|
|
#91 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Dot.: Pergamano-od czego zacz±æ?
Zapomnia³am napisaæ, ¿e pod p³ytkê te¿ siê podklada matê. Ona nawet ca³kiem nie¼le trzyma siê na podk³adce. Pergamin przyklejam tylko do plytki cenówkami, albo ewentualnie z boku wbijam szpileczki, trochê to niewygodne, ale ja siê tak przyzwyczai³am. Co do komfortu, to przede wszystkim nie mêcz± siê tak oczy, a to bardzo wa¿ne je¶li siê zamierza wykonaæ jaki¶ bardziej skomplikowany wzór.
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 571
|
Nie znam siê na tym tak dobrze jak wy, ale siatek s± dwa rodzaje drobna i gruba czy ma ramki, czy nie to nie ma znaczenia. Trzeba pod ni± po³o¿yæ tak± podk³adkê z pianki lub jakiej¶ sztywnej g±bki i nak³uwaæ wlasne wzory. P³ytka jest metalowa zazwyczaj z gotowymi wzorami, pod ni± potrzebna jest tak¿e podk³adka, aby wykonaæ potrzebny wzór. Je¶li chodzi o malowanie to mo¿na kalkê malowaæ pastelami ale potem pocieniowaæ je wacikiem nas±czonym terpentyn±, flamastrami lub mazakami wodnymi.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 828
|
to ja jeszcze w kwesti siatek je¶li mia³abym kupowaæ to w³a¶nie multi gird 04 nie jest to siateczka wzorkowa tylko same dziureczki i zrobisz na niej wszelkie a¿urki ja korzystam tylko z tej mam te¿ drucian± regularn± ale posz³a w k±t i w ogóle z niej nie korzystam a pod blaszkê k³adê troszeczkê grubsz± podk³adkê pod mysz
Na kalce najlepiej malowaæ kredkami akwarelowymi mo¿na na sucho i mo¿na na mokro, pastelami olejnymi trzeba je wtedy rozcieraæ terpentyn± (ja akurat nie lubiê ) oraz mazakami wodnymi Polecam mazaki art&graphic japoñskiej firmy niestety s± bardzo drogie bo jeden kosztuje 8,60 za to ma dwie koñcówki jedn± normaln± i drug± pêdzelkow± |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kiedys dosta³am takie kredki wodne czyli lekko koloruje siê kredk± a potem pêdzelkiem zamoczonym w wodzie siê rozciera. Nadadz± siê? Tylko, ze one daj± bardzo delikatny efekt...
|
|
|
#95 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 214
|
Cytat:
1. http://www.hobbycentrum.pl/produkt-p...31463,262.html oraz 2. http://www.hobbycentrum.pl/produkt-p...31456,262.html mam nadziejê, ze bêdê obu u¿ywaæ bo ta pierwsza strasznie droga by³a
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
vilya na pewno dobre bêd± i bêdziesz korzystaæ ja uko¶nej nie mam cena jej mnie odstrasza
caroline tak potem pêdzelkiem ale trzeba uwa¿aæ z wod± ¿eby kalka siê nie pofalowa³a Kredki na pewno bêd± dobre a delikatny efekt jest super Ja zazwyczaj malujê tymi kredkami i rozcieram na sucho nie u¿ywam wody. Do rozcierania u¿ywam wiszerka (mo¿na zrobiæ samemu z papierowego rêczniczka) blendera (s³u¿y do rozcierania kolorów i ³agodnego przej¶cia miêdzy kolorami) równie dobrze zamiast niego mo¿na u¿yæ bia³ej kredki i u¿ywam jeszcze burnischera to taka kredka która ³±czy pigment z pod³o¿em |
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 121
|
P³ytkê multi grid 04 mo¿na wykorzystaæ na dwa sposoby: do dziurkowania i do wyt³aczania. Je¶li po wydziurkowaniu odwrócisz p³ytkê razem z kalk± na drug± stronê, to bardzo cieniutk± kulk± mo¿esz zrobiæ jeszcze wyt³aczane kropeczki. Tylko zmieñ podk³adkê na twardsz±, ¿eby nie przebiæ kalki.
Powodzenia
|
|
#98 |
|
Zadomowienie
|
dziêki za rady, paczka ju¿ do mnie idzie
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
A czy d³ugopisy zelowe nadaj± siê do pokolorowania pergamano?
|
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
ja kiedy¶ malowa³am ale to robi³am fragmencik taki który odstawia³ takie ala pergamano 3d, karta delikatnie pomalowana pastelami a przyklejony motylek pokolorowany d³ugopisami ¿elowymi. Na ca³± kartkê jest to zbyt mocne ale wydaje mi siê, ze ma³y element ³adnie wyszed³, szczególnie gdy w³a¶nie by³ on jakby odrêbn± form±.
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jakby podmalowaæ kalkê od lewej strony ¿elopisem to my¶lê, ¿e chyba by³oby ok. Bo próbowa³am i efekt jest bardzo delikatny.
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ka¿dy sposób dozwolony jezeli efekt nas zadawala Ja czasami stosujê ¿elopisy a po na³o¿eniu rozmywam pêdzelkiem |
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 171
|
Ja zamowi³am sobie nowe zabawki do pergamano - jak paczka dojdzie to wstawiê fotki
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 726
|
Pochwalê siê moj± kartk± dla kole¿anki z okazji ¶lubu
![]() mo¿e nie jest idealna :P ale sama robi³am i jestem z niej dumna
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jest ¶liczna |
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 571
|
Karteczka jest bardzo ³adna.
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 726
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 171
|
ostanio wypróbowa³am kredki akwarelowe - super efekt!!!
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Mam do Was dziewczyny pytanie jesli chodzi o kredki olejowe pastele rozcieraæ terpentyn± tylko i wy³acznie czy istnieje jaki¶ zamiennik terpentyny?? je¶li tak to jaki ?
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
mo¿esz rozcieraæ np. olejkami zapachowymi
|
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
dziêki, na to nie wpad³am.... takie proste rozwi±zanie
)
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 895
|
W stonogi.pl maj± jeszcze trochê tych tañszych narzêdzi z enitana.Znalaz³am jeszcze taniutkie (w porównaniu z tymi orginalnymi z pergamano) podstawowe narzêdzia; pergaminart.pl.Niestety wcze¶niej zamówi³am te dro¿sze
ale reszte kupie tu.Zamiast tuszu u¿ywam bia³ego pisaka olejoweg,którego zwykle uzywam do podpisywania zdjêæ rtg..nie ma babrania.Nie rozmazuje sie.Zdaje egzamin.Ostatnio oddkry³am,ze s± tez w innych kolorach.
|
|
#113 |
|
Zadomowienie
|
ja w³asnie mia³am zestaw z enitana, a ostatnio kupi³am dwa narzêdzia z pergamano i widzê ró¿nicê w jako¶ci - nie ¿a³uj ¿e wybra³a¶ dro¿sze, bo ja chêtnie bym zamieni³a enitana na pergamano ale teraz ju¿ szkoda pieniêdzy na takie wymianki, mo¿e w przysz³o¶ci.
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Osio³ek z zak±tka :)
Wiadomo¶ci: 11 756
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Papierowy zawrót g³owy
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:24.

)