![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Stwórzmy wspólnie ranking najczęściej popełnianych błędów językowych
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
ja nie mogę słuchać:
wykąpę się- zamiast wykapię- ale w naszym wypadku to regionalizm ę zamiast ię torta- ludzie !!! tortU, koniakU!! na sklepie- w sklepie! półtorej dnia- ten dzień, nie ta dnia, zatem półtora dnia, półtora roku, ale np.: półtorej cegły ściąg- zamiast ściągnij paczałam;-) fonetycznie- zamiast patrzyłam wiele określeń/słów/zwrotów mnie irytuje i burzy krew. Mam skrzywienie zawodowe-zarabiało się pisaniem, a mama polskiego uczyła;-) W domu trzeba była zważać na "stronę techniczną" wypowiedzi
![]() |
![]() |
#94 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Może to w końcu dotrze do niektórych osób. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
tego na dworzu to nie mogłam pojąć;-) Jeszcze jedno bluzka/sukienka na "naramkach"?????? Toż to takiego słowa nie ma;-)
![]() |
![]() |
#96 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 |
maszyna, nie człowiek
|
Owszem, "na dworzu" jest niepoprawne gramatycznie. "Naramki" to słowo, które jednakże występuje, tylko, ze być może nie w waszym rejonie. http://pl.wiktionary.org/wiki/Indeks...zmy_poznańskie
Idę położyć kubek na nakastlik, którego nie ma, bo wy takiego słowa nie znacie i nie tolerujecie. Trudno, kubek się stłucze.
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
A mnie razi jak ktoś ze Śląska rozmawia z kimś spoza Śląska i używa regionalizmów. Kiedyś dzwoniłam na Śląsk (w pracy) i pytam o coś pewną kobietę, a ona na to "Jo to zara sprawdzo"
![]()
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Nienawidzę łączenia stopniowania prostego ze złożonym, a bardzo często to słyszę: bardziej ładniejszy, bardziej lepszy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Muszę gdzieś wyrazić swoją rosnącą irytację, więc niech będzie tutaj
![]() A propos tematu: Pomijając oczywiste niechlujstwo/lenistwo językowe w stylu "na prawdę", niezwykle irytujące "bynajmniej" używane w sensie "przynajmniej" (i vice versa) jest jeszcze kwestia "dekoldu" zamiast "dekoltu"; tzn. udźwięcznianie w pisowni wyrazów zakończonych na/lub zawierających głoskę bezdźwięczną (wspomniany dekold zamiast dekoltu itp. Dzisiaj musiałam się mocno zastanowić o co chodziło komuś piszącemu, że włosy są "nie sworne" - pomijam nieznajomość reguł pisowni "nie" z przymiotnikami - ale to "w" kompletnie mnie zbiło z tropu; na litość boską, skąd to się bierze?? Podsumowując, jeśli chodzi o moje typy na najczęściej popełniane błędy językowe w języku polskim, jakie mam okazję obserwować głownie tu, na Wizażu, ale nie tylko, to: 1. brak znajomości/niestosowanie się do/ kompletne ignorowanie zasad ortografii i interpunkcji języka polskiego (pogorszone przez nieprzejmowanie się tym) 2. nadużywanie pewnych "modnych" słów lub wyrażeń 3. używanie określeń/słów, których znaczenia się nie zna/nie rozumie/myli z innymi 4. nadużywanie zdrobnień (czasami również zgrubień, ale to rzadziej), nawet w najbardziej idiotycznych kontekstach i brzmieniach ("sukieniunia"- co to u licha ciężkiego jest??) 5. udźwięcznianie w pisowni głosek bezdźwięcznych (dekold zamiast dekolt, portwel zamiast portfel, itp) I niestety nie sądzę, żeby coś się w tej kwestii w najbliższym czasie zmieniło; chyba jedynie na gorsze... Edytowane przez Krissie Czas edycji: 2009-11-29 o 20:52 Powód: Dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.