Żonki idealne :) gastronomicznie ;) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-08, 14:49   #91
201803111825
Konto usunięte

Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)

Treść usunięta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg karkówka.jpg (31,2 KB, 84 załadowań)

Edytowane przez 201803111825
Czas edycji: 2009-08-08 o 14:51
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 15:11   #92
ilonkaczapela
Zakorzenienie

wygląda pysznie Ja w ogóle uwielbiam karkówkę duszoną po prostu z cebulką Ale pójdę krok dalej i wypróbuję twój przepis
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 16:49   #93
b80dbfebcb175f5cc16ebc14ca52adc6494c973a_67996f82093b8
Konto usunięte

Kobietki,a może jakiś łatwy przepis na ciasto czy cuś. pliiissssss!
b80dbfebcb175f5cc16ebc14ca52adc6494c973a_67996f82093b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 17:00   #94
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 17:13   #95
Ironiaaa
Raczkowanie

[1=b80dbfebcb175f5cc16ebc1 4ca52adc6494c973a_67996f8 2093b8;13645767]Kobietki,a może jakiś łatwy przepis na ciasto czy cuś. pliiissssss![/QUOTE]

Hmm nie wiem czy będzie zupełnie proste, ale to jedno z tych co nie udaje sie raz na 1000 i jest szybkie

Placek z truskawkami

margaryna ok. 200g
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka sztuk 4
Truskawki

Margaryne rozpuszczamy w rondelku dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz mleko. Gotowac mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Mase ostudzic. Rodzielic jajka na zoltka i białka.
Żółtka, mąkę, i proszek do pieczenia zmiksowac z masą. Białka ubic na sztywną pianę i dodac do zrobionej wczesniej masy, wymieszac.
Wylozyc na posmarowana margaryna i posypana bułką tartą blachę na góre wykładac połówki truskawek.
Piec ok 45min. w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu i ostudzeniu posypac cukrem pudrem.

Ironiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 17:22   #96
ilonkaczapela
Zakorzenienie

te ciastka, które dodałam można zrobić w formie placka. A jeśli dodasz troszkę wiecej jajek i proszku to się dodatkowo spulchni A one wychodzą zawsze i są błyskawiczne
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-09, 19:01   #97
so_elcia87
Raczkowanie

dziewczyny wątek idealny! jestem jeszcze przed ślubem ale chętnie się przyłączam

przepis na KOTLETY KALAFIOROWE

średni kalafior
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia przyprawy

o ile ktoś lubi kalafiora to jest to szybkie i smaczne danie do ziemniaków, czy ryżu. kalafior ugotowac w osolonej i osłodzonej wodzie. gdy przestygnie przecisnąc przez praskę (taką jak do ziemniaków na kopytka). dodac sól pieprz do smaku. dodac 2 nieduże jajka, wymiesza dokładnie- najlepiej rękami. doda bułkę tartą (można zastąpi otrębami pszennymi)- około 5-6 łyżek- wszystko zależy od wielkości kalafiora- masa ma by taka aby można było formowac z niej kotleciki po dokładnym wymieszaniu obtacza w roztrzepanym jajku i bułce tartej. smaży na rozgrzanym oleju- najlepiej smakują na ciepło zaraz po usmażeniu, ale można je też odgrzewac. dla mnie b. smaczne więc polecam zamiast mięska

ps. dodawajcie więcej przepisów dziewczyny!
so_elcia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-10, 09:36   #98
alamig
Zakorzenienie

[1=b80dbfebcb175f5cc16ebc1 4ca52adc6494c973a_67996f8 2093b8;13645767]Kobietki,a może jakiś łatwy przepis na ciasto czy cuś. pliiissssss![/QUOTE]

Bardzo łatwe i pyszne jest to ciasto marchewkowe, na które przepis podałam na pierwszej stronie wątku. Zawsze wychodzi Wiem, że ludzie mają opory co do niego, bo ciężko sobie wyobrazić smak ciasta z warzywem, ale wszyscy moi znajomi jak tylko je spróbowali, to od razu brali przepis
Stary 2009-08-10, 11:41   #99
gosiaczek071
Zakorzenienie

witam panie gotujace i probujące gotwac

ja mam przepis na boooooooskie roladki, są pyszne i mega latwe w przyrzadzenmiu. gotowac nie lubię za bardzo ale trzeba cos czasem jesc, wiec:

te porcje są na 4 osoby gdzies, ja robie z polowy, ale podam tak jak mam w ksiazce|:

500 g schabu bez kosci
8 plasterkow szynki wedzonej (nie innej, najlepsza jest wedzona)
2 lyzki musztardy (ja zuzywam wiecej, bo smaruje kazdy kotlet dosc grubo, nie za grubo ale tak akurat, aby caly byl pokryty musztarda)
po 2 lyzki pokrojonej pietruszki i szypiorku
2 cebule(ja nie lubie wiec daje pol)
2 kwaszone ogorki
1 marchewka (ale ja daje wiecej, jedna to za malo) 2 lyzki oleju
100 ml wytrawnego wina bialego
150 ml smietanki 12%
sol, pieprz
wykalaczki

do roboty:
schab rozbic, uformowac kotlety. ogorki obrac i kazdy pokroic na 4 czesci, marchewke utzrec na duzych oczkach. plastry schabiku posmarowac z 1 strony musztarda, posypac szcypioremi pietrcuha, ulozyc kawalki ogorka.( ja dawlaam 2 na jeden kotlet w werrsji na 2 osoby) nastepnie posypac marchewką. Zrlowoac dosc ciasno zeby nic nie ucieklo, popierzyc i posolic taka roladke zawinac w szynke i spiac wykalaczkami (ja daje 2). Zraziki zrumienic na oleju (ale nie smazyc, lekko zarumienic) najlepiej na wonym ogniu, potem dodac pokrojoną w kostke cebulke i pozostala marchewke. I wlac polowe wina, czyli 50 ml. Dusic pod przykryciem 20 minut. Dodac reszte wina i smietanke, odkryc i dusic jeszzce 15 minut. Wyjac zraziki polac przetartym sosem.

kunec jest pyszka, na parwde ja nie potrafie gotowac ale to wychodzi mi za kazdym razem, dzis tez robię
aha a ze ziemniakow, ryzu i makaronu nie jem, to podaje z jakas salatką.
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 19:24   #100
anula3333
Wtajemniczenie

Witajcie! Wątek jest świetny, więc dorzucam też coś od siebie.
Przepis na Pizze biabco, przywieziony z Włoch.

3 średnie ziemniaki,
4 jaja,
15 dag sera żółtego,
przyprawy: sól, pieprz, oregano,
olej, ketchup.

Ok. 3 średniej wielkości ziemniaków obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić ziemniaki - odrobinę posolić - smażyć często mieszając aż będą miękkie. W miseczce rozbić 4 jaja, dodać starty na drobnych oczkach ser żółty - ok. 15 dag. Wymieszać, przyprawić oregano i pieprzem. Gdy ziemniaki już będą miękkie wlać masę jajeczną i smażyć aż do ścięcia jajka. Następnie odwrócić na drugą stronę -co nie jest łatwe, dlatego ja czasami dzielę ją na 2 części i odwracam. Podawać polaną ketchupem. Jest dobra na kolację.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pizza bianco1.jpg (80,8 KB, 111 załadowań)
anula3333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 19:30   #101
Ironiaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anula3333 Pokaż wiadomość
Witajcie! Wątek jest świetny, więc dorzucam też coś od siebie.
Przepis na Pizze biabco, przywieziony z Włoch.

3 średnie ziemniaki,
4 jaja,
15 dag sera żółtego,
przyprawy: sól, pieprz, oregano,
olej, ketchup.

Ok. 3 średniej wielkości ziemniaków obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić ziemniaki - odrobinę posolić - smażyć często mieszając aż będą miękkie. W miseczce rozbić 4 jaja, dodać starty na drobnych oczkach ser żółty - ok. 15 dag. Wymieszać, przyprawić oregano i pieprzem. Gdy ziemniaki już będą miękkie wlać masę jajeczną i smażyć aż do ścięcia jajka. Następnie odwrócić na drugą stronę -co nie jest łatwe, dlatego ja czasami dzielę ją na 2 części i odwracam. Podawać polaną ketchupem. Jest dobra na kolację.

Znam to pod nazwą omletu ziemniaczanego i często robione swojego czasu, jak mieszkałam z bardzo sympatyczną hiszpanką. Pychota

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-10, 20:28   #102
margaret82
Zadomowienie

To ja dorzucę kolejny przepis

Kotlety z pieczarkami
- filet z piersi kurczaka
- pieczarki
- ser żółty
- cebula

Piersi kroimy na kotlety i rozbijamy żeby były dosyć cieniutkie płaty doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy z cebulką. Na każdy kotlet kładziemy trochę pieczarek i posypujemy startym serem i zwijamy w roladki z czepiając całość wykałaczkami. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony. Do tego ziemniaczki i jakaś surówka

Podam jeszcze przepis na szybką surówkę:
- kapusta pekińska
- marchewka
- cebula
- majonez
- sól pieprz

Kapustę kroimy drobno, marchewkę trzemy na grubej tarce, cebulka w kostkę, przyprawiamy i mieszamy z majonezem
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
margaret82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 21:43   #103
moniiikaaa89
Rozeznanie

Babeczka a'la sernik na zimno:
2 serki homogenizowane waniliowe
3 jajka
szklanka cukru
3 łyżki żelatyny
200 g masła
galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy
ulubiony owoc

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolita mase, dodać stopione schłodzone masło i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy.Dodać serki i zmiksować. Ubić białka i powoli dodawać do przygotowanej wczesniej masy. Do salaterek wlać galaretkę i wsypać kilka pokrojonych owoców (ja używałam brzoskwiń), poczekać aż stężeje i dodać mase. Schłodzić w lodówce. gdy juz bedziecie podawać możecie ozdobić bitą śmietana, owocami i czekoladą. Pychaaa!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie001.jpg (68,6 KB, 71 załadowań)
moniiikaaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 21:44   #104
Ironiaaa
Raczkowanie

Skoro piersiow0- kurczakowy klimat to i ja dorzucę ulubioną wersje TŻta

Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta (dla 2 osób)

Cała pierś z kurczaka/ w półówki- ważne żeby były całe a nie "potargane"
100g. sera feta
250g szpinaku ja używam swierzego, ale można użyc mrożonego przy czym trzeba dłużej wygotowywac
czosnek
masło
olej
sól,pieprz
kilka wykałaczek

No więc piersi z kurczaka rozcinamy mniej więcej w połowie, tzn. robimy kieszonkę na farsz. Próbowałam wersji roladkowej, ale zawartosc wyplynela. Szpinak myjemy koniecznie odcinamy ogonki i siekamy (w przypadku swierzego). W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak ciągle mieszamy. Doprawiamy swierzo przeciśniętym czosnkiem, ewentualnie drobno posiekanym. Mi zdażyło używac się czosnku w proszku i też było dobre Wcześniej przygotowujemy sobie fete- kroimy w drobna kostkę.
W przypadku swierzego szpinaku jak widzimy, że mamy "papkę" i zaczyna się mocno przyklejac to dodajemy ser i mieszamy dosyc intensywanie, pieprzymy ( jeśli chodzi o mrozony szpinak musimy tak dlugo dusic aż wygotuje się woda). Co do solenia radze spróbowac najpierw farszu bo feta jest slona więc możemy przesolic.
Takim farszem nadziewamy piersi i spinamy wykałaczkami.
Dalej jak kto woli, można zrobic w panierce ( mąka, jajko, bułka tarta), lub rzucic od razu po nafaszerowaniu na rozgrzany olej/margaryne.

Jeśli chodzi o pozostałą fetę, bo wiem że z reguły jest pakowana w paczki po 250g to polecam sałątkę z fety z pomidorem.
- 4 pomidory
- feta
- szalotka/ mała cebulka
- ogórek kiszony (1-2)
- papryka czerwona (1/3)
-sól, pieprz
wszystko w kostke i doprawic

Stary 2009-08-11, 08:19   #105
Maggie1983
Zakorzenienie

A ja wczorak kisilam z tesciowa ogory na zime Zamierzam byc przykladna i gospodarna zonka zrobie tez na zime troche kompotow z mirabelek i soki z pozeczki a co

COŚ DLA TYCH CO MAJĄ LEWE RĘCE DO SŁODKOŚCI:

PTASIE MLECZKO-najprostsze na swiecie i gwarancja, ze nie bedzie zakalca

- 1 galaretka agrestowa, 1-pomaranczowa, 1-wisniowa
- 2 sniezki
- mleko
- owoce do dekoracji
- tortownica
- maselko do jej wysmarowania

i teraz rozrabiamy czerwona galaretke w polowie ilosci wody niz na przepisie-zwykle jest 0,5 litra, wiec rozrabiamy tylko w 1 szklance zamiast w dwoch! dokladnie mieszamy i zostawiamy, by ostygla-najlepiej na powietrzu, a nie w lodowce by sie zaszybko nie zsiadla. W miedzy czasie bierzemy sredniej wielkosci tortownice i smarujemy ja margaryna-dokladnei w laczeniach, by nam nic nie wycieklo. Jak widzimy ze galaretka robi sie gesciejsza (cos jak spracowany olej w samochodzie-wiem super porownanie -nie mozna dopuscic do zrobienia grud), to robimy 1 sniezke wg przepisa na opakowaniu i dolewamy galaretke-teraz mieszamy juz tylko delikatnie lyzka i wykladamy do tortownicy i pakujemy do lodwki. Bierzemy zielona galaretke i robimy wszystko tak samo jak wyzej i wylewamy na 1 warstwe naszego ptasiego mleczka i ladujemy do lodowy. Bierzemy pomaranczowa galaretke robimy juz w normalnej ilosci wody-czyli 2 szklanki, czekamy az zacznie tezec-tylko teraz nam zalezy na mocniejszym tezeniu, by nam nie przeleciala przez ptasie mleczko. ukladamy owoce albo rodzynki i wylewamy na nie galaretke! to jest mega proste-nawet moj brat sam je robie
smaki galaretek moga byc dowolne, chodzi o to, by fajnie wygladalo kolorystycznie i troche kontrastowalo
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-11, 08:53   #106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
A ja wczorak kisilam z tesciowa ogory na zime Zamierzam byc przykladna i gospodarna zonka zrobie tez na zime troche kompotow z mirabelek i soki z pozeczki a co

COŚ DLA TYCH CO MAJĄ LEWE RĘCE DO SŁODKOŚCI:

- 2 sniezki
- mleko
- owoce do dekoracji
- tortownica

i teraz rozrabiamy czerwona galaretke w polowie ilosci wody niz na przepisie-zwykle jest 0,5 litra, wiec rozrabiamy tylko w 1 szklance zamiast w dwoch! dokladnie mieszamy i zostawiamy, by ostygla-najlepiej na powietrzu, a nie w lodowce by sie zaszybko nie zsiadla. W miedzy czasie bierzemy sredniej wielkosci tortownice i smarujemy ja margaryna-dokladnei w laczeniach, by nam nic nie wycieklo. Jak widzimy ze galaretka robi sie gesciejsza (cos jak spracowany olej w samochodzie-wiem super porownanie -nie mozna dopuscic do zrobienia grud), to robimy 1 sniezke wg przepisa na opakowaniu i dolewamy galaretke-teraz mieszamy juz tylko delikatnie lyzka i wykladamy do tortownicy i pakujemy do lodwki. Bierzemy zielona galaretke i robimy wszystko tak samo jak wyzej i wylewamy na 1 warstwe naszego ptasiego mleczka i ladujemy do lodowy. Bierzemy pomaranczowa galaretke robimy juz w normalnej ilosci wody-czyli 2 szklanki, czekamy az zacznie tezec-tylko teraz nam zalezy na mocniejszym tezeniu, by nam nie przeleciala przez ptasie mleczko. ukladamy owoce albo rodzynki i wylewamy na nie galaretke! to jest mega proste-nawet moj brat sam je robie
smaki galaretek moga byc dowolne, chodzi o to, by fajnie wygladalo kolorystycznie i troche kontrastowalo
Brzmi ciekawie-muszę spróbować. Może wreszcie zaskoczę czymś TŻta
b80dbfebcb175f5cc16ebc14ca52adc6494c973a_67996f82093b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 09:06   #107
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość

- 2 sniezki
- mleko
- owoce do dekoracji
- tortownica

Bardzo dobre
Wiem, bo moja mama dość często to robi

Maja jest już z nami
08.04.2012
michel82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 18:05   #108
margaret82
Zadomowienie

To ja podam konkurencyjny przepis na ptasie mleczko

Ptasie mleczko:
- 3 różne galaretki
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Mleko dzielimy na 3 części. Rozpuszczamy galaretkę w szklance wody czekamy aż zacznie lekko zastygać. Wlewamy jedną część mleka i chwile ubijamy, dolewamy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy na tortownicę i do lodówki. To samo robimy z pozostałymi częściami mleka i galaretkami. Na wierzch można dać jeszcze jedną galaretkę i owoce czy co kto tam lubi. Na spód można dać biszkopty.
Smacznego
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
Stary 2009-08-11, 18:09   #109
Konto usunięte

margaret tylko jak równo podzielić to mleko? I to chodzi o mleko takie w puszce nie??
Stary 2009-08-11, 18:59   #110
margaret82
Zadomowienie

[1=b80dbfebcb175f5cc16ebc1 4ca52adc6494c973a_67996f8 2093b8;13688844]margaret tylko jak równo podzielić to mleko? I to chodzi o mleko takie w puszce nie??[/QUOTE]
Tak takie mleko w puszcze. Wystarczy rozlać do 3 szklanek
Stary 2009-08-12, 12:30   #111
Gucia0987
Zakorzenienie

Ja w 100% dołączę we wrześniu, jako prawowita mężatka, ale na razie:

Sałatka z kurczakiem z rożna i ryżem

1/2 kurczaka z rożna
2 woreczki ryżu
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
majonez
sól, pieprz

Gotujemy ryż i schładzamy, w między czasie obieramy kurczaka i kroimy w kostkę. Ryż mieszamy z kurczakiem, dodajemy kukurydzę oraz wcześniej pokrojony ananas w kostkę (można dodać także rodzynki). Wszystko łączymy majonezem. Sól i pieprz do smaku.

Polecam, jest po prostu pyszne. Można także kurczaka zastąpić tuńczykiem z puszki w sosie własnym.

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 13:38   #112
AgatkaL
Wtajemniczenie

Omlet

- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki stołowe mleka
- łyżeczka masła do smażenia
- sól, pieprz (jesli na słono), cukier puder (jesli na słodko)

Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy widelcem, doprawiamy przyprawami, dodajemy mąkę i mleko i cały czas mieszamy, aż pozbędziemy się grudek (bądź szybsza wersja z użyciem miksera ) Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy troszke masła i rozprowadzamy go po całej patelni. Wlewamy ciasto i smazymy z obydwu stron do zrumienienia się placuszka.
W wersji słodkiej posypujemy cukrem pudrem.
W wersji słonej możemy do ciasta dodać pokrojona w kawłeczki szynkę i starty żółty ser.
Pychota !!!

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 17:17   #113
ela_86
Wtajemniczenie

Fasolka po bretońsku

-0,5kg fasolki
-0,5kg kiełbasy
-0,3kg boczku wędzonego
-koncentrat pomidorowy
-2 cebule
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz, papryka
-2 kostki rosołowe

Fasolkę umyć i namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie, której powinno być 3 razy więcej niż fasoli. Najlepiej zostawić na noc, po ok. 12h w tej samej wodzie fasolę ugotować. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, cebulę w talarki i podsmażyć na oliwie, dodać do fasoli i gotować ok. 30 minut. Przyprawić i zaprawić koncentratem pomidorowym smacznego

Murzynek

2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
1 niepełne szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
aromat do ciasta
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao

piec ok. 50 minut

I jeszcze banany

- banany
- czekolada mleczna
- wiórki kokosowe
- masło

Naczynie do zapiekania posmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Połówki ułożyć wypukłą stroną do dołu w naczyniu żaroodpornym, ułożyć na nich kostki czekolady i posypać wiórkami. Zapiekać pod przykryciem ok. 10 minut

Edytowane przez ela_86
Czas edycji: 2009-08-12 o 17:24
ela_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 10:47   #114
moniqac
Zadomowienie

To ja jako nie żonka, ale żonka za miesiąc, podam przepis na kurczaka po meksykańsku - sama tak ten przepis nazwałam i bardzo smakowało mojemu TZ.

Piersi z kurczaka
Papryka czerwona
Papryka zielona
Puszka kukurydzy
Puszka fasolki czerwonej
Cebula
Czosnek
Pomidory w puszcce (ja kupuje ostatnio takie w niebieskim kartoniku z czosnkiem albo z bazylią - przepycha).
Ryż

Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i marynujemy chwilkę w sosie sojowym z dodatkiem chilli e proszku (jak ktoś lubi na ostro ). Na patelni rozgrzewamy olej, złocimy cebulę pokrojoną w kosteczke, dorzucamy piersi i ja na koniec daje czosnek rozdrobiony, żeby tylko zię "zeszklił". Odstawiam to gdzies na talerzy a na patelnie wrzucam pokrojone w paseczki papryki i zalewam pomidorami (jeśli pomidory w puszcze sa w całości lub w kawałkach, ja wrzucam te pomidory do jakieś miski i blenderem rozdrabniam na papke, ale nie baaaaaardzo bo nie lubie żeby z tych pomidorów zrobiła sie woda). Duszę do miękkości papryki czyli jakieś 10-15 min, wrzucam wypłukaną czerwoną fasolkę z puszki i kukurydze i dorzucam piersi już wczesniej usmażone. Przyprawiam solą - duuużo bo pomidory i oregano.
Ryż gotuje na sypko.

Polecam, bo mojemu TZ baaaardzo smakuje!

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 11:27   #115
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość

I jeszcze banany

- banany
- czekolada mleczna
- wiórki kokosowe
- masło

Naczynie do zapiekania posmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Połówki ułożyć wypukłą stroną do dołu w naczyniu żaroodpornym, ułożyć na nich kostki czekolady i posypać wiórkami. Zapiekać pod przykryciem ok. 10 minut

Te banany muszę kiedyś zrobić. Brzmi pysznie

Maja jest już z nami
08.04.2012
Stary 2009-08-13, 11:33   #116
jodie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Sałatka warstwowa z tyńczykiem - Pyszna!! Wszyscy moi znajomi są nią zachwyceni

-8 jajek
-3 puszki tuńczyka (w sosie własnym)
-30 dag sera żółtego
-cebula
-pęczek szczypiorku
-majonez

Warstwy (w kolejności od dołu):
1) Białko utarte na grubych oczkach tarki
2) Ser żółty utarty na małych oczkach
3) Tuńczyk
4) Majonez
5) Ser żółty (na małych oczkach)
6) Cebula posiekana w drobną kostkę ( ja zawsze ją parzę, żeby była łagodniejsza)
7) Tuńczyk
8) Majonez
9) Rozkruszone żółtka
10) Szczypiorek drobno posiekany

Sałatka wygląda bardzo efektownie i jest na prawdę wyśmienita
Polecam ! pychota!
Stary 2009-08-13, 11:35   #117
michel82
Wtajemniczenie

W sobotę mamy z Tż-em pierwszą i zarazem ostatnią rocznicę zaręczyn i planuję zrobić kolację niespodziankę, tylko nie bardzo wiem, co mam zrobić. Pomóżcie

Maja jest już z nami
08.04.2012
Stary 2009-08-13, 11:46   #118
moniqac
Zadomowienie

Ja często robie - nie wiem co lubicie, ale sosik pomidorowy, własnie z tych pomidorów w kartonikach o których pisze w przepisie wyżej, można do tego dac mięsko mielone, jeśli lubicie (bo mój TZ to bardziej warzywy a nie mięsko), doprawiam jak do spaghetti - czyli oregano, bazylia, troszke chilli i do tego makaron. Ale do tego, żeby pysznie smakowałao i co dodaje kopniaka to grzanki z bagietki z masełkiem czosnkowym ręcznie robionym. Do tego winko. Mój TZ jak zrobiłam taką kolacje był zachwycony.

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 12:20   #119
Konto usunięte

A właśnie ja chcę jutro taką super romantyczną kolację zrobić i nie za bardzo wiem,co zrobić. Również błagam o pomoc-tylko dziewczyny coś łatwego!
Stary 2009-08-13, 17:31   #120
Ironiaaa
Raczkowanie

[1=b80dbfebcb175f5cc16ebc1 4ca52adc6494c973a_67996f8 2093b8;13717895]A właśnie ja chcę jutro taką super romantyczną kolację zrobić i nie za bardzo wiem,co zrobić. Również błagam o pomoc-tylko dziewczyny coś łatwego![/QUOTE]

Mega super latwa i efektowna i najlepiej szybka Znam to, zdaza się moim znajomym wpadac z godzinnym zapowiedzeniem na kolacje..

No to proponuje piers z kurczaka w sosie smietanowo-pieczarkowym, sorowka z mieszanki kapust i roznych warzyw i do tego co kto woli

Piersi z kurczaka ( ja daje jedna polowke na osobę- czyli tak jakby jedna piers)
pieczarki na dwie osoby ok. 250g
smietana 18%
pieprz, sol, ziola prowansalskie
margaryna lub oliwa

piers z kurczaka tne na mniej wiecej 3 kawalki czyli spore, sole i posypuje ziolami wrzucam na rozgrzany tluszcz lekko podsmazam jak juz jest przyrumieniona wrzucam pokrojone w plasterki pieczarki dalej podsmazam lekko pieprze ( ma byc delikatne) znowu dodaje troche ziol prowansalskich. Wlewam smietane zmniejszam "ogien" na taki zeby tylko lekko bulgotalo. Po ok 10 min. odstawiam i wykladam na talerz (wczesniej sprobowac czy dosyc slone)

Jeśli chodzi o salatke to jest dosyc orginalna bo jest tam wszystko i nic
Mieszanka salat i kapust (mozna takie kupic w paczkach) jesli nie to kupic salate, kapuste piekinska, salate lodowa. Rwe na strzępki (z pekinskiej wycinam twarde srodki i siekam). Melon- kroje w kostke lub wycinam kulki taka maszynka. Pomidor- obieram ze skorki i kroje w kostkę. Kukurydza- odsączam i wsypuje. Mojemu TŻtowi dodaje jeszcze drobno posiekane ogórka zielonego, a sobie rodzynek obie wersje dobre. Lekko posolic i popieprzyc, wlac troszke oliwy z oliwek zamieszac, można dodac troszeczkę soku z cytryny do smaku.

W domu jemy do tego z reguly pieczone kartofelki ( kroje kartofelki na połowe robie w jednej polowce maly otwor wkladam troszke masla i czosnku kawalatek skladam i zwijam w folie i do pieca)- ale zrobienie tego to jakies 30-40 min.

No i do tego obowiązkowo dobre polwytrawne białe winko

Edytowane przez Ironiaaa
Czas edycji: 2009-08-13 o 17:34 Powód: zapomnialam o winie ;)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości