![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Usuwanie pieprzyków
acha no i najwazniejsze absolutnie nie jakies tam zabiegi wymrazania u kosmetyczki, tylko chirurg moze sie tym zajac w profesjonalny sposób, a wycina sie duzo wiecej bo z zapasem skóry na wypadek gdyby to bylo cos groznego i chore komórki siegaly dalej.
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
A ja mam pytanie: czy usuwanie pieprzyków w szpitalu jest refundowane czy nie?? I jeszcze jedno (trochę nie związane z tematem): czy pieprzyki można myć np. szorstką gąbką lub robić peeling w miejscu, gdzie się one znajdują??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
jesli masz skierowanie od dermatologa - jest refundowane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() ![]() PS. Wiem że moja niewiedza jest porażająca, ale wolę wiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Wycinanie jest refundowane ze skierowaniem a z tym raczej problemu nie ma. zabieg trwa krótko .znieczulenie miejscowe i ciach ciach
![]()
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
Nezka07 - nie popadajmy w paranoje. wiekszosc pieprzyków jest zupelnie niegrozna.
kilka podstawowych wiadomosci: przewaznie grozne sa nie te wypukle lecz plaskie pieprzyki, te które maja nierówne, nieregularne brzegi, raczej te duze lub szybko powiekszajace sie, te które nie sa jednolitego koloru... dlatego jak ktos ma jasna skóre warto obserwowac skóre zeby kontrolowac zmiany. ja mam setki pieprzyków i przeciez nie usune wszystkich bo bede wydladac jak monstrum. kazdy chcialby miec gladka skóre bez skazy ale co zrobic - taka nasza uroda... ja jestem za usuwaniem pieprzyków ze wzgledów zdrowotnych a nie kosmetycznych. wyjatkiem jest dla mnie jesli ma sie cos wystajacego i szpecacego na twarzy. ale dziewczyny naprawde chyba lepiej miec pieprzyki niz blizny...
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
acha te czerwone kropeczki zamieniaja sie za jakis czas w normalne brazowe pieprzyki. dermatolog golym okiem nie jest w stanie stwierdzic czy przecietnie wygladajacy pieprzyk jest grozny. konieczne jest dokladne obejrzenie go. przypomnialam sobie jak sie nazywa to badanie - dermakoskopia czy dermokoskopia cos w tym guscie - nie wiem dokladnie bo mialam to napisane na skierowaniu niewyraznie
![]() ![]() pozdrawiam
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za cierpliwe odpowiedzi i za uspokojenie mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Ja to zupelnie rozumiem bo w liceum wkrecilam sobie ze moze mam raka skóry a wszystko dlatego ze mam wlasnie jasna skóre i mase pieprzyków które sie pojawiaja mimo ze nie wystawiam sie na slonce.i do tego poznalam dziewczyne której ojciec umarl na raka skóry w przeciagu roku od rozdrapania jednego...
naprawde wtedy popadlam w paranoje. pamietam scene jak plakalam w panice razem z mama. ja ze chce usunac pieprzyki a ona ze jak to cos zlego to mozna tylko podraznic i lepiej nie ruszac i ze mi nie pozwala ![]()
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Więc to histeryzowanie to może po prostu kwestia wieku??
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
![]()
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
[1=4832b41e8290910197f9e27 08b6071e8198c523e_655bf3b c8fce4;4569008]Treść usunięta[/QUOTE]
Mam nadzieję, że jednak wszystko będzie w porządku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
nie no odpowiedzilanosc za wlasne zdrowie i swiadomosc jest najwazniejsza
![]() ![]()
![]() |
#107 | |
BAN stały
|
Cytat:
mozna wymrazac i wypalac ![]() ja sama zastanawiam sie nad usunieceim pieprzyka ktorego mam na twarzy ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
no fakt uogólnilam
![]()
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Witajcie ja zdecydowałam sie na usunięcie pieprzyków po konsultacji z hirurgiem onkologiem. Miałam ich dośc dużo na całym ciele pierw w kwietniu tego roku usunelam trzy na próbe jeden na twarzy drugi na szyji i trzeci na piersiach nie ma po nich najmniejszego sladu teraz w zeszly piatek miałam usuniete w sumie 14 pieprzyków na twarzy i kilka na dekolcie metodą elektrokoagulacji w gabinecie hirurgii estetycznej. Dzis jest 4 dzien po zabiegu i goi sie bardzo ładnie strupeczki odpadaja i jest super. Dodatkowo chodze na naswietlanie tych ranek po zabiegu laserem leczniczym bardzo to pomaga w gojeniu ran tak wiec polecam wszystkim i Pozdrawiam ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
![]()
Elektrokoagulacja to metoda usuwania nie tylko znamion barwnikowych jakimi są pieprzyki ale takze ma szerokie zastosowanie w hirurgi estetycznej. Polega na tzw. "ścieraniu" promieniami pradu elektrycznego znamienia. Mowiąc prościej lekarz robi malutkie naklucie wprowadza miejscowe znieszulenie a nastepnie naleńką szpatułką przez która przepływa prąd delikatnie i precyzyjnie sciera pieprzyka trwa to kilka sekund jest bezbolesne ( pod warunkiem ze działa znieczulenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
BAN stały
|
Cytat:
po latach doświadczeń odchodzi się od wymrażania i wypalania znamion, coraz więcej o tym pisze się w literaturze naukowej i mówi na sympozjach naukowych pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Witaj ![]() Miesiąc temu usunęłam laserowo jeden, duży pieprzyk (nie zaleca się tego typu zabiegów latem) to też jesienią usuwam kolejne. Zabieg jest całkowicie bezbolesny i expresowy (kilka minut). Po miesiącu ślad po zabiegu jest minimalny, i wg pani doktor zupełnie zaniknie. A koszt lasera....kilkakrotnie niższy niż cena proponowana przez chirurga plastycznego. Polecam tą metodę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny to jak to w końcu jest?? Czy najpierw mam sie umówić na wizyte do dermatologa aby ten dał mi skierowanie do chirurga onkologa czy od razu moge sie umówic bez skierowania do chirurga onkologa chodzi mi oczywiscie o wyciecie pieprzyka. Z tego co czytałam wiele z Was sie na ten zabieg zdecydowało a mozecie polecic miejsca i lekarzy w Warszawie. Czy któras z Was wykonywała moze traki zabieg w CEPELKU w Wawie na koszykiowej ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Witam! Dzisiaj usunelam pieprzyk z brody o srednicy 5mm ze wzgledów estetycznych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
monisiatychy - a był on wypukły? bo ja też mam pieprzyka gdzieś 3-4 mm - wypukły na lewej dolnej stronie buzi. chcę się go pozbyć ze względów estetycznych. byłam już raz u dermatologa to babka stwierdziła: "ale mam kaprys" .. ;/ i zostalam odeslana z kwitkiem. a ja chce się go pozbyc! na pewno nie bedzie mozna go usunąc laserem bo nie jest płaski... dlatego jak tutaj dostać skierowanie na takie usunięcie? ... ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
anCcik - ja mialam płaski. w zeszlym roku pani dermatolog tez mnie odeslala i powiedziala, ze dla mojego "widzi mi sie" nie da mi skierowania
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.