|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczeństwo wewnętrzne lub narodowe- studia
znajomy chwalił studia tego typu, które prowadzą na UW. mieli zajęcia z siemiątkowskim. ciekawe gdzie teraz będzie je prowadził. w prokuraturze, w sądzie, czy w więzieniu. hehehe
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Mi się wydaje, że już lepiej te 6 esięcy popracować nad sobą w szkółce nawet jeśli jest się Prawnikiem. Wkońcu po szkole "od razu" trzeba zastosować swoje umiejętności w praktyce i tutaj jest zderzenie z rzeczywistością;o) Ale dobrze wiedzieć ANGEL - że jest w ogóle taka możliwość
)
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
hej, ja zblizam sie wlasnie do sesji, jestem na I roku bezpieczenstwa wewnetrznego i to chyba byl moj zyciowy wybor... Lepiej trafic nie mogłam
Oczywiście duże zasługi są też po stronie grupy, którą uwielbiam Sam kierunek jest dla osób lubiących się trochę pouczyć.. Jest to wprowadzenie do terminologii i teorii jaką wykłada się w szkółce policyjnej, niektóre Uczelnie mają podpisane umowy z pobliskimi szkółkami o przyspieszenie szkółki dla absolwentów tego kierunku, poza tym nie jest powiedziane, że po nim trzeba koniecznie iść do policji, bowiem są również na tym kierunku przedmioty jak administracja, zarządzanie ryzykiem, organizacja i zarządzanie, ochrona osób, mienia, obiektów i obszarów, czy polityka bezpieczeństwa. Spokojnie można próbować dostać się do Straży Granicznej, Pożarnej, ale też do zarządzania kryzysowego czy najzwyklejszego w świecie urzędu miasta (już zależy od praktyk i tego co chcesz robić..) U mnie OOMOIO jest tak rozwinięta, że możemy napisać po ukończeniu pismo o przydzielenie licencji II stopnia bez podchodzenia do szkolenia )Poza tym wykładowcy w wiekszości są bardzo fajni (tu ukłon dla dr Janika, p. Krynojewskiego czy prof. Widły za kryminalistykę ) Ogólnie polecam tym, których chociaż trochę interesuje bezpieczenstwo panstwa, sluzby panstwowe itp. natomiast odradzam tym, którzy myślą, że jest to kierunek jak socjologia, czy filologia gdzie moze isc kazdy bo uwaza go za 'latwy'. Niestety prawo karne, kryminalistyka, czy polityka bezp. moze wydawać się łatwa, w praktyce bardzo duzo zależy od zaangażowania samego studenta
|
|
|
#94 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
Ale z tego testu zwolniona jesteś z części teoretycznej, a więc praktyka, zajęcia fizyczne Cię dalej obowiązują i sprowadza się to do jednego terminu i w ten sposób się skraca, ale wycisk pewnie wtedy mają nieziemski :P
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Haha dokładnie jak pisze koleżanka powyżej. To nie zwalnia cię absolutnie z tego, że nieźle cię tam 'wyuczą'. Poza tym koledzy teraz są zakoszarowani w szkółkach i mówią, ż materiał do ogarnięcia w 6miesięcy jest po prostu straszny, gorzej niż 4 egzaminy w jeden dzien na studiach zaocznych ;P Bo na każde zajęcia musisz coś umieć. A po 3 latach studiów kierunku który nakierowany jest na bezpieczeństwo moim zdaniem jesteś 'dobrze przygotowana' ponieważ wykładowcy to w głównej mierze policjanci ze słuzb specjalnych, podkomisarze, oficerzy.. Przynajmniej u mnie tak jest. W każdym razie w dużej mierze korzysta się z wiedzy praktycznej, co bardziej pomaga niż czysta teoria. Oczywiście teorię podadzą Ci zgodnie z programem, ale później mówią od siebie jak to się ma w praktyce, przez co staje się to bardziej zyciowe niz suchy tekst na kartce
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
a mam takie pytanie
bezpieczenstwo narodowe w warszawie studiuje duzo dziewczyn ? jak mniej wiecej wyglada podzial ??;p
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
Chyba trafiłam w dobry wątek. Chcę iść na Bezpieczeństwo Narodowe do Wyższej Szkoły Oficerskiej we Wrocławiu. Wiecie może, czy ciężko jest się tam dostać?
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety ciężko. Na cywilne jeszcze jako tako, ale na mundurowe bardzo ciężko
![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Co do dziewczyn to nie można powiedzieć, że jest ich jakoś specjalnie mniej na kierunku, przynajmniej u mniej, ale jednak większość stanowią faceci ;P Jakieś 60% ;p Ale jestem na cywilnych, a na mundurowych to z pewnością facetów więcej ^^
|
|
|
#100 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie chciałam na cywilne
Dzięki.
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
cywilne są gorsze jeśli chodzi o późniejsze możliwości, bo np. do uzyskania licencji ochrony I stopnia trzeba bedzie jeszcze przejść testy fizyczne, żeby uzyskać, a przy mundurowych wystarczy posłać pismo ;P No, ale ja jestem na cywilnych, powoli kończę sesję przyspieszoną z powodu Euro i jest okejka!
Polecam każdemu, kto lubi choć trochę historię i kogo interesuje wgl polityka i pojęcie bezpieczeństwa czy kryminalistyka. Jak ktoś myśli, że na tym kierunku będzie mógł sobie przechodzić z roku na rok byle coś mieć, jakiś papier, to zdecydowanie nie są to studia dla niego - wykończyłby się
|
|
|
#102 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
kończę zaocznie mgr na AON WBN i wiedzy wyniosłam dużo
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
heheheh my mamy u siebie na Uczelni wykładowcę z CBŚ (wygadał się niechcący, jaka szkoda :P) i nie jestto tak kolorow jak wygląda. Swoją służbę trzeba odbębnić, zeby dostać się do CBŚ a i tak nie masz pewności, bo testy są nieco cięższe niż do Policji i rygor znacznie większy. Zarobki są oczywiście znacznie lepsze, ale z tym mieszkaniem to pierwsze słyszę ;p
|
|
|
#104 |
|
Przyczajenie
|
Gorzala, gdzie studiujesz?
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w Katowicach na prywatnej Uczelni robię licencjata, bo nie stać mnie było na wyjazd do Wrocławia mimo, ze się dostałam
Koszty rzedu 1000zł miesiecznie, a 300zł miesiecznie to jednak różnica. Magisterkę mam albo na AWF albo na WSOWL i mysle, ze ją zrobie juz zaocznie a zacznę pracować.. Później oficerka..---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- * - O ile nie bedzie dla mnie do magistra takiej fajne pracy ze mi sie odechce uczyc ^^" Ale magisterkę chciałabym zrobić mimo wszystko =]] Chociażby zaocznie.
|
|
|
#106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
To zależy gdzie, w Szczytnie inne wymagania, we Wrocku inne..i w każdej chwili mogą się zmienić, więc trudno mki sięokreślić co bedzie, jak bedę chciała iśc na taki kurs.
|
|
|
#108 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja myślałam, że o oficerce w Wrocawiu piszesz, bo tam cywile mogą. Oficerka w Szczytnie jest tylko dla Policjantów. Cywili tam nie ma.
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Nie? No to jest jeszcze Dęblin
I chyba do Dęblina nawet bardziej bym chciała, bo są związane z lotnictwem i siłami powietrznymi *a także zarządzanie lotniskami itp.) studia podyplomowe, a to mnie naprawdę kręci. Bardziej niż oficerka
|
|
|
#110 |
|
Przyczajenie
|
Ooo a jaki był próg we Wro?
No fakt, ale da radę pracować i studiować. Teraz tak robię - pracuję i się uczę. Daję radę
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
ja kończę dzisiaj I rok BW i od września idę do policealnej albo jednorocznej albo dwuletniej :P Myślę, że im więcej papierków później tym lepiej..
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem jak się chce zostać żołnierzem - oficerem to lepiej ukończyć kierunek ścisły
) najlepiej na Politechnice. Chociaż oczywiście reguły nie ma - bo kumpel się teraz dostał do wojska po AWF. Ale do zwykłego woja, a nie na Szkołę Oficerską. Myślę, że Bezp. jest bardziej honorowane w POLICJI, ale z tego co wiadomo, na Szkołę do Szczytna i tak kierują... Prawników... Informatyków... Psychologów...---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- gorzala - i uwierz mi, ze lepiej zrobić jedne "porządne" studia, typu Prawo, nawet zaocznie i mieć jeden dyplom z Uniwerku, niż pełno innych dyplomów z różnych szkół. Wiem, to z własnego doświadczenia. Mgr mam od roku a dopiero nie tak dawno udało mi się (po dwóch stażach w Prokuraturze i KWP) znaleźć pracę ;-o! Jestem też po II etapie w rekrutacji do Poli. Niestety u nas w Gorzowie Wlkp. to strasznie długo trwa, a na testach TWO i TSF byłam w styczniu... Mam nadzieję, że tutaj będzie doceniona specjalizacja z Bezpieczeństwa, chociaż wątpię - o czym pisałam wyżej. |
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
No nie wiem, bezpieczeństwo narodowe/wewnętrzne to dość nowy kierunek, więc nie wiem skąd masz informacje, jak dopiero teraz pierwsi absolwenci tego kierunku licencjata pisali
Co do dostania się do Policji, to jak masz się dostać to tak czy siak się dostaniesz, mój kolega wziął teraz dziekankę na semestr, bo go skoszarowali już do szkółki. A był z Nami na studiach. Oficjalnie, by dostać się do Policji wystarczy mieć wykształcenie średnie, ale zdać odpowiednie testy.Podobnie jest z wojskiem - wykształcenie średnie.Jeszcze zależy co chcesz w życiu robić, czy należeć do Korpusu Cywilnego czy pracować w prewencji, cbś, abw, cba itp. Ja jestem zdania, że im się wiecej papierków ma tym lepiej, oczywiście nie rozbieżnych między tym co się chce robić priorytetowo, tylko takie suplementy. Np. jak ktoś chce pracować w agencji celnej i studiuje Logistykę, to czemu nie ma iść na roczny kurs na Agenta Celnego? Zawsze ma wtedy papierek i dodatkową praktykę i pracodawca zupełnie inaczej na to patrzy. Ja chcąc pracować na lotnisku też nie mogę mieć tylko licencjata, że ukończyłam taki kierunek, bo równie dobrze mogłabym iść do Straży Granicznej i próbować, zeby mnie przydzielili na lotnisko. A jak będę mieć papierek specjalizację z Zarządzania lotniskami, albo z Bezpieczeństwa lotniczego to też inaczej będą się na to ukierunkowywać. No i każda szkoła dwuletnie policealna, bezpłatna, daje ci możliwość odbycia praktyk, co jest u nas w kraju po prostu niezbędne, żeby dostać lepszą pracę niezwiązaną z funkcjonariuszami służb państwowych. Inaczej też będą patrzeć jeśli np. oprócz języka angielskiego posiadasz papierek ukończenia kursu z innego języka itp. więc trzymam się swojej tezy, że im więcej masz kwalifikacji i praktyki, tym lepiej dla Ciebie, bo to potem zaowocuje. Np. u mnie na zaocznych studiach (ja dziennie studiuje) na tym kierunku są policjanci po 30tce, których Komenda wysłała na studia, żeby mieli papierek i mogli awansować.. A jak ktoś już będzie miał takie studia ukończone i jeszcze kursy z tej dziedziny to już będzie miał to z głowy ![]() ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Jeszcze dodam, że na pewno jest to kierunek bardziej przyszłościowy niż socjologia, psychologia, filologia, pedagogika czy administracja. Ponieważ kierunek daje Ci możliwośc nie tylko pracy w służbach ochrony czy jako funkcjonariusz państwowy, ale też w Sztabach zarządzania kryzysowego, w urzędach wojewódzkich i miejskich, firmach, działalnościach gospodarczych zajmujacych się bezpieczeństwem i tak dalej. Poza tym na kierunku sa elementy psychologii, socjologii, administracji, zarządzania i zarządzania ryzykiem.. Więc wszystko to, co tak usilnie studiuje większość naszych studentów jest zawarte w formie najważniejszych treści na tym kierunku..Trochę załuję, ze nie ma logistyki i spedycji, bo byłoby to bardziej otwarte na zawód agenta celnego, ale wtedy można sobie dorobić kurs z tych przedmiotów i wszystko staje się jasne.
|
|
|
#114 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym Bezpieczeństwo Narodowe, czy Wewnętrzne za 5 lat będzie tak samo oklepane jak psychologia, administracja, pedagogika, czy socjologia ![]() Katie znasz już wynik MS?? |
|
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie lepiej być z zawodu: PRAWNIKIEM< PEDAGOGIEM< PSYCHOLOGIEM< itp. niż Bezpiecznikiem ;o) Ale oczywiście nie neguję, że nic się po tym kierunku nie osiągnie - bo to już zależy od predyspozycji osobistych i uzyskanej wiedzy ;o))) Powodzenia.
---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Kornelcia: Testy miałam w styczniu i nadal oczekuję na termin MS ;o((( Myślę, że na początku lipca ktoś powinien się odezwać, bo z tego co Pani mówiła w KWP to czas oczekiwania u nas w Gorzowie Wlkp. trwa pół roku... |
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
yyy po bezpieczestwie (licencjackie) masz jeszcze magistra i z kierunku bezpieczenstwo mozesz isc na administracje, prawo, psychologie, socjologie, zarządzanie, logistyke i tak dalej..
![]() ---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- wiem wychodzi na jedno )) a jestes bardziej elastyczna moim zdaniem
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Prawo i Psychologia to kierunki 5-letnie, jednolite magisterskie, także o nich można zapomnieć. Ale inne typu 3 lata licencjat i 2 mgr jak najbardziej, nawet jest to wskazane ;oP hehe. A tak w ogóle nie to, że się czepiam tego kierunku, tylko uważam, że kształci ludzi, dla których nie będzie pracy, bo w wojsku, policji, SG pracują ludzie z bardziej specjalistyczną wiedzą... niż ogólnie BEZPIECZEŃSTWO, typu Logistyka, Informatyka, Resocjalizacja i wiele innych. Ale powtarzam, osiągnięcie dobrze płatnej pracy dającej satysfakcje może być zależne od innych czynników, a nie ukończonego kierunku.
---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- A Bezpieczeństwo kojarzy mi się z takimi wynalazkami jak Europeistyka np. Bo nie rozumiem czym różnią się zagadnienia z przedmiotów na Bezpieczeństwie, a na Administracji, gdzie omawia się zagadnienia prawne, zarządzanie kryzysowe, systemy polityczne itp. Tak samo jak wiedza z Europeistyki i z kierunku Stosunki Międzynarodowe i też Politologia. Tak to już jest, że jest "moda" na jakieś nowości (często w nazwie) jak kiedyś na Marketing i Zarządzanie, później Administracje a teraz Bezp. |
|
|
|
|
#118 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chodź kiedyś ktoś z moich znajomych powiedział, a co będzie z ludźmi z Europeistyki jak UE się rozwiąże??Jak dla mnie wszystkie te Pedagogiki, Administracje, Zarządzania i Marketingi oraz Bezpieczeństwa jaki i też Europeistyki, Stosunki Międzynarodowe i Politologie wraz z Socjologią są oklepane
|
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
prawo też jest oklepane, bo jak nie masz pleców to w życiu raczej się nie wybijesz, chyba, że masz aż taką siłe przebicia, co raczej zdarza się bardzo rzadko
Na prawo uczęszcza coraz więcej farciarzy i lewusów, którzy mają głowę do wszystkiego i potrafią to wykorzystać. Możemy zobaczyć kto pierwszy znajdzie pracę, czy świeżo upieczony psycholog, czy ktoś po studiach z bezpieczeństwa ;> To samo się tyczy wszystkich filologii, prócz tych z językami wschodnimi i rzadko spotykanymi z zachodu. Z resztą, dla mnie 80% kierunków jest 'oklepanych' oprócz tych stricte medycznych (zdrowie publiczne wtf? nauki o rodzinie wtf? etnologia wtf?) lub związanych z technologią i informatyką (politechniki wszelkie.). Taka prawda, że jak ktoś pomysłu na siebie nie ma i wybiera tak jak ty to mówisz ''oklepane' kierunki to skończy na kasie w Tesco. A jak masz na siebie pomysł to można góry przenosić Albo jak masz plecy, ale takich lubią gnoić
|
|
|
#120 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jesli psycholog zrobi sobie 2letnie uprawnienia do wykonywania zawodu, bardzo szybko znajdzie pracę. OK. Chwilowo ludzie po bezpieczeństwie sa potrzebni, ale nie za 2 - 3 lata ![]() Filogie nie ważne jakie rewelacyjnie radzą sobie w dużych firmach gdzie jest współpraca między krajami ![]() Nauki o rodzinie też są popularne Nie wiadomo, czy i Ty tak nie skończysz - nie krzycz hop Tylko czasem pomysł na siebie bardzo dużo kosztuje i nie każdy może sobie na to pozwolić, np. studiując filogię skandynawską, a nawet i właśnie "zaocznie psychologię", czy kosmetologię
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Służby mundurowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.

)
Oczywiście duże zasługi są też po stronie grupy, którą uwielbiam
Sam kierunek jest dla osób lubiących się trochę pouczyć.. Jest to wprowadzenie do terminologii i teorii jaką wykłada się w szkółce policyjnej, niektóre Uczelnie mają podpisane umowy z pobliskimi szkółkami o przyspieszenie szkółki dla absolwentów tego kierunku, poza tym nie jest powiedziane, że po nim trzeba koniecznie iść do policji, bowiem są również na tym kierunku przedmioty jak administracja, zarządzanie ryzykiem, organizacja i zarządzanie, ochrona osób, mienia, obiektów i obszarów, czy polityka bezpieczeństwa. Spokojnie można próbować dostać się do Straży Granicznej, Pożarnej, ale też do zarządzania kryzysowego czy najzwyklejszego w świecie urzędu miasta (już zależy od praktyk i tego co chcesz robić..) U mnie OOMOIO jest tak rozwinięta, że możemy napisać po ukończeniu pismo o przydzielenie licencji II stopnia bez podchodzenia do szkolenia
) Ogólnie polecam tym, których chociaż trochę interesuje bezpieczenstwo panstwa, sluzby panstwowe itp. natomiast odradzam tym, którzy myślą, że jest to kierunek jak socjologia, czy filologia gdzie moze isc kazdy bo uwaza go za 'latwy'. Niestety prawo karne, kryminalistyka, czy polityka bezp. moze wydawać się łatwa, w praktyce bardzo duzo zależy od zaangażowania samego studenta 

bo szukalam wiele informacji na temat dwoch szkol wyzszych, a mianowicie:
Ktora ma poprostu lepsza renome, jest lepiej postrzegana, bo obie sa sluzb mundurowych i obie maja wysoki poziom, ale pytanie co wybrac: