![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczęście u boku rozwodnika-która z wierzący Wizażanek je znalazła?
Cytat:
![]() Dziekuje za cenne rady... Wiesz, to nie do końca tak, ze on od razu uciekl do tej trzeciej(czyli do mnie)... Minał rok od tego wydarzenia... spotkalismy sie calkiem niedawno, przypadkiem zupelnie... i tak jakos zaczelo sie cos rodzic miedzy nami... Nie jesteśmy parą jak juz wiele razy tu podkreślalam, choc z dnia na dzień z jego strony widac wieksze zaangazowanie, jakieś plany...etc. Ja caly czas staram sie miec maly dystans.... gdzies w glebi serca mysle sobie, ze moze oni jednak wroca do siebie... ze moze nadal sie kochaja(choc teraz od rozwodu cywilnego nie utrzymuja kontaktu ze soba).... Z jego strony nic na to nie wskazuje, choc widze, ze bardzo to przezywa... Wiadomo, dla kazdego kto kocha(ł) byłby to ogromny cios. Nieraz pytalam go czy ją kocha, czy teskni za nia, czy zaluje ze tak sie stalo... Zawsze odpowiada, ze nie potrafi juz myslec o niej w taki sposob, jak myslal wczesniej... ze wtedy kochal ja calym sercem, a ona to odrzucila.. I że dzis dopiero wszystko mu sie uklada w jedna sensowną całosc... jakies jej zachowania przed ślubem, ktorych nie potrafił zrozumiec(nie pytalam jakie).Widze, ze w nim jest ogromny żal o to wszystko... Jedno co mnie zastanawia to fakt, ze jej unika... nie wiem na dzien dzisiejszy jak na to patrzeć. Interpretowac to jako nienawisc do niej, niechec kontaktowania sie etc, czy po prostu unikanie by zgluszyc w sobie uczucie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaaaaaaaaaah. Ok, jakoś nei doczytałam że sa już po rozwodzie sądowym. ![]() Dlaczego jej unika? Wg mnei to normalny odurch. Sprawa jeszcze sie nei zabliźniła, wszystko jest świeże i pewnie faceta boli wspomnienie o małżeństwie, o zdradzie. Mogę to zrozumieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tylko chciałabym zwrócić uwagę jeszcze na jedną rzecz - czy on wie o Twoich rozterkach? czy mówisz mu, że ważne jest dla Ciebie stanowisko kościoła? Dobrze by było,żeby był świadomy jak sytuacja może się skończyć, nim się na serio zaangażuje. Bo potem będzie mu bardzo przykro, jeśli jednak nie zdecydujesz się na związek z nim wcześniej dając jakąkolwiek nadzieję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawialismy na ten temat, tj. o moich rozterkach, obawach,niekiedy nawet przerażeniu, w koncu to zupełnie obcy dla mnie temat-wkraczac w cos, co w świetle KK nie zostalo unieważnione, co nadal funkcjonuje(czy sie to komus podoba czy nie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jaki jest jego stosunek do tej sytuacji? Nie przeszkadza mu, że jest rozwodnikiem (pomińmy oczywiste kwestie, że gdyby mógł to pewnie wolałby mieć wierną żonę albo nigdy nie zostać żonatym)? Jaką on reprezentuje postawę religijną teraz? Czy uważa, że należy mu się stwierdzenie nieważności? Czy ty sama też tak uważasz? Chyba najważniejsze w tej sprawie jest to, abyście mogli przede wszystkim żyć w zgodzie z własnym sumieniem.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-09-10 o 13:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą ciekawam jakich dowodów potrzebuje KK, żeby stwierdzić, że zdrada zaczęła się przed ślubem? (no i ciągle nie mogę wyjść ze zdumienia, że jedna i ta sama sytuacja, czyli zdrada, jest zupełnie inaczej traktowana przed i po ślubie, to jest strasznie przykre) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Jeśli on tak uważa, należy przyjąć, że tak jest. Ale powinien podejmować kroki w tym kierunku. Ubieganie się o stwierdzenie nieważności może zając nawet kilka lat. Może podpowiedz mu ta wizytę w kancelarii zajmującej się takimi procesami, z tego co widziałam z ogłoszeń w internecie nie są to jakieś wielkie koszta (ok. 500 - 800 zł za pomoc podczas procesu). Oczywiście nic na siłę, jeśli nie będzie chciał to nie. Ale wtedy pozostanie ci zastanowić się nad tym, czy będziesz w stanie tak żyć.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-09-10 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że po takim unieważnieniu można zacząć życie od nowa, wtedy nie powinnaś się chyba martwić, że jesteś z rozwodnikiem, bo w kościele chyba nie ma takiego terminu. Będzie wolny i już. Jedyne co może być tutaj jakimś problemem (tak zgaduję przynajmniej) to to, że nie będziesz jego pierwszą kobietą w "pożyciu", to też dla Ciebie pewnie ważne, myślałaś już o tym? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsza kobieta w pożyciu-co masz na myśli? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reszty to bardzo mądre podejście. Idealnie by było (wiem, łatwo powiedzieć) żebyś mogła go ewentualnie wspierać, ale jednocześnie nie angażować się emocjonalnie dopóki jego sprawy z poprzednim związkiem nie zostaną załatwione. Poza tym jego oficjalny związek z tobą akurat przeszkadzałby w toku procesu być może sugerując, że ubiega się o stwierdzenie nieważności ponieważ jest/chce w najbliższym czasie wejść ponownie w związek, co zdecydowanie nie świadczyło by na jego/waszą korzyść. Pamiętajmy, że mamy do czynienia z Kościołem, gdzie prawa, przepisy i moralność jest bardzo sztywna.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-09-10 o 14:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego, ze nie bede jego 'pierwsza kobieta w pozyciu' w sensie pierwsza partnerka seksualna to dla mnie zaden problem. Szczerze mowiac w ogole o tym nie myślałam. Nie jest to dla mnie istotne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli ktoś jest PRAWDZIWYM katolikiem, jak np. autorka wątku, to oczywiste, ze nie kieruje się sercem a wymaganiami wiary. Na tym własnie wiara w daną religię polega - na przyjmowaniu jej łaski i jednoczesnie ograniczeń.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wkurzyłas mnie, bo tamtem post o rozwodzie w KK napisałam, zeby bronić twojego swiatopoglądu. On nie był skierowany do ciebie! On był skierowany do tych, co piszą Tobie rady w stylu "ksiądz się myli, nie bedzie mi ksiadz dyktował co mam mysleć i czuć" Nie chciałam pisać w tym watku, bo mnie nie dotyczy, ale wkurzyłam się na rady wizażanek, które tu otrzymałaś. One kompletnie nie rozumiały twojego problemu. To je wyzwałam od pseudokatoliczek. Bo nie rozumieją o co chodzi w prawdziwym, szczerym wyznawaniu wiary. Jak można pisać "ksiadz każe, ale ja nie musze go słuchać"?! To nie widzimisię księdza, tylko całej doktryny religijnej, opartej na głębokiej, dwutysiącletniej analizie Pisma. Ja niesamowicie szanuje takie osoby jak ty - wyznające wiarę w sposób prawdziwy. Które zyjąc we wspólczesnym świecie muszą godzić ogranicznenia religijne z pokusami otwartosci światopoglądowej. W przeciwienstwie do 90% watków na Intymnym, twój problem nie jest błahy. To ogromny dylemat moralny - zasady wiary vs własne przemyślenia. Ale jak widzisz, to nie jest miejsce na szukanie odpowiedzi. Uważam, że powinnaś iśc na spotkanie z księdzem. Może do takiej parafii, gdzie prowadzi się nauczanie dla rozwodników? PS. Wydaje mi się, że twoj znajomy ma szansę na uniewaznienie - jesli jego eks przyzna się, że nie wyznawała w pełni religii katolickiej przed braniem slubu i oszukała w tej kwestii męża. Co moim zdaniem nie jest kłamstwem, bo ta zonka" chyba dobrze podpada pod moją definicje pseudokatoliczki.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-09-10 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do tej dziewczyny....Ojj, podpada, podpada.... . Wg mnie dobrze to sobie wszystko przemyślała... Bez wzgledu na to, czy bede z tym facetem, czy nie, chcialabym, by ta sprawa zostala jakos rozwiazana przez KK... Jak narazie sama nigdzie nie bede chodzić, zwłaszcza, że tak jak juz wspominałam, dopiero sie poznajemy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
My tu sobie radzimy, ale tak na prawdę większość tych porad skierowana powinna być do faceta, o którym mowa a nie do sweetish, bo przecież to on musi podjąć decyzję i konkretne działania. Ja tylko mam nadzieję, że jego światopogląd jest bliski twemu i że uda się wszystko załatwić w pomyślny dla was sposób, a jeśli nie, to że chociaż zaangażowanie uczuciowe z twojej strony nie będzie na tyle silne byś miała działać wbrew swemu sumieniu. Chyba nie ma nic gorszego niż sprzeniewierzyć się samej sobie...
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2009-09-11 o 17:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Powiedziano też: Jeśli kto chce oddalić swoją żonę, niech jej da list rozwodowy. A ja wam powiadam: Każdy, kto oddala swoją żonę - poza wypadkiem nierządu - naraża ją na cudzołóstwo; a kto by oddaloną wziął za żonę, dopuszcza się cudzołóstwa". Nigdzie nie jest powiedziane, że chodzi stricte o rozwód. Jest wręcz powiedziane, na zasadzie kontrastu: A ja Wam powiadam. Kościół interpretuje to jako separację, nie ten fragment nie zakłada nowych zwiżków, wręcz przeciwnie - radzę doczytać koniec
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Dla wierzacego katolika nie ma znaczenia co jest napisane w PŚ , tylko jak interpretuje to religia, ktorą wyznaje.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
hej
![]() nie jestem ekspertem w tych sprawach, ale myślę, że nieco mogę Ci doradzic, bo powiedzmy, że kilkakrotnie przerabiałam takie rozterki z różnymi osobami z mojego bliskiego otoczenia. Na pewno w uzyskaniu unieważnienia małżeństwa nie pomoże mu związek z Tobą. To są bardzo trudne sprawy, ciągnące się latami, większośc wniosków jest po prostu odrzucana na wstępie, albo po wielu latach. Jest to ogromne obciążenie psychiczne dla obydwu stron, grzebanie w takich brudach o jakich świat nie widział. Pewien znajomy duchowny, nawet w prywatnej rozmowie na niwie domowej ![]() A życie jest życiem. Znam kilka par, które będąc w związku nieformalnym lub z rozwodnikiem bierze udział w specjalnych spotkaniach, w duszpasterstwach dla osób rozwiedzionych. Silnie angażują się w to krakowskie kościoły. Dlatego jest to jakaś alternatywa. Oczywiście z punktu widzenia Katechizmu KK, nie masz prawa przystępowac do komunii. Ale wiele ludzi nie żyjących w związku z rozwodnikiem, po prostu współżyje przed ślubem i też nie przystępują do Komunii. Więc to nie jest do końca tak, że grzeszysz jak ostatnia nałożnica, bo przecież sumienie swoje, a skoro masz takie wątpliwości, to jest ono w pewien sposób ukształtowane przez morlanośc katolicką. Ja nie wiem co bym wybrała... Wiem jedno: na MIŁOŚĆ nie ma rady. Poza tym miłosc, mądre partnerstwo, to wszystko co łączy dwoje ludzi uczciwie będących ze sobą,daje pozytywne owoce, dobre owoce i tego dobra myślę nikt nie odbierze, z kimkolwiek byś była. Kobiety, które wychodzą za Muzumanów(i przyjmują ich wiarę, a z reguły tak musi byc), również wypierają się niejako wiary, a przecież wychodzą za mąż! Życie jest życiem i przeróżnie się układa, Ty kreujesz swój los. I jedna rada: jak na prawdę masz taki ogromny dylemat to pogadaj z jakimś mądrym i otwartym kapłanem.Powinien Ci może nie tyle rozjaśnic w głowie, ale pokazac alternatywę, którą daje Ci Kościół, w wypadku kiedy zdecydujesz się na taki związek i wtedy kiedy jednak nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziekuje za rady-po części są one powieleniem tego, co już wcześniej dziewczyny pisały. Jesli chodzi o unieważnienie małżeństwa chcę zaznaczyć, że on nie robi tego TYLKO ze wzgledu na mnie. On robi to przede wszystkim DLA SIEBIE. Dlatego też nie bede go do tego zniechęcać. Nie ma 15 lat, ma świadomosc tego, że to może ciągnąc sie latami. I jedna rada: jak na prawdę masz taki ogromny dylemat to pogadaj z jakimś mądrym i otwartym kapłanem.Powinien Ci może nie tyle rozjaśnic w głowie, ale pokazac alternatywę, którą daje Ci Kościół, w wypadku kiedy zdecydujesz się na taki związek i wtedy kiedy jednak nie. Nie wiem czy czytałaś cały watek ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Chwilami wydaje mi sie, jakby niektore osoby nie czytały w ogole poprzednich wypowiedzi. Ja przeciez doskonale o tym wiem, ze to moze tylko przeszkodzic w tym wszystkim(pisały tu juz o tym dziewczyny), co nie zmienia faktu, ze jak zaiskrzy miedzy nami, to juz sie cofnac tego nie da.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście bym się nawet nie łudziła.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.