![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: unieważnienie małżeństwa
Na szczescie to forum publiczne a nie twoje prywatne
![]() Moge sie wypowiadac gdzie chcę.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieładnie ![]() Wizaż nie tępi użytkowników, którzy pisza coś sprzecznego z tym, co chciałby przeczytać autor wątku. Jeśli chcesz rozmawiać w wybranym gronie osób, załóż prywatny klub. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mam do Was pytanie..... kiedys w przeszłosci bylam juz raz zamężna (wzielam ślub cywilny.... po roku wspolnego zycia okazalo sie ze niestety się rozwiedlismy na mocy sądu Okręgowego , po prostu dostalam rozwod cywilny , slub byl tez tylko cywilny ) ja jestem "katoliczką" niepraktykujaca wiec wtedy nie zalezalo mi na slubie koscielnym , dlatego wzielam tylko cywilny , od rozwodu minelo juz kilka lat i teraz jestem w nowym zwiazku z praktykujacym i wierzacy katolikiem ...... jakie jest prawdopodobienstwo ze moglambym teraz otrzymac slub koscielny z moim nowym partnerem ? dodam ze tamto malzenstwo trwalo bardzo krotko i bylo tylko zawarte w urzedzie stanu cywilnego , pozniej wyjechalam po tamtym rozwodzie cywilnym i zamieszkalam w innym miescie i wlasnie teraz chcialabym sobie po latch ulozyc tutaj zycie , zacvzelam chodzic tutaj do kosciola ale moje wszystkie dokumentu pozostaly w tamtym starym miejscu poniewaz nadal tam jestem zameldowana od lat ( mimo ze mieszkam juz gdzie indziej ) tak samo w kosciele moje dokumenty zostaly w tamtej parafi poniewaz nie chodzilam regularnie wtedy do kosciola ,
prosze Was o porade jak wyjsc z tej sytuacji ??? z gory dziekuje ![]() Edytowane przez munecabrava Czas edycji: 2009-09-13 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
munecabrava
mozesz i 5 razy lub więcej wziąść ślub cywilny i rozwód i nie stanowi to przeszkody aby po tym wszystkim pobrać się w kościele |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A twoja parafia jest tam, gdzie mieszkasz przez ostatnie 6 miesięcy, nie tam, gdzie jestes zameldowana. Nie dawno przerabiała wszystkie manewry przed śłubem konkordatowym, wiec służe pomoca, w razie czego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
dziekuje Wam sunshine oraz L_V za pomoc , naprawde kamień spadł mi z serca
![]() otóż bylo ze mna tak ze jak sie przeprowadzilam ( chcialam uciec od tamtych trudnych dla mnie spraw) wtedy wlasnie na nowy miejscu zaczelam chodzic do kosciola bo brakowalo mi tego ze przez tyle lat tego nie robilam , ale w zwiazku z tym ze teraz mieszkam w duzym miescie to nigdy nie rozmawialam z ksiedzem i nie przenosilam zadnych "koscielnych " dokumentow , po prostu zaczelam chodzic do kosciola , spowiedzi itd ....... minelo juz wiecej niz 6 miesiecy ..... , pozatym nasuwa mi sie takie pytanie , chcac wziasc slub konkordatowy jakich dokumentow teraz moze żądać odemnie ksiądz ? napewno rozumiem ze akty z usc itd ? ale czy czegos jeszcze ? aha i jak w kwestiach prawnych ? skoro dla kosciola malzenstwo cywilne jest nie wazne to co w wypadku nazwiska czy dla kosciola tez ono jest jakby "niewazne " ? ( bo w cwili obecnej noszę nazwisko bylego męża) a czy moge sie starac o uniewaznienie malzenstwa cywilnego w sadzie okregowym ( bo sa do tego powody ) pomimo tego ze minelo juz kilka lat od rowodu cywilnego ? i czy ksiądz moze ....( w najgorszym wypadku )....bo wiadomo ze ludzie są rozni i księża tak samo ( duzo z nich jest wspanialymi i wyrozumialymi osobami , ale sa takze przypadki ksiedzy ktorzy nie sa z powolania i zachowuja sie roznie ...) czy np ksiądz moze dawac mi odczuc ze jestem niegodną osobą albo cos "w tym stylu " z tego powodu , ze wtedy zawarlam tamten feralny zwiazek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak sie taki trafi to możesz wnieść skrage do kurii albo wziąść slub w innym kościele ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najpierw przysięga przed Bogiem a potem wymyślanie powodów,żeby ją unieważnić ![]() Ja rozumiem, że można się pomylić, wyjść za niewłaściwego człowieka, rozwieść się z nim, ułożyć sobie życie z innym mężczyzną i tak nawet kilka razy, nie każdy trafia od razu szczęśliwie. Ale wypieranie się tego, że się było w małżeństwie, tego, że już raz się komuś obiecywało przed Bogiem komuś dozgonną miłość. ![]() Mnie powszechność tego procederu rozśmiesza, bo niby taki nie rozerwalny jest związek zawarty w Kościele Katolickim, a tu nic prostszego nie ma żeby go unieważnić.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-09-13 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
- zaświadczenia o odbytych naukach przedmałżeńskich - zaświadczenia wycie w poradni rodzinnej o nauki i poradnię pytasz się w swojej parafii (tam gdzie TERAZ mieszkasz) - licencję z parafii do której nalezysz, jesli slub odbywa się w innej parafii. jesli bedziesz brała ślub w swojej parafii, licencja nie jest CI potrzebna - wszystko wytłumaczy Ci Twój ksiądz - zaświadczenie o wygłoszonych zapowiedziach - akt chrztu z parafii gdzie byłaś chrzczona z adnotacją o bierzmowaniu i o braku ślubu kościelnego Z USC potrzebujesz: - skrócony akt urodzenia - zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego - akt poprzedniego śłubu z adnotacją o unieważnieniu Wszystkie dokumentu z USC wazne są 3 miesiące. Kiedy ustalicie juz datę slubu, trzeba udać sie do proboszcza parafii w celu spisania protokołu przedślubnego - bez tego nei będziecie mogli dac na zapowiedzi. Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Witam,
bohema jak Twoja sprawa postępuje w sprawie unieważnienia małżeństwa? jeśli o to chodzi to w lipcu zostało unieważnione małżeństwo mojego narzeczonego, trwało to od października 2008 r., uczestniczyłam w tym pośrednio, bo wiele mu w tym p0magałam, wiem co i jak, i jakbyś miała jakieś pytania to na niektóre mogłabym odpowiedzieć. Mieliśmy w tej sprawie wiele atutów i może dlatego sprawa poszła gładko, ale jak jeździł na przesłuchania (jedno z księdzem, drugie z pscyhologiem) to spotykał się z kobietami, które unieważniały i miały o wiele gorszy "przypadek". Ogólnie unieważnienie kosztowało 1200 zł, chociasz niektórzy straszyli nas że kosztuje 10 000 i trwa parę lat. trzymam mocno kciuki za Ciebie ![]() ![]() i wszystkim innym też tego życzę ![]() Edytowane przez ankham Czas edycji: 2009-09-14 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Muszę się pofatygować do kurii. Ale jeszcze nie wiem kiedy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
Raczkowanie
|
Dziekuje Ci L_V za tak obszerna odpowiedz , naprawde bardzo mi pooglas odpisujac na moje pytania
![]() juz wyjasniam o co chodzi ..... Cytat:
![]() a ten akt z poprzedniego slubu to musze dostarczyc do mojej obecnej parafi tak ? z tym ze ja mam rozwod a mocy sadu okregowego bez orzekania o winie ...... Cytat:
zrobilam blad ze nie wnosilam wtedy o uniewaznienie z winy bylego meza , mialam na to dowody i do dzis je posiadam , jednakze z powodu tego iz zdecydowalam sie na rozwod bez orzekania o winie z powodu tego by sprawy sie nie ciagly jak to w wiekszosci przypadkow bywa chodzi mi o to czy jak juz mam od kilku lat orzeczeniem sadu rozwod bez orzekania o winie to czy np teraz .... moge ujawnic te dowody i wytoczyc np sprawe o anulowanie malzenstwa .... czyli uniewaznienie ..... bo mam ...ale zwykle orzeczenie o rozwodzie , a jakbym chciala je anulowac da sie tak po czasie ? pozdrawiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny wstawiam link do wypowiedzi ksiedza nt długości procesu uniewaznienia:
http://www.katolik.pl/forum/index1.p...rtykuly&id=330 Opis procedur http://www.katolik.pl/forum/index1.p...rtykuly&id=762 http://www.katolik.pl/forum/index1.p...rtykuly&id=764 http://www.katolik.pl/forum/index1.p...rtykuly&id=769 http://www.katolik.pl/forum/index1.p...rtykuly&id=774 http://www.katolik.pl/forum/index1.p...rtykuly&id=780 Mam nadzieję, ze komuś pomoże
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-09-21 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten papier jest wydawany jednocześnie dla Was obojga, także musicie być w USC oboje. Przy okazji opłata wysokości 84zł za akt ślubu, który odbierzesz w wyznaczonym urzędzie już po ceremonii w kościele. Na tym zaświadczeniu które dostaniesz, ksiądz wypełni kiedy odbyła się ceremonia, kto był świadkiem, złoży podpis i zaniesie w Waszym imieniu do USC. Na tym polega konkordat. Co do danych osobowych Twojego byłego - nic takiego tam nie ma. Będą dane Twoje i Twojego narzeczonego, bo to się wystawia dla danej pary. Cytat:
Dostałaś po rozprawie decyzję o rozwiązaniu małżeństwa? Masz taką adnotację na akcie małż.? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Wtajemniczenie
|
dokumenty potrzebne do zawarcia związku małżeńskiego
http://kobieta.gazeta.pl/slub/1,67306,2790802.html http://www.weseleonline.pl/index.php...322&Itemid=108 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
dzieki za odpowiedzi
![]() naprawde to wielka ulga ze moj ex nie musi byc nigdzie obecny , bo nie mam nawet ochoty go ogladac ![]() ![]() wiec ten papier z USC to juz wiem co to takiego , kiedys przy taty slubie tez takie cos wypisywali mi , ( nazwiska , itp....) jeszcze raz dzieki Wam za pomoc w tych sprawach ....bo sama nie mialam pojecia jak to sie wszystko zalatwia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
heheh Jesteś zabawna
![]() Jak dla mnie jesteś głupia i naiwna i nie wiesz jak życie wygląda, pozjadałaś wszystkie rozumy i mądrujesz. Chyba umiesz czytać w myślach swojego partnera i wiesz jaki będzie za 10 - 20 lat czy czasem się nie zmieni po waszym ślubie "cywilnym". Obyś się nie musiała przekonywać, bo przecież Ciebie to nie spotka przecież poznajesz wady swojego partnera przed ślubem. Żyjesz w świecie bajek bo jak na razie twój mężczyzna Cie kocha i daje Ci to poczucie, a jak nadejdzie moment ze kumple będą ważniejsi. zacznie uciekać od problemów w alkohol? albo jak się inna panienka pojawi? nie wiesz co Cie czeka ani co Ci jest pisane. Więc radze trochę wiecej pokory i zrozumienia. Mam wrażenie ze życiowego doświadczenia nabierasz z forum ![]() Ps. Nie wiem po co się mądrujesz jak to nikomu tu nie jest potrzebne dziewczyny szukają rady, pomocy, a nie ironicznej złośnicy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Widzę, że wątek umarł
![]()
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
puk puk
jest tam ktoś? też chce się przyóączyc...
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
tu kurczę już dawno nikogo nie ma
![]()
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
Szkoda, ze tu taka cisza...Niestety ja też dołączam do wątku, bo czeka mnie próba stwierdzenia nieważności małżeństwa...które w zasadzie trwało 3 m-ce.
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
AgatkoL trzymam kciuki, by psozło po Twojej myśli
![]()
![]() |
#117 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję...teraz czekam na rozprawę rozwodową (termin 3 marca). Muszę zacząć teraz działać coś w sprawie załatwienia tej sprawy z kościołem...
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak jaśnie książę małżonek się na to zaopatruje? (na unieważnienie)
![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
Tak masz rację. Rozwód cywilny nie ma wpływu na koscielny - to zupełnie oddzielne sprawy. Jeszcze właśnie nie rozmawiałam z żadnym księdzem, ale czas najwyższy. Co na to mój małżonek? - nie wiem, nie mam z nim kontaktu i nie moge się z nim w żaden sposób porozumieć niestety, więc martwi mnie też sprawa naszego cywilnego rozwodu.
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
witam , czy jednak jest mozliwe by w 2lata pozniej po orzeczeniu rozwodu cywilnego wszczac postepowanie sadowe o uniewaznienie malzenstwa w swietle prawa cywilnego ze wzgledu na tzw"czyste papiery" ....czy majac dowody moge w 2 lata po rozwodzie ubiegac sie o uniewaznienie ? slub byl tylko cywilny nie mialam nigdy koscielnego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.