![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki, książki, książki :)
Ale fajny wątek!!!
Nawet nie wiem od czego zacząć, co Ci polecić. W takim razie bedę wymieniala jak popadnie ![]() Mój faworyt, po prostu musisz to przeczytać - to dwie powieści Hanny Kowalewskiej: "Tego lata w zawrociu" oraz jej kontynuacja "Góra śpiących węży". Książki Kowalewskiej czyta się jednym tchem, są takie magiczne,tajemnicze, zmysłowe, napisane poetyckim językiem.... Tego lata, w Zwrociu to powieść o wyprawie w nieznane, w pełną tajemnic przeszłość rodzinną. Główna bohaterka, Matylda, mieszkająca w miejskim blokowisku, otrzymuje pewnego dnia w spadku po babce Aleksandrze dom na prowincji. Stary dom wciąga Matyldę w swoje dziwne, intrygujące sprawy, wikła w układy rodzinne. W miarę jak poznaje złożone relacje między ludźmi związanymi z dziejami domu w Zawrociu, bohaterka zmienia się sama i inaczej zaczyna patrzeć na siebie i swoje życie.Ta powieść - bogata językowo, poetycka, sugestywna w nastroju, pełna trafnie uchwyconych i subtelnie nakreślonych obserwacji - jest jedną z najlepiej napisanych książek ostatnich lat. -------------------------------------------------------------------------- W Górze śpiących węży - kontynuacji bestselleru Tego lata w Zawrociu - Matylda musi raz jeszcze zmierzyć się z przeszłością. Kim był jej ojciec, który zginął, gdy miała pięć lat? Dlaczego pamięć po nim została całkowicie zmazana? Czy pamiętnik, list babki i stare zdjęcia znalezione w pawlaczu wystarczą, by rozwikłać tajemnicę jego śmierci? A może klucz do tajemnicy kryje się w dziwnym śnie dręczącym Matyldę? Odkrycie szokujących faktów z przeszłości odmieni jej życie. Znajdujemy w tej powieści wszystko - poetycki i refleksyjny klimat, wędrówkę w głąb siebie oraz fascynującą detektywistyczną fabułę, która sprawia, że książkę czyta się jednym tchem. Na pewno mogę też z czystym sercem polecić Ci "Buszującego w zbożu" Davida Salingera.
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Do mojej listy dołączam jeszcze:
*Książki Doroty Terakowskiej(Ono, Tam, gdzie spadają anioły, Poczwarka) *McLiam Wilson Robert(mam nadzieję, że nie zmieniłam mu nazwiska ![]() *Alice Seboldy - Nostalgia Anioła *John Grisham - Malowany Dom,Testament, Raport Pelikana i moja ulubiona: Ominąć Świeta -ale to raczej nie nadaje się na wakacje bo o Bożym Narodzeniu, ale nie zmienia to faktu, że książka jest świetna. Czytałam ją w pociągu i ludzie dziwnie na mnie spoglądali, kiedy śmiałam się sama do siebie czytając tę książkę ![]() *Jonathan Carrol - (Poza ciszą, Kraina chichów) *Eric - Emmanuel Schmitt - Oscar i pani Róża *Anna Wrzos - Wizyty Aniołów *Artur Golden - Wyznania Gejszy Jeżeli lubisz dreszczyk i intrygę to na pewno musisz przeczytac polecane już książki: *Agathy Christie ( ojjj tyle tego czytałam, że nawet nie pamiętam wszystkich tytułów:Trzeciez lokatorka, 10 murzynków,Morderstwo w Orient Expresie i świetna Noc i ciemność) *Joanny Chmielewskiej(Ostatnie zdanie nieboszczyka, Wszyscy jesteśmy podejrzani) *Robina Cooka(Zabawa w Boga, Epidemia, Śpiączka) To co prawda nie o młodzieży ale nie mogę się powstrzymać żeby nie wymienić Wichrowych Wzgórz Emilly Bronte i Rozważnej i Romantycznej Jane Austen - ale nie wiem czy lubisz takie klimaty. *William Wharton - Ptasiek( to o młodym chłopaku więc jak by nie było młodzież) *Winstom Groom - Forrest Gump,Forrest Gump i spółka *Vladimir Nabokov - Lolita ![]() A czy czytałaś Musierowicz albo Siesicką???
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Lexie, Ziemiomorze jest boskie! Po przeczytaniu nie chciało mi się wracać do naszego marnego świata ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Łuuuh, dzięki Maju
![]() Cytat:
![]() Siesickiej też coś czytałam... kilka jej książek, ale niestety nie pamiętam tytułów... Czy może "Zapałka na zakręcie" to jej? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okretka ![]() Nie mam za co ![]() A Jeżycjada nadal rządzi!!! ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Dokładnie!! U mnie na szczęscie kar nie ma ![]() ![]() Buziaki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raróg
|
Też w innych kar nie płacę, ale ta akurat podpada chyba pod Starostwo, więc wszystko muszą mieć poukładane.
Wypożyczyłam kolejną: "Blondynka" Joyce Carol Oates. Wielkie tomisko, ale na razie czyta się super i bardzo wciąga, więc myślę, że mogę już dodać do listy tego wątku. To o Marilyn Monroe, powieść - więc pewnie fakty przeplatają się z fikcją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jeśli już polecasz to pisz poprawnie imię i nazwisko Monika Szwaja a nie Magdalena Szawaja |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Imie pomyliłam, w nazwisku popełniłam niezamierzona literówke, za co przepraszam. Ale za to w linku ktory podalam wszelkie dane osobowe sa poprawne.
A ty Inko nie grzeszysz uprzejmoscia ![]() Edytowane przez Pralinka Czas edycji: 2005-06-10 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
ja wlasnie koncze" kod Leonada da Vinci" i musze przyznac, ze jest super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
Kod Leonarda jest wciągający, ale o niebo lepsza moim zdaniem jest inna ksiązka Brown'a : "anioły i demony". Polecam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
Wlasnie zastanawialam sie , czy teraz ich niepozyczyc.Dzieki na pewno to zrobie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem od kiedy jestes na wizazu, ale zwracanie uwagi na niezamierzone błedy i literowki postrzegamy tutaj jako wyjatkowo nieeleganckie. Zwlaszcza jesli sa to uwagi zlosliwe. Edytowane przez Pralinka Czas edycji: 2005-06-10 o 18:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie literówki, a nie zmienianie czowiekowi imienia, zwłaszcza, jeśli jest on artystą cenionym rzekomo przez daną osobę. To nie jest brak elegancji, tylko ignoracja. Acha i bardzo proszę, gdybyś była tak uprzejma i nie pouczała mnie w kwestii tego, co wypada robić, a czego nie na wizażu, bo Ty tu jesteś dłużej. Dziękuję za pomoc, ale radzę sobie sama. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
dziewczyny taka aferka z powodu jednej literówki, weście przestańcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A na wizazu, jak widac, sobie jednak nie radzisz, bo to ty pierwsza zaczelas pouczac, a teraz smiesz sobie "nie zyczyc" uwag. ![]() Poza tym ja za swoja pomyłke przeprosilam. A ty za swoje zlosliwosci? Skonczylam dyskusje z toba. ![]() P.S. POlecam Twej uwadze punkt 2 i 3 regulaminu forum: 2. (...) Jeśli uważasz, że musisz zwrócić komuś uwage - zrób to w prywatnym mailu do tej osoby. (...) 3. W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literówki, błędy ortograficzne i gramatyczne, a szczególnie robienie tego na forum publicznym. Edytowane przez Pralinka Czas edycji: 2005-06-11 o 09:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja zmykam z tego wątku. Zycze milego dyskutowania. O książkach. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
|
Cytat:
![]() a tak poza tym Okretko, nie wiem czy ktos wymienil, baardzo fajna Jest Siesicka i jej wszystkie ksiazki , najbardziej polecam "obok mnie", i "gorzko słodkie pocałunki" ![]() polecam tez "osobowsc cmy" Grocholi i "110 ulic" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk cos pieknego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
|
Tyle propozycji
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Mogłabyś coś napisać o "Obok mnie"? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie rób proszę ze mnie osoby nie umiejącej przyjmowac krytyki, gdyz taką nie jestem. ![]() Zakończmy juz wreszcie tę bezsensowna dyskusję. Peace. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
Inka i Pralinka! Spokojnie dziewczyny
![]() ![]() Baubo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Ja dorzucam swoje następne 3 grosze-ktoś mnie wczoraj zafascynował książką Szklany klosz Sylvi Plath jak na razie mi się podoba,jak skończę to napiszę tu recenzję
![]()
![]() |
#118 |
Raróg
|
Właśnie! "Szklany klosz" jest ekstra, polecam!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A wracając do tematu książek, to jeszcze coś nt "Kodu Leanarda da Vinci" - tzn do dziewczyn, które czytały: pamiętacie ten fragment o obrazie "Madonna ze Skał", a raczej o dwóch wersjach tego obrazu. Ja ściagnęłam sobie z netu te dwie wersje i jak przyjrzałam się różnicom to aż mi dreszczyk po plecach przeleciał... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:33.