Brytek - czyli brytyjski kot krótkowłosy - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-15, 14:45   #91
monika733
BAN stały

GG do monika733
Dot.: Brytek - czyli brytyjski kot krotkowlosy

A jak ty ich rozpoznajesz , bo dla mnie są tacy sami ?? Maja jakieś znaczki do rospznawania ??
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 14:53   #92
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość
A jak ty ich rozpoznajesz , bo dla mnie są tacy sami ?? Maja jakieś znaczki do rospznawania ??
na zywo jest o wiele latwiej ... Wikko jest drobniejszy i ma troche inne futerko (to sie przydaje w nocy, bo wiem ktory mnie wlasnie obudzil ) ... no i Wikko mozna po prawej lapce poznac, ktora jest troche chudsza przez to, ze pazurki nie sa w pelni wysztalcone... Wilbar to miesniaczek, ma wiekszy lepek ... nawet po kwiczeniu je poznaje... bo one kwicza a nie miaucza ... choc czasami jak sie kotluja to sama nie wiem ktory jest ktory ...

ps. nowe zdjecia na blogu ...
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 16:20   #93
monika733
BAN stały

GG do monika733

No tak , Ty to jak prawdziwa mama po płaczu dziecko swoje rospoznasz !! Śliczne masz te syneczki !!
Stary 2009-11-15, 17:20   #94
ilios
PIP.

GG do ilios

ojjj kochane [a ja sie wlasnie zastanawialam czy one w takiej harmonii zyja, bo wiekszosc zdjec to mialas, ze jeden sobie spi gdzies, a drugi gdzie indziej, albo sobie siedza - ale zdjecia z zapasow rozwialy wszelkie watpliwosci ]
widze, ze lubisz Simon's cat
polecam tez ksiazke "Kot w stanie czystym" Pratchetta - mozna umrzec ze smiechu
ilios jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 19:03   #95
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilios Pokaż wiadomość
ojjj kochane [a ja sie wlasnie zastanawialam czy one w takiej harmonii zyja, bo wiekszosc zdjec to mialas, ze jeden sobie spi gdzies, a drugi gdzie indziej, albo sobie siedza - ale zdjecia z zapasow rozwialy wszelkie watpliwosci ]
tak to jest jak szalenstwo zabawowe osiaga szczyt ... wtedy zaczynaja sie ganiac... ale to tylko zabawa... oba pasuja do siebie idealnie ale jak to rodzenstwo czasami trzeba zapolowac na ogon brata ...

Cytat:
widze, ze lubisz Simon's cat
... rozbroila mnie prawdziwosc tej kreskowki hehe...
Stary 2009-11-15, 21:41   #96
ElettroVoce
Raczkowanie

postanowione, zakochałam się na zabój w brytyjczykach i niedługo brytyjski kocurek u mnie zamieszka. mam pytanie do bardziej doświadczonych miłośniczek tej rasy - na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze hodowli a w niej kociaka ? nigdy nie kupowałam kota, mam już sporą wiedzę dot. samej rasy, utrzymania, pielęgnacji. wybrałam wstępnie dwie hodowle, które aktualnie mają kocięta (do wydania w grudniu i styczniu) póki co kontaktowałam się z nimi telefonicznie i robiły fachowe wrażenie. na co zwrócić uwagę przy osobistej wizycie ? o co pytać i dopytywać ?
ElettroVoce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 21:54   #97
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ElettroVoce Pokaż wiadomość
postanowione, zakochałam się na zabój w brytyjczykach i niedługo brytyjski kocurek u mnie zamieszka. mam pytanie do bardziej doświadczonych miłośniczek tej rasy - na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze hodowli a w niej kociaka ? nigdy nie kupowałam kota, mam już sporą wiedzę dot. samej rasy, utrzymania, pielęgnacji. wybrałam wstępnie dwie hodowle, które aktualnie mają kocięta (do wydania w grudniu i styczniu) póki co kontaktowałam się z nimi telefonicznie i robiły fachowe wrażenie. na co zwrócić uwagę przy osobistej wizycie ? o co pytać i dopytywać ?
Na ilosc zwierzat... na to gdzie sa trzymane i w jakich warunkach. Na wyglad rodzicow i wyglad samych maluchow... na ich zachowanie w stosunku do ludzi i innych kocich mieszkancow. Rozumiem, ze sa to rasowe brytki po prdzicach z rodowodem. Maja moze strony w necie ??
Porzadny hodowca jest wybredny przy wyborze nowych wlascicieli
Stary 2009-11-15, 22:07   #98
ElettroVoce
Raczkowanie

tak, obie hodowle mają strony www ale nie będę podawać na forum, żeby mi za reklamę punkty nie poleciały. jedna hodowla hoduje wyłącznie silver tabby (czarno srebrne pręgowane) i nie ukrywam, że te bardzo mi się podobają. wydają kocięta po ukończeniu 3,5 m-ca wykastrowane i oczywiście z rodowodem. mają zdjęcia rodziców i dosyć szczegółowe opisy na stronie. póki co rozmawiałam z hodowczynią - odpowiadała szczegółowo na moje pytania, zaprosiła, abym obejrzała osobiście ich kociaki (mogę pojechać dopiero za ok 2 tygodnie). druga hodowla ma mniej szczegółowe opisy na stronie ale właściciele również są chętni do rozmówi i odpowiedzi na pytania. wcześniej kupowałam psa z hodowli (niestety już za TM ) ale domyślam się, że specyfika wyboru kociaka jest inna.
po czym mogę poznać charakter kociaka ? to ma być kot - towarzysz, do domu, na kolanka, do kochania (co oczywiście nie oznacza, że ma być ciepłą kluchą).
zastanawia mnie też różnica w cenie: jedna hodowla - 2tys, druga 1,5 tys
Stary 2009-11-15, 22:18   #99
desti
Zakorzenienie

Cena z tego co widzialam do tej pory jezeli chodzi o polskie hodowle (bo tez sie rozgladalam) to okolo 1500 - 1800 zl... wiadomo im bardziej popularna i medalowi rodzice to cene moga podac troche wyzsza, bo i tak wiedza, ze kociaki im pojda.

Brytki maja dosc specyficzne charaktery... moj porzedni brytek lubil towarzystwo ludzi ale na odleglosc, przychodzil na myzienie wtedy jak mial ochote ale na kolanach to niechetnie siedzial ... te dwa fredzle co teraz mam sa zupelnie inne... choc Wikko to wlasnie typowy pieszczoch, jak go wezme na rece to sie tuli a Wilbar jak go podniose to sztywnieje ... choc aktualnie lubi byc glaskany bardziej jak Wikko... choc to akurat ma duzo wspolnego z tym, ze sa dwa... ale juz hodowca powiedzal, ze Wikko jest bardzo towarzyskim kociakiem i to prawda... no i zaden brytek nie bedzie klucha ...

wiec powiedz hodowcy jakiego kociaka bys chciala... on juz powienien na tyle znac maluchy zeby wiedziec jakie maja charakterki.

ps. nie wydaje mi sie, ze jakbys podala nazwe hodowli to polecialy by punkty... w koncu ciagle tu na forum podajemy przerozne marki itd. ... a gdzies juz w jakims temacie widzialam nazwy hodowli, tylko chodzilo o inna rase...
Stary 2009-11-15, 22:29   #100
ElettroVoce
Raczkowanie

http://herbukadar.pl/kocieta_brytyjskie.html - to hodowla silverów, mój faworyt to Wuhan. zaraz znajdę link do drugiej.
Stary 2009-11-15, 22:54   #101
desti
Zakorzenienie

Cytat:
http://herbukadar.pl/kocieta_brytyjskie.html - to hodowla silverów, mój faworyt to Wuhan. zaraz znajdę link do drugiej.
widzialam ta strone, bo na poczatku tez bylam zainteresowana tabby kociakiem (porownywalam hodowle u mnie i w pl)... sliczne sa ... z tej hodowli tez bym kupila kociaka... tym bardziej, ze widac po banerze, ze wlacza przeciwko pseudohodowcom...

Oooo... mi sie Widin podoba... cudo !!!! ...

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

a co do poznania charakteru... najlepiej jak juz tam bedziesz to wez zabawke i sie z nimi pobaw... i obswrwuj ... Wikko byl pierwszy do zabawy, odwazny... choc nie zdziw sie bo takie maluchy nie daja sie zbyt chetnie zlapac... one sa nastawione na poznawanie i zabawe... ale popatrz tez czy inne koty... starsze sa ufne. Popatrz tez jaki bedzie podczas zabawy stosunek do reszty bandy... czy szybko zrezygnuje i pojdzie w kat... czy bedzie usilowal sie przebic...

ja siedzialam na podlodze ponad trzy godziny ...
Stary 2009-11-15, 23:05   #102
ElettroVoce
Raczkowanie

w przypadku tej hodowli podoba mi się, że hodowców interesuje dalszy los ich maluchów, chcą pozostać w kontakcie z właścicielami i służą radą. coś nie wchodzi mi stronka tej drugiej, ale nazywa się Perła Mazur, tam z miotu H podoba mi się Horatio.

co do wyboru, to pamiętam, że nasz piechu sam się wybrał przyszedł i skrajnie bezczelnie położył swój wielki (nawet jak na szczeniaka) pysk prosto z miski wyjęty na kremowe spodnie mojego taty, wytarł się, popatrzył i poszedł zbyt dumny żeby zabiegać o zainteresowanie

kiedy pytałam o charakter kociaków pani powiedziała, że rodzice to mieszanka różnych charakterów - mama jest raczej wycofana i nieufna, a ojciec to lew salonowy, który uwielbia być w centrum zainteresowania.

Edytowane przez ElettroVoce
Czas edycji: 2009-11-15 o 23:08
Stary 2009-11-15, 23:17   #103
desti
Zakorzenienie

hehe... patrzac na ojca to wcale mnie nie dziwi... wyglada jak lew ...

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

ta druga hodowla to tez tabby ?? ... bo ja widze jakies rudzielce ... miot H owszem ale Horatio nie widze... ?? ...
Stary 2009-11-15, 23:37   #104
ElettroVoce
Raczkowanie

zdjęcia Gammona mnie zaczarowały, mam wrażenie, że ten kot patrzy i myśli "WTF?....eeee nevermind" i ma wszystko w swoim wielkim pasiatym zadku

swoją drogą jego właścicielka mniej więcej tak opisała jego charakter. poza tym mówiła o swoich kotach z taką pasją i miłością, że aż miło było posłuchać. ostateczna decyzja i tak zapadnie po osobistym poznaniu, ale robią na mnie bdb wrażenie.

właśnie przeglądam Twojego bloga i masz już we mnie stałą czytelniczkę. Wilbar jest przecudny !

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Horatio jest z hodowli effendi, pomyliłam nazwy. tabby znalazłam tylko w Herbu Kadar. bardzo mi się podobają, ale nie umaszczenie jest dla mnie najważniejsze.

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

z Perłą Mazur próbowałam się kontaktować ale póki co nie udało mi się dodzwonić, mimo to będę próbować, bo ich rudzielce też przypadły mi do gustu.
Stary 2009-11-16, 11:07   #105
desti
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie przeglądam Twojego bloga i masz już we mnie stałą czytelniczkę. Wilbar jest przecudny !
dziekuje ... i zapraszam ...

Cytat:
Horatio jest z hodowli effendi, pomyliłam nazwy. tabby znalazłam tylko w Herbu Kadar. bardzo mi się podobają, ale nie umaszczenie jest dla mnie najważniejsze.
fakt Horatio jest slodki, strasznie jasny jest, on chyba bedzie bardziej kremowy jak rudy ... mi sie z brytkow najbardziej podobaja niebieskie, silver tabby ...
Stary 2009-11-16, 11:57   #106
monika733
BAN stały

GG do monika733

Też sliczniunie kotecki ale jeśli chodzi o mnie to musza być "niebieskie" !!!
Stary 2009-11-16, 12:06   #107
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość
Też sliczniunie kotecki ale jeśli chodzi o mnie to musza być "niebieskie" !!!
czyli w sumie Chartraux bo te sa tylko niebieskie z bursztynowymi oczami ... bo mimo glosnych sprzeciwow ochroncow rasy... jest to praktycznie to samo co brytek...
Stary 2009-11-19, 10:58   #108
ilios
PIP.

GG do ilios

a ja mam pytanko do Ciebie
czy brytkom bardzo przeszkadza zostawanie w domu samotnie? tzn czy teraz np zostawiacie je w ogole same?
bo ja coraz powazniej sie zastanawiam nad brytkiem.. mozliwe, ze niebawem nareszcie sie wyprowadze nie wyobrazam sobie zycia bez zwierzaka, ale jak bede mieszkac sama, to jednak z psem moze ciezko byc, poza tym w mieszkaniu to nie mialabym serca go trzymac.
a w brytkach sie zakochalam przez Ciebie
no tylko, ze mieszkalabym sama, pracuje i nie moglabym z nimi byc 24 h/dobe..
Stary 2009-11-19, 11:11   #109
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Koty w ogóle mają to do siebie, że mogą być same i nic się nie dzieje Śpią

Ja co prawda kotów nie zostawiam - bo pracuję w domu - ale widzę, co one robią w ciągu dnia. Śpią Czasem potrafią przeleżeć w jednym miejscu parę godzin, a w jednym pokoju i kilkanaście godzin
Stary 2009-11-19, 11:17   #110
desti
Zakorzenienie

Ogolnie jest tak, ze zaden kot nie lubi byc sam... bo koty wcale nie sa samotnikami. Z tym, ze jak teskni to jakos kolo 15 min. potem traci poczucie czasu. No i wiadomo wiele ludzi ma jednego brytka bo na dwa nie zawsze mozna sobie pozwolic... u mnie tez w sumie przez przypadek tak wyszlo.
Maluchy przez to jak pracujemy rzadko zostaja same ale Eliot kiedys jak byl mlody to czesto zostawal sam bo moj maz tez pracowal. I czasami byl sam caly dzien albo noc.. nie zebymu sie to podobalo, szczegolnie jak byl mlodszy bo wtedy jeszcze maja wiele checi do zabawy i jak nikogo nie ma to kot spi.
Brytki nie sa tak demolujace jak dachowce i nie maja potrzeby wychodzienia na dwor... wystarczy im wygodna kanapa

ps. nowe zdjecia na blogu ...
Stary 2009-11-19, 11:22   #111
ilios
PIP.

GG do ilios

ooo
tzn moj pies ma to samo [kiedys jak nas nie bylo to zostawilismy kamere wlaczona z ciekawosci - i albo spal albo cos zjadl, albo znow spal - taka rasa ], ale 2 zwierzakow w mieszkaniu nie bede miala i coraz bardziej przekonuje sie do kotka...

a u mnie 21. jest wystawa kotow i ide zobaczyc sobie

naczytalam sie w necie o Brytkach i one kochane takie

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

http://4.bp.blogspot.com/_0qms2S2HXK...0/Bild+074.jpg

slooooodkosc
Stary 2009-11-19, 11:40   #112
desti
Zakorzenienie

Cytat:
a u mnie 21. jest wystawa kotow i ide zobaczyc sobie
naczytalam sie w necie o Brytkach i one kochane takie
idz idz ... mozesz sobie popatrzec jak wygladaja na zywo brytki z roznych hodowli... bo musze przyznac, ze widzialam pare co mi sie wcale nie podobaly ... ale tez z wystawy mialam wizytowke z hodowli gdzie kupilam te dwa monsterki, choc na wystawie bylam prawie 5 lat temu ...

sliczne sa te tabby z hodowli co pare postow wyzej pokazywala ElettroVoce ... warto popatrzec jak wygladaja w hodowli koty, ktore potem zostaja rodzicami, maluchy wiele po nich odziedzicza ...

Cytat:
Wilbar ma takie pozycje, ze naprawde sie czasami zastanawiam czy ten kot ma kregoslup
Stary 2009-11-19, 20:54   #113
desti
Zakorzenienie

pare zdjec... zeby nie bylo, ze futrzaki ciagle spia ... a jak spia to za to w jakich pozycjach ...
Stary 2009-11-19, 21:32   #114
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Jak one słodko się bawią

Moje dwa koty tylko się gonią i podgryzają, ale bawić to się nie bawią, niestety.
Stary 2009-11-19, 21:40   #115
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gothic_Daisy Pokaż wiadomość
Jak one słodko się bawią

Moje dwa koty tylko się gonią i podgryzają, ale bawić to się nie bawią, niestety.
to jest plus, ze to bracia i od poczatku sie razem bawily ...

Gothic czeszesz swojego brytka regularnie ?? ... ja na razie usiluje moje oswoic ze szczotka ale chyba bede musiala taka z wlosia kupic... bo ta metalowa chwilowo nie jest najlepsza...
Stary 2009-11-19, 21:50   #116
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Nie czeszę
Mam taką drucianą szczotkę, nawet fajna jest, ale przyznam się, że nie chce mi się
Stary 2009-11-19, 21:56   #117
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gothic_Daisy Pokaż wiadomość
Nie czeszę
Mam taką drucianą szczotkę, nawet fajna jest, ale przyznam się, że nie chce mi się
no moja jest taka metalowo - druciana i to nawet dla maluchow ale bardziej je chwilowo interesuja szczotka jak czesanie i ciagle sie kreca... mam obawy, ze w koncu sobie o te druciki krzywde zrobia...

ja chce je przyzwyczaic do czesania bo Eliot tego nie cierpial... a jak go dopadalam to z tego co wyczesalam mozna bylo drugiego kota zrobic ...
Stary 2009-11-20, 07:36   #118
ilios
PIP.

GG do ilios

no wlasnie, tak sie zastanawialam ostatnio czy duzo klakow z nich wypada
[i juz wiem, ze tak ]
Stary 2009-11-20, 09:08   #119
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desti Pokaż wiadomość
no moja jest taka metalowo - druciana i to nawet dla maluchow ale bardziej je chwilowo interesuja szczotka jak czesanie i ciagle sie kreca... mam obawy, ze w koncu sobie o te druciki krzywde zrobia...

ja chce je przyzwyczaic do czesania bo Eliot tego nie cierpial... a jak go dopadalam to z tego co wyczesalam mozna bylo drugiego kota zrobic ...
O tak, mojego też interesuje bardziej szczotka Ociera się o nią i prawie do oka wsadza Dlatego leży gdzieś wysoko, żeby nie mógł dosięgnąć.

Cytat:
[i juz wiem, ze tak ]
W porównaniu z dachowcem to mojemu brytkowi wypada mniej kudłów
Albo może być też tak, że dachowiec jest biało-czarny, a brytek czarny, więc białe kudły zawsze są bardziej widoczne
Stary 2009-11-20, 12:06   #120
desti
Zakorzenienie

Cytat:
[i juz wiem, ze tak ]

ogolnie wlasnie nie powinno... dlatego powinno sie je raz w tygodniu przeczesac... brytki maja niesamowicie geste futro, do teg ostopnia, ze u Eliota nie bylo widac skory ...

-----------------

a tak przy okazji: dwie jasne odmiany, w sumie rzadko spotykane... dla milosniczek niebieskich oczu...

black silver shaded (pierwsze trzy zdjecia) i lilac point (kolejne trzy) ...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości