|
|
#91 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: menu na boze narodzenie
Cytat:
Seromakowiec na herbatnikach powstał też z lenistwa ..nie chciało mi się robić kruchego spodu więc użyłam w zastępstwie herbatniki..tak samo robię przy wszelkiego rodzaju sernikach podkładam na dno herbatniki "pepitki"..przepis na seromakowiec oczywiście wkleję ![]() SEROMAKOWIEC 20 dag maku (sparzony i zmielony), 2 dag rodzynek, 20 dag cukru pudru, 1 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki siekanych orzechów, 1/2 łyżki miodu, 4 jajka Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników. Ubić pianę wymieszać. Wylać na herbatniki 50 dag zmielonego sera, 12 dag masła, 3 jaja, sok z cytryny, 3 dag rodzynek, łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodac pozostałe składniki. Ubić pianę wymieszać. Wylać na placek makowy. Piec w temp 180 przez 60 minut przepis z książki "103 ciasta siostry Anastazji"
Edytowane przez akira Czas edycji: 2005-11-28 o 20:44 |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w Wigilię uwielbiam barszcz czerwony z uszkami....mniam mniam...Jak dla mnie pychotka. Zresztą ja w ogóle lubie barszcz, a w święta to on smakuje jeszcze lepiej
![]() A na kolację jemy jeszcze: śledzie, zupę grzybową, kompot z suszu, krokiety z grzybami i kapustą, pierogi z grzybami, karpia rzadko (nikt specjalnie za nim nie przepada), częściej pstrąga. Pojawiają się jeszcze jakieś inne potrawy, wiadomo, ale nie stale jak te.
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ciekawie brzmi...
|
|
|
#95 | |
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Moderator
|
Cytat:
to jest potrawa kujawska ktora kroluje umnie na Swieta co roku jeszcze z czasow Mojej prababci.
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 5 468 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#98 |
|
Wtajemniczenie
|
1 barszcz z uszkami
2 paszteciki 3 sałatka z tuńczykiem 4 sałatka z buraków 5 sałatka krabowa 6 smażony łosoś 7 śledzie w czymś tam.... 8 jakaś ryba w garalecie (tylko nie karp!! nik u mnie nie trawi tej rybki )no i brakuje mi 4 dań chce zrobić coś typowo światecznego bo narazie to same sałatki i mało tradycji ( nowoczesna mama)Jak się robi kompot z szuszków??? ma ktoś przepis?
|
|
|
#99 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak moja kochana babcia jeszcze żyła to zawsze w dzień wigilji jedliśmy tą zupe na obiad ( reszta dnia głodówka ) a jestem z kaszub
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
To ja pochwalę się moimi pierniczkami, które upiekłam na święta, to oczywiście mały ich fragment
a poza tym będą karp w galarecie,karp smażony, uszka z grzybami, kluski z makiem, śledzie z rodzynkami, śledzie w oleju, barszczyk, kapusta z grochem, ziemniaczki usmażone na oleju rzepakowym, kompot z suzonych owoców, racuszki drożdżowe, to wszytko na Wigilie, nie pamiętam co jeszcze, a na Boże Narodzenie, różne mięska pieczone, sałatki, ciasta, w tym pierniczki itd.
Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2007-02-01 o 13:53 |
|
|
|
|
#101 | |
|
Moderator
|
Cytat:
o to widze ze nie ja tylko ta zupe uwielbiam
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 5 468 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 |
|
Rozeznanie
|
ja od dawien dawna od kad bylam mala chodzilam do babci na wigilie i byla zupa grzybowa i karp pycha
ale tylko tyle do tego chleb i salatka tyle tylko nei dlatego ze nei mam kasy czy cos tylko po prostu tak sie przyjelo i zawsze tylko slyszalam przeciez nie zjadlabys nic innego :/ chcialabym to zmienic ale normalnei jak :/ jak mowie niektorym ze mam tylko 2 potrawy to ich zatyka i sie dziwnei patrza na mnie ale po prostu nawet chyba nikt nei umie klusem z makiem czy kuti czy w ogole czego innego...
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
potrzebuję dokładny i łatwy
przepis na pierogi z kapustą i grzybami please..to jest moje tegoroczne wyzwanie świąteczne, nigdy nie robilam żadnych pierogów i podobnych rzeczy, a musze zrobić tym razem
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie jak to na śląsku
bowiązkowo makówka i moczka+-karp smażony -makowiec i pierniki -zupa rybna -barszcz z uszkami -krokiety+barszcz do popicia -śledzie i pewno jeszcze parę innych rzeczy które wymysli moja mama
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
aha i jeszcze kapusta z grochem i kompot z suszonych śliwek
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie na swieta pojawia sie :
- smazony karp na oleju, w bułce oraz w mace, - sledzie w przerożnych postaciach, - barsz czerwony z uszkami ,- kapusta z grzybami - pycha!!! Jeszcze jak dziadek zyl to zawsze to bylo robione na swojskim oleju, - kluski z makiem, - ryba w galarecie, - racuchy drozdzowe, - moczka - mam na dzieje ze nie przekrecilam nazwy, to jest cos w rodzaju marmloady, ale robi to sie na bazie piernika i dodaje wszelkiego rodzaju bakalie - pyszniasta sprawa ,- kompot z suszonych owocow, To tyle co pamietam ![]() Jednak pewnie zaskocze czesc z Was, w rejonie Slaska w ktorym mieszkam robi wiekszosc: ziemniaki gotowane + surówka z kapusty + ryba.
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
My na Wigilię jadamy:
- karpia - pierogi z kapustą i grzybami - kutię ( zamiast gotowanej pszenicy daję ryż) - kluski z makiem - łazanki - rybę po grecku ( miruna) - barszczyk gotuję sama, a uszka kupuję - śledzik ( ale nieraz nikt nie ma na niego ochoty) I tak naprawdę nie jestem w stanie spróbować wszystkiego, bo każda potrawa jest bardzo syta.
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ryba- karp i filety z mintaja barszczyk pierogi z kapusta i grzybami sernik z brzoskwiniami pierniczki zupa owocowa z suszu hmmmm coz tam jeszcze bylo............. nie moge sobie przypomniec a tego zawsze tyle jest |
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zadomowienie
|
Zaintrygowała mnie ta moczka. Pierwsze słyszę, naprawdę.
U mnie jest tak: *zupa z kapusty, grzybów i co najmniej dwóch rodzajów fasoli <rewelacja, głównie na to czekam cały rok> *pierogi ruskie *pierogi z kapustą i grzybami, (ale ziemniaki też tam są) *ryba grecka (ciocia przywozi) *karp w panierce smażony *karp w galarecie (jednak zależy, czy mamie będzie sie chciało )*śledzie w śmietanie *śledzie takie marynowane, prosto ze słoja *śledzie na słodko z rodzynkami (to będzie prawdopodobnie, jak siostra zrobi i przywiezie, no chyba że zje po drodze )*sałatka warzywna *buraczki *kompot z suszu *kutia była od zawsze, ale to robiła siostra, a jak wyszła za mąż i się wyprowadziła, to ani ja ani mama nie mamy do tego głowy. Może babcia zrobi. W zeszłym roku przyniosła *ciasta: sernik będzie bankowo, ten z mlekiem i wierzchem z białek jaja i wiórek kokosowych wafle z nadzieniem kajmakowym (to mój skoromny wkład) I pewnie jeszcze coś słodkiego dojdzie. Może z cukierni , a może od drugiej siostry. Wigilia jest zbiorcza, więc każdy coś przynosi i nieraz jest to niespodzianka. A tak poza tym, podsłuchałam dzisiaj, ze mama ma smażyć jakies naleśniki, więc może i krokiety dojdą, bo jakoś nie podejrzewam, aby zafundowała nam naleśnikczki z serem i dżemikiem w przedświąteczne przygotowania ![]() Dodam jeszcze, że zupa i pierogi są ossstrrrre, bo mama sypie pieprzu od serca, ale to juz taka nasza rodzinna tradycja ![]() Oj, ale smaka sobie narobiłam. Za tydzień będziemy już siedzieć z wypchanymi brzusiskami. |
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
widze, ze tu wiekszosc tradycyjnie na wigilie je zupke grzybowa lub barszczyk. u mnie w domciu od lat jada się przepyszną zupę zwaną siemieniotką. jest to zupa z konopii i kaszy jaglanej, zabielana słodką smietanką. sposób przygotowania dosc skomlikowany, zajmujacy duuzo czasu, ale smak jest niepowtarzalny. jemy ją tylko raz w roku, na swieta i moze dlatego tak bardzo nam wszytskim smakuje
![]() oprócz tego jest oczywiscie karpik smazony(ja osobiscie wole inne rybki, np. łososia, lub pange), kapusta z grzybkami, makówki z bakaliami, kompot z suszonych owoców,pierniczki przezemnie robione, ciasto (najczesciej jakis sernik). na obiad wigilijny jemy cienką, postną zupke z ryb z grzankami. mmm, cóz to bedzie za obżarstwo!!
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
A u mnie m.in będziemy pichcić:
![]() na Wigilię:l - na 100% pierogi z kapusta i grzybkami<pyyychaaa> ![]() - ryba(śledziki słone i kwaśne ) i jakas tam biała taka<nie pamiętam jak sie nazywa.... -kapuśniak taki wigilijny<Lza którym nie przepadam ..całe szczeście że nie będize kutiii<jak ja tegona resztę Dni: -ciasta<sernik z brzoskwiniami i nie wiem jescze jakiś?może rafaello??? i makowwiec- jaKIEś mnięsko ![]() - sałatki warzywna + sałatka z kukurydzą i udkiem podwędzanym <czy jakoś tak> ![]() - grzybki marynowane i to co zostanie .... POZDRÓFKA![]() p.s Aż ślinka cieknie.... ....
|
|
#112 |
|
Rozeznanie
|
Na moim stole zawsze jest:
- karp smażony - pierogi z kapustą i grzybami - barszcz - bigos (postny) - sałatka jarzynowa - śledzie - kompot z suszu - kluski z makiem a potem na deser makowiec, marmoladziak i zwykłe drożdzowe z rodzynkami
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
u mnie jest tradycyjnie, ale bez tych wszystkich bebzów-kutia, makówka itp.., najbardziejwymowny jest dla mnie pasztet, który robi moja mama i zaczynamy go pożerać na śniadanie w pierwszy dzien swiąt
|
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny!!, mam ogromną prośbę, podajcie mi dokładny przepis na pierogi z kapustą i grzybami, tak gdzies na okolo30,40 pierogów-ale nie kierujcie mnie na stronki kulinarne, bo tam wszystko jest okrojone, licze na was!! Pewnie któraś z was je robi?!
|
|
|
|
|
#115 |
|
Wtajemniczenie
|
Od dziś- wreszcie zabieram się ostro do przygotowań Wigilijnych.
Menu objemie: Zupę grzybową z łazankami; Karpia (smażony a potem zapiekany w piekarniku), surówka, ziemniaczki z koperkiem; Kutię; Pierogi z grzybami (wykonane prze Babcię Bigos; Karp na słodko w galarecie; Rolmopsy; Śledzie w śmietanie; Śledzie w oleju; Sałatki: jarzynowa, pieczarkowa, brokułowa; Boczek pieczony; Kompot z suszu; Sernik, ciasto Krówka, keks Zmykam... do kuchni....na dziś zaplanowałam rolmopsy, jutro pieczenie mięsa do bigosu i boczku
|
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie w domu zawsze jest:
- karp smażony - kutia - makiełki - ryba po grecku - pierogi ruskie - pierogi z kapustą - uszka - barszcz - śledzie rolmopsy - śledzie w śmietanie - zupa grzybowa - krokiety z pieczarkami i serem (wyrób cioci )- kompot z suszek - ciasta (sernik, jabłecznik) W pierwszy dzień świąt dodatkowo gołąbki, różnego rodzaju sałatki (z kurczakiem i wegetariańskie- siostra wegetarianka )
|
|
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
Meldunek z pola bitwy:
Zrobione:*pierniczki - śliczne, jak wróce do domu to wrzucę zdjęcie. *migdałowe gwiazdki - pycha, zeżarlismy juz połowę, *piernik, z przepisu Anieli Rubinstein, ale miesiąc temu zrobiony i dalej twardy ![]() * Barszcz, bigos i farsz do pierogów, no i śledzie (2 rodzaje) juz czekają. Ustalone juz też zostało, jakie pojawią się ciasta, bo pierwsza wersja opiewała na 8 rodzajów, a to lekka perwa, eech . Więęęc tak:* keks * sernik z brzoskwiniami, * tort makowy - jeszcze poszukuje przepisu, * piernik, ale chyba nic z tego, hehe, * miodownik, takie przekładane. Miał byc jeszcze snikers, ale to już na sylwestra, no i "fale dunaju", które kojarzą mi się najbardziej ze Świętami i moją babcia... A jeszcze wpadłam na pomysł, że może sfotografowałybyśmy nasze stoły wigilijne PRZED kolacją (nam się o tym przypomina zawsze gdy juz jest spustoszenie na półmiskach, hehe, a zawsze tak się staramy) i pokażemy sobie nawzajem nasze potrawy i dekorację stołu.... Będzie ładne zobrazowanie naszego watku, albo zupełnie nowy watek... Co Wy na to?? Tylko prosze mnie nie wysyłac na Zrób to sama Eeech, do Wigilii już tylko 4 dni...
|
|
|
|
|
#118 |
|
Przyczajenie
|
" (...) u mnie w domciu od lat jada się przepyszną zupę zwaną siemieniotką. jest to zupa z konopii i kaszy jaglanej, zabielana słodką smietanką. sposób przygotowania dosc skomlikowany, zajmujacy duuzo czasu, ale smak jest niepowtarzalny.(...)"
Absolutnie się zgadzam - wydaje mi się,że sekretem siemieniotki jest ten starty piernik - poezja.... Bardzo lubię tą zupę właśnie dlatego,że jest tylko na święta ->od razu czuję się tak wyjątkowo |
|
|
|
|
#119 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wyglądają przepysznie! |
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:24.

ale mnie zaskoczyłaś lubie ale nie wiedzialam że też bywa na wigilii....

Ale ciekawie brzmi...
to jest potrawa kujawska ktora kroluje umnie na Swieta co roku jeszcze z czasow Mojej prababci.

)
i mało tradycji ( nowoczesna mama)

-8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15

) i jakas tam biała taka<nie pamiętam jak sie nazywa....
POZDRÓFKA