![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: makaron,penne ,polecam :)
ooo tak! To musi być pyszne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Otóż kupiłam jakiś czas temu makaron, myśląc że to spagetti a to były po prostu długie niti? i on mi tak zalega w szafce, bo nie wiem do czego to dodać, do rosołu mi za bardzo nie pasuje, do spagetti też, wiec co??
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Dot.: Z czym ten makaron????
Humm.. a różnie można... do zupy mlecznej.. zrobić z jogurtem - też pyszne, ale najlepiej na śniadanie... są też gotowe sosy z Uncle Bens (czy jakoś tak xD) knorr, winiary.. humm może coś z knorra fixa?
![]()
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
przerobić na zapiekankę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
z knorra sos hiszpanski lub smietanowo grzybowy + piersi z kurczaka pokrojone w kawaleczki, przyprawione na ostro(do hiszpanskiegoo) lub na ziolowo(do grzybowego)
+ salatka typu "olejówka ![]() plus kompocik i pyszny obiadek gotowy
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
nasza domowa nazwa na wakacyjna sałatke
posiekana kapusta pekinska plus ogorek, rzodkiewka, papryka z dodatkiem oliwy z oliwek szybko sie robi i siwetnie pasuje do kurczaka z ryzem czy makaronem
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Dot.: makaron,makaron, makaron.mmmniamm..
Conchiglioni grzybowe, czyli muszelki z boczniakami
przepis wzięłam z http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2728, a autorką jest iwonaweiss. zdjęcie też pochodzi z podanej strony - ale tyle razy już robiłam, że stanowi jedno z kluczowych dań w moim domu ![]() składniki około 20 sztuk makaronu Conchiglioni (duże muszle) 250 g boczniaków (ewentualnie pieczarek) 150 g szynki 200-250 g żółtego sera mozarella (lub innego żółtego) 3–4 łyżki kwaśnej śmietany 1 cebula 2–3 ząbki czosnku 2–3 łyżki parmezanu szczypta Vegety sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny 1/2; opakowania serka homogenizowanego naturalnego 1/2; świeżego ogórka około 4 ząbków czosnku sól, pieprz opcjonalnie zioła np. oregano i bazylia Ewentualnie gotowy sos Tzatzyki sposób przygotowania Boczniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do smażących się grzybów. Następne dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Wszystko podsmażyć przez chwilkę i doprawić do smaku Vegetą. Podsmażone składniki przełożyć na talerzyk. W tym czasie pokrojona w drobną kostkę cebulę podsmażyć na pozostałej 1 łyżce oliwy. Cebulę wymieszać z resztą składników. Ser zetrzeć na tarce dodać do przestudzonych lekko pozostałych składników, następnie dodać parmezan i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i w razie czego doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotować al dente. Muszle nadziać farszem, ułożyć w naczyniu do zapiekania nasmarowanym tłuszczem. Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z serkiem. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o grubych wiórkach (odcisnąć z soku) i dodać do jogurtu. Przyprawić solą pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami i wymieszać. Można również użyć gotowego sosu Tzatzyki. Na każdej muszelce ułożyć kleks sosu czosnkowego. Piekarnik nagrzać do 180 C i zapiekać muszle przez 15 minut. Smacznego!!!
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Melduje sie makaronowy Addict!!!
Dzień bez makaronu dniem straconym! Ostatnio "pospieszam" w kuchni, wiec moje aktualnie ulubione makarony to dania w 10 min: 1. duszona cukinia z pomidorkami i duża ilościa świezej bazylii + świderki pełnoziarniste lubelli 2. pomidory z puszki z ugotowanymi wczesniej brokułami 3. podsmazone salami z serkiem topionym i smietanka + spaghetti 4. tuńczyk i pomidory + oregano I tak mogę bez końca ![]() pozdrawiam makaronożerców ![]()
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
makaron z tuńczykiem to jedno z moich podstawowych dań, bo po pierwsze jest pyszne, a po drugie błyskawiczne w wykonaniu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
ja makaron z tuńczykiem robię tak:
podsmażam na patelni cebulkę, dodaję potarty seler, duszę, dodaję pomidory i tuńczyka w oleju. Potem wrzucam groszek konserwowy i doprawiam. Pyszne ![]()
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Kocham makaron
![]() Ostatnio bardzo przypadł mi do gustu taki przepis: Na patelni duszę pod przykryciem mieszankę chińską (ja używam China Mix Bonduelle). Po 15 minutach dorzucam do tego ugotowany makaron spaghetti i kostkę rosołową i dolewam pół szklanki wody. Duszę to wszystko już bez przykrycia dopóki woda nie wyparuje. Przyprawiam pieprzem i nie dodaję już niczego więcej, bo kostka rosołowa + makaron, który gotuję z solą i bulionem z oliwą z oliwek i ziołami nadaje idealny jak dla mnie smak ![]() PS. W ten sam sposób - bez sera oczywiście - można przyrządzić ryż.
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Też przepadam za makaronem. W sumie to jakoś specjalnie nikt u mnie w domu nie robi potraw z niego, ale jeśli tylko jest pomidorowa to mieszam go z kwaśną śmietaną, posypuję cukrem i mieszam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
ooo widzę klub makaronowy tu powstaje
![]() ja z zapytaniem czy macie może w swoich przepisach na sosy makaronowe jakiś sosik niskokaloryczy/dietetyczny? na obiad w przyszłym tygodniu wpadnie kuzynka która jest obecnie na diecie 1000 kcal, i chciałam podać do makaronu jakiś sosik wyjątkowo lekki żeby ją wesprzeć i nie kusić tłustym i kalorycznym. Będę ogromnie wdzięczna za przepisy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
najlepiej pomidorowy: na oliwie z oliek podsmażyć cebulkę, czosnek i dodac pomidorki.
posolic, popieprzyć, dodac świeżej bazylii i gotowe ![]()
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Ja rowniez uwielbiam makarony-w kazdej postaci i ksztalcie.najbardzie w sosie gorgonzola.To taki pysznie smierdzacy ser plesniowy....Proste-smietanka,gorgonzola,zolt ko z jajka,przyprawy...palce lizac!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Nutka nie gryzie!
|
Iga mam prośbe moglabyś podawac adres strony z ktorej pochodza wszystkie przepisy podawane przez Ciebie?? Patrz regulamin Forum!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Pewnie,że bym mogła,ale przepisy które dla was pisze są z moich zeszytów bądź książek.A co to mają być tylko przepisy z interku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Nutka nie gryzie!
|
skoro sa z ksiązek a nie z interku to podaj tytuł i autora i prosze jeszcze raz o zapoznanie sie z regulaminem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Makaron ,,z tytki" - przepis.
Polecam dosc prosta w przygotowaniu potrawe, wiem ze teraz mozna zakupic knorr nuddle.ale moja jest o wiele lepsza. Jest to makaron "z tytki" a mianowicie ... kupuje kielka zupek w kauflndzie(paczka 40 gr) moga byc inne.Wyciagam sam makaron, a proszek w saszetce wyrzucam (badz zachowuje,moze sie kiedys przyda). Jedna porcja dla mnie to makaron z 2 paczek ale zalezy ile kto je.
Zalewam ten makaron woda i czekam az sie "ugotuje" jak to makaron z paczki.NIE KRUSZYC!! Pozniej odcedzam ,przyprawiam ZIARENKAMI SMAKU,dodaje marchewke i cebule smarzona(chyba kazdy wie jak usmarzyc cebulke). Poleje maggi dla smaku. Wszystko wymieszac. Bardzo dobrePolecam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Dania z makaronem!! piszcie:)
Witam kochane
![]() Chciałabym byście tutaj zamieszczały swoje propozycje na dania z makaronem ![]() Moj TŻ uwieeeelbia dania gdzie jest duuużo makaronu a ja już nie chce przyrządzać mu ciągle spaghetti ![]() ![]() Pomóżcie mi kochane bo mój I lovek wygoni mnie z kuchni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
BAN stały
|
Dot.: Dania z makaronem!! piszcie:)
zapiekanka makaronowa
penne z kurczakiem i mozzarella tagliatele z sosem mascarpone makaron z tunczykiem makaron z rokpolem topionym makaron zapiekany z pomidorami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gulasz z mkaronem makaron z bialym serem salatka z makaronem spagetti carbonara
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sweetmadijka a mogłabyś podać mi przepis na makaron zapiekany z pomidorami?? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
BAN stały
|
proszze bardzo
![]() makaron, szyneczka, z 2 pomidorki, bazylia, gouda, sol,pieprz,3 jajka,smietana,pol szklanki mleka,1 lyzka masla makaron ugotowac,szynke pokroic,p;omidory sparzyc , pokroic w plastry ser zetrzeec na drobgne kawalki,. ser jajka mleko i smietane ubic na 1 mase przyprawic. ukladac na blaszcze najpierw makaron , szynka ,pomidory polac masa i posypac serkiem i baqzylia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
ja znam przepyszna, szybka makaronowa salatke (nie mam pojecia czy przepis byl juz podawany) tak wiec ugotowany makaron, tunczyk puszkowany (albo dwa, zalezy od tego ile makarony ugotujemy), pokrojone w kosteczke kiszone ogorki, puszka kukurydzy, majonez, odrobina vegety do smaku ale naprawde niewiele, wszystko wymieszac. To moja salatka ktora zawsze przy gotowuje na imprezy, bo wychodzi tanio i duzo a jest naprawde przepyszna, polecam!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Mój ulubiony przepis na danie z makaronem: Wykonanie:Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 15 dag. pieczarek, 50 dag. makaronu kokardki – ugotować al dente, 1 szklanka śmietany 18 %, 3 łyżki masła, łyżka oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz Na maśle poddusić posiekaną cebulę. Dodać olej, posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w plastry. Po 2-3 min. dodać śmietanę i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodać odsączony z zalewy tuńczyk, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Makaron dodać do sosu i podgrzać. Podawać gorące.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
a ja się ostatnio zajadam takim makaronem dodawanym do zupek gotowych, obecnie knorr ser w ziołach. wygląda to tak że otwieram 3-4 torebki, robię taką zupkę w wielkiej misce z tym że daję bardzo mało wody, żeby był po prostu makaron z posmakiem serowym i podaję to np. ze smażonym kurczakiem w kawałkach. pychota
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Drogie Panie, poszukuję czarnego makaronu. Czy wpadł Wam gdzieś taki w oczy?
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z ogólniej dostępnych, jaśniejszych, ale też zdrowych możesz łatwo kupić Lubellę Pełne Ziarno albo makaron Fit. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.