![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niegrzeczny pies
http://vod.onet.pl/ja-albo-moj-pies,1591,serial.html polecam oglądnąć wszystkie odcinki , rewelka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Znów zaczęła siusiać i załatwiać się wszędzie, nawet na łóżko... Ledwo wróci z dworu (wychodzę z nią na minimum 10min) a nie minie pół godziny- zsiusia się gdzieś, albo załatwi- nakrzyczę, czasem dam klapsa, kiedy już przesadzi, a ona- ucieknie kawałek dalej podkulając ogon, za chwilę zawróci z powrotem i zaczyna skakać na mnie z radością... Nie mam już do niej sił... Co prawda jeszcze zdarza jej się załatwić na gazety, które wychodząc z domu specjalnie na wszelki wypadek zostawiam, ale... nie raz ostatnio zrobiła to i tamto gdzieś indziej... Jestem już tym zmęczona- powtarzanie, pokazywanie i ponowne powtarzanie a nawet ewentualne nagradzanie nic nie pomaga- w końcu krzyczenie "niedobry pies!" i klapsy- też nic po nich... Nie wspomnę już o tym, że gryzie wciąż wszystko (łącznie ze swoimi zabawkami), a kiedy wydaje się, że pochowałam możliwie wszystkie rzeczy, którymi mogłaby się zainteresować- zawsze wynajdzie sobie coś, co może zniszczyć... Nie wiem już, co mam z nią począć- zaczynam zastanawiać się nad poszukaniem jej nowego domu- problem tylko w tym, że nikogo takiego nigdzie nie mam... A nie chcę oddawać mojej malutkiej komuś, kto mógłby ją źle traktować i tak jak ja- nie sprostać jej wychowaniu... Może znacie jakieś sprawdzone sposoby na ujarzmienie psa z charakterkiem (dosłownie- zawsze, kiedy na nią nakrzyczę, albo czego jej zabraniam- obszczekuje mnie, buntownik ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
Vinitha a w jakim wieku jest sunia? Suczka moich rodzicow, w tym momencie 8-io miesieczny 30 kg szczeniak https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=356631 zachowywała sie podobnie do Twojej i wciaz ma takie zagrywki...susiała (i qpała) gdzie popadło, z naciskiem na zabudowany balkon (naszczescie) ale tez z radosci gdy ktos przychodzil badz w ferworze zabawy byle gdzie...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o sikanie w domu, to jeśli to robi nadal widocznie nie do końca nauczyłaś załatwiania się na dworze szczeniaka. Pies załatwia się tam gdzie jest według niego najbardziej wskazane miejsce. Niestety, nie zawsze pokrywa się to z oczekiwaniem właściciela. Myślę, że powinnaś wzmacniać czyli nagradzać dobre zachowanie (zawsze) - czyli załatwianie się na dworze. Karanie psa za sikanie w domu, będzie szczeniakowi źle się kojarzyło z właścicielem a ponadto, może mu tylko pokazać, że załatwiać się owszem nie może w domu, ale tylko kiedy właściciel widzi a jak nie widzi to już można, bo kary nie ma. Powinnaś robic wszystko, aby nie dopuścic do sikania w mieszkaniu. Czyli musisz obserwować psa i jak widzisz, że coś się szykuje lecieć na spacer a po tym jak się załatwi od razu nagrodzić. Musisz przy tym bardzo psa chwalić. Wtedy wzmacniasz właściwe zachowanie a i pies dobrze Ciebie odbiera. Po załatwieniu się idziemy na spacer z psem, żeby pies dobrze to kojarzył. Często jest tak, że najpierw jest spacer a jak tylko pies się załatwi to idzie się do domu. Wtedy pies kojarzy siku=do domu, a nie siku=spacer (czyli nagroda ![]() Natomiast gryzienie jest normalne dla psa. Psy lubią gryźć i nic na to nie poradzimy. Chodzi tylko o to, aby gryzł zabawki. Także moim zdaniem powinnaś zgromadzić jego zabawki i zainteresować nimi szczeniaka. Ponadto, pochowaj wszystkie inne przedmioty, które mógłby zniszczyć. Zabawki przeznaczone dla psa, muszą być dla niego atrakcyjne. Może to być suszone ucho wołowe, albo kong z powpychanymi do niego smakołykami. Takie zabawki zajmą na trochę szczeniaka. Jak już kiedyś napisałam, przeczytaj kilka książek o wychowaniu i psychice psów. To powinno Ci pomóc w jej wychowaniu. Może idź też z suńką do psiego przedszkola. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
vinitha a jak jest z karmieniem ile razy dostaje jeść, czym ją karmisz i w jakich ilościach oraz czy miska z jedzeniem stoi do puki nie zje?
Karcenie po fakcie nic nie daje, psy maja za krótką pamięć by skojarzyć, że nawet minute temu się załatwiły. Biciem tylko spowodujesz lęk psa przed tobą. Dużo rzeczy jest wytłumaczone w tych linkach co podałam w moim temacie oraz w filmach Viktorii Stillwell link wyżej. Przydatna nauka komendy "nie wolno" http://www.wesolalapka.pl/porady/o-s...ie-dziala.html Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-02-25 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
psy-chopatka
|
vinitha, czytając Twojego posta mam wrażenie że twoja wiedza na temat psychiki, wychowywania, szkolenia psów jest zerowa.
Brak elementarnej wiedzy ![]()
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Niech mi ktos wytlumaczy jak krowie na granicy czemu ludzie majac internet,majac dostep do szkol psich,ksiazek nie poswieca 15 min dziennie na przeczytanie instrukcji obslug psa
![]() Nie moge tego pojac no nie moge ![]() Wpisujac w swietym googlu slowo szczeniak wychowanie wyskakuje taki : Wyniki 1 - 10 spośród około 81,100 dla zapytania szczeniak wychowanie. Czy tak ciezko jest wlaczyc chocby pierwsza lepsza strone i poczytac ![]() Pies sie sam nie wychowa!!! Ja widze w opisie znudzonego, pelnego energii szceniaka ktory nie wie co czlowiek chce od niego ...Sprzeczne sygnaly,bicie...Gdzie tu ma byc zaufanie i posluszenstwo? Przeraza mnie to osobiscie jak ludzie latwo bija psy...A przeciez mozna latwiej,mozna bez kar cielesnych... Tym bardziej ze to dzieciak praktycznie ![]() Naprawde polecam obejrzenie filmow Victori Stillwell.Na you tubie tez sa niektore... Tak samo jak sa filmy Jacka Galuszki czy szkoly Pastel... Moze to cos da do myslenia co niektorym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jest tyle dobrych, przystępnym językiem napisanych książek. Wystarczy przeczytać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do pamięci- dziś kleiłam tapetę, którą zdarła miesiąc temu (odczekałam, aż się nią znudzi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() Nie sądzę, bym krzywdziła jej psychikę- aż tak zdesperowana i zestresowana nie jestem ![]()
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przychodzi kolejna pora jedzenia stawiasz miskę z tą samą zasadą. Domniemam że karmisz pedigree sugeruję zmienić karmę, radzę też wykluczyć saszetki bo raczej nie mają one większych właściwości odżywczych. Po drugie pies na bank nie pamięta co się stało i nie kojarzy tapety z tym, że on ja zniszczył, może to zbieg okoliczności lub coś przed tym zanim zabrałaś się do naprawiania szkód sprawiło że się tam schował (twój ton głosu lub nawet mimika twarzy, właśnie tak psy zwracają na to bardzo dużą uwagę). Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-02-27 o 09:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Dokladnie...Psy doskonale odczytuja jezyk ciala,nawet nie swiadomie mozna czasem psu dac sprzeczny sygnal..A mogl pies sie schowac nawet z powodu zapachu kleju
![]() ![]() Po drugie karma...Zadne pedigree i tego typu marketowy...To syf ![]() PolecamAriona,Pro plan z Tanich a z drozszych np ACANE ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
Vinitha, dziewczyny dobrze napisały. Jedzenie nie powinno stać w misce, pies to nie kot
![]() Ponadto, pies na pewno nie pamiętał, że kiedyś zdarł tapetę. Pies nie kojarzy tak faktów. Chociażby dlatego nagrody w szkoleniu powinny być podawane od razu po wykonaniu prawidłowo komendy. Po 5 sekundach pies już nie wie za co dostaje, albo kojarzy nagrodę z innym zachowaniem. Vinitha, w tym wątku podałyśmy kilka dobrych książek. Na prawdę kup, przeczytaj i myślę, że wiele Ci one pomogą. Napisane są przez specjalistów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
poza tym są rasy takie, ze jak uderzysz, to wyzwalasz niepotrzebnie agresję, ktora w psie drzemie i jak jest to konieczne (np obrona ciebie albo wlasna) to się obudzi, nie ma obawy. Ja niestety nie miałam na spacerze wyjścia i trzepnęlam mojego wilka smyczą, no ale był świezo po schronie, nie zdążył się wyszkolić a przed nami wyrosło 4 małych dzieciakow z mopsem i nic się nie dało zrobić, bo mój zaczął szaleć. Zamurowało ich i doszłoby do tragedii. Po trzepnięciu wycofał się a oni wtedy uciekli. Ja sie w ogóle dziwię, jak można dzieciaki 5-8 letnie wypuścić w srodku dnia z takim małym pieskiem, gdy mnóstwo psów spuszczonych goni.
![]() ![]()
![]() |
#104 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#105 | |
psy-chopatka
|
Cytat:
![]() ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Ostatnio miałam taką sytuację:
stoję koło sklepu z okienkiem, koło mnie babeczka z pieskiem, labradorkiem, śliczny, mały łakomczuch, który ciągle podskakiwał do okienka by coś dostać, co jakiś czas skakał też na mnie. Babeczka mówi, że przeprasza, ale to młode jeszcze i ciągnie go, by się ode mnie i od okienka odczepił. Mówię więc, że piesek piękny, labradorek a takie bardzo szybko się uczą. A ona do mnie podniesionym głosem: on za młody jest na naukę, co ja mam go bić?! A ja ... szok, brak słów, mówię: ja też mam psa, chodziłam z nim na szkolenie i sama go także uczę - i zapewniam, nei trzeba psa bić by czegoś go nauczyć. Babka dalej swoje: pies za młody. Pytam więc: ile ma miesięcy. A ona mówi: 1,5... roku. Mój pies ma 2 lata a szkolenie zaczął, gdy miał 4 miesiące. Polecam szkolenia: tam trenerzy pokazują sposoby zapanowania nad psiakiem. Takie szkolenie jednak kosztuje - gdy nie stać nas na opłatę - warto zaopatrzyć się w dobra książkę nt szkolenia - ja mam ich w domu masę i polecam z czystym sumieniem jedną z najprostszych, - POZYTYWNE SZKOLENIE PSÓW dla żółtodziobów czyli wszystko, co powinieneś wiedzieć o... autorka Pamela Dennison, wydawnictwo REBIS 2007. Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
A ja zgłaszam postępy
![]() ![]() Lektura i nadzieja zdziałały cuda ![]() ![]()
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Alicja brak slow na takich ludzi
![]() ![]() Moze kobitka myslala ze pies z wiekiem zmadrzeje?No nie wiem ![]() Niestety takie glupie przesady sa nadal u nas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
Mój pies, mieszaniec (ojciec - labrador, matka - nowofundland, wyszło coś takiego jak cane corso http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20061223172927 taki byczek tylko ze z ogonkiem). Był mały (no nie taki mały ale był
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
Moja znajoma ma sukę, która właśnie tak robi. Chce zbudować jej kojec z wysoką siatką, ale też zadaszony do tego siatkę (ona nawet pręty, bo siatkę jej suka rozwala) na kilkadziesiąt centymetrów w głąb ziemi wkopie - inaczej suka podkop zrobi. Do tego porządna, ocieplana buda.
Oczywiście psa należy wybiegać. W ogrodzie można mu rzucać piłkę czy inne zabawki, niech aportuje. Bardzo fajną sprawą dla psa jest też boomerball - sam może się bawić i na pewno się zmęczy. Ponadto, nauka posłuszeństwa by się przydała. Pies przy takim myśleniu nawet bardziej się męczy niż fizyczną zabawą.
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-05-04 o 20:48 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
Kojec wysoki jest, teraz tylko murek trzeba zrobić żeby nie mógł się przekopać. Ale to jakies wielkie nie jest, i jak do niego przychodze to widze że taki smutny, wstać nawet mu się nie chce, taki bez życia jest. Jak leży w budzie to muszę mu powiedzieć żeby wyszedł bo inaczej sie nie ruszy. Po jakim czasie on może przestać tak uciekać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jednak zamawiałam w kilka osób ze strony angielskiej: http://www.chemistdirect.co.uk/searc...s.php?q=boomer Alciaaa, pies jest osowiały, bo zapewne poświęca mu się za mało czasu. Trzeba go zachęcić do zabawy. Sprawdzić jakie są jego ulubione zabawki i nimi się z psem bawić. Ćwiczyć z psem posłuszeństwo - to bardzo wzmacnia więź psa z właścicielem. Jak bawisz się z psem? Jak często? Co do uciekania do musisz psa nauczyć żeby przychodził na komendę. Jest fajna książka: "Aria, do mnie!" Jacka Gałuszki (nie jest droga i w necie można kupić). Jest dobrze opisane jak nauczyć przychodzenia psa do właściciela. Jak psa nie nauczysz to przychodzić nie będzie. Na pewno trzeba mieć przy sobie smakołyki i za KAŻDE przyjście nagradzać psa. Ponadto, NIGDY jak pies przyjdzie (nawet jak wcześniej ucieknie) nie wolno bić psa za przyjście, bo zacznie nas kojarzyć z biciem i nie będzie chciał podejść. Trzeba się psu kojarzyć z czymś dla niego atrakcyjnym. ![]()
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-05-05 o 18:39 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
On mnie słucha najczęściej wtedy jak jestem tylko ja i on
![]() ![]() Jak ucieknie to zazwyczaj go gonimy bo ludzie się go boją a jak ma okazję sobie polatać to ani myśli przyjść na zawołanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze taka rada - nie należy psa gonić, bo dla niego to jest super zabawa! Jak fajnie, że pan mnie goni pewnie mu się podoba ![]() ![]()
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-05-05 o 19:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
To jest następny problem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tu masz linki do taśm i linek: http://allegro.pl/item996894422_dlug...treningow.html http://allegro.pl/item1027541841_smy...a_solidna.html http://allegro.pl/item1029128242_lin...10_metrow.html
![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
Tą pierwszą miał. To trzeba będzie próbować
![]() Dziękuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.