Tragedia w kopalni. Dwudniowa żałoba narodowa. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-20, 13:12   #91
sabbatha
Zakorzenienie

Dot.: Tragedia w kopalni. Dwudniowa żałoba narodowa.

Faktycznie, kajam się.

Co nie zmienia faktu, że u nas nie była niezbędna.

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 13:13   #92
rapifen
Zakorzenienie

Dla mnie to dobrze ze ją ogłoszono w końcu kilka tysięcy ludzi zmarło... Tak samo jak śmierć papieża JPII była ogłaszana w różnych krajach, niektóre wydarzenia szokują cały świat, inne nie są zauważane nawet we własnym...

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 14:11   #93
Lucka91
Wtajemniczenie

rozumiem tych ktorzy twierdza ze zaloba narodowa jest u nas naduzywana, tez tak poniekad mysle. Ale blagam was, darujcie sobie takie ostre teksty w stylu ze w ogole was to nie ruszyło, że są dużo gorsze tragedie, ze to ze tamto. Bo to po prostu w tej chwili nie na miejscu. Na pewno na wizazu udziela sie ktos komu zginął tam ojciec/wujek/sąsiad/kuzyn czy ktokolwiek inny, i nie wyobrazam sobie w takiej sytuacji, albo nawet za 20 lat przeczytac takie słowa, jakie z waszej strony padają. Wątek totalnie stracił sens, i idzie w złym kierunku.
Stary 2009-09-20, 14:30   #94
lotta6
Zakorzenienie

Zaloba narodowa baaaardzo stracila na swojej powadze
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 14:37   #95
kora777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kermitowa Pokaż wiadomość
Straszne to jest, rano wychodza do pracy a pozniej z niej nie wracaja.
śmierć - zawsze bezsensowna - pownna służyć temu, zeby nauczyć się doceniac życie. a nie jako element kampanii wyborczej
.
kora777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 14:39   #96
_vixen_
Zakorzenienie

Podobno, jak zmarł Stalin, był odgórnie narzucony obowiązek płakania na szkolnych akademiach itd.
Teraz mamy odgórnie narzucony obowiązek żałoby co parę miesięcy.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 14:58   #97
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Moj ojciec byl gornikiem , pracowal na kopalni i zawsze jak jest jakis wypadek to mowi ze zapachu ludzkiego ciala nigdy w zyciu nie zapomni. Niemowiac juz o wyjsciu na powierzchnie i poinformowaniu rodzin ze ich mezowie/ojcowie itp. nie zyja. Ale naszczescie jest juz na emeryturze i niemusimy sie martwic z mama.
Mojego TZ kolega stracil ojca w kopalni Halemba, straszne to bylo ...
Stary 2009-09-21, 10:16   #98
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

wspolczuje rodzinom ofiar....

btw odnosnie "narzucania żaloby" ...czy naprawde tak trudno...przejsc do porzadku dziennego nad zaloba jesli nie wzbudza ona zadnych emocji...?? nie...lepiej sie trzasc bo "zmuszono mnie do zaloby"

no ludzie chcecie zalujcie...dumajacie..nie chcecie nie robcie tego..tyle...
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 11:31   #99
Dotka90
Zakorzenienie

Kwestia tego, czy żałoba jest nadużywana, czy nie, to osobny temat.
Ale ja chciałam zapytać tych, którzy tak cierpią, że im narzucono żałobę - przepraszam, w czym Was tak ogranicza żałoba, która trwa 2 dni? Nikt Wam nie każe się tym przejmować, ubierać na czarno, płakać etc. Więc czy 2 dni bez imprez masowych to aż tak wielki problem?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 12:37   #100
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Kwestia tego, czy żałoba jest nadużywana, czy nie, to osobny temat.
Ale ja chciałam zapytać tych, którzy tak cierpią, że im narzucono żałobę - przepraszam, w czym Was tak ogranicza żałoba, która trwa 2 dni? Nikt Wam nie każe się tym przejmować, ubierać na czarno, płakać etc. Więc czy 2 dni bez imprez masowych to aż tak wielki problem?
A czy tutaj ktoś napisał, ze cierpi z tego powodu?
Nie wiem, jak inni, ale dla mnie żałoba narodowa to taki dobrowolny przymus. Żałoba = przejmowanie. Mnie drażni jedynie fakt, ze żałoba narodowa to pożywka dla mediów. Rodzinom ofiar to nie pomoże, wiesz? Nawet, gdyby ta załoba trzy lata miała trwać, nie zmieni niczego. Dlatego jestem za tym, by nie nadużywać tej żałoby i skupić się na pomocy, np. zbiórka pieniędzy/żywności/artykułów codziennego uzytku.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 12:43   #101
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Nie wiem, jak inni, ale dla mnie żałoba narodowa to taki dobrowolny przymus. Żałoba = przejmowanie. Mnie drażni jedynie fakt, ze żałoba narodowa to pożywka dla mediów. Rodzinom ofiar to nie pomoże, wiesz? Nawet, gdyby ta załoba trzy lata miała trwać, nie zmieni niczego. Dlatego jestem za tym, by nie nadużywać tej żałoby i skupić się na pomocy, np. zbiórka pieniędzy/żywności/artykułów codziennego uzytku.
dziś oglądając dzień dobry tvn natknęłam się na sondę czy ogłaszanie żałoby narodowej jest nadużywane w Polsce... bodajże 85% ludzi zdecydowało że jest nadużywana, ale w wątku nie o tym mowa, aczkolwiek sądzę że media powinni dac spokój teraz rodzinom górników bo jakbym ja taką traumę przeżywała i non stop by o tym mi przypominali w telewizji to bym się załamała kompletnie, ale wiadomo że media będą o tym mówic bo teraz mają o czym...

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 12:50   #102
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
dziś oglądając dzień dobry tvn natknęłam się na sondę czy ogłaszanie żałoby narodowej jest nadużywane w Polsce... bodajże 85% ludzi zdecydowało że jest nadużywana, ale w wątku nie o tym mowa, aczkolwiek sądzę że media powinni dac spokój teraz rodzinom górników bo jakbym ja taką traumę przeżywała i non stop by o tym mi przypominali w telewizji to bym się załamała kompletnie, ale wiadomo że media będą o tym mówic bo teraz mają o czym...
specjalnie czekalm na rozmowe z Kutzem i nie rozczarowałam sie ,takie dyrdymały jak on opowiada to szok.mialam wrazenie ze rzuci zaraz jakims przekleństwem ,szkoda ,że państwo w studiu sie hamowali bo widac bylo ze maja zdrowsze podejscie do sprawy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 12:52   #103
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
specjalnie czekalm na rozmowe z Kutzem i nie rozczarowałam sie ,takie dyrdymały jak on opowiada to szok.mialam wrazenie ze rzuci zaraz jakims przekleństwem ,szkoda ,że państwo w studiu sie hamowali bo widac bylo ze maja zdrowsze podejscie do sprawy.
też oglądałam tą rozmowę no cóż każdy ma swoje zdanie ale Kutz się nie hamował

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2009-09-21, 13:07   #104
vannilla
Przyczajenie

Żałobę nosi się w sercu, a nie patrząc na czarny znaczek w tv..

Rodzinom i Przyjaciołom ofiar - wyrazy głębokiego współczucia.
Stary 2009-09-21, 13:20   #105
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Możesz napisać co mówił? Telewizor mi się zepsuł i nie oglądałam

Ja przyznam,że przeżywam za każdym razem tragedie górnicze- po prostu ten zawód i jego ryzyko szczególnie mnie przeraża. Nie potrzebuję do tego żałoby narodowej. Nie jest też tak, że siedzę i płaczę i nie nie słucham muzyki itd.
Bawię się z synem, cieszę jesienią, śpiewam, a po prostu jest mi przykro i czekam, aż ktoś wreszcie weźmie się za bezpieczeństwo w kopalniach.
Uważam, że ogłaszanie żałoby narodowej w tym celu jest zbędne, ponieważ niestety, ale moim zdaniem żałoba narodowa powinna być ogłaszana jedynie w bardzo szczególnych przypadkach. Oczywiście- śmierć każdej indywidualnej osoby jest szczególna, ale śmierć górników w pracy zdarza się i mimo, że jest to olbrzymi dramat i nie chcę nawet wyobrażać sobie tego, co czują rodziny ofiar, to jest to tragedia, której można się spodziewać
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 15:29   #106
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ktoś tam pisał, że mu nie pasuje to, że jest zmuszany do obchodzenia żałoby. A nikt nikogo do niczego nie zmusza. Jedynie do patrzenia na czarny znaczek w tv.
Jak już pisałam - sprawa NADUZYWANIA zaloby narodowej, to już inna kwestia.
Stary 2009-09-21, 17:12   #107
Firjal
Raczkowanie

GG do Firjal

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Sorry, ale grupka gornikow, to jest po prostu grupka pracownikow fizycznych. jakie sa ich specjalne zaslugi dla narodu? ze wstaja rano i pracuja ciezko, ale za to
dostaja ciezkie (naprawde ciezkie) pieniadze? Po czym w wieku 40 lat ida na
emerytury i dostaja potem po 2.500 zl plus milion przywileji socjalnych.

Tego typu komentarze, które występują po tragediach w kopalniach są żałosne a piszący je ludzie nie mają pojęcia o pracy w górnictwie.
Kacper : 26.11.2013 g:13:20

Kciuki za Anię
Firjal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 17:18   #108
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Tak, ktoś tam pisał, że mu nie pasuje to, że jest zmuszany do obchodzenia żałoby. A nikt nikogo do niczego nie zmusza. Jedynie do patrzenia na czarny znaczek w tv.
Jak już pisałam - sprawa NADUZYWANIA zaloby narodowej, to już inna kwestia.
Czarny znaczek, a programy te same... Bardzo miło jest obejrzeć sobie jakiś film katastroficzny.
Stary 2009-09-21, 17:21   #109
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Czarny znaczek, a programy te same... Bardzo miło jest obejrzeć sobie jakiś film katastroficzny.
program jest lekko zmieniony bo np seriali komediowych dzisiaj nie póścili

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2009-09-21, 18:03   #110
Dotka90
Zakorzenienie

Polsat zmienił ramówkę, ale np. w TVNie leciała powtórka Tańca z Gwiazdami.
Stary 2009-09-21, 18:34   #111
larva
Wtajemniczenie

No dobra, publiczna też trochę zmieniła. Zamiast trzech seriali są pewnie dwa.
Stary 2009-09-21, 18:51   #112
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Możesz napisać co mówił? Telewizor mi się zepsuł i nie oglądałam

Ja przyznam,że przeżywam za każdym razem tragedie górnicze- po prostu ten zawód i jego ryzyko szczególnie mnie przeraża. Nie potrzebuję do tego żałoby narodowej. Nie jest też tak, że siedzę i płaczę i nie nie słucham muzyki itd.
Bawię się z synem, cieszę jesienią, śpiewam, a po prostu jest mi przykro i czekam, aż ktoś wreszcie weźmie się za bezpieczeństwo w kopalniach.
Uważam, że ogłaszanie żałoby narodowej w tym celu jest zbędne, ponieważ niestety, ale moim zdaniem żałoba narodowa powinna być ogłaszana jedynie w bardzo szczególnych przypadkach. Oczywiście- śmierć każdej indywidualnej osoby jest szczególna, ale śmierć górników w pracy zdarza się i mimo, że jest to olbrzymi dramat i nie chcę nawet wyobrażać sobie tego, co czują rodziny ofiar, to jest to tragedia, której można się spodziewać
a co mogl mowic czlowiek ze śląska ,ze ich zamordowali ,ze oni swoja praca słuzyli ojczyżnie-bo inny przeciez nie pracują ,prawda-bo cięzko pracują-inni tylko piją kawę-bo za malo zarabiają ,i ze chyba wszyscy na glowe upadli zeby nie oddac im hołdu i ze ofiar na drogach nie mozna porównywać -dlaczego ?nie wyjasnil .

w prgramie pytano dlaczego nie ogłoszono żałobyod razu ale dopiero od poniedzialku , a prezydent byl wczoraj na jakis dożynkach i sie smial i tanczył .

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-09-21 o 18:53
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 18:53   #113
Nija_
Zakorzenienie

...
A na stronie Cinema City zmieniły się kolory:
http://www.cinema-city.pl/

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-21, 19:01   #114
madmuazelle
BAN stały

Wspólczuje rodzinom grórnikow,ale moim zdaniem żałoba to lekka przesada.Chociaź.....

No cóż jak słusznie w tv zauważano,nasz Prezydent niedość,ze ogłosił dopiero w poniedziałek żalobe,to jeszcze wczoraj sobie tańczył ze swą małżonką na dożynkach.Cóż,żałosne.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 19:05   #115
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
a co mogl mowic czlowiek ze śląska ,ze ich zamordowali ,ze oni swoja praca słuzyli ojczyżnie-bo inny przeciez nie pracują ,prawda-bo cięzko pracują-inni tylko piją kawę-bo za malo zarabiają ,i ze chyba wszyscy na glowe upadli zeby nie oddac im hołdu i ze ofiar na drogach nie mozna porównywać -dlaczego ?nie wyjasnil .

w prgramie pytano dlaczego nie ogłoszono żałobyod razu ale dopiero od poniedzialku , a prezydent byl wczoraj na jakis dożynkach i sie smial i tanczył .
Za mało zarabiają? Górnicy? Z całym szacunkiem - zarabiają nieźle.
Mam wrażenie, że pan Kutz lubi mówić tylko po to, żeby mówić i wywoływać konsternację, nie bardzo potrafiąc podeprzeć swoich wywodów.

Słuchałam wypowiedzi prezydenta na temat tego, dlaczego od poniedziałku- powiedział, że w całej Polsce było w weekend zakończenie lata i zaplanowano mnóstwo imprez masowych i odwołanie ich wiązałoby się z wielkimi stratami i kosztami dla miast i organizatorów. No logiczne, fajnie. Tylko co? Stała się tragedia, ale 2 dni możecie szaleć, tańczyć, pić i kręcić się na karuzelach. Byleby do niedzieli, bo od poniedziałku należy przybrać grobowe miny? Dla mnie to jest chore.
Tyle dobrego, że TVP1 nie odwołała wieczorynki, bo podczas kilku ostatnich żałób narodowych dzieci nie miały bajki, widocznie ktoś wtedy uważał, że dzieci też powinny nosić żałobę :/
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 19:18   #116
koniarka
Raczkowanie

Ja uważam, że żałoba narodowa to przesada ( szczególnie, że Prezydent ogłosił ją od poniedziałku, a w niedzielę tańczył z żoną na dożynkach, bo w końcu wybory ważniejsze). Przykre jest to, że tyle osób zginęło, ale to jest tragedia dla rodzin i przyjaciół. Jeśli Prezydent/Premier chce to niech pomoże rodzinom ofiar, ale niech nie narzuca mi, szaremu obywatelowi, co mam robić i kogo żałować. Co tydzień na drogach ginie mnóstwo ludzi i jakoś przechodzi to bez echa, ale jakby zginęli w jednym miejscu w tym samym czasie, to od razu żałoba narodowa.
Poza tym żałoba to jest stan ducha - nie można jej nikomu narzucić!! W żałobie są ci, co stracą najbliższych, a nie wszyscy tylko dlatego, że ktoś tak zarządził.
Uważam ogłaszanie żałoby narodowej za zbędę, a wręcz za nadużycie władzy!

Oczywiście współczuję rodzinom ofiar i ich bliskim.
koniarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 19:33   #117
Haylee
Zakorzenienie

Nawet pewno nie wiecie, jak to jest być na dole w kopalni... Nie masz gdzie uciec, żadnego światła dziennego, tylko światło elektryczne typu latarki... Dobrze, że górnicy są wyposażeni w takie specjalne maski, które wkładają, gdy mają podejrzenie wycieku metanu... A w tej kopalni przebywali nie tylko górnicy, którzy byli właśnie przy tej nieszczęsnej ścianie... Inni też byli narażeni, inne oddziały, które pracowały trochę dalej - gdyby to był wybuch metanu, o wiele więcej ludzi by zginęło i spaliło się żywcem...

koniarka, żałoba ogłoszona jest również po to, żeby ludzie zastanowili się nad kruchością życia... Każdy może wyjść rano z domu, jak Ci górnicy i po prostu już nie wrócić.. Zastanawiałaś się kiedyś nad tym? Że Twoim bliskim też może się coś takiego przytrafić?
Skoro nie chcesz żałować ofiar tego tragicznego wypadku, nie żałuj, nikt Ci nie każe... Chcesz, imprezuj
Co do inteligencji głowy naszego kraju się nie wypowiadam, bo powinien żałobę ogłosić od piątku wieczór...

Pewno osoby, które uważają, że żałoba jest niepotrzebna, nie mieszkają na śląsku? mylę się? (choć na pewno znajdą się wyjątki).
Stary 2009-09-21, 19:37   #118
Firjal
Raczkowanie

GG do Firjal

Zgadzam się z Tobą. Ludzie wypowiadają słowa nie mając pojęcia na ten temat.
Ja sama miałam okazję zjechać na dół. Szok...
Kacper : 26.11.2013 g:13:20

Kciuki za Anię
Firjal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 19:47   #119
Haylee
Zakorzenienie

Właśnie... ja nigdy tego nie zapomnę, tego uczucia znajdując się na dole w kopalni...
Więc dziewczęta, dałybyście sobie siana, skoro nie wiecie jak to jest...
Żałoba może i powinna być tylko wprowadzona na Śląsku, skoro większość mieszkańców Polski nigdy nie zapozna się z zawodem górnika...

Poza tym, jest bardzo możliwe, że będzie więcej ofiar... Przecież poparzone ciało w ponad 70 % często już nie jest do wyleczenia, mimo najlepszych starań lekarzy, niestety...

Edytowane przez Haylee
Czas edycji: 2009-09-21 o 19:49
Haylee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 19:50   #120
koniarka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
Nawet pewno nie wiecie, jak to jest być na dole w kopalni... Nie masz gdzie uciec, żadnego światła dziennego, tylko światło elektryczne typu latarki... Dobrze, że górnicy są wyposażeni w takie specjalne maski, które wkładają, gdy mają podejrzenie wycieku metanu... A w tej kopalni przebywali nie tylko górnicy, którzy byli właśnie przy tej nieszczęsnej ścianie... Inni też byli narażeni, inne oddziały, które pracowały trochę dalej - gdyby to był wybuch metanu, o wiele więcej ludzi by zginęło i spaliło się żywcem...

koniarka, żałoba ogłoszona jest również po to, żeby ludzie zastanowili się nad kruchością życia... Każdy może wyjść rano z domu, jak Ci górnicy i po prostu już nie wrócić.. Zastanawiałaś się kiedyś nad tym? Że Twoim bliskim też może się coś takiego przytrafić?
Skoro nie chcesz żałować ofiar tego tragicznego wypadku, nie żałuj, nikt Ci nie każe... Chcesz, imprezuj
Co do inteligencji głowy naszego kraju się nie wypowiadam, bo powinien żałobę ogłosić od piątku wieczór...

Pewno osoby, które uważają, że żałoba jest niepotrzebna, nie mieszkają na śląsku? mylę się? (choć na pewno znajdą się wyjątki).
Ok, może nie mieszkam na śląsku i może nigdy nie byłam w kopali, ale to że mam własne zdanie nie znaczy, że jestem bezduszna i nie współczuję nikomu. Ja nie powiedziałam, że nie żałuję tych ludzi ( wręcz napisałam, że współczuję rodzinom, ale może nie chciało Ci się czytać ze zrozumieniem). Chodziło mi tylko o to, że żałoba to jest coś osobistego, intymnego.
Co innego żałować kogoś i współczuć rodzinom, a co innego być w żałobie!!

A nad kruchością życia można się zastanowić w każdej chwili - ja do tego nie potrzebuję "odgórnych bodźców".

Pozdrawiam

Edytowane przez koniarka
Czas edycji: 2009-09-21 o 19:54
koniarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości