Licealne ciąże - program "edukacyjny" MTv - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-04, 00:09   #91
muszynianka
Zakorzenienie

Dot.: Licealne ciąże - program "edukacyjny" MTv

Boli cię to? Nie rozumiem? Myślę że wszystkie fantazjują o tym by mieć życie jak Catelynn na przykład. No faktycznie :ściana:
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 00:18   #92
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Boli cię to? Nie rozumiem? Myślę że wszystkie fantazjują o tym by mieć życie jak Catelynn na przykład. No faktycznie :ściana:
Ej, halo Poprostu skomentowałam

Uważam że ciągnięcie takiego programu nie ma sensu, bo żaden z tego pożytek nie wyjdzie, a tylko zachęcić może młodzież "do działania".

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 00:21   #93
muszynianka
Zakorzenienie

No ja nie wiem, ostatnia laska z pierwszego sezonu - miała dziecko z przyrodnim bratem które oddała do adopcji, chłopak dziecka kryminalista podnosił i głos i rękę i raczej zbyt fajnego życia nie miała. Szczerze, to byłam przerażona piekłem jakie zgotowali sobie bo nie mieli gumki
Stary 2010-05-04, 09:08   #94
Ankalime
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość

Uważam że ciągnięcie takiego programu nie ma sensu, bo żaden z tego pożytek nie wyjdzie, a tylko zachęcić może młodzież "do działania".

:conf used:

jesli bedziemy cenzurowac pewne programy to sprawimy, ze problemy same sobie znikna? bo nie bedziemy przeciez zachecac "do dzialania", tylko przez takie programy mlodziez wie, co to seks.

Ankalime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 09:18   #95
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Zrobili z tego serial a dziewczynki zostały gwiazdami Nie wiem czyt taki był zamysł

Za chwilę powstanie polska edycja i nastolatki zaczną masowo zachodzić w ciążę, aby mieć własny program
Cytat:
Napisane przez Ankalime Pokaż wiadomość

jesli bedziemy cenzurowac pewne programy to sprawimy, ze problemy same sobie znikna? bo nie bedziemy przeciez zachecac "do dzialania", tylko przez takie programy mlodziez wie, co to seks.

Ankalime, chyba nie o cenzurę chodzi, a o sposób przedstawienia sytuacji - faktycznie zaraz zrobią z dziewczyn gwiazdy. Nie uważam, by udawanie, że problemu nie ma było dobre, zresztą - wpadki, wczesne ciąże zawsze były, są i pewnie będą (nie tylko wśród nastolatek, bądźmy szczere ).

Ale zgadzam się z Seoną - zapewne znajdą się kretynki, które zechcą trafić do programu dla "sławy"
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 09:37   #96
Ankalime
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19002468]Ankalime, chyba nie o cenzurę chodzi, a o sposób przedstawienia sytuacji - faktycznie zaraz zrobią z dziewczyn gwiazdy. Nie uważam, by udawanie, że problemu nie ma było dobre, zresztą - wpadki, wczesne ciąże zawsze były, są i pewnie będą (nie tylko wśród nastolatek, bądźmy szczere ).

Ale zgadzam się z Seoną - zapewne znajdą się kretynki, które zechcą trafić do programu dla "sławy" [/QUOTE]

ja wiem, czy gwiazdy? pewnie jakis tam% za sprzedanie prywatnosci dostaly. oczywiscie, beda takie osoby, ktore zrobia to z nieukrywana radoscia, tu sie zgadzam bez watpliwosci.

ale z drugiej strony jak taka 14 latka zobaczy na ekranie co moze ja czekac (typu wynajem z oplatami calego mieszkania za 200$ samodzielnie przez 17latke - a w PL, niemozliwe powiedzmy sobie szczerze); problemy ze znalezieniem partnera w podobnym wieku, ktorego nie bedzie odtraszac dziecko, kontynuacja edukacji z przewieszonym przez ramie potomkiem... to moze jak bedzie chciala uprawiac seks bez zabezpieczenia to pomysli wczesniej.
ja tych dziewczyn i ich partnerow nie postrzegalabym jako gwiazdy, tak jak powiedzialas setki tysiecy osob przechodzilo i bedzie przechodzic przez tego typu problemy. jak dla mnie nie sa absolutnie wyjatkowi, by jakakolwiek tv mogla by z nich zrobic gwiazdki.
Stary 2010-05-04, 09:47   #97
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Wiesz, myślenie 14latki nie jest tak perspektywiczne Ona raczej sobie nie przełoży 200$ na polskie nierealia, raczej pomyśli: e tam, mama/babcia/siostra pomogą, jakoś to będzie. Ew. wpadnie na pomysł, że podrzuci dzieciątko mamuni, a sama pojedzie na dyskotekę. Pewnie, że jednostki wybitne, że tak powiem, się zdarzają, i po wpadce zajmą się maluchem. Ale ogólnie to nie ufam dzieciom mającym dzieci. Nieco inaczej już wygląda sytuacja, gdy wpada 17-18 latka.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 10:08   #98
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ankalime Pokaż wiadomość

Ależ mi nie chodzi o cenzurę, żeby nie pokazywać że wpadek w młodym wieku nie ma

Gdyby to miał być program edukacyjny, to pokazać, że urodziła, nie poszła na studia, kłóci się z chłopakiem, mama nie chce ciągle zajmować się dzieckiem itp. , szkołę kończy eksternistycznie itp. itd. a zrobili z dziewczyn gwiazdy, które mają własny serial Moim zdaniem poszło to za daleko i tyle

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-05-04, 10:36   #99
Ankalime
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19002878]Wiesz, myślenie 14latki nie jest tak perspektywiczne Ona raczej sobie nie przełoży 200$ na polskie nierealia, raczej pomyśli: e tam, mama/babcia/siostra pomogą, jakoś to będzie. [/QUOTE]

mozliwe, ja nie tak dawno bylam 14 latka (no dobra iles tam lat temu ) i w sumie myslalam po dziecinnemu ale nie krotkowzrocznie. nie robmy z mlodszych nastolatek bezmozgow, przeciez dobrze wiedza, ze jak sie rodzi dziecko to nie na 20 dni, tylko na reszte jej zycia. i moze babcia/mama pomoze ale co dalej? na pewno pojawiaja sie u nich takie mysli.

i ja nie widze roznicy gdy wpada 14, 17 czy awet ryczaca 20 latka na urzymaniu rodzicow. liczba w dokumencie tozsamosci nie odzwierciedla przeciez samodzielnosci finansowej jak i psychicznej.
Stary 2010-05-04, 10:41   #100
uwb1987
Przyczajenie

dobry program , trafia na pewno do wielu młodych ludzi , ukazując jak może czasem bezmyślność się zakończyć .
uwb1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 19:51   #101
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby to miał być program edukacyjny, to pokazać, że urodziła, nie poszła na studia, kłóci się z chłopakiem, mama nie chce ciągle zajmować się dzieckiem itp. , szkołę kończy eksternistycznie itp. itd. a zrobili z dziewczyn gwiazdy, które mają własny serial Moim zdaniem poszło to za daleko i tyle
????????
w jednym odcinku taka bardziej okrągła dziewczyna z dziewczynką o imieniu Leah, udaje się do lekarza bo nie wyrabia psychicznie, nie ma pieniędzy chodzi i płacze.
Farrah zostaje odtrącona przez społeczeństwo.
Faktycznie, gwiazdy.
Stary 2010-05-04, 23:55   #102
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
????????
w jednym odcinku taka bardziej okrągła dziewczyna z dziewczynką o imieniu Leah, udaje się do lekarza bo nie wyrabia psychicznie, nie ma pieniędzy chodzi i płacze.
Farrah zostaje odtrącona przez społeczeństwo.
Faktycznie, gwiazdy.
bo mają już drugi sezon swojego serialu

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-05-05, 00:07   #103
muszynianka
Zakorzenienie

Z zupełnie innymi dziewczynami... Nie wiem nie rozumiem nadal ;')
Stary 2010-05-05, 21:25   #104
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Z zupełnie innymi dziewczynami... Nie wiem nie rozumiem nadal ;')
Aaaaa!!! Myślałam że kręcą kolejny sezon z tymi samymi dziewczynami

Nowe bohaterki ok

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-05-05, 21:38   #105
muszynianka
Zakorzenienie

Neee ;p
czekam na ten odcinek
Cytat:
Rodzice Lori chcą, by oddała dziecko do adopcji. Jednak dziewczyna - sama adoptowana - nie chce, by jej dziecko przeżywało to samo, co ona. Jednak gdy okazuje się, że na jej eks-chłopaku nie można polegać, zaczyna rozumieć, że może nie mieć innego wyjścia...
Stary 2010-05-05, 22:33   #106
elskede
Rozeznanie

Co do poczatkowych postow, ja tam bym Polsce nie pozwolila robic takiego programu, bo pewnie w tle slyszalabym requiem, juz wole patrzec na amerykanska sielanke, gdzie wszyscy otrzymuja mieszkania, auta, wsparcie od panstwa.
Zreszta nie ma czym sie szczycic bedac matka w wieku 16 lat, dziecko ma dziecko i tyle. Ale faktycznie jak sie polskie nastolatki napatrza na takie glupawe programy stwierdza, ze mlodociana ciaza wcale nie musi oznaczac czegos bardzo zlego (bo w sumie nie jest czyms zlym, ale jakby nie patrzec rujnuje zycie), zreszta kto w wieku 15-16-17 lat nie nosi rozowych okularow?

elskede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 01:58   #107
nvmd
BAN stały

A mi się podoba program
Pokazane są tam nie tylko 'uśmiechnięte nastolatki z brzuchem', dziewczyny wypowiadają się, mówią, że życie zmienia się diametralnie, że 'tracą' barwne życie jakie wiodą rówieśnicy.
Dziewczyny z tego programu pracują aby utrzymać dziecko.

Ale co prawda to prawda, w USA zatrudnią 16nastolatkę, w PL niezbyt.
nvmd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 08:21   #108
_vixen_
Zakorzenienie

Widziałam urywki paru odcinków, przeciez to młodzież z jakichś kompletnych nizin społecznych. Wszyscy mieszkają w jakichś domkach z dykty, u niektórych jest dość biednie. "Inteligencja" malująca się na twarzach niektórych uczestników powala No ale w sumie kto normalny zgodziłby się na udział w tym programie.

Żal mi tych dzieci tylko.

Była jedna para, która zdecydowała oddać się dziecko do adopcji, pogratulować.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 12:19   #109
nvmd
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Widziałam urywki paru odcinków, przeciez to młodzież z jakichś kompletnych nizin społecznych. Wszyscy mieszkają w jakichś domkach z dykty, u niektórych jest dość biednie. "Inteligencja" malująca się na twarzach niektórych uczestników powala No ale w sumie kto normalny zgodziłby się na udział w tym programie.

Żal mi tych dzieci tylko.

Była jedna para, która zdecydowała oddać się dziecko do adopcji, pogratulować.

Patrząc na dom rodziców Maci czy też jej chłopaka nie byłabym aż tak przekonana, że są biedni mało kto w PL mogłby pozwolić sobie na TAAAKĄ chatę)
nvmd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 13:53   #110
Diva1
Zadomowienie

Oglądałam kilka odcinków, ale tylko dlatego że akurat nic nie było innego w tv. Jedna dziewczyna tak mnie wkurzała (nie pamiętam imienia). Dziecko w domu a ona do matki, że wychodzi z domu , bo jest nastolatką i ma prawo się wybawić. no ludzie! ale bzykać się bez gumy potrafiła.

Don't forget to love yourself!
Diva1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 13:58   #111
marta_94
Zakorzenienie

GG do marta_94

Cytat:
Natrafiłam wczoraj na Mtv na program "edukacyjny" "Licealne ciąże".
Emitowany ma być od 22 listopada: niedziela 16:00, piątek 14:30, sobota 17:30.

Widziałam tylko jeden odcinek i sama w sumie nie wiem co myśleć Mam mieszane uczucia.

Pokazana była młoda dziewczynka, która chodziła w ciąży, było fajnie, miała chłopaka, ale po narodzinach dziecka zaczęły się kłótnie, nieprzespane noce, wyrzuty do siebie nawzajem itp. Okazało się, że nie jest tak wesoło. Jest morał, nauczka itp.

Ale młodzi mieszkali sami, w dużym domu. Nie pasuje mi to trochę do polskich realiów, gdzie para 16-latków z dzieckiem będzie miała własny kąt??? Znam kilka takich młodocianych rodziców, to mieszkają osobno ze swoim rodzicami (albo u któregoś rodzica) bo nie stać ich na utrzymanie własnego mieszkania nie mówiąc już o dziecku. Są całkowicie zależni od swoich rodziców a to "ich" dziecko to właściwie najmłodsze dziecko rodziców, a nie wnuk.

Z jednej strony, fajnie, że taki program powstał, pokazuje nie tylko blaski macierzyństwa, ale też cienie, że nie można nigdzie wyjść, albo że chłopak wychodzi, bawi się, a dziewczyna siedzi z płaczącym niemowlęciem w domu.

Tylko trochę te amerykańskie realia nie pasują mi do polskich Przydałaby się polska edycja, z dziewczyną, która nie ma oparcia w szkole, wśród przyjaciół, ciążę ukrywa i rodzi w szatni.

To coś takiego jak był serial "Beverly Hills", robili tam takie niegrzeczne rzeczy, (jakieś narkotyki, przygodny seks itp.,) których nie powinno się robić, a tak naprawdę wielu z nas chciało tych "niemoralnych" rzeczy doświadczyć, bo były takie amerykańskie
a ja uważam, że dobrze, że powstał. że te wszystkie młode dziewczyny widzą na przykładzie innych, że nie jest kolorowo. że nie jest to szczyt oczekiwań związany z macierzyństwem i życiem we trójkę. a faktycznie amerykańskie realia nie są do przyjęcia w Polsce, gdyż zbyt duża jest odmienność kulturowa, że tak to określe. warto obejrzeć chociaż jeden odcinek i zobaczyć, że cała jazda, zaczyna się po 9 miesiącu.
Stary 2010-05-31, 13:58   #112
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diva1 Pokaż wiadomość
Oglądałam kilka odcinków, ale tylko dlatego że akurat nic nie było innego w tv. Jedna dziewczyna tak mnie wkurzała (nie pamiętam imienia). Dziecko w domu a ona do matki, że wychodzi z domu , bo jest nastolatką i ma prawo się wybawić. no ludzie! ale bzykać się bez gumy potrafiła.
A to była chyba Farrah z pierwszego sezonu, ale ostatnio z tej nowej serii widziałam odcinek, gdzie dziewczyna też tak wrzeszczała do matki i jeszcze jej nieźle fakami ciskała
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 14:05   #113
Diva1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
A to była chyba Farrah z pierwszego sezonu, ale ostatnio z tej nowej serii widziałam odcinek, gdzie dziewczyna też tak wrzeszczała do matki i jeszcze jej nieźle fakami ciskała
O tak to była Farrah.
Tego drugiego sezonu jeszcze nie oglądałam, ale jeszcze zdążę bo znajać mtv będzie mnóstwo powtórek. I znowu będą mnie irytować. hehe

Stary 2010-05-31, 18:57   #114
rapifen
Zakorzenienie

Farrah to anioł przy tej pierwszej lasce z kolczykiem z drugiego sezonu...
Dziewczyna zaczęła się drzeć (Farrah chociaż prosiła... i nie wybiegała z domu) ta rzucała przedmiotami i darła się "jak się nie zajmiesz bachorem to się wyprowadze, nie zobaczysz nigdy mnie i dziecka ty stara ruro"
i takie tam aż znajomi przyszli ją poinformować że każdy twierdzi że jest wyrodną matką, bo codziennie pojawia się na imprezach...

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 19:04   #115
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Dziewczyna zaczęła się drzeć (Farrah chociaż prosiła... i nie wybiegała z domu) ta rzucała przedmiotami i darła się "jak się nie zajmiesz bachorem to się wyprowadze, nie zobaczysz nigdy mnie i dziecka ty stara ruro"
i takie tam aż znajomi przyszli ją poinformować że każdy twierdzi że jest wyrodną matką, bo codziennie pojawia się na imprezach...
To właśnie o tę laskę mi chodziło kilka postów wyżej.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Stary 2010-05-31, 19:04   #116
Diva1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
O to naprawdę ta jest gorsza. Współczuję jej matce.
Teraz jak będę "skakać" po kanałach w tv i zobaczę, że leci drugi sezon to zostawię i pooglądam, a nie jak dotychczas" leciałam" dalej.

Stary 2010-05-31, 19:07   #117
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diva1 Pokaż wiadomość
O to naprawdę ta jest gorsza. Współczuję jej matce.
Teraz jak będę "skakać" po kanałach w tv i zobaczę, że leci drugi sezon to zostawię i pooglądam, a nie jak dotychczas" leciałam" dalej.
http://www.mtv.pl/shows/licealne-cia...-1-1-4-515083/ ten odcinek w częściach

Stary 2010-05-31, 19:16   #118
rapifen
Zakorzenienie

Boże, to ona :[ powinna się leczyć.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 19:20   #119
Diva1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Dziękuję, ale i tak tutaj nie obejrzę, ponieważ mam problem ze sterownikami dźwięku i nie mam głosu na razie w lapku, więc muszę jedynie liczyć, że się natknę w tv na ten program.

Stary 2010-05-31, 19:23   #120
Anemone
Mother of Cat

wiecie, może troszkę zbaczam z tematu, ale u mnie w klasie jest dziewczyna w ciąży (1 LO ) i ona jest toćka w toćkę jak Farrah. Tapeciara, byle ładnie wyglądać, a pusta jak balon w środku... Dziecku współczuję matki. Naprawdę. Jeśli już się ktoś bierze za seks powinien być odpowiedzialny za to, co może z tego wyniknąć. Ja np. wiem, że byłabym dobrą matką. Przynajmniej odpowiedzialną...
zaręczyliśmy się 15 listopada 2015
ślub 30 grudnia 2017
Anemone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości