnie na rozleniwienie, bo te kremy mają za zadanie usprawnić odbudowe pewnych struktur. Nie działa to w ten sposób, że jeżeli przestaniesz uzywać kremów to będziesz miała skóre niczym pomarańczka. Nie stanie sie tak, jeżeli tak jak napisałaś zabiegi były przedwczesne, więc skóra była bez zmarszczek. Skóra będzie w złej formie, jezeli zastosujemy silne kremy przeciwzmarszczkowe na widoczne zmiany. Po odstawieniu skóra powraca do poprzedniej formy- stąd tak bardzo idoczny proces pogorszenia stanu skóry. Niestety kremy w dzisijszych czasach oparte na retinolu i kolagenie działają tylko i wyłacznie podczas ich regulanego stosowania poprzez wypełnienie zmarszczek. Krem, kyóry wnika w zagłebienia wypełniając je od środka stopniowo zmniejsza swoją aktywność po zakończeniu kuracji- dlatego wydaje sie że jest jeszcze gorzej niż przed kuracją. Zawsze nagłe zmiany są zauważalne, a przeciez skóra się starzeje.

Co masz na mysli pisząc, że dobra stylistka nie wykona tipsów osobie przed 16 rokiem zycia? Głupoty piszesz Jeżeli osoba ma zgodę rodzica to nie ma żadnych przeciwskazań. Zauważ, że w naszych czasach 16 latki wyglądają jak 20 laki, a te zwyczajne 12 latki w znacznej ilości przypadków wyglądają dość poważnie. Ciężko się połapac kto ile ma lat- na tym bym nie bazowała. Posunę się nawet do tego, że napisze, że własnie te pseudo dobre stylistki nie będą chciały załozyc takich paznokci na tak młodej osobie ze wzgled na hormony i proces dijrzewania, które maja zasadniczy wpływ na trwałośc tipsów. Nikt nie chce poprawiać własnej pracy solidnie wykonanej na własny koszt. Dlatego należy uprzedzić młoda osobę o problemach, które mogą się pojawić. Problemem jest tu równiez reklamacja- osoba nie ma prawa zdolności do czynnosci prawnych. Z prawnego puktu widzenia nie powinno się zawierać z takimi osobami umów- wywołujących skutki prawne, dlatego potrzebna jest zgoda rodzica. Nie mozna generalizować, że dobra stylistka zrobi to, a zła to i tamto!
S1oneczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 14:53   #119
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś zabraniał mi jedzenia czegokolwiek
A mi jest serio szkoda dzieci, które na widok pieczonego kurczaka z brokułami się krzywią i jedzą tylko kurczaki maknagets z frytkami.

Cytat:
Napisane przez looska Pokaż wiadomość
Myślę, że na sam początek od zakazu lepszy byłby nakaz. Nakaz dla właściciela salonu o wywieszenie plakatów informujących o szkodliwości solarium, choroby skóry, szybsze starzenie się.
Byłam kiedyś na solarium przed studniówką i z tego co pamiętam były tam plakaty informujące o przeciwwskazaniach do opalania oraz możliwych konsekwencjach, ale co z tego, nikt do czytania nie zmusza.
Stary 2009-07-12, 15:03   #120
S1oneczko
Raczkowanie

Wydaje mi się, że nawet wtedy, gdy możliwośc korzystania z solarium osobom nieletnim zostanie zakazana właściciele nie będą respektować tych nakazów państwa. POdam prosty przykład:
Zaczęłam korzystać z solrium w wieku 13 lat. Nie malowałam się i nie ubierałam w sposób, który miaby sprawic, że będe wyglądac jak mała kobieta. Wyglądałam jak zwykłe dziecko, nie próbowałam się postarzyć na siłe. Dodam, że to było 9 lat temu, czyli w czasach, gdy w moim wielkim miescie ilość kabin mozna było policzyć na palcach jednej reki. Nikt nie miał żadnych przeciwskazań odnosnie korzystania z kabiny. Nikt sie nie zainteresował co tak młoda osoba tam robi!

Skończyło sie na tym, że chodziłam jak ta spalona skwara. Uzalezniłam sie od solarium. W tym momencie od roku nie korzystam. Doceniam piekno jasnej skóry o złocistym odcieniu. Nie trupio białej, ale z naturalnym delikatnym odcieniem. Teraz juz wiem, że tak nienaturalnie ciemna opalenizna szpeci. Kiedy widze resztke podkładu w najciemniejszym odcieniu przechodza mnie dreszcze. Ludzie na ulicy nie odwracali sie dlatego, że byłam pieknie opalona, tylko dlatego, że wyglądałam jak skwara w tłumie białych ludzi. Zadziwiające, że w momencie uzależnienia, to własnie poziom opalenia decyduje o własnej samoocenie i atrakcyjnosci. Im ciemniejsza skóra- tym była wyższa.
S1oneczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości