Usuwanie pieprzyków i znamion - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-12, 19:57   #91
goha80
Zadomowienie

Dot.: Usuwanie pieprzyków

acha no i najwazniejsze absolutnie nie jakies tam zabiegi wymrazania u kosmetyczki, tylko chirurg moze sie tym zajac w profesjonalny sposób, a wycina sie duzo wiecej bo z zapasem skóry na wypadek gdyby to bylo cos groznego i chore komórki siegaly dalej.
Stary 2007-06-13, 12:56   #92
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goha80 Pokaż wiadomość
acha no i najwazniejsze absolutnie nie jakies tam zabiegi wymrazania u kosmetyczki, tylko chirurg moze sie tym zajac w profesjonalny sposób, a wycina sie duzo wiecej bo z zapasem skóry na wypadek gdyby to bylo cos groznego i chore komórki siegaly dalej.
ja miałam iść wymrażać normalnie do dermy. NIGDY W ŻYCIU DO KOSMETYCZKI
alufa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-13, 17:04   #93
Nezka07
Rozeznanie

A ja mam pytanie: czy usuwanie pieprzyków w szpitalu jest refundowane czy nie?? I jeszcze jedno (trochę nie związane z tematem): czy pieprzyki można myć np. szorstką gąbką lub robić peeling w miejscu, gdzie się one znajdują??
Nezka07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-13, 18:59   #94
carolinascotties
Zakorzenienie

jesli masz skierowanie od dermatologa - jest refundowane.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-13, 20:14   #95
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4
Konto usunięte

Treść usunięta
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-13, 20:49   #96
Nezka07
Rozeznanie

Dziękuję za odpowiedzi W związku z tym jeszcze jedna sprawa (tak, wiem, wydziwiam ). Czy badania lub usunięcia wymagają też takie maleńkie (średnica do 1mm) czerwone kropeczki??
PS. Wiem że moja niewiedza jest porażająca, ale wolę wiedzieć
Stary 2007-06-14, 10:19   #97
goha80
Zadomowienie

Wycinanie jest refundowane ze skierowaniem a z tym raczej problemu nie ma. zabieg trwa krótko .znieczulenie miejscowe i ciach ciach a co do malych pieprzyków to nie ma sensu ich wycinac bo to pewnie zwykle zmiany barwnikowe.gdy szybko rosnie swedzi lub krwawi to wtedy sie trzeba tym zainteresowac.no albo jak jest podrazniany np zapieciem od stanika (ja tak mialam) albo w pachwinie gdzie sie depiluje i mozna go ciachnac golarka. ja tez usuwalam na udzie wlasnie przez peelingi i szorstka antycellulitowa gabke - bo tam mialam swedzacy który mi sie pojawil blyskawicznie jak bylam w ciazy, no a po porodzie postanowilam sie zabrac za zbedne kilogramy i cellulit na udach....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-14, 10:37   #98
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nezka07 Pokaż wiadomość
Czy badania lub usunięcia wymagają też takie maleńkie (średnica do 1mm) czerwone kropeczki??
PS. Wiem że moja niewiedza jest porażająca, ale wolę wiedzieć
w czasie wizyty u dermatologa zadaj mu to pytanie.. trudno jest nam oceniać Twoje zmiany barwnikowe... pamiętaj, że to tylko forum

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-14, 14:13   #99
goha80
Zadomowienie

Nezka07 - nie popadajmy w paranoje. wiekszosc pieprzyków jest zupelnie niegrozna.
kilka podstawowych wiadomosci:
przewaznie grozne sa nie te wypukle lecz plaskie pieprzyki,
te które maja nierówne, nieregularne brzegi,
raczej te duze lub szybko powiekszajace sie,
te które nie sa jednolitego koloru...
dlatego jak ktos ma jasna skóre warto obserwowac skóre zeby kontrolowac zmiany.
ja mam setki pieprzyków i przeciez nie usune wszystkich bo bede wydladac jak monstrum. kazdy chcialby miec gladka skóre bez skazy ale co zrobic - taka nasza uroda...
ja jestem za usuwaniem pieprzyków ze wzgledów zdrowotnych a nie kosmetycznych. wyjatkiem jest dla mnie jesli ma sie cos wystajacego i szpecacego na twarzy. ale dziewczyny naprawde chyba lepiej miec pieprzyki niz blizny...
Stary 2007-06-14, 14:20   #100
goha80
Zadomowienie

acha te czerwone kropeczki zamieniaja sie za jakis czas w normalne brazowe pieprzyki. dermatolog golym okiem nie jest w stanie stwierdzic czy przecietnie wygladajacy pieprzyk jest grozny. konieczne jest dokladne obejrzenie go. przypomnialam sobie jak sie nazywa to badanie - dermakoskopia czy dermokoskopia cos w tym guscie - nie wiem dokladnie bo mialam to napisane na skierowaniu niewyraznie mozliwe ze przekrecilam bo w recepcji przychodni tez sie smiali ze cos nie tak wymawiam . nazwa brzmi strasznie jak punkcja czy cos a to tylko ogladanie przez lupke

pozdrawiam
Stary 2007-06-14, 18:43   #101
Nezka07
Rozeznanie

Dziękuję za cierpliwe odpowiedzi i za uspokojenie mnie Napisałam już, że jestem zupełnie zielona, jeśli chodzi o te pieprzyki itp., a do tego jestem straszna panikara...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-14, 19:30   #102
goha80
Zadomowienie

Ja to zupelnie rozumiem bo w liceum wkrecilam sobie ze moze mam raka skóry a wszystko dlatego ze mam wlasnie jasna skóre i mase pieprzyków które sie pojawiaja mimo ze nie wystawiam sie na slonce.i do tego poznalam dziewczyne której ojciec umarl na raka skóry w przeciagu roku od rozdrapania jednego...
naprawde wtedy popadlam w paranoje. pamietam scene jak plakalam w panice razem z mama. ja ze chce usunac pieprzyki a ona ze jak to cos zlego to mozna tylko podraznic i lepiej nie ruszac i ze mi nie pozwala
Stary 2007-06-14, 19:47   #103
Nezka07
Rozeznanie

Więc to histeryzowanie to może po prostu kwestia wieku?? Bo ja właśnie wybieram się do liceum. A wszystko zaczęło się w dniu, w którym przez ok. 2,5 godziny leżałam plackiem na słońcu (oczywiście bez kremu ) eksponując pieprzyki (zwłaszcza na plecach). Tak to jest, jak się najpierw coś robi, a potem myśli . Ale ja mamie nic nie mówię, bo powie że już nie mam się do czego przyczepić No cóż, w takim razie czekam aż skończę liceum
Stary 2007-06-15, 22:15   #104
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4
Konto usunięte

Smile Dot.: Usuwanie pieprzyków

Treść usunięta
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 10:40   #105
Nezka07
Rozeznanie

[1=4832b41e8290910197f9e27 08b6071e8198c523e_655bf3b c8fce4;4569008]Treść usunięta[/QUOTE]
Mam nadzieję, że jednak wszystko będzie w porządku
Stary 2007-06-16, 16:38   #106
goha80
Zadomowienie

nie no odpowiedzilanosc za wlasne zdrowie i swiadomosc jest najwazniejsza nie mozna tylko popadac w paranoje. ja strasznie panikowalam jak mialam te nascie lat bo to byl okres gdy zaczeto mówic o raku skóry o dziurze ozonowej itd... i nic nie wiedzialam na temat zreszta nawet dermatolodzy malo wiedzieli izbywali mnie pólslowkami typu chcesz to wytnij nie to nie ty zdecyduj..nie powiedzili mi ze to niegrozne i nie wytlumaczyli tego wszystkiego o czym tu pisalam wczesniej. 4 miesiace temu znów wycinalam pieprzyki ale juz nie w takiej panice tylko dlatego ze wiem to co wiem i jeden ciagle zacinalam golarka a drugi swedzial. wycielam jestem spokojna a reszte znamion obserwuje. jak znow mnie cos zaniepokoi to moze znów zdecyduje sie na usuniecie... ale juz bez takich nerwów, placzu, paniki. teraz wiem ze niema sie czego bac. nie narazam skóry na slonce, solarium omijam z daleka, smaruje sie kremami z wysokimi filtrami wiec jestem spokojna
Stary 2007-06-22, 12:06   #107
martinka_m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez goha80 Pokaż wiadomość
wymrazac nie wolno!!! nie sprawdzisz wtedy czy znamie bylo zlosliwe czy tylko bylo zwykla zmiana barwnikowa. zawsze po wycieciu daja wycinek na badanie histopatologiczne.
ja mialam wycinane 4 znamiona i mimo paniki zadne nie bylo nowotworem. a przez moje panikowanie wygladam jak frenkenstein bo po wycieciu malutkiego pieprzyka ma sie blizne ok 2-3 cm!!!
mam cala mase pieprzyków i ciagle jakis kolejny wydaje mi sie podejrzany. bylam nawet na takim badaniu nie pamietam nazwy. lekarz patrzy przez taka specjalna lupke i ocenia. ale nawet jak uslyszalam ze to nic takiego to mnie to jakos nie uspokoilo bo pieprzyk swedzial jak diabli. niby tlumaczyla mi ze swedzenie jest jakaa tam odmiana bólu i jak pieprzyk jest wrosniety gleboko to moze powodowac ze swedza komórki wokól ale mnie to nie przekonalo.

mozna wymrazac i wypalac mozna sobie zrobic badanie przed zabiegiem. moja mama miala usuwane pieprzyki i jakas dziwna ciemna plame na twarzy, a wczesniej lekarka skierowala ja na biopsje ktora nie wykazala zmian rakowych.
ja sama zastanawiam sie nad usunieceim pieprzyka ktorego mam na twarzy balabym sie wycinania ze wzgledu na bilzne jaka moze byc po laserze chyba jednak prawdopodobienstwo ze blizna bedzie wieksza jest mniejsze
martinka_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-23, 12:07   #108
goha80
Zadomowienie

no fakt uogólnilam gdyby nie bylo mozna to by pewnie nic takiego nie proponowano. ale nie samowolnie u kosmetyczki!! tylko wlasnie po badaniach lekarskich i po konsultacji u chirurga. niestety u nas wszedzie na gabinetach kosmetycznych wisza oferty usuwania pieprzyków, a duzo kobiet jest nieswiadomych zagrozenia i konsekwencji takiego zabiegu.
Stary 2007-08-10, 14:33   #109
maxi82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sylussia Pokaż wiadomość
ja tez miałam usuwanego pieprzyka jakieś 4 miesiące temu pieprzyk mial srednice ok. 1cm a blizna jest o wiele wieksza i niebyt ciekawa znamie mialam na udzie a raczej blizej pachwiny... ja dostałam na znieczulenie jakąś maść ( na to miejsce) z która siedziałam 2,5 godziny a później już na samym zabiegu dostałam jeszcze zastrzyk na miejscowe znieczulenie :P w sumie to mnie nie balało ale było takie dziwne uczucie mam nadzieje, że blizna stanie sie bardziej niewidoczna, bo wcale mi sie nie podoba :P buziaki
Sylussia, gdzie usuwałaś pieprzyki?? Możecie mi polecić w Warszawie jakiegoś dobrego chirurga Ja już wolę iść prywatnie niż potem mieć komplikacje i brzydkie blizny
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 15:18   #110
bygosia
Przyczajenie

Witajcie ja zdecydowałam sie na usunięcie pieprzyków po konsultacji z hirurgiem onkologiem. Miałam ich dośc dużo na całym ciele pierw w kwietniu tego roku usunelam trzy na próbe jeden na twarzy drugi na szyji i trzeci na piersiach nie ma po nich najmniejszego sladu teraz w zeszly piatek miałam usuniete w sumie 14 pieprzyków na twarzy i kilka na dekolcie metodą elektrokoagulacji w gabinecie hirurgii estetycznej. Dzis jest 4 dzien po zabiegu i goi sie bardzo ładnie strupeczki odpadaja i jest super. Dodatkowo chodze na naswietlanie tych ranek po zabiegu laserem leczniczym bardzo to pomaga w gojeniu ran tak wiec polecam wszystkim i Pozdrawiam ;-)
bygosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 15:34   #111
martinka_m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bygosia Pokaż wiadomość
Witajcie ja zdecydowałam sie na usunięcie pieprzyków po konsultacji z hirurgiem onkologiem. Miałam ich dośc dużo na całym ciele pierw w kwietniu tego roku usunelam trzy na próbe jeden na twarzy drugi na szyji i trzeci na piersiach nie ma po nich najmniejszego sladu teraz w zeszly piatek miałam usuniete w sumie 14 pieprzyków na twarzy i kilka na dekolcie metodą elektrokoagulacji w gabinecie hirurgii estetycznej. Dzis jest 4 dzien po zabiegu i goi sie bardzo ładnie strupeczki odpadaja i jest super. Dodatkowo chodze na naswietlanie tych ranek po zabiegu laserem leczniczym bardzo to pomaga w gojeniu ran tak wiec polecam wszystkim i Pozdrawiam ;-)
a na czym polega ta metoda usuwania pieprzykow?
martinka_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 10:43   #112
bygosia
Przyczajenie

Smile Dot.: Usuwanie pieprzyków

Cytat:
Napisane przez martinka_m Pokaż wiadomość
a na czym polega ta metoda usuwania pieprzykow?
Elektrokoagulacja to metoda usuwania nie tylko znamion barwnikowych jakimi są pieprzyki ale takze ma szerokie zastosowanie w hirurgi estetycznej. Polega na tzw. "ścieraniu" promieniami pradu elektrycznego znamienia. Mowiąc prościej lekarz robi malutkie naklucie wprowadza miejscowe znieszulenie a nastepnie naleńką szpatułką przez która przepływa prąd delikatnie i precyzyjnie sciera pieprzyka trwa to kilka sekund jest bezbolesne ( pod warunkiem ze działa znieczulenie ) Po zakonczonym zabiegu odrazu tworzy sie mały strupeczek wielkosci usuwanego pieprzyka, który odpada po 2-3 dniach, pozostaje mała zaczerwieniona otoczka która bieleje z dnia na dzien a całkowicie znika po 2 tygodniach. Jednak ta metoda musi być poprzedzona wizyta u specjalisty który oceni znamiona czy nadaja sie do usuwania ta metodą ponieważ przy wyborze elektrokoagulacji nie jest mozliwe pozniejsze zbadanie pieprzyka histopatologicznie. Moje pieprzyki były znamieniami posłonecznymi wiec moglam ta metode wybrac tak jak wspominalam pierw usunelam w miejscu mniej widocznym na probe i dopiero zdecydowalam sie na reszte. Tak samo radze każdemu kto decyduje sie na jakakolwiek metode.
bygosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 08:26   #113
Diakini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez maxi82 Pokaż wiadomość
Sylussia, gdzie usuwałaś pieprzyki?? Możecie mi polecić w Warszawie jakiegoś dobrego chirurga Ja już wolę iść prywatnie niż potem mieć komplikacje i brzydkie blizny
bardzo ładnie (praktycznie bez znaku) usuwa znamiona pan dr Krzysztof Szymański www.medycynaurody.pl; dr usuwa i od razu robi plastyke - tak że nie ma znaku
Diakini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 08:30   #114
Diakini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Diakini Pokaż wiadomość
bardzo ładnie (praktycznie bez znaku) usuwa znamiona pan dr Krzysztof Szymański www.medycynaurody.pl; dr usuwa i od razu robi plastyke - tak że nie ma znaku
dziwczyny czytam to forum i\mam kilka uwag; znamion nie powinno się wymrażać ani wypalać, naigdy nie wiadomo na co się trafi; jeszcze jak lekarz zbada je wcześniej dermatoskopem to można zaryrzykować, jesli nie to tylko wycięcie i najlepiej jeszcze zrobić badanie histo-patologiczne, dla własnego spokoju;
po latach doświadczeń odchodzi się od wymrażania i wypalania znamion, coraz więcej o tym pisze się w literaturze naukowej i mówi na sympozjach naukowych
pozdrawiam
Stary 2007-09-03, 16:12   #115
rossa0
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Usuwanie pieprzyków

Cytat:
Napisane przez malinka-1988 Pokaż wiadomość
Dzięki za odp Aneczka8. A czy bolało Cię to usuwanie??
A co powiecie na laserowe usuwanie pieprzyków?? Pozdro

Witaj
Miesiąc temu usunęłam laserowo jeden, duży pieprzyk (nie zaleca się tego typu zabiegów latem) to też jesienią usuwam kolejne. Zabieg jest całkowicie bezbolesny i expresowy (kilka minut). Po miesiącu ślad po zabiegu jest minimalny, i wg pani doktor zupełnie zaniknie. A koszt lasera....kilkakrotnie niższy niż cena proponowana przez chirurga plastycznego. Polecam tą metodę Pozdrawiam
rossa0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-22, 17:00   #116
soleil 82
Przyczajenie

hej dziewczyny to jak to w końcu jest?? Czy najpierw mam sie umówić na wizyte do dermatologa aby ten dał mi skierowanie do chirurga onkologa czy od razu moge sie umówic bez skierowania do chirurga onkologa chodzi mi oczywiscie o wyciecie pieprzyka. Z tego co czytałam wiele z Was sie na ten zabieg zdecydowało a mozecie polecic miejsca i lekarzy w Warszawie. Czy któras z Was wykonywała moze traki zabieg w CEPELKU w Wawie na koszykiowej ?
soleil 82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 19:04   #117
monisiatychy
Przyczajenie

GG do monisiatychy

Witam! Dzisiaj usunelam pieprzyk z brody o srednicy 5mm ze wzgledów estetycznych Usuwalam go u chirurga plastycznego w Katowicach. Nic nie bolalo, plaster mam nosic 4 dni, potem smarowac mascia na blizny .. mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok i nie bedzie zadnego sladu jak juz wszystko sie zagoi
monisiatychy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 19:40   #118
anCcik
Zakorzenienie

monisiatychy - a był on wypukły? bo ja też mam pieprzyka gdzieś 3-4 mm - wypukły na lewej dolnej stronie buzi. chcę się go pozbyć ze względów estetycznych. byłam już raz u dermatologa to babka stwierdziła: "ale mam kaprys" .. ;/ i zostalam odeslana z kwitkiem. a ja chce się go pozbyc! na pewno nie bedzie mozna go usunąc laserem bo nie jest płaski... dlatego jak tutaj dostać skierowanie na takie usunięcie? ... ;/
anCcik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-25, 09:50   #119
Diakini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
ja miałam iść wymrażać normalnie do dermy. NIGDY W ŻYCIU DO KOSMETYCZKI
wymrażanie i wypalanie znamion zawsze nieie ze sobą ryzyko
jeśli się jednak na to decydujesz, to warto by było, aby lekarz wcześniej daną zmianę obejrzał w specjalnym aparacie
Stary 2007-09-25, 15:49   #120
monisiatychy
Przyczajenie

GG do monisiatychy

anCcik - ja mialam płaski. w zeszlym roku pani dermatolog tez mnie odeslala i powiedziala, ze dla mojego "widzi mi sie" nie da mi skierowania niedawno zadzwonilam do centrum chirurgii plastycznej, umowilam sie na konsultacje .. co sie okazalo .. mieli podpisana umowe dlatego tego typu zabiegi byly refundowane dla pewnej ilosci osob. kazali mi zalatwic sobie skierowanie obojetnie od jakiego lekarza, nawet zwyklego z przychodni no i zabieg mialam za darmo jesli koniecznie chcesz go usunac, mozesz to zrobic prywatnie wlasnie u chirurga plastycznego, koszt to ok 100, 200 zl bez zadnego skierowania, chyba ze beda mieli refundowane
monisiatychy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości