![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Royal Canin podnosi ceny..
Marcjannak, jak dla mnie artykuł w Waltham Focus nie ma prawa być obiektywny
![]() znalazłam artykuł w Życiu Weterynaryjnym : Cytat:
przeczytaj ten artykuł, a jesli potem dalej bedziesz sie upierac przy swoim zdaniu, to trudno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Wiesz, może byc troche w tym racji. Z kolei to, co zacytowałaś dla mnie wydaje się być dziwnym. Nie spotkałam się z opinią o problemach z drogami moczowymi u kotów wykastrowanych PRZED OSIĄGNIĘCIEM DOJRZAŁOŚCI FIZYCZNEJ (zaznaczylam, bo to dość ważne), ale spotkałam się z opinią i zresztą mam gdzieś artykuł (który dostałam nota bene od koleżanki ze studiów specjalizacyjnych chorób psów i kotów na SGGW) o tym, że sa doniesienia, że wczesna sterylizacja, czyli przed osiągnięciem dojrzałości fizycznej może wpływac negatywnie na kształtowanie się chrząstek. Moja wolna interpretacja jest taka, że możliwe, że chodzi o wbudowanie glukozaminoglikanów, a jak pewnie wiesz (bo chyba słusznie myślę...że wiesz), to takowe mają wpływ także na prawidłowe funkcjonowanie pęcherza moczowego. Ale to tylko moja interpretacja
![]() Ok. Dobra, znalazłam artykuł w Weterynarii w Praktyce. Owszem, jest napisane, że nie potwierdzona zalezność bezpośrednia między kastracją a częstością występowania SUK. Jednocześnie jest o wpływie nadwagi i płci. Artykuł można pobrać z tej strony, płacąc za smsa: http://www.weterynaria.elamed.pl/str...er-6-2007.html "O SUK raz jeszcze..." Edit: przepraszam za wprowadzenie w błąd. Dopiero teraz widzę, że dostęp mimo wszystko mają tylko abonenci i prenumeratorzy. Cóż - jeśli kroś będzie zainteresowany, to proponuję wymianę informacji już na privie, nie ma co "off topować" wątku. Mogę wysłać cytat z artykułu w razie potrzeby juz na priva. Wiecie, co? Tak przejrzałam jeszcze raz Wasze wypowiedzi i myślę, że chyba wkradło się pewne nieporozumienie. Gwoli jasności - nikt tu mówi, że kastracja bezpośrednio zwiększa ryzyko wystąpienia SUK. Ale pośrednio, owszem. Gdyż kastracja sprzyja rozwojowi otyłości, a ta z kolei zwiększa prawdopodobieństwo SUK. Edytowane przez marcjannak Czas edycji: 2010-02-13 o 23:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nalezy prostować fakty, że nie sama kastracja wpływa na SUK, jeżeli kot jest zdrowy to nie ma potrzeby zmieniać mu pozywienie, należy min. raz w roku robić badania moczu a szukałaś tego artykułu http://rage.novacorp.pl/2006_04_wczesna_kastracja.pdf a tu na dokładkę http://www.postimage.org/image.php?v=Ts2llmuA http://www.postimage.org/image.php?v=Ts2lmoli |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Karmy Hill's robią lepsze wrażenia niż RC ![]()
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg ![]() 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... ![]() Ile to jeszcze dni ![]() Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z poprzedniczką, Hills jest lepszy. Polecam również Eukanubę.
Mój kot dostał alergii po podaniu Royala Light i Sterylised. Na głowie pojawiły się placki bez sierści, które krwawiły a następnie zasychały, następnie wystąpiło uciążliwe kichanie i łzawienie. Biedaczek... teraz jest na leczeniu. Powoli zaczyna dochodzić do siebie (po całkowitym odstawieniu Royala). Szukałam na różnych forach i okazało się, że wielu właścicieli kotów miało / ma analogiczne problemy karmiąc Royalem. Niestety wiele klinik weterynaryjnych działa we współpracy z tym producentem i wmawia ludziom, że to zapewne nie od karmy. Dlatego ja zmieniłam weta i karmę, bo w tym wypadku nie było wątpliwości co jest przyczyną choroby. Tak więc radzę uważać na Royal Canin, bo dodają śmieci do karmy, stąd też pewnie tak liczne promocje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Co to znaczy, że dodają śmieci do karmy? Może po prostu używają takiego rodzaju białka, które w praktyce danego kota uczula?
Każda karma, nawet hipoalergiczna może uczulić jakis znikomy procent populacji alergików. Wtedy zmienia się producenta albo przechodzi na odpowiednią dietę domową. Na Royal też mogą zdarzyć się uczulenia, jak najbardziej. Ciekawe, czy kot po przejściu na Royala dla alergików też miałby objawy alergii? Bo to jest ważne. I tak nawiasem mówiąc, a raczej pytając - co to znaczy, że Hill's robi lepsze wrażenie? Jestem ciekawa - czy że mają lepsze ceny, ładniejsze opakowania, lepszą strawność, czy są chętniej zjadane? Edytowane przez marcjannak Czas edycji: 2010-02-21 o 01:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hills jest marka dużo lepszą od RC ale mniej reklamowaną: obie karmy mają w składzie jako wypełniacz zboża może zamist kotu wpychać od razu karme hypoalergiczną to poszukać składnika uczulającego na zasadzie eliminacji karmy dla zwierząt z alergią pokarmową karmę zawierającą polipeptydy o niskiej masie cząsteczkowej, charakteryzujące się wysoką strawnością oraz bardzo niską alergogennością (nie ma to związku z mniejszą zawartością białka) - białko "lepszej jakości" w moim przypadku kot mający problem z normalnymi karmami (alergia pokarmowa) jadł karme HILLS z/d i rewelacyjnie sie sprawdziła - kupowałam w sklepach internetowych mimo iz RC miała dostepna w każdej lecznicy i sklepie stacjonarnym (RC nigdy jej nie kupię); kiedy dołaczył do nas drugi kocur to ten pierwszy juz od 2 tygodni był na TOTW i rewolucji kuwetowych nie było i nie ma - jjest uczulony na zboże (gluten); od tamtej pory koty jedza TOTW to, że jakaś karma jest dostepna w każdej lecznicy nie znaczy, że nie ma karm od niej lepszych ![]() jeden hodowca z miau.pl miał problem z kociakiem z miotu - badania, leczenia a objaw alergia skórna; od gotowych super karm alergicznych poprzez jedzenie gotowane przez hodowce i nic (veci nie wiedzieli co jest); zaproponowałam TOTW i pomogło; alergia mineła Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-02-21 o 09:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
a co oznacza skrót TOTW? bo serio nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Royal Canin vet tylko u weterynarza:(
Zapewne już wiecie, że RC wycofał się ze sprzedaży karm weterynaryjnych poza gabinetami weterynaryjnymi. Właściwie to uzasadnienie jest kiepskie: zbyt łatwa dostępność do leku, tak jakby wet wypisywał receptę
![]() Do tej pory kupowałam karmę 30% taniej... W tej chwili szukam zamienników. A postępowanie RC traktuję jako strzał w kolano. A Wy co o tym myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Oby do wiosny
|
Dot.: Royal Canin vet tylko u weterynarza:(
Hmmm... Nie wiedziałam szczerze mówiąc.
Też kupowałam sporo taniej i w tej sytuacji po prostu poszukam innej karmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
zamiennik RC (jakby RC była jedyna oryginalna karmą) .. sorry ja uważam, że są inne lepsze karmy
wolałabym już dać HILLS lub TROVET |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czy RC jest najlepsza czy nie, chyba do tej pory ma najlepsze "wsparcie" ![]() Tak czy inaczej nawet z tych dwóch producentów nie bardzo wiem którą wybrać (pies ma alergię). Czy są tak skuteczne jak RC? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czy sa tak samo skuteczne .... odpowiem co najmniej tak samo działają ja osobiście wybrałam bym HILLS lub TROVET nie każdy musi sie pchać z marketingiem i reklamą gdzie się da ... poczytaj skład i podejmij decyzję rozumiem, że każdy ma zakodowane ze RC jest karma świetna itd ale może warto zmienić to pojęcie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Oby do wiosny
|
Szczerze powiem, że nie do końca pamiętam co testowałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Mogą mnie w nos pocalować - zamiast RC dla 'wątrobowca', zamówiłam Hill'sa - karma świetna, pies wcina chętnie, robi malutkie koopy, dobrze się czuje. W pon idziemy na badania, to zobaczę czy pod względem działania na wątrobę też jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
Ja ostatnio na wystawie odkryłam firme Flatazor maja serie z dietami dla psów ja przetestowałam karmę dla psów z problemami jelitowymi i jest naprawdę dobra. Cena sporo niższa niż diety weterynaryjne.
http://www.zoosklep.pl/index.php?cPa...sort=2a&page=2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
BAN stały
|
Faktycznie weci mają jakieś tam profity od sprzedanej karmy. Tak zawsze było a ponieważ teraz firmy prześcigają sie w wymyślaniu różnych promocji - jest ich po prostu coraz wiecej i sa one coraz bardziej atrakcyjne. Nie koniecznie dla kupujących
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Flatazor np. Adult - skład niezbyt ciekawy, na pierwszym miejscu kukurydza, na drugim pszenica.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W prawie każdej karmie royala nawet w diecie jest coś z kukurydzy oprócz diet dla alergików ![]() Ja np intenstinal royala zastąpiłam tym http://www.zoosklep.pl/product_info....roducts_id=601 i świetnie się sprawdza ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-10-24 o 07:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Ja kilka miesięcy temu zafundowałam swojemu dożkowi karmę Royal Canin CLUB Enegry
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#116 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
To drugie było za 21,99 za 400 g. Taniej niż kupowałyście z neta czy jak? Bo moje koty nie chciały tego jeść, więc się nie interesowałam cenami.
![]() |
![]() |
#117 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No i po royalu weterynaryjnym pies nie miał w końcu problemów z sierścią i skórą... Więc dla mojego psa to była najlepsza karma. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
ja zawsze kupuję w animalii
aż weszłam na stronę i nie widzę, żeby mieli napisane,że wstrzymują się ze sprzedażą karmy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Carrolyn - to żaden wyznacznik, krakvet na stronie też ma jeszcze w ofercie RC Hepatic, a ja już od września wiem, że tej karmy nie sprzedają, bo ją zamówiłam i mi maila wysłali, że nie mogą sprzedawać tej karmy, a zamiast tego proponują mi Hillsa dla wątrobowców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.