Galerianki - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Pokaż wyniki sondy: Czy pójdziesz na "Galerianki" do kina?
Tak 95 48,47%
Nie 101 51,53%
Głosujący: 196. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-29, 18:35   #91
2016051109231
Konto usunięte

Dot.: Galerianki

Hej dziewczyny właśnie obejrzałam sobie film i strasznie spodobał mi sie z niego jedna piosenka jest to kawałek który leciał w tym klubie do którego poszły gdy Milena tak sie upiła jeśli ktoś wie jaki to kawałek proszę o odpowiedź
2016051109231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 18:41   #92
rapifen
Zakorzenienie

Wiesz co, http://pl.wikipedia.org/wiki/Galeria...8soundtrack%29 to coś Skinny Patrini będzie
Acha i jakoś nie miałam czasu żeby się dopisać.
Widziałam film. Lepszy niż ten 30 minutowy. Smutny. Ale już nie chodziło o seks za pieniądze. Bardziej rozbudowany i niestety niektóre elementy były tak prawdziwe że aż smutno.
Ale jak dla mnie identyczne z filmem "trzynastka" to samo, kropka w kropke, zwłaszcza chore relacje Mileny z główną bohaterką.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 19:33   #93
larva
Wtajemniczenie

Ja widziałam tylko dawno temu etiudę... Rapifen, warto isć na pełnometrażówkę?
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 19:34   #94
rapifen
Zakorzenienie

Tak, uważam że warto, film jest zdecydowanie głębszy i nie chodzi tylko o seks za pieniądze. Dość rozbudowana fabuła

Stary 2009-11-29, 20:01   #95
2016051109231
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Wiesz co, http://pl.wikipedia.org/wiki/Galeria...8soundtrack%29 to coś Skinny Patrini będzie
Acha i jakoś nie miałam czasu żeby się dopisać.
Widziałam film. Lepszy niż ten 30 minutowy. Smutny. Ale już nie chodziło o seks za pieniądze. Bardziej rozbudowany i niestety niektóre elementy były tak prawdziwe że aż smutno.
Ale jak dla mnie identyczne z filmem "trzynastka" to samo, kropka w kropke, zwłaszcza chore relacje Mileny z główną bohaterką.

Dzięki za pomoc ale to niestety nic z tego mam ten film na kompie obejrzalam napisy do końca wyszukalam chyba wszystkie kawalki z tego filmu oprócz tego z imprezy najgorsze jest to że to bylo takie jakby techno czy coś w tym stylu i nie bylo żadnych slów tylko muża już umieram caly czas ten kawalek chodzi mi po glowie
2016051109231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 20:05   #96
rapifen
Zakorzenienie

Hmm może to jakiś ten motyw 1 2 3 lub 4? No ja nie pomogę ale muzyka fajna wpada w ucho, przyznam

Stary 2009-12-13, 12:46   #97
Martucha1985
Raczkowanie

Nie mogę patrzeć na takie rzeczy. Drażni mnie sam widok większości gimnazjalistek. To co one z siebie robią, ich wygląd, zachowanie, to co mówią - masakra. Po prostu odwracam wzrok i nie zwracam na nie uwagi.
Martucha1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 13:14   #98
Kasia****
Raczkowanie

Czy można ten film juz gdzies wypożyczyć albo znależś w necie?

Chodzi mi o ta wersje która była w kinie bo etiudę już oglądałam

20.03.2010 : 58, 57, 56, 55, 54, 53, 52, 51, 50, 49, 48
Kasia**** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-19, 12:01   #99
NicNieMusisz
Zadomowienie

GG do NicNieMusisz

Hmm poszukajcie na filmy onilnie ;-)
Wpiszcie w google `filmy onilnie galerianki`
ja oglądnęłam ..
muzyka świetna, lecz film..
hmm ma przekaz, ale oskara bym nie dała
NicNieMusisz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-19, 12:54   #100
Hultaj
BAN stały

myślę, że film obejrzeć można, ale pod względem artystycznym wydaje mi się dość słaby.
fabuła bardzo licha, wręcz odnoszę wrażenie, że gdyby nie czyn męskiego bohatera, to... to by nie było jak nadac temu obrazowi wyrazu.
Dosyć słabo i mało ciekawie zarysowane sylwetki wszystkich bohaterów, niby kazdego po trochu, ale i wyszedł pod względem sportretowania taki bryk.
Bardzo też sztampowo i przewidywalnie. Albo to ukazanie dziewczyn jako osób, które nie mają pojecia jak to jest mieć w ogóle przyjemność z seksu, jakiegos poczucia przy tym bycia kochanym, lubianym, seks z sympatią ;-), a wydaje mi się, że latwiej uwierzyć, że jakaś dziewczynka traci cnotę z chłopcem z podwórka, niż od razu idzie z obcym facetem - nie zna seksu za pieniądze, ale co więcej, nie zna seksu w ogóle a zabiera się za taki za kasę czy gadżety. Niektóre sceny przydługawe.
Ogólnie, oceniam film jako sredni, i tak dobrze;-) tylko ze wzgledu na aspekt, który poruszył. Mnie ogólnie dość nudził.
A co mnie zaskoczyło to jeśli db zrozumiałam przekaz z mediów- chyba w jakiejś gazecie było, nie wiem, czy nie w wysokich obcasach, ale nie chciałabym tu czegoś ściemnić i wymyślić - że to miały być dobrze uczące się dziewczyny.
I takie cwane kute na 4 łapki panienki kupują telefon w salonie, zamiast przez allegro. Ale to już taki drobiazg, miał zapewne ukazać scenę nabywania aparatu, ale wyszło to jak dla mnie mało naturalnie.

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

a co do problemu. Ja w sumie nie wiem. Wydaje mi się, że to zjawisko tego pokroju, co patologiczne rodziny, rodziny, gdzie rodzice nie interesują się dziećmi, lub nie więcej niż jakoś pozornie, dzieci, które się narkotyzują. Że to jest bardziej tego typu skala, niż ''przeciętna małolata chce bluzeczke i decyduje się obciągać panom członki''. (Myslę, że to wcale nie jest aż takie łatwe, zdecydować się na taki krok, i w kazdym razie patrzę po młodszej częsci mojej rodziny, i ich kolegach;-), i nie widzę, by jakoś szczególnie bardziej byli zepsuci niż to moje starsze o dekadę czy kilka lat pokolenie, a które przecież też troszkę szalało - i tu z kolei -- jak to chyba zawsze u młodych ludzi, po prostu - i żeby traktowali sprawy wspólzycia jakoś jeszcze bardziej na luzie).
Moim skromnym zdaniem, wychowując dziecko należy zadbac tak w ogóle by nie łaziło godzinami po centrach handlowych, gdy to robi - jak dla mnie - opieka rodzicielska nawala maksymalnie.

Btw, skąd pieniądze na swoje szmaty miała starsza siostra bohaterki? Bo moim zdaniem jakoś bardzo zasadniczo w stylu od Mileny się nie różniła.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-12-19 o 12:57
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-19, 12:56   #101
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Btw, skąd pieniądze na swoje szmaty miała starsza siostra bohaterki? Bo moim zdaniem jakoś bardzo zasadniczo w stylu od Mileny się nie różniła.
DOKŁADNIE mnie to samo zastanawiało !!!

Stary 2009-12-19, 14:24   #102
mel89
Zakorzenienie

Obejrzałam pełnometrażówkę wczoraj. Cóż, kolejny film o polskich realiach, który ryje bańkę. Nie polecam na piątkowy wieczór

Nie znam żadnej "galerianki", ale widząc młodzież gimnazjalną to mnie krew zalewa, i to mi wystarczy.

Co do filmu - fabuła taka se. Patologia okropna za to.

Nie wiem, dlaczego w Polsce kręci się albo słabe komedie, albo filmy o patologii.
Nie stać nas na coś lepszego?
Stary 2009-12-19, 14:35   #103
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Nie znam żadnej "galerianki", ale widząc młodzież gimnazjalną to mnie krew zalewa, i to mi wystarczy.
mnie nie, bo zauwazyłam, że w gimnazjum dziewczynki, bywa, przesadnie się stroją (lub nie dostrajają ) i podkreślają swoją seksualnośc, co nie oznacza, że się przy tym puszczają po kiblach z kolegami, a po paru latach im to przechodzi i normalnieją.

I mnie te filmy o polskich realiach ryjące banki nie do konca się podobają, bo schemat zawsze jest taki sam.
- szuflandia. Jakby mieszkając w blokowisku nie było możliwości wychować dziecka na przyzwoitego człowieka, nie przeżartego cynizmem, nie gardzącego rodzicami, a sami rodzice koniecznie musza się ledwo tolerować, odzywac do siebie z pogardą, czy zdradzać.
-alkohol. Zupelnie, jakby każda kobieta niczym jedna z bohaterek ballady o lekkim zabarwieniu erotycznym na pytanie co byś zrobiła z 20 zł, musiała odpowiadać: kupiła sobie flaszkę.
-a. zapomniałam. wysiadujące całymi godzinami pod blokami wynudzone nastolatki i młodzi ludzie.

Każdy może zacząć kręcić filmy ;-) o Dzwoneczku Disneja. Dzwoneczek w lesie, Dzwoneczek na łące, Dzwoneczek nad strumykiem. Wciąz mnóstwo ludzi mieszka w blokach, i mnóstwo ludzi nie pociąga po pracy z flaszki, tylko zyje sobie normalnym zwykłym zyciem, od pensji do pensji, przy telewizorku, gotowaniu obiadu, i interesowaniu się, czy dziecko odrobiło lekcje i czemu tak późno wróciło z korków z angielskiego. I mnóstwo ludzi nie jest głupszych od swoich przemądrych latorośli (patrz: biedny styrany ojciec, co on tam może wiedzieć o dorastającym dziecku).

Gdyby ludzie ciągle oglądali filmy wiecznie o ludziach z amerykanskich slumsów i dzielnic biedy to mało kto byłby taki zafascynowany Hameryką. Ale obok tego i wypasionych Manhattanów (o zwykłych mieszkańcach zwykłych kamienic nie wspominam ;-)) są tam jeszcze domy na przedmieściach.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-12-19 o 14:41
Stary 2009-12-20, 17:43   #104
Linka25
Zakorzenienie

Hultaj całkowicie się z Tobą zgadzam.
Film według mnie jest słaby, z trudem wytrwałam do końca.
Jedyna mocna scena: badanie lekarskie. Reszta kiepściutka...

Problem być może wazny, sama nie wiem.

A tak swoją drogą to troche mało wiarygodne to było: one takie kiczowate, przerysowane..białe kozaki i te sprawy jak sprzed 5 lat to wszystko.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-20, 18:37   #105
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
A tak swoją drogą to troche mało wiarygodne to było: one takie kiczowate, przerysowane..białe kozaki i te sprawy jak sprzed 5 lat to wszystko.
Uwierz mi, w mniejszych miastach nadal to króluje, tak samo jak srebrne ozdoby z tally weijl wielkości pięści

Stary 2009-12-20, 19:57   #106
Hultaj
BAN stały

ja bym chciała wiedzieć dlaczego te białe kozaki to takie bezguście. tzn. wkurza mnie, że stały się (?) jakąś ikoną obciachu. nieważne jak wyglądasz, jeśli je załozysz, bankowo trafisz pod ostrzał mniej lub bardziej prowincjonalnych;-) znawców mody. Owszem, łatwo wygladać koszmarnie, spalic się solarą, tipsy, tona brokatów, 2 kolory na głowie wiadomo jak ułozone, ogólnie mamy stereotyp jak ta lala. Ale ''wyglądam dnia'', kiedy np. białe spodnie staną się sztandarem koszmaru modowego. I nie, nie mam cichych tęsknot do ''białych mokasynków czy kowbojek'' nawet na obcasiku, ani innych- a białe buty, jeśli juz, podobają mi się głównie w wersji sandałkowej- czy coś, ale denerwuje mnie czasem typowo polskie (?) podejście do ciuchów. A nie każda dziewczyna w białych botkach wygląda jak ''wieśniara''.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-12-20 o 20:12
Stary 2009-12-20, 20:10   #107
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Uwierz mi, w mniejszych miastach nadal to króluje, tak samo jak srebrne ozdoby z tally weijl wielkości pięści

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
ja bym chciała wiedzieć dlaczego te białe kozaki to takie bezguście. tzn. wkurza mnie, że stały się (?) jakąś ikoną obciachu. nieważne jak wyglądasz, jeśli je załozysz, bankowo trafisz pod ostrzał mniej lub bardziej prowincjonalnych znawców mody. Że coś po prostu taka Owszem, łatwo wygladać koszmarnie, spalic się solarą, tipsy, tona brokatów, 2 kolory na głowie wiadomo jak ułozone, ogólnie mamy stereotyp jak ta lala. Ale ''wyglądam dnia'', kiedy np. białe spodnie staną się sztandarem koszmaru modowego. I nie, nie mam cichych tęsknot do ''białych mokasynków czy kowbojek'' nawet na obcasiku, ani innych, a białe buty jeśli juz podobają mi się głównie w wersji sandałkowej czy coś, ale denerwuje mnie czasem typowo polskie (?) podejście do mody. A nie każda dziewczyna w białych botkach wygląda jak ''wieśniara''.
to nie jest "typowo polskie podejście do mody"; raczej bym powiedziała ze noszenie białych kozaków jest typowo polskie; na Zachodzie Europy nie uświadczysz, no chyba, ze zobaczysz w nich dziewczynę ze Wschodniej Europy
Ale fakt, w PL białe kozaki stały sie synonimem bezguścia i tandety. Swoja drogą nie widziałam nigdy ładnych białych kozaków, wiec coś może w tym jest - po prostu ten kolor nie sprawdza jeśli chodzi o kozaki W Galeriankach też zostały potraktowane jako symbol - dość nachalny i oczywisty.
Stary 2009-12-20, 20:14   #108
rapifen
Zakorzenienie

Ja znalazłam ładne białe botki które z niczym złym mi się nie kojarzyły. Kozaków nie znalazłam. Ale może gdzieś tam są :p

Stary 2009-12-20, 20:34   #109
Hultaj
BAN stały

na zachodzie Europy może i nie uswiadczysz, ale też nie powiedzialabym, że być z zachodu Europy = się znakomicie się ubierać.
no właśnie, kozaki to raz, ale botki też. w sumie nie wiem, czy nie spotkałam białych kozaków, które by mi się podobały, ale dla mnie osobiście nie lepsza jest stylizacja na brzydulę, dziobaka(kujona) intelektualistę, a nerdy/wayfarery są dla wielu takie cud miut. Albo koronkowe rajtki też uważam za dość malo ciekawe zjawisko, a prosze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-20, 20:40   #110
hamy
BAN stały

Cytat:
DOKŁADNIE mnie to samo zastanawiało !!!
Chyba wszystkich to zastnanawia
hamy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-20, 20:48   #111
Hvid
Zakorzenienie

biale kozaczki
http://lula.pl/lula/1,94040,7143725,Biale_kozaczki.html

Linka25 - Dla mnie takze bycie z Zachodu nie oznacza automatycznie tego, ze ktos znakomicie sie ubiera.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-20, 20:51   #112
rapifen
Zakorzenienie

http://bialekozaczki.pl/
ehc no cóż :P

Stary 2009-12-20, 21:59   #113
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
http://bialekozaczki.pl/
ehc no cóż :P
pierwsze zdjecie -
Stary 2009-12-22, 19:34   #114
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
biale kozaczki
http://lula.pl/lula/1,94040,7143725,Biale_kozaczki.html

Linka25 - Dla mnie takze bycie z Zachodu nie oznacza automatycznie tego, ze ktos znakomicie sie ubiera.
ale przecież ja nic takiego nie napisałam
Stary 2009-12-28, 17:21   #115
pinkpanther69
Wtajemniczenie

Przecież każdy wie o tym, że dzieje się to w szkołach. Ktoś postanowił nakręcić film i ogólnopolska podnieta
Stary 2009-12-28, 18:30   #116
maryanna3
Zakorzenienie

co do pytania rapifen: tak, są takie dziewczyny, znałam jedną bo chodziła do mojej klasy w gimnazjum i nie robiła tajemnicy z tego czym się zajmuje po lekcjach lub wtedy kiedy na nich nie jest. Żeby nie było że to jakieś jej przechwałki dla popularności to spotkałam ją któregoś razu w CH jak "polowała" na starych obleśnych "biznesmenów". Wyglądała za to wcale nie jak Milena z Galerianek: ani pstrokato ani białokozaczkowo, zwyczajnie po prostu ubrana. I jakoś mimo braku pół kilo tapety na twarzy lub cienkich x-centrymetrowych szpilek znajdowała chętnych bez problemów. A to było jakieś 3 lata temu, teraz na pewno przez większą ilość centr handlowych jest tego typu zjawisk więcej ale już się z nimi nie spotykam bo w liceum jakoś nie ma już takich dziewczyn. Faktem jest że one nie mają na sobie koszulki z napisem "Galerianka" i obowiązkowo zawsze tapety, często są niepozorne i normalne więc nic dziwnego że ich nie widać. Gorsze rzeczy moim zdaniem dzieją się w klubach a nie w centrach handlowych, tak z moich obserwacji. Co więcej nie zawsze to są dziewczyny z biednych, patologicznych rodzin i nie zawsze mieszkają w obskurnych blokach, często mają dużo kasy tylko chcą mieć jej więcej lub po prostu myślą że takie zachowanie jest superhiperświetne i w ten sposób stają się znane/popularne/mówi się o nich. Także nie zawsze jest tak jak to przedstawiają polskie filmy każdy jeden taki sam jak od szablonu.

Film oglądnęłam w kinie. Nie do końca mi się podobał bo miał jakieś takie "dłużyzny" przeciągnięte w nieskończoność które sprawiały że był miejscami nudny. Trochę przerysowany ale to moim zdaniem dobrze, muzyka świetnie dobrana, poza tym polecałabym go ze względu na świetną grę dwóch galerianek i rodziców Ali oraz na to że jak ktoś nie miał styczności z takim tematem to dobrze się zapoznać. Mną w pewien sposób wstrząsnął choć temat był mi znany, najbardziej ta przemiana głównej bohaterki ale zaczęłam się przede wszystkim zastanawiać nad tą masą facetów lecących na takie nastki. No pojąć tego nie mogę jaką oni mają z tego satysfakcję że ona im się odda za dżinsy, jak mogą spokojnie uprawiać seks z taką dziewczynką a później po wszystkim patrzeć na jej twarz, twarz dziecka przeciez jeszcze. Nie mogę tego zrozumieć skąd się tacy faceci biorą...no ale nie siedzę w ich głowie więc się nie dowiem.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 12:25   #117
kasiax86
Raczkowanie

ja nie byłam w kinie na galeriankach, widziałam z chłopakiem na kompie ten film. W sumie taki sobie, jakoś mnie specjalnie nie zaszokował. Jedyne, co mi się podobało to muzyka Ostrego - chodzi o te kawałki: ostr galerianki - ostr zawsze wymiata, hehehe.
Poza tym myślę, że samo zjawisko galerianek jest trochę przerysowane i raczej znane z opowieści. Ja tam nigdy nie widziałam, żeby jakieś laseczki narzucały się facetom lub coś im proponowały w galeriach. Galerianki to luźny film i jakoś nie należy go utożsamiać z codzienną rzeczywistością, a także polskimi nastolatkami. Jeśli już, są to marginalne przypadki.
kasiax86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 13:56   #118
Neciak89
Zakorzenienie

A mnie skręcało przy tym krótkometrażowym i nie wiem czy obejrze pełnometrażowy.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 16:04   #119
rapifen
Zakorzenienie

Dla mnie OSTR to pajac, zamiast wjeżdżać na naiwne 15 latki które są dziećmi, powinien zająć się staruchami którzy są mądrzejsi, mają często żony a jednak korzystają z takich usług.

Krótkometrażowy też mnie skręcił, ta dziewczyna to była taka sierota straszna...

Stary 2010-01-19, 16:30   #120
Hultaj
BAN stały

Cytat:
powinien zająć się staruchami którzy są mądrzejsi, mają często żony a jednak korzystają z takich usług.
zapomniałaś, że nie słuchają raczej tego rodzaju muzy a nawet jeśli, myślisz, że przejęliby się przekazem?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości