![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Jesienne Cudaczki Niemowlaczki 2009
No i niczego konkretnego się nie dowiedziałam poza tym, że:
a) Majka za mało przybiera (pediatra twierdził natomiast, że bardzo szybko - bądź tu mądry i pisz wiersze - też mi się wydawało, że 700g w kilkanaście dni to raczej dużo). Podobno minimalny dzienny przyrost to 25g, a i "mamy takie dzieci, co przybierają 60g dziennie". b) herbatki laktacyjne to zło c) smoczek to zło d) herbaty na pobudzenie laktacji to zło e) źle przystawiam (na szczęście już mniej więcej wiem jak, chyba nawet wygodniej niż dotąd) f) wszystkie nasze problemy (rzyganie, ulewanie, odbijanie, niepokoje, rzucanie się na cycek, płacz i nie wiem co jeszcze) to kwestia złego przystawiania. Nie chce mi się co prawda w to wierzyć, ale... g) zapomniałabym - spanie 5h w nocy to też zło, trzeba wybudzać i karmić co 2-3h (poglądy jak za króla Ćwieczka - wybudzać w nocy śpiące dziecko - jeszcze nie oszalałam ![]() Ale żeby nie było, są jakieś pozytywy: Maja waży równiutko 5000g i cyckiem dziecka na pewno nie uduszę, hehe ![]() Tatuś spaceruje, mam 2h dla siebie, więc........idę sprzątać i gotować ![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez eloteteie Czas edycji: 2009-10-30 o 13:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli chodzi o cyckowe sprawy, to mi z lewej dwa razy tak leciało, że oczom nie wierzyłam. Sikało na metr daleko jednym ciurkiem, jakbym z psikawki na śmigusa-dyngusa lała. Mała miała pół głowy mokrej ![]() Tu ta pozycja opisana jest jako ostatnia - https://mamotoja.pl/niemowle_karmien...ykul,1151.html Cytat:
Majka śliczna. Koło potwora to ona nawet nie siedziała ![]() Trzymam kciuki za przeprowadzkę - może pomoże na "dupę" ![]()
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez eloteteie Czas edycji: 2009-10-30 o 16:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Hej Kochane. Ja jeszcze w szpitalu, wiec tylko na chwilke..
DZIEKUJE WAM SERDECZNIE ZA GRATULACJE ![]() Malinko gratuluje serdecznie niebieskiej NIESPODZIANKI ![]() Jak sie troszke zregeneruje, opisze Wam porod ![]() ![]() Wrzucam pierwsze zdjecie Matyldy ![]() Buziaki dla Was i Waszych Malenstw ![]()
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
CatHot, Twoja malutka jest przesliczna ![]() ![]() Wracaj szybko do nas i szybkiego powrotu do zdrowka zycze ![]() ![]() ![]() Ide karmic Evunie ![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Schoolcraft Kochana moja dziekuje Ci za wszystkie smsy od Ciebie i informowanie Mamusiek na forum
![]() ![]() Buziaki ogromne ![]()
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny! Ja tylko na chwilkę.
Cathot, jeszcze raz gratulacje. Malutka jest śliczna ![]() wracaj szybko do siebie. Zazdroszczę szpitalnych luksusów ![]() Kashin, Tancerko,Eloteteie zdjęcia dzieciaczków śliczne ![]() Eloteteie, ten doradca laktacyjny z choinki się urwał ![]() Kochane, napiszcie mi którą szczepionkę na wirusowe zapalenie wątroby B dostaly wasze dzieci? i czy podajecie witaminę K? Schoolcraft, ciesze się ze zajrzałaś do galerii i ze Mala Ci sie podoba ![]() ![]() ![]() Z aktywnością to u nas jest tak, ze jednego dnia Ewa potrafi czuwać od rana do nocy a następnego przesypia wiekszosc dnia. Nocki sa raczej spokojne. Jak nakarmie ja okolo 12 w nocy to przespi tak do 5 rano. Nakarmię ja wtedy i spi do około 8. Ostatnio rzadko wychodziłam z Ewa bo od jakiegoś czasu non stop u nas padalo. Przedwczoraj kiedy pogoda zrobiła sie lepsza wyszłam na spacer z dzieciakami i moja mama bo sama z dwójka tez nie dałabym rady. Dzis moze tez pojdziemy na spacer bo pogoda ładna. Edytowane przez pappaya Czas edycji: 2009-10-31 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
eloteteie daje mu kiedy sobie tego zażyczy ale czasem z jednej piersi je ponad 30 min
![]() ![]() Poza tym jak już pisałam zastanawiam się nad laktatorem ale dziś np ściągnęłam 60 ml mleka za jednym razem ![]() ![]() Trzymam na dziś w nocy może lepiej będzie spał chociaż dziś nie było tak źle w ogóle nie jest źle tylko to karmienie w nocy jest bardzo męczące pod tym względem że oczy mi się same zamykają ![]() kashin tak mój tez chyba będzie Wampirkiem bo coraz częściej i więcej się domaga mleka, mam wizytę w środę to Go zważą i się dowiemy ile przybrał jak mało to trzeba będzie dokarmiać sztucznym...a Wy dziewczyny jak karmicie? Tzn tylko piersią czy + sztuczne mleko ![]() Dobra spadam bo słyszę że się budzi mój Cudaczek ![]() ![]() A Wy kiedy byliście na pierwszym spacerze tzn jak Wasze dzieci ile miały? Pappaya co do szczepionki to nie wiem a wit K podaje od 8 doby tylko Mateusz trochę jej ulewa bo podaje na łyżeczce(mam w kropelkach a wiem że są jeszcze w kapsułkach)ale położna powiedziała że to nic Mój Mateusz dziś ma 2 tygodnie ![]() ![]()
http://s2.pierwszezabki.pl/024/024423980.png Edytowane przez Kaasiula Czas edycji: 2009-10-31 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
kasiula, odpowiadając na Twoje pytania to karmie jak na razie tylko piersią bo na razie malej wystarcza a na spacerku pierwszy raz byliśmy w około 2 tygodniu. Moja polozna mowila, ze nie trzeba werandować bo dziecko ma styczność z zewnętrznymi zanieczyszczeniami już w szpitalu bo przecież pokoje tam sa wietrzone. Mozna od razu wychodzić na prawdziwe wózkowe spacerki tylko ze jeżeli na dworze jest piekielnie zimno to oczywiście nie na długo. Po prostu werandowanie nie rozni sie od prawdziwego spaceru w wozku bo dziecko w nim jest równie dobrze osłonięte od wiatru i zmina.
Kasiula a nie masz wpisanego szczepienia w książeczce zdrowia mateuszka? Powinno być. Jeśli to dla Ciebie nie problem to mogłabyś spojrzeć bo jestem ciekawa czy to wszędzie w Polsce dają ten nieszczęsny Euvax. Schoolcraft, Mala od jakiegoś czasu się uśmiecha i to nie przez sen czyli wydaje mi się ze już świadomie, ale z drugiej strony czy nie jest jeszcze za wcześnie na świadome uśmiechy? No trudno powiedzieć. Jak uśmiecha się przez sen to definitywnie cos milego jej sie sni (może rzeka pelna mleka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do szczepionki - Maja dostała Hepavax. Druga dawka Infanrix. (nie wiem czy to dokładne nazwy, nie mogę rozczytać) Cytat:
Pierwszy spacer zaliczyliśmy jak Maja miała 10 dni. Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
Hej mamusie!
Ja tez tylko na chwilke - czytam co piszecie, ale tyle tego, ze juz polowe nie pamietam co mialam odpisac. CatHot, nie ma za co - dla mnie to byla przyjemnosc i zaszczyt przekazac wiadomosci od Ciebie ![]() ![]() pappaya, my tez rzadko chodzimy na spacerek glownie dlatego, ze ostatnio sporo padalo. Ale tez dlatego, ze tak jak Ty - sama nie dalam by rady wyjsc z 2 na spacer, przynajmniej narazie. Fajnie, ze Ewcia juz sie usmiecha. Ja mam nadzieje, ze tez wreszcie sie doczekam pierwszego usmiechu mojej ksiezniczki. Co do witaminy K, to ja nie podaje i lekarz nic na ten temat nie mowil. A czy Ciebie interesuje jaka szczepionke dostala Evunia czy chodzi Ci tylko o PL? ![]() Kaasiula, gratulacje dla Was z okazji ukonczenia 2 tygodni ![]() Z karmieniem nie pomoge, bo karmie tylko i wylacznie z butelki. eloteteie, jak tam zdrowko? A z tymi radami lekarza to rzeczywiscie ciemnogrod jakis, zeby wybudzac dziecko w nocy ![]() Dobra, uciekam. Za kilka minut zaczyna sie rejestracja na zimowy semestr, wiec ide wywalic jakies 1600$ ![]()
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Pappaya &eloteteie dziękuje za odpowiedź a mi połozna kazała najpierw werandować
![]() ![]() Schoolcraft dziękuje a tak nawiasem mówiąc to już nie mogę się doczekać aż Mateusz skończy miesiąc jakoś tak bardzo na to czekam nie wiem czemu, może dlatego że będzie niktóre rzeczy już świadomie robił tj piszecie o uśmiechu ![]() ![]() Dziś dałam mu to mleko co odciągnęłam i z 60 ml wypił 40 ale to chyba dlatego że wcześniej dostał cyca ![]() ![]()
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() ![]() Weronika wczoraj skończyła tydzień, dała nam się dzisiaj w nocy wyspać, budząc sie przed polnoca, potem o 2, potem o 6 i o 9:30, teraz też sie wybudza właśnie. .. Z karmieniem problemów nie ma - ssie ładnie, przystawiać umiem, bo ładnie chwyta i rzadko jej sie zdarzy pokąsać ![]() dzis 8 doba, wiec powinnam jej zacząc podawać witaK, ale tyle złego słyszałam, jak dzieci na to reagują - niespokojnością i bólem brzuszka, że aż mam strach ![]() ![]() miłego dzionka ![]()
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
CatHot Matylda jest przepiękna!
![]() ![]() Pappaya jak się okaże że tylko w Poznaniu dają ten paskudny Euwax, to ja się wyprowadzam ![]() Zazdroszczę Ci że Twoja Malutka tak ładnie śpi... Kaasiula ja karmię tylko piersią. Czasem bywa trudno, bo mała wisi godzinę i cyc zaczyna boleć, ale nie budzi się częściej niż co 2 h, więc się najada. Zatem nie dokarmiam. Ale mnie kusi, bo najczęściej dzieci po butli długo śpią ![]() Gratuluję dwóch tygodni Mateuszka! ![]() Na pierwszy spacerek wyszliśmy w 6 dobie, ale to był początek września i było gorąco ![]() Schoolcraft, może to głupie pytanie, bo "znamy się" już parę ładnych miesięcy, ale... co studiujesz? ![]() Buziaki! ![]() --------------------------------- HoniaB wysyłam uściski dla Tygodniaczka! ![]() Nie wiem czy moja jest niespokojna przez wit. K, ale czasem się trochę wije. Na szczęście do tej pory obyło się bez kolki. Ale prawie przed wydaleniem każdej kupki płacze. Nie jakoś bardzo przeraźliwie, ale jednak. Może powinnam się niepokoić? Pocieszam się, że jeszcze tylko miesiąc będę toto podawać, bo moja Mała za 3 dni kończy dwa miesiące! Ależ ten czas leci...
Lord, help me be the person my dog thinks I am... Edytowane przez kashin Czas edycji: 2009-11-01 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Pappaya tak dostał też euvax a czemu nieszczęsny?
HoniaB ja podaje wit K ale nie słyszałam żeby po tym brzuszek bolał ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Mineło kilka godzin od podania tej witaminy i Mała spokojnie zasnęła
![]() ![]() Kashin dziekujemy za usciski ![]() ![]() Kasiuula, my na pierwszy spacerek mamy iść we wtorek - to bedzie 10 doba, w piatek była u nas polożna, kazała wietrzyć Małą od soboty - 10 minut, dzisiaj 20 minut , jutro 30 minut no i wtorek-spacerek. Na wietrzeniu ma leżeć w łożeczku z czapeczką, w rożku, przykryta kocykiem i kołderką. Już sie nie moge doczekać wtorku, oby pogoda była w miarę, kremik na bużkę w razie wiaterku i jedziemy ![]() Wstawiłam fotki Weroniki i opis porodu ale na 1 czesci jesiennych mam ![]() ![]()
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczynki!
No to mamy juz wszystkie mamuski rozpakowane ![]() Kaasiula, co do pierwszego spacerku, to mysmy byli na godzinnym spacerku jak mala miala rowny tydzien. Pediatra powiedzial, ze trzeba dziecko cieplo ubrac i mozna bylo od razu isc na godzine. Ale tez nie bylo az tak zimno i wietrznie jak teraz, wiec pewnie dla Waszego pierwszego spacerku wszystko jest inaczej. Wogole to ja sie obawiam, ze jak przyjda mrozy, to bedzie mi ciezko sie zmusic chodzic na spacery z dziecmi ![]() HoniaB, gratulacje z okazji skonczenia pierwszego tygodnia ![]() ![]() Ciesze sie, ze malutka jest spokojna po tej witaminie K. Ciekawe dlaczego u nas nie kaza tego podawac ![]() kashin, jezeli chodzi o mnie, to studiuje pielegniarstwo. Tzn. dokladniej trzeba by bylo powiedziec, ze studiuje kursy "przed pielegniarskie" - takie jak anatomia i fizjologia. chemia, matma, psychologia itd. Oficjalnie jestem przyjeta do szkoly pielegniarskiej na jesien 2011, bo tu duze kolejki sa. Ale jesli miejsce sie zwolni, bo ktos np. zrezygnuje, to moge sie zalapac na jesien 2010 (oby ![]() Marze o tym, zeby pracowac na oddziale noworodkow ![]() Czas rzeczywiscie szybko leci - Twoja Matylda byla naszym pierwszym watkowym dzieciaczkiem, a tu prosze - za kilka dni juz bedzie miala 2 miesiace! Ja tak patrze na moich dzieciaczkow i naprawde serce mnie boli, ze ten czas tak szybko mija i ze oni tak szybko rosna. Ja tu nie moge uwierzyc, ze Adas ma juz ponad 2 latka i kiedy ten czas zlecial, a co dopiero miesiac Evuni. Czasami nawet poplakuje z tego powodu, ale taka juz jestem ![]() Milej niedzieli, dziewczynki ![]()
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
No to jesteśmy już wszystkie rozpakowane
![]() Czytam wszystko ale teraz nie odniosę się do wszystkich postów bo za bardzo jestem w tyle ![]() Może Julka po tej wtaminie K taka niespokojna i ma przeboje z brzuszkiem?... Schoolcraft, to jakiś nowy trend z tą witaminą K, przecież przy Patryku jeszcze nie kazali dawać ![]() Moja Julka to w sumie rzadko kiedy spokojnie i miarowo je, może rzeczywiście ją źle przystawiam ![]() W ciągu dnia w ogóle już mniej śpi, krócej, częściej trzeba ją lulać do snu a wcześniej zasypiała sama, od cyca też już nie odpada nieprzytomna, a juz jeżeli to odpada tylko na minutkę ![]() ![]() Kashin, można tak sobie po prostu przestać dawać wit D czy konsultowałaś to z lekarzem? My w końcu dajemy 3 szczepionki, w piątek idziemy. Skojarzoną Infanrex Hexa (czy jakoś tak), pneumokoki i rota, razem koło 800 zł ![]() Spadam spać bo wczoraj się późno położyłam, oglądałam Gotowe na wszystko ![]() Dobrej nocki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Odpiszę szybko nt. pozycji do karmienia:
Siadam wygodnie w fotelu, podsuwam pupę do końca, żeby plecy były proste. Na kolana kładę grubą poduchę (tę, na której śpię). Na to kładę Majkę (oczywiście podtrzymując ją ręką) bokiem do poduszki, a brzuchem w stronę mojego brzucha, głowa idzie z ciałkiem w jednej linii - ani wyżej, ani niżej, ważne żeby buzia była przodem do cycka. Babka kazała jeszcze przytrzymywać głowę i kark z tyłu, przyciskając je do cycka, żeby Majka nie miała szansy go wypuścić w trakcie karmienia. Oczywiście ustami ma obejmować jak największą część brodawki, wargi wywinięte na zewnątrz. Na razie idzie nieźle, Majka jakby krócej je (teraz ok. 15-20 minut), co doceniam zwłaszcza w nocy. No i jest wygodniej niż dotychczas ![]() Asiuuuuula - widzę, że też lubisz Gotowe ![]() Nie mogę się zebrać, żeby w końcu zacząć 6 serię, Majka mi nie pozwala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Honia witaj
![]() kasiula, o euvaxie pislam na poprzedniej stronie chyba. Cofnij sie i przeczytaj bo nie chce mi sie juz powtarzać. Widzisz, co położna lub lekarz to inne zalecenia to samo z witamina K... Moim zdaniem powinnas wychodzic na spacerki mimo ze jest zimno. Oczywiscie nie na dlugo tylko okolo 30 - 40 minut. Jak dziecko cieplo opatulisz i dobrze zastawisz od wiatru i zimna w wózeczku to nic mu się nie stanie. Juz nie wiem czy podawać ta K czy nie bo w książeczce zdrowia mam wpisana informacje ze powinno sie codziennie a pediatra mowi ze nie potrzeba. Ivo w Szwajcarii dostał trzy jednorazowe dawki. Jesli chodzi o bole brzucha po tym no to dziecko tak czy siak bedzie mialo jakies problemy z brzuszkiem bo ma niewyksztalcone jelitka. A na co w ogole jest ta witamina K? Kashin, ciekawa jestem czy rzeczywiście witamina D powoduje u Was złe kupki. Daj znac czy sie poprawia po odstawieniu. Podobno witamina D jest bardzo ważna teraz dla dzieci dla kości i podobno tez poprawia prace jelit. A co do przeprowadzki to my już myślimy o Kanadzie ![]() ![]() Schoolcraft, oczywiscie napisz mi tez jaka Eva dostala szczepionke. Ale zakladam ze tam dbaja o to by wszystko bylo bezpieczne i nie daja podejrzanych i wycofywanych szczepionek. Poza tym na pewno o wszystkim informują matkę dziecka a nie zabieraja i robia co chca. W Szwajcarii tez mnie o wszystkim informowano i zawsze moglam (albo mąż) byc przy dziecku podczas badan i kąpieli. Za drugim razem juz sama kapalam w obecnosci poloznej i dzieki temu sie nauczylam wszystkiego. Edytowane przez pappaya Czas edycji: 2009-11-01 o 22:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczynki.
Matyśka śpi, więc mam czas, żeby do Was napisac ![]() Ostatnią wiadomośc do Was napisałam ze szpitala, jak leżałam przyczepiona do oksytocyny i zaczynały mi się skurcze. Kiedy powoli stawały się nie do wytrzymania, a rozwarcie cały czas się powiększało, zdecydowałam, że już pora na Epidural. Przyszła pani anastezjolog i dosyc sprawnie wbiła mi igłę w kręgosłup, przez którą włożyła cewniczek, przez który co jakiś czas wlewało się do środka mnie znieczulenie. Tak naprawdę Epidurl działa tak, że nie czuje się bólu skurczów, ale czuje się napięcie i wiązany z tym dyskomfort (przynajmniej ja tak miałam), najgorszy był z tego wszystkiego cewnik, który załadowali mi do pęcherza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak to w skrócie wyglądało.. Najbardziej dumna jestem z mojego Męża, bo był świadkiem wszystkiego (z własnej nieprzymuszonej woli ![]() Wrzucam zdjęcia Matyldy z dzisiaj ![]() Pozdrowionka dla Was Mamuśki. Śmigam do Młodej, a w wolnej chwili postaram się nadrobic nowy wątek ![]() Buziaki ![]() Pappaya możesz dopisac nas do listy: Matylda (3405g 51cm) ur.29.10.2009
![]() ![]() we drink from the river, then we turn around and put up our walls.. ![]() Edytowane przez CatHot Czas edycji: 2009-11-02 o 05:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
Cathot, zaraz dopisze Cie do listy oczywiście
![]() ja tez miałam po epiduralu dreszcze. Trzeslam sie jak galareta do tego spadalo mi cisnienie (a ja jestem niskociśnieniowcem) wiec zrobiło sie duzo zamieszania wokół mnie. Co chwile podawali mi dożylnie kofeinę i sprawdzali moje ciśnienie. A czułaś cokolwiek podczas parcia? jakikolwiek ból czy nic? Ja przy pierwszym porodzie mimo ze czulam bol party to wiem ze znieczulenie jeszcze dzialalo, bo porownujac do tego bolu ktory mialam teraz to tamten to pikuś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Pappaya podczas parcia czulam, ze mnie rozsadza
![]() ![]()
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Hej hej
![]() Wreszcie znalazlam czas na zajrzenie do Was ![]() Moj krocz juz sie zagoil i powiem wam ze wszystko zasluguje mojej kochanej poloznej ktora mnie uratowla ![]() ![]() Maly juz wazy prawie 4 kg i ladnie przybiera na wadze, jest zdrowy i juz od paru dni chodzimy sobie na spacerki ![]() Tylko jakos od dwoch dni strasznie sie denerwuje gdy przystawiam go do piersi. Nie umie jej dobrze zlapac, jest lapczywy i sie denerwuje a potem wrzask i nie idzie go niczym uspokoic ![]() ![]() ![]() Patryk co prawda spi w nocy i budzi sie sam co ok 3 godz na jedzenie, ale jak juz go karmie jak sie np zrobi jasno na dworze, to juz nie idzie po jedzeniu spac tylko wrzeszczy...a ja nie wiem dlaczego ![]() ![]() Do tego odkad wyszlismy ze szpitala, to moj synus ma strasznie odparzony tylek w rowku, i ostatnio jak bylismy u lekarza, to kazala mi smarowac go fioletem i suszyc dupcie...a wszystko przez te naswietlanie bo glupie polozne nie mogly mi go wyciagnac i przewijac czesciej ![]() ![]() Co pol godz go musze przewijac i smarowac tym fioletem....mam nadzieje ze to zadziala ![]() Dobra zmykam bo maly sie zaraz obudzi ![]() ![]()
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
Hej mamusie!
Poki sie gotuje obiad, to zagladam do Was na chwile. Asiuuuuula, eloteteie dobrze pisze - mi tez tak kazali w szpitalu przystawiac mala do piersi, bo bardzo duzo zalezy od tego czy dziecko "prawidlowo" sie przystawia czy nie. pappaya, zobacze innym razem jaka to byla szczepionka, bo teraz jak pisze posta to mala spi. Ale jestem pewna, ze to nie ten euvax. Tutaj pewnie sa inne szczepionki niz w PL, wiec chyba nawet nie ma sensu sprawdzac. Co do witaminy K, to nie mam pojecia po co sie to daje dziecku. Adasiowi nie musialam tej witaminy podawac i z Evunia tez mi nic nie mowili. Tylko cos mi sie wydaje, ze wlasnie sie podaje witaminy dzieciom ktore sa karmione tylko i wylacznie piersia. Pamietam, ze na pierwszej wizycie pediatra sie zapytal czy karmie tylko moim mlekiem, bo jesli tak, to trzeba bedzie podawac jakies tam witaminy. Ale jako ze dokarmiam tez sztucznym, to powiedzial, ze nie mam co sie martwic. CatHot, fajny opis porodu ![]() ![]() Szkoda, ze mimo epidural czulas troche bolu ![]() Malutka jest sliczna ![]() Monecitka, swietnie ze maly tak ladnie przybiera na wadze. A co do budzenia sie nad ranem i czuwania, to moja mala ma tak samo - budzi sie tak o 6:30-7:00 i jak ja nakarmie, to ona juz ma oczy szeroko otwarte i nie chce isc spac. Tyle ze nie placze. Tzn. placze wtedy kiedy ja odkladam do lozka, bo jeszcze trzeba spac, a ona akurat chce towarzystwa hihihi. To by bylo tyle ![]() ![]()
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki ja tylko na chwilke..
Pomocy ![]() ![]() ![]() Robilam juz zimne oklady na piersi, probowalam odciagania laktatorem, przystawialam Mala czesciej do cycka- nic nie dziala jak narazie.. Cierpie niesamowicie.. ![]() ![]() ![]() Buziaki..
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
czesc Wam
![]() wpadam, podczytuje, ale pisac jakoś brak czasu . nie wiem czy to po tej witaminie, ale wczoraj to mojego dziecka nie poznawalam, wiem ze ciagle nie bedzie spac, ale wczoraj od 14-23 spala chyba tylko ze 2,5 godziny, wiercila sie/ niby ssała niby nie, nerwowa jaks byla, na rekach, albo w objeciach taty sie uspokajala, ale tez nie na dlugo . kapiel byla nieciekawa, chociaz we wodzie na moment byla cisza. zasnela ok 23:"30 obudzila sie po niecalej godzinie, dojadła i spała z jakimś jaknieciem po drodze do 5:30 , piersi to myslalam ze mi pekna z nadmiaru mleka, teraz jadła o 9 i zanim zdazyla ja podniesc do odbicia ulała, mnostwo ulała, ze szklanke albo dwie na pewno, przescieradlo, poduszka mokre. wiem powinnam ja wczesniej moze podniesc,... teraz zasnela ale pewnie nie na dlugo, bo przeciez skoro ulala to bedzie głodna dzis jej nie dam tej witaminy , zobaczymy co bedzie Dodam ze nic nowego wczoraj nie jadłam, wiec to nie to mialysmy isc dzisiaj na spacer ale chyba damy sobie spokoj, wieje widze mrozny wiatr ![]() Ta witamina ma działanie przeciwkrwotoczne, gdy jej brakuje niby moga wystapic krwotoki, nam nikt nigdy nie podawał tego i krwotokow nie bylo ... Cathot, mi nawał zaczał sie robic w szpitalu, polozne radzily , rozmasowac piersi pod goracym prysznicem, potem ewentualnie nadmiar odciagnac, jesli mała nie da rady ( u mnie po tym prysznicu sie rozluzowały i chyba Weronice lepiej szło spijanie) z tego co pamietam, to zimne okłądy robi sie na oproznione piersi. Masz racje pdciaganie, moze pobudzic laktacje, im wiecej sie sciaga, tym wiecej sie produkuje, nie martw sie, to ustapi, piersi sie muszą ustawić do potrzeb Matyldy ![]() Lece, chyba Wercia sie budzi ![]()
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Hej mamusie
![]() A u nas dzis noc była fajna(tfu,tfu ![]() ![]() honiaB nie martw się tym ulaniem, może to jednorazowe a co do karmienia to wiadomo jeśli tylko pierś to na żądanie i trza przystawiać ile razy dziecko chce, ja jutro mam wizytę u lekarza więc wypytam i zobaczymy ile Mały przybrał ![]() Nie wiem co mysleć o tej wit K bo jakoś u mnie nie zauważyłam z tym problemów jedynie źle mu się lupki robi strasznie się napina i płacze ale pije taką herbatkę specjalną i mu trochę lepiej po niej zapomniałam nazwy ![]() CatHot uważaj bo możesz sobie narobić nie bój się odciągaj i masuj cycki ale nie do końca odciągaj tylko do poczucia ulgi tak mi mówili bynajmniej bo tez mi się zrobiło tak z jedną piersią ![]() Monecitka no mam nadzieję że fiolet pomoże ![]() Schoolcraft my wczoraj byliśmy na 1 spacerze ale na 20 minut a dziś gorsza pogoda i nie wiem czy dziś wychodizć czy tylko werandować ![]() Spadam coś zjeść a właśnie mamy karmiące tylko piersią co jecie ![]() ![]()
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kup kapustę, wytnij w 2 liściach dziurki na sutki, włóż do lodówki i przykładaj chłodną! Pomoże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
co do zimnych okladow, polozne radzily nam jeszcze zamrozic mokre pieluchy tetrowe, uformowane w kształt piersi, ponoc tez dobre
![]() Kasiuula, no mam nadzieje, Narazie moje dziecko wrocilo do siebie i słodko spi mój aniołeczek ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.