Pieniądze a początek dorosłego życia - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-13, 20:05   #91
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Pieniądze a początek dorosłego życia

Miałam wtedy lżejszy plan, zdarzało się że miałam tylko dwa wykłady dziennie.
Z czasem się przyzwyczaiłam, najgorsze były pierwsze 2 tyg. bo wtedy padałam ze zmęczenia, a później to już było ok.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 20:07   #92
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Miałam wtedy lżejszy plan, zdarzało się że miałam tylko dwa wykłady dziennie.
Z czasem się przyzwyczaiłam, najgorsze były pierwsze 2 tyg. bo wtedy padałam ze zmęczenia, a później to już było ok.
No to wszystko wyjaśnia - jednak nie jesteś cyborgiem
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 20:10   #93
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmm87 Pokaż wiadomość
No to wszystko wyjaśnia - jednak nie jesteś cyborgiem
hehe
Stary 2009-12-13, 20:24   #94
moniixoxo
Raczkowanie

Ja studiuję zaocznie, pracuję w tygodniu.
Przez pierwsze 2 miesiące pomagali mi rodzice w utrzymaniu mieszkania. Dają mi kasę na jedzenie, gdyż miałam / trochę mam duży problem z pracą.
Nie znoszę od nich brać pieniędzy, ponieważ wiem ,że moja rodzinna sytuacja finansowa nie jest najlepsza. Chcę ich całkowicie odciążyć i do tego dążę. Chcę się utrzymywać sama.

moniixoxo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 20:41   #95
buunka88
Raczkowanie

w sumie nie o mnie, ale napisze cos odnosnie watku...

kuzynka mojej przyjaciolki wymusila na swoim chlopaku oswiadczyny, po 6m-cach bycia razem, zeby rodzice utrzymywali ja na studiach... A dokladniej to chodzilo o to, ze chciala z nim zamieszkac a oni byli przeciwni, wiec sie chlop oswiadczyl i rodzice ulegli...;/ Dziewczyna z tego co wiem nigdy nie pracowala i jest z tych leniwych, wiec niezle sobie wykombinowala :P
buunka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 20:54   #96
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buunka88 Pokaż wiadomość

kuzynka mojej przyjaciolki wymusila na swoim chlopaku oswiadczyny, po 6m-cach bycia razem, zeby rodzice utrzymywali ja na studiach... A dokladniej to chodzilo o to, ze chciala z nim zamieszkac a oni byli przeciwni, wiec sie chlop oswiadczyl i rodzice ulegli...;/ Dziewczyna z tego co wiem nigdy nie pracowala i jest z tych leniwych, wiec niezle sobie wykombinowala :P
to ma ci*ę a nie chłopaka
Stary 2009-12-13, 21:21   #97
Sondrina
BAN stały

Ja bym się nawet nie wyrobiła z pracą, ledwo wyrabiam się z nauką. W tygodniu od pon. do czw. kończę gdzieś koło 19, 20, a chodzę na uczelnię na 8 rano, wprawdzie są okienka, ale co mi z godziny przerwy? Mogę co najwyżej przyjść do domu coś zjeść. W piątki kończę stosunkowo szybko, bo o 13, ale trzeba się uczyć na przyszły tydzień, sprawozdania napisać, prezentacje zrobić. I weekend uplywa mi na nauce na kolokwia na następny tydzień, bo czesto miewam po 2, a nawet 3 dziennie i w tygodniu bym się nie wyrobiła. Na szczęście mam dobrą sytuację w domu, nawet bardzo dobrą i moi rodzice to rozumieją i nawet nie oczekują ode mnie pucowania całego mieszkania. Ja mam się tylko uczyć. W mojej rodzinie wszystkie kobiety kończyły studia, nawet prababcia, więc moja mama ceni sobie wyższe wykształcenie i nie widzi problemu w utrzymywaniu mnie.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 21:53   #98
A_D
Raczkowanie

Ja bedąc w liceum nawet sobie nie wyobrażałam, że mogłabym nie iśc na studia dzienne, po maturze niestety życie zweryfikowało moje plany, nie dostałam się na wymarzony kierunek, a z racji tego, że na inny iść nie chciałam poszłam na zaoczne. Studiuję prawo, więc niech mi nikt nie wmawia, że studia zaoczne są zawsze okrojone. Po studiach, czeka mnie państwowy egzamin, który zarówno dla studenta dziennego jak i zaocznego jest taki sam więc tylko ode mnie zależy jak się do niego przygotuje. Zycie zweryfikowało mój pogląd na pewne sprawy, dzisiaj na przykładach moich rówieśniczek uważam, że studia dzienne to wyjście łatwiejsze i wygodne. Gdy one sobie imprezują, śpią do południa (bo zajęcia na 12) ja idę na 8h do pracy, a całe popołudnia poświęcam na naukę. Jednak niestety po ich skończeniu często trudniej znaleźc prace - wystarczy sporzeć na pewien wątek na forum. Ostatnio w firmie gdzie pracuję była przeprowadzana rekrutacja na stanowisko sekretarki - przyszło kilkaset e-mail wiekosc od ludzi po studiach! i tak o to w sekretariacie pracuje pani po studiach, która ma 24 lata, a ja jako 19-latka już zdązyłam awansować z sekretariatu do innego, już poważniejszego działu i to pare lat wcześniej od niej Dla mnie studiowanie dziennie i branie kasy od rodziców, bo "nie pójdę za grosze w weekend do pracy" to dla mnie szok. Jak dwudziestoparoletni dorosły człowiek, może za pieniądze rodziców iść w weekend na imprezę zamiast do pracy Już nie wspominając o fakcie utrzymywania jak się mieszka "z drugą połówką". A tłumaczenie, że się nie ma wyrzutów, bo rodzice mają dobrą sytuację finansową to już w ogóle abstrakcja. Moi rodzice mają b. dobrą sytuację i ciągle mi mówią, że mam się zając tylko studiami, że nie musze pracować, że może się wtedy dostane na dzienne, ale przynajmniej ja osobiście sobie tego nie wyobrażam
A_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 21:59   #99
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
znam dziewczynę, która tak pasożytowała i codziennie z nudów chodziła do klubów. Od poniedziałku do niedzieli, chyba że miała zjazd na uczelni to wtedy weekendy odpuszczała. Na szczęście ostatnio zmądrzała (po roku takiego imprezowania) i poszła do jakiejś pracy
No nieźle...ja bym chyba nawet nie miała ochoty tak często wychodzić - juz bym z tych nudów nawet wolała iść do pracy i dla własnej satysfakcji, że mogę mieć własną, zapracowaną przez siebie kaskę

Cytat:

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 22:06   #100
beoneself
Zakorzenienie

Ja studiuję zaocznie, pracuję w tygodniu na cały etat.
Mieszkam z rodzicami, rodzice mnie utrzymują. Z własnej wypłaty opłacam swoją edukację (czesne, jakieś kursy), własne przyjemności i staram się odkładać miesięcznie jakieśtam kwoty. Niestety obecnie nie zarabiam zbyt wiele, ale gdy będę zarabiać więcej na pewno postaram się jeszcze odciążyć rodziców - tzn. dorzucać się do przysłowiowych rachunków
Zdecydowałam się na taką drogę i jeśli będę się wyprowadzać z domu to już tak "na dobre" i na poważnie - czyli wtedy, gdy będę się w stanie w 100% samodzielnie utrzymać, nie musząc prosić rodziców o finansową pomoc.
No i ja nie wyobrażam sobie inaczej
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-13, 22:55   #101
sylvietti
Raczkowanie

.

Edytowane przez sylvietti
Czas edycji: 2015-04-14 o 20:29
sylvietti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 00:57   #102
malaDarunia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to malaDarunia

ja studiuje zaocznie.
był to oczywiście mój świadomy wybór- chciałam przy okazji nauki nabywać doświadczenia zawodowego, a nie siedziec większość tygodnia w szkole.
na studia dziennie też się dostałam, żeby nie było że jakiś nieuk jestem... wybrałam jednak zaoczne. nie mam czasu na siedzenie w szkole.

mieszkam z rodzicami i siostrą.
pracuje.
w restauracji co prawda, ale zawsze coś. niestety pracy jest mało, więc trzymam się teraz tego, co mam. chodzę do pracy tylko 2 razy w tyg więc zarobek jest mały.
pieniądze zarobione prawie w całości odkładam... albo inaczej- odkładałam... teraz mam faceta i jakoś trudniej odłożyć. częsciej chodzę do kina i wydaje na smakołyki, więc kasy jest troszkę mniej.

mama daje mi na czesne w szkole.
500zł miesięcznie (boli...) i tylko tyle. jest to zwiazane z tym, że siostra też dostawała kase na studia przez 3 lata i teraz byłoby nie fair gdybym ja nie dostawała...

ja sama często kupuje jedzenie do domu. wszelkie wydatki na ciuchy, smakołyki, wyjścia, kosmetyki, wakacje za granicą i postcrossing pokrywam z własnego konta.

nie sępie kasy od rodziców odkąd skończyłam 15 lat. od tego czasu wszystko sponsoruje sobie sama. i od tego czasu pracuje. to już przeszło 5 lat
Stary 2009-12-14, 05:38   #103
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

A mi nie zal ani troche takich rodzicow. Jak sobie poscielesz tak sie wyspisz, mowi madre przyslowie. Jak sobie wychowali corunie to tak maja.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 11:53   #104
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Pieniądze a początek dorosłego życia

U mnie było różnie. Na 1 roku pierwszych studiów całkowicie sponsorowali mnie rodzice. Potem nie wzięłam od nich ani grosza, byłam całkowicie samodzielna finansowo (włącznie z mieszkaniem itd.). Na drugich studiach pracowałam i studiowałam zaocznie, mieszkałam w mieszkaniu należącym do moich rodziców (więc nie opłacałam czynszu), opłacałam rachunki takie jak prąd, internet i tv kablowa (której nie oglądałam bo nie miałam telewizora ) rodzice płacili mi rachunki za wodę i ogrzewanie. Jeśli chciałam mogłam chodzić na obiady do mamy. Na wszystkie inne potrzeby jak ubrania, kosmetyki, czesne za studia, dojazdy do pracy, śniadania/kolacje, środki chemiczne, wakacje i przyjemności itp. zarabiałam sama. Ogólnie rodzice bardzo ułatwili mi start w dorosłe życie, bez ich pomocy było by mi ciężko - aczkolwiek poradziłabym sobie.
Stary 2009-12-14, 12:04   #105
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

studiowalam dziennie, mieszkajac w domu...dojezdzalam na uczelnie...
korzystalam ze stypendii, to wystarczalo mi na bilety, ksera, i inne duperele zwiazane ze studiowaniem...w czasie studiow nie placilam mamie "komornego" do konca 2 roku akademickiego...pozniej dorabialam w wakacje, pracowalam dorywczo, udzielalam korepetycji, a nawet pisalam prace zaliczeniowe - i zaczelam placic drobne rachunki za siebie...internet, telefon itp...

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 13:03   #106
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaDarunia Pokaż wiadomość
ja studiuje zaocznie.
był to oczywiście mój świadomy wybór- chciałam przy okazji nauki nabywać doświadczenia zawodowego, a nie siedziec większość tygodnia w szkole.
na studia dziennie też się dostałam, żeby nie było że jakiś nieuk jestem... wybrałam jednak zaoczne. nie mam czasu na siedzenie w szkole.

mieszkam z rodzicami i siostrą.
pracuje.
w restauracji co prawda, ale zawsze coś. niestety pracy jest mało, więc trzymam się teraz tego, co mam. chodzę do pracy tylko 2 razy w tyg więc zarobek jest mały.
pieniądze zarobione prawie w całości odkładam... albo inaczej- odkładałam... teraz mam faceta i jakoś trudniej odłożyć. częsciej chodzę do kina i wydaje na smakołyki, więc kasy jest troszkę mniej.

mama daje mi na czesne w szkole.
500zł miesięcznie (boli...) i tylko tyle. jest to zwiazane z tym, że siostra też dostawała kase na studia przez 3 lata i teraz byłoby nie fair gdybym ja nie dostawała...

ja sama często kupuje jedzenie do domu. wszelkie wydatki na ciuchy, smakołyki, wyjścia, kosmetyki, wakacje za granicą i postcrossing pokrywam z własnego konta.

nie sępie kasy od rodziców odkąd skończyłam 15 lat. od tego czasu wszystko sponsoruje sobie sama. i od tego czasu pracuje. to już przeszło 5 lat
Ja sobie tak czytam ten wątek jako ciekawoste, bo mnie nie dotyczy.
I wcale się nie czepiam ale ta wypowiezd mnie chwilę zastanowiła.
Bo po pierwsze, to teraz jak Ty zdobywasz to "doświadecznie zawodowe", pracując w restauracji?Twoje studia sa związane z tą dziedziną? Jak tak, to spoko, ale jak nie, to jednak troche bez sensu, ze nie poszałś na dzienne, bo doświadczenia i tak nie zdobywasz a pracujesz 2 razy w tygodniu, to na dziennych tez bys mogła.

Dwa. To ile Ty zarabisz w tej resturacji, pracując dwa razy w tygodniu?! Bo ja mam wrażenie że wrecz niezłą sumkę, stać Cię na wszelkie przyjemności, wyjścia, ciuchy, kosmetyki, wyjazdy zagraniczne, a jeszcze kupujesz jedzenie do domu. I jeszczecos było o odkładaniu. Ja sie zastanawiam, czy nie rzucić wszytskiego i nie zatrudnić sie w restauracji na 2 dni w tygodniu

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 13:45   #107
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Pieniądze a początek dorosłego życia

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ja sie zastanawiam, czy nie rzucić wszytskiego i nie zatrudnić sie w restauracji na 2 dni w tygodniu
To samo sobie pomyślałam - bo ja pracuję na cały etat i nie zawsze na wszystko mnie stać, a już z wyjazdami zagranicznymi to ostatnio słabo stoję...

Ach te opowieści samodzielnych studentów... Mój brat jest takim "samodzielnym studentem" - mama płaci mu 500 zł miesięcznie za mieszkanie plus do tego daje 400 zł na jedzenie, oprócz tego zapłaciła mu za studia (bo jest na płatnych) a on sobie coś tam dorabia roznosząc ulotki i opowiada kolegom i w rodzinie, że on "studiuje i pracuje" On jeszcze się nie dowiedział nawet co to znaczy pracować, ale niech mu będzie. Mnie też rodzice stopniowali trudności co bym nie doznała szoku i nie zniechęciła się zaraz na starcie dorosłości

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-12-14 o 13:47
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 14:47   #108
trynosz
Zakorzenienie

Mieszkam z rodzicami i to oni mnie utrzymuja. Nie mowie tu o moich zachciankach (kosmetyki, ciuchy), ale takie podstawowe rzeczy. Od 2 lat wyjezdzam na wakacje za granice, a to co zarobie starcza mi praktycznie na swoje wydatki na dluuugo. Do tego korki pare razy w tygodniu i jakos leci
trynosz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 15:24   #109
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sobie tak czytam ten wątek jako ciekawoste, bo mnie nie dotyczy.
I wcale się nie czepiam ale ta wypowiezd mnie chwilę zastanowiła.
Bo po pierwsze, to teraz jak Ty zdobywasz to "doświadecznie zawodowe", pracując w restauracji?Twoje studia sa związane z tą dziedziną? Jak tak, to spoko, ale jak nie, to jednak troche bez sensu, ze nie poszałś na dzienne, bo doświadczenia i tak nie zdobywasz a pracujesz 2 razy w tygodniu, to na dziennych tez bys mogła.

Dwa. To ile Ty zarabisz w tej resturacji, pracując dwa razy w tygodniu?! Bo ja mam wrażenie że wrecz niezłą sumkę, stać Cię na wszelkie przyjemności, wyjścia, ciuchy, kosmetyki, wyjazdy zagraniczne, a jeszcze kupujesz jedzenie do domu. I jeszczecos było o odkładaniu. Ja sie zastanawiam, czy nie rzucić wszytskiego i nie zatrudnić sie w restauracji na 2 dni w tygodniu
Zdobywa doświadczenie, ma co wpisać do CV: doświadczenie w pracy z klientem, umiejętność posługiwania się kasą fiskalną, praca jako kelnerka itd. - uwierz mi, że to wcale nie mało. Jakby szukała lepszej pracy w przyszłości to pracodawca całkiem inaczej na nią spojrzy niż na kogoś kto nigdy nigdzie nie pracował.

A poza tym ten opis też mi nie pasuje
Stary 2009-12-14, 15:58   #110
Luba
Zakorzenienie

Nie, no ja rozumiem, że wszystko się wpisuje do papierów (jednakże nie wiem co studiuje Daria, ale powiedzmy, na prawie jej sie słabo przyda doświadczenie z restauracji. Są zawody w których też praca z klientem nie jest priorytetem, posługiwanie się kasą fiskalną także, Jesli ona pałci taką cieżką forsę za jeden miesiąc to chyba nie studiuje po to, zeby potem się posługiwac kasą fiskalną i takie doświadczenie będzie jej, no sorry, ale zbędne).
Nie powiecie mi chyba (błagam, nie mówcie, bo się załamię ) że faktycznie dla poważnego pracodawcy w Polsce, będzie leszy ktos, kto pracował w restauracji od kogos, kto nie pracował nigdzie ale działał np. w stowarzyszeniach naukowych i powiedzmy ma jakies osiagnięcia w zawodzie ale nie finansowe.

Ale jednak miałam wrażenie, że jej zależało na doświadczeniu w zawodzie, bo obecnie, to moim zdaniem "niewarta skórka wyprawki". Przez te dwa dni w tygodniu to sobie można zdobywać takie doświadczenie i na dziennych studiach a zaoszczędzic te 500 złotych miesięcznie na opłatę za studia.
Faktycznie wolałabym iść na dzienne, dwa dni pracowac a dodatkowo zapisac się do jakiegos stowarzyszenia na studiach i cos próbowac osiągnąć. W zawodzie.

Stary 2009-12-14, 16:09   #111
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, no ja rozumiem, że wszystko się wpisuje do papierów (jednakże nie wiem co studiuje Daria, ale powiedzmy, na prawie jej sie słabo przyda doświadczenie z restauracji. Są zawody w których też praca z klientem nie jest priorytetem, posługiwanie się kasą fiskalną także, Jesli ona pałci taką cieżką forsę za jeden miesiąc to chyba nie studiuje po to, zeby potem się posługiwac kasą fiskalną i takie doświadczenie będzie jej, no sorry, ale zbędne).
Nie powiecie mi chyba (błagam, nie mówcie, bo się załamię ) że faktycznie dla poważnego pracodawcy w Polsce, będzie leszy ktos, kto pracował w restauracji od kogos, kto nie pracował nigdzie ale działał np. w stowarzyszeniach naukowych i powiedzmy ma jakies osiagnięcia w zawodzie ale nie finansowe.
Jak ktoś szuka do marketu na kasę to istotnie takie doświadczenie może mieć znaczenie, ale w poważnej pracy to nawet nie bardzo jest sens pisać takie głupoty w CV. Ja dostaję pełno takich CV gdzie studentki zdobywały takie umiejętności jak kreatywność, praca z ludźmi "na stanowisku" niani do dziecka... Każde doświadczenie jest w życiu cenne, ale nie każde jest cenne w pracy.

Cytat:
Ale jednak miałam wrażenie, że jej zależało na doświadczeniu w zawodzie, bo obecnie, to moim zdaniem "niewarta skórka wyprawki". Przez te dwa dni w tygodniu to sobie można zdobywać takie doświadczenie i na dziennych studiach a zaoszczędzic te 500 złotych miesięcznie na opłatę za studia.
Faktycznie wolałabym iść na dzienne, dwa dni pracowac a dodatkowo zapisac się do jakiegos stowarzyszenia na studiach i cos próbowac osiągnąć. W zawodzie.
Trudno się z tobą nie zgodzić.

Ja mam właśnie taki problem z bratem - on nie chce pojąc, że lepiej by zrobił będąc na studiach dziennych i przykładając się do nauki niż studiując jak obecnie zaocznie i szukając jakichś przepraszam za wyrażenie gównianych prac, z których jest parę groszy, które to w żaden sposób nie rekompensują wydatków poniesionych przez rodziców na jego studia, a doświadczenie jakie tam zdobywa do żadnej ambitniejszej pracy się zbytnio nie przyda.
Stary 2009-12-14, 16:58   #112
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Jak ktoś szuka do marketu na kasę to istotnie takie doświadczenie może mieć znaczenie, ale w poważnej pracy to nawet nie bardzo jest sens pisać takie głupoty w CV. Ja dostaję pełno takich CV gdzie studentki zdobywały takie umiejętności jak kreatywność, praca z ludźmi "na stanowisku" niani do dziecka... Każde doświadczenie jest w życiu cenne, ale nie każde jest cenne w pracy.
Bo to jeszcze trzeba pamiętać, że to co piszemy w CV tez coś o nas pracodawcy mówi.
Ja sobie nie wyobrażam wstawić do CV "umiejetność obsługi kasy fiskalnej" jeśli szukałabym pracy jako np. informatyk (pojęcie szerokie).

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja mam właśnie taki problem z bratem - on nie chce pojąc, że lepiej by zrobił będąc na studiach dziennych i przykładając się do nauki niż studiując jak obecnie zaocznie i szukając jakichś przepraszam za wyrażenie gównianych prac, z których jest parę groszy, które to w żaden sposób nie rekompensują wydatków poniesionych przez rodziców na jego studia, a doświadczenie jakie tam zdobywa do żadnej ambitniejszej pracy się zbytnio nie przyda.
Tak szczerze powiem, jako matka dzieciom. Wolałabym zdecydowanie żeby moje dzeicko nie pracowało ale za to rozwijało się w w kierunku swojego przyszłego zawodu, jakies stowarzyszenia, publikacje, koła naukowe, cokolwiek niż mieliby potem zostać tylko z "obsługą kasy fiskalnej czy praca z ludzmi na stanowisku niani".
Bo potem w prawdziwej pracy, to jakoś niezybt liczy się pól strony badziewnych doświadczeń zawodowych.
Mam nadzieję, że brata przekonasz/przekonacie.

Co innego zarobienie sobie paru groszy na to piwo czy na kino, ogólnie na włąsne przyjemności, ale na to można sobie w weekendy popracować. To akurat wyjdzie dwa dni w tygodniu Albo w wakcje.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-12-14 o 17:05
Stary 2009-12-14, 17:28   #113
dzustam
Zakorzenienie

Świetnym rozwiązaniem są moim zdaniem bezpłatne (a czasami płatne )praktyki. Jak ktoś już musi dwa razy w tygodniu ruszyć pupcię do pracy (wydając 500 zł miesięcznie na szkołę), to niech juz lepiej pójdzie na dzienne i te dwa razy w tygodniu pogna do urzędu, radia, biura projektowego - tak za friko.

Popracuje, nauczy się pewnych rzeczy w zawodzie... czasami takie praktyki, staże dają też możliwość zatrudnienia. Nie mówię, że tak jest zawsze, ale przy dobrych wiatrach i jak miejsce nie jest zarezerwowane dla cioci, wujka, szwagra, sąsiada brata szanse są. Bo jak jest rezerwacja miejsca, to chociażby się zdobyło tytuł stażysty miesiąca, to nieczego taki tytuł i ciężka praca nie zagwarantują

Ale doświadczenie konkretne

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 18:00   #114
_vixen_
Zakorzenienie

Moim zdaniem dobrze mieć chociaż jeden punkt w CV z taką właśnie "badziewną" pracą, np. gdzieś za granicą. Bo chociaż widać, że człowiek się tej pracy nie bał. I to nie wyklucza zdobywania sensownego doświadczenia zawodowego (faktycznie zdobywania tego doświadczenia, a nie odbębniania praktyk wyłącznie w celu wpisu do CV).
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 18:02   #115
Luba
Zakorzenienie

Vixen, ale to mozesz załatwić podczas wakacji, nie trzeba w tym celu studiować zaocznie.

Ja nie twierdze, że nie należy pracować jako kelnerka, tylko jesli to robimy 2 razy w tygodniu, to jaki jest sens studiów zaocznych? Dobrze, jak młody człowiek potrafi sobie poradzić, dorobić, to sie chwali i ja popieram. Ale tez bez przesady, można studiowac dziennie i dorabiać.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-12-14 o 18:05
Stary 2009-12-14, 18:11   #116
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Vixen, ale to mozesz załatwić podczas wakacji, nie trzeba w tym celu studiować zaocznie.
Sama zostałam oddelegowana kiedyś w wakacje do badziewnej pracy za granicą, chociaż z głodu rodzina nie przymierała
Myślę, że jest to jednak atut człowieka, że zamiast leżeć 3 miesiące nad jeziorem, tyrał gdzieś na Wyspach na budowie i każdemu dobrze zrobi - a przynajmniej człowiek sobie uświadomi, jak dłuuugo jeszcze musi pracować, żeby w życiu coś osiągnąć...
Ale faktycznie, dla mnie też studia dzienne są najlepszym rozwiązaniem, bo studenci dzienni też zdobywają doświadczenie, i to cenniejsze niż obsługa klientów w restauracji. A często przedstawia się ich jako niezaradne mimozy na utrzymaniu rodziców.
Zresztą dla mnie studia zaoczne to trochę ściema. Np studiuje człowiek prawo, ma zjazd raz na dwa tygodnie, a pozostałe 10 dni pracuje gdzieś w restauracji, sklepie czy innym biurze. No to ile on się tak naprawdę nauczy?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 18:19   #117
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Sama zostałam oddelegowana kiedyś w wakacje do badziewnej pracy za granicą, chociaż z głodu rodzina nie przymierała
Myślę, że jest to jednak atut człowieka, że zamiast leżeć 3 miesiące nad jeziorem, tyrał gdzieś na Wyspach na budowie i każdemu dobrze zrobi - a przynajmniej człowiek sobie uświadomi, jak dłuuugo jeszcze musi pracować, żeby w życiu coś osiągnąć...
No własnie o tym piszę. Wakacje to nie jest zły czas na pracę.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale faktycznie, dla mnie też studia dzienne są najlepszym rozwiązaniem, bo studenci dzienni też zdobywają doświadczenie, i to cenniejsze niż obsługa klientów w restauracji. A często przedstawia się ich jako niezaradne mimozy na utrzymaniu rodziców.
Zresztą dla mnie studia zaoczne to trochę ściema. Np studiuje człowiek prawo, ma zjazd raz na dwa tygodnie, a pozostałe 10 dni pracuje gdzieś w restauracji, sklepie czy innym biurze. No to ile on się tak naprawdę nauczy?
To chyba niepolityczne ale myślę podobnie. Oczywiście dużo zależy tez od pracy własnej i zwykłych chęci.
Ale obserwuję cos takiego (w różnych wątkach) i jak jade do Polski, że osoby na studiach zaocznych mówią: pracuję, a potem się okazuje, że ta praca to sa trzy popołudnia w byle jakiej pracy za małą kasę i utrzymac się z tego nie sposób... Tak to i ci na dziennych czesto pracują przecież.

Studia zaoczne sa dla osób pracujących naprawdę, na pełny etat i przy tym najlepiej byłoby pozostać. Ja rozumiem, że czasem człowieka nie stać na studia, musi iść do pracy i wtedy zaoczne są jedynym wyjściem. Albo nie dostał sie na dzienne, zdarza sie.
Ale takie pójscie na zaoczne, żeby się nazywało, że pracuję i zbieram doświadczenia, to moim zdaniem, szkoda czasu i pieniedzy na te studia.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-12-14 o 18:22
Stary 2009-12-14, 19:20   #118
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
No własnie o tym piszę. Wakacje to nie jest zły czas na pracę.

To chyba niepolityczne ale myślę podobnie. Oczywiście dużo zależy tez od pracy własnej i zwykłych chęci.
Ale obserwuję cos takiego (w różnych wątkach) i jak jade do Polski, że osoby na studiach zaocznych mówią: pracuję, a potem się okazuje, że ta praca to sa trzy popołudnia w byle jakiej pracy za małą kasę i utrzymac się z tego nie sposób... Tak to i ci na dziennych czesto pracują przecież.

Studia zaoczne sa dla osób pracujących naprawdę, na pełny etat i przy tym najlepiej byłoby pozostać. Ja rozumiem, że czasem człowieka nie stać na studia, musi iść do pracy i wtedy zaoczne są jedynym wyjściem. Albo nie dostał sie na dzienne, zdarza sie.
Ale takie pójscie na zaoczne, żeby się nazywało, że pracuję i zbieram doświadczenia, to moim zdaniem, szkoda czasu i pieniedzy na te studia.

wszystko pięknie ładnie, masz rację w tym co piszesz, ale weź pod uwagę polskie realia dobrą pracę jest bardzo ciężko znaleźć. Jak ktoś chce iść do pracy po liceum i zaczyna studia zaoczne to niewiele ma do zaoferowania - no praktycznie nic poza maturą. Musi przejść przez jakąś marną pracę, bo rzadko kto zatrudni taką osobę na pełen etat do super ambitnej pracy, nie oszukujmy się. Takie osoby zanim zaczną pracować "w zawodzie" lub w dziedzinie związanej ze swoim kierunkiem, muszą się przemęczyć właśnie jako kelnerki, sprzedawczynie w sklepie itd. itp. Zdobywa doświadczenie nawet takie wg Ciebie marne jak chociażby obsługa kasy fiskalnej... ale wiesz co? Ja składałam aplikację do pracy w biurze, na pół etatu. Nie wstydzę się tego, że pracowałam jako hostessa czy telemarketerka albo na inwentaryzacji w hipermarketach i wszystko wpisałam do CV. Usłyszałam, że to bardzo dobrze, że taka młoda osoba ma takie doświadczenie, które mimo wszystko się liczy. Pracodawca powiedział, że widać, że nie boję się pracować, wiem co mnie czeka w pracy i zapewne nie będzie dla mnie terapią szokową przestawienie się z trybu "uczeń-student" na "pracownik" mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli?
A o praktyki wcale nie jest tak łatwo, zazwyczaj na nie przyjmują ludzi po pierwszym roku studiów.
Stary 2009-12-14, 19:36   #119
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
wszystko pięknie ładnie, masz rację w tym co piszesz, ale weź pod uwagę polskie realia dobrą pracę jest bardzo ciężko znaleźć. Jak ktoś chce iść do pracy po liceum i zaczyna studia zaoczne to niewiele ma do zaoferowania - no praktycznie nic poza maturą. Musi przejść przez jakąś marną pracę, bo rzadko kto zatrudni taką osobę na pełen etat do super ambitnej pracy, nie oszukujmy się. Takie osoby zanim zaczną pracować "w zawodzie" lub w dziedzinie związanej ze swoim kierunkiem, muszą się przemęczyć właśnie jako kelnerki, sprzedawczynie w sklepie itd. itp. Zdobywa doświadczenie nawet takie wg Ciebie marne jak chociażby obsługa kasy fiskalnej... ale wiesz co? Ja składałam aplikację do pracy w biurze, na pół etatu. Nie wstydzę się tego, że pracowałam jako hostessa czy telemarketerka albo na inwentaryzacji w hipermarketach i wszystko wpisałam do CV. Usłyszałam, że to bardzo dobrze, że taka młoda osoba ma takie doświadczenie, które mimo wszystko się liczy. Pracodawca powiedział, że widać, że nie boję się pracować, wiem co mnie czeka w pracy i zapewne nie będzie dla mnie terapią szokową przestawienie się z trybu "uczeń-student" na "pracownik" mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli?
A o praktyki wcale nie jest tak łatwo, zazwyczaj na nie przyjmują ludzi po pierwszym roku studiów.
Ja piszę o pracy na pełny etat. Nie upieram się przy tym, że ma to być od razu praca w kancelarii, od czegos trzeba zacząć, ja to rozumiem. Ale na pełny etat, wtedy studia zaoczne mają jakiś sens. Jesli praca to pare godzin w tygodniu, to niestety, ale nie widzę sensu w studiach zaocznych, bo jeszcze trzeba doliczyć, ze one kosztują. Trudno je opłacić z pracy po pare godzin przy roznoszeniu ulotek.
Studenci studiów dziennych tez często pracują i dla wielu zmiana z trybu "student" na "pracownik" nie jest szokiem.

Myslisz, że gdzie indziej o prace łatwo? Przykro mi, ale nie. A podobno w Polsce nie ma kryzysu. Bo np. tu jest. I wcale nie jest łatwiej o prace. Za to często studia to nie tylko papierek, a w Polsce niestety, coraz częściej tylko to. Nie jest tak, że w Polsce wszyscy koniecznie "muszą" miec studia, za chwilę nawet pani "na kasie" bedzie musiała sie wykazać dyplomem.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-12-14 o 19:57
Stary 2009-12-14, 19:57   #120
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Ja piszę o pracy na pełny etat. Nie upieram się przy tym, że ma to być od razu praca w kancelarii. Ale na pełny etat, wtedy studia zaoczne mają jakiś sens. Jesli praca to pare godzin w tygodniu, to niestety, ale nie widzę sensu w studiach zaocznych.
Studenci studiów dziennych tez często pracują i dla wielu zmiana z trybu "student" na "pracownik" nie jest szokiem.

Myslisz, że gdzie indziej o prace łatwo? Przykro mi, ale nie. A podobno w Polsce nie ma kryzysu. Bo np. tu jest. I wcale nie jest łatwiej o prace. Za to często studia to nie tylko papierek, a w Polsce niestety, coraz częściej tylko to. Nie jest tak, że w Polsce wszyscy koniecznie "muszą" miec studia, za chwilę nawet pani "na kasie" bedzie musiała sie wykazać dyplomem.
obecnie cięzko zdobyc pracę na etat, zazwyczaj pracujesz na podstawie umowy-zlecenia albo na pół etatu. Więc nie jest tak kolorowo jak Ci się wydaje, a co do kryzysu to on jest bardziej rozdmuchany przez media... wiadomo że gospodarka rynkowa jest cykliczna i co kilka lat następuje pogorszenie sytuacji, a że żyjemy w świecie gdzie media mają wielką władzę to wiemy tyle co wiemy, czyli uwierz mi - prawie nic

Chyba dawno przeglądałaś oferty pracy, zdziwiłabyś się jakie wymagania pracodawcy stawiają nawet sprzątaczkom, to się w głowie nie mieści po prostu....
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości